Türkiye’nin En İyi Plajları | En Güzel 24 Yer
İlkokulda bize öğretilen en temel bilgilerden biriydi “Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrilidir” cümlesi. Ee 3 taraf denizle çevrili olunca ülkemin kıyılarının her bir noktasından birbirinden güzel plaj ve koy çıkıyor. Biz de elimizden geldiği kadar bu güzel plaj ve koyları hem web sitemizde hem de sosyal medyada sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. O kadar bilgi birikimi ve keşfin üstüne Türkiye’nin en iyi plajları yazısını yazmasam olmazdı. Yazı başlığım ruh açıcı bir başlık ama içinde en iyi olunca seçim yapmak benim için oldukça zor oldu.
Evet yazılarımı okuyanlar bilir Muğla’da yaşadığımı. Konu Türkiye’nin en güzel plajları olunca yazıma Muğla’dan çok başlık açtım. Ama bu demek değil ki Muğla’ya ayrıcalık tanıdım. Aksine olabildiğince yazımı objektif yazmaya çalıştım. Yazımdaki yerlerin çoğunu görmüş biri olarak şunu itiraf edeyim ki Muğla ve Batı Antalya tarafındaki plaj ve koylar Türkiye’nin açık ara en iyi plajlarıdır. Aşağıdaki başlıkları görünce eminim siz de bana hak vereceksiniz.
Başlıklara geçmeden önce plajların haritadaki konumlarını görmenizde fayda var. Aşağıdaki haritada numaraların üstüne tıklayarak plajların ismini, harita altında da sıralamayı görebilirsiniz. Ben sıralama yaparken il il sınıflandırarak sıralama yaptım bilginiz olsun.👍
Türkiye’nin En Güzel Plajlarının Haritadaki Konumu
Türkiye’nin En İyi Plajları Haritası
- Orak Adası Plajı
- Çökertme Plajı
- Akbük Koyu
- Kleopatra Plajı (Sedir Adası)
- Kurubük
- Çiftlik Koyu Plajı
- Amos Plajı
- Ölüdeniz Plajı
- Patara Plajı
- Kaputaş Plajı
- Adrasan Suluada
- Olimpos Plajı
- Konyaaltı Plajı
- Kleopatra Plajı
- Yapraklı Koy Plajı
- Altınkum Plajı
- Kadınlar Denizi Plajı
- Ilıca Halk Plajı
- Çandarlı Plajı
- Küçük Zindancık Koyu
- Sarımsaklı Plajı
- Altınoluk Plajı
- Akvaryum Plajı
- Filyos Plajı
Türkiye’nin En İyi ve En Temiz Plajları
Doğanın tüm güzelliklerini sergilediği Türkiye’de, uzun sahil şeridi boyunca birbirinden güzel plajlar bulunuyor. Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde yaz ayları güney bölgelerde oldukça sıcak geçiyor. Sıcak hava, güneş, kum ve deniz bir araya gelince de ortaya çok güzel plajlar çıkıyor.
Yazımda yer alan plajların neredeyse hepsi Ege’de ve Akdeniz’de yer alıyor. Başlık en iyi olunca listeme Karadeniz’den sadece 1 plaj koydum o da Karadeniz’e ayıp olmasın diye.😂Karadeniz biliyorsunuz hırçın ve dalgalı bir deniz. Bu bölgede doğa muhteşem ama deniz için aynı şeyi ne yazık ki söyleyemeyeceğim. Karadenizliler beni topa tutmasın hemen ama ortada var olan bir doğa gerçeği var.
Listeme geçmeden önce Türkiye’nin en iyi plajlarını seçerken değerlendirmemi neye göre yaptım ondan da bahsedeyim. Listem nitekim oldukça önemli bir liste. Türkiye’de yüzlerce plaj ve koy var ama ben aşağıdaki 5 kritere göre seçim yaptım. Bu kriterleri abartmak istemedim. Seçim yapmak biraz zor oldu ama bence nihai listem güzel oldu.
Türkiye’nin En İyi Plajları Seçim Kriterlerim
- Deniz suyu berraklığı
- Su altı dünyası
- Konum
- Temizlik
- Konfor & İmkanlar
Seçim kriterlerim bunlardı. Aşağıda yer alan plaj ve koylar bu kriterlerin en az 4’ünü taşıyor. İnce eleyip sık dokumaya çalıştığım listemize artık geçelim. İlk durağımız Muğla’nın ünlü ilçesi Bodrum.
Orak Adası Plajı – Muğla
Bodrum genelde magazin kültürünün etkisi altında ünlü bir yer olsa da plaj ve koy açısından çok güzel yerlere sahip. Bu güzelliklerden hangi birini saysam bilmiyorum ama en başta sayacağım yerlerden biri Orak Adası’dır.
Orak Adası kristal berraklığındaki sularıyla muhteşem bir yer. Adada herhangi bir yerleşim yeri bulunmuyor. Orak Adası 56 dönümlük bir alana sahip. Ada, 2018 yılında ilan.gov.tr de icradan satılık zeytinlik ve villa başlığıyla 6.825.000,00 TL değeriyle satışa çıkarılmış. Satış da açık arttırma ile gerçekleşmiş.
Orak Adası’na Bodrum’dan kalkan günübirlik tekne turları ile kolayca ulaşabilirsiniz. Ulaştıktan sonra da cumburlop denize. Orak Adası denizinin akvaryumdan farkı yok, hem çok berrak hem de balık sayısı oldukça fazla. Buraya yolunuz bir gün düşerse yanınıza muhakkak şnorkel alın.🤿
Aşağıda Orak Adası ve Bodrum ile ilgili önemli yazılarımın bağlantılarını bırakıyorum. Bu tarafa yolunuz düşerse yazılarıma göz atmanızda fayda var.
- Bodrum Orak Adası Hakkında Her Şey : Bodrum’un Cenneti
- 8 Maddede Bodrum Gezi Rehberi
- Bodrum Gezilecek Yerler
- Bodrum Koyları ve Plajları
Çökertme Plajı – Muğla
Çökertme Plajı, Muğla’nın Milas ilçesinde bulunuyor. Burası kendi halinde çok fazla keşfedilmemiş bir yer. Tabi bu durum eskidendi, plajın son yıllarda popülerliği oldukça arttı. Çökertme Plajı her noktası ile oldukça güzel bir plaj. Tertemiz, cam gibi bir denize sahip. Biraz da deniz kestanesine. Yine de burayı listeme almak istedim çünkü bunu gerçekten hak ediyor.
Çökertme Plajı’nın denizi çok güzel ama kışın dalgalı oluyor. Yazın burası tam cennet. Bodrum’a biraz mesafesi var. Yine de Bodrum’dan sıkıldıysanız bence alternatif olarak burayı değerlendirin. Bölgede kendi halinde pansiyon ve restoranlar bulunuyor. Dilerseniz buralarda takılıp bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Çökertme Plajı’nın denizi taşlı baştan söyleyeyim. Biz genelde taşlı plaj sevdiğimiz için Çökertme’nin yeri bizde ayrı. Buraya ulaşım sağlayacaksınız Milas Beçin tarafından gitmenizi tavsiye ederim. Çünkü buranın yolu daha güzel. Araçla ulaşım sağlamanız daha pratik olur. Dolmuşla ulaşım yakın köylere var ama uğraştırıcı.
Not: Çökertme Plajı’na gelirseniz yürüme mesafesinde olan Arpabükü Koyu’nu da muhakkak keşfedin. Burası da Türkiye’nin en iyi plajları arasına girer. Tertemiz, cam gibi bir denizi var. Son olarak Milas ve Çökertme Plajı ile ilgili yazılarımın bağlantılarını aşağıda paylaşıyorum.
- Çökertme Koyu Gezi Rehberi : Milas’ın Cenneti
- Milas Gezilecek Yerler | En Güzel 29 Yer (Haritalı)
- Milas Koyları Ve Plajları : En Güzel Öneriler
Akbük Koyu – Muğla
Türkiye’nin en temiz plajlarını yazarım da bunun içinde Akbük Koyu olmaz mı ? Bana göre Akbük Koyu sadece Türkiye değil dünyanın en güzel koylarından biri olabilir. Muhteşem bir güzelliğe sahip. Denizinin rengi insana resmen seratonin salgılattırıyor.
Akbük, Aydın’ın Didim ilçesinde de var ama benim bahsettiğim Akbük, Muğla sınırlarındaki Gökova Körfezi’nde olan koy. Yemyeşil dağların eteğinde yer alan Akbük cam gibi bir denize sahip. Denizdeyken kafanızı kaldırdığınızda dağları görüyorsunuz ve buraya bir kez daha aşık oluyorsunuz.
Muğlalıların favori yeri olan Akbük yaz aylarında hafta sonu oldukça kalabalık oluyor. Ee kalabalık olunca da su kalitesi düşüyor. Burada deniz çok güzel bir de su altı dünyası var ki o da bambaşka. Akbük’e giderseniz yanınıza muhakkak şnorkel almanızı tavsiye ederim. Bir de Akbük’e gittiğinizde buranın yakınında bulunan İtfaiye Koyu’nu da keşif listenize alın. Aşağıya Muğla Akbük Koyu ile ilgili yazdığım yazının bağlantısını bırakıyorum, detayları yazımda bulabilirsiniz. Koyun konumu burada.
Kleopatra Plajı (Sedir Adası) – Muğla
En başta dedim ya listemde Muğla’ya torpil geçmedim, yazımı okuyunca durumu anlayacaksınız diye. İşte bunun ispatlarından biri de Sedir Adası’nda bulunan dünyaca ünlü Kleoptara Plajı. Plajın bulunduğu Sedir Adası hem doğa harikası hem de tarihi öneme sahip bir yer. Adeta adanın her tarafından bir cennet nokta çıkıyor.
Sedir Adası’nda görebileceğiniz 4 temel yer var. Bunlar Kleopatra Plajı, Kedrai Antik Kenti, Sedir Adası Antik Tiyatro ve Apollon Kutsal Alanı. Bu yerlerin hepsi de görülmeye değer.
Listeme aldığım Kleopatra Plajı da dünyaca ünlü bir yer. Bu ünü kavuşmasında plajın kumu oldukça etkili olmuş. Bu kumun değişik özellikleri var. Kumu elinize aldığınızda bu özelliği hissedeceksiniz. Sim gibi parıl parıl parıldayan Kleopatra Plajı’nın kumu ateşte yanma özelliğine sahip. Sodalı suda kendiliğinden çoğalabiliyor ve büyüteç ile incelendiğinde hareket ettiği görülüyor. Bu eşsiz kumun ünlü Romalı komutan Marcus Antonius tarafından Kraliçe Kleopatra için Mısır’dan getirildiği düşünülüyor.
Bu kum dediğim gibi çok özel bir kum. Ada dışına çıkarılması kesinlikle yasak. Plajda denize girdiğinizde deniz sonrası kesinlikle duş almalısınız. Plaja terlik ile giriş yasak !
Kleopatra Plajı, Sedir Adası’nda yer aldığından buraya ulaşmak için Akyaka tekne turuna katılmanız şart. Plajın giriş ücreti yok ama adanın giriş ücreti var. Sedir Adası ve Kleopatra Plajı ile ilgili tüm detayları aşağıdaki yazımda bulabilirsiniz.
Kurubük – Muğla
Kurubük bizim gönlümüze taht kurmuş bir yer. Özellikle sualtı dünyası ve temizliği ile Kurubük gerçekten Türkiye’nin en güzel plajları arasında ilk 5’te yer alıyor. Her fırsatta gitmeye çalıştığımız Kurubük çok fazla kişi tarafından bilinmiyor. Ama sanırım buranın bilinirliğine biz fazlasıyla katkıda bulunduk. Bu da iyi mi kötü mü bilemiyorum !
Kurubük taşlık bir plaja sahip. Yukarıdan manzarası efsane. Denizine dalıyorsunuz yüzlerce balık var. Burada drone uçurmak çok keyifli. Yanınıza muhakkak şnorkel almalısınız. İmkan açısından bir tesis yok. Diğer yerlere göre kalabalık değil.
Kurubük, Muğla’nın Datça ilçesinde yer alıyor. Ulaşım için araba şart. Herhangi bir giriş ücreti ödemiyorsunuz. Giderken hazırlıklı gidin dediğim gibi bir tesis yok. Konum burada.
- 22 Maddede Datça Gezilecek Yerler (Haritalı)
- Datça Koyları ve Plajları : En Güzel 19 Yer (Haritalı)
- Datça’da Ne Yapılır : En Güzel 14 Öneri
- 13 Maddede Datça’nın Neyi Meşhur ?
Çiftlik Koyu Plajı – Muğla
Türkiye’nin en iyi plajlarına Çiftlik Koyu Plajı girer mi girer dedik. Çünkü burası bunu fazlasıyla hak eden bir yer. Genelde buraya Marmaris tekne turu ile ulaşılsa da koyun karadan da ulaşımı da var.
Çiftlik Koyu’nun muhteşem bir denizi ve plajı var. Cam gibi tertemiz bir suya sahip bu güzel koyun çevre doğası da muhteşem. Denizin berrak mavisini gökyüzünün sınırsız mavisiyle buluşturan bu koy, kesinlikle Türkiye’nin en iyi plajları listesinde olmayı hak ediyor.
Çiftlik Koyu’nun herhangi bir giriş ücreti yok. Ücretsiz araç park alanı da mevcut. Çiftlik Koyu’nda terkedilmiş bir otel bulunuyor. Bu otelin plajı halk plajı olarak kullanılıyor. Burada sandalyeniz, şemsiyeniz varsa istediğiniz gibi takılabilirsiniz. Dilerseniz koydaki tesislerden de faydalanabilirsiniz.
Amos Plajı – Muğla
Hem karadan araba ile hem de denizden Marmaris tekne turları ile gidilebilen hatta mutlaka gidilmesi gereken eşsiz bir koy Amos. Amos’a araç ile gidecekseniz ilk olarak Turunç’a uğruyorsunuz. Oradan 24 km yol giderek Amos’a yaklaştıktan sonra Profesörler Sitesi‘nin içerisinden araçla geçerek koya iniyorsunuz. Araç park yeri biraz sıkıntılı. Amos’un yolu oldukça virajlı.
Amos Plajı’na giriş ücretli. Plajda sadece bir tesis (Amos Restaurant) bulunuyor. Tesisi kullanacaksanız tesisle ilgili yorumlara bakmanızda fayda var. Kendi imkanlarınızla da takılabilirsiniz. Plaj tertemiz, cam gibi bir denize sahip. Sahil taşlık. Deniz 5-6 metre sonra derinleşiyor. Yanınıza şnorkel almayı unutmayın. 🤿
Kumburnu Plajı – Muğla
Ülkemizin tanıtımlarında sıkça kullanılan Ölüdeniz Kumburnu Plajı kesinlikle Türkiye’deki ünlü plajlar listesinde zirveyi zorlayacak bir yer. Plajda yüzmek ayrı keyifli, Babadağ’dan paraşütle atlayıp denizin içine doğru uzanan plajı gökyüzünden izlemek ayrı keyifli. Kumburnu Plajı her daim tertemiz, cam gibi. Kalabalık oldumu suyun rengi bulanık oluyor sadece. Kumburnu Plajı iki tarafı olan bir deniz. Buranın bir tarafı taşlıkken lagüne bakan tarafı kum. Yani olağanüstü bir güzellik. Plajın tek eksi yanı çocuklu aileler ya da yüzme bilmeyenler için çabuk derinleşmesi olabilir.
Ölüdeniz Kumburnu Plajı’nın yayalar için girişi ücretsiz. Eğer aracınızla girişe kadar gelecekseniz otopark için ücret alınıyor. Yaya olarak girerseniz herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Girişten sonra Kumburnu’na kadar yaklaşık 10 dakika yürüyorsunuz. Restoranlar, Starbucks ve şezlong-şemsiye kiralama olanakları var. Ayrıca ücretsiz duş ve tuvalet alanı da mevcut. Kumburnu Plajı’nın konumu burada. Aşağıda Kumburnu Plajı’nın yer aldığı Ölüdeniz ile ilgili yazılarımın bağlantısını bulabilirsiniz.
- Ölüdeniz Plajı Gezi Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey
- Ölüdeniz Gezilecek Yerler : En İyi 18 Yer | Haritalı
- Fethiye Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Firma Tavsiyem – Fiyatlar
- Ölüdeniz Tekne Turu Tavsiyesi – Fiyatlar – Rotalar
- Ölüdeniz Koyları ve Plajları : En Güzel 12 Yer
Kaputaş Plajı – Antalya
Batı Antalya’nın virajlı yolları arasında kıvrılırken birden göz alıcı turkuaz rengiyle parlıyor Kaputaş Plajı. 💙 Gözleri kamaştıran bir mavisi var cidden. Hatta bazı boya markaları renklere isim veriyor ya bence Kaputaş mavisi diye de bir isim versinler.😍
Oldukça dik merdivenlerden iniliyor Kaputaş’a. İzlemesi keyifli, yüzmesi biraz zahmetli. Kaputaş’ta deniz epey dalgalı oluyor, dikkatli olmakta fayda var.
Burada belediyenin bir tesisi var. Şezlong şemsiye kiralama, duş tuvalet ve yeme içme imkanları bulunuyor. Tabi belediye işletmesi olduğu için de fiyatlar görece uygun diyebilirim.
Konum burada.
Patara Plajı – Antalya
Plaj dediğin kumsal olmalı diyenlerdenseniz sizi mutlu edecek konumlardan biri Patara Plajı. Sahili incecik kumlardan oluşuyor. Deniz sığ, hafif dalgalı olabiliyor. Burası çocuklu aileler için oldukça uygun.
Yaklaşık 18 km’lik upuzun bir sahili olduğu için kalabalık olsa da kalabalıktan etkilenmiyorsunuz. Plajda şezlong, şemsiye kiralama olanakları var. Ayrıca duş, tuvalet ve kabin de bulunuyor. Patara Plajı’nın girişi ücretli. Müzekart geçerli. O nedenle mutlaka müze kartınızı yanınıza alın. Yoksa buradan da çıkartabilirsiniz.
Patara Plajı konum olarak Antalya sınırlarında bulunuyor. Kaş ve Fethiye arasında yer alan Patara aynı zamanda Patara Antik Kenti’nin hemen yakında. Konum burada.
Not: Patara Plajı’na ya da antik kente gelmişken buraya hemen yakın konumda yer alan Patara Kum Tepeleri’ni görmeyi ihmal etmeyin. Resmen çöle gelmiş gibi hissediyorsunuz.🏝️
Adrasan Suluada – Antalya
En iyi listemde Türkiye’nin Maldivlerine geldik. Turkuaz rengi tanımını buradan almış desek yeridir. Muhteşem bir güzelliğe sahip Adrasan Suluada. Suluada’nın beyaz kumları ve turkuaz rengi denizi ile gelen herkesi etkileyen bir yer burası.
Suluada’nın beyaz kumunun bir kerameti var. Bilim insanları adanın kumunun içinde yaşayan foraminifera adlı mikroorganizmalar yüzünden beyaz renkli kumlara sahip olduğunu söylüyor. Adanın üzerinde yerleşim yok. Ada su altı mağaraları ile Akdeniz foklarının ve orfozların yuvası durumunda. Adanın uç kısmında yer alan Aşıklar Mağarası’ndan adanın diğer tarafına yüzerek geçmek mümkün. Şnorkel ve palet şart.
Antalya’ya tatil planlıyorsanız Suluada muhakkak listenizde olsun. Gitmekten asla pişmanlık duymayacağınız muhteşem bir yer. Suluada’ya Adrasan Plajı’ndan tekne turları ile gidiliyor. Suluada’nın konumu burada.
Olimpos Plajı – Antalya
Antalya’nın en önemli plajlarından birisi de Olympos Plajı. Plaj Antalya’nın batısında, Kumluca ilçesine bağlı Olympos beldesinde yer alıyor. Olimpos Plajı’nın doğal güzelliğine derin bir tarih de eşlik ediyor. Plajın upuzun, altın rengi kumsalı ve berrak turkuaz suları gelen herkesi oldukça etkiliyor.
Olimpos sadece doğal güzelliği ile değil aynı zamanda doğal yaşamıyla da ünlü. Yemyeşil bir doğanın çevrelediği plajda caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuvalama alanları da var. Bu nedenle, plajın bir kısmı koruma altında. Plaj ayrıca hemen yanı başında yer alan antik Likya bölgesinde bulunan Olympos Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapıyor. Antik kentte Roma döneminden kalma tiyatro, anıtsal giriş kapısı ve antik surları bulunuyor.
Gelelim Olimpos Plajı’nın özelliklerine. Olimpos’ta deniz sabah çok temiz, öğleden sonra giren çok olduğu için ve teknelerin suyu bulandırmasıyla deniz iyice bulanık oluyor. Deniz gözlüğünüzü yanınıza alın çünkü çok sayıda balık görebilirsiniz. Deniz ilk başlarda sığ ama kayalar büyüdükçe birden derinleşebiliyor. Deniz taşlı, deniz ayakkabısı getirirseniz güzel olur. Plajın konumu burada.
Konyaaltı Plajı – Antalya
Türkiye’nin en iyi plajları listemde Antalya merkezde yer alan olan Konyaaltı Plajı’na geliyoruz. Plaj konum olarak Antalya şehir merkezinin batısında yer alıyor. Plaj, yaklaşık 7 km’lik upuzun sahil şeridine sahip ve her yıl yerli yabancı fark etmeksizin on binlerce turiste ev sahipliği yapıyor.
Plajın isminin Konyaaltı olmasının bazı rivayetleri var. Bunlardan ilki, Osmanlılar Dönemi’nde Konya’dan Antalya’ya gelenlerin, sahili gördüklerinde Konya’nın altına gittik anlamında Konyaaltı ifadesini kullanması. Diğer bir rivayete göre ise Antalya’nın falezler üzerinde yer almasından dolayı bölgenin ‘Koy Altı’ şeklinde adlandırılması ve bu kelimenin de zaman içerisinde Konyaaltı’na dönüşmesi. Hangisi doğru artık bilemiyorum.😊
Konyaaltı Plajı’nın bir kısmı ince kumlardan oluşsa da genellikle çakıl taşlarıyla kaplı bir kumsalı var. Mavi Bayraklı plajın temiz ve berrak sularında keyfi yapmanız için tüm imkanlar mevcut. Halk plajına ek olarak bir çok işletme de plajda faaliyet gösteriyor.
Not: Konyaaltı Plajı’nın en güzel olduğu saatler sabah 6 ila 10 arası. Eğer uykuya düşkün değilseniz bu saatleri değerlendirmenizi tavsiye ederim. Plajın konumu burada.
Kleopatra Plajı – Antalya
Antalya’nın değil Türkiye’nin en popüler plajlarından biri de Alanya’da bulunan Kleopatra Plajı. Adının nereden geldiği belli sanırım. Rivayete göre plaj ise ismini ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan almış. Bilinen kaynaklara göre o dönemin generali Alanya ve çevresini Kleopatra’ya hediye etmiş. Kleopatra sefere çıktığında Alanya’ya uğrayarak denize girermiş ve buranın adı Kleopatra kalmış.
Plaj oldukça uzun ve altın rengi kuma sahip. Plaj kum ama denize girince altının kayalık olduğunu anlıyorsunuz. Ayrıca çok da dalgalı. Derinleşen noktada kum zemin bitiyor kayalık ve kaygan zemin başlıyor. Çocuklar için çok uygun değil. Tıpkı Olimpos gibi burası da caretta carettaların yumurta bıraktığı plajlardan biri.
Eğer Alanya’da tatil planlayacaksanız listenizde Kleopatra Plajı muhakkak olsun. Ayrıca buraya kadar gelmişken muhakkak Alanya Kalesi’ni ve Damlataş Mağarısı’nı da görmeyi ihmal etmeyin.
Yapraklı Koy Plajı – Mersin
Listeme artık Antalya ve Muğla dışında kalan diğer plajlarla devam ediyorum. Bu iki şehirde daha da güzel plajlar var ama fazla abartmayayım dedim.😊Neyse ilk durağımız Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Yapraklı Koy Plajı. Tatlı ve tuzlu suyun harmanlandığı, enfes güzellikteki turkuaz renkli denizi ve etrafını saran doğal kayalar nedeniyle burası “denizdeki havuz” olarak da adlandırılıyor.
Burası ücretsiz bir plaj. Konum olarak Akdeniz içerisinde kalıyor. Silifke ilçe merkezi ile plaj arası yaklaşık 16 km. Plaj, hızlı derinleştiği için yüzme bilmeyenler ve çocuklar için çok güvenli değil. Suyu da diğer yerlere göre soğuk. Plajda belediyeye ait bir işletme de mevcut. İster kendi imkanlarınızla isterseniz de işletmelerden faydalanabilirsiniz.
Not: Yapraklı Koy Plajı’nda çok fazla balık ve kaya var. Deniz ayakkabısı ve şnorkel yanınıza almayı unutmayın. Plajın konumu burada.
Altınkum Plajı – Aydın
Mersin’den Aydın’a ışınlanıyoruz şimdi. Aydın’ın Didim ilçesinden yer alan mavi bayrak ödüllü Altınkum Plajı, Türkiye’nin en güzel plajlarından biri. Adı gibi altın sarısı ve oldukça ince kumlara sahip plaja Didim merkezden ulaşım oldukça kolay.
Türkiye’nin en beğenilen plajları arasında yer alan Didim Altınkum Plajı yaz aylarında oldukça kalabalık. Çok kalabalık tercih etmiyorsanız sabah erken saatlerde ya da ikindi vaktinden sonra geç saatlerde gelebilirsiniz. Saat 18.00’dan sonra plaj daha da sakinleşiyor. Gündüzleri deniz severlerin en uğrak noktası olan plajın gecesi de ayrı canlı. Plajın çevresinde disko, restoran, büfe ve hediyelik eşya satan pek çok yer var.
Altınkum Plajı’nın haritadaki konumu burada.
Kadınlar Denizi Plajı – Aydın
Çocuklu aileler için güzel bir plaj olan Kuşadası Kadınlar Plajı, Kuşadası’nın merkezine oldukça yakın bir konumda. Bu plaj, kumlu bir sahile sahip olup sığ bir denize sahip. Plajın yakınında restoranlar, kafe ve duş imkanları gibi temel tesisler bulunurken, güneşlenmek isteyenler için şezlong ve şemsiyeler de kiralama imkanı da mevcut. A
Rotanızda Aydın Kuşadası varsa bu güzel plajı değerlendirmenizi tavsiye ederim. Plaj yüksek sezonda oldukça kalabalık oluyor. Düşük sezonda giderseniz daha rahat edebilirsiniz. İster tesislerde isterseniz de kendi imkanlarınızla takılabilirsiniz. Plaja giriş, belediyeye ait şemsiyeleri kullanmak ücretsiz. Tabi bunlardan faydalanmak için erkenden plaja gitmelisiniz.
Plajın adı Kadınlar ama sadece kadınların girdiği bir plaj değil burası. Yanlış anlaşılma olmasın.😊Plajın haritadaki konumu burada.
Ilıca Halk Plajı – İzmir
Türkiye’nin en güzel plajları listeme Çeşme’nin en can alıcı plajı ile olan Ilıca Plajı ile devam ediyorum. Çeşme merkeze 2 kilometre uzaklıkta olan Ilıca Plajı otellerin bulunduğu yerde olmasına rağmen havlunuzu atıp keyif yapabileceğiniz bir halk plajı. Çeşme Belediyesi plajın belirli bir alanında ücretsiz şezlong ve şemsiye hizmeti veriyor.
Yüksek sezonda özellikle bayram ve hafta sonlarında bu plaj oldukça kalabalık. Sabah erken saatlerde plaja gelmeniz güzel olur. Çeşme’de denize girilecek güzel bir yer arıyorsanız burası muhakkak listenizde olsun.
Ilıca Plajı konum olarak termal kaynaklara yakın yerde. Bu da suyunun hem ılık hem de şifalı olmasını sağlıyor. Plaj bembeyaz ve ince kumlu bir yapıya sahip. Deniz oldukça berrak ve balıklarla beraber yüzme imkanınız var.
Çeşme Ilıca Plajı’nın konumu burada. Çeşme’ye geldim ben nereyi gezmeliyim diyorsanız aşağıdaki yazıma muhakkak göz atın.
Çandarlı Plajı – İzmir
İzmir’in en güzel koyları ve plajları nerede deseler sanırım ilk adayım Dikili olur. Burada enfes güzellikte koy ve plaj var. Dikili koyları ve plajları listesinde yer alan Çandarlı Plajı da Dikili’nin en güzel yerler arasında.
Çandarlı Plajı’nın tertemiz bir denizi var. Deniz suyu oldukça soğuk. Plaj kum ve hemen derinleşmiyor. Çocuklu aileler rahatça tercih edebilir. Plaj çevresinde bir çok restaurant ve kafe bulunuyor. Akşam sahile masalar atılıyor ve tam bir Ege akşamı havası oluşuyor. Plaja 5-6 dakika yürüme mesafesinde zincir marketlere ulaşabilirsiniz. Buraya geldiğinizde Cenovalılar tarafından M.S. 13. yüzyılda şehrin savunması için yapılan Çandarlı Kalesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın.
Burada Belediye Plajı ve Kaleönü Plajı olmak üzere iki tane plaj bulunuyor. Çandarlı’da denize girilecek yer arıyorsanız Kaleönü Plajı deniz açısından daha iyi. Çandarlı Plajı’nın konumu burada.
Küçük Zindancık Koyu – İzmir
Dikili’de bir diğer güzel koy ise Küçük Zindancık Koyu. Küçük Zindancık, İzmir’e 115 km, Dikili merkeze ise 10 km uzaklıkta yer alıyor.
Küçük Zindancık Koyu, İzmir’in Dikili ilçesi sınırları içinde yer alan Bademli Köyü’nde bulunuyor. Burası ince beyaz kumdan oluşan ve denizi de serin olan bir koy. Küçük Zindancık Koyu özellikle şehrin kalabalığından uzak tatil yapmak ve kafa dinlemek isteyen kişilerin sakin olması sebebiyle tercih ettiği bir koy.
Buraya ulaşım oldukça zahmetli. Koya en kolay ulaşım ise deniz yolu. Dikili tekne turu yapan tekneler genel olarak buraya uğruyor. Dikili koylarına ulaşım genel olarak zor olduğu için tekne turu mantıklı bir seçenek.
Küçük Zindancık Koyu’nun herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Konum burada.
Sarımsaklı Plajı – Balıkesir
Türkiye’nin en iyi plajları listemizde İzmir’den çıktık Balıkesir’e geldik. Balıkesir’in en güzel plajlarından biri olan Sarımsaklı Plajı, Ayvalık ilçesi sınırlarında yer alıyor. Bizim bu bölgede en sevdiğimiz plajlardan biri olan Sarımsaklı tam tamına 7 km uzunlukta. Plaj Sarımsaklı ismini bölgeden çıkarılmış olan kilise ve ev yapımın kullanılan sarımsı renkli taşlardan alıyormuş.
Plajın en belirgin özelliği tertemiz ve berrak bir denize sahip olması. Halka açık bir şekilde kullanılan plajda bir çok tesis imkanı da mevcut. Sakin ve dalgasız denize sahip olan Sarımsaklı’nın denizi oldukça temiz ve berrak. Hem deniz hem de sahil şeridi tamamen kumla kaplı. Su Akdeniz’e göre oldukça soğuk. Yaz sıcaklarında suyun soğukluğu vücuda çok iyi gidiyor.
Not: Eğer bu plaja gitme fırsatı bulursanız hemen yanı başında Sarımsaklı kadar güzel Badavut Plajını da görmeyi ihmal etmeyin.
Altınoluk Plajı – Balıkesir
Türkiye’de plaj açısında oldukça zengin bir bölge olan Edremit’in en popüler tatil beldesi olan Altınoluk, deniz tatili sevenlerin en uğrak noktalarından biri. Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Altınoluk’ta birbirinden güzel plaj ve beach clublar var.
Altınoluk’un en önemli plajlarından biri de Altınoluk Halk Plajı genellikle yazlıkçılar tarafından tercih edilen bir plaj. Halk plajına giriş ücretsiz. İsterseniz plajdaki işletmelerden şezlong ve şemsiye kiralayabilir, isterseniz kendi imkanlarınızla denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Altınoluk Halk Plajı, çakıllı bir yapıya sahip ancak deniz tabanı kumlu. Deniz derin olmadığı için çocuklu aileler için oldukça uygun. Plajda soyunma kabini, duş ve tuvalet imkânı mevcut. Altınoluk dediğim gibi plaj açısından oldukça güzel yerlere sahip. Aşağıda saydığım Altınoluk Plajlarını da değerlendirebilirsiniz.
Altınoluk Plajları
- Altınoluk Antandros Plajı
- Altınoluk Merkez Plajı
- Altıner Otel Plajı
- Akçam Otel Plajı
- Afrodit Tatil Köyü Plajı
- Goca Könçek Plajı
Akvaryum Plajı – Çanakkale Bozcaada
Çanakkale’nin incisi Bozcaada, Türkiye’nin Ege Denizi’nde yer alan en güzel adalarından biri. Bu ada, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve güzel plajlarıyla ünlü. Bu plajlardan en ünlülerinden biri de Akvaryum Plajı.
Akvaryum Plajı, adını adeta bir akvaryumu andıran berrak denizi ve beyaz kumlu sahilinden almış. Adanın hakkını iyi bir şekilde veren Akvaryum Plajı’nın denizi oldukça sığ. Çocuklu aileler için oldukça uygun plaj Bozcaada merkeze 5 km uzaklıkta yer alıyor.
Dalış severlerin ziyaret etmesi gereken koylardan biri olan Akvaryum Koyu’nda herhangi bir tesis bulunmuyor. Şezlong, şemsiye, duş, soyunma odası ve yiyecek-içecek için işletmenin yer almadığı Bozcaada Akvaryum Plajı‘na ulaşmadan önce hazırlık yapmanız şart. Ada merkezinden ihtiyaçlarınızı alıp Akvaryum’da balıklar misali keyif yapabilirsiniz. Yanınıza şnorkel almayı unutmayın. Plajın haritadaki konumu burada.
Filyos Plajı – Zonguldak
Listemdeki her yer Akdeniz ve Ege’den. Özellikle Ege Türkiye’deki en plaj ve koylara sahiptir. Karadeniz’de ise koy ve plaj var ama denizden dolayı çok da güzel değil. Listeme Karadeniz’den de bir yer koymak istedim ve bir çok kişi tarafından bilinen Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yer alan Filyos Plajı’nı ekledim.
Filyos Çayı’nın batısında oldukça geniş bir kumsala sahip Filyos Plajı yaklaşık 2 kilometrelere uzunluğa sahip. Yeşilin mavi ile buluştuğu plajın hemen yanı başında Tios Antik Kenti’nin kalıntıları mevcut. Filyos Plajı’na kadar gelmişken bu antik kenti de görmeyi ihmal etmeyin.
Filyos Plajı, şehir merkezinin yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sahil şeridi uzun olduğundan kalabalık etkisi az oluyor. Plajın haritadaki konumu burada.
İşte Karşınızda Türkiye’nin En Güzel Plajı
Listemi sonunda tamamlayabildim. Güzel ülkemizde o kadar plaj var ki gerçekten seçim yapmak çok zor. Sizin için en güzellerini sıralamaya çalıştım. Şimdi sıra geldi bunların en iyisine. Listemi yaparken en başta bu plajları neye göre seçtiğimi yazmıştım. Bu kriterleri değerlendirip Türkiye’nin en iyi, en güzel ve en temiz plajının sıralamasını yapacağım. Bu noktada sıralama katılırsınız ya da katılmazsınız sizin kararınız ama sizin de favori listenizi yorum kısmına bekliyorum.😊
Türkiye’nin En Güzel Plajı İlk 5 Yerim
- Ölüdeniz Kumburnu Plajı
- Adrasan Suluada
- Muğla Akbük Koyu ve Plajı
- Çeşme Ilıca Plajı
- Bozcaada Akvaryum Plajı
İşte benim en iyi dediğim 5 yerim bu plajlar. Listemin başında bana göre sadece Türkiye değil dünyanın en iyi plajları arasında yer alan Ölüdeniz Kumburnu Plajı var. Burası her anlamda çok özel bir yer. Kumburnu Plajı’nı ömrü hayatınızda bir kere de olsa görmenizi tavsiye ediyorum. Yabancıların uğrak noktası olan bu güzel plajı bizim görmememiz ayıp olur. Plaj ile ilgili tüm detayları bu yazımda bulabilirsiniz. https://bujuyollarda.com/kumburnu-plaji-gezi-rehberi/
Sıkça Sorulan Sorular Türkiye’nin En İyi Plajları
Türkiye’nin en güzel plajı hangisi?
Bu sorunun cevabını yazımda verdim zaten. Bana göre bu sorunun cevabı Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz Mahallesi’nde yer alan Kumburnu Plajı’dır. Hep Ölüdeniz’in doğası hem buranın mavi lagüne komşu olması burayı en iyi yapan faktörlerin başında geliyor. İmkanlarıyla, aktiviteleriyle, temizliği ve denizin rengi ile Türkiye’nin en güzel plajına ben Ölüdeniz Kumburnu Plajı diyorum.
Türkiye’de en iyi deniz nerede?
Türkiye’de deniz denilince akla ilk Ege gelir. Akdeniz’de de güzel yerler var ama Ege’nin yeri apayrı. Bu noktada Ege’de çok güzel koy ve plajlar var. Özellikle Antalya’nın batısı ve Muğla tarafındaki koylar gerçekten keşfedilmesi gereken yerler arasında. Yani Türkiye’nin en iyi denizi hem temizlik hem berraklık hem de doğa güzelliği açısından Ege’dir derim.
Türkiye’de en sıcak deniz suyu neresi?
Türkiye’de deniz suyu sıcaklığı, mevsimlere ve coğrafi konumlarına bağlı olarak değişiyor. Ancak genel olarak Türkiye’nin güney sahil şeridi, özellikle Akdeniz kıyıları yaz aylarında daha sıcak deniz sularına sahip. Konum olarak Türkiye’deki en sıcak deniz suyu İskenderun’da hesaplanmış. Genel olarak yaz aylarında bu bölgede deniz suyu sıcaklığı 25-30 derece arasında.