eski doğanbey köyü

Eski Doğanbey Köyü : Tarihin İzinde Bir Ege Köyü

Hafta sonu rotamız olan Aydın Söke’de görmek istediğimiz en önemli yerlerden biri Eski Doğanbey Köyü‘idi. Önceden bu güzel köyün namını duymuştuk ama yolumuz bir türlü buraya düşmemişti. Hazır Söke’ye yolumuz düşmüşken bu güzel köyü görelim istedik. İyi ki de yolumuz buraya düştü çünkü bu köyü ve atmosferini çok sevdik.

Söke gezilecek yerler listeme aldığım Eski Doğanbey Köy konum olarak Aydın’ın Söke ve Didim ilçeleri arasında kalıyor. Eğer bu iki ilçeden biri için gezi planlayacaksanız listenize bu köyü muhakkak almanızı tavsiye ediyorum. Köyün tarihi yapısı, aslına uygun restore edilmiş evleri, yemyeşil doğası ve buranın atmosferi insanı çepeçevre sarıyor. Bu güzel köy hakkında daha detaylı bilgi vermek için ayrı bir yazı yazmak istedim. Hadi gelin size tüm detaylarıyla Eski Doğanbey Köyü’nü anlatayım.

Doğanbey Köyü Gezi Rehberi

Eski Doğanbey Köyü Nerede ?

eski doğanbey köyü nerede nasıl gidilir

Eski Doğanbey Köyü nerede sorusuna cevap vermeden önce önemli bir ayrımı anlatmak istiyorum. Eski Doğanbey Köyü evleri ile Yeni Doğanbey Köyü konum olarak farklı yerlerde. Yeni Doğanbey Köyü, denize komşu ve şu anda köyün yerlilerinin yaşadığı yer. Eski Doğanbey Köyü’nde de yaşam var ama köyün yerlileri aşağıda yani deniz tarafında yaşıyor. Bu iki yer farklı konumlarda. Eski Doğanbey Köyü zamanında dağ eteklerine kurulmuş ve konumu burada, şu an yerleşim olan köylülerin yaşadığı Yeni Doğanbey Köyü’nün konumu ise burada.

Bizim konumuz tabi ki Eski Doğanbey Köyü. Bu güzel tarihi köy Söke merkeze 30 km uzaklıkta yer alıyor. Köye giden yol tek yön ve asfaltlı. Köy, Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içinde yer alıyor.

Köy evleri, bir dağ yamacında U harfi oluşturacak şekilde kurulmuş. Köyün içini araba ile gezemiyorsunuz. U harfinin iki ucunu düşünün bu uçlarda birbirinden bağımsız köyün 2 ayrı girişi var. Bu uçlara arabanızı park ediyorsunuz ve U çizerek köyü yürüyerek geziyorsunuz. Uçlar arasında bağlantı yok. Yani yürüyerek giriş yaptığınız yerden yürüyerek çıkış yapmanız lazım. Bu meseleyi umarım anlatabildim.😂

Eski Doğanbey Köyü’ne Nasıl Gidilir ?

Eski Doğanbey Köyü’ne Nasıl Gidilir ? Köy konum olarak Aydın’ın Söke ve Didim ilçeleri arasında kalıyor. Buraya ulaşım için genellikle Söke ilçesi baz alınarak hareket ediliyor. Yukarıda bahsettiğim gibi Eski Doğanbey Köyü farklı bir yerde ve buraya dolmuş ile direkt ulaşım yok. Fakat köylülerin yaşadığı Yeni Doğanbey Köyü’ne dolmuş ile gidip buradan otostop ya da taksiyle Eski Doğanbey’e geçebilirsiniz.

Köy, Söke ilçe merkezine yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıkta. Söke’den özel araçla köye gidecekseniz Güllübahçe Köyü, Atburgazı, Tuzburgazı istikametinden köye ulaşabilirsiniz. Sadece eski köye gitmek için Tuzburgazı istikametinden sağa dönmeyi unutmayın.

  • İzmir – Eski Doğanbey Köyü arası 138 km,
  • Aydın Merkez – Eski Doğanbey Köyü arası 78 km,
  • Muğla Merkez – Eski Doğanbey Köyü arası 145 km,
  • Didim – Eski Doğanbey Köyü arası 39 km.

Eski Doğanbey Köyü’ne Ulaşım Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Eski Doğanbey Köyü’ne ulaşım için en ideal yol özel araç kullanmak.
  • Toplu taşıma ile ulaşım uzun ve zahmetli.
  • Köye ulaşan yollar dar ve virajlı. Bu nedenle dikkatli araç kullanın.
  • Yukarıda anlattığım köy ayrımına dikkat edin.
  • Park sorunu genel olarak bulunmuyor.

Eski Doğanbey Köyü’nün Tarihi

söke gezilecek yerler

Eski Doğanbey Köyü, adından da anlaşılacağı üzere geçmişi uzun yıllara dayanan bir yer. Köyün tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmakta. Köyün ilk yerleşimcileri İyonyalılar’mış. Bu güzel köy, Mykale Dağlarına (Dilek Dağları) sırtını dayamış ve Kurtuluş Savaşı sonrasında mübadele sonucunda Yunanistan’a göç eden Rumlardan kalma bir köy. Köyde bulunan konutlar, dükkânlar, hastane ve çeşmeler, geç Osmanlı dönemi mimari özelliklerini yansıtıyor. Özellikle taş evleri, dar sokakları Ayvalık gibi yerlerdeki Rum evlerinin mimarisi ile neredeyse aynı. Rumca odalar anlamına gelen “Domatia” ismiyle kurulan köy zaman içinde “Doğanbey” ismini almış.

Eski Doğanbey Köyü’nün kronolojik tarihçesini detaylı şekilde aşağıda anlattım.

  1. Antik Dönem: Köy, antik çağlarda “Domatia” adıyla anılan bir yerleşim yeriymiş. Bu dönemde önemli bir liman kenti olan Priene’nin limanı olarak kullanılmış. Priene Antik Kenti, Doğanbey’e yakın bir konumda yer alıyor.
  2. Osmanlı Dönemi: Köy, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuş. Osmanlı kayıtlarında “Domanic” olarak geçiyor.
  3. Rumların Göçü: 1924 yılında gerçekleşen Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonucunda köyde yaşayan Rumlar Yunanistan’a göç etmiş. Mübadele ile birlikte Rumlar Yunanistan’a göç etmiş ve köye Türkler yerleşmiş. Bu göçten sonra köy “Eski Doğanbey” ve “Yeni Doğanbey” olarak ikiye ayrılmış.
  4. Günümüz: Köy, günümüzde restore edilmiş geleneksel Rum evleriyle ünlü. Bu evler otel, restoran ve kişisel ikametgah olarak kullanılıyor. Turizm açısından önemli bir potansiyele sahip.

Köyün Tarihine Dair İlginç Bilgiler:

  • Köyün ilk yerleşimcileri İyonyalılar’ın bölgeye zeytin ve üzüm yetiştirmek için geldikleri düşünülüyor.
  • Köyde bulunan tarihi kilise, Meryem Ana’ya adanmış.
  • Köyün eski adı olan “Domatia“, Rumca’da “odalar” anlamına geliyor.
  • Köy, 1980’li yıllarda terk edilmiş ve “kayıp köy” olarak anılmaya başlamış.

Eski Doğanbey Köyü Gezilecek Yerler

eski doğanbey köyü

Eski Doğanbey Köyü Gezilecek Yerler: Bu güzel köyü ilk olarak gördüğünüzde zihninizde nostaljik duygular uyanıyor. Köye kuşbakışı bakınca köyün atmosferi bir anda insanı çepeçevre sarıyor. Köyün sokaklarında gezdikçe de iyice buraya aşık oluyorsunuz. Yaşanmışlık kokan yerler her zaman güzel duygular yaşatıyor. Kim bilir buralarda ne hayatlar geçti diyorsunuz. Bu güzel köyde gezilecek yerleri aşağıya sıraladım. Buraları görmeden köyden dönmeyin.

Eski Doğanbey Köyü Gezilecek Yerler

  • Tarihi taş evler: Köyün en dikkat çekici özelliği, 19. yüzyıldan kalma tarihi taş evler. Bu evler, Rum mimarisinin güzel bir örneği. Birçoğu restore edilmiş ve pansiyon olarak işletilmekte.
  • Arnavut kaldırımlı sokaklar: Köyün sokakları Arnavut kaldırımlı ve oldukça dar ve saklı köşelerle dolu. Bu sokaklarda dolaşmak oldukça keyifli bir deneyim.
  • Eski Doğanbey Köyü Şapeli: Köyün en eski yapılarından biri olan kilise, 18. yüzyılda inşa edilmiş. Kilise, günümüzde cami olarak kullanılmakta. Konum burada.
  • Köy Hamamı: Köyün hamamı 19. yüzyıldan kalma ve halen faal durumda. Hamamda kese ve köpük keyfi yapabilirsiniz.
  • Doğanbey Köy Cami: Konum burada.
  • Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi: Konum burada.
  • Doğanbey Kanyonu: Köyün yakınında bulunan Doğanbey Kanyonu, doğa yürüyüşü ve piknik yapmak için ideal bir yer.

Bu köyü gezdikten sonra köye yakın gezilecek yer arıyorsanız köy civarında Milet Ören Yeri, Priene Antik Kenti, Karina Sahili ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’na da gelmişken görmenizi tavsiye ederim.

Doğanbey Köyü’nde Ne Yapılır ?

Tarihi Rum evleri, doğal güzellikleri ve sakin atmosferi ile turistlerin ilgisini çeken Doğanbey Köyü’nde yapılabilecek birçok aktivite var. Detaylar aşağıda.

Doğanbey Köyü’nde Yapılacak Aktiviteler

  • Doğanbey Evleri’ni Gezin: Doğanbey Köyü’nün en önemli özelliği, tarihi Rum evleri. Bu evler, 19. yüzyılda Rumlar tarafından inşa edilmiş. Arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşarak bu evleri görebilirsiniz.
  • Doğanbey Kilisesi’ni Ziyaret Edin: Doğanbey Köyü’nde Rumlardan kalma bir kilise bulunmakta. Bu kilise, 1864 yılında inşa edilmiş. Kilise günümüzde cami olarak kullanılıyor.
  • Doğanbey Müzesi’ni Gezin: Doğanbey Köyü’nde bir müze bulunuyor. Milli park tanıtım merkezi olan müzede yabani hayvanların dondurulmuş gerçek figürleri sergileniyor.
  • Doğa Yürüyüşü: Doğanbey Köyü, doğa yürüyüşü yapmak için ideal bir yer. Köyün etrafında birçok doğa yürüyüşü parkuru var.
  • Bisiklet Turu: Doğanbey Köyü’nde bisiklet turu da yapabilirsiniz. 
  • Piknik: Doğanbey Köyü’nde piknik yapabilirsiniz. Köyün etrafında birçok piknik alanı bulunuyor.
  • Yöresel Ürünler Alışverişi: Doğanbey Köyü’nde yöresel ürünler satan dükkanlar bulunmakta. Bu dükkanlardan zeytinyağı, sabun, reçel gibi yöresel ürünler satın alabilirsiniz.
  • Kahve Keyfi: Doğanbey Köyü’nde kahvaltı ve kahve keyfi yapabilirsiniz. Köyde kahvaltı ve kahve sunan kafeler bulunmakta.
  • Kuş gözlemciliği: Bu bölgede kuş gözlem noktaları bulunmakta. Buralara çıkıp bölgedeki kuş türlerini görebilirsiniz.
  • Fotoğraf çekimi: Biz yüzlerce fotoğraf çektik sizde bol bol bu güzel köyün fotoğraflarını çekin.

Doğanbey Köyü’ne Ne Zaman Gidilir ?

eski doğanbey köyü

Doğanbey Köyü’ne Ne Zaman Gidilir ? Eski Doğanbey Köyün bulunduğu yer ılıman iklime sahip olduğu için kış dahil her mevsim bu köyü ziyaret edilebilirsiniz. Bahar (Mart-Mayıs) ayları Doğanbey Köyü’nü ziyaret etmek için ideal aylar çünkü doğanın canlandığı, çiçeklerin açtığı bir dönem. Özellikle ilkbaharda hava genellikle sıcak ve doğa yemyeşil. Yazın çok sıcak olduğu için yaz aylarında öğlen vakti köye gitmemeye çalışın. Sonuç olarak, Eski Doğanbey Köyü’nü ziyaret etmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

Söke Vlog

Doğanbey Köyü Sıkça Sorulan Sorular

Eski Doğanbey Köyü hangi ilde?

Eski Doğanbey Köyü, Türkiye’de Aydın iline bağlı olan Söke ilçesi sınırlarında yer alıyor. Aydın’ın Söke ilçesi, Ege Bölgesi’nde yer alıyor.

Doğanbey köyünde denize girilir mi?

Eski Doğanbey Köyü’nün denize girilecek bir kıyısı yok. Dağ yamacına kurulmuş bir köy. Yeni Doğanbey Köy’ün denize girilecek kıyısı var ama deniz için köyde bir plaj yok. Zaten denizde doğal yapısı itibariyle girmeye uygun değil. Bu bölgede en yakın Karina’da denize girilebilir.

Doğanbey Köyü kaç yıllık?

Doğanbey Köyü, yaklaşık olarak 300 yıllık bir tarihe sahiptir. Köy, 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuştur. Eski Doğanbey Köyü, tarihi evleri, dar sokakları ve özgün mimarisiyle bilinir. Köy, Aydın ilinin Söke ilçesinde yer alır ve özellikle tarihi dokusuyla ve manzarasıyla ziyaretçilerini cezbetmektedir.

1 Yorum

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.