şirince gezilecek yerler

Şirince Köyü Gezilecek Yerler : 1 Günde Şirince Gezi Rehberi

1 günlük Şirince Köyü Gezilecek Yerler yazıma hoş geldiniz. Sizi sağlam bir Şirince gezi rehberi bekliyor. Koltuğunuza kurulun, çayınızı alın gelin size Şirince Köyü’nü anlatayım. Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir köy. Buraya köy dediğime bakmayın. Son bir kaç yıldır Şirince artık köy olmaktan çıkmış durumda. İnsanların sel gibi aktığı Şirince’de yüksek sezonda metrekareye 10 insan düşüyor. Özellikle Efes-Meryem Ana tur otobüsleri de direksiyonu Şirince’ye kırınca Şirince şirinliğini yitirecek duruma gelmiş vaziyette. Kalabalık, köye ciddi bir ekonomik kalkınma getiriyor elbette ama bir o kadar da yetersizlik doğuruyor. Yani 10 kişilik eve 100 kişi koyduğunuzda ortaya çıkacak durumlar Şirince’de nüksetmeye başlamış durumda.

Şirince Köyü’ne defalarca gittik ama son gidişimizde ciddi sıkıntıların gün yüzüne çıktığını görmeye başladık. Yazıma olumsuzluklarla başlamak istemezdim ama durum ne yazık ki böyle. Köy gibi bir yerde kapitalleşme her açıdan sorun çıkartıyor ve insanlar sizi yürüyen para olarak görmeye başlıyor. Mesela Şirince Köyü’nün hemen girişinde sizi otoparkçılar bekliyor. İster belediye isterse de özel olsun araç başı 100 TL herkesin sabit fiyatı. Şirince’de ücretsiz park yeri bulmak imkansıza yakın. Bilen varsa yorumlarda paylaşsın. Araç parkı sonrasında da sizi bekleyen yapışkan esnaf sendromu var. Tüm esnaflar için söylemiyorum kesinlikle ama bazı yerlerdeki esnaflar yetti gayri dedirtiyor.

Sadece pembe bir tablo çizip Şirince’yi süslemek istemedim. Yine de şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Şirince 1 kez de olsa görülmeye değer bir yer. Biz de köyün güzel sokaklarında kaybolunca yaşadığımız olumsuzlukları unuttuk. Kumda kahve keyfi ile de köyden mutlu şekilde ayrıldık.😊 Yani Şirince doğallığıyla, özgün evleri ve sokaklarıyla, tarihi dokusu ve mis gibi havasıyla sizi bir şekilde mutlu etmeyi başarıyor.

Şimdi Şirince’nin tarihine kısaca değinmek istiyorum. Çünkü köyün tarihini bilmezseniz sokakların verdiği anlamı okuyamazsınız. Dolayısıyla tarih şart. Sizi bunaltmadan kısa bir Şirince tarihi özeti geçeceğim. Sonrasında da ana konumuz Şirince Köyü’nde gezilecek yerler kısmını anlatacağım. Okumaya devam.

Şirince’nin Hikayesine Kısaca Göz Atalım

Şirince Köyü, yukarıda dediğim gibi İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir dağ köyü. Sokaklarında yılların yaşanmışlığı kokan, yemyeşil bir doğanın içinde yer alan bu köyde yamaç üzerine kurulan bir çok ev restore edilmiş ve ortaya adının hakkını veren bir köy çıkmış.

Buranın ünü “2012’de kıyametin kopmayacağı köy” şeklinde tavan yaptı. Maya takvimine göre 2012’de kıyamet kopacak ve dünyada zarar görmeyecek iki köyden biri olan Şirince adını bu senaryo sayesinde tüm dünyaya duyurdu. Sonrasında da gerek İzmir’den gerekse de çevre illerden gelen ziyaretçilerle Şirince çok popüler bir köy oldu.

Şirince’nin tarihi hakkında bir kaç rivayet bulunuyor. Bir rivayete göre beylikler döneminde Derebeyin yanında çalışan köylülerden bir grup azat edilmeleri sonrasında kendilerine bugünkü köyün bulunduğu alanın verilmesini isterler. Bunun üzerine bey sorar; yerleşeceğiniz yer güzel mi? Yanıt beyim Çirkince’dir. Bey de “öyleyse köyünüzün adı Çirkince olsun” der. İşte azat edilen bu köylüler Çirkince ismiyle Şirince Köyü’nü kurmuşlar. Bir diğer rivayete göre de özgün adı olan Kırkınca’nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi anılan köy, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiş.

Şirince, 1922 yılına kadar Rumların yaşadığı bir köymüş. Yunanistan’la yapılan mübadele sonrasında Rumlar köyden göç etmiş, yerlerine de Yunanistan’dan gelen Türkler iskan ettirilmiş. Türkler Selanik, Kavala ve Provusta’dan gelen Türkler’denmiş. 1950’li yıllarda köyün nüfusu 2000-3000 civarında iken sonradan 700’e kadar düşmüş. 1990’lı yıllardan itibaren turizm ile beraber köyün nüfusu artmaya başlamış. İşte Şirince’nin kısa tarihi bu şekilde. Şimdi geçelim bu güzel köyde neler yapılır kısmına. Ama öncesinde tabi ki gezi planı için gezilecek yerler haritamız.

Şirince Köyü Gezilecek Yerler Haritası

Şirince Köyü Gezilecek Yerler Haritası (Numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)

Şirince Köyü Gezilecek Yerler

  1. Şirince Sokakları
  2. St. John Baptist Kilisesi
  3. Dilek Havuzu
  4. Şirince En İyi Fotoğraf Noktası
  5. Hodri Meydan Kulesi
  6. Şirince Taş Mektep Müzesi
  7. Aziz Dimitrios Kilisesi
  8. Nesin Matematik Köyü
  9. Tiyatro Medresesi

Harita Bağlantısı: Şirince Köyü Gezilecek Yerler Google Haritalar Bağlantısı (Bağlantıya tıkladığınızda haritadaki yerler direkt karşınıza çıkar.)

Not: Aziz Dimitrios Kilisesi ve Taş Mektep Müzesi köyün girişinde yer alıyor. Tiyatro Medresesi ve Nesin Matematik Köyü ise köy dışında kalıyor ama köye oldukça yakınlar. Bu noktada 1 günlük Şirince gezi planını şöyle yapabilirsiniz. Sabahtan öğleye kadar Şirince merkezi, sonrasında da Tiyatro Medrese ile Nesin Matematik Köyü’ne gidebilirsiniz.

Şirince Köyü Gezilecek Yerler

Şirince Köyü bana göre tam günübirlik gezilecek bir yer. Yani özel bir planınız yoksa buraya 1 günden fazla vakit ayırmanıza gerek yok. Ha köye yakın yerlerde Efes Antik Kenti gibi çok güzel gezilecek yerler var, ona bir şey diyemem. Çevre yerleri gezecekseniz konaklama noktasında köye daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Fakat burayı 1 günde görüp çıkmak bence mantıklı bir seçenek. Şunu da belirteyim; Şirince’yi detaylı gezecekseniz sabah erken saatlerde burada olmalısınız. Erken kalkan erken yol alır misali Şirince’yi bu şekilde daha rahat gezebilirsiniz. Bir de yüksek sezonda sabahları çok kalabalık olmaz. Dolayısıyla daha rahat edersiniz.

Şimdi 1 günde Şirince Köyü gezilecek yerler neresi sorusunun cevabına gelelim. Bu soruya karışık, kompleks, logaritmik yerler yazmayacağım. Bazı blog yazılarda Şirince’de 50 tane 100 tane gezilecek yer yazıyor şaşırıp kalıyorum. Yani bu kadar saçmalamanın anlamı ne bilmiyorum ama ben size kısa bir Şirince Köyü’nde gezilecek yerler özeti sunacağım. Yazımın sonlarına doğru Şirince hakkında bilmeniz gereken noktaları yazıp son noktayı koyacağım. Hadi şimdi Şirince sokaklarında düşelim yollara.

Şirince Köyü Sokaklarında Dolaşın

şirince köyü sokakları

Şirince’de ne yapılır sorusunun ilk cevabı tabi ki Şirince sokaklarını arşınlamak olmalı. Şirince sokakları köyün ruhunu en güzel şekilde yansıtan yerler. Tarihi Şirince evleri, hediyelik eşyacılar, kafeler, şarap evleri derken sokaklar keyfinize keyif katıyor. Aheste aheste sokakları gezmek çok güzel. Hediyelik eşya konusunda çok fazla seçenek olması da gayet güzel. El yapımı bir çok hediyelik eşya var. Birbirinden güzel dükkanlardan bir şey almadan duramıyorsunuz.😊

Şirince’de her sokağa girmeye çalışın. Yani bu noktada size bir rota vermeyeceğim. Kafanıza göre takılın ve hatta sokaklarda kaybolun. Kaybolmak, Şirince’de en güzel şeyler arasında. Rota belirtmesem de köyün ilk sokakları daha bilindik yerler. Siz ara sokaklardan köyün üst taraflarına çıkın. Üst sokaklarda hem manzara daha güzel hem de aşağıya göre bu sokaklar daha az kalabalık. Bir de üst taraflarda hava daha püfür püfür. Yazın serinleme imkanı daha iyi oluyor.

Eski Rum Evlerini Ziyaret Edin

şirince köyü evleri

Şirince eski bir Rum köyü. Osmanlı döneminde Ege’de bir çok Rum ikamet etmiş ve nüfus mübadelesi sonrasında Rumlar Yunan tarafına, Yunanistan’da yaşayan Türkler ise Türkiye tarafına iskan ettirilmiş. İşte Şirince’de bu Rumlardan kalan bir çok ev bulunuyor. Bu evler genel olarak restore edilmiş ve köy bambaşka bir havaya kavuşmuş. Kimi evler insanların ikamet ettiği yer kimi evler de otel-pansiyon olarak kullanılıyor. Şirince sokaklarında gezerken bu evler arasında nostaljik anlar yaşıyorsunuz. Hatta bazı ev sahipleri evlerinin bir bölümünü küçük bir ücret karşılığı ziyaret etmenize izin veriyor.

Şirince’nin neyi meşhur sorusunun ana cevabı bana göre kesinlikle Eski Rum evleridir. İmkanınız ve vaktiniz varsa otel olarak kullanılan bu evlerden birinde konaklamanızı tavsiye ederim. Aşağıda tarihi Şirince evlerinin özelliklerini bulabilirsiniz.

Şirince Evlerinin Özellikleri

  • Şirince evleri genel olarak 2 ya da 3 katlı bir yapıya sahip.
  • Zamanında alt kat ahır ve depo, üst kat yaşama alanı olarak kullanılırmış.
  • Ev cepheleri yamaç boyunca eş yükseklikte düzgün sıralar halinde dizilmiş.
  • Geleneksel Şirince evlerinde balkon bulunmuyor.
  • Bazı evler cumbalı yapıya sahip.
  • Evlerin duvar rengi beyazken, pencere renkleri kahverengi renkte.

Kiliseleri Ziyaret Edin

st john baptist kilisesi
Şirince Köyü Gezilecek Yerler : Aziz John Baptist Kilisesi

Saint Dimitrios Kilisesi
Şirince Köyü Gezilecek Yerler : Saint Dimitrios Kilisesi

Şirince’de Rumlardan kalma 2 tane kilise bulunuyor. Bu kiliseler sırasıyla Aziz John Baptist Kilisesi ve Saint Dimitrios Kilisesi. Her iki kilise de tarihi yapılar olduğu için güzel fakat ben John Baptist Kilisesi’ni bilhassa görmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü bu kilise aşağıda anlatacağım Şirince’nin en iyi fotoğraf noktasına çok yakın konumda. Saint Dimitrios Kilisesi ise köyün girişinde sayılabilecek bir noktada. Vaktiniz geniş ise bu köyden başlayarak Şirince’yi gezmeye başlayabilirsiniz.

John Baptist Kilisesi’nin hemen yakınlarında Kilise Kafe, Gülten Ablanın Yeri, Pervin Teyze gibi mekanlar bulunuyor. Bu mekanlar Şirince manzarasına hakim yerler. Dilerseniz buralarda mola verip Şirince manzarasının tadını çıkartabilirsiniz.

Kiliselerin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. John restore edilmişken, Dimitrios’un durumu ne yazık ki kötü durumda. Kiliselerin konumları aşağıda.

Dilek Havuzunda Dilek Dileyin

Aziz John Baptist Kilisesi’nin hemen girişinde bir dilek havuzu bir de kafe tarzı bir yer bulunuyor. İşte hedefiniz bu dilek havuzu. Havuzun tam ortasında Meryem Ana heykeli var. Havuzun içerisinde daha derin olan bir kısım var ve attığınız para bu kısma girerse dileğin kabul olacağı söyleniyor. Parayı tam derin kısmın tepesinden bile bıraksanız ilginç bir şekilde deliğe girmiyor. Biz birkaç kez denedik ama başarılı olamadık.😂 Havuza normalde bozuk para atılıyor ama hızını alamayan kağıt para da atmış. Havuz para kaynıyor. Bu paralar dönem dönem toplanarak sosyal yardım olarak muhtaç insanlara veriliyormuş.

Not: Kilisenin girişinde bulunan kafenin manzarası oldukça güzel. Şirince manzarası izlemek isterseniz burayı da değerlendirebilirsiniz. Bir de bu kafede bir mahzen bulunuyor, dilerseniz burayı da ziyaret edebilirsiniz.

Şirince’nin En İyi Fotoğraf Noktası

şirince köyü gezi rehberi

Herhangi bir kafeye gitmeden Şirince’de nerede iyi fotoğraf çekinebilirim diye merak ediyorsanız cevap burada. Aziz John Baptist Kilisesi’nin hemen yakınındaki bu nokta fotoğraf için Şirince’deki favori yerim. Sadece kiliseye giden yol biraz yokuş olduğu için buraya ulaşmak için biraz efor sarf etmelisiniz. Hazır kiliseye gelmişken bence bu noktayı değerlendirin derim. Peki bu yer nerede? Kilisenin normal giriş yeri değil de diğer yan tarafında bulunan bir bahçe var. Duvardan atlayarak bu bahçeye girip cephesi açık şekilde Şirince manzaralı fotoğraflar çekilebilirsiniz. Tam konum burada.

Hodri Meydan Kulesi’ne Çıkın

hodri meydan kulesi

Şirince manzarasını bir diğer görebileceğiniz nokta Hodri Meydan Kulesi. Burası adanın kuzeyinde kalıyor ve köyü en tepeden gören bir yer. Nişanyan Evleri arazisi içinde bulunan 12 metre uzunluğa sahip bir taş kule. Yapımına 2 Eylül’de başlanan kule 5 Kasım 2010 yılında tamamlanmış. Kulenin girişindeki tabelada ‘Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildi‘ yazmakta. Hemen belirteyim Google’daki Hodri Meydan Kulesi’nin konumu yanlış yere götürüyor. Hodri Meydan Kulesi’nin doğru konumu burada.

Şirince Taş Mektep Müzesini Gezin

Şirince’nin en güzel yerlerinden biri Taş Mektep Müzesi. 1906 yılında inşa edilmiş olan bina önceleri bir Rum okulu olarak hizmet verirken, ayrıca Yunan Dili, Coğrafya, Tarih, Matematik, Beden Eğitimi, Müzik, Fransızca ve Din dersleri verilmiş. Taş Mektep Müzesi’nde, Osmanlı Devleti’nin eğitimdeki yenileşme gayretleri, Cumhuriyet döneminin zorluklar içerisinde sürdürülmeye çalışılan idealist eğitiminin izleri sergileniyor.

Taş Mektep Müzesi, 1996’dan sonra bölgeye ait özel üretim şarapların ve yöresel lezzetlerin servis edildiği, 2016 yılında Taş Mektep Müzesi, Sengel Group’un 1996’dan itibaren “Artemis Restaurant Şarap Evi” olarak hizmet veriyor.

Artemis restaurant çok otantik bir yer. Burada güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ayrıca müzeye gezmek ücretsiz. En aşağıda ise şarap mahzeni bulunuyor. Burası Şirince’nin hemen girişinde aklınızda bulunsun. Konumu burada.

Şarap Mahzenlerini Gezin

şirince şarap mahzenleri
Şirince Köyü Gezilecek Yerler : Şarap Mahzenleri

Şirince tarihi yapısı, dar sokakları ve özgün mimari evlerinin yanında üzüm bağları ve şarap üretimiyle de biliniyor. Şirince’nin çevresi bağcılık için oldukça elverişli topraklara sahip. Bu nedenle köyde birçok bağ ve şarap mahzeni bulunmakta. Geleneksel üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretimi, köyün ekonomik ve kültürel yapısının önemli bir parçası olmuş durumda.

Eğer şarap seviyorsanız Şirince’de sizi bekleyen özel şarap türleri var. Özellikle Şirince’nin meyveli şarapları çok meşhur. Bu şaraplar için Şirince’de bir çok şarap mahzeni var. Bu mahzenler şarapları saklamak ve olgunlaştırmak için kullanılıyor. Binaların güneş görmeyen alt katlarında yer alan mahzenlerde şarap üretim sürecini gözlemleyebilir ve genellikle tadım yapma fırsatı bulabilirsiniz. Şarap tadımları en son ücretsizdi. Aşağıda Şirince’nin popüler mahzenlerini bulabilirsiniz.

Şirince’de Görebileceğiniz Şarap Mahzenleri

  • Kilise Şarap Mahzeni
  • Şirince Mahzen Ayos
  • Vino Mahzen
  • Dionysos Şarap Evi ve Mahzeni

Kumda Kahve Keyfi Yapın

Şirince’nin sokak aralarında bir çok kafe bulunuyor. Bu kafelerde yapılan kumda kahve çok lezzetli oluyor. Kumda kahve Şirince ile özdeşleşmiş durumda. İyi yapan da var kötü yapan da. Şirince’de kumda kahve içecekseniz yukarıdaki mekanları tercih edin. Çünkü bu mekanların artısı manzarası oluyor. Özellikle John Baptist Kilise’si tarafında bulunan otantik kafeleri tercih etmenizi öneririm. Biz Pervin Abla’da kumda kahve içmiştik oldukça da lezzetli bulmuştuk. Yani Şirince’de ne yapılır sorunun en güzel cevaplarından biri kumda kahve içmektir.

Şirince Nesin Matematik Köyü’ne Gidin

nesin matematik köyü

Nesin Matematik Köyü, matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumu. İzmir Selçuk’taki Şirince köyüne 1 km uzaklıkta bulunan, Nesin Vakfı’na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine Ali Nesin ve Sevan Nişanyan öncülüğünde 2007 yılında kurulmuş.

Köyde bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve kamplar düzenleniyor. Açık ve kapalı derslikler, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin konaklamaları için odalar, 7000 kitaplık kütüphane, amfi ve yemekhane bulunuyor alan içinde. Matematik köyünde herkes eşit biçimde yaşıyor. Köydeki işler (bulaşık, temizlik, teknik işler) köy sakinleri tarafından imece usulü olarak yapılıyor.

Köyde matematik dışında sanat ve felsefe yaz okulları da düzenleniyor. Her yaz okulunun bir kontenjanı ve ücreti bulunuyor. Okulların sınıfları resmen huzur veriyor. 4 duvar sınıflardan öte huzur veren yerler resmen. İnsanın öğrenme isteğini artıran yerler.
Okulların resmi internet sitesi (https://nesinkoyleri.org/) üzerinden eğitim programlarını inceleyebilirsiniz.

Nesin Matematik Köyü’nü ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Köyün konumu için buraya tıklayın.

Tiyatro Medresesi’ni Görün

tiyatro medresesi

Nesin Matematik Köyü’ne komşu Tiyatro Medresesi yemyeşil huzur dolu ortamıyla insana sakinleştirici etki yapıyor. Yıllar sonra açılan bir medrese ancak bu kadar anlamlı ve güzel olabilir. Tiyatro ve gösteri sanatları alanında çalışan sanatçılar için kurulmuş olan Tiyatro Medresesi, yıllar içerisinde içine felsefe, sosyal bilimler, edebiyat alanlarına ilgi duyanların da dahil olduğu uluslararası bir merkeze dönüşmüş.

Medrese düzenlediği atölye çalışmaları, tiyatro kampları, paneller ve konferanslarla, ev sahipliği yapacağı araştırma takımıyla, hem amatör hem de profesyonel tiyatrocular için sınırlarını fark aşabilecekleri bir merkez. Seyirciler ve sanatçıların beraberce konaklayacağı, avluda bir araya gelerek tanışma ve tartışma imkânı bulacağı gerçek bir karşılaşma mekânı olarak kurgulanmış.

Tiyatro Medresesi’nin konumu için buraya tıklayın.

Şirince’de Ne Yenir, Nereye Gidelim ?

şirincede ne nerede yemek yenir
Şirince Köyü Gezilecek Yerler : Kumda Kahve Keyfi

Şirince’de Ne Yenir, Nereye Gidelim ? Ege mutfağının lezzetlerini bulabileceğiniz Şirince’de birbirinden güzel restaurantlar var. Eğer akşama kalacaksanız ya da öğle yemeği için mekan arayışınız varsa aşağıda saydığım mekanları deneyimleyebilirsiniz. Şirince’nin meşhur bir yemeği yok. Yani buraya özgü spesifik bir yemek bulamazsınız. Mekanlarda kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı yemekler ve çeşit çeşit mezeler gibi Ege mutfağına ait lezzetleri bulabilirsiniz. Şirince’de nerede yemek yenir sorusunun cevabı için aşağıya mekanları sıralıyorum. Gitmeden önce mekanların yorumlarına ve menü fiyatlarına bakmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü Türkiye’de her an her şey değişebiliyor.

Şirince’de Nerede Yemek Yenir ?

  • Şirince Artemis Restaurant ve Şarap Evi
  • Şirincem Restaurant
  • Tarihi Köy Restaurant
  • Ayasuluk Restaurant
  • Üzüm Cafe
  • Şirince Gülten Ablanın Yeri Restoran
  • Şirince Panorama Restaurant
  • Ocakbaşı Restaurant

Şirince Köyü Gezi Rehberi

Şirince’ye Ne Zaman Gidilir ?

şirince köyünde ne yapılır

Şirince’ye Ne Zaman Gidilir ? Şirince bir dağ köyü. Rakımı 300. Bunları söyledim çünkü Şirince bu özellikleri ve doğasıyla yazın çok sıcak olan bir yer değil. Yaz güneşinde elbette sıcak fakat gölgede nefes alma imkanınız illa ki olur. Yazın sıcaklardan bahar aylarında gitmek en güzel tercih olur. Özellikle ilkbahar Şirince’nin doğayla tekrar kavuştuğu aylar. Bu aylarda yeşil kendini göstermeye başladığında koşun Şirince’ye. Yani gidebilecekseniz Nisan ve Mayıs ayları en güzel aylar olur diye düşünüyorum. Sadece bu mevsimde hava biraz soğuk olacağından üstünüze bir hırka almanızı tavsiye ederim.

Yazın dediğim gibi sıcak olabilir ama sabah ya da güneşin batmasına yakın saatler daha hoş olur. Bir de yaz kalabalıklığı durumu var ki ona hiç bir şey diyemiyorum. Mevsimsel olarak kışın da Şirince’yi gezebilirsiniz. Sadece soğuğa karşı tedbir almalısınız. Sonbahar da Şirince güzel bir seçenek. Yani yılın 4 mevsimi Şirince’ye gidebilirsiniz ama en güzel dönem Nisan-Mayıs ve Haziran dönemleri.

Şirince Ne Kadar Sürede Gezilir ?

Şirince Ne Kadar Sürede Gezilir ? Şirince nihayetinde bir köy. Yani günler alacak bir gezi planı yapmanıza gerek yok. Sadece istikametinizde Şirince varsa bana göre 1 gün bilemedin en fazla 2 gün Şirince için yeterli olur. Ben yazımı 1 günlük plan şeklinde anlattım. Eğer burada konaklayacaksanız zaten zaman açısından sorun olmaz. Peki hedefinizde sadece Şirince yoksa yani Efes, Kuşadası, Meryem Ana, Selçuk varsa o zaman bu bölgeye daha fazla vakit ayırmalısınız.

Şirince Köyü Nerede ?

selçuk şirince köyü

Şirince Köyü Nerede ? Şirince Köyü, Türkiye’nin batısında, İzmir iline bağlı olan Selçuk ilçesine bağlı bir dağ köyü. Burası Selçuk’a çok yakın bir konumda yer alıyor. Selçuk ilçesine yaklaşık olarak 8 km mesafede. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü olan Şirince Köyü, Aydın’a 68 km, İzmir’e 85 km, Denizli iline 198 km uzaklıkta yer alıyor. Şirince, Efes Antik Kenti’ne ve Meryem Ana Evi’ne de çok yakın. Efes ile aralarında 10 km, Meryem Ana Evi’ne ise 16 km uzaklıkta yer alıyor. Şirince’nin Google haritadaki konumu burada.

Şirince’ye Nasıl Gidilir ?

selçuk gezilecek yerler şirince

Şirince’ye Nasıl Gidilir ? Şirince, İzmir Selçuk’a bağlı bir köy. Selçuk’a 8 km, Efes Antik Kenti’ne 12 km, Kuşadası’na 30 km, İzmir’e, 85 km, İstanbul’a 635 km, Kocaeli’ne 543 km, Ankara’ya ise 649 km uzaklıkta. Şirince’ye ulaşmak için otobüs, özel araç, tren, dolmuş gibi bir çok seçenek var. En kolay ve pratik yol tabiki özel araç ile Şirince’ye ulaşım.

Şirince’ye uçakla ulaşım:

Şirince Köyü’ne en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Havalimanındaki İZBAN istasyonundan Tepeköy’e, oradan da aktarma yaparak Selçuk’a kadar İzban treni ile gidebilirsiniz. Bir diğer seçenek de havalimanından İzmir-Denizli TCDD trenine binerek Selçuk’a ulaşmak. Selçuk’a ulaştıktan sonra gerisi kolay. Dolmuş ile Şirince’ye geçebilirsiniz.

Şirince’ye özel araç ile ulaşım:

İzmir’den Şirince’ye özel araçla ulaşım için iki alternatif yol var: İzmir-Aydın Otoyolu ya da İzmir Aydın devlet yolu. Otoyol üzerinden gitmek hem daha hızlı ve daha konforlu. Selçuk kavşağından otoyoldan ayrılıp Selçuk merkeze geldikten sonra Şirince tabelasını takip ederek 8 km sonra köye ulaşabilirsiniz. Şirince2ye çıkan yol oldukça virajlı dikkatli gitmenizde fayda var.

İzmir’den Şirince’ye otobüsle ulaşım: 

İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden her 40 dakikada bir kalkan Selçuk dolmuşları ile ilçe merkezine kadar ulaşım mümkün. Selçuk’tan Şirince’ye gitmek için de dolmuş şart. İzmir-Selçuk yönünde seferler 07.00-21.00 saatleri arasında, Selçuk-İzmir yönünde ise 07.00-20.30 arasında gerçekleştiriliyor. İzmir Otogarı dışında Gaziemir Semt Garajı’ndan da Selçuk’a dolmuşla gidilebiliyor. Semt Garajı’ndan 30 dakikada bir kalkan Selçuk dolmuşları ile ilçe merkezine gelip, Şirince minibüslerini kullanabilirsiniz.

Şirince’nin Neyi Meşhur ?

şirince köyü sokakları

Şirince’nin Neyi Meşhur ? Şirince her noktası ile özel bir köy. Doğası ayrı güzel tarih kokan havası ayrı. Burayı meşhur yapan bir çok nokta var. Zaten bir çoğunu yukarıda anlattım. Sokaklarında yürüdüğünüzde, manzarasını izlediğinizde hepsine şahit olacaksınız. Bana göre Şirince’nin en meşhur şeyi Tarihi evleri ve Şaraplarıdır. Bunun dışında da bir çok meşhur şeyi var. Hepsini aşağıda bulabilirsiniz.

Şirince’nin Neyi Meşhur ?

  1. Meyve aromalı şaraplar
  2. Üzüm bağları
  3. Tarihi evleri
  4. Taş mektebi
  5. Yöresel lezzetler
  6. Kumda Türk kahvesi
  7. Gözlemeler
  8. Mürver şurubu
  9. Karadut suyu
  10. Nesim Matematik Köyü

Şirince’yi popüler yapan unsurlar genel olarak bunlar. Şirince’ye gittiğinizde tüm bunları deneyimlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Favorimiz kumda Türk kahvesi. Kahve için St. John Baptist tarafındaki Pervin Hanım mekanını tavsiye ederiz.

Şirince Köyü Sıkça Sorulan Sorular

Şirince’nin hangi yemeği meşhur?

Şirince, İzmir’in tarih kokan sokakları, otantik Rum evleri ve doğal güzellikleriyle ünlü bir köyüdür. Burada zeytinyağlılar, keşkek, kuzu tandır, köfte ve baklava gibi lezzetleri tadabilirsiniz. Ayrıca, meyve aromalı şarapları ve kumda pişirilen Türk kahvesi de Şirince’nin meşhur özelliklerindendir. Tarihi ve doğal zenginlikleriyle keyifli bir Şirince gezisi sizi bekliyor! 🌿🏛️

Şirince de şarap tadımı ücretli mi?

Şirince Köyü’nde şarap tadımı yapmak oldukça popülerdir. Birçok şarap mahzeni ve şarap evi bulunmaktadır. Özellikle meyve şarapları bu bölgede ün kazanmıştır. Eğer el yapımı şaraplara ilginiz varsa, meyveli Şirince şarabı çeşitlerini deneyebilirsiniz. Bu tadımlar genellikle ücretlidir, ancak her mekanın farklı politikaları olabilir.

Şirince köyü olayı nedir?

Şirince köyü olayı, 2012’de Maya takvimine dayalı kıyamet senaryolarının dolaşıma girmesiyle ortaya çıkan ve medyanın yoğun ilgisini çeken bir köy. Bu iddialarla Şirince köyü kıyamet sonrası güvenli alan olarak nitelendirilmiş, ancak belirlenen tarih geldiğinde herhangi bir kıyamet olayı gerçekleşmemiş. Bu durum Şirince’nin tanıtımına katkı sağlasa da, Şirince Köyü aslında tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü bir turistik köy. Şirince’nin olayı bu.

Şirince’de deniz var mı?

Hayır, Şirince Köyü’nün denize kıyısı yoktur. Denize kıyısı olmamakla birlikte, Şirince bir dağ köyü.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.