wadi rum çölü

Wadi Rum Çölü Gezi Rehberi : Kızıl Bir Rüyaya Dalın

Ürdün gezimizin en can alıcı noktalarından biri Wadi Rum’da geçirdiğimiz harika bir gün ve bu günün gecesiydi. Ürdün denilince akıllara ilk Petra Antik Kenti gelse de Wadi Rum Çölü de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Burası ayrı bir dünya ayrı bir gezegen. Çöle adımınızı attığınız ilk anda o muhteşem atmosferi sizi içine hemen çekiveriyor.

Çölün gündüzü başka gecesi başka büyülü. Kilometrelerce alanı kaplayan çölde müthiş doğa oluşumlarını görüyorsunuz. Kızıl kum tepelerinde yürüyor, kanyonlardan geçiyor doğa olaylarının kayaları nasıl mükemmel bir işçilikle şekillendirdiğini hayretler içerisinde izliyorsunuz. Bu muhteşem coğrafya size izleyeceğiniz en güzel gün batımlarından birini vadediyor. Sonra hava kararıyor ve Wadi Rum’da gökyüzü tüm ışıltısıyla samanyolu eşliğinde size gösterisini yapıyor.

Wadi Rum Çölü Gezi Rehberi

wadi rum çölü gezi rehberi

Ürdün güneye gittikçe daha da güzelleşen bir ülke. Bu bizim tespitimiz ama gerçekten öyle. Güneyde bulunan güzelliklerden biri de kızıl kumlardan oluşan Wadi Rum Çölü. Bu çöl Ay Vadisi olarak da biliyor. Tarihsel olarak bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu güzel yerde Petra Antik Kenti’nin mimarları olan Nebatiler de hüküm sürmüş. Çölde gezerken burada bulunan kanyonlarda Nebatilerin izlerine rastlıyorsunuz.

Wadi Rum geçmişte ticaret yollarının kesişim noktasıymış ve buraya bir çok kervan uğruyormuş. Wadi’nin stratejik konuma sahip olmasını Osmanlı Devleti’nin büyük projelerinden biri olan Hicaz Demiryolları’nın buradan geçmesinden de anlıyorsunuz. Bu demir yolu Wadi Rum girişine oldukça yakın konumda. Aşağıda demiryolunun detaylarını anlatacağım.

Bu güzel kızıl çöl Arap Ayaklanması süresinde birçok kez Rum Vadisi’nden geçen İngiliz ajan T. E. Lawrence sayesinde oldukça bilinirlik kazanmış. Son yıllarda burada çekilen filmler de buranın ününe ün katmış. Benim de çok sevdiğim Ridley Scott’ın yönetmenliğindeki The Martian (Marslı) filmi Wadi Rum’da çekilmiş. Hatta bu filmde kullanılan uzay arabası Amman Royal Car Museum’da sergileniyor.😊

Not: Wadi Rum 1998 yılında Kraliyet Derneği tarafından Korunmuş Alan olarak ilan edilmiş. Aynı zamanda Rum Vadisi, 2011 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiş.

Wadi Rum Gezilecek Yerler & Wadi Rum Turu

wadi rum gezilecek yerler

Wadi Rum, Ürdün’de görmeniz gereken en önemli yerlerden biri. Bu tartışmaya kapalı bir konu. Vaktiniz varsa burayı kesinlikle görmelisiniz. Ürdün gezisi planlayıp burayı görmezseniz Ürdün çok eksik kalır. Ürdün gezi rehberimde “Ürdün gezi planı” konusunu zaten çok detaylı şekilde yazdım. Plan programınızı bu rehbere göre yapabilirisiniz. Bağlantı burada. (https://bujuyollarda.com/urdun-gezi-rehberi/) Şimdi gelelim bizim Wadi Rum maceramıza.

Petra’da muhteşem 2 gün geçirdikten sonra hedefimizde Wadi Rum Çölü vardı. Wadi Rum için biz 1 tam gün ayırdık ve konaklamamızı burada yaptık. Petra Antik Kenti ile Wadi Rum arası yaklaşık 105 km. Sabah erken kalkıp Petra’daki otelimizden ayrıldıktan sonra Wadi Rum için yola çıktık. Tabi gitmeden önce turumuzu ve konaklamamızı organize etmiştik. Petra – Wadi Rum arası yol oldukça rahat ve keyifli geçti.

Tur operatörümüz çöl turunun saat 10.00’da başlayacağını mail yoluyla önceden bildirmişti. Arabamızla Wadi Rum Visitor Centre’a kadar geldik. Burada Wadi Rum giriş ücreti olan 5 JOD ödeyerek ve giriş kaydı yaptırarak tur yetkilisiyle buluşacağımız Wadi Rum Village‘a doğru yol aldık. Yaklaşık 10 dakika süren yolculuğumuz sonrası Wadi Rum Village’da arabamızı ücretsiz park alanına park ettik ve tur yetkilisi olan Bakher ile buluştuk. Şimdi Wadi Rum turları ile ilgili bir kaç bilgilendirmede bulunayım.

Not: Aracınızdan ayrılırken konaklama yapacaksanız eşyalarınız için sırt çantası almayı unutmayın. Biz küçük olduğundan kabin bagajlarımızı aldık ve bagajları Jeepin arkasına yüklediler. Araçlarda su var. Yanınıza almanıza gerek yok.

Wadi Rum turları konaklamalı ve konaklamasız olmak üzere iki şekilde oluyor. Turdan kastım bir jeep ile çöl turu yapmanız. 4-6 kişilik olan jeeplerin arkasına atlıyorsunuz ve çölü nokta nokta geziyorsunuz. Turlar yemek molalı oluyor. Bizim Wadi Rum Desert Dream firması ile katıldığımız çöl turu mükemmeldi. Çölde safari yapmak gerçekten çok keyifli. Bir de şunu belirteyim Wadi Rum’da çölü bireysel gezemiyorsunuz. Yani 4×4 jeepiniz olsa bile tur şirketi ile anlaşmanız şart.

Wadi Rum turları genelde sabah saat 10.00’da başlıyor. Turun başlangıç noktası Wadi Rum Village. Eğer konaklamalı kalırsanız tur sonunda doğru kamp alanına gidiyorsunuz. Konaklamasız kalırsanız tekrar başlangıç noktasına bırakılıyorsunuz. Konaklamalı kalacaksanız ve eğer saat 10’a yetişemezseniz saat 18 gibi direkt sizi alıp çadıra götürüyorlar, bir sonraki gün kahvaltı sonrası sabah turuna katılıyorsunuz. Her noktada çözüm var yani. Şimdi gelelim Wadi Rum gezilecek yerlere.

Wadi Rum Gezilecek Yerler Haritası (Numaralara tıklayabilir, harita üzerinde zoom yapabilirsiniz)

Wadi Rum Gezilecek Yerler Listesi:

  1. Lawrence’s Spring
  2. Kızıl Kum (Red Sand Dune)
  3. Khazali Kanyon
  4. Little Bridge (Küçük Köprü)
  5. Lawrance’s House
  6. Mushroom Rock (Mantar Kaya)
  7. Abu Khashaba Kanyon
  8. Um Frouth Rock Arch
  9. Sunset (Gün Batımı)
  10. Wadi Rum Train Station (Hicaz Demiryolları)

Wadi Rum gezilecek yerler bunlar. Biz bu yerleri (Mantar Kaya hariç) jeep turumuzla gezdik. Hiç bir yerde vakit kaybetmedik ve günü de Sunset (Gün batımı) tepelerinde batırdık. Muhteşem bir deneyimdi. Detaylar aşağıda.

Lawrence Spring

lawrance spring
lawrance spring
Wadi Rum Çölü : Kaynak bu 😂

Atladık jeepimize kızıl kumlarda yol olmaya başladık. İlk durağımız Lawrence Spring oldu. Burası Wadi Rum’ın giriş noktasına oldukça yakın konumda yer alıyor. Aktif olarak kullanılan bir su kaynağı. Çölde su kaynağı görmek şaşırtıcı. Toplamda bu bölgede 25 kaynak suyu noktası varmış. Zamanında kervanların su için uğrak noktasıymış. Zaten etrafında olan bir kaç ağaçtan suyun hemen bulunduğu alana güzellik getirdiğini anlıyorsunuz.

Gelelim buraya tırmanış konusuna. Aracımız park etti ve yukarıda su kaynağına çıkabilirsiniz dediler. Biz de dağa çıkalım dedik ama sıcakta pişman olduk. Adam akıllı yol yok ve yukarıda sizi bekleyen kayalardan fışkıran pınarlar yok. Buradaki su kaynağı yosunlaşmış ve oldukça azdı. Çok büyük beklenti ile buraya çıkmayın. Hatta çıkmayın. Manzara güzel onu belirteyim. Manzara tatmin etti ama kaynak sınıfta kaldı.

Konum burada.

Kızıl Kum (Red Sand Dune)

red sand

İşte burası kızıllığın dibi. Tam çöl havası Red Sand Dune’da var. Tek bir tane taş yok ve her nokta kıpkızıl. Burası Al Ramal Tepesi olarak da biliniyor. Oldukça güzel bir havası var buranın. Ben çöle geldim hissini tam anlamıyla burada yaşıyorsunuz.

Koştukça kuma batıyorsunuz ve tırmanmak için büyük bir mücadele veriyorsunuz. Ayakkabı ile koşarsanız yanınızda ayakkabının içinde 1 kg kum getiriyorsunuz.😂 Ayakkabısız yürümek hatta dikilmek bile aşırı zor. Çünkü kuma gömülüyorsunuz ve sıcakta delicesine ısınan kumlar ayağınızı adeta pişiriyor. Terlikle gittim de oradan biliyorum. Siz siz olun Buju’nun dediklerini yapın, yaptıklarını yapmayın. 😁

Ünlü Arabistanlı Lawrence filminden birçok karenin çekildiği bölge burası. Nefes kesici bir yer. Eminim çok seveceksiniz.

Khazali Kanyon

Wadi Rum gezilecek yerlerde Red Sand sonrası durağımız Khazali Kanyon’u oldu. Kanyon derken km’lerce uzunlukta bir yer beklemeyin. Uzun değil burası ama özel bir yer. Aracımızı park ettik ve kanyona doğru yol almaya başladık.

Khazali Kanyonu, yaklaşık 100 m uzunluğunda dar yürüme yollarına sahip bir kanyon. İç duvarları Semudik, Nebatî ve İslami yazıtların yanı sıra insanları ve hayvanları betimleyen simgelerle kaplı. Zamanında ilk insanların yaptığı ayak izleri kanyon duvarında tasvir edilmiş. Gizemli bir havaya sahip.

Khazali Kanyonu’ndaki resimler ve yazıtlar, Wadi Rum’daki en eski tarihi dokulara sahip. Kanyonun sonunda su toplamak için insan yapımı kayaya oyulmuş birkaç havza var. Fotoğraflar efsane çıkıyor bilginiz olsun. Konum burada.

Little Bridge (Küçük Köprü)

wadi rum little bridge

Wadi Rum’da her yerde manzara güzel ama sanırım en güzel manzara Little Bridge’de. Başta söylediğim gibi doğa kayalara o kadar güzel şekil vermiş ki her yerde doğal şaheserler var.

Wadi Rum Çölü’nde kemer şeklinde 3 kaya köprü bulunuyor. Bu köprüler; Burdah Kaya Köprüsü, Um Frouth Kaya Köprüsü ve Küçük Köprü. Küçük köprü, “Raqabat al Wadak” olarak da biliniyor ve Wadi Rum’ın simge yapılarından biri. Küçük Köprüye ulaşmak için küçük bir tırmanış yapmanız lazım. Fotoğraf için sıra bekleyebilirsiniz. Burada hoplayıp zıplamayın zira kayalıklar tehlikeli.

Küçük Köprü’de manzara da efsane. Oturun ve Wadi Rum’ı doya doya izleyin. O kadar güzel ki yazarken o anı yaşıyorum. Bu dünyadan değil gibi. Sürekli kendinize ben Mars’a mı geldim diyorsunuz. Gerçekten inanılmaz bir güzellik. Küçük Köprü’nün konumu burada.

Yemek Molası:

Jeepimizi süren bedevi kardeşlerimiz bize çölün ortasında güzel bir ziyafet çekti. Yemekte Galaya, humus, mütebbel, ton balıklı salata, peynir ve bolca ekmek vardı. Galaya bizim menemenin yumurtasız ve fasulyeli hali. Yemekler oldukça lezzetliydi. Yemek sonrası şekerli naneli çay olmazsa olmaz. Bedeviler ve tura katılan diğer insanlarla çok güzel vakit geçirdik ve yolumuza devam ettik. Sonraki durağımız Lawrance’s House.

Lawrance’s House

lawrance house

Arap kabilelerini Osmanlı İmparatorluğu’na karşı savaşmak için birleştiren TE Lawrance, 1917 civarında bu yapıda kalmış. Yapıdan günümüze kalan sadece üst üste bir kaç taş. Oldukça tahrip olmuş durumda.

Lawrance’dan önce evin kendisi, iki bin yıldan fazla bir süre önce Nebatiler tarafından inşa edilen bir yapının üzerine yapılmış. Yapı, kervanların geçtiği konumda yer alıyor. Bu nedenle Bedeviler buraya “Küçük Saray” diyor.

Buraya geldiğinizde evin arkasında yükselen bir tepe göreceksiniz. İnsanlar buraya çıkıyor hem manzara izliyor hem de üst üste taşlar diziyor. Neden bu taşları böyle yapıyorlar diye düşünüyorsunuz. Hemen söyleyeyim; geçmişte Bedeviler dağ boyunca en güvenli yolu göstermek için bu tarz işaretler kullanmışlar. Daha sonra bu da gelenek olmuş ve turistler de bu bölgede üst üste taşları dengelemeye başlamışlar.

Mushroom Rock (Mantar Kaya)

Hemen belirteyim biz Mushroom Rock’a gitmedik ama listemizde olsun istedik. Önceden biliyorduk burayı ama tur sırasında aklımıza bile gelmedi. Wadi Rum Çölü bizi o kadar büyüledi ki aklımızı başımızdan aldı götürdü.

Doğanın yaptığı sanat eseri olan Mantar Kaya’nın oluşumu tamamen doğal. Yüzyıllar boyunca rüzgar ve yağmur, yapının tabanındaki daha yumuşak tortul kaya katmanlarını aşındırmış ve kaya oluşmuş.

Dünyada bir çok yerde bu şekilde oluşumlar var. Bizim Kapadokya bu tarz oluşumların en güzel örneği. Burası fotoğraf için güzel bir nokta. Bizim olmadı sizin olsun.😊

Konum burada.

Abu Khashaba Kanyon

wadi rum nerede

Wadi Rum Çölü bizi her noktasıyla şaşırtmaya devam ediyor. Çöl zaten güzel ama bir de her noktada farklı bir güzellik görmek daha etkileyici. Wadi Rum’daki en güzel yerlerden biri kesinlikle Abu Khashaba Kanyon.

Jeepimiz bizi kanyonun başına bıraktı ve kanyonun sonundan sizi alacağız, hadi yürüyün dediler ve gittiler. Tur arkadaşlarımızla beraber yürümeye başladık.

Kanyon 4 metre genişliğinde ve kum fırtınaları sırasında rüzgarla savrulan çok miktarda kum bu alanda toplanmış. Kanyonda çok sayıda çöl ağacı var. Bu çöl ağaçları yavaş büyüyor ve sınırlı su ile hayatta kalabiliyormuş. Gerçekten çok enteresan bir kanyon. Burayı da çok sevdik. Yolun sonunda jeepimiz bizi bekliyordu, atladık arkaya ve istikamet bir sonraki durağa.

Um Fruth Rock Bridge

rum wadi

Wadi Rum’daki doğal köprülerden biri olan Um Fruth Rock Bridge yaklaşık 15 metre yüksekliğe sahip. Burası da çok güzel bir fotoğraf noktası. Wadi Rum’da kötü fotoğraf çekme imkanınız çok az çünkü her yer muazzam güzellikte.

Bu köprüye ister tırmanıp yukarıdan fotoğraf çekilebilirsiniz isterseniz alt taraftan. Biz biraz yorulduğumuz için yukarı tırmanmadık. Güneşin batımını kaçırmamak için burada 15 dakika durup gün batımı için özel bir noktaya doğru yol aldık.

Um Fruth Rock Bridge’in konumu burada.

Sunset (Gün Batımı)

wadi rum sunset

Wadi Rum’ın en can alıcı taraflarından biri kesinlikle gün batımıdır. Bedevi kardeşlerimiz arabalarımızla bizi küçük küçük tepelerin olduğu bir alana getirdiler ve günü burada batıracağız dediler. Biz de tepelerden birine çıktık ve güneşin yavaş yavaş süzülüşünü izledik.

Bazen hayatın güzel noktalarda durmasını istersiniz ya burada tam da onu istedik. Güneş kızıl kumlardan süzülerek o kadar güzel battı ki hayatımızın en güzel gün batımlarından birini burada yaşadık. Wadi Rum Çölü bir rüya gibi. Burayı yaşamanız, hissetmeniz lazım. Gün batımı sonrası turumuzu tamamladık ve konaklayacağımız çadırlara doğru yol almaya başladık.

Wadi Rum turumuz genel olarak böyleydi. Gerçekten bu zamana kadar katıldığımız en güzel turlardan biriydi. Her noktası ile çok memnun olduk. Rehberlerimizin neşesi, misafirperverliği, hoş sohbeti çok güzeldi. Çölde neredeyse gezmedik yer bırakmadık. Wadi Rum’a gelirseniz jeep turu yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Wadi Rum Desert Dream İletişim Bilgileri:

  • E-Mail: [email protected]
  • Tel: + 962 7 7649 9092
  • Adres: Wadi Rum Road Rum Village, Jordan
  • Website: https://www.wadirumdesertdreams.com/

Eğer bu tura katılırsanız Bakher’e ve Hollandalı eşine bizden çok selam söyleyin.😊Durun turumuz bitti ama konaklama deneyimimizi daha anlatmadım. Bedevi çadırında konaklama deneyimimiz Wadi Rum’da Nerede Kalınır başlığında.

Wadi Rum Train Station (Hicaz Demiryolları)

hicaz demiryolları wadi rum

Burayı ayrı anlatmam lazım çünkü burası Wadi Rum’ın içinde bulunmuyor. Yani tur şirketleri Wadi Rum Tren İstasyonunu gezdirmiyor. Burası Wadi Rum Village yolu üzerinde. Yani Wadi Rum’a gelirken yada dönerken ziyaret edebilirsiniz. Biz dönerken yani Akabe’ye giderken ziyaret ettik.

Hicaz Demiryolu durağı olan Wadi Rum Tren İstasyonu’nun en güzel yanı burada bayrağımızın dalgalanması. Gurur verici bir durum ama demiryolunun tarihi ne yazık ki çok iyi değil.

Hicaz Demiryolu, II. Abdülhamid tarafından 1900-1908 yılları arasında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen 1322 km uzunluğundaki demiryolu hattı. 1908 yılından sonraki eklemelerle 1.900 km uzunluğa kadar çıkmış. Demiryolunun teknik işlerini Alman mühendis Meissner icra etmiş. Demiryolu hattının inşaatında bir çok köprü ve menfez kullanılmış. Sağlıklı iletişim için II. Abdülhamid demiryolu boyunca telgraf hattı çekilmesini de emretmiş. Demiryolunu Arap bedevilerin saldırılarından korumak için karakollar da inşa edilmiş. Bu projeye İngiltere başta olmak üzere bir çok devlet karşı çıkmış. Hatta İngilizler Lawrance aracılığıyla propagandalar yaparak Arapları Osmanlı’ya karşı kışkırtmışlar. Demiryolu için toplanan bağışların demiryoluna gitmediği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bu paraları hazineye aktardığı gibi yalanlar ortaya atılmış.

Hicaz Demiryolu İstanbul ile Kutsal Topraklar arasındaki ulaşımı güçlendirmek, bu bölgelere taşınacak askerlerin ulaşımını kolaylaştırmak, hacıların daha güvenli bir şekilde hacca gidip gelmesini sağlamak, Osmanlı İmparatorluğu’nun bu topraklardaki fiili hakimiyetini güçlendirmek ve Arap ülkelerinin ekonomik gücünü yükseltmek için yapılmış. Fakat 1. Dünya Savaşı sırasında Lawrence ile işbirliği yapan Araplar demiryoluna çok zarar vermişler ve yolu kullanamaz hale getirmişler.

İşte bu güzel projenin duraklarından biri de Wadi Rum tren istasyonu. Buranın herhangi bir giriş ücreti yok. Aracınızı park ediyorsunuz ve atıl durumda olan trenleri görüyorsunuz. Tabi ki dalgalanan şanlı bayrağımızı da. Tren istasyonunun konumu burada.

Wadi Rum İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Wadi Rum Nerede?

wadi rum nerede

Wadi Rum, Ürdün ülkesinin güneyinde bulunuyor. Ürdün’ün en büyük vadisi olan Wadi Rum haritadan da göreceğiniz üzere oldukça büyük bir alan. Ürdün’ün en yüksek rakımına sahip Wadi Rum hava açıkken Kızıldeniz ve Suudi Arabistan’dan görülebiliyor.

Kızıl dağlarla çevrili Wadi Rum, Mars’ın Dünya’daki şubesi gibi. Tarihsel olarak bir çok kültüre ev sahipliği yapan Wadi Rum’da ilk insanların yaptığı petroglifler yani kaya üzerine yapılmış tasvirler ve Nebatilere ait yazıtları görebilirsiniz. Burası hem tarih açısından hem de turistik açıdan oldukça önemli bir yer.

Wadi Rum’ın haritadaki konumu burada.

Wadi Rum’a Nasıl Gidilir?

wadi rum turu

Turistler Wadi Rum’a ya kiraladıkları arabayla ya da tur şirketlerinin araçlarıyla ulaşıyor. Biz kiraladığımız araçla Wadi Rum’a ulaştık. Navigasyondan Wadi Rum Çölü konumu aldığınızda direkt buraya ulaşıyorsunuz. Wadi Rum’a giriş için Wadi Rum Visitor Centre’a uğramanız şart. Burada Wadi Rum giriş biletini kişi başı 5 JOD ödeyerek alıyorsunuz ve daha sonra kayıt yaptırıyorsunuz. Jordan Pass’iniz varsa giriş ücreti ödemenize gerek yok. Bu işlemlerden sonra artık Wadi Rum’a resmen giriş yapmış bulunuyorsunuz.

Daha sonra aracınızla çöl manzarası eşliğinde 10 km ilerliyorsunuz, Wadi Rum tren istasyonunu geçip Wadi Rum Village’a ulaşıyorsunuz. Daha sonra da aracınızı ücretsiz park edip anlaştığınız tur şirketi ile bu köyde buluşuyorsunuz. Aracınızı buraya bırakmanız şart. Çünkü kendi aracınızla Wadi Rum’a giriş yasak. Hepsi bu oldukça basit.

Not: Eğer tur şirketi ile ilgili hazırlık yapmadıysanız jeep turu, deveyle safari turu, rehber veya konaklama imkanlarını Wadi Rum Ziyaretçi Merkezinden ayarlayabilirsiniz. Fakat önceden bunları ayarlamanız vakit kaybının önüne geçer.

Wadi Rum ile Petra Antik Kenti arası 105 km. Bizim gibi Petra’dan Rum’a gelecekseniz sabah erken kalkmanız şart. Wadi Rum ile Amman arası 314 km, Wadi Rum ile Akabe arası ise 64 km. Ürdün’de hedefinizde sadece Petra ve Wadi Rum varsa yakınlık açısından Akabe çok daha mantıklı.

Wadi Rum’a otobüsle nasıl gidilir derseniz Amman’dan Wadi Rum’a direkt otobüs yok. Rum’a Akabe’den ve Petra’dan otobüs bulunuyor. Otobüs için Jett Buss’ı tercih etmelisiniz. Cuma günleri seferler az bilginiz olsun.

Wadi Rum’a Ne Zaman Gidilir?

wadi rum road

Tıpkı Ürdün gezi rehberinde bahsettiğim gibi Wadi Rum için de en ideal dönemler bahar ayları. Burası yazın sıcak, kışın soğuk olur. Dolayısıyla Nisan – Mayıs ya da Eylül – Ekim dönemleri en ideal zaman dilimleri. Biraz daha sıcak olsun derseniz haziran ya da ağustos aylarını da tercih edebilirsiniz.

Wadi Rum, Ürdün’ün en yüksek rakımlı yeri. Gündüz hava sıcaklığı ortalama 25-35 derece arası iken gece daha soğuk olabiliyor. Dolayısıyla gece tedbirli olmanız şart. Yanınıza muhakkak kalın bir şeyler almalısınız. Hele gece gökyüzünü izleyecekseniz dikkatli olun. Biz çadırdaki battaniyelerle geceyi geçirdik. Çok üşümedik ama yine de kalın giyindik. Çöl sonuçta sağı solu belli olmaz.

Bizim gittiğimiz dönem Eylül ayının 3. haftasıydı. Hava gayet güzeldi. Gece gündüz hava durumu açısından herhangi bir aksilik yaşamadık. Soğuk dönemlerde kum fırtınası gibi durumlar olabilir dolayısıyla kışın buraya gitmemeye çalışın.

Wadi Rum Giriş Ücreti Ne Kadar ?

wadi rum giriş ücreti

Wadi Rum Çölü’nün giriş ücreti kişi başı 5 JOD. Bu ödemeyi yukarıda bahsettiğim gibi Wadi Rum Visitor Centre’da yapıyorsunuz. Ödeme sonrası kayıt yaptırmayı unutmayın. Eğer Jordan Pass’iniz varsa Wadi Rum’a giriş için ödeme yapmıyorsunuz. Sadece Jordan Pass’inizi gösteriyorsunuz ve kayıt yaptırıyorsunuz. Kayıt işlemi 1 dakika bile sürmüyor çok kısa. Wadi Rum Visitor Centre’ın konumu burada.

Wadi Rum’da Nerede Kalınır ?

wadi rumda nerede kalınır

Wadi Rum’a gelirseniz bence burada konaklamadan dönmeyin. Gece gökyüzü o kadar güzel oluyor ki gerçekten buraya bir kez daha aşık oluyorsunuz. Peki Wadi Rum’da nerede kalınır konaklama imkanları nasıl ?

Konaklama seçeneği için 2 alternatifiniz var. Biri bubble oteller diğeri bedevi çadırları. Bubble oteller isminden de anlayacağınız üzere balonun içinde bir odada konaklıyorsunuz. Çadırlara göre daha konforlu daha rahat. Dünya çapında üne sahip oldukları için bubble otellerde kalmak isterseniz önceden rezervasyon yapmayı unutmayın. Otellerin gecelik fiyatı 5000 – 7500 TL arasında değişiyor. Bu fiyata değer mi derseniz bence bütçe konusunda sorununuz yoksa bubble otellerde 1 gün de olsa konaklamalısınız.

Diğer konaklama şekli bedevi çadırlarına gelelim. Biz de Wadi Rum’da 1 gün kaldık ve bedevi çadırını tercih ettik. Kaldığımız yerin adı Wadi Rum Desert Dream’di. Yani tur yaptığımız yer ile aynı. Yukarıda detaylarını anlattığım tur sonrası çadırımıza geldik biraz dinlenip kendimize geldik. Sonra yemek arası. Yemekler açık büfe ve lezzetliydi. Tamamen bedevi tarzı. Bu insanların yaşamına şahit olmak gerçekten çok güzel. Yemek sonrası da tabiki Ürdün’de herkesin ikram ettiği şekerli naneli çay. Biz şekersiz çay içtiğimizden biraz zorlansak da Ürdün’de bu çaya epey alıştık. 😊

wadi rum konaklama
wadi rum bedevi çadırları

Yemek sonrası kampın sahibi ve oldukça misafirperver olan Bakher ile muhabbet ettikten sonra dinlenmek için çadırımıza geçtik. Bu çadır kampında wc, duş imkanı var. Kadınlar ve erkekler için tuvalet ve duş alanları ayrı, odalardan bağımsız bir yerde. Çadıra gittiğimizde gecenin ilerleyen saatlerini bekledik ve muhteşem gökyüzünü izledik. Stargazing diyorlar ve tam yıldız şölenini Wadi Rum’da izliyorsunuz. Gerçekten binlerce yıldız ve samanyolu muhteşem gözüküyor. Bir de yıldız kaymalarını görünce nasıl güzel bir gece geçirdiğinizi bir kez daha anlıyorsunuz.

Wadi Rum’a gelirseniz burada 1 gün de olsa konaklamadan dönmeyin. Buna değeceğinden şüpheniz olmasın. Önceden rezervasyonunuzu yaparsanız çok daha rahat olur. Bizim kaldığımız ve oldukça memnun kaldığımız Wadi Rum Desert Dream’in bilgileri aşağıda.

Wadi Rum Desert Dream İletişim Bilgileri:

Wadi Rum’da Ne Yapılır ?

Wadi Rum Çölü için methiyeler yetersiz kalır. Ürdün’e seyahat planlıyorsanız gezi planınızda burası muhakkak olmalı. Geldiğinizde yukarıda anlattıklarıma zaten dikkat edersiniz. Aşağıda da Wadi Rum’da ne yapılır sorusunun cevaplarını bulabilirsiniz.

Wadi Rum’da Ne Yapılır ?

  • Wadi Rum gezilecek yerleri keşfedin
  • Jeep turu yapın
  • Jeep olmazsa deve seçeneği de var
  • Gece yıldızları ve samanyolunu izleyin
  • Bedevi çadırında kalın
  • Bedevi yemeklerini deneyimleyin
  • Dönüşte Hicaz Demiryolu’nu ziyaret edin
  • Güzel noktalarda gün batırmayı unutmayın.

Wadi Rum’da Dikkat Etmeniz Gerekenler

Burası bir çöl. Dolayısıyla bazı noktalarda dikkatli olmanız gerek. Çöl koşulları gittiğiniz döneme göre değişiklik gösterebilir ama genel olarak Wadi Rum’da dikkat etmeniz gerekenler aşağıda.

Wadi Rum’da Dikkat Etmeniz Gerekenler:

  • Wadi Rum Çölü’nde ATM yok. Buraya gelirken yanınızda nakit bulundurun.
  • Wadi Rum’da telefon çekmiyor. Bu bence güzel bir durum. Bu güzel çöl ile başbaşa kalmak ve kafanızı dinlemek için güzel bir fırsat.
  • Giriş ücreti sonrası kayıt yaptırmayı unutmayın.
  • Çölde geceleri hava soğuk oluyor. Yanınıza kalın şeyler almayı unutmayın.
  • Konaklama yerlerinde elektrik var. Dolayısıyla bu konuda sorun yok.
  • Wadi Rum 24 saat açık. Herhangi bir giriş saati yok.
  • Yanınıza güneş kremi ve gözlüğü alın dememe bile gerek yok.
  • Yanınıza küçük bir sırt çantası almanız güzel olur. Çantada küçük bir havlu, çorap olması önemli.
  • Her noktada pazarlık yapmayı unutmayın.

Wadi Rum Vlog

Wadi Rum Çölü Şıkça Sorulan Sorulan

Wadi Rum nerede ve hangi ülkenin sınırlarında yer alıyor?

Wadi Rum Ürdün sınırlarında yer alıyor. Burası bir çöl. Kızıl renkli kumlarıyla dünyada oldukça popüler.

Wadi Rum Petra arası kaç km?

Wadi Rum ile Petra arası 105 km. Yol oldukça rahat.

Wadi Rum’a kaç gün ayırmalı?

Bence Wadi Rum için en fazla 2 gün ayırmalısınız. Hatta 1 gün bile yeter. Biz burası için 1 gün ayırdık. 1 gün şart çünkü Wadi Rum Çölü’nün gecesini muhakkak yaşamalısınız.

Wadi Rum’da hangi filmler çekilmiş?

Wadi Rum’da Lawrence of Arabia, Red Planet, The Martian, Prometheus, Transformers: Revenge of the Fallen, Theeb, May in the Summer, The Last Days on Mars gibi filmler çekilmiş.

Wadi Rum Çölü yazımın sonuna geldik. Bu güzel çöl deneyimimiz muhteşem geçti. Hayatımızda ilk defa bir çöl gördük ve çöl sevdamız arttıkça arttı. Burayla ilgili sormak istediğiniz bir şey varsa yorum kısmına yazın yardımcı olmaya çalışırım. Güzel ve sorunsuz seyahatleriniz olsun.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.