Çevrimdışı Harita : Yurt Dışı Seyahatlerin Vazgeçilmezi
Haritalar bir gezginin en önemli rehberi. Bir ülkeyi ya da şehri keşfetmek istiyorsanız elinizin altında iyi bir harita olması şart. Sora sora Bağdat bulunur atasözü yerini artık çevrimdışı haritalara bırakmış durumda. Mobil uygulamaların son zamanlarda çok fazla arttığı bir dünyada iyi bir harita kullanmak gittiğiniz ülkede size ciddi bir pratiklik kazandıracaktır. Seyahat ettiğiniz ülkelerde her zaman internetiniz olmayabilir. Bazen tasarruf önlemleri kapsamında GSM hat almayabilirsiniz ya da hat aldığınızda gittiğiniz yerlerde internetiniz çekmeyebilir. İşte tam burada imdadınıza çevrimdışı haritalar yetişiyor. Bu yazımda çevrimdışı harita nedir, çevrimdışı harita nasıl kullanılır, çevrimdışı harita indirme ve en iyi çevrimdışı harita uygulamalarından ve benim favori çevrimdışı harita uygulamamdan bahsetmeye çalışacağım.
Seyahatlerde tasarruf önlemleri demişken ucuza gezme yöntemleri başlıklı yazıma da göz atmayı unutmayın.
Çevrimdışı Harita Nedir ?
Çevrimdışı harita nedir sorusunu 2 kelime ile özetlemek gerekirse internetsiz harita kelimeleri yeterli olacaktır. Yani çevrimdışı harita internetin olmadığı, anlık herhangi bir datanın telefonunuza ya da bilgisayarınıza inmediği zamanlarda harita uygulamalarını kullanabilmenizdir.
Çevrimdışı Harita Nasıl Kullanılır ?
Çevrimdışı haritaları kullanabilmek için ilk olarak internetin olduğu bir zaman diliminde bu harita uygulamalarından bir ya da bir kaç tanesini telefonunuza indirmeniz gerekecek. Akabinde gideceğiniz yerin haritasını aşağıda anlatacağım şekilde uygulamadan indirip haritayı kullanmanız gerekecek.
Örneğin 24.01.2021 Perşembe günü internetin sınırsız olduğu evimde bu yazıyı yazarken ileri tarihli 13.02.2021 tarihindeki Beyrut gezim için Beyrut haritasını uygulamaların birinden telefonuma indiriyorum. Artık harita uygulamasının içinde Beyrut haritası data olarak sokak sokak cadde cadde yer alacak. Ben Beyrut’a 13.02.2019 tarihinde gittiğimde internetim olmasa bile Beyrut haritası telefonumda data olarak olduğundan istediğim zaman bu haritayı internetsiz kullanabileceğim. Dolayısıyla internet sayesinde internetin kölesi olmaktan bir anlık kurtuluyorum ve offline olarak artık harita kullanabiliyorum.:)
Çevrimdışı Harita İndirme
Seyahat edeceğiniz yerin haritasını indirmek için internet tabi ki şart. Aşağıda çevrimdışı harita uygulamalarını anlatırken haritaları nasıl indireceğinizi detaylı anlatacağım. Hadi şimdi uygulamalardan ve uygulamaları nasıl kullanacağımızdan bahsedelim. Ben uygulamaları anlatırken seyahatlerde yanınızda pc taşıma olasılığınız düşük olduğundan haritaları mobil uygulamalar üzerinden anlatacağım. Bu uygulamalarla ilgili benim atladığım bir yer ya da sizin yakaladığınız bir püf nokta varsa lütfen yorum bırakın hepimiz faydalanalım.:)
Çevrimdışı Haritalar Ios – Android (App Store & Play Store)
Google Maps
Haritaların babası diyebileceğimiz Google Maps’i çevrimdışı (offline) olarak da kullanabilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için aşağıdaki basamakları takip etmelisiniz.
- İlk olarak tabiki app storedan Google Maps uygulamasını telefonunuza indirmeniz gerekecektir. Uygulamayı buraya tıklayarak rahatlıkla indirebilirsiniz.
- Daha sonra indirdiğiniz uygulamaya girip burada hesabınız (gmail gibi) varsa oturum açmanız yoksa da hesap oluşturmanız gerekmektedir.
- Oturum açtıktan sonra arama kısmına gideceğiniz yeri yazın ve arattırın. Yukarıda belirttiğim örnekten giderek ben Beyrut’u aratıyorum.
- Beyrut haritası geldiğinde alttaki 1.resimde turuncu işaretli yeri seçiyorum ve açılan menüden çevrimdışı haritaları seçiyorum.
- Daha sonra Google bana 2 seçenek sunuyor. Biz özel haritaları seçiyoruz.
- Sonrasında Google diyor ki bana indireceğin alanı belirle. Burası önemli çünkü alan belirlerken o şehirde gideceğiniz yerlerin de seçeceğiniz alana dâhil olması gerekir. Bu noktada gideceğiniz yerleri öncesinde belirlemenizde fayda var. Bu kısımda alanı belirliyor ve indir seçeneğine tıklıyorsunuz.
- Son olarak haritayı indirdiniz. Deneme için telefonunuzu uçak moduna alın yani internetsiz dünyaya geçin ve uygulamaya indirdiğiniz yerin ismini uygulamada arama kısmına yazın. Arattığınız yerin sokakları ve caddelerinin haritada olduğunu göreceksiniz. Yani harita çevrimdışı hale gelmiş olacaktır ve internetsiz haritayı kullanabileceksiniz.
Maps.me
Benim de kullandığım ve gerçekten çok sevdiğim Maps.me uygulaması son zamanlarda kendini aştı. Gerçekten size lazım olan bir çok şeyi veriyor. Yukarıda Google Maps ile aynı mantıkta çalışıyor. Yani interneti olan yerde haritanızı indiriyorsunuz ve daha sonra haritanızı çevrimdışı olarak kullanabiliyorsunuz. Google Maps’ten farkı indireceğiniz alan kare şeklinde değil de normal bölge bölge haritayı indirebiliyorsunuz.
Maps.me uygulamasının en güzel özelliklerinden biri de arama kısmında yemek, otel, görülecek yerler, wifi, wc, ulaşım, benzin, alışveriş, gece hayatı, banka, hastane gibi size lazım olabilecek bir çok yeri çevrimdışı harita ile sunması. Bu seçeneklerden benim en çok işime yarayan görülecek yerler kısmı. Son dakika tatil planı yaptınız, gideceğiniz yeri araştırma fırsatı bulamadınız ise görülecek yerler kısmından o bölgenin favori yerlerini bulup gidebilirsiniz. Ayrıca yukarıda seçenekleri haritaya kaydedip tekrar uygulamaya girdiğinizde rahatlıkla bu yeri bulabiliyorsunuz.Kaydettiğiniz yerler kırmızı olarak işaretleniyor. Eğer kaydettiğiniz yerler karışmasın diye kırmızıyı değiştirmek istiyorsanız yer imi düzelt seçeneğinden dilediğiniz rengi seçebiliyorsunuz ve özel isim verebiliyorsunuz. Son olarak yer imini düzelt kısmında gideceğiniz ve kaydettiğiniz yer ile ilgili not da yazabiliyorsunuz. Adamlar daha ne yapsınnnn :)))
Maps.me uygulaması üzerinden gideceğiniz yer ile detaylı bilgiye sahip olmak için el kitapları da indirebilirsiniz. Bunu internet olan bir yerde yapmanız lazım tabi ki. Yakın çevreyi keşfet seçeneği ile yakınınızda bulunan yerlere bakabiliyorsunuz.
Maps.me uygulamasının güzel yanlarından biri de gideceğiniz yerde metro varsa size metro haritasını da sunuyor. Hatta metroda aktarma yapmanız gerekirse onu da size bildiriyor. Bunun için haritanın sol üst köşesindeki seçeneği tıklamanız ve metro seçeneğini seçmeniz gerekir.
Maps.me uygulamasının ayarlar kısmından gece modu, ölçü birimleri, 3 boyutlu binalar, otomatik indirme, pusula kalibrasyonu gibi seçenekleri kendinize göre ayarlayabiliyorsunuz.
City Maps 2 Go
Bu uygulama üzerinden bölge bölge ya da şehir şehir harita indirebilirsiniz. İlk olarak kıta seçiyorsunuz daha sonra da ülke seçerek harita indirebiliyorsunuz. Bu uygulamanın kötü yanı 2 harita indirdiğinizde daha sonrası için sizden pro üyelik istemesi. Üyelik ücretleri 79 ve 99 TL.
Sygic
Sygic uygulaması görsel açıdan oldukça başarılı. Bir çok eklenti de sunuyor size. Tabi bunları size sunarken belli bir ücret istiyor. Uygulamayı indirdikten sonra 1 hafta boyunca uygulamanın ücretsiz deneme sürümünü kullanabiliyorsunuz. 1 haftadan sonra uyanıklık yapıp uygulamayı silip başka bir kullanıcı adıyla uygulamayı tekrar 1 haftalık kullanabilirsiniz. Uygulamanın fiyatı tüm dünya ülkelerinin haritası ve trafikleri ile ömür boyu kullanmak üzere 119 TL.
Yandex.Navi
Yandex Navigasyon başarılı bir harita uygulaması. Uygulamanın efektleri ve görselliği gerçekten güzel. Yandex Navigasyon uygulamasının çevrimdışı harita özelliği bulunmakta fakat bölge ya da şehir açısından oldukça kısıtlı. Yani gideceğiniz yerin çevrimdışı haritasını indirmek için uygulamanın menü kısmından ilgili kısma girdiğinizde arama kısmında gideceğiniz yer çıkmayabilir. Arama kısmında genelde çıkan yerler Rusya ve yakın komşularının haritası dolayısıyla dikkatli olmalısınız.
Çevrimdışı haritalar başlıklı yazımın sonuna geldik. Yurtdışı seyahatlerin olmazsa olmazı haritaları iyi kullanabilmek başta zaman olmak üzere bir çok açıdan avantaj sağlıyor. Herkese sorunsuz, musmutlu gezmeler diliyorum.:)
2 Yorum
eve ozel ders
Takip edilmeye değer bir websiteniz var
bujuyollarda
Henüz çok başındayken böyle bir yorum almak çok mutlu etti. İçerikler gün geçtikçe artacak. Takipte kalmanız dileğiyle 🙂