milas selimiye gezilecek yerler

Milas Gezilecek Yerler | En Güzel 29 Yer (Haritalı)

Yazıma iddialı bir giriş yapmak istiyorum. Size bomba gibi bir Milas gezilecek yerler listesi hazırladım. Bu yazımı okuduğunuzda Milas’ta gezilmedik yer bırakmayacaksınız. Her yerini çok beğendiğimiz ve gezmelere doymadığımız Milas’ta gezilecek çok yer var. Tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle, plajları ve koylarıyla Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olan Milas tam anlamıyla bir yeryüzü cenneti.

Milas’ta gezilecek görülecek yerlere geçmeden Milas hakkında ön bilgi edinmek için Milas Nerede, Milas’a Nasıl Gidilir, Milas Nasıl Bir Yer gibi soruların cevabını bu yazımda bulabilirsiniz. Bir çok güzelliği bünyesinde barındıran Milas, ün olarak biraz Bodrum’un gölgesinde kalsa da özellikle antik kent açısından Bodrum’u geride bırakır. Zamanında 27 antik kente ev sahipliği yapmış Milas, Muğla’da bol zamanınız varsa ya da Bodrum’dan sıkıldıysanız gezebileceğiniz ilk alternatif yer diyebilirim. Hadi gelin listemize geçelim ama öncesinde tabi ki gezilecek yerler haritamız.

Milas Gezilecek Yerler Haritası

Milas gezilecek yerler oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Bu yerlerin hepsi bana göre görülmeye değer. Eğer Milas’ın her noktasını keşfetmek istiyorsanız 3 gün size yeter diye düşünüyorum. Benim çok fazla vaktim yok ya da 1 gün vaktim var diyorsanız da sadece Milas merkez gezilecek yerleri gezmenizi öneririm. Merkez ile çevre ayrımı da aşağıda.

Şunu da belirteyim denize girmek için Milas’ı tercih edecekseniz özellikle Çökertme Koyu ve Mazı taraflarını tercih etmenizi öneririm. Buralar Milas’ın güney tarafı ve Allah buraya güzellik verdikçe vermiş. Gidince ne demek istediğimi anlayacaksınız.😊

Milas Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde sayıların üzerine tıklayabilir ve zoom yapabilirsiniz.)

Milas Gezilecek Yerler Haritası

  1. Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müzesi
  2. Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı
  3. Emin Ağa Konağı
  4. Milas Halı Müzesi
  5. Çöllüoğlu Hanı
  6. Gümüşkesen Anıtı
  7. Firuz Bey (Kurşunlu) Camii
  8. Baltalı Kapı
  9. Ağa Cami
  10. Beçin Kalesi
  11. Milas Taş Eserler Müzesi (Ahmed Gazi Medresesi)
  12. Orhan Cami
  13. Kızılhan
  14. Labranda Antik Kenti
  15. Euromos Antik Kenti
  16. Milas Ata Ağacı
  17. Bafa Gölü
  18. Herakleia (Latmos) Antik Kenti
  19. Latmos Kaya Mezarları
  20. Yediler Manastırı
  21. Uyku Vadisi
  22. Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Mağarası
  23. Iasos Antik Kenti
  24. Iasos Balık Pazarı Müzesi
  25. Boğaziçi Tuzla Gölü
  26. Bargilya Antik Kenti
  27. Şeytan Yalısı
  28. Çökertme Koyu
  29. Milas Ören

Milas Gezilecek Yerler Listesi

Milas gezilecek yerler listesini, Milas merkezde ve Milas çevresinde gezilecek yerler olarak 2 kısma ayırdım. Gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda olsa da yer sayısı fazla olduğundan bu yerler için 3 tam günün yeterli olacağını düşünüyorum.

Listemize Milas merkez ile başlayıp Milas’ın çevresi ile devam edeceğim. Rotanızı belirlerken gezilecek yerlerin haritadaki konumlarına bakıp zaman ve gezi planlamanızı iyi planlayın derim. Milas’taki ilk durağımız merkezde bulunan Uzunyuva Müze Kompleksi.

Milas Merkezde Gezilecek Yerler

  1. Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müzesi
  2. Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı
  3. Emin Ağa Konağı
  4. Milas Halı Müzesi
  5. Çöllüoğlu Hanı
  6. Gümüşkesen Anıtı
  7. Firuz Bey Camii (Kurşunlu)
  8. Baltalı Kapı
  9. Ağa Cami
  10. Beçin Kalesi
  11. Milas Taş Eserler Müzesi (Ahmed Gazi Medresesi)
  12. Orhan Cami
  13. Kızılhan

Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müzesi

milas gezilecek yerler listesi

İlk olarak şunu belirteyim; yaklaşık 2-3 yıl önce Milas’a gittiğimizde Milas’ta eski bir arkeoloji müzesi vardı. Bu müzede çevre antik kentlerde çıkan eserler sergileniyordu. O zamanlar müze yetkilileri burayı kapatacaklarını ve yeni bir yere taşınacaklarını belirtmişlerdi. Milas’a son gidişimizde buranın kapatıldığını ve Milas’ta müze olarak Uzunyuva Müze Kompleksi’nin hizmete açıldığını gördük.

Yeni yapılan Uzunyuva Müze Kompleksi içerisinde bir çok yapı var. Gerçekten isminin hakkını tam anlamıyla veriyor. Komplekste Hekatomneion Kutsal Alanı, Hekatomnos Mezar Anıtı, Emin Ağa Konağı, Karşılama Merkezi, Milas Halı Müzesi ve Çocuk Aktivasyon Merkezi bulunuyor. Uzunyuva Müze Kompleksi, Milas kültürünü ve tarihini çok iyi yansıtan bir müze olmuş. Milas’a geldiğinizde burası kesinlikle listenizde olsun.

Milas Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi’nde müze kart geçerli. Müze kartınız varsa müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz. Kompleks içindeki yerlerin ayrı giriş ücreti yok. Konum burada.

Hekatomneion Kutsal Alanı ve Hekatomnos Mezar Anıtı

milas gezilecek yerler

milas gezilecek yerler

Her tarafından tarih fışkıran Milas, arkeoloji dünyasında yüzyılın keşfi olarak gösterilen Hekatomnos’un Mezar Anıtına ev sahipliği yapıyor. Hekatomnus’un Anıt Mezarı antik Milas’a hakim bir konumda inşa edilmiş. Yapımına M.Ö. 4 yy’da başlanmış.

Hekatomnos Anıt Mezarı, antik dünyanın yedi harikasından biri sayılan ve günümüze “Mozole” kavramını taşıyan, Halikarnas Mozolesi’nin öncüsü sayılıyor. Özellikle Hekatomnos Frizli Lahdi büyüklüğü, niteliği ve sahibinin öne çıkan kişiliğiyle Klasik ve Hellenistik Anadolu’da tek örnek olarak biliniyor. Bu lahitte Karya’nın kurucusu Hekatomnos’un oğlu Maussollos’un görevi devralması betimleniyor. Lahitin bulunduğu alana giriş kazı çalışmalarından dolayı yasak.

Hekatomnus’un Anıt Mezarında dikkatinizi bir sütun çekecek hatta bu sütunun üzerinde bir de leylek yuvası var. Bu sütun Menandros Onur Sütunu. Sütunun üzerinde “Halk, Menandros’u, Uliades’in oğlu ve Euthydemos’un torununu, memleketin iyilikseveri ve iyilikseverlerin evladını heykel olarak buraya dikti.” şeklinde yazıt bulunuyor. Her noktasıyla etkileyici bir yer olan anıt mezar sizi alıp tarihin derinliklerine götürüyor. Biz burayı çok sevdik.

Emin Ağa Konağı

milas gezilecek yerler
Milas’ta Gezilecek Tarihi Yerler : Emin Ağa Konağı

milasta gezilecek yerler

Uzunyuva Müze Kompleksi’nin içinde yer alan tarihi Emin Ağa Konağı 1890 yılında yapılmış. Restoresini çok beğendiğimiz bu güzel konakta Milas kültürünü, Milas’ın geleneksel gündelik ev yaşamını görebilirsiniz.

Konak 2 kattan oluşuyor. Alt katta konağın önceki hali, üst katta ise geleneksel kıyafetler, ev eşyaları sergileniyor. Komplekse gelince burayı ziyaret etmeyi unutmayın.

Milas Halı Müzesi

milas gezilecek yerler

milas gezilecek yerler

Müze kompleksi içinde yer alan Milas Halı Müzesi’nde Milas’ın meşhur halıları sergileniyor. Halı Müzesi 2 kattan oluşuyor. Yörük halılarından, halı makinelerine müzede çok güzel sergi alanları bulunuyor.

Halılarda doğal iplikler ve boyalar kullanılmış. Tüm detayları müzede görebilirsiniz. Günümüzde Milas halısı ne yazık ki kaybolmaya yüz tutmuş bir durumda. Umarım bir gün tekrar eski önemini kazanır.

Çöllüoğlu Hanı

milas merkezde gezilecek yerler

Uzunyuva Müze Kompleksi’nden sonraki durağımız Çöllüoğlu Hanı oldu. Çöllüoğlu Hanı 1719-20 yıllarında Abdullah Efendi oğlu Hacı Abdülaziz Ağa tarafından yaptırılmış. Çöllüoğlu Hanı adını, bu mekanı satın alan Tavaslı Hacı Mehmet Çöllüoğlu’ndan alıyormuş.

Tarihi boyunca Milas ilçesinin dini, ticari ve idari merkezi olarak kullanılan Çöllüoğlu Hanı, ortası taş döşeli avlu ile avlunun etrafında yer alan çift katlı odalardan oluşuyor. Burada bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir restaurant da bulunuyor. Konum burada.

Gümüşkesen Anıtı

milas merkezde gezilecek yerler
Milas’ta Gezilecek Tarihi Yerler : Gümüşkesen Anıtı

Gümüşkesen Anıtı mimari olarak dünyanın antik çağlardaki yedi harikasından birisi sayılan Halikarnas Mausoleumu’nun küçük bir örneği olarak kabul ediliyor. Anıt, muhteşem taş işçiliği ve plan şeması ile Roma’nın Antoninler Sülalesinin hükümdarlık dönemi olan MS 2. yüzyılda yapılmış. Anıt gömü odası olan alt kat, peristilli ikinci kat ve piramidal çatı olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

Gümüşkesen Anıtı gittiğimizde restorasyon altındaydı. Etrafı çitlerle çevriliydi. Yani içine girip burayı ziyaret edemedik. Çitler üzerinden zor bela bir kaç fotoğraf alabildik. İçeride inşaat halinde bina vardı sonra öğrendik ki bu bina buraya yakışmıyor diye inşaat durdurulmuş. Çok isabetli bir karar olmuş. Kararı alanları takdir ettik.👌

Gümüşkesen Anıtı’nın haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Firuz Bey (Kurşunlu) Cami

milas merkezde gezilecek yerler

milas merkezde gezilecek yerler

Milas merkezde gezilecek yerler listemizde yer alan ve mimarisiyle göz kamaştıran Firuz Bey Cami, Orhan Bey zamanında 1330 yılında inşa edilmiş. Menteşoğulları döneminden kalan en önemli eserlerden biri olan Firuz Bey Cami’nin güney tarafı medrese odalarıyla çevrili.

Caminin kubbesinin üst kısmı kurşunla kaplı olduğu için halk arasında burası Kurşunlu Cami olarak da biliniyor. Ayrıca caminin dış yapısı Sodra Dağı’nın mavi damarlı mermerleriyle kaplı olduğu için Gök Cami olarak da adlandırılıyor. Caminin içindeki mavi işlemeler harikulade. Firuz Bey Cami’nin içi alan olarak küçük fakat atmosfer olarak oldukça etkileyici.

Firuzbey Cami’nin konumu ve yol tarifi için buraya göz atabilirsiniz. Mavi işlemeleriyle göz alan bu güzel camiyi ziyaret etmeden Milas’tan dönmeyin.

Baltalı Kapı ve Su Kemerleri

milas merkezde gezilecek yerler

Milas merkezde yer alan Baltalı Kapı şehirleşmeyle yok olmaya mahkum olmuş ne yazık ki. Baltalı Kapı, Antik Karia döneminde kral yolunun şehre giriş kapısıymış.

Kemerinin kilit taşı üzerindeki çift yüzlü balta motifinden dolayı yörede “Baltalı Kapı” olarak biliniyor. Keşke değeri çok daha fazla bilinse. Baltalı Kapı’nın konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Milas Ağa Cami

milas merkezde gezilecek yerler

Baltalı Kapı ve su kemerlerine oldukça yakın konumda olan Milas Ağa Cami Milas’daki en eski camilerden biri. Burası taştan yapılma sade, mütevazi ve oldukça güzel bir cami. Buraya gelmişken atmosferini hissedin derim.

Beçin Kalesi Ören Yeri

muğla milas gezilecek yerler

muğla milas gezilecek yerler
Milas Gezilecek Yerler Listesi : Beçin Kalesi

Yavaş yavaş Milas dışına çıkmaya başlıyoruz. Beçin Kalesi, Milas merkeze oldukça yakın konumda. Milas-Ören yolu üzerinde bulunan Beçin Kalesi, Milas’ı tam tepeden gören bir noktada yer alıyor. Kalenin bulunduğu şehir olan Beçin şehri, Menteşe Oğulları tarafından inşa edilmiş. Burada da bir çok tarihi alan var. Tıpkı Uzunyuva Arkeolojik Kompleksi gibi. Alan içerisinde Beçin Kalesi, Milas Taş Eserler Müzesi (Ahmed Gazi Medresesi), Orhan Cami, Kızılhan ve Kubbeli Çeşme bulunuyor.

Beçin Kalesi tarihi kalıntılar üzerine kurulmuş bir kale. Bizanslılar tarafından yapılmış olan kale konum olarak stratejik bir yere sahip. Beçin Kalesi’nin size sunduğu en güzel şey Milas manzarası. Günümüzde restorasyon çalışmaları devam ediyor.

muğla milas gezilecek yerler

Beçin Kalesi’ni müze kart ile ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Beçin Kalesi’nin konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Milas Taş Eserler Müzesi (Ahmed Gazi Medresesi)

muğla milas gezilecek yerler

muğla milas gezilecek yerler

Beçin Kalesi Ören Yeri içerisinde yer alan ve Beçin’de kitabesi günümüze ulaşmış yegane yapı olan 1375 inşa tarihli Ahmet Gazi Medresesi, restorasyon işlemleri yapılarak Milas Taş Eserler Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış.

Müze; 9 oda, 2 koridor ve 1 avludan oluşuyor. Müze içerisinde 35 adet taş eser sergileniyor. Sergilenen taş eserler Beylikler Dönemi ve Osmanlı Dönemi olarak ikiye ayrılarak kendi içerisinde kronolojik olarak tasnif edilmiş. Beçin Kalesini ziyaret ettiğinizde burayı görmeyi ihmal etmeyin.

Orhan Cami

muğla milas gezilecek yerler
Milas Gezilecek Yerler Listesi : Orhan Cami

Milas Taş Eserler Müzesi’nin hemen karşısında yer alan Orhan Cami’nin ne yazık ki çok az bir kalıntısı günümüze ulaşmış. Hatta gördüğünüz üzere ortada camiden eser kalmamış.

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Orhan Cami ve kitabesi hakkında şu bilgileri vermiş:

Bu mübarek cami, muazzam, mufahham, mansur ve muzaffer Emir, Türk Gazilerinin Sultanı, Şucaü’d-devle’d-din Orhan İbn. Mesud 732 senesinde yaptı. Allah zaferlerini mübarek kılsın”… “Minaresi yoktur ve toprak örtülü cami kadimdir. Tulen ve arzan yüzer ayaktır ve cami içerisinde on altı çam direğinde sütunlar vardır.”

Kızılhan

muğla milas gezilecek yerler

muğla milasta gezilecek yerler
Milas Gezilecek Yerler Listesi : Kızılhan

Orhan Cami’nin 10 metre yakınında bulunan Kızılhan zamanında konaklama ve ticaret hanı olarak kullanılmış. Tıpkı Orhan Cami gibi burası da oldukça yıkık durumda.

Han girişinin hemen üzerinde kitabelik kısım bulunsa da yapıyla ilgili günümüze ulaşan bir kitabe yokmuş. Buna rağmen yapının diğer hanlarla olan benzerliğinden dolayı hanın 15. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş olabileceği düşünülüyor. Buraların restore edilmesi bu kültür alanının gelişmesine çok daha fazla katkı sağlayacak diye düşünüyorum.

Labranda Antik Kenti

muğla milasta gezilecek yerler

milas çevresinde gezilecek yerler
Milas Gezilecek Yerler Listesi : Labranda Antik Kenti

Milas gezilecek yerler listesinde bol bol antik kent bulunuyor. Bu antik kentlerden biri de Milas’ın çevresinde kalan Labranda Antik Kenti. Buraya ulaşmak yol açısından sıkıntılı olsa da görülmeye değer bir antik kent. Aslında antik kente giden yol asfaltlı fakat yoldan o kadar kamyon geçiyor ki yolun anatomisi bozulmuş. Dikkatli gitmekte fayda var.

Milas’ın kuzeyindeki Kocayayla’da bulunan Labranda Antik Kenti, Karialıların haç yeri olup, dağların üstünde kutsal bir alan olarak kurulmuş. Labranda gerçekten etkileyici bir yer özellikle kentin anıt mezarı çok ama çok etkileyici hatta ürkütücü.

milas çevresinde gezilecek yerler

Labranda Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz şekilde kenti ziyaret edebilirsiniz. Fakat ziyaret saatlerine dikkat edin!

Milas merkeze 14 km uzaklıkta bulunan Labranda Antik Kenti’nin konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Euromos Antik Kenti

milas çevresinde gezilecek yerler

Milas gezilecek yerler listesindeki favori antik kentimize geldik. Euromos Antik Kenti bizim Muğla’daki en sevdiğimiz antik kentlerden biri. Muğla’daki antik kentler demişken bu yazıma da bakın derim. Euromos neden en sevdiklerimiz arasında diyecek olursanız kentin manzarası efsane. Zeytin ağaçlarının arasında hem tarihle hem doğayla kucaklaşıyorsunuz.

Euromos Antik Kenti’nin en önemli yapısı tabiki Euromos Zeus Tapınağı. Günümüze kadar iyi bir şekilde gelebilen Zeus Tapınağı M.S. 2. yy’da inşa edilmiş. Euromos’un en sevdiğimiz noktası ise kesinlikle seyir terası. Kentin tiyatrosuna giden yol üzerinde bulunan seyir terası tam fotoğraf çekilmelik.

Euromos Antik Kenti’ni müze kartınız varsa ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz. Euromos Antik Kenti Milas’a 12 km uzaklıkta bulunuyor. Kentin haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Milas Ata Ağacı

Milas’ın neyi meşhur sorusunun en başta gelen cevabı tabi ki zeytin ve zeytinyağıdır. Milas’a geldiğinizde asırlara meydan okuyan binlerce zeytin ağacı göreceksiniz. Bu ağaçlardan biri de Milas’ın Kazıklı Mahallesi sınırları içinde bulunan Ata Ağacı. Ata ağacı kaç yaşında biliyor musunuz ?

Bu ağaç yapılan bilimsel araştırmalara göre 3200 yıllık bir ağaç ve halen zeytin vermeye devam ediyor. Milas yöresinde Ata ağacı gibi asırlara meydan okuyan yaklaşık 150 adet zeytin ağacı var. Milas’ta zeytin hasadına denk gelirseniz zeytin toplamanın zevkine kesinlikle varın derim.

Bafa Gölü Milli Parkı

milas çevresinde gezilecek yerler

milas gezilecek yerler
Milas Gezilecek Yerler Listesi : Bafa Gölü Milli Parkı (Kapıkırı)

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü, Muğla ile Aydın illeri arasında bulunan doğa harikası bir yer. Bafa Gölü, arkeolojik ve geleneksel değerlerin buluştuğu bir coğrafyaya sahip. Tarihi 2000 yıl öncesine kadar uzanan Bafa Yöresi, antik felsefenin öncülerinden ünlü filozof Heraklit’in memleketi olarak biliniyor.

Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğusunda yer alan Bafa Gölü, tarih olarak 1989’da Bafa Gölü Tabiat Park Alanı olarak ilan edilmiş. Bafa Gölü’nün kıyısına inmek isterseniz anayol üzerinden Kapıkırı Köyü’ne sapmanız gerekli.

Bafa Gölü’nün uzunluğu 16 km, derinliği ise ortalama 25 metre. 260’ın üzerinde kuşa ev sahipliği yapan Bafa Gölü’nde bazı dönemlerde kötü kokular yayılabiliyor. Milas – Söke yolunda bulunan Bafa Gölü’nün manzarasının tadını çıkarmak istiyorsanız yol üzerinde bulunan çardaklarda oturabilirsiniz.

Bafa Gölü nerede ve haritadaki konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Not: Kapıkırı Köyü’nde tekne turları ile Bafa Gölü’nü gezebilirsiniz. Tekne turuna çıkarsanız İkiz Manastırı’nı muhakkak görün.

Herakleia (Latmos) Antik Kenti

milas gezilecek yerler kapıkırı

milas yakınlarında gezilecek yerler

Herakleia Antik Kenti yukarıda bahsettiğim Kapıkırı Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Köy ile antik kent iç içe kalmış. Milas’a uzaklığı 39 km olan Herakleia Antik Kenti alan olarak oldukça geniş bir konuma yayılmış. Burada topraktan tarih fışkırıyor cümlesi abartı değil. Antik kent adını ünlü mitolojik kahraman Herakles’ten alıyor. Çok kayalık ve engebeli bir arazi üzerinde kurulan antik kentin etrafı 65 kule ve takviye edilen, 6.5 km. uzunluğunda bir sur ile çevrili.

herekleia antik kenti
Milas Gezilecek Yerler : Athena Tapınağı (Köyün içinde kalıyor)

Herakleia Antik Kenti’nin en önemli yapılarından biri Milas Athena Tapınağı. Tapınak antik kentin en iyi korunmuş yapıları arasında yer alıyor. Milas Athena Tapınağı kentin baş tanrıçası olan Athena adına yapıldığı belirtiliyor. Eski limanın biraz gerisinde, kentin tamamına hakim olan bir kayalık tepe üzerinde konumlanan Milas Athena Tapınağı, Kapıkırı İlkokulu’nun çok az yukarısında yer alıyor. Kentteki diğer yapılar arasında, Agora, Bouleuterion, Tiyatro ve Endymion Kutsal Alanı yer alıyor. Kapıkırı Köyü ile antik kent iç içe. Tiyatro köyün sonlarında kalıyor. Yürüyerek gitmeniz lazım.

Herakleia Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Herakleia (Latmos) Antik Kenti Kaya Mezarları

milas yakınlarında gezilecek yerler
Milas Gezilecek Yerler Listesi : Latmos Kaya Mezarları

Bafa Gölü Milli Parkı içinde yer alan kaya mezarları konum itibariyle muhteşem bir manzaraya sahip. Biz buradan çok etkilendik. Latmos kaya mezarlarında nereye bakarsanız bakın bir kaya mezarı görüyorsunuz. Kapıkırı’ya gelmişken burayı muhakkak keşfedin. Konum burada.

Yediler Manastırı

milas yediler manastırı

yediler manastırı

Milas’a bağlı Gölyaka Köyü’ne hakim Beşparmak Dağları’nda bulunan ve her geçen gün daha da harap olan Hz. İsa ve 12 havarisinin fresklerinin de bulunduğu Yediler Manastırı, iki kilise, bir şapel, sarnıç ve keşiş hücrelerinden oluşuyor. Buraya ulaşmak için 2-3 km yürüyüş yapmak zorundasınız. Biz manastıra gittik ama zorlandık biraz. Çünkü işaretler bir anda kayboluyor. Eğer buraya giderseniz kırmızı beyaz boyaları kaybetmeyin. Bir de mavi bir su borusu var onu da takip ederek manastıra ulaşın. Son olarak akşam karanlığına kalmayın.

Yediler Manastırı’ndaki mağara duvarında yer alan paha biçilmez fresklerde Hristiyanlık için önemli olayların anlatıldığı “Lazarus’un dirilişi”, “İsa Peygamber’in çarmıha gerilişi”, “mezar konusu ve anastasis (diriliş) sahnesi”, İsa Peygamber’in yaşamına, yaptıklarına ve ölümüne ilişkin sahneler yer alıyor.

milas yediler mağarası
Milas Gezilecek Yerler : Yediler Mağarası

Ne yazık ki bu freskler koruma altına alınmadığı için hızlı bir şekilde tahrip edilmiş. Özellikle kendini bilmez kişiler fresklerde bulunan kişilerin yüzünü kötü şekilde tahrip etmiş.

Milas Yediler Manastırı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Manastırın konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Buraya Gölyaka Köyünün içinden arabayla geçip belli bir noktaya arabayı park ettikten sonra yürüyüş yaparak ulaşıyorsunuz. Yukarıda dediğim gibi kırmızı beyaz boyaları kesinlikle kaybetmeyin.

Uyku Vadisi

Uyku Vadisi ile birlikte Milas – Bodrum arası gezilecek yerlere geçiyoruz. Bodrum Milas Havalimanı’nın batısında (11 km), en yakın yerleşim bölgesi olan Gökçeler Köyü’ne 800 metre mesafede bulunan Uyku Vadisi (Değirmendere Kanyonu) zeytin, çam, çınar, ceviz ve narenciye ağaçlarının içinde bulunuyor.

Burada konaklayabileceğiniz bir otel ve bir şeyler yiyip içebileceğiniz restaurant da mevcut. Uyku Vadisi’ne giriş ücreti kişi başı 20 TL. Vadinin konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Mağarası

İncirliin Mağarası (Gökçeler Mağarası) 3 milyon yıllık bir geçmişe sahip bir mağara. Mağaranın sarkıt ve dikitleri, doğal kaynak suyu ve birikintileri oldukça etkileyici.

Mağaraya giden yol biraz yorucu olabiliyor fakat mağaranın yaz-kış 17 derecelik havası bütün yorgunluğunuzu unutturuyor. Mağaranın yolu dar, çocuklarla gitmeye uygun değil.

İncirliin Mağarası’nın giriş ücreti kişi başı 15 TL. Buraya giderken yanınıza su almayı unutmayın. Konum burada.

Iasos Antik Kenti

Milas’taki antik kentlerden biri olan Iasos Antik Kenti mitolojiye göre Argos’tan gelenler tarafından kurulmuş. Kent ismini kolonistlerin başı Iasos’tan alıyormuş. Kentin kurulduğu alan önceleri bir ada iken daha sonra adanın denizle birleştiği berzah dolmuş ve ada yarımada haline dönüşmüş.

Antik kente ait önemli yapılar bu yarımada üzerinde yer alıyor. Büyük sur, su kemerleri, mezarlar ile balık pazarı olarak adlandırılan yapı ise sur dışında yer alıyor.

Iasos Antik Kentine ulaşmak için Milas’a bağlı Kıyıkışlacık Köyü’ne ulaşmalısınız. Milas Bodrum Havalimanı yolu üzerinde Bodrum’a giderken Havalimanından önce sağa Iasos’a sapmalısınız. Burası Kıyıkışlacık Köyüne çok yakın olduğundan Kıyıkışlacık Köyü’nü de ziyaret edebilirsiniz.

kiyikislacik iasos antik kenti

Iasos Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Antik kentin konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Son olarak Iasos Antik Kenti, Milas Gezilecek Yerler listesinde Milas’a en uzak yerlerden biri. Milas’a kısa vakit ayırdıysanız burayı pas geçebilirsiniz.

Iasos Balık Pazarı Müzesi

milas gezilecek yerler

Kıyıkışlacık Köyü’nün içinde bulunan Iasos Balık Pazarı Müzesi içerisinde heykellerin, lahitlerin ve tarihi kalıntıların sergilendiği bir yer.

Zamanın ünlü coğrafyacısı Strabon, buradaki balık pazarının önemini şu hikayeyle anlatır. Şehirde resital veren bir müzisyenin dinletisi sırasında . Balık pazarının açıldığına işaret eden çanlar çalar ve bu sesi duyan herkes resitalin bitmesini beklemeden çıkıp giderler, yalnızca çanlar çaldığı sırada eliyle kulaklarını kapatmış olan ve kulakları ağır işiten bir ihtiyar kalmıştır. Müzisyen ihtiyar adama teşekkür eder ve çan sesini duyan herkesin resitali terk ettiğini söyler. Bunun üzerine çanların çaldığını duyan ihtiyar adam da teşekkür ederek balık pazarına gider.

Tarihsel açıdan önemli bir yere sahip olan balık pazarında 1960’larda yapılan kazı çalışmasıyla dört tarafı portikoyla (revak) çevrili, ortasında kime ait olduğu tespit edilemeyen bir mozole (anıt mezar) tespit edilmiş. Balık pazarının konumu burada.

Boğaziçi Tuzla Gölü

boğaziçi tuzla gölü

milas gezilecek yerler

Milas’a bağlı Boğaziçi Köyü sınırları dahilinde bulunan Tuzla Gölü bir çok canlıya ev sahipliği yapan bir ekosisteme sahip. Milas Havaalanına yakın gezilecek yerler arasında yer alan Tuzla Gölü’nün suyu hafif tuzlu ve acımsı. Burada bir çok balık ve kuş türü (250’ye yakın) yaşıyor. Kuş türleri arasında başta Pelikanlar olmak üzere Boz Ördek, Yeşilbaş, Sakarca, Macar Ördeği, Sakarmeke, Balıkçıl, Kaz, ve Su tavuğu yer alıyor.

Boğaziçi Tuzla Gölü’nü meşhur yapan şey ise burada bulunan flamingolar. Burası her yıl 3000 flamingoya ev sahipliği yapıyor. Gölde ekosistem o kadar canlı ki kuş ve balık dışında bir çok canlı gölün tabiatından faydalanıyor.

Milas’a ya da Bodrum’a gelirseniz yolunuzu Boğaziçi Tuzla Gölü’ne muhakkak düşürün. Eğer şanslıysanız burada pembiş pembiş flamingoları görebilirsiniz.😊

Boğaziçi Tuzla Gölü Milas – Bodrum karayolu üzerinde bulunuyor. Konum için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bargilya Antik Kenti

Milas Boğaziçi gezilecek yerler arasında yer alan Bargilya Anti Kenti’nin M.Ö. 5. yy’da kurulduğu düşünülüyor. Bargilya şehrinin isminin Karya lisanına göre yüksekteki yer anlamına geldiği gibi isminin mitolojik bir efsaneyle ilgili olduğu hakkında görüşler bulunuyor.

Bargilya paralarında pegasus tanrıçası yer alıyor. Büyük İskender’in tüm bölgeyi hakimiyeti altına aldığı yıllarda bu kenti merkezi üs olarak kullandığı biliniyor. Bargilya bir müddet sonra Rodos Şövalyeleri’nin daha sonrada Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiş.

Tuzla Gölü’nden hemen sonra gelen bu kentten günümüze ne yazık ki fazla bir şey hatta hiç bir şey kalmamış. Vaktiniz dar ise burada zaman kaybetmenize gerek yok. Antik kentin konumu burada.

Milas Şeytan Yalısı

Bargilya Antik Kentin’den sonra durağımız olan Milas Şeytan Yalısına geldik. Bu kısımdan sonraki yerler Milas’ın Gökova Körfezine bakan tarafta (Haritada 27,28,29 numaralı yerler) bulunuyor. Bu bölgede deniz çok ama çok güzel. Milas’ta denize girecekseniz bu bölgeyi değerlendirin derim.

Milas Şeytan Yalısı tamamen doğayla iç içe yeşil ve mavinin buluştuğu bir yer. Şeytan Yalısı’nda sessizlik, sakinlik ve huzur var. Buraya gelirseniz bu huzuru hissedebileceksiniz. Şeytan Yalısı civarlarında konaklamak isterseniz Mazı Köyü taraflarını değerlendirebilirsiniz.

Milas ile Şeytan Yalısı arası mesafe yaklaşık 50 km. Şeytan Yalısı’nın yol tarifi ve konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Milas Çökertme Koyu

çökertme koyu gezi rehberi
Milas Gezilecek Yerler Listesi : Çökertme Koyu

Milas’ta nerede denize girilir diyorsanız adres kesinlikle Çökertme Koyu. Milas gezilecek yerler listesinin en güzel yerlerinden biri olan Çökertme Koyu ile ilgili hali hazırda detaylı bir gezi rehberim var. Tüm detayları bu yazımda (https://bujuyollarda.com/cokertme-koyu/) bulabilirsiniz.

Bir de Çökertme’ye gelirseniz bu koya yürüme mesafesinde olan Arpabükü Koyu’nu da keşfetmeyi unutmayın. Burası gerçekten efsane bir koy.

Milas Ören

Ören, Milas’a 40 km uzaklıkta yer alan bir tatil beldesi. Abartmıyorum Ören’in bulunduğu bölge Ege’nin en güzel koylarına sahip. Deniz cam gibi ve tertemiz. Ören Plajı bir halk plajı fakat burada şezlong ve şemsiye ücretli. Burası upuzun bir plaj ve soyunma kabini ve duş var ama ne yazık ki oldukça bakımsız.

Buraya yüksek sezonda gelirseniz fena bir kalabalığa yakalanırsınız. Mümkünse Ören’e düşük sezonda gelmeye çalışın. Ören’de konaklama yapabileceğiniz bir çok pansiyon bulunuyor. Konaklama için bu yerlerden birini değerlendirebilirsiniz. Ören’in haritadaki konumu burada.

Milas Plajları ve Koyları

Milas’ta denize girebileceğiniz bir çok plaj ve koy var. Milas merkeze en yakın plajlar yaklaşık 30 dakika uzaklıkta Güllük körfezi yakınlarında yer alıyor. Milas merkezde deniz yok onu da belirteyim. Aşağıya Milas’ın bölgelerine göre plaj ve koyları yazıyorum. Milas koyları ve plajları noktasında detaylı yazım için bu bağlantıma (https://bujuyollarda.com/milas-koylari-ve-plajlari-en-guzel-oneriler/) göz atabilirsiniz.

Milas Koy ve Plajları Listesi:

  1. Milas-Güllük Plajları: Yeni Güllük limanı altındaki Semiramis Koyu Plajı,
  2. Iasos sitesi yakınındaki Etibank Halk Plajı,
  3. Manastır caddesi dolaylarındaki Güllük Belediye Halk Plajı,
  4. Güllük limanı yanı başında Günbatımı Özkan Sunset Beach Club Plajı,
  5. Milas’taki mavi bayraklı tek plaj olan Kuyucak mevkii dolaylarındaki Crystal Hotel Green Bay Resort tesisine ait olan plaj,
  6. Milas’a bağlı Karaburun’a doğru yer alan Zeytinlikuyu Plajı,
  7. Didim’e doğru bulunan İncekum Plajı ve Çamlık Koyu Plajı,
  8. Milas’ın Gökova körfezinde bulunan efsane Ören Plajı,
  9. Çökertme Plajı ve Türkevleri dolaylarındaki tatil sitelerinin plajları.

Milas Merkezde Gezilecek Yerler

Elinizde hazır Milas merkezde gezilecek yerler listesi olsun diye aşağıya listemi bırakıyorum. Sadece Milas merkezi gezmek isterseniz listem işinize yarayabilir. Bu yerleri 1 gün içinde kolayca gezebilirsiniz. Konumları birbirine oldukça yakın. Sadece Beçin Kalesi ve etrafında yerler merkeze biraz uzak konumda.

Milas Merkezde Gezilecek Yerler

  1. Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müzesi
  2. Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı
  3. Emin Ağa Konağı
  4. Milas Halı Müzesi
  5. Çöllüoğlu Hanı Kafeterya Restaurant
  6. Gümüşkesen Anıtı
  7. Firuz Bey Camii (Kurşunlu)
  8. Baltalı Kapı
  9. Ağa Cami
  10. Beçin Kalesi
  11. Milas Taş Eserler müzesi (Ahmed Gazi Medresesi)
  12. Orhan Cami
  13. Kızılhan

Milas Piknik ve Mesire Yerleri

Cennet Milas’ta piknik yapmak istiyorsanız ve bunun için mesire alanı arıyorsanız aşağıdaki yerleri tercih edebilirsiniz. Milas yemyeşil olduğu için bana kalsa burada her yer piknik alanı.😊

Muğla Milas Piknik ve Mesire Yerleri:

  1. Milas Çınarlı Piknik Alanı
  2. Beypınarı Piknik Alanı
  3. Yunus Emre Parkı
  4. Bafa Gölü Civarları
  5. Arap Yutan
  6. Göktepe Piknik Alanı

Milas Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular

milas gezilecek tarihi yerler

Milas’ta sahil – deniz var mı?

Milas merkezde deniz yok. Deniz için Milas’ın çevre koy ve plajlarına gitmelisiniz. Koy olarak ben Milas’ın güneyinde kalan Çökertme tarafını tavsiye ederim. Milas’a en yakın deniz 25-30 km uzaklıkta yer alıyor. Aracınız olursa ulaşım açısından daha rahat olur.

Milas Bodrum arası kaç kilometredir?

Milas ile Bodrum arası yaklaşık 48 km. Kıyı şeridini takip ederek Milas’tan Bodrum’a gidebilirsiniz. Bodrum yarımadasına ulaşmak için Milas’tan geçmek zorundasınız. Milas Bodrum Havaalanı ise tam bu yolun ortasında kalıyor.

Milas’ta ne var?

Bu sorunun cevabı gayet açık. Milas 10 üzerinden 10 yıldızı hak eden bir yer. Milas doğasıyla, tarihi yerleriyle, plajları ve koylarıyla yeryüzündeki cennet yerlerden biri. Şunu belirteyim ki Milas’ın denize kıyısı olan bir çok yeri var fakat Milas merkezde deniz yok. Milas ilçe merkezi oldukça gelişmiş ve ihtiyacınız olabilecek bir çok şeyi ilçe merkezinde bulabilirsiniz. Şöyle ki Milas ilçe merkezinin imkanları Muğla il merkezinden çok daha iyi. Özetle Milas ülkemizde yaşanılabilecek güzel ilçelerden biri.

Milas Gezilecek Yerler listemizi ve diğer başlıklarımızı tamamladık. Milas ile ilgili keşiflerimizi Instagram’a sabitlediğim Milas hikayelerimde görebilirsiniz. Insta’ya bakmışken takip etmeyi unutmayın. Milas ile ilgili yorumlarınızı, düşüncelerinizi aşağıda benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden musmutlu gezmeler diliyorum. 🙂

9 Yorum

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.