Yurt Dışından Telefon Alma ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Türkiye’de yurt dışından telefon almak son zamanların en popüler deneyimi oldu. Ya böyle deneyim mi olur demeyin Türkiye’de yaşıyorsanız ve dünyanın en pahalı Iphone’u burada satılıyorsa bu deneyim bal gibi oluyor. Deneyimi geçtim insanlar yurt dışından daha ucuza Iphone alıp üstüne gittiği ülkede tatil yapıp Türkiye’ye dönüş yapıyor. Yani olay çok enteresan bir noktaya gelmiş durumda.
Eminim bir çoğunuz sosyal medyada karşılaştırmalı yurt dışı iphone fiyatları videolarına denk gelmiştir. Baya da izlenen bu videolardan da anlaşılacağı üzere yurt dışındaki fiyatlarla Türkiye’deki fiyatlar arasında uçurum var. Uçurumdan kastım 3000-5000 TL’lik farklar değil 10.000 TL’lere kadar giden fiyat farkları. Hal böyle olunca da bir çok kişi ucuz telefon almak için yurt dışına seyahat ediyor ya da yurt dışına gitmişken telefon alayım bari diyor. Olay dediğim gibi enteresan boyutta. Yani sağlık turizmi duyduk, eko turizm duyduk, termal turizm duyduk ama Iphone turizmi duymamıştık onu da ne yazık ki yaşamış olduk.
Velhasıl teknolojinin bu denli pahalı olduğu bir ülkede teknolojiye yatırım yapmak zor olsa da yurt dışından telefon almak isteyenlerin aklına gelebilecek sorular için bu yazıyı yazmak istedim. Yurt dışı telefon alma süreçlerini biz de yaşadık ve güzel tecrübeler kazandık. Şimdi yazımda yurt dışından telefon alma süreci ve sonrasına kısaca değinip yurt dışından telefon alırken dikkat etmeniz gerekenleri tek tek yazacağım. Bu noktalara dikkat ederseniz sorunsuz şekilde telefonunuzu kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.
Yurt Dışından Telefon Alma Süreci
Yurt dışında telefon alma ve sonrasında yapılması gerekenler karmaşık gibi gözükse de aslında oldukça basit bir süreç. Yurt dışından telefon aldım ne yapmalıyım diye araştırıyorsanız doğru yerdesiniz. Yapmanız gereken bazı temel şeyler var. Bunları yaptıktan sonra telefonunuza hattı takın ve kullanmaya başlayın. Türkiye’deki ekonomik şartlar itibariyle yurt dışından telefon alma ve kullanma daha az masraflı bir yol. Eğer bütçenizi düşünüyorsanız bu yol bana göre daha mantıklı. Bir Iphone olmuş 45.000 TL bütçenizi düşünmeyip de ne yapacaksınız.😊
Not: 2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Ne Kadar – Kayıt Süresi – Nasıl Yapılır gibi soruların cevabını çok detaylı şekilde verdiğim yazıma da göz atmayı unutmayın. Ben burada da yurt dışından telefon alma aşamalarına kısa bir şekilde değindikten sonra telefon alma sürecinde dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacağım.
Yurt Dışından Telefon Alma Aşamaları ve Kullanım Rehberi
- Yurt dışından telefon alma süreci
- Yurt dışına giriş çıkış kaydı
- IMEI kayıt ücreti
- E-Devlet kayıt süreci
- Son kontrol işlemi ve başvuru kayıt
- Kayıt sonrası kullanım
Yurt Dışından Telefon Alma Süreci
Bu kısımda telefonu tedarik etmeniz lazım yani telefonun elinizde olması lazım. Alma kısmının detaylarını aşağıda vereceğim zaten. Bu noktada yurt dışı telefonu kendiniz de alabilirsiniz ya da başkasına da aldırabilirsiniz. Yani telefonu alan kişinin kim olduğunun önemi yok. Hatta Türkiye içinde yurt dışından getirilmiş telefonu da satın alabilirsiniz. Bu noktada önemli olan telefonu kim kullanacaksa kayıt için onun ülkeye giriş çıkışının olması gerekiyor.
Aşağıda yurt dışından telefon alırken dikkat etmeniz gerekenleri tek tek yazacağım. Sonuçta her yerde dolandırıcı var. Aklınızda böyle bir fikir varsa bu adımlara muhakkak dikkat edin.
Yurt Dışına Giriş Çıkış Kaydınız Olmalı
Yurt dışından gelen telefon elinizde peki sonra ne olacak ? Yurt dışından gelen telefonu Türkiye’de kullanmak için telefonu kaydettirmeniz gerekiyor. Eskiden yurt dışı telefonları pasaportu ve giriş çıkışı olan başka bir kişinin üzerine kaydedilebiliyordu. Fakat 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren yurt dışından gelen telefonun başkasının pasaportuna kayıt dönemi kapandı. Yani farklı birine ait pasaporta sizin adınıza telefon kaydı yaptırılamıyor. Bu noktada telefonu siz kullanacaksanız yurt dışına giriş çıkış kaydınız muhakkak olmalı.
Cihaz kaydı için ülkeye girişinizden sonra son 365 gün içinde telefonu kayıt yapma hakkınız var. Örneğin yurda 01.01.2022 tarihinde giriş yaptınız. Kayıt hakkı süreniz 01.01.2023’e kadar devam eder. 365 gün içinde telefonu kaydetmeniz gerekiyor. Yurt dışından gelen telefona sim kart taktıktan sonra ise 120 gün içinde IMEI kaydını yapmalısınız. 120 gün süre size BTK tarafından mesaj ile bildirilecektir. 120 ile 365 arasındaki fark bu. 365 gün kayıt süresi hakkınız, 120 gün sim kart takıldıktan sonra kayıt etmeniz gereken süre. Yukarıdaki giriş tarihi örneğine istinaden elinize 01.06.2023’te yurt dışından telefon geldi, siz bu cihazı 365 gün sürelik dilimde olduğunuz için kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt hakkınızın olup olmadığını e-devletteki bu adresten (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) öğrenebilirsiniz.
Burada en çok merak edilen soru kimlikle yurt dışı telefon kaydı oluyor mu ? Kimlikle gidilen ülkelere örneğin Kıbrıs, Azerbaycan ve Gürcistan’a da gir çık yaparsanız kayıt hakkı elde etmiş olursunuz. Bu yol kayıt için daha uygun maliyetli. Hem pasaport çıkarmıyorsunuz hem de bu ülkelere uçak bileti nispeten daha ucuz. Üstüne tatil yapıp Türkiye’ye giriş yapıyorsunuz.😂 Yani kimlikle kayıt imkanı var ama yine giriş çıkış şart.
IMEI Kayıt Ücretini Ödeyin
Telefonunuz elinize geldiyse bu cihazı kullanmak için kayıt ettirmek zorundasınız. Bunun için ilk olarak telefonun kayıt ücretini ödemelisiniz. IMEI kayıt ücreti 2023 yılı için 6091,30 TL. Bu tutarı ödeyerek kayıt bedeli adımını tamamlamış oluyorsunuz.
Yurtdışı telefon IMEI kayıt ücretini, internet vergi dairesi veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Bankalar dışında vergi dairelerine giderek de kayıt ücretini ödeyebilirsiniz. Kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarası, TC Kimlik Numaranızı, adınızı ve soyadınızı vergi dairesine veya bankaya doğru vermeyi, ödeme sonrası dekont almayı unutmayın.
Bu ödeme yollarından en kolayı internet vergi dairesini kullanarak ücreti yatırmak. İnternet vergi dairesi adresinden Harç ve Değerli Kağıt Bedeli sonra da Cep Telefonu Harcını Öde kısmından ödemeyi online yapabilirsiniz. Dekont almayı ve bilgileri doğru girmeyi unutmayın !
E-Devlet Kayıt Süreci
Cep telefonu kayıt ücretini ödedik sonra bitti mi hayır bitmedi. Ödeme yaptıktan sonra e-devletinize giriş yapın ve sonra IMEI kayıt sayfasına gidin. Açılan sayfada Bilgilendirme > Başvuru Formu > Onay > Sonuç adımlarını doldurun. Kayıt için talep edilen gerekli bilgileri eksiksiz ve doğru olarak yazın.
E-devlet dışında kayıt yapmak isterseniz herhangi bir Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone şubelerine pasaportun aslı ve telefon vergi ödendi dekontu ile birlikte bizzat başvurarak kayıt yaptırabilirsiniz. Pasaportun fotokopisi ile son yurda giriş damgası sayfasının fotokopisi yanınızda bulunsun. Dediğim gibi giriş çıkış yapan ile telefonu kullanacak kişinin aynı olması gerekiyor.
Son Kontrol İşlemi ve Başvuru Kayıt
E-devletten Imei kaydı yaparken IMEI kayıt ekranına girdiğiniz bilgileri kesinlikle son kez iyi kontrol edin. IMEI numarasını hatalı girerseniz bunun geri dönüşü yok. Son kontrolü iyi yaptıktan sonra başvuru kayıt tuşuna basın. Artık kayıt başvurunuz yapıldı demektir. Bundan sonra yapmanız gereken belli bir süre beklemek olacaktır.
Kayıt Sonrası Kullanım
1-2 gün bekledikten sonra e-devlet üzerinde yaptığınız kaydı kontrol edin. Kayıt başarılı ise artık yurt dışı telefonunuzu rahatça Türkiye’de kullanabilirsiniz. Telefonu 3 yıl kayıt yaptıran kişi kim ise onun kullanması lazım. 3 yıldan sonra telefonu istediğiniz kişiye satabilirsiniz. Kayıt sonrası e-devletten imei sorgulama yaptığınızda yurt dışı kayıtlı cihaz ibaresini görmeniz gerekiyor.
Yurt dışından telefon alıp kaydetme süreci oldukça basit. Her şeyi online yapabilirsiniz. Sadece ödemeniz gereken harç ve sistemlere girmeniz gereken bilgiler var. Bu adımlardan sonra telefonunuzu rahatça Türkiye’de kullanabilirsiniz. 120 gün süreyi kaçırırsanız telefon sim kart kullanımına kapatılır bilginiz olsun.
Yurt Dışından Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şimdi gelelim dikkat etmeniz gerekenlere. Yurt dışından telefon almayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken önemli hususlar var. Muhattabınız yurt dışı firması olunca bu konuda hassas ve dikkatli olmalısınız. Aksi bir durumda sorun yaşama olasılığınız çok yüksek. Ben liste halinde dikkat etmeniz gerekenleri sıralıyorum. Aşağıdaki başlıklarda tüm detayları görebilirsiniz.
Yurt Dışından Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Güvenilir Satıcı
- IMEI ve Seri Numarası Kontrolü
- Garanti Kapsamı
- Kutu ve Cihazın Teknik Kontrolü
- Fatura Önemli
- Türkiye’deki Kayıt Süreci
Güvenilir Satıcı
Yurt dışından telefon alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey telefonu aldığınız satıcıdır. Bu satıcının güvenilir olması her şeyden daha önemli. Yurt dışından telefon alacaksanız ya da aldıracaksanız yetkili yerlerden telefon alın. Sokak arası telefonculardan uzak durun. Eğer iyi bir yerden telefon almazsanız sorunla karşılaşma olasılığınız çok yüksek.
Telefonu yetkili satıcıdan aldığınızda belli bir muhattabınız olacaktır. Bu da garanti, teknik servis ve müşteri hizmetleri gibi bir çok konuda kendinizi daha sağlama alacağınız anlamına gelir. Aksi durumda ortada kalma ihtimaliniz oldukça yüksek. Gürcistan, Azerbaycan gibi yerlerden telefon aldığınızda sorun yaşadığınızda yakınlık açısından yetkili servislerle işleminizi halletmek daha kolay olacaktır.
Peki yetkili satıcıları nerede bulabiliriz ? Bu konu için Apple ve Samsung’un aşağıdaki bağlantılarından yetkili satıcıları bulup bu yerlerle irtibata geçebiliriz.
- Apple Yetkili Satıcılar (Apple Store Olan Ülkeler)
- Samsung Yetkili Satıcılar
Bunun dışında https://www.apple.com/choose-country-region/ bağlantısı üzerinden de Apple’ın yetki verdiği satıcıları bulabilirsiniz. Çünkü her ülkede Apple’ın kendi store’ları bulunmuyor. Bu bağlantıdan telefon almak istediğiniz yeri yazın o yerdeki yetkili satıcıların detaylarına ulaşın. Hatta bu satıcıların web sitesinden Whatsapp, mail gibi iletişim yolları ile firmalarla bağlantıya geçin ve ellerinde istediğiniz telefonun stok durumunu ya da model numarası gibi özelliklerini kolayca öğrenin. Önceden bağlantıya geçerek gitmeden ya da telefonu tanıdığınıza aldırmadan önce işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.
IMEI ve Seri Numarası Kontrolü
IMEI numarasını bir cihazın kimlik numarası olarak düşünün. Bu numaralar sadece ilgili cihaza tanımlanmıştır ve benzersizdir. Imei numaralarını ya telefonu açarak ayarlar kısmından ya da orjinal kutusunun arkasındaki numaradan öğrenebilirsiniz. Ayrıca IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak da öğrenebilirsiniz. Son olarak Imei numarasını sim kartı taktığınız parça üzerinden de görebilirsiniz. Yani Imei öğrenme işi oldukça basit. Bu maddelerden hepsini yapmaya çalışın ve aynı Imei numarası görürseniz sorun yok sonucuna varırsınız.
E-devlette ise (https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) bu adrese 15 haneli imei numarası girerek telefonun kayıtlı mı kayıtsız mı olduğu görürsünüz. Sorgulamada sistem yurt dışı cihazı diyorsa sorun yok demektir.
Yukarıda bahsettiğim konu IMEI numarası sorgulama ile ilgiliydi. Seri numarası sorgulama konusuna gelince bunu Apple’ın kendi sitesinden yapabiliyorsunuz. Burada sadece cihazın modelini teyit etmeniz yeterli olacaktır. Seri numarası sorgulama adresi bu bağlantıda. Seri numarasını cihazın ayarlar – hakkında kısmından ya da kutunun arkasından kolayca öğrenebilirsiniz.
Şimdi gelelim bir de model numarası olayına. Model numaraları Iphone için oldukça önemli. Bu numaralar cihazın üretim yılı, hangi ülkede üretildiği, cihazın değişim cihazı olup olmadığı noktasında bilgi verir. Model numaraları hem kutu arkasında ve hakkında kısmında hem de Apple’ın kendi sitesinde yer alır. Model numaralarının bazı anlamları var. Model numarasının ilk harfinin anlamını aşağıda sıraladım. Eğer alacağınız cihaz sıfır ise model numarası M harfi ile başlamalı.
Iphone Model Numaralarının Anlamı
- Model numarası M ile başlıyorsa – Yeni bir cihaz, genellikle yeni satın alınan cihazlar
- Model numarası F ile başlıyorsa– Yenilenmiş bir cihaz, yenilenme sürecinden geçirilmiş bir cihaz
- Model numarası N ile başlıyorsa– Değişim cihazı, servis talebiyle yenilenmiş bir cihaz
- Model numarası P ile başlıyorsa– Satın alma aşamasında, talep üzerine isim vb. işlenmiş kişiselleştirilmiş cihaz.
Not: Model numaraları Iphone için seriden seriye değişiyor. Yani örneğin iphone 14 için farklı 14 pro için farklı model numaraları var.
Garanti Kapsamı
Gelelim garanti olayına. Yurt dışından telefon alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri cihazın garanti kapsamı. Iphone garanti kapsamı hem cihazın hakkında bölümündeki “kapsam” kısmından hem de Apple’ın “https://checkcoverage.apple.com/” sayfasında kolayca kontrol edebilirsiniz.
Normalde cihazı Türkiye’den alırsanız Apple size 2 yıl garanti veriyor. Bunda sorun yok. Fakat yurt dışından alınan cihazlarda garanti süresi modele göre değişiyor ve garanti verilecekse maksimum 1 yıl garanti veriliyor. Iphone cihazlar belli bölge ve yerlere göre üretiliyor. Yani Kanada ile Malezya’ya sunulan cihazlarda küçük de olsa bir takım farklılıklar olabiliyor. Bu da şu demek; her bölgenin kendi model numarası var demek.
Yurt dışından cihaz alacaksanız ve cihazı Türkiye’de kullanacaksanız bu noktada garanti için model numarası önemli. 1 yıllık uluslararası garanti için cihazın modelinin Türkiye’ye uyumlu olması gerekiyor. Peki Türkiye’ye uyumlu Iphone modelleri hangisi ?
- Iphone 14 Pro Max Modelleri: A2651 (ABD, Porto Riko), A2893 (ABD Virjin Adaları, Kanada, Guam, Japonya, Meksika ve Suudi Arabistan), A2896 (Çin ana karası, Hong Kong, Makao), A2895 (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya), A2894 (diğer ülkeler ve bölgeler)
- Iphone 14 Pro Modelleri: A2650 (ABD, Porto Riko), A2889 (ABD Virjin Adaları, Kanada, Guam, Japonya, Meksika ve Suudi Arabistan), A2892 (Çin ana karası, Hong Kong, Makao), A2891 (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya), A2890 (diğer ülkeler ve bölgeler)
- Iphone 13 Pro Max Modelleri: A2484 (ABD), A2641 (Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan), A2644 (Çin ana karası, Hong Kong, Makao), A2645 (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya), A2643 (diğer ülkeler ve bölgeler)
- Iphone 13 Pro Modelleri: A2483 (ABD), A2636 (Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan), A2639 (Çin ana karası, Hong Kong, Makao), A2640 (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya), A2638 (diğer ülkeler ve bölgeler)
Koyu renkli olan modeller Türkiye’ye uyumlu modeller ve bu modellerin Türkiye’de 1 yıllık uluslararası garantisi var. Yani yurt dışından bu modelde cihaz bulduğunuzda garanti tereddüttünüz olmasın. Diğer modeller alınmaz mı alınır tabi ki ama garanti geçerli olmaz. Garantiyi çok takmıyorsanız Türkiye’ye uyumlu dilediğiniz modeli alabilirsiniz. Garanti kapsamı noktasında diğer iphone modellerini öğrenmek için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.
Kutu ve Cihazın Teknik Kontrolü
Yurt dışından ya da yurt içinde satılan yurt dışı cihazı alacaksanız kutu ve bazı teknik kontroller yapmanız önemli. Eğer karşınızda yetkili satıcı yoksa bu kontroller daha da önemli.
İlk olarak kutu kontrolü yapmalısınız. Kutu kontrolünde kutunun ezik olmaması, Apple kalitesinde olması önemli. Ayrıca arkasında seri numarası, Imei numarası gibi ibarelerin olması da şart. Bu numaralardan yukarıdaki sorgulamaları kolayca yapabilirsiniz.
Teknik anlamda ise cihazı açtıktan sonra kontrol yapabilirsiniz. Teknik olarak aşağıda saydığım durumlarda sorun yoksa cihazınız büyük bir ihtimalle orijinal ve işlem görmemiş demektir. Peki teknik anlamda neleri kontrol etmelisiniz.
- Face ID kontrolü
- True Tone kontrolü
- Batarya durumu
- Kamera kontrol
- Hakkında kısmındaki veriler
- Cihazın kozmetik durumu
Bu noktada bu kontrolleri detaylı yapın. Özellikle kamera ve true tone kontrolü oldukça önemli. Bu kontrollerle özellikle cihazın ekranında işlem yapılıp yapılmadığını anlarsınız. Diğer kontrolleri de detaylı şekilde yaptıktan sonra sorun yok sonucuna ulaşırsınız.
Fatura Önemli
Yurt dışından telefon alıyorsanız faturanızı satıcıdan kesinlikle almalısınız. Fatura, satın aldığınız ürünün tarihini, miktarını, fiyatını ve satıcının adını ve adresini gösteren ispatlayıcı bir belge. Faturanın, satın alma işleminizi kanıtlamak ve garanti veya iade işlemleri gibi durumlarda önemi büyük.
Fatura, ayrıca vergi iadesi almak gibi bazı işlemler için de gerekli. Vergi iadesi için fatura ve diğer belgeleri ibraz ettiğinizde ödediğiniz vergiyi geri alabiliyorsunuz. Hemen şunu belirteyim ister online isterseniz kendiniz gidip bayiden iphone alın prosedürleri uyguladığınızda %20’ye kadar vergi iadesi alabiliyorsunuz. Fakat bu her ülke için geçerli bir durum değil.
Vergi iadesi konusunda faturadaki adresin Türkiye’deki adresiniz olması önemli. Bir de telefonunuzu aldıktan sonra ülkeden çıkış yaparken gümrük polisinin faturayı mühürlemesi önemli. Türkiye’ye döndüğünüzde [email protected]’a aşağıdaki belgeleri gönderin ve iadenizi alın.
Iphone Vergi İadesi İçin Gerekli Evraklar:
- Gümrük memuru tarafından mühürlenen fatura
- Pasaportun ön yüzü
- Telefon aldığınız ülkeye giriş çıkış mühürlerin olduğu sayfa
- E-devletten ikametgah belgesi
- Adınıza düzenli elektrik, su ve internet gibi fatura örneklerinden biri
- Bayiden bizzat aldıysanız bayinin düzenleyeceği TaxFree formu.
Not: Vergi iadesi almak için o ülkenin vergi kanunu önemli. Yani iade alabiliyorsanız bu işlemi yapın. Alamıyorsanız uğraşmaya gerek yok. Genelde Avrupa ülkelerinden alınan telefonlar için vergi iadesi söz konusu. Telefonu alacağınız ülkeye göre vergi iadesi olup olmadığını araştırmalısınız.
Sonuç olarak fatura, bir ürünün satın alınması sırasında alınan en önemli belgelerden biri. Bu nedenle, iPhone veya başka bir ürün satın alırken faturayı mutlaka alın. Bunun dışında yurt içinde yurt dışından getirilen telefon alacaksanız satıcıya fatura olup olmadığını sorun. Fatura size sunulmuyorsa cihazda problem olma olasılığı yüksek bilginiz olsun.
Türkiye’deki Kayıt Süreci
Tüm bu aşamaları atlattıktan sonra telefonunuz elinizde demektir. O kadar para ödüyorsunuz kendinizi tabi ki sağlama alacaksınız. Yukarıda saydığım her bir aşama önemli. Önemli ama kontrol edilmesi oldukça kolay. Dediklerimi yapın büyük ihtimalle sorun yaşamazsınız.
Yurt dışı telefonu Türkiye’de 120 gün boyunca (BTK’dan mesaj gelme ile bu süre başlar) kayıt ettirmeden kullanabilirsiniz. 120 gün içinde telefonunuza kaydetmelisiniz aksi takdirde telefon iletişime kapatılır ve hücresel veriyi kullanamazsınız. Kayıt aşamasını yukarıda zaten detaylı bir şekilde anlattım.
Kayıt aşaması sonrası yapmanız gereken bir şey kalmadı demektir. Hayırlı olsun artık telefonunuzu Türkiye’de rahatça kullanabilirsiniz.
Yurt Dışından Telefon Almanın Avantajları
Yurt dışından telefon almanın bana göre avantajı dezavantajından daha çok. Aşağıda bu avantajları tek tek saydım. Eğer dikkatli olursanız bence yurt dışından telefon alın zira Türkiye’deki ekonomik koşullar ne yazık ki ortada.
Yurt Dışından Telefon Almanın Avantajları
- Daha düşük fiyatlar: Dünyanın en pahalı Iphone’u Türkiye’de satılınca avantaj konusunda fiyat en başı çekiyor.
- Farklı modeller: Yurt dışındaki bazı modeller donanımsal olarak çok daha iyi olabiliyor. Özellikle Amerika cihazlarında bu durum geçerli.
- Vergi iadesi: Yurt dışından iphone aldığınızda aldığınız ülkenin vergi politikasına istinaden vergi iadesi alma durumunuz var.
- Yurt dışında tatil yapma imkanınız var.😂
Yurt Dışından Telefon Almanın Dezavantajları
Yurt dışından telefon almanın avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da var. Bunları tek tek aşağıda sıraladım.
Yurt Dışından Telefon Almanın Dezavantajları
- Kayıt ücreti: Yurt dışından alınan telefonu Türkiye’de kullanmak için kayıt ücreti ödemelisiniz. 2023 yılı için bu rakam 6091,30 TL. Bu ücrete rağmen yurt dışından telefon almak daha uygun !
- Garanti sorunları: Yurt dışından satın alınan telefonların en büyük dezavantajı garanti sorunu olabilir. Yukarıda detaylı açıkladım. Türkiye’ye uyumlu cihaz almaya çalışın. Bu cihazların 1 yıl garantisi mevcut.
- Uyumluluk sorunları: Yurt dışından satın alınan telefonların bazı aksesuarları, özellikle de şarj cihazları bazen uyumlu olmayabiliyor.
- Servis ve destek sorunları: Yurt dışından satın alınan telefonlara servis olayı ne yazık ki kısıtlı.
- Güncelleme Sorunu: Bazen güncelleme konusunda sorun yaşanabiliyor.
En Ucuz Iphone Hangi Ülkelerde ?
En ucuz Iphone ABD’de satılırken en pahalı Iphone bilin bakalım nerede ? Ne yazık ki Türkiye’de. Iphone 14 için en ucuzdan en pahalıya olan fiyatları dolar bazlı aşağıya yazdım. Yurt dışından telefon alacaksanız ülke tercihlerinizi bu fiyatlara göre yapabilirsiniz.
ABD | 829 |
Japonya | 831,29 |
Çin | 862,22 |
Hong Kong | 878,93 |
Kanada | 881,23 |
Tayland | 901,85 |
Tayvan | 902,34 |
Güney Kore | 902,50 |
ABD | 924,34 |
Singapur | 924,45 |
Birleşik Arap Emirlikleri | 925,39 |
Malezya | 933,84 |
Avustralya | 943,77 |
İsviçre | 957,27 |
Kanada | 965,15 |
Yeni Zelanda | 967,66 |
Birleşik Krallık | 976,25 |
Lüksemburg | 985,03 |
Filipinler | 997,72 |
Almanya | 998,71 |
Avusturya | 998,71 |
Hindistan | 1002,19 |
İspanya | 1008,70 |
Hollanda | 1018,70 |
Fransa | 1018,70 |
Belçika | 1018,70 |
İrlanda | 1028,70 |
İtalya | 1028,70 |
Finlandiya | 1038,69 |
Portekiz | 1038,69 |
Meksika | 1051,67 |
Çekya | 1080,26 |
Norveç | 1093,91 |
Polonya | 1103,95 |
Danimarka | 1115,66 |
İsveç | 1119,58 |
Macaristan | 1133,52 |
Brezilya | 1458,51 |
Türkiye | 1699,68 |
Yurt Dışından Telefon Alma İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Yurt dışından telefon almak mantıklı mı?
Yurt dışından telefon alma bana göre oldukça mantıklı. Fiyat konusunda bir kere kayıt ücreti ödeseniz bile oldukça avantajlı oluyorsunuz. Bunun dışında yukarıdaki adımlara dikkat ederseniz sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum. Yani Türkiye’deki ekonomik şartları görünce yurt dışından telefon almak mantıklı bir durum.
Yurt dışından getirilen telefonların kayıt ücreti ne kadar?
2023 yılı için yurt dışından getirilen telefonun kayıt ücreti 6091,30 TL. Bu bazı kaynaklarda Imei kayıt ücreti olarak da geçiyor. Bu ücreti devlete ödemelisiniz. Şahıs ya da kurumlara değil !
Yurt dışından getirilen telefon satılabilir mi?
Satılabilir ama kayıt süresi üzerinden 3 yıl geçmesi lazım. 3 yıldan sonra istediğiniz kişiye telefonunuzu satabilirsiniz.
Arkadaşım yurtdışından telefon getirebilir mi?
Arkadaşınız yurt dışından size telefon getirebilir. Ama sadece 1 telefon getirebilir. Yani size aldıysa kendisine ya da başkasına telefon getiremez. Getirirse gümrüğe takılma durumu olabilir. Yani örneğin ayda arkadaşınız 5 kere yurt dışına gitse her geldiğinde 1 telefon getirebilir. Burada kayıt hakkında sınır var. Getirme sayısında bir sınır yok.
Yurt dışından telefon alma süreci ve dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili tüm tecrübelerimi aktarmaya çalıştım. Sorularınız varsa yorum kısmına yazın yardımcı olmaya çalışırım. Sizin de tecrübeleriniz varsa yine yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.
6 Comments
Sena
Merhaba,
Arkadasim telefon getirecek bana amerika’dan ancak baska birine daha getirecekmis. Ben telefonumu turkiye’de kullanmayacagim yalnizca orada kendisinden teslim alip almanya’da kullanmaya devam edecegim.
Benim telefonu getirirken kendi sim kartini taksa turkiye’de kayit yaptirmam gerekmedigi surece gelirken gumruge takilir mi?
Cok tesekkurler.
Bujuyollarda
Merhaba sorun olmaz diye düşünüyorum.
murat bey
yazınızı baştan sona birkaç kez okudum anlamadığım çok konu çıktı.
1- ben gürcistan batuma gittim asus zenfone 9 global sıfır bir cihaz aldım diyelim kutu fatura her şey tam fakat ben bu cihazın kutusunu türkiyeye giriş yapıp ankarada evimde açıp kullanacağım bu konuda ne gibi sorunlar çıkar. Yazınızdan anladığım şu telefonu batumdan al kutusunu aç cihazı aynı yerde kullan sonra türkiyeye giriş yaparken kullandığım telefon de gümrük yetkilisine ve kayıt yaptır. Fakat kapalı kutu jelatini açılmamış cihaz nasıl olacak gümrük vergisi vs olacak mı ?
2- yine batumda 2. el bir asus zenfone 9 buldum batuma gidip satın alsam ne yapmam gerekir yazınızda yok
açıklamalarınızda bunlarıda belirtirseniz memnun olurum
Bujuyollarda
Merhaba, kutuyla ilgili bir sorun çıkmaz. Gümrük vs de çıkmaz. Yani kutuyu nerede açtığınızın herhangi bir önemi yok.
2. el telefon alırsanız onu da kayıt yapmak zorundasınız. Aşamaları yazımda yer alıyor.
Yiğit
Merhaba, peki telefon gelirken kapalı kutu içerisinde gelse, jelatinine hiç dokunmasalar…
Bi’ sorun olur mu??
Bujuyollarda
Merhaba kutunun arkasındaki numaralardan gerekli kontrolleri yaparsanız ve kurumsal bir yerden telefon alırsanız sorun olmaz.