yurt dışından telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler

Yurt Dışından Telefon Alma ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türkiye’de yurt dışından telefon almak son zamanların en popüler deneyimi oldu. Ya böyle deneyim mi olur demeyin Türkiye’de yaşıyorsanız ve dünyanın en pahalı Iphone’u burada satılıyorsa bu deneyim bal gibi oluyor. Deneyimi geçtim insanlar yurt dışından daha ucuza Iphone alıp üstüne gittiği ülkede tatil yapıp Türkiye’ye dönüş yapıyor. Yani olay çok enteresan bir noktaya gelmiş durumda.

Eminim bir çoğunuz sosyal medyada karşılaştırmalı yurt dışı iphone fiyatları videolarına denk gelmiştir. Baya da izlenen bu videolardan da anlaşılacağı üzere yurt dışındaki fiyatlarla Türkiye’deki fiyatlar arasında uçurum var. Uçurumdan kastım 3000-5000 TL’lik farklar değil 20.000 TL’lere kadar giden fiyat farkları. Hal böyle olunca da bir çok kişi ucuz telefon almak için yurt dışına seyahat ediyor ya da yurt dışına gitmişken telefon alayım bari diyor. Olay dediğim gibi enteresan boyutta. Yani sağlık turizmi duyduk, eko turizm duyduk, termal turizm duyduk ama Iphone turizmi duymamıştık onu da ne yazık ki yaşamış olduk.

Velhasıl teknolojinin bu denli pahalı olduğu bir ülkede teknolojiye yatırım yapmak zor olsa da yurt dışından telefon almak isteyenlerin aklına gelebilecek sorular için bu yazıyı yazmak istedim. Yurt dışı telefon alma süreçlerini biz de yaşadık ve güzel tecrübeler kazandık. Şimdi yazımda yurt dışından telefon alma süreci ve sonrasına kısaca değinip yurt dışından telefon alırken dikkat etmeniz gerekenleri tek tek yazacağım. Bu noktalara dikkat ederseniz sorunsuz şekilde telefonunuzu kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.

Yurt Dışından Telefon Alma Süreci

yurt dışından telefon alma

Yurt dışında telefon alma ve sonrasında yapılması gerekenler karmaşık gibi gözükse de aslında oldukça basit bir süreç. Yurt dışından telefon aldım ne yapmalıyım diye araştırıyorsanız doğru yerdesiniz. Yapmanız gereken bazı temel şeyler var. Bunları yaptıktan sonra telefonunuza hattı takın ve kullanmaya başlayın. Türkiye’deki ekonomik şartlar itibariyle yurt dışından telefon alma ve kullanma daha az masraflı bir yol. Eğer bütçenizi düşünüyorsanız bu yol bana göre daha mantıklı. Bir Iphone olmuş 45.000 TL bütçenizi düşünmeyip de ne yapacaksınız.😊

Not: 2024 Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Ne Kadar – Kayıt Süresi – Nasıl Yapılır gibi soruların cevabını çok detaylı şekilde verdiğim yazıma da göz atmayı unutmayın. Ben burada da yurt dışından telefon alma aşamalarına kısa bir şekilde değindikten sonra telefon alma sürecinde dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacağım.

Yurt Dışından Telefon Alma Aşamaları ve Kullanım Rehberi

  • Yurt dışından telefon alma süreci
  • Yurt dışına giriş çıkış kaydı
  • IMEI kayıt ücreti
  • E-Devlet kayıt süreci
  • Son kontrol işlemi ve başvuru kayıt
  • Kayıt sonrası kullanım

Yurt Dışından Telefon Alma Süreci

yurt dışından telefon alma mantıklımı

Bu kısımda telefonu tedarik etmeniz lazım yani telefonun elinizde olması lazım. Alma kısmının detaylarını aşağıda vereceğim zaten. Bu noktada yurt dışı telefonu kendiniz de alabilirsiniz ya da başkasına da aldırabilirsiniz. Yani telefonu alan kişinin kim olduğunun önemi yok. Hatta Türkiye içinde yurt dışından getirilmiş telefonu da satın alabilirsiniz. Bu noktada önemli olan telefonu kim kullanacaksa kayıt için onun ülkeye giriş çıkışının olması gerekiyor.

Aşağıda yurt dışından telefon alırken dikkat etmeniz gerekenleri tek tek yazacağım. Sonuçta her yerde dolandırıcı var. Aklınızda böyle bir fikir varsa bu adımlara muhakkak dikkat edin.

Yurt Dışına Giriş Çıkış Kaydınız Olmalı

Yurt dışından gelen telefon elinizde peki sonra ne olacak ? Yurt dışından gelen telefonu Türkiye’de kullanmak için telefonu kaydettirmeniz gerekiyor. Eskiden yurt dışı telefonları pasaportu ve giriş çıkışı olan başka bir kişinin üzerine kaydedilebiliyordu. Fakat 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren yurt dışından gelen telefonun başkasının pasaportuna kayıt dönemi kapandı. Yani farklı birine ait pasaporta sizin adınıza telefon kaydı yaptırılamıyor. Bu noktada telefonu siz kullanacaksanız yurt dışına giriş çıkış kaydınız muhakkak olmalı.

Cihaz kaydı için ülkeye girişinizden sonra son 365 gün içinde telefonu kayıt yapma hakkınız var. Örneğin yurda 01.01.2022 tarihinde giriş yaptınız. Kayıt hakkı süreniz 01.01.2023’e kadar devam eder. 365 gün içinde telefonu kaydetmeniz gerekiyor. Yurt dışından gelen telefona sim kart taktıktan sonra ise 180 gün içinde IMEI kaydını yapmalısınız. 180 gün süre size BTK tarafından mesaj ile bildirilecektir. 180 ile 365 arasındaki fark bu. 365 gün kayıt süresi hakkınız, 180 gün sim kart takıldıktan sonra kayıt etmeniz gereken süre. Yukarıdaki giriş tarihi örneğine istinaden elinize 01.06.2023’te yurt dışından telefon geldi, siz bu cihazı 365 gün sürelik dilimde olduğunuz için kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt hakkınızın olup olmadığını e-devletteki bu adresten (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) öğrenebilirsiniz.

Burada en çok merak edilen soru kimlikle yurt dışı telefon kaydı oluyor mu ? Kimlikle gidilen ülkelere örneğin Kıbrıs, Azerbaycan ve Gürcistan’a da gir çık yaparsanız kayıt hakkı elde etmiş olursunuz. Bu yol kayıt için daha uygun maliyetli. Hem pasaport çıkarmıyorsunuz hem de bu ülkelere uçak bileti nispeten daha ucuz. Üstüne tatil yapıp Türkiye’ye giriş yapıyorsunuz.😂 Yani kimlikle kayıt imkanı var ama yine giriş çıkış şart.

IMEI Kayıt Ücretini Ödeyin

Pasaporta Telefon Kaydetme

Telefonunuz elinize geldiyse bu cihazı kullanmak için kayıt ettirmek zorundasınız. Bunun için ilk olarak telefonun kayıt ücretini ödemelisiniz. IMEI kayıt ücreti 2023 yılı için 6091,30 TL. 2024 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti yeniden değerlendirme oranı (%58) ile toplamda 31.692,00 TL olarak hesaplandı. Bu tutarı ödeyerek kayıt bedeli adımını tamamlamış oluyorsunuz.

Güncelleme: 2024 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti 01.01.2024 tarihi itibariyle 31.692 TL olarak hesaplandı.

Yurtdışı telefon IMEI kayıt ücretini, internet vergi dairesi veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Bankalar dışında vergi dairelerine giderek de kayıt ücretini ödeyebilirsiniz. Kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarası, TC Kimlik Numaranızı, adınızı ve soyadınızı vergi dairesine veya bankaya doğru vermeyi, ödeme sonrası dekont almayı unutmayın.

Bu ödeme yollarından en kolayı internet vergi dairesini kullanarak ücreti yatırmak. İnternet vergi dairesi adresinden Harç ve Değerli Kağıt Bedeli sonra da Cep Telefonu Harcını Öde kısmından ödemeyi online yapabilirsiniz. Dekont almayı ve bilgileri doğru girmeyi unutmayın !

E-Devlet Kayıt Süreci

Cep telefonu kayıt ücretini ödedik sonra bitti mi hayır bitmedi. Ödeme yaptıktan sonra e-devletinize giriş yapın ve sonra IMEI kayıt sayfasına gidin. Açılan sayfada Bilgilendirme > Başvuru Formu > Onay > Sonuç adımlarını doldurun. Kayıt için talep edilen gerekli bilgileri eksiksiz ve doğru olarak yazın.

E-devlet dışında kayıt yapmak isterseniz herhangi bir Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone şubelerine pasaportun aslı ve telefon vergi ödendi dekontu ile birlikte bizzat başvurarak kayıt yaptırabilirsiniz. Pasaportun fotokopisi ile son yurda giriş damgası sayfasının fotokopisi yanınızda bulunsun. Dediğim gibi giriş çıkış yapan ile telefonu kullanacak kişinin aynı olması gerekiyor.

Son Kontrol İşlemi ve Başvuru Kayıt

yurt dışından telefon alma

E-devletten Imei kaydı yaparken IMEI kayıt ekranına girdiğiniz bilgileri kesinlikle son kez iyi kontrol edin. IMEI numarasını hatalı girerseniz bunun geri dönüşü yok. Son kontrolü iyi yaptıktan sonra başvuru kayıt tuşuna basın. Artık kayıt başvurunuz yapıldı demektir. Bundan sonra yapmanız gereken belli bir süre beklemek olacaktır.

Kayıt Sonrası Kullanım

1-2 gün bekledikten sonra e-devlet üzerinde yaptığınız kaydı kontrol edin. Kayıt başarılı ise artık yurt dışı telefonunuzu rahatça Türkiye’de kullanabilirsiniz. Telefonu 3 yıl kayıt yaptıran kişi kim ise onun kullanması lazım. 3 yıldan sonra telefonu istediğiniz kişiye satabilirsiniz. Kayıt sonrası e-devletten imei sorgulama yaptığınızda yurt dışı kayıtlı cihaz ibaresini görmeniz gerekiyor.

Yurt dışından telefon alıp kaydetme süreci oldukça basit. Her şeyi online yapabilirsiniz. Sadece ödemeniz gereken harç ve sistemlere girmeniz gereken bilgiler var. Bu adımlardan sonra telefonunuzu rahatça Türkiye’de kullanabilirsiniz. 180 gün süreyi kaçırırsanız telefon sim kart kullanımına kapatılır bilginiz olsun.

Yurt Dışından Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şimdi gelelim dikkat etmeniz gerekenlere. Yurt dışından telefon almayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken önemli hususlar var. Muhattabınız yurt dışı firması olunca bu konuda hassas ve dikkatli olmalısınız. Aksi bir durumda sorun yaşama olasılığınız çok yüksek. Ben liste halinde dikkat etmeniz gerekenleri sıralıyorum. Aşağıdaki başlıklarda tüm detayları görebilirsiniz.

Yurt Dışından Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Güvenilir Satıcı
  • IMEI ve Seri Numarası Kontrolü
  • Garanti Kapsamı
  • Kutu ve Cihazın Teknik Kontrolü
  • Fatura Önemli
  • Türkiye’deki Kayıt Süreci

Güvenilir Satıcı

yurt dışından telefon alma süreci

Yurt dışından telefon alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey telefonu aldığınız satıcıdır. Bu satıcının güvenilir olması her şeyden daha önemli. Yurt dışından telefon alacaksanız ya da aldıracaksanız yetkili yerlerden telefon alın. Sokak arası telefonculardan uzak durun. Eğer iyi bir yerden telefon almazsanız sorunla karşılaşma olasılığınız çok yüksek.

Telefonu yetkili satıcıdan aldığınızda belli bir muhattabınız olacaktır. Bu da garanti, teknik servis ve müşteri hizmetleri gibi bir çok konuda kendinizi daha sağlama alacağınız anlamına gelir. Aksi durumda ortada kalma ihtimaliniz oldukça yüksek. Gürcistan, Azerbaycan gibi yerlerden telefon aldığınızda sorun yaşadığınızda yakınlık açısından yetkili servislerle işleminizi halletmek daha kolay olacaktır.

Peki yetkili satıcıları nerede bulabiliriz ? Bu konu için Apple ve Samsung’un aşağıdaki bağlantılarından yetkili satıcıları bulup bu yerlerle irtibata geçebiliriz.

Bunun dışında https://www.apple.com/choose-country-region/ bağlantısı üzerinden de Apple’ın yetki verdiği satıcıları bulabilirsiniz. Çünkü her ülkede Apple’ın kendi store’ları bulunmuyor. Bu bağlantıdan telefon almak istediğiniz yeri yazın o yerdeki yetkili satıcıların detaylarına ulaşın. Hatta bu satıcıların web sitesinden Whatsapp, mail gibi iletişim yolları ile firmalarla bağlantıya geçin ve ellerinde istediğiniz telefonun stok durumunu ya da model numarası gibi özelliklerini kolayca öğrenin. Önceden bağlantıya geçerek gitmeden ya da telefonu tanıdığınıza aldırmadan önce işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.

IMEI ve Seri Numarası Kontrolü

yurt dışından telefon alma

IMEI numarasını bir cihazın kimlik numarası olarak düşünün. Bu numaralar sadece ilgili cihaza tanımlanmıştır ve benzersizdir. Imei numaralarını ya telefonu açarak ayarlar kısmından ya da orjinal kutusunun arkasındaki numaradan öğrenebilirsiniz. Ayrıca IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak da öğrenebilirsiniz. Son olarak Imei numarasını sim kartı taktığınız parça üzerinden de görebilirsiniz. Yani Imei öğrenme işi oldukça basit. Bu maddelerden hepsini yapmaya çalışın ve aynı Imei numarası görürseniz sorun yok sonucuna varırsınız.

E-devlette ise (https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) bu adrese 15 haneli imei numarası girerek telefonun kayıtlı mı kayıtsız mı olduğu görürsünüz. Sorgulamada sistem yurt dışı cihazı diyorsa sorun yok demektir.

Yukarıda bahsettiğim konu IMEI numarası sorgulama ile ilgiliydi. Seri numarası sorgulama konusuna gelince bunu Apple’ın kendi sitesinden yapabiliyorsunuz. Burada sadece cihazın modelini teyit etmeniz yeterli olacaktır. Seri numarası sorgulama adresi bu bağlantıda. Seri numarasını cihazın ayarlar – hakkında kısmından ya da kutunun arkasından kolayca öğrenebilirsiniz.

Şimdi gelelim bir de model numarası olayına. Model numaraları Iphone için oldukça önemli. Bu numaralar cihazın üretim yılı, hangi ülkede üretildiği, cihazın değişim cihazı olup olmadığı noktasında bilgi verir. Model numaraları hem kutu arkasında ve hakkında kısmında hem de Apple’ın kendi sitesinde yer alır. Model numaralarının bazı anlamları var. Model numarasının ilk harfinin anlamını aşağıda sıraladım. Eğer alacağınız cihaz sıfır ise model numarası M harfi ile başlamalı.

Iphone Model Numaralarının Anlamı

  • Model numarası M ile başlıyorsa – Yeni bir cihaz, genellikle yeni satın alınan cihazlar
  • Model numarası F ile başlıyorsa– Yenilenmiş bir cihaz, yenilenme sürecinden geçirilmiş bir cihaz
  • Model numarası N ile başlıyorsa– Değişim cihazı, servis talebiyle yenilenmiş bir cihaz
  • Model numarası P ile başlıyorsa– Satın alma aşamasında, talep üzerine isim vb. işlenmiş kişiselleştirilmiş cihaz.

Not: Model numaraları Iphone için seriden seriye değişiyor. Yani örneğin iphone 14 için farklı 14 pro için farklı model numaraları var.

Garanti Kapsamı

Gelelim garanti olayına. Yurt dışından telefon alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri cihazın garanti kapsamı. Iphone garanti kapsamı hem cihazın hakkında bölümündeki “kapsam” kısmından hem de Apple’ın “https://checkcoverage.apple.com/” sayfasında kolayca kontrol edebilirsiniz.

Normalde cihazı Türkiye’den alırsanız Apple size 2 yıl garanti veriyor. Bunda sorun yok. Fakat yurt dışından alınan cihazlarda garanti süresi modele göre değişiyor ve garanti verilecekse maksimum 1 yıl garanti veriliyor. Iphone cihazlar belli bölge ve yerlere göre üretiliyor. Yani Kanada ile Malezya’ya sunulan cihazlarda küçük de olsa bir takım farklılıklar olabiliyor. Bu da şu demek; her bölgenin kendi model numarası var demek.

Yurt dışından cihaz alacaksanız ve cihazı Türkiye’de kullanacaksanız bu noktada garanti için model numarası önemli. 1 yıllık uluslararası garanti için cihazın modelinin Türkiye’ye uyumlu olması gerekiyor. Peki Türkiye’ye uyumlu Iphone modelleri hangisi ?

  • Iphone 14 Pro Max Modelleri: A2651 (ABD, Porto Riko), A2893 (ABD Virjin Adaları, Kanada, Guam, Japonya, Meksika ve Suudi Arabistan), A2896 (Çin ana karası, Hong Kong, Makao), A2895 (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya), A2894 (diğer ülkeler ve bölgeler)
  • Iphone 14 Pro Modelleri: A2650 (ABD, Porto Riko), A2889 (ABD Virjin Adaları, Kanada, Guam, Japonya, Meksika ve Suudi Arabistan), A2892 (Çin ana karası, Hong Kong, Makao), A2891 (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya), A2890 (diğer ülkeler ve bölgeler)
  • Iphone 13 Pro Max Modelleri: A2484 (ABD), A2641 (Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan), A2644 (Çin ana karası, Hong Kong, Makao), A2645 (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya), A2643 (diğer ülkeler ve bölgeler)
  • Iphone 13 Pro Modelleri: A2483 (ABD), A2636 (Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan), A2639 (Çin ana karası, Hong Kong, Makao), A2640 (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya), A2638 (diğer ülkeler ve bölgeler)

Koyu renkli olan modeller Türkiye’ye uyumlu modeller ve bu modellerin Türkiye’de 1 yıllık uluslararası garantisi var. Yani yurt dışından bu modelde cihaz bulduğunuzda garanti tereddüttünüz olmasın. Diğer modeller alınmaz mı alınır tabi ki ama garanti geçerli olmaz. Garantiyi çok takmıyorsanız Türkiye’ye uyumlu dilediğiniz modeli alabilirsiniz. Garanti kapsamı noktasında diğer iphone modellerini öğrenmek için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Kutu ve Cihazın Teknik Kontrolü

yurt dışından telefon alma

Yurt dışından ya da yurt içinde satılan yurt dışı cihazı alacaksanız kutu ve bazı teknik kontroller yapmanız önemli. Eğer karşınızda yetkili satıcı yoksa bu kontroller daha da önemli.

İlk olarak kutu kontrolü yapmalısınız. Kutu kontrolünde kutunun ezik olmaması, Apple kalitesinde olması önemli. Ayrıca arkasında seri numarası, Imei numarası gibi ibarelerin olması da şart. Bu numaralardan yukarıdaki sorgulamaları kolayca yapabilirsiniz.

Teknik anlamda ise cihazı açtıktan sonra kontrol yapabilirsiniz. Teknik olarak aşağıda saydığım durumlarda sorun yoksa cihazınız büyük bir ihtimalle orijinal ve işlem görmemiş demektir. Peki teknik anlamda neleri kontrol etmelisiniz.

  • Face ID kontrolü
  • True Tone kontrolü
  • Batarya durumu
  • Kamera kontrol
  • Hakkında kısmındaki veriler
  • Cihazın kozmetik durumu

Bu noktada bu kontrolleri detaylı yapın. Özellikle kamera ve true tone kontrolü oldukça önemli. Bu kontrollerle özellikle cihazın ekranında işlem yapılıp yapılmadığını anlarsınız. Diğer kontrolleri de detaylı şekilde yaptıktan sonra sorun yok sonucuna ulaşırsınız.

Fatura Önemli

yurt dışından telefon alma

Yurt dışından telefon alıyorsanız faturanızı satıcıdan kesinlikle almalısınız. Fatura, satın aldığınız ürünün tarihini, miktarını, fiyatını ve satıcının adını ve adresini gösteren ispatlayıcı bir belge. Faturanın, satın alma işleminizi kanıtlamak ve garanti veya iade işlemleri gibi durumlarda önemi büyük.

Fatura, ayrıca vergi iadesi almak gibi bazı işlemler için de gerekli. Vergi iadesi için fatura ve diğer belgeleri ibraz ettiğinizde ödediğiniz vergiyi geri alabiliyorsunuz. Hemen şunu belirteyim ister online isterseniz kendiniz gidip bayiden iphone alın prosedürleri uyguladığınızda %20’ye kadar vergi iadesi alabiliyorsunuz. Fakat bu her ülke için geçerli bir durum değil.

Vergi iadesi konusunda faturadaki adresin Türkiye’deki adresiniz olması önemli. Bir de telefonunuzu aldıktan sonra ülkeden çıkış yaparken gümrük polisinin faturayı mühürlemesi önemli. Türkiye’ye döndüğünüzde [email protected]’a aşağıdaki belgeleri gönderin ve iadenizi alın.

Iphone Vergi İadesi İçin Gerekli Evraklar:

  • Gümrük memuru tarafından mühürlenen fatura
  • Pasaportun ön yüzü
  • Telefon aldığınız ülkeye giriş çıkış mühürlerin olduğu sayfa
  • E-devletten ikametgah belgesi
  • Adınıza düzenli elektrik, su ve internet gibi fatura örneklerinden biri
  • Bayiden bizzat aldıysanız bayinin düzenleyeceği TaxFree formu.

Not: Vergi iadesi almak için o ülkenin vergi kanunu önemli. Yani iade alabiliyorsanız bu işlemi yapın. Alamıyorsanız uğraşmaya gerek yok. Genelde Avrupa ülkelerinden alınan telefonlar için vergi iadesi söz konusu. Telefonu alacağınız ülkeye göre vergi iadesi olup olmadığını araştırmalısınız.

Sonuç olarak fatura, bir ürünün satın alınması sırasında alınan en önemli belgelerden biri. Bu nedenle, iPhone veya başka bir ürün satın alırken faturayı mutlaka alın. Bunun dışında yurt içinde yurt dışından getirilen telefon alacaksanız satıcıya fatura olup olmadığını sorun. Fatura size sunulmuyorsa cihazda problem olma olasılığı yüksek bilginiz olsun.

Türkiye’deki Kayıt Süreci

Tüm bu aşamaları atlattıktan sonra telefonunuz elinizde demektir. O kadar para ödüyorsunuz kendinizi tabi ki sağlama alacaksınız. Yukarıda saydığım her bir aşama önemli. Önemli ama kontrol edilmesi oldukça kolay. Dediklerimi yapın büyük ihtimalle sorun yaşamazsınız.

Yurt dışı telefonu Türkiye’de 180 gün boyunca (BTK’dan mesaj gelme ile bu süre başlar) kayıt ettirmeden kullanabilirsiniz. 180 gün içinde telefonunuza kaydetmelisiniz aksi takdirde telefon iletişime kapatılır ve hücresel veriyi kullanamazsınız. Kayıt aşamasını yukarıda zaten detaylı bir şekilde anlattım.

Kayıt aşaması sonrası yapmanız gereken bir şey kalmadı demektir. Hayırlı olsun artık telefonunuzu Türkiye’de rahatça kullanabilirsiniz.

Yurt Dışından Telefon Almanın Avantajları

yurt dışından telefon almanın avantajları

Yurt dışından telefon almanın bana göre avantajı dezavantajından daha çok. Aşağıda bu avantajları tek tek saydım. Eğer dikkatli olursanız bence yurt dışından telefon alın zira Türkiye’deki ekonomik koşullar ne yazık ki ortada.

Yurt Dışından Telefon Almanın Avantajları

  1. Daha düşük fiyatlar: Dünyanın en pahalı Iphone’u Türkiye’de satılınca avantaj konusunda fiyat en başı çekiyor.
  2. Farklı modeller: Yurt dışındaki bazı modeller donanımsal olarak çok daha iyi olabiliyor. Özellikle Amerika cihazlarında bu durum geçerli.
  3. Vergi iadesi: Yurt dışından iphone aldığınızda aldığınız ülkenin vergi politikasına istinaden vergi iadesi alma durumunuz var.
  4. Yurt dışında tatil yapma imkanınız var.😂

Yurt Dışından Telefon Almanın Dezavantajları

Yurt dışından telefon almanın avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da var. Bunları tek tek aşağıda sıraladım.

Yurt Dışından Telefon Almanın Dezavantajları

  1. Kayıt ücreti: Yurt dışından alınan telefonu Türkiye’de kullanmak için kayıt ücreti ödemelisiniz. 2023 yılı için bu rakam 6091,30 TL. Bu ücrete rağmen yurt dışından telefon almak daha uygun ! Güncelleme: 2023 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti 07.07.2023 tarihi itibariyle 20.000 TL oldu. 2024 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti yeniden değerlendirme oranı (%58) ile toplamda 31.692,00 TL olarak hesaplandı.
  2. Garanti sorunları: Yurt dışından satın alınan telefonların en büyük dezavantajı garanti sorunu olabilir. Yukarıda detaylı açıkladım. Türkiye’ye uyumlu cihaz almaya çalışın. Bu cihazların 1 yıl garantisi mevcut.
  3. Uyumluluk sorunları: Yurt dışından satın alınan telefonların bazı aksesuarları, özellikle de şarj cihazları bazen uyumlu olmayabiliyor.
  4. Servis ve destek sorunları: Yurt dışından satın alınan telefonlara servis olayı ne yazık ki kısıtlı.
  5. Güncelleme Sorunu: Bazen güncelleme konusunda sorun yaşanabiliyor.

En Ucuz Iphone Hangi Ülkelerde ?

yurt dışından telefon alma

En ucuz Iphone ABD’de satılırken en pahalı Iphone bilin bakalım nerede ? Ne yazık ki Türkiye’de. Iphone 14 için en ucuzdan en pahalıya olan fiyatları dolar bazlı aşağıya yazdım. Yurt dışından telefon alacaksanız ülke tercihlerinizi bu fiyatlara göre yapabilirsiniz.

ABD829
Japonya831,29
Çin862,22
Hong Kong878,93
Kanada881,23
Tayland901,85
Tayvan902,34
Güney Kore902,50
ABD924,34
Singapur924,45
Birleşik Arap Emirlikleri925,39
Malezya933,84
Avustralya943,77
İsviçre957,27
Kanada965,15
Yeni Zelanda967,66
Birleşik Krallık976,25
Lüksemburg985,03
Filipinler997,72
Almanya998,71
Avusturya998,71
Hindistan1002,19
İspanya1008,70
Hollanda1018,70
Fransa1018,70
Belçika1018,70
İrlanda1028,70
İtalya1028,70
Finlandiya1038,69
Portekiz1038,69
Meksika1051,67
Çekya1080,26
Norveç1093,91
Polonya1103,95
Danimarka1115,66
İsveç1119,58
Macaristan1133,52
Brezilya1458,51
Türkiye1699,68

Yurt Dışından Telefon Alma İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yurt dışından telefon almak mantıklı mı?

Yurt dışından telefon alma bana göre oldukça mantıklı. Fiyat konusunda bir kere kayıt ücreti ödeseniz bile oldukça avantajlı oluyorsunuz. Bunun dışında yukarıdaki adımlara dikkat ederseniz sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum. Yani Türkiye’deki ekonomik şartları görünce yurt dışından telefon almak mantıklı bir durum.

Yurt dışından getirilen telefonların kayıt ücreti ne kadar?

2023 yılı için yurt dışından getirilen telefonun kayıt ücreti 6091,30 TL. Bu bazı kaynaklarda Imei kayıt ücreti olarak da geçiyor. Bu ücreti devlete ödemelisiniz. Şahıs ya da kurumlara değil ! Güncelleme: 2023 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti 07.07.2023 tarihi itibariyle 20.000 TL oldu. 2024 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti yeniden değerlendirme oranı (%58) ile toplamda 31.692,00 TL oldu.

Yurt dışından getirilen telefon satılabilir mi?

Satılabilir ama kayıt süresi üzerinden 3 yıl geçmesi lazım. 3 yıldan sonra istediğiniz kişiye telefonunuzu satabilirsiniz.

Arkadaşım yurtdışından telefon getirebilir mi?

Arkadaşınız yurt dışından size telefon getirebilir. Ama sadece 1 telefon getirebilir. Yani size aldıysa kendisine ya da başkasına telefon getiremez. Getirirse gümrüğe takılma durumu olabilir. Yani örneğin ayda arkadaşınız 5 kere yurt dışına gitse her geldiğinde 1 telefon getirebilir. Burada kayıt hakkında sınır var. Getirme sayısında bir sınır yok.

Yurt dışı telefonunu kayıt sonrası cep telefonu ile eşleştirme işlemi ve “aynı bilgiler ile kayıt mevcuttur” sorunu

Imei kaydı yaptıktan sonra eşleştirme yapmak isteyebilirsiniz. Fakat. IMEI numarası kopyalanmamış cihazlarınız için eşleştirme işlemi yapmanıza gerek yok.

Yurt dışından telefon alma süreci ve dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili tüm tecrübelerimi aktarmaya çalıştım. Sorularınız varsa yorum kısmına yazın yardımcı olmaya çalışırım. Sizin de tecrübeleriniz varsa yine yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.

123 Yorum

  • Avatar of Sena

    Sena

    Merhaba,

    Arkadasim telefon getirecek bana amerika’dan ancak baska birine daha getirecekmis. Ben telefonumu turkiye’de kullanmayacagim yalnizca orada kendisinden teslim alip almanya’da kullanmaya devam edecegim.

    Benim telefonu getirirken kendi sim kartini taksa turkiye’de kayit yaptirmam gerekmedigi surece gelirken gumruge takilir mi?

    Cok tesekkurler.

    • Avatar of Sinem Y

      Sinem Y

      Merhabalar öncelikle yazı icin çok teşekkürler fakat sıkıntıya düşündüğümüz bir konu var . Biz 12 agustosta yurtdışından dönüş yaptık şimdi ablam 10 aralıkta amerikaya gidicek telefon aldırmak istiyorum ama bazı yerlerde Türkiye girişinizden itibaren 120 gun icinde telefonu işletmiş olmanız gerekiyor diyor . Tam olarak anlayamadk yardımcı olabilrmisiniz. 9 aralık 120 günün sonuncu gunu yani şuan bana telefon alsalar bile ben pasaportuma işletemezmiyim acaba sizdede 365 gun boyunca alabilirsnz gbi yazıyor bi bilgilendirebilirmisiniz kafamız cok karıştı

      • Avatar of Bujuyollarda

        Bujuyollarda

        Yazımı iyi okuyun, detaylarda var. 120 gün telefona mesaj geldikten sonraki kayıt süresi. 365 son girişten sonra sizin kayıt hakkı süreniz. İkisi farklı. Dediğim gibi yazımı ve yorumları iyi okuyun, olayı anlarsınız.

        • Avatar of emir

          emir

          Merhaba abim geçen sene yurtdışından iphone 14 pro max aldı ve kayıt ettirdi. telefonu bana hattıyla birlikte vermek istiyor. telefonu ben kullanabilir miyim bir sıkıntı yaşar mıyım?

          • Avatar of Bujuyollarda

            Bujuyollarda

            Merhaba, normalde kayıt ettiren kişi kendi hattını kullanabilir. Ama yine de kendi hattınızı deneyebilirsiniz. Veri alıyorsanız sorun olmaz.

  • Avatar of murat bey

    murat bey

    yazınızı baştan sona birkaç kez okudum anlamadığım çok konu çıktı.
    1- ben gürcistan batuma gittim asus zenfone 9 global sıfır bir cihaz aldım diyelim kutu fatura her şey tam fakat ben bu cihazın kutusunu türkiyeye giriş yapıp ankarada evimde açıp kullanacağım bu konuda ne gibi sorunlar çıkar. Yazınızdan anladığım şu telefonu batumdan al kutusunu aç cihazı aynı yerde kullan sonra türkiyeye giriş yaparken kullandığım telefon de gümrük yetkilisine ve kayıt yaptır. Fakat kapalı kutu jelatini açılmamış cihaz nasıl olacak gümrük vergisi vs olacak mı ?
    2- yine batumda 2. el bir asus zenfone 9 buldum batuma gidip satın alsam ne yapmam gerekir yazınızda yok
    açıklamalarınızda bunlarıda belirtirseniz memnun olurum

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba, kutuyla ilgili bir sorun çıkmaz. Gümrük vs de çıkmaz. Yani kutuyu nerede açtığınızın herhangi bir önemi yok.
      2. el telefon alırsanız onu da kayıt yapmak zorundasınız. Aşamaları yazımda yer alıyor.

      • Avatar of Kaan

        Kaan

        Merhaba öncelikle bu yararlı içerik için çok teşekkürler, sormak istediğim bir soru var. Arkadaşım benim için almanyadan telefon getirse ve ben telefon geldikten bir süre sonra farklı bir ülkeye gir çık yapsam telefonu pasaporta işletmede bir sıkıntı yaşar mıyım. Tarihlerin ve ülkenin farklı olması bana sıkıntı çıkarır mı ?

        • Avatar of Emine

          Emine

          Merhaba, öncelikle yazınız çok detaylı ellerinize sağlık:) benim bir sorum olacaktı. Kuzenime ocaktan önce belçikadsn telefon aldırmak istiyorum. Benim bu sene girş çıkışım var yurtdışına. Fakat tax free de almak istiyorum. Telefon benim üstüme olacağı için kuzenimin fatura tarihiyle benim gidiş tarihim farklı sorun çıkar mı? Tax freeyi başkası satın aldığı için öderler mi?

          • Avatar of Bujuyollarda

            Bujuyollarda

            Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. Kuzeniniz tax free’yi kendi alsa olmaz mı tabi eğer Türkiye’ye giriş yapacaksa. Bunun dışında Eğer kuzeniniz gelmeyecekse tax free de pasaport giriş çıkış sayfası istendiği için problem olabilir. Bu durumu Apple Destek’ten teyit edip bizi de aydınlatırmısınız? Önemli bir durum çünkü .

      • Avatar of Esra

        Esra

        Merhaba. Bir yıl önce bir arkadaşı eşime telefon getirdi. Eşim kendi pasaportuna kayıt yaptırdı. Şu an eşim amerikada. Bana telefon getiecek. Sıkıntı cıkarmı. Kendi pasaportuna kayıtlı bir telefon var ama kendisi getirmedi arkadası getirdi. Eşimin getirme hakkı var mı. Teşekkürler yazınız icin

          • Avatar of Ozge

            Ozge

            Ben yurtdışından telefon almak istiyorum fakat hattım şu an babamın üzerine senelerdir değiştirmemiştim hattımı .yurtdışına çıkmadan 10 gün önce telefon hattımı kendi adıma alsam açtırırken hattımda bir sıkıntı olur mu geri dönüş yaparsanız sevinirim.

  • Avatar of ege ince

    ege ince

    Merhaba,Yurtdışında aldığım telefonumu sorunsuz şekilde kayıt yaptırdım ve kullanıyorum 3 sene sonra tekrar yurtdışına çıktığımda bir telefon getirme hakkım daha doğacak.Ben 3 sene sonra yurtdısından başka bir telefon alıp pasaportuma işlettiğimde eski telefonumu satma şansım var mı eğer varsa telefonu alan kişi kendi hattı üzerinden telefonu kullanabilecek mi yoksa benım üzerime kayıtlı bir hat mı olması gerekli telefonu kullanabılmesı için

    • Avatar of Veyis

      Veyis

      Merhabalar,
      Ailem hac ibadeti için Sudî Arabistan’a gittiler. Ordan bir tane İphone 14 Pro Max aldırsam ve getirseler. Ülke çıkışı hava alanı zamanı; yaşlı olduklarından, prosedür işlemi yapamazlar sanırım. Yani aldırıp valizine koysa herhangi bir işlem yapmadan ülkeye getire bilirler mi? Getirebiliyorlar ise sonradan bu işlemleri yapabiliyormuyuz?
      Yazınız ve ilginiz için sağolun. 🙏

      • Avatar of Bujuyollarda

        Bujuyollarda

        Merhaba getirmelerinde mahsur yok. Kişi başı 1 tane getirebilirler. Girişte ya da çıkışta yapmaları gereken bir prosedür yok. Getirdikten sonra yazımdaki işlemleri yapacaksınız.

    • Avatar of Kerem

      Kerem

      Ben yurtdışı telefonumu türkiyede aldım biri vasıtası ile şimdi kayıt yaptırmak istiyorum ama hat benim üstüme değil annemin üstüne telefon kayıdını bugün yaptırsam yarın hattı üstüme alsam bi sorun olur mu

        • Avatar of Ayşe

          Ayşe

          Merhaba ben Türkiye’de yurt dışı ıphone 14pro aldım bugün internetten zamsız harç ücretini ödesem ne kadar zaman sonra yurt dışına çıkmam gerekiyor pasaporta işletmem için .ve böyle birşey mümkünmü .

        • Avatar of Çiğdem

          Çiğdem

          Merhaba
          Öncelikle yazınız için teşekkürler. Bu ay arkadaşım amerikaha gidecek. 2 kişi gidecekler 3 telefon istedik. Kutusunu açıp getirirlerse sorun yaşarlar mı el konur mu gümrükte? Kapalı kutu sıkıntı olur biliyorum ama açarsa da sorun yaşarlar mı? Teşekkürler.

  • Avatar of Mehmet Ali Deniz

    Mehmet Ali Deniz

    Merhaba telefonu arkadaşım getirecek tax free alsa pasaportuna işleniyor mu ben kendi pasaportuma kaydeddip kullanabilir miyim bilginiz var mı

    • Avatar of Fatma

      Fatma

      Merhaba,bir akrabam amerikadan telefon getirecek bana ben hariç 2 kişiye daha telefon getiriyor. Biz telefon gelmeden imei nosunu alıp telefonu açtırdık fiyat artışından dolayı. Sizce gümrükte bir sıkıntı çıkar mı toplam 3 telefon ve 3ü de kapalı kutu jelatinli.

      • Avatar of Bujuyollarda

        Bujuyollarda

        MErhaba yurt dışındaki telefon için ödeme yapılmasında hatta kayıt yapılmasında sorun yok .Ödeme yanında kayıt yaptıysanız daha iyi olur. Kayıt yoksa 20 k ödemek zorundasınız

  • Avatar of Esra

    Esra

    Merhaba. Yurt dışı ıphone 14 pro aldım. 120 gün yasal kullanım hakkınız kalmıştır şeklinde mesaj geldi. Kayıt ücretini yatırıp e devletten kayıt yaptıracağım. Yine de yurt dışına çıkmam mı gerekiyor? Bunun süresi de mi 120 gün ?

      • Avatar of pınar

        pınar

        merhaba şimdi ben 2022 temmuz sonunda yurtdışına gitmiştim fakat bir hafta önce pasaportumun süresi 3 temmuzda dolacağı için iptal ettirdim ve yeni pasaport başvurusunda bulundum şimdi tam net gün belli olmamakla birlikte temmuzun başında arkadaşım amerikadan bana iphone getiricekti nasıl olucak şimdi ben bir yıl içinde çıkış yapmış olmama rağmen o pasaportum iptal edildi geçerli olucak mı bu veya varsayıyorum ki cihaz 5 temmuzda geldi bana 3temmuzda yine pasaportumun süresi dolmuş olucaktı yine bir sorun mu bu çok karmaşık bir durum bu şuanda ne yapmam gerekiyor🥺

  • Avatar of pınar

    pınar

    Kayıt hakkım hulunuyor şeklinde gözüküyor birde bir sorum daha olucak telefon temmuz başında gelicek ben temmuz sonunda yurtdışına çıkıcam yine kendi pasaportuma kaydetme hakkın oluyor mu?
    Ayrıca da şuanda da kullandığım hattım babamın üzerine kendi pasaportumla ilgili sorun yaşarsam babamın pasaportuna kayıt ettirmeyi düşünüyorum hattım da zaten onun üzerineydi tekrardan yeni bir hat almam gerekicek mi

  • Avatar of Nihal

    Nihal

    Japonya’dan telefon getirteceğim bir yakınıma. Gümrük’ten geçerken ödeme/kayıt yapmasa , ben telefonu yine de getirir getirmez kullanabilcek miyim?

  • Avatar of ozgur

    ozgur

    merhaba çift sim kartlı 14 pro max alsam varmı bılmıyorum ilk sıme taksam 120 gun bıtınce 2.sim yuvasına taksam 120 gun daha mı gecerlı olur.ve yeni yılda tekrar 120 + 120 gun kullanma hakkım oluyor mu kayıt ettırmeden

      • Avatar of Ahmet

        Ahmet

        Merhaba. Dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsetmişsiniz. Bunların arasında kutunun açılıp Face ID pil vb. durumların kontrol edilmesi gerektiğini söylemişsiniz. Kutu açıldıktan sonra gümrükte, havaalanında ya da tax free durumunda sorun yaşanır mı?

        • Avatar of Bujuyollarda

          Bujuyollarda

          Merhabalar, güzel bir soru. Kurumsal bir yerden alırsanız telefon açıldıktan sonra yapmanız gereken kontrolleri çok da yapmanıza gerek yok. Yine de açarsanız bence tax free de sorun olmaz. Fakat garanti olsun diye aldığınız yere sormanız daha iyi olur. 😊

    • Avatar of Ahmet

      Ahmet

      Merhaba. Ben yarın yurtdışında (Hollanda) olan ablama iphone 14 aldırmak istiyorum. Türkiye’ye gelince onun üzerine kayıt ettireceğim. Ablam da iphone kullanıyor ve doğal olarak icloud hesabı var. Kafama takılan şu oldu, gelen telefona ablamın üstüne kayıt ettirilmiş olmasına rağmen kendi icloud heaabım ile giriş yapabilir miyim?

  • Avatar of Tuba Karaova

    Tuba Karaova

    Merhaba japonyadan arkadaşıma telefon aldırsam taxfree yapsa kendi pasaportuyla getirince ben e devletten kendi pasaportuma işletmem sorun oluyor mu

  • Avatar of Hale

    Hale

    Merhaba, İsviçre’den telefon almayı planlıyorum. Yukarıda tax free için bahsettiğiniz ikametgah, fatura gibi belgeleri giderken yanımda götürüp orada mı ibraz etmek gerekiyor? Belgeler Türkçe olursa sorun çıkar mı?

  • Avatar of Zehra

    Zehra

    Merhaba. Aldığımız telefonu alınan tarihten iki hafta önce yurtdışına çıkmış yakınımız üzerine kayıt ettirebilir miyiz?

  • Avatar of Hakan

    Hakan

    Merhabalar. Suudi Arabistan’dan ailem iphone 14 pro getirecekler benim kullanmam için. Pasaport kaydı esnasında babamın pasaportunu kullanacağım için kendi adıma kayıtlı sim kartımı babamın üzerine kaydettirsem/taşısam herhangi bir sorun yaşar mıyım sonrasında? Numaramı değiştirmek istemiyorum. Böyle bir çözüm üretsek sıkıntı olur mu ?

  • Avatar of Baran Aslan

    Baran Aslan

    Selam, yurtdışından bir cihaz gelse (ülkesi değişken) ve bu cihazı sıfır kutu olarak buradan alsam, ardından kayıt ettirmek için gürcistana gir-çık yapsak, tc kimlik kartına kayıt işlemi gerçekleşiyor mu? Bu arada tc kimlik kartıyla hattın aynı kişiye ait olması mı gerekiyor?

  • Avatar of c

    c

    Merhaba yurt dışından telefon almıştım ancak henüz Türkiye’ye dönüş yapma durumum yok döndüğüm zamanda yeni yasadan değerlendirilip 20000 lira mı ödeme yapmam gerekiyor yoksa önceden almış olduğum ve henüz dönüş yapamadığım için eski fiyat olan 6091,30 liradan mı değerlendirmeye alınacaktır.

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba önceden girişiniz ve buna bağlı olarak kayıt hakkınız varsa evet kayıt yapabilirsiniz. Şu an internet vergi dairesinde hala 6091 tl. Ama btk kayıt ekranında sorun var . Kayıt hakkınız varsa ödeme yapın ve edevlet btk sayfasından sürekli deneyin. Biz az önce ödeme yaptık ve 10 -15 kere denedikten sonra kayıt yapabildik. Aradaki fark için denemeye değer.

  • Avatar of mustafa

    mustafa

    Merhaba,
    Yurtdışından telefon aldım malum yarın itibari ile kayıt ücreti artıyor. Harcı bugün yatırıp kaydı sonra yaptırma şansım var mı? Bilginiz var mı bu konuda.

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba önceden girişiniz ve buna bağlı olarak kayıt hakkınız varsa bugün kayıt yapabilirsiniz. Şu an internet vergi dairesinde hala 6091 tl. Ama btk kayıt ekranında sorun var . Kayıt hakkınız varsa ödeme yapın ve edevlet btk sayfasından sürekli deneyin. Biz az önce ödeme yaptık ve 10 -15 kere denedikten sonra kayıt yapabildik. Aradaki fark için denemeye değer.

      • Avatar of Mustafa

        Mustafa

        İlginiz için teşekkür ederim. Maalesef şu an kayıt hakkım yok yurtdışı seyahatimi eylüle planlamıştım. Sorum aslında harcı bugün yatırıp kaydı eylülde yapmak üzerineydi. Anlaşılan yapılamıyor.

        • Avatar of Bujuyollarda

          Bujuyollarda

          İnternet vergi dairesinden ödeme yapılabiliyor. Şu an 6091 TL . Fakat sonrasını kestirmek mümkün değil. Söz konusu Türkiye olunca her an her şey değişiyor. Fakat yıl başı zammı öncesinde de benzer soru gelmişti. BTK dan alınan teyitte sorun olmaz demişlerdi. Önceki yorumlarda olması lazım kontrol ederseniz belki faydası olur

  • Avatar of Eren

    Eren

    Merhaba harç ödemesini şimdi yapıp 1 hafta içinde yurt dışına giriş çıkış yapsak oluyor mu yoksa ilk önce giriş çıkış mı yapılmalı

      • Avatar of Badisu

        Badisu

        Merhaba
        Ben yurtdışından 14 pro max aldım. Kuzenimin pasaportuna yüklettirdim 7 temmuzda. Ancak hattımı kuzenimin üstüne daha yeni geçirdim. Şuan şebeke yok diyo. E devlette hat eşleştirme yaptım . Ancak aynı bilgiler ile kayıt mevcuttur diyo ne yapmam gerekiyor

        • Avatar of Bujuyollarda

          Bujuyollarda

          Merhaba Btk 120 ile görüşmeye çalışın. Olmazsa telefon sadece ağ ayarlarını sıfırlayın o da olmazsa sim kart değişikliği yapın o da olmaz ise Btk ya yazılı başvurun

  • Avatar of Emre

    Emre

    Merhaba, 1 sene boyunca kanada da kullanılmış olan oraya kayıtlı olan iphone için Türkiye ye getirildinde tekrar kayıt için para ödeyip kullanabiliyor muyuz

  • Avatar of Eda tan

    Eda tan

    Merhaba birkaç sorum olacaktı rica etsem yardımcı olur musunuz 🙂
    Harç ve değerli kağıt bedelini nerden öğreneceğim veya imei ye mi dahil oluyor
    Hat babamın üstüne son 6 ayda giriş çıkışı vae yurtdışı bir ülkeye onun kaydetmesi mi gerekiyor
    Tax free için sadece fatura yeterli mi bana başka bir belge vermediler istemem gereken baiks bir belge var mı
    Tax free için kapalı kutu mu olması lazım ve babamın adına kaydedeceksem açmamış olmam mı gerekir içine yurtdışı kullan at hat takacak olursam bile
    Teşekkür ederim

  • Avatar of Yaren

    Yaren

    Merhaba ben hollanda mediamarktten dün telefon aldım ama daha türkiyeye dönmeme 2 ay var. Vergi ödemesi almam için telefona sim takmamam gerektiğini yazmışsınız birisine, acaba ben burada telefonu sim takmadan kullansam, icloudumu girip fotoğraf çekimi vs. Bunları yaparsam türkiye ye döndüğümde tax free vergi ödemesini alabilir miyim?

  • Avatar of Bilge

    Bilge

    Ben yurtdışından telefon almak istiyorum fakat hattım şu an babamın üzerine senelerdir hattımı değiştirmemiştim. yurtdışından geldikten sonra telefon hattımı kendi adıma alsam açtırırken hattımda bir sıkıntı olur mu geri dönüş yaparsanız sevinirim.

  • Avatar of Tuçe

    Tuçe

    Merhaba,

    Kız kardeşim şu an abd’de ekim sonunda dönecek. Gelirken kendisine ve ban iphone getirecek. Benim halihazırda bu ay yurtdışı giriş çıkışım var. Telefonu aldığında bana henüz abddeyken imei numarasını söylese ve ben pasaportuma kaydettirsem gümrükte çevirirler ise sorun olur mu iki tane yeni iphone ile geçiyor olması? Kutusundan da çıkartacak, ikisi de kendi telefonu gibi geçecek.

    Teşekkürler şimdiden 🙂

  • Avatar of Halil İbrahim

    Halil İbrahim

    Merhaba, benim arkadaşım Eylül sonuna doğru Amerika’dan dönecek ve ben ondan telefon getirmesini rica ettim. Kendisi bunu kendi telefon getirme hakkında bir sorun çıkmayacaksa kabul edeceğini söyledi. Şimdi sizlere şöyle 2 tane sorum olacaktı:

    1 – Arkadaşım 1 adet kendi sim kartı takılı olan telefonu ve 1 adet kutusu açılmamış telefon ile gelecek. Ben yurtdışına gir-çık yapıp kendi kimlik kartıma kayıt işlemi gerçekleştirdiğim taktirde benim 3 senede 1 telefon getirme hakkımı kullanmış olacağız değil mi? Arkadaşımdan yana bir problem olmasını istemiyoruz dediğim gibi.

    2 – Tax Free kullanmak istiyoruz. Vergi iadesi alırken de kendi üstüne mi geçirmesi gerekiyor? Böyle bir durumda yine kendi hakkı mı gidecek?

    Yazınız için çok teşekkürler çok bilgilendirici olmuş. Hızlı cevap verebilirseniz çok memnum olurum 🙂

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba 1. sorunuzun cevabını siz vermişsiniz zaten. Getiren önemli değil kayıt ettiren önemli. Tax free konusunu appledan destek alarak çözmenizde fayda var. Ama kayıt ile tax free arasında bağlantı yok belirteyim.

  • Avatar of Ayşen

    Ayşen

    Güncistandan APPLE 6.Nesil iPad Pro 12.9″ (M2 Çip) WIFI 1TB Tablet almak istiyorum. Tablete vergi geriyormuyuz. Veriyorsak vergisi ne kadar

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Yurtdışından getirilen tabletler için cihazın sim kart özelliği varsa ve bu özelliği kullanmak isterseniz kayıt yaptırmalısınız. Kayıt ücretini tam olarak bilmiyorum.

  • Avatar of Ömer

    Ömer

    Merhaba
    Arkadaşım Kanadadan bana telefon aldı ben faturasıyla beraber teslim aldım eğer Türkiyede telefon pili, ekranını vs değiştirmek istesem apple sevisinden veya gürgençlerden yapabilir miyim?

  • Avatar of Efe

    Efe

    Merhaba,

    Amerika’dan yengem bana iphone getirecek. Öncelikle bir kaç sorum olacak bu konuyla ilgili.

    1) Telefon daha Türkiye’ye gelmeden öncede ben telefonu açtırmak istiyorum malum yıl başında zam gelecek diyorlar. Ocağın ilk haftası Türkiye’ye gelecek o yüzden.

    2) ABD’de tax free ile alma şansı var mı? Eğer alırsa tax free yaparsa ben sorun yaşar mıyım. Benim hattım abimin üzerine ve abim 1 ay dubai gitti geldi. Onun üzerine yapacağız kayıtı. Tax free yengem yapacağı için acaba sıkıntı olur mu her iki taraf için merak ediyorum. Eğer yok ise tax free yapmasında fayda var.

    3) Ayrıca “Walmart”,”BestBuy” gibi sitelerden bakıyorum da telefon modelleri var sanırım yani (Unlocked, SIMlock, Carrier Unlocked) vb. tarzda modeller var. Şimdi biz burada da neye dikkat etmemiz gerekiyor ben telefonu neye göre almam lazım?

    Teşekkürler.

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba,

      Telefonu Amerika’dayken kayıt yaptırabilirsiniz.
      Tax Free tamamen aldığınız yer ile alakalı. Tax free alırsanız kayıt ile ilgili sorun yaşamazsınız. Yani tax free ile kayıt arasında bir bağlantı yok.
      3. sorunun cevabı için Apple Destek Türkiye ile görüşün.

  • Avatar of mustafa dilli

    mustafa dilli

    Merhabalar, Daha önce yurtdışından almış olduğum cihazı kendi pasaportum için kaydettirdim. Yine bir cihaz getirdim, çocuğumun pasaportundan yine kendi hattıma kayıt ettirebiliyor muyum. yada eski kayıtlı cihazımı silip yeni cihazı kayıt ettirebilir miyim acaba.

  • Avatar of Çiçek

    Çiçek

    Merhaba, bilgiler için teşekkür ederim. Kafama takılan tek bir soru var, yanında birden fazla telefon getirmenin nasıl bir sorun çıkardığını anlayamadım tam olarak. Mesela ben iş gereği yanımda iki telefon taşıyorum birisi iş için birisi de kişisel telefonum. Bir de oradan telefon almak istesem yanımda 3 telefon var diye el mi koyacaklar? Daha da öncesinde valizimde kaç telefon var diye mi arıyorlar havaalanında?

      • Avatar of Çiğdem

        Çiğdem

        Merhaba
        Öncelikle yazınız için teşekkürler. Bu ay arkadaşım amerikaha gidecek. 2 kişi gidecekler 3 telefon istedik. Kutusunu açıp getirirlerse sorun yaşarlar mı el konur mu gümrükte? Kapalı kutu sıkıntı olur biliyorum ama açarsa da sorun yaşarlar mı? Teşekkürler.

  • Avatar of deniz

    deniz

    Merhaba, yeğenim Amerikadan kaç tane telefon getirme hakkı oluyor kapalı bir şekilde ve benim amerika pasaport giriş çıkışım yok. Avrupaya giriş çıkışım var son 1 ayda. Kendi üzerime kayıt edebiliyor muyum? Teşekkürler

    • Avatar of Sevda

      Sevda

      Merhaba ben 1sene önce yurtdışından telefonu aldım, hat annemin üzerineydi ve annem yurtdışına giriş çıkış yapıp hattı üzerine kaydettirdi. Şimdi benim yurtdışına çıkmam gerekiyor fakat hattı kendi üzerime alsam yurtdışına çıktığımda sorun olur mu, aynı hattı kullanmaya devam etsem sorun olur mu? Ve ordan kendime yeni bir hat almaya kalksam kendi üzerime aldığım hatla en fazla ne kadar kullanabilirim telefonu 2ayda bir geri diğer kartımı(yani türkiyedeki annemin üzerine olan kartı) taksam telefonun kapanmasını önleyebilir miyim? Yoksa telefon zaten başka bir sim kartta yani yurtdışından alacağım sim kartta direkt çalışmaz mı?

  • Avatar of Şahika

    Şahika

    Burcu hanım merhaba öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. size bir kaç sorum olacaktı cevaplarsanız sevinirim
    1-Yeğenim 25.12.2023 te ingiltereye gidecek 27.12.23 de dönecek ve bana oradan ıphon 15 pro max getirecek ben bu telefonu kendi adıma kendi pasaportuma kayıt ettirebilirmiyim? Yapılacak yeni zamlara girmeden üç gün içinde kayıt yaptıra bilirmiyim
    2- pasaportum geçen yıl yani 1.10.2022 hollandayya gitmiştim yazdırma sürem dolmuşmudur.
    3- bşrde şöyle bir durm var bı yılın mart yani 10.04.2023 tarihinde de arap ülkelerine giriş çıkış yapmıştım bu durmda pasaportuma yazdırma konusunda bir soru olurmu yani ben buntelefonu kendi adıma sorunsuz kendi pasaportuma yazdıra bilirmiyim
    Şimdiden teşekkür ederim.

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba,
      1- Giriş çıkışınız varsa yani telefon kaydetme hakkınız bulunuyorsa kaydedebilirsiniz. Telefonun yurt dışında olması önemli değil.
      2- 01.10.2023 e kadar süreniz vardı. Dolayısıyla kayıt hakkı süreniz kalmamış olabilir. E devletten sorgulayın.
      3- E-devletten kontrol edin kayıt hakkınız varsa 2024 girmeden kaydettirin.

  • Avatar of SÜLEYMAN

    SÜLEYMAN

    Merhaba Burcu Hanım,
    Eşim ile geçen sene 8. ayda yurt dışına gittik. telefon almadan geri geldik. Sonrasında türkiyeden yurt dışı telefon alalım dedik.
    Tek telefon vergi ile birlikte pahalıya denk geliyor. (15 pro max)
    Bize dediler ki tek pasaporta 2 telefon işletebilirsiniz . aynı model aynı renk ve tek hat kullanabilirse 31 bin tl lik vergi tek alınır dediler.
    böyle bişi oluyor mu oluyorsa sıkıntı olur mu?
    bütün telefon satıcıları fatura yok diyor:/

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba, tek pasaporta 2 telefon kaydetmek teknik olarak aynı model cihazlar için uygulanabiliyor. Fakat bu durum yasal olmamakla beraber uygulanması dahilinde ceza uygulanmasına neden olabilir. Yani tek pasaporta tek telefon kaydedilir. Risk almayın.

  • Avatar of Suat Cezik

    Suat Cezik

    Merhaba,
    3 takvim yılı önce yurtdışı bir telefon kayıt ettirdim. Şuan bu telefon başka hatlarla kullanılabilir durumda. Telefonu satmak istiyorum. edevlette IMEI hala kayıtlı gözüküyor. Telefonu satmama engel bir durum mudur?

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.