fas majorelle bahçesi

Fas Gezi Rehberi : Fas Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aynı anda hem Afrika hem Ortadoğu’yu hissetmek, farklı coğrafya ve kültürlerin uyumuna şahit olmak istiyorsanız; Fas hiç şüphesiz sizler için en iyi alternatif olacaktır. Fas seyahatiniz için de Fas gezi rehberi yazımda ihtiyacınız olacak her şeyi bulabilirsiniz.

Labirenti andıran tarihi mahallerden, sahil kasabalarına ve antik şehirlerden, bucaksız çöllere kadar uzanan zenginlikleriyle Fas, misafirlerine birçok farklı deneyim sunuyor. Fas Krallığı 446.500 kilometrelik yüzölçümü ile Afrika Kıtası’nda yer alıyor. Egzotik baharat kokuları ile çevrili bu renkli ülke, Cezayir, Moritanya, Tunus ve Libya’nın da bulunduğu “Mağrip” bölgesinin en önemli ülkesi olarak kabul ediliyor.

Fas Gezi Rehberi

fasta ne yapılır

Başkenti Rabat ve en büyük şehri ünlü Kazablanka olan Fas ayrıca Afrika’nın Avrupa’ya en yakın noktasında bulunuyor. Sahra Çölü’ne ve ayrıca Atlantik Okyanusu’ndan Cebelitarık Boğazı’nı çevreleyip Akdeniz’de son bulan uzun bir sahil şeridine ev sahipliği yapıyor. Eşsiz mavi gri okyanustan, çölün eşsiz sarı tonlarına uzanan manzaralarıyla ziyaretçilerine keyifli bir gezi vadediyor. Vizesiz seyahat imkanı sunan Fas, yurt dışı seyahatlerinde en sık tercih edilen rotalar arasında yer alıyor.

Fas Nasıl Bir Ülkedir?

fas majorelle bahçesi

Fas’ı tek cümleyle anlatmamız gerekirse renklerin ülkesi dememiz yeterli olacaktır. Popüler kültürde en çok bilinen ve en büyük şehri olan Kazablanka ile tanınan ülke, Arap ve Berberilerin ağırlıkta olduğu bir nüfusa ev sahipliği yapıyor. Köklü tarihi ve önemli sanat eserleriyle İslam tarihi ve coğrafyasında da önemli bir rol oynuyor. İslam coğrafyalarından aşina olduğumuz bahçeli evleri ve yapıların otantik mimarisi ile Fas’ta olmak tanıdık bir yerde gezme hissi uyandırıyor. 1912 yılında başlayan Fransız himayesinin etkileri ile Fas, farklı kültürlerin harman olmasından doğan eşsiz ve kendine has bir kültüre ev sahipliği yapıyor. Uzun süren Fransız idaresi sona erse dahi dönemin kültüre işleyen etkileri hala hissediliyor.

Fas ayrıca gökyüzü ülkesi olarak tanımlanıyor. Okyanus kıyısında konumlanan çölün etkisiyle gökyüzü hiç alışık olmadığımız kadar geniş ve ferah görünüyor. Fas güneyinde Bahamalar ile kıyaslanabilecek sahilleri, kuzeyinde ise şelale, dağ ve kanyonlara ev sahipliği yapıyor. Yalnızca Sahra Çölü’nü görmek için bile olsa mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alan Fas’ta resmi dil Arapça ancak Fransızca yoğun olarak kullanılıyor. Turistik bölgelerde İngilizce de yaygın şekilde kullanılıyor.

Resmi para birimi Fas dirhemi olan ülkeye 90 güne kadar vizesiz seyahat edilebiliyor. Turistik bölgeler olan Marakeş ve Kazablanka’da Euro ile ödeme yapılabiliyor ve bu şehirlerde bolca ATM ve döviz bürosu bulunuyor. Farklı şehirleri gezi rotasına eklemeyi planlıyorsanız yanınızda nakit bulundurmanız gerekiyor. Fas’ta 4 mevsim özellikleri yaşanıyor ancak tipik Afrika ülkelerine benzer şekilde yaz aylarında çok yüksek sıcaklıklar görülüyor. Yaz aylarında hava sıcaklığı 35 derece civarında olmasına rağmen çöl iklimine uygun olarak geceleri hava sıcaklığı çok hızlı düşüyor. Fas gezisi için ilkbahar ve sonbahar aylarının tercih edilmesi öneriliyor.

Fas seyahatinde şehir içi ulaşım için tren, otobüs ve taksi gibi birçok farklı ulaşım seçeneği bulunuyor. Yerel saati ülkemizden iki saat geride olan ülke gastronomi anlamında da farklı deneyimler vaat ediyor. Fas yemekleri genel olarak damak tadımıza benzer yapıda ancak hemen hemen her yemekte bolca kimyon ve safran yer alıyor. Tagine, kuskus ve nane çayı Fas gezisinde en sık karşılaşacağınız lezzetler olarak öne çıkıyor. Ayrıca Fransız kültürünün etkileri yoğun şekilde hissedilen pastanelerin de mutlaka lezzet duraklarına eklenmesi gerekiyor.

Ülkemizden Fas’a doğrudan ulaşım sağlanabiliyor. Ülkenin en popüler şehri Kazablanka’ya direkt seferler düzenleniyor. İki ülke arasında 3303 kilometre mesafe yer alıyor. Direkt uçuşlarla seferler dört buçuk saat civarında sürüyor. Kazablanka’da V. Muhammed Uluslararası Havalimanı’nda üç farklı terminal yer alıyor ve şehir merkezine tren, taksi ve otobüsler ile ulaşım sağlanabiliyor. Casablanca haricinde Marakeş ve Agadir şehirlerinde de havaalanı yer alıyor. Gezi planlamaları yapılırken uygun fiyatlı Fas uçak bileti bulmak için tüm havaalanlarına düzenlenen seferleri kontrol etmek gerekiyor.

Fas’ta Yapılacak Aktiviteler

fas gezilecek yerler

Kültürü ve tarihi dokusu ile konuklarını büyüleyen Fas, görülmeye değer farklı güzelliklerin yanı sıra birbirinden güzel aktivitelere de ev sahipliği yapıyor. Turistler için Fas gezilerinde en önemli sorun
genellikle kısıtlı zamanda planlama yapmak oluyor. Geniş bir alana yayılan ve birçok farklı rotayı barındıran ülkeye yapılan seyahatler mutlaka dolu dolu geçiyor.

Fas’ı sadece gezmek yeterli değil, aynı zamanda ülkenin kültürünü hissetmek istiyorum diyenler için en etkili seçenek yerel aktivite deneyimleri oluyor. Ülkenin değerlerini yansıtan aktiviteler, ülkeye özel geleneksel ürünleri satın almak veya yöresel ürünlerin yetiştiği bahçeleri gezmek gibi birçok öneri yazının devamında sizleri bekliyor.

Kına İşlemesi Yaptırın

Fas’ta çok meşhur olan kına işlemeciliğini mutlaka denemelisiniz. Yerel halkta kına işlemesi olmayan bir kadına rastlamanız oldukça zor. Ülkenin önemli kültürel unsurlarından biri olan kına işlemeleri, genellikle akşam saatlerinde kurulan tezgahlarda Cema-ül Fena meydanında yapılıyor. Fas’ta mutlaka gezmeniz gereken yerler arasında yer alan bu meydanda kına işlemelerinin yanı sıra müzisyenler ve çeşitli aktivitelerle festival tadında akşamlar geçirilebiliyor.

Faytonla Tur Gezisi Yapın

Fas’ın ünlü şehri Marakeş’i gezmek için en sık tercih edilen yöntemlerden biri olan fayton turunu denemeyi ihmal etmeyin. Fas’ta yaygın şekilde kullanılan faytonlar tüm tarihi rotalardan geçiyor ve şehrin dört bir yanını dolaşıyor.

Geleneksel Pazar Yerlerini Gezin

Fas’ın tüm şehirlerinde yer alan geleneksel pazar ve çarşılarda ki renk cümbüşü mutlaka görülmeli. Geniş hediyelik ürün yelpazesinde el yapımı takılar, hunili çömlekler ve geleneksel kıyafetler gibi birçok seçenek yer alıyor. Özellikle el yapımı deri ayakkabı ve çantalar, babuş olarak adlandırılan yerel ayakkabılar ve asırlardır yerli halk tarafından kullanılan“Djellaba” isimli kaftanlar gezginler tarafından oldukça sık tercih ediliyor.

Hediyelik eşyaların yanı sıra zencefil, safran ve tarçın gibi Fas mutfağının özel baharatlarının en lezzetli hali pazarlarda bulunabiliyor. Fas gezisinde oldukça sık rastlayacağınız argan ağaçlarından el emeği ile üretilen argan yağını da alışveriş listenize eklemeyi unutmayın. Pazarda her zaman pazarlık payınız olduğunu ve ciddi oranlarda indirim yaptırabileceğiniz de aklınızda bulunsun.

Özel Bahçelerde Zaman Geçirin

Fas’ın kırmızı tonlu ve oldukça verimli topraklarıyla bitki çeşitliliği oldukça fazla. Turistler tarafından büyük ilgi gören bahçelerde bölgenin özel bitkilerini en doğal haliyle gözlemleme imkanı sunuluyor.

Festival ve Fuarların Tadını Çıkarın

Fas’a düzenleyeceğiniz seyahatinizi planlamadan önce festival tarihlerini araştırarak yerel kültürü yakından deneyimleyebilirsiniz. Festivaller Fas’ın kültürel temelleri arasında yer alıyor ve en önemlileri olan Gnawa Müzik Festivali, her yıl mayıs ayında gerçekleştiriliyor. Mayıs ayı başında düzenlenen Gül Festivali, Meknes’te gerçekleştirilen Fantasia da kültürel açıdan oldukça farklı deneyimler sunuyor.

Dünya Kutsal Müzik ya da Sufi festivalleri de her yıl haziran ayında Fas’ta düzenleniyor. Her yıl düzenlenen İmilchil Evlilik Festivali boyunca düzenlenen etkinlikler Berberi geleneklerini deneyimleme olanağı sunuyor. Aralık ayında düzenlenen Marakeş Uluslararası Film Festivali’de her yıl birçok turiste ev sahipliği yapıyor.

Kendi Gibi Renkli Gece Hayatını Deneyimleyin

Fas’ın kültürel zenginliği ve renkli dokusu gece hayatında da etkilerini gösteriyor. Marakeş ve Kazablanka’da yer alan gece kulüpleri ve barlarda birçok farklı eğlence konsepti sunuluyor. Otantik deneyimler yaşamak isteyen gezginler içinde çöllere deve veya dört çeker özel araçlarla düzenlenen turların ardından Berberi çadırlarında gerçekleştirilen geleneksel eğlenceler düzenleniyor.

Fas’ta Görülmesi Gereken Yerler Nelerdir?

fas şafşafan

Fas gezi rehberi yazımda ülkenin gezilecek yerlerini anlatmaya geldi sıra. Fas hem doğal güzellikleri hem de farklı kültürlerin izlerini taşıyan zengin tarihi güzellikleri ile gezginlere birçok farklı alternatif sunuyor. Afrika ülkelerine seyahat etmek isteyenler için en iyi başlangıç noktası olan Fas ayrıca Avrupa rotalarına yakınlığı nedeniyle de oldukça sık tercih ediliyor. Fas’ın en çok ziyaretçi çeken, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken yerleri derlediğimiz listemizi incelemeyi unutmayın.

Tarihi Yapılar

Telouet Kasbah, Marakeş

Glaoui Sarayı olarak da adlandırılan ve 20. yüzyılın başlarında ülkeyi yöneten El Glaoui ailesinin ikamet ettiği Telouet Kasbah, 1860 yılında inşa edilmiş ve sonraki yıllarda genişletilmiştir. 2010 yılında restore edilen saray, Atlas Dağları’ndan Marakeş’e giden yol üzerinde yer alıyor.

Oudaias Kasbahı, Rabat

Muhavvidler’in kenti ele geçirmelerinin ardından 1150 yılında inşa edilmeye başlanan Oudaias Kasbahı, ülkenin tarihi dokusunu yakından hissetmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Bou Regreg Nehri’nin Atlas Okyanusu’na döküldüğü yere kurulmuş olan şehir, Oudaias Müzesi ve Endülüs Bahçelerine ev sahipliği yapıyor. Oudaias Kasbahı, mavi beyaz badanalı evleri ve eşsiz Atlas Okyanusu manzarası ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.

Ben Haddou Kalesi (Citadel Of Ben Haddou), Marakeş

Ben Haddou Kalesi, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiş ve yüzlerce yıl öncesine dayanan köklü bir geçmişe ev sahipliği yapıyor. Labirenti andıran sokakları ve çeşitli binaları ile ilgi çeken kale yakın zamanda kült haline gelen Game of Thrones’ta “The Yellow City” olarak gösterildi. Eşsiz gün doğumu ve gün batımı manzaraları, turistler için cazip olanakları sunan kafe ve otelleriyle önemli rotalar arasında yer alıyor. Kalenin yer aldığı köye ücretli bir şekilde giriş yapılabiliyor.

Hassan Kalesi (Hassan Tower), Rabat

Dünyanın en büyük minaresi olması amacıyla inşaatına başlanan Hassan Kalesi, Rabat’ta yer alıyor. MS 1184 yılında hüküm süren Almohad Hanedanı sultanlarından Yacoub El Mansour döneminde inşa edilen yapı, birkaç duvarın başlangıcı ve 348 sütun inşa edilmesinin ardından yarım bırakılmış. Cami kalıntıları günümüzde turistler için cazip rotalar arasında yer alıyor.

Saadiyan Mezarları (The Saadiyan Tombs), Marakeş

Fas’ın Marakeş kentinde yer alan ve tarihi bir kraliyet nekropolü olan Saadiyan Mezarları, Sultan Ahmed El Mansour ve ailesi dahil olmak üzere 60 hükümdar ve hanedan üyesinin ebedi dinlenme yeri olarak varlığını sürdürüyor. 1557 yılında inşa edilen nekropolün yanında yer alan etkileyici türbeleri ile gezginlere mistik bir deneyim sunuyor. Müslim ve gayrimüslimlerin mezarlarının bir arada yer aldığı yapı Fas’ın kültürel zenginliğini bir kez daha gözlemleme olanağı sağlıyor. Özel mimarisi ve iç tasarımı ile günümüzde birçok sanat tarihçisi tarafından Fas mimarisinin en önemli eserleri arasında görülüyor.

El Badi Sarayı (El Badi Palace), Marakeş

Fas’ın Marakeş şehrinde bulunan El Badi Palace, 1578 ile 1594 yılları arasında Saadi Hanedanlığı sultanlarından Ahmed el- Mansur’un diplomatik sarayı olmak üzere inşa edilmiştir. İnşası 25 yıl süren saray 350’den fazla oda, bahçe, havuz ve avludan oluşuyor. Her odası lüks ve ihtişamlı şekilde düzenlenen saray, ziyaretçiler için her gün 09.00 ile 17.00 arası hizmet veriyor.

Ben Youssef Medresesi (Medersa Ben Youssef), Marakeş

Marakeş’te yer alan Ben Youssef Medresesi, dönemin en önemli medreseleri arasında yer alıyor. 1982 yılında restore edilen yapı, geometrik şekilli süslemeleri, zarif kemerleri ve dönemin ruhunu yansıtan objeleri ile mutlaka rotanıza eklemeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

Palacio Da Bahia, Marakeş

1859 yılında Alaouite sultanı Muhammed ibn Abdurrahman’ın sadrazamı Si Musa tarafından inşa edilmeye başlanan saray, özel vitraylara ve altın süslemelerine sahip. Fas’ta en çok ziyaret edilen turistik yerlerden biri olan saray, günümüzde hala dönem dönem yabancı devlet adamlarını ağırlamak veya etkinlikler için kullanılıyor.

Chellah, Rabat

Fenikeliler tarafından inşa edilen kale, 2012’den beri UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı’nın bir parçasıdır. 13. yüzyıl döneminde yapımına başlanan kale yüzyıllar boyunca doğa olaylarının etkisiyle zarar görmüştür. 20. yüzyılda gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, yapının kalıntılarını ortaya çıkarmıştır.

V. Muhammed Mozolesi (Mohammed V Mausoleum), Rabat

Fas kralı Muhammed V ve iki oğlu, merhum Kral II. Hasan ve Prens Abdullah’ın mezarlarının bulunduğu mozole, modern malzemelerle geleneksel işçiliğin birleştirildiği özel bir yapıdır. Fas’ın Rabat kentindeki Hassan Kulesi’nin karşısında yer alan bu farklı yapıyı gezi rotanıza eklemeyi unutmayın.

Moulay İsmail Türbesi (Mausoleum Of Moulay Ismail), Meknes

1672-1727 yılları arasında Fas’ın hükümdarlığını yapan Moulay İsmail’in mezarının yer aldığı türbe her gün 09.00-18.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Koutoubia Camii (Koutoubia Mosque), Marakeş

12. yüzyılda inşa edilen Koutoubia Camii, geometrik delikler ve çeşitli dekorasyon unsurları, etrafını çevreleyen geniş ve özel avlusu, 77 metre yüksekliğindeki minaresi ile mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

II. Hasan Camii (Hasan II Mosque), Kazablanka

II. Hasan Camii sadece Fas’ın değil dünyanın en büyük camilerinden biri olan özelliği taşıyor. Fas’ın popüler şehri Kazablanka’nın sembolü olan cami, geometrik şekiller ve sanatsal motifleri ile konuklarına eşsiz bir görsel şölen sunuyor.

Volubilis Antik Kenti

Roma döneminden kalan Volubilis Antik Kenti, UNESCO listesine dahil edilen yapılar arasında yer alıyor. MÖ 1. yüzyıla kadar uzanan köklü geçmişiyle tarihte birçok farklı insan topluluğuna ev sahipliği yapan şehir günümüzde mozaik, bina kalıntıları, zeytin fabrika kalıntısı, evler, tapınaklar ve su duvarları gibi kalıntılarla varlığını sürdürüyor. Volubilis Antik Kenti, 09.00-18.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Marakeş Medinesi

Marakeş Medinesi, labirente benzeyen daracık sokakları, tarihi yapıları ve müzisyenleri ile otantik bir Mısır atmosferi yaşatıyor. Hediyelik eşyaları ve ilginç el emeği ürünleri ile görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Marakeş Müzesi (Musée De Marrakech), Marakeş

Marakeş Müzesini, Fas’ın sanatsal yönünü keşfetmek isteyen gezginlerin mutlaka rotasına eklemesi gerekiyor. Omar Benjelloun Vakfı tarafından restorasyon işlemleri tamamlanan yapıda birçok farklı yerel sanat öğesi sergileniyor.

fas gezi rehberi

Doğal Güzellikler

Menara Bahçeleri (Menara Gardens), Marakeş

Turistler tarafından en sık ziyaret edilen rotalar arasında yer alan Menara Bahçeleri’nin geçmişi 12. yüzyıla dayanıyor. 1985’ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Menara Bahçeleri Fas’ın ikonik manzaraları ve sembolleri arasında kabul ediliyor.

Ouarzazate (Varzazat)

Ouarzazate (Varzazat), “Çölün Kapısı” olarak da bilinen yapı Sahra Çölü’nün başlangıcında yer alıyor. Çevresi develer ve motosikletler ile gezilebilen yapının etrafında yer alan otantik mahalleler turistler tarafından oldukça sık tercih ediliyor.

Sahra Çölü

Birçok gezginin hayali olan Sahra Çölü, Fas gezilerinin en önemli durakları arasında yer alıyor. Sahra Çölü’nün zorlu coğrafyasını deneyimlemek için en iyi başlangıç noktaları Marakeş veya Fes olarak kabul ediliyor. Sahra Çölü’ne düzenlenen turlar genellikle 10 saat civarında sürüyor.

Majorelle Bahçesi

Fas’ın Marakeş şehrinde yer alan Majorelle Bahçesi, ünlü Fransız ressam Ressam Jacques Majorelle tarafından tasarlanmış. 300 çeşit bitkiye ev sahipliği yapan bahçede mavi ve yeşil tonlarının yarattığı görsel şölene mutlaka göz atmalısınız.

Cyber Park

18. yüzyılda Sultan Sidi Mohamed ben Abdullah tarafından oğluna düğün hediyesi olarak yaptırılan Cyber Park, oldukça ihtişamlı bir botanik bahçesi. 2005 yılında yapılan düzenleme sonrasında günümüzde hala tüm ihtişamıyla konuklarını ağırlamaya devam ediyor.

Rabat Plajı

Rabat Plajı, Atlantik Okyanusu’nun serin sularının tadını çıkarmak ve su sporlarını deneyimlemek isteyen tatil severler için mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Ouzoud Şelalesi

Orta Atlasların 22 kilometre uzağındaki Ouzoud Şelalesi, çevresini kaplayan meyve ağaçları ve 100 metre yükseklikten dökülürken yarattığı büyülü atmosferle unutulmaz bir deneyim sunuyor. Şelale yakınlarında maymun komünlerine rastlama olanağı bulunuyor.

https://bujuyollarda.com/

1 Yorum

  • Avatar of Emre celik

    Emre celik

    merhaba, çöldeki deve, ATV turlarının fiyatları ne kadar acaba? Bir de her yerde wifi kullanma imkanı nasıl? Son olarak marketlerdeki içecek, bisküvi vs fiyatları nasıldı? Teşekkür ederim 🙂

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.