Places to Visit in Aqaba

Akabe Gezilecek Yerler | Akabe Gezi Rehberi

Akabe, 7 günlük Ürdün gezimizin son noktasıydı. Kurak topraklardan ve çöllerden sonra denizle buluşmak bize hayat verdi. Akabe’ye geliş amacımız Akabe gezilecek yerlerden ziyade burada dalış yapmaktı. Bence sizin hedefiniz de öyle olmalı. Çünkü Akabe’ye gezilecek yerler için gelecekseniz bence buradan mutsuz ayrılırsınız. Gezilecek yerler yerine bence kesinlikle buraya dalış yapmak için gelmelisiniz.

Beni bilenler biliyor. Ege aşığıyım ve yaklaşık 7 yıldır Muğla’da yaşıyorum. Dolayısıyla başta Muğla olmak üzere Ege’de bir çok koy ve plajda denize girdim. Şunu belirteyim Akabe’nin denizi yani Kızıldeniz bu yerlerden çok farklı. Tüplü dalış yaptığımızda bunu fazlasıyla hissettik. Detayları aşağıda vereceğim.

Not: Ürdün’e gitmeden önce her detayı yazmaya çalıştığım Ürdün Gezi Rehberi başlıklı yazıma muhakkak göz atın. Eminim tüyolarım Ürdün’de işinize yarayacaktır.

Akabe Gezilecek Yerler Haritası

Akabe Gezilecek Yerler Haritası (Numaralara tıklayabilir, harita üzerinde zoom yapabilirsiniz)

Akabe Gezilecek Yerler Haritası:

  1. Coral Garden Dalış Merkezi
  2. Akabe Kalesi
  3. Akabe Arkeoloji Müzesi
  4. Arap Bayrak Direği
  5. Sharif Hussein bin Ali Cami
  6. Ayla İslam Şehri
  7. Akabe Roman Kilisesi
  8. Akabe Marine Park

Akabe Gezilecek Yerler Listesi | Akabe Gezi Rehberi

Akabe, Ürdün ve Ürdünlülerin denizle buluştuğu tek yer. Şehre giriş yaptığınızda etrafın yeşerdiğini ve güzelleştiğine şahit oluyorsunuz. Palmiyeler, havadaki nem ve değişen iklim çöllerden çıkıp denizin varlığını hissetmenizi sağlıyor. Deniz bir yerleşim yerini nasıl değiştiriyorsa Akabe’yi de öyle değiştirmiş. Hem çevreyi hem de insanların ruhunu, bakış açısını.

Akabe’yi denizin yanında popüler kılan noktalardan biri de Amman’a göre Petra ve Wadi Rum’a yakın olması. Akabe’den kolayca bu güzelliklere ulaşabilirsiniz. Sadece Akabe’ye uçak bileti alın yeter. Akabe her şeyden öte çok güzel mercan resiflerine sahip. Dalış için çok güzel enkazlar oluşturulmuş. Buradaki dalış ile olumsuz görüşlere hiç takılmayın ve yazımı okumaya devam edin.😊

Dalış dışında Akabe gezilecek yerler listemde çok fazla yer yok. Bu yerleri bence tüplü dalış ya da şnorkelling yaptıktan sonra hızlıca turlayabilirsiniz. Biz öyle yaptık ve kolayca listemizi tamamladık. Akabe gezilecek yerler konum olarak birbirine oldukça yakın konumda. Bazı listelerde Petra ve Wadi Rum Akabe gezilecek yerler listesinde yer alsa da bu yerler apayrı bir dünya ve benim listemde olmayacak. Bu yerlere gidecekseniz ayrı olarak yazdığım yazılarıma muhakkak göz atın

Coral Garden Dalış Merkezi

Evet dedim ya Akabe’ye dalış için kesinlikle gelinmeli. Burada Kızıldeniz’in birbirinden güzel mercan resifleri insanı tam anlamıyla büyülüyor. Denize daldığınızda en az 10 metre altını oldukça net görüyorsunuz. Fakat bu noktada dalış için doğru firmayı ve doğru yeri bulmanız önemli. Gerisi zaten otomatik olarak geliyor.

Akabe’de dalış için toplamda 23 alan bulunuyor. Bazılarında tamamen doğal su altı dünyası varken bazılarında uçak, gemi ve tank gibi yapay şekilde oluşturulmuş enkazlara dalış yapabiliyorsunuz. Biz uçak enkazına dalış yaptık ve çok güzeldi. Firma olarak Coral Garden Diving Center firmasını seçtik. Her şey o kadar güzel geçti ki muhteşem bir deneyim yaşadık. Firmanın götürdüğü yerlerden çalışanların ilgisine kadar her şey çok güzeldi. Detayları Akabe’de Dalış Deneyimimiz başlıklı yazımda bulabilirsiniz. (https://bujuyollarda.com/akabede-tuplu-dalis/)

akabe gezilecek yerler

Coral Garden Diving Center İletişim Bilgileri:

  • Adres: Bor Sa’ed Street، Aqaba 77110, Ürdün
  • Telefon: +962 7 9001 5103
  • Web Site: https://www.dive-inaqaba.com/
  • Konum: Coral Garden Diving Centre

Akabe Kalesi

akabe gezilecek yerler

Dalış sonrası arabamıza atladık ve kısa bir Akabe gezisi yaptık. Günün son saatleri olunca gün batımı eşliğinde keyifli bir gezi oldu. İlk durağımız Akabe Kalesi’ydi.

Akabe Kalesi’nin tarihi Memlüklüler Devleti’ne kadar dayanıyor. Kale, Memlüklülerden Osmanlılara kadar birçok tarihi hanedanlık döneminde kullanılmış ve yenilenmiş. Kıyı şeridinde yer aldığından daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’nu devirmek için önemli bir üs olmuş.

Kale, hac duraklarının bir noktasıymış ve zamanında kervansaray olarak da kullanılmış. Akabe Kalesi, Kızıldeniz’deki konumu göz önüne alındığında çevresindeki diğer kalelerden daha büyük.

Kale içinde bir cami bulunuyor. Caminin ayakta kalan yapıları kıble ve mihrap kısmı. Kale konumundan dolayı genelde konaklama için kullanılmış. Osmanlı yönetimi sırasında Arap İsyanı olduğunda kalenin bazı odaları askeri kışlaya dönüştürülmüş. Akabe Kalesi’nin ana kapısının üzerinde yazılı olan Haşimi Arması’nı görebilirsiniz.

Not: Biz gittiğimizde kale tadilattaydı. Tadilat bitmediyse görebileceğiniz çok fazla bir şey yok bilginiz olsun.

  • Akabe Kalesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok.
  • Konum burada.

Akabe Arkeoloji Müzesi

akabe gezilecek yerler

Akabe Arkeoloji Müzesi, kalenin hemen yakınında bulunuyor. Müzede Akabe bölgesindeki kazı alanlarında çıkan eserler sergileniyor. Bu bölgelerden biri olan Akabe yakınlarındaki Tall Hujayrat Al-Ghuzlan arkeolojik alanında yakın zamanda keşfedilen ve MÖ 4000 yılına kadar uzanan Bronz Çağı eserleri de bu müzede gösteriliyor.

Müzeye ev sahipliği yapan bina, Haşimi Devleti’nin kurucusu Şerif Hüseyin’in sarayıymış ve Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden inşa edilmiş. Müze, 1989 yılında kurulmuş ve hala yerinde hizmet vermeye devam ediyor.

Akabe Arkeoloji Müzesi’nin konumu burada.

Arap Bayrak Direği

akabe gezilecek yerler

Akabe bayrak direği, Büyük Arap İsyanı’nın bayrak direği olarak da biliniyor. 132 metre yüksekliği ile kurulduğu 2004 yılında dünyanın en yüksek bayrağı iken şimdi yükseklik açısından altıncı sırada yer alıyor.

Direk üzerinde 60 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde polyester bayrak bulunuyor. 172 ton ağırlığında ve 11 bölümü 132 metre yüksekliğinde. Ürdün bayrağı çevre ülkeler olan Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail ülkelerinden görülebiliyormuş.

Arab Revolt Plaza’da yer alan Arap Bayrak Direği’nin (Aqaba Flagpole) konumu burada.

Sharif Hussein bin Ali Cami

akabe gezi rehberi

Akabe gezilecek yerler listesine Akabe’nin en büyük camisi olan Sharif Hussein bin Ali Cami ile devam ediyoruz. Tam gün batımına buraya geldik ve oldukça güzel bir manzara yakaladık.

Cami, 1908’den 1917’ye kadar Mekke’nin Şerifi ve Emiri olan Hüseyin bin Ali’nin adını almış. Arap İsyanı’nın başlatıcısı olarak bilinen El Şerif Hüseyin Bin Ali, Lawrence ile iş birliği yaparak Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’na karşı isyan çıkarmış.

Sharif Hussein bin Ali Cami, Ürdün camileri arasında en büyük kubbeye sahip. Akabe vatandaşları için ana cami olarak kabul ediliyor. Konum burada.

Ayla İslam Şehri

akabe gezi rehberi

Hz. Osman tarafından 650 civarında inşa edilen Ayla, Arap Yarımadası dışında inşa edilen ilk İslam şehri olarak biliniyor. Bu şehirde kalıntıdan başka bir şey yok. Zamanınız kısıtlı ise pas geçebilirsiniz.

Şehri Emevilerin imar ettiği biliniyor. Daha sonra Haçlılar şehre saldırmış ve şehri tahrip etmişler. Akabe’nin liman şehri olmasından dolayı burası da zamanında önemli bir ticaret şehriymiş. Filistin’e liman olarak hizmet veren şehir aynı zamanda Hicaz için bir konaklama yeriymiş.

Bir zamanlar Mısırlı hacıların Mekke yolunda önemli duraklarından da birisiymiş. Ayla İslam Şehri’nden çıkarılan tarihi eserler Akabe Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Ayla İslam Şehri’nin konumu burada.

Akabe Roman Kilisesi

akabe gezi rehberi

Eski Roma Kilisesi, 3. yüzyılda kurulmuş. Arkeologlara göre burası dünyanın en eski kiliselerinden biriymiş. Romalılar buraya geldikten sonra kiliseyi yıkmışlar.

Kilise bazilika formda inşa edilmiş. Kilisede yapılan kazı çalışmalarında 24 insan iskeleti, çanak çömlek ve bazı sikkeler bulunmuş.

Kilisede ayakta kalan yapı yok. Var olan yıkık yapılar çamur ve kayadan yapılmış. Biz gittiğimizde sadece fotoğraf çektik ve çıktık. Zamanınız yoksa vakit kaybetmeye gerek yok.

Akabe Eski Roman Kilisesi’nin konumu burada.

Akabe Marine Park

akabe marine park

Yaklaşık 7 km’lik uzunluğa sahip Akabe Marine Parkı Akabe’nin güneyinde yer alıyor. Park 19 dalış alanına sahip. Biz de dalışa katıldığımız firma ile bu alanda dalış yaptık. Tabi ki buraya denizden ulaştık. Parkın içindeki durumdan çok haberimiz yok.

Akabe Deniz Parkı, ASEZA tarafından yönetiliyor. Plaja giriş ücretsiz. Eğer tüplü dalış yapmayacaksanız burada şnorkel ile yüzebilirsiniz. Şnorkel için Akabe merkezden ziyade bana burası daha mantıklı geldi. Şnorkel yaparken su altında gördüğünüz hiçbir şeye dokunmaya çalışmayın. Bu kural dalış sırasında bize en az 10 kere hatırlatıldı.

Eğer buraya karadan giderseniz tecrübelerinizi aşağıda yorum kısmında paylaşırsanız sevinirim. Daha iyi olanaklar için park yakınında bulunan Berenice Beach Club isimli işletmeyi tercih edebilirsiniz. Parkın konumu burada.

Akabe Hakkında Kısa Bilgiler

Akabe Nerede ?

akabe gezi rehberi

Akabe, Ürdün’ün tam güneyinde bulunuyor. Ürdün’ün bir şehri olan Akabe, Ürdün’de deniz olan tek yer. Deniz dediğimde Kızıldeniz. Öyle değişik bir coğrafya ki burası bir tarafta Ürdün diğer tarafta Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan ülkeleri bulunuyor.

Biz Akabe’ye Wadi Rum’dan geçtik. Akabe’ye geçerken polis kontrol noktasından geçiyorsunuz. Burada pasaportunuza ve araç belgelerinize bakıyorlar. Yazımda da belirttim Akabe’ye gelecekseniz dalış için gelin. Akabe’nin haritadaki konumu burada.

Akabe’ye Nasıl Gidilir ?

Akabe’ye en kolay ulaşım yolu elbette uçak ile buraya ulaşmak. Akabe’de uluslararası bir havalimanı bulunuyor. Havalimanının adı Kral Hüseyin Havalimanı. Bu havalimanının haritadaki konumu burada. Buraya Türkiye’den de direkt seferler bulunuyor. Türkiye’den Akabe’ye uçuş yaklaşık 2,5 saat sürüyor.

Akabe için herhangi bir vize derdi yok. Vizesiz 90 gün Ürdün’de kalabilirsiniz. Eğer hedefinizde sadece Petra ve Wadi Rum varsa yakınlık açısından Akabe Havalimanını tercih edebilirsiniz. Ama bizim yaptığımız araştırmalarda Akabe uçak biletleri Amman’dan genel olarak daha pahalıydı. Ucuz uçak bileti için bu yazımı muhakkak okuyun.

Akabe’ye Ne Zaman Gidilir ?

Akabe ılıman bir iklime sahip. Denizin etkisi bunda büyük. Kışlar ılık geçerken, yazlar sıcak geçiyor. Ürdün genelinde akşamları soğuk olabiliyorken Akabe’de sıcaklık 15 derecenin altına zor iniyor.

Akabe, Ekim’den Nisan’a kadar yağmurlu ve ılık bir havaya sahip. Haziran-Ağustos arası aşırı sıcak ve nemli.

Akabe’ye gelecekseniz bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Dalış için önceden hava durumuna bakmayı unutmayın. Dalış için gelecekseniz kış aylarını tercih etmemenizde fayda var.

Akabe’de Ne Yenir ?

Akabe’ye geldiğinizde Ürdün’ün meşhur yiyeceklerini tatmadan dönmek olmaz. Biz dalış yaptığımızda teknede birbirinden güzel yemekler yedik. Akabe’de restaurant deneyimimiz olmadı. Ama sahil tarafında bir çok mekan gördük.

Akabe’de ne yenir sorusunun cevabında Ürdün’ün meşhur lezzetleri var. Biz bu lezzetleri sabah, öğle, akşam her yerde gördük.😂 İşte Akabe’de ne yenir sorusunun cevabı aşağıda.

Ürdün Akabe’de Ne Yenir ?

  1. Shawarma
  2. Humus
  3. Mansaf
  4. Moutabel
  5. Maklube
  6. Şekerli ve naneli çay
  7. Künefe
  8. Galaya
  9. Tabbouleh

Akabe Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular

Akabe nasıl bir yer?

Akabe, Ürdün’ün denize açılan tek kapısı. Dolayısıyla ayrı bir atmosferi var. Biz buraya Petra ve Wadi Rum gezimiz sonrasında gittik ve bu güzel coğrafya bizim ruhumuzu açtı. Yazımda da belirttiğim gibi buradaki gezilecek yerler çok önemli değil. Bunun yerine Akabe’ye kesinlikle dalış için gelmelisiniz. Dalış noktasında Akabe gerçekten çok özel bir yer.

Akabe kaç günde gezilir?

Akabe bence yarım günde gezilir. Çünkü gezilecek yerler hem az hem de birbirine oldukça yakın konumda. Tabi dalış yapacaksanız ya da denize girecekseniz bu süre daha uzun olur. Şunu belirteyim Akabe’ye 2 günden fazla zaman ayırmayın bence.

Akabe gezilecek yerler başlıklı yazımın sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Diğer Ürdün yazılarımı okumadan Ürdün’e plan yapmayın. Şimdiden güzel bir seyahatiniz olsun.😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.