Türkiye'nin Tarihi Güzellikleri efes antik kenti

Selçuk Gezilecek Yerler : Görülmesi Gereken 17 Önemli Yer

Selçuk İzmir’in en güzel belki de dünyaca bilinen ilçelerinden biri. Böyle olmasında elbette Efes Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor oluşunun da payı büyük. Ama yalnızca bununla kalmıyor Selçuk gezilecek yerler ve güzellikleri. Görülecek diğer tarihi yapılar ve doğal güzellikleri ile tam bir hafta sonu kaçamağı rotası oluyor.

Selçuk öyle bir konumda ki size bir tatilden istediğiniz her şeyi vadediyor. Deniz tatili isterseniz çevredeki 5 yıldızlı tesisler ya da Kuşadası imdadınıza yetişiyor. Kültür turizmi isterseniz zaten göbeğindesiniz. Sessiz sakin bir konaklama seçeneği arıyorsanız Şirince imdadınıza yetişiyor.

Selçuk’ta gezilecek görülecek birçok yer olduğundan planlama yaparken kafanız karışabilir. Eee Buju’nuz bunun için burada. 😊 Bu yazıda Selçuk kaç günde gezilir, Selçuk’ta ne yapılır, nerede denize girilir, Selçuk’un neyi meşhur sorularına da cevap bulabileceksiniz.

Selçuk Gezilecek Yerler

Selçuk gezilecek yerler listesi sahip olduğu güzellikler sayesinde dünya çapında biliniyor. Öyle ki akın akın gelen yerli yabancı tur otobüsleri bunun en net kanıtı. Tarihe, antik kentlere meraklıysanız oldukça etkileyici bir rota sizi bekliyor.

Selçuk’a ne zaman gidilir derseniz Ege iklimi yılın uzun bir aralığında rahatça gezmenize olanak sağlıyor. Yazın kavurucu ve kışın dondurucu soğuğu dışında kalan en ideal zamanları ise Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları diyebilirim. Hadi şimdi bu listedeki birbirinden güzel noktalara yakından bakalım.

Selçuk Gezilecek Yerler:

  • Ayasuluk Kalesi
  • St. Jean Bazilikası
  • İsa Bey Cami
  • Alparslan Cami
  • Bizans Su Kemerleri
  • Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi
  • Efes Arkeoloji Müzesi
  • Artemis Tapınağı
  • Efes Antik Kenti
  • Efes Meryem Ana Evi
  • Yedi Uyuyanlar Mağarası
  • Belevi Anıt Mezarı
  • Şirince Köyü
  • Nesin Matematik Köyü
  • Tiyatro Medresesi
  • Pamucak Plajı
  • Pygela Plajı

Ayasuluk Kalesi (Selçuk Kalesi)

selçuk gezilecek yerler ayasuluk kalesi

Selçuk’ta gezilecek yerlere Ayasuluk Kalesi ile başladık. Bölge ile ilgili tarihi bilgiler şu şekilde; Ayasuluk Tepesi, Arzawa-Mira Krallığı Dönemi’nde Apasas, daha sonra Ephesos adıyla anılıyormuş. Lydia Kralı Kroisos Efes’i alıncaya kadar anakent konumundaymış. Bizans Dönemi’nde önemli bir kent ve hac merkezi konumunu sürdürmüş ve 1304 yılında Türklerin eline geçmiş. Bundan sonra “Ayasuluk” adını alan kent 1350 yılından sonra Aydınoğulları Beyliği’nin bir dönem başkenti olmuş.

selçuk gezilecek yerler st jean ören yeri

Ayasuluk Tepesi’nin en yüksek yerine inşa edilmiş olan iç kale sur duvarları Selçuklu-Osmanlı Dönemlerine ait. Selçuk Kalesi olarak da bilinen kale içinde tek kubbeli ve minaresi kısmen sağlam kalabilmiş cami, Türk Dönemi’ne ait Bey Köşkü ve hamamı bulunuyor.

Ayasuluk Kalesi St. Jean Ören Yeri alanı içinde bulunuyor. Yani aşağıda yazacağım St. Jean Bazilikası da bu alan içinde yer alıyor.

Ayasuluk Kalesi giriş ücreti: 30 TL (Müze kart geçerli)
Ayasuluk Kalesi konumu için buraya tıklayın.

St. Jean Bazilikası

selçuk st jean bazilikası

Ayasuluk Tepesi’nin güney bölümünde bulunan St. Jean Bazilikası yukarıda da belirttiğim gibi kale ile aynı alan içinde yer alıyor. İsa’nın İncil yazarı genç havarisi St. Jean adına önce basit bir mezar anıtı yapılmış ve üzerine M.S. 5. yüzyılda ahşap çatılı bir bazilika inşa edilmiş. M.S. 6. yüzyıl başındaki depremlerde kullanılamaz duruma gelen bazilikanın yerine İmparator Iustinianus ve karısı Theodora (M.S. 527-565) tarafından haç planlı, üç nefli, altı kubbeli yeni bir bazilika yaptırılmış.

Aziz Yuhanna İsa’nın 12 havarisi içinde yaşamını eceliyle yitiren tek havari olarak anılıyor. Hayatını Efes ve Batı Anadolu’da Hıristiyanlığın yayılmasına adayan havari St. Jean adına yaptırılan bazilika hıristiyanlar için de oldukça önemli.

St. Jean Bazilikası giriş ücreti: 30 TL (Müze kart geçerli)
St Jean Bazilikası konumu için buraya tıklayın.

İsa Bey Cami

İsa Bey Camii de Selçuk gezilecek yerler içinde mutlaka görülmesi gereken tarihi bir değer. Camii 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından Şamlı Mimar Ali İbn-el Dımışkü’ye yaptırılmış. 51X57 m ölçülerindeki camide Efes ve Artemis Tapınağı’ndan bazı parçalar özellikle sütunlar kullanılmış. Taç kapı üzerinde yer alan kitabede Mehmet oğlu İsa Bey ve Mimar Dımışık’lı oğlu Ali’nin adları okunabiliyor.

Caminin doğu ve batı kapısının üstünde yükselen iki minareden birisi tamamen, diğerinin ise bir kısmı 16. yüzyılın ortalarında meydana gelen depremlerde yıkılmış. 1975’te dönemin Selçuk Müftüsü Abdullah Arılık tarafından yaptırılan iyileştirme çalışmaları ile çatısı ve duvarları onarılmış ve tekrar ibadete açılmış.

İsabey Camii, Artemis Tapınağı ile St. Jean Kilisesi arasında, tepenin güneybatısında yer alıyor. Bu konumuyla üç ayrı dinin sembollerinin bir üçgen arasında kalması açısından oldukça anlamlı ve dünyada örneği bulunmuyor.

İsa Bey Cami konumu için buraya tıklayın.

Alparslan Cami

selçuk gezilecek yerler alparslan camii

Ayasuluk Kalesi’ne çıkmadan hemen yolun karşısında göreceksiniz Alparslan Cami’yi. Burası 14. yüzyıl Aydınoğlu Beyliği eseri. 1965 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılmış. Yapı günümüzde sağlam ve ibadete açık. Gelmişken burayı da ziyaret etmek isterseniz Alparslan Cami konumu burada.

Bizans Su Kemerleri

selçuk gezilecek yerler bizans su kemerleri

İzmir Selçuk’ta St. Jean Takip Kapı­sı’nın doğusundan başlayıp ilçe içinde ve özellikle istasyon çevresinde sağ­lam olarak kalmış olan Bizans Su Ke­merlerini görebilirsiniz.  Selçuk merkezde gezilecek yerler içinde bulunan bu su kemerleri, Belevi ile Selçuk arasın­daki su kaynaklarından sağlanan içme suyunu, Selçuk Ayasuluk Tepesi’ndeki Bizans dönemi yerleşimine ve Ortaçağ’ın Hac merkezi olan St. Jean Kilisesi’ne ulaştırıyormuş.

İstasyon çevresinde 15 m. yükseklikte sağlam kalabilen sukemerlerinin ayaklarında, Efes ve Arte­mision’dan getirilen devşirme mer­mer bloklar kullanılmış. Bunlar arasındaki Arkaik döneme ait İon sütun başlıkları da bulunuyor.

Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi

Yolunuz Selçuk’a düştüğünde buranın tarihini özümsemek isterseniz Kent Belleği mutlaka Selçuk gezilecek yerler listenizde olsun. Bölgedeki yaşama ve yaşanmışlığa dair izlerin sergilendiği bir mekan burası. Kent Belleği Selçuk’ta yaşamın izini sürüyor ve ilçenin köklü tarihinde bir zaman yolculuğuna çıkarıyor sizi.

8 bin yıllık geçmişinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Selçuk, bu uygarlıkların yaratmış olduğu tarihi ve kültürel birikimin üzerine kendi kültürünü de ekleyerek köklü bir mirasın taşıyıcısı olmuş. Kent Belleği de bugünün kültürünü bu köklü mirasa ekleyerek geleceğe aktarma fikrinden doğmuş. Atıl durumda olan eski tütün deposu mekân olarak seçilmiş ve bina bir bellek taşıyıcısı haline getirilmiş.

Binanın da tarihine de kısaca göz atalım mı? 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen taş bina, Osmanlı İmparatorluğu döneminde reji ambarı olarak kullanılmış, Cumhuriyet döneminde ise Tekel’e devredilmiş. 1985 yılına kadar tütün ambarı olarak kullanılan bina bu tarihten itibaren tasfiye edilmiş.

Üç kattan oluşan merkezin zemin katında, Selçuk’un bir zamanlar en önemli tarımsal faaliyeti olan ve binanın geçmişine de uygun düşen tütün ve tütüne dair eşya ve hikâyelerin anlatıldığı panolar bulunuyor. Birinci katta ofisler, arşiv birimi ve kütüphanenin yanı sıra, Efes, Ayasuluğ ve Selçuk Kronolojileri; Demiryolu; Zımparataşı; Yerel Yönetim Tarihi; Kültürel Zenginlik; Bunlarla Yaşadık gibi başlıklardan oluşan sergileme panoları yer alıyor. İkinci katta ise süreli sergi salonu ve konferans salonu var.

Selçuk Efes Kent Belleği konumu için buraya tıklayın.

Efes Arkeoloji Müzesi

Biz bir antik kenti gezmeden önce eğer varsa mutlaka müzesini gezeriz. O kentten çıkarılan takıları, günlük yaşamda kullanılan eşyaları, heykelleri görüp sonrasında kenti gezerken her birini yerinde hayal etmek müthiş bir haz. Efes arkeoloji müzesini görmeden Efes Antik Kenti’ni gezmek emin olun eksik ve yavan kalacak.

Yani bu görkemli kentin görkemli müzesini görmeden Selçuk gezilecek yerler listenizi tamamlamayın sakın. Müzedeki en çok ilgi çeken eserler arasında Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı bulunuyor.

selçuk gezilecek yerler efes müzesi

Arkeoloji müzelerini gezmeyi seviyorsanız ve Efes Antik Kenti’ni tam anlamıyla keşfetmek istiyorsanız burayı mutlaka ziyaret edin.

Selçuk Efes Müzesi giriş ücreti 30 TL. (Müze kart geçerli.)
Selçuk Efes Müzesi konumu için buraya tıklayın.

Artemis Tapınağı

selçuk gezi rehberi artemis tapınağı

Artemis Tapınağı, Diana Tapınağı olarak da biliniyor. Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiş tapınak Efes’te milattan önce 550 yılında yapılmış. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiş.  Antik dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmış.

Tapınağa dair beni çok etkileyen bir bilgi paylaşayım sizinle. Dünyanın yedi harikasını derleyen Sidon’lu Antipader tapınağı şöyle tarif etmiş: ‘Mağrur Babil’in üstünde savaş arabaları için yol olan duvarını ve Alpheus’taki Zeus heykelini ve asma bahçeleri gördüm ve Güneşin kolosusunu ve yüksek piramitlerin devasa işçiliğini ve Mausolos’un engin mezarını; ama Artemis’in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklıklarını kaybetti ve dedim ki “İşte! Olimpus’un dışında, Güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı.’

Zamanının en görkemli eserlerinden biri olarak anılan Artemis Tapınağı m.s 400 yılındaki yangında büyük ölçüde yok olmuş.

Artemis Tapınağı’nı ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Artemis Tapınağı konumu için buraya tıklayın.

Efes Antik Kenti

Selçuk gezilecek yerler diyince akla gelen ilk ve tek yer Efes Antik Kenti. Bu şanı elinde tutması boşuna değil elbette. Listedeki diğer yerlerin pabucunu dama atacak güzellikte ve görkemde bir antik kent Efes. Bırakın bir kaç paragrafa, sayfalara sığmayacak kadar çok cümle gerek Efes’i anlatabilmek için.

Efes Antik Kenti tarihi hakkında kısaca bilgilenelim mi? Kuruluşu Cilalı Taş Devri MÖ 6000 yıllarına dayanıyor. Kent MÖ 10. yüzyılda eski Arzawa başkentinin yerine Attik ve İyonyalı Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiş. Görebileceğiniz birçok anıtsal yapı arasında en dikkat çeken yerler Celsus Kütüphanesi ve 25,000 seyirci alabilen büyük tiyatro.

selçuk gezilecek yerler efes antik kenti

1994’te UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Efes 2015’te ise Dünya Mirası olarak tescil edildi. Antik çağda dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın da Efes’te olması bu görkemli antik kentin önemini artırıyor.

Efes ile özdeşleşen en ünlü kalıntı şüphesiz muazzam sütunlarıyla insanı kendine hayran bırakan “Celcus Kütüphanesi“. M.S. 2. Yüzyıla tarihlenen bu kütüphane, İskenderiye ve Pergamon’dan sonra, antik çağın en önemli kütüphanelerinden biri olarak anılıyor.

Efes’te gezilecek yerler:

  • Hadrian Kapısı ve Hadrian Tapınağı
  • Antik dünyanın 7 harikasından biri olan Artemision
  • Yaklaşık 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük tiyatro
  • Stadyum
  • Ticaret ve devlet agoraları
  • Prytaneum
  • Yaklaşık 1800 kişilik odeon (meclis ve konser salonu)
  • Antik liman

Başta da söylediğim gibi sayfalara sığmayacak bir kent Efes. Mutlaka ayrı bir yazıyı hak ediyor. Şimdilik burada kısaca önemli bilgileri vermeye çalıştım. Yeni yazı geldiğinde linki mutlaka burada bulursunuz 🙂

Efes Antik Kenti her gün ziyarete açık.

Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Kapanış Saati: 17:00

Efes Antik Kenti giriş ücreti 120 TL. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
Efes Antik Kenti konumu için buraya tıklayın.

Efes Meryem Ana Evi

efes meryem ana evi

Meryem Ana Evi Hıristiyanlar tarafından bir hac merkezi kabul edildiği için de Selçuk’ta gezilecek yerler içinde oldukça önem arz ediyor.

Hazreti İsa Romalılar tarafından Kudüs’te çarmıha gerilmeden önce annesi Meryem’i, yakın arkadaşı Aziz Jean’a teslim etmiş. Aziz Jean, Meryem Ana için Kudüs’ün tehlikeli olabileceğini düşünerek, o zamanın ünlü kentlerinden Efes’e getirmiş. Efes, Romalıların idaresinde olduğu için, Meryem’i, Bülbül Dağı’nın arka yamacındaki ormanda saklamış ve bir ev yapmış.

Efes Antik Kenti yakınlarındaki Bülbül Dağ’ında bulunan Meryem Ana Evi’nin keşfi, Efes’e hiç gelmemiş Anna Katharina Emmerick isimli köylü kadının gördüğü rüya ile başlamış. Rüyalar birbirini izlemiş ve bu kadın “Meryem Ana Evi’nin Efes şehrinin arkasındaki dağda olduğunu, hem Efes’i, hem denizi gördüğünü, serin kaynak suyu bulunduğunu” söylemiş. Almanya’dan hiç dışarı çıkmamış olan rahibe Katharina, bütün bu rüyalarını “Hazreti Meryem’in Hayatı” adlı kitabında toplamış. Vatikan, bu kitaptan yola çıkarak, 1881 yılında, Meryem Ana’nın evini aramaya başlamış.

27 Temmuz 1891’de iki rahip ve iki katolikten oluşan 4 kişilik bir ekip tesadüfen gittikleri bir evin önünde tam da kitaptaki tanımlamaya uyan bir yerde olduklarını görmüş ve döndüklerinde sevinç içinde evi bulduklarını anlatmışlar. Vatikan tarafından Hac Yeri ilan edilen Meryem Ana Evi’nde ilk kutsal ayin ve ziyaret 20 Mayıs 1896 tarihinde altı yüz kişinin katılımıyla gerçekleşmiş.

Meryem Ana Evi giriş ücreti kişi başı 10 TL. Ayrıca aracınızı otoparka bırakmak durumundasınız ve otopark ücreti de 20 TL.
Meryem Ana Evi konumu için buraya tıklayın.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

Yedi Uyuyanlar Mağarası Efes Antik şehrinin yakınlarında, Panayır Dağı eteklerinde bulunuyor. Bu mağara, hem İslam dininde, Hem Hıristiyanlıkta söz edilen Yedi Uyuyanlar hikâyesindeki yedi gencin uyuduğu mağara olarak biliniyor.

Müslümanlar tarafından Kuran’da Kehf suresinde sözü edilen Ahsab-ı Kehf Mağarası’nın günümüzde daha çok Tarsus’ta ya da Afşin’de bulunan mağara olduğu kabul edilirken Hıristiyanlar Efes’teki bu yeri benimsemişler.

Yedi uyurlar efsanesinden de kısaca bahsedeyim. MS 250 yılı civarında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi Hıristiyan genç imparatorun tanrılaştırıldığı tapınağa kurban sunmayı reddetmiş ve ölüm tehdidi alınca bir mağaraya sığınmışlar. Hükümdar da mağaranın girişine duvar örülmesini emretmiş. Yedi Uyuyanlar bir süre sonra uykuya dalmış. Gençler uyandığında içlerinden biri her şeyden habersiz olarak yiyecek almak için kente gitmiş. Genç bir fırından ekmek almak istediğinde eski parayı verince artık Decius’un (249-251) değil II. Theodosius’un zamanında (408-450) olduklarını ve arkadaşlarıyla yalnız bir gece değil, 200 sene boyunca uyuduklarını öğrenmiş.

Burada geçmiş yıllarda yapılan kazılarda, bir kilise ve çok sayıda mezar bulunmuş. Mezarlarda ve kilisenin duvarlarında kutsal sayılan Yedi Uyuyanlar ile ilgili yazılmış yazıtlar görülünce buranın efsanevi kilise olduğu kabul edilmiş. Yedi Uyuyanlar Mağarası Selçuk’ta gezilecek ücretsiz yerlerden biri.

Selçuk Yedi Uyuyanlar Mağarası konumu için buraya tıklayın.

Belevi Anıt Mezarı

Belevi Mozolesi ya da bilinen diğer adıyla Belevi Anıt Mezarı, İzmir Selçuk’a bağlı Belevi’de bulunan Helenistik döneme ait bir mezardır. Anıt mezar Efes’ten 14 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Günümüzde Belevi beldesi sınırları içinde yer aldığı için Belevi Anıt Mezarı adıyla anılıyor. MÖ 301’de Efes kralı Lysimachus tarafından inşa edilmiş.

İlk başta Belevi Mozolesi Büyük İskender’in varislerinden olan ve başkenti Efes olan imparatorluğun hükümdarı Lysimachus için yapılmış. Lysimachus, Ipsus Muharebesi ile Efes’i alarak burayı başkent ilan etmiş ve biraz ilerisine kendisi için bu mozoleyi inşa ettirmiş. Ancak Lysimachus bu mezara hiç gömülememiş. Lysimachus, I. Seleucus Nicator tarafından MÖ 281’deki Korupedyon Muharebesi’nde yenilip ölürülmüş ve Efes ile beraber tüm imparatorluk I. Seleucus Nicator’un eline geçmiş. Bu şekilde Lysimachus’un hanedanlığı sona ermiş. Bir süre anıt mezar öylece kalmış; ama sonunda bu güzel yapı fark edilmiş ve II. Antiochus Theos anıt mezarı kendisi için kullanmış.

Halikarnassos Mozolesi’nden etkilenerek yapılan Belevi Mozolesi, büyük bir kayanın üzerine inşa edilmiş ve 10 metre yüksekliğinde. Kaya oyularak tabanı oluşturulan defin odasından çıkartılan lahiti Selçuk Müzesi’nde görebilirsiniz. Mozolenin duvarlarını süsleyen ve çeşitli savaşlar ile mitolojik olayları anlatan freskler ise İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Belevi Mozolesi Selçuk gezilecek ücretsiz yerler arasında yer alıyor.
Belevi mozolesi konumu için buraya tıklayın.

Şirince Köyü

selçuk şirince köyü

Köy demeye insanın dilinin varmayacağı bir şirinlikte Şirince Köyü. İzmir’in Selçuk ilçesinde bir dağ köyü burası. Mimari dokusu korunmuş olan bu köyde bir çok ev ve konak, butik otel olarak hizmet veriyor. Mübadele zamanında Rumların yerine gelen Türkler köye Çirkince demeye başlamışlar ama gönülleri el vermemiş olacak ki gel zaman git zaman hakkını vermiş ve Şirince demişler bu şirin köye 😊

Öncesinde de turistik olan köy Mayaların kehaneti ile daha da ön plana çıkmıştı hatırlarsanız. 2012’de kıyametin kopacağını ve dünyada kurtulan 2 yerden birinin burası olacağını ileri sürdüler. Mayalar yanıldı yanılmasına ama Şirinceliler için bulunmaz nimet oldu bu durum 😀

Köyde en büyük geçim kaynaklarından olan şarapçılık turizme de büyük katkı sağlıyor. Klasik üzüm şarabı yerine envai çeşit meyve şarabını burada bulabiliyorsunuz. Elinizi sallasanız bir şarap şişesine çarpacak neredeyse. Adım başı bir mahzen. Hepsi tadım yaptırıyor. Merak ettiklerini tadıp damak tadınıza uyanlardan satın alabilirsiniz.

Şirince Köyü’nde kumda kahve de oldukça popüler bir lezzet. Zaten gezerken dikkatinizi çekmemesi imkansız. Yani Şirince günübirlik gezmek ya da mini bir hafta sonu kaçamağı için oldukça ideal. E gelmişken nereleri görelim Buju diyenler için buyursunlar.

Şirince gezilecek yerler

  • St. John Baptist Kilisesi
  • Aziz Dimitrios Kilisesi
  • Hodri Meydan Kule
  • Taş Mektep
  • Nesin Matematik Köyü
  • Tiyatro Medresesi

Şirince Köyü ile ilgili daha detaylı bilgi için “Şirince Köyü Gezilecek Yerler : 1 Günde Şirince Gezi Rehberi” başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Nesin Matematik Köyü

Nesin Matematik Köyü, matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumu. İzmir Selçuk’taki Şirince köyüne 1 km uzaklıkta bulunan, Nesin Vakfı’na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine Ali Nesin ve Sevan Nişanyan öncülüğünde 2007 yılında kurulmuş.

Köyde bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve kamplar düzenleniyor. Açık ve kapalı derslikler, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin konaklamaları için odalar, 7000 kitaplık kütüphane, amfi ve yemekhane bulunuyor alan içinde. Matematik köyünde herkes eşit biçimde yaşıyor. Köydeki işler (bulaşık, temizlik, teknik işler) köy sakinleri tarafından imece usulü olarak yapılıyor.

Köyde matematik dışında sanat ve felsefe yaz okulları da düzenleniyor. Her yaz okulunun bir kontenjanı ve ücreti bulunuyor elbette. https://nesinkoyleri.org/ resmi internet sitesi üzerinden eğitim programlarını inceleyebilirsiniz.

Köy öyle sessiz sakin ve huzurlu ki doğa ile baş başa ders çalışmak için daha iyi bir yer düşünemiyorum! Selçuk gezinizde olmazsa olmaz duraklardan biri olmalı matematik köyü. Ama elbette ziyaretiniz sırasında buranın bir eğitim yuvası olduğunu unutmayın olur mu? 🙂

Nesin Matematik Köyü’nü Selçuk gezilecek yerler içinde ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
Nesin Matematik Köyü konumu için buraya tıklayın.

Tiyatro Medresesi

Nesin matematik köyüne komşu tiyatro medresesi yemyeşil huzur dolu ortamıyla sanki çölde vaha gibi karşılıyor insanı. Yıllar sonra açılan bir medrese ancak bu kadar anlamlı ve güzel olabilirdi. Tiyatro ve gösteri sanatları alanında çalışan sanatçılar için kurulmuş olan Tiyatro Medresesi, yıllar içerisinde içine felsefe, sosyal bilimler, edebiyat alanlarına ilgi duyanların da dahil olduğu uluslararası bir merkeze dönüşmüş.

Medrese düzenlediği atölye çalışmaları, tiyatro kampları, paneller ve konferanslarla, ev sahipliği yapacağı araştırma takımıyla, hem amatör hem de profesyonel tiyatrocular için sınırlarını fark aşabilecekleri bir merkez. Seyirciler ve sanatçıların beraberce konaklayacağı, avluda bir araya gelerek tanışma ve tartışma imkânı bulacağı gerçek bir karşılaşma mekânı olarak kurgulanmış.

Çok daha detaylı bilgiye web siteleri https://tiyatromedresesi.org/ dan ulaşabilirsiniz.
Tiyatro Medresesi konumu için buraya tıklayın.

Pamucak Plajı

selçuk pamucak plajı

Tarihi yerleri gezmekten, sıcaktan bunaldığınız anda Selçuk’ta bulunan plajlar imdadınıza yetişiyor. Pamucak Plajı Selçuk’ta nerede denize girilir sorusunun da yanıtlarından biri.

Selçuk’un 9 km, Efes antik kentinin ise 6 km kuzeyinde yer alıyor. Pamucak bilinen diğer adıyla Efes Plajı 5 km boyunca uzanan bir sahil. Burada deniz sığ, epey gitmenize rağmen derinleşmiyor. Yani yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler için ideal. Pamucak Plajı’nı Mayıs-Ekim ayları arasında yüzmek için tercih edebilirsiniz.

Mavi bayraklı Efes Plajı’nın temizliği tescilli. Sessiz sakin bir plaj istiyorsanız burası tam size göre. Sahilde belediyeye ait tesisler ve kamp alanları bulunuyor. Ayrıca duş, tuvalet, şemsiye, şezlong imkanları da mevcut.

Pamucak Plajı konumu burada.

Pygela Plajı

Selçuk’ta denize girilecek yerlerden bir diğeri de Pygela Plajı. Antik dönemde bölgede bulunan Pygeia Antik Kenti’nden alıyor adını. Buranın bir diğer ismi ise Kuştur Plajı. Bu isimle anılmasının nedeni de Kuşadası’nda yer alan Kuştur tatil köyünün burada yer alması.

Plaj Pamucak kadar uzun değil ama temizlik konusunda en az Pamucak kadar iddialı ve mavi bayraklı. İncecik kumlardan oluşan sahili, dalgasız ve berrak denizi ile Selçuk gezilecek yerler listesinde olmayı kesinlikle hak ediyor. Plajda bulunan işletmelerde yeme içme, şezlong, şemsiye, duş gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Pygela Plajı konumu burada.

Selçuk Gezilecek Yerler Haritası

Harita üzerinde gezi planı çıkarmak için zoom yapabilirsiniz.

Selçuk Gezilecek Yerler Haritası:

  1. Ayasuluk Kalesi
  2. St. Jean Bazilikası
  3. İsa Bey Cami
  4. Alparslan Cami
  5. Bizans Su Kemerleri
  6. Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi
  7. Efes Arkeoloji Müzesi
  8. Artemis Tapınağı
  9. Efes Antik Kenti
  10. Efes Meryem Ana Evi
  11. Yedi Uyuyanlar Mağarası
  12. Belevi Anıt Mezarı
  13. Şirince Köyü
  14. Nesin Matematik Köyü
  15. Tiyatro Medresesi
  16. Pamucak Plajı
  17. Pygela Plajı

Selçuk Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Selçuk kaç günde gezilir?

Selçuk gezilecek yerler listenizde sahiller yoksa, yani yüzmeyi planlamıyorsanız 2 tam gün bölgeyi rahatça gezmek için yeterli olacaktır. 1 gününüzü Selçuk’taki tarihi yerlere ayırır diğer gününüzü Şirince’de geçirirsiniz. Şahane bir hafta sonu tatili yapmış olursunuz.

Selçuk’ta ne yapılır?

Selçuk gezilip görülecek yerler dışında yapılacak aktiviteler anlamında da oldukça zengin. Epey büyük aqua parklarda keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Skydive da Selçuk’ta ne yapılır sorusuna verilecek en güzel cevaplardan. Tandem adı verilen bu atlayışta profesyonel pilotlar eşliğinde 4000 metreden atlıyorsunuz. 45 saniyelik bir serbest düşüşten sonra paraşüt açılıyor ve Efes antik kenti üzerinde süzülüyorsunuz.

Selçuk’un neyi meşhur?

Selçuk’un en çok binlerce yıllık tarihi meşhur. Dünya mirası olan Efes’i meşhur. Akın akın turist ziyareti alan Meryem Ana’sı, Şirince’si meşhur.

İzmir Selçuk’ta ne yenir?

İzmir Selçuk’ta ege mutfağının nefis mezelerini, zeytinyağlılarını ve otlarını bulabilirsiniz. Bölgede çöp şiş, köfte, pide gibi lezzetleri de yapan bir çok restoran bulunuyor.

Selçuk’ta piknik yapılacak yerler neresi?

Selçuk’ta piknik yerleri arıyorsanız Pamucak mesire alanı tam size göre. Piknik üniteleri, çocuk oyun alanı, tuvalet gibi imkanlar mevcut burada. Ayrıca nefis bir deniz manzarası da keyfinize keyif katacak.

Selçuk gezilecek yerler yazımın sonuna geldik. Selçuk konum olarak Kuşadası ve Aydın’a da yakın olduğu için vaktiniz varsa bu bölgeyi de rotanıza dahil edebilirsiniz. Elbette gitmeden önce Aydın rehberimi okuyarak. 😊 Aydın gezilecek yerler yazıma buradan ulaşabilirsiniz. 2 günlük Selçuk gezimizin tüm fotoğraf ve videolarına Instagram’a sabitlediğim Selçuk hikayelerimden ulaşabilirsiniz. Aaa unutmadan bir şey söyleyeceğim; hayat güzel, hayallerine uç ✈






2 Yorum

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.