foça gezilecek yerler

16 Maddede Foça Gezilecek Yerler | Eski & Yeni Foça

Mitolojik hikayeleri, içinde barındırdığı tarihi, doğal güzellikleri ile gönlümü çaldı Foça gezilecek yerler. Tanışmamız geç oldu ama çok güzel oldu. Kaç kere yeltendim, hafta sonu için planlar yapıp her şeyi organize ettim. Fakat bu Ege’nin sağı solu belli olmayan deli havası beni hep engelledi. Ama bayram tatili bahanemiz oldu ve rotayı İzmir’e sonrasında da Foça’ya kırdık. Foça’ya iyi ki de gitmişiz dedik ve ilk dakikadan burayı çok sevdik.

Seyahat dönüşü de ayağımın tozuyla yazımı yazmaya başladım. Hisler tazeyken sıcağı sıcağına aktarmak çok daha güzel oluyor. Henüz görmemiş olanlar varsa hemen ‘kalkın Foça’ya gidiyoruz‘ dedirtip valiz hazırlatayım.😊

Her şeye gelen zamlar, yabancı turiste yönelik hizmet, bir de tatil bölgelerindeki işletmelerin turist avcısı yaklaşımı Muğla‘da çok kanıksadığımız bir durum olmuştu. Eee İzmir’den de çok farklı bir tablo beklemiyordum açıkçası. Fakat Foça bu konuda bizi oldukça şaşırttı. Neredeyse hiç yabancı turist görmediğim, fiyatların normal seviyede olduğu, tatile gelenlerin de İzmir’den kalkıp günübirlik gelenlerin de keyifle vakit geçirdiği bir yer Foça. Burada tam bir balıkçı kasabası havası var. İzmir’de en sevdiğim yerlerden biri oldu Foça. Hadi gelin şimdi beraber adım adım Foça’yı gezelim.

Foça Gezilecek Yerler Haritası

Foça gezilecek yerler listeme geçmeden önce iyi bir gezi planı için tabiki gezilecek yerlerin haritasını vermem lazım. İzmirliler bilir ama ben bir ayrıntıyı belirteyim. Foça, Yeni Foça ve Eski Foça olmak üzere 2 kısma ayrılıyor. Bu iki yer birbirine çok da uzak değil. Eski Foça ile Yeni Foça arasındaki mesafe yaklaşık 20 km.

Eski Foça’dan Yeni Foça’ya ya da Yeni Foça’dan Eski Foça’ya giderken 2 yol seçeneğiniz var. Bu noktada tavsiyem akşam saatleri hariç sahil yolunu tercih etmeniz olacaktır. Çünkü bu yol üzerinde birbirinden güzel manzaralarla karşılaşıyorsanız. Özellikle bu iki yer arasındaki seyahatinizi gün batımına denk getirirseniz bu yol size huzur veriyor.😍

Foça gezilecek yerler genel olarak Eski Foça’da toplanmış. Yeni Foça’da gezilecek yer sayısı oldukça kısıtlı. Bu arada Yeni Foça deyince aklınıza yeni yapılar gelmesin. Tarihsel olarak Eski Foça da Yeni Foça da oldukça derin bir geçmişe sahip. Detayları aşağıda Yeni Foça kısmında vereceğim. Biz konaklama için Yeni Foça’da çok isabetli bir tercih yaptık onu da anlatacağım. Foça’ya gelmişken eskiyi de yeniyi de görmeden dönmeyin.

Foça Gezilecek Yerler Haritası (Numaraların üstüne tıklayabilir, harita üzerinde zoom yapabilirsiniz)

Foça Gezilecek Yerler Haritası

  1. Eski Foça Limanı
  2. Eski Foça Sokakları
  3. Beş Kapılar Kalesi
  4. Foça Athena Tapınağı
  5. Kybele Tapınağı (Anıt Gemisi)
  6. Foça Denizcilik Müzesi
  7. Fatih Cami
  8. Eski Foça Yel Değirmenleri
  9. Pers Mezarı Anıtı
  10. Kozbeyli Köyü
  11. Yeni Foça
  12. Yeni Foça Halk Plajı
  13. Sazlıca Plajı
  14. Foça Saklı Cennet
  15. Kosova Plajı
  16. Siren Kayalıkları

Foça Gezilecek Yerler

Foça gezilecek yerlere nereden başlamalıyım sorusu akıllara gelen ilk soru. Bu sorunun cevabı Foça’ya ulaşma zamanınıza, yol güzergahınıza ve konaklayacağınız yere göre değişir. Ben haritada Foça’da görülmesi gereken her yeri yazmaya çalıştım. Harita üzerinden bakıp dilediğiniz gibi program çıkartabilirsiniz.

Ben listeme Eski Foça gezilecek yerler ile başlıyorum. Gezilecek yerlerin birbirine yakınlığı ve Foça’nın küçük bir yer olmasından dolayı buraları çabucak gezebilirsiniz. Aşağıda Eski Foça Gezilecek Yerleri ve Yeni Foça Gezilecek Yerleri ayrı ayrı bulabilirsiniz.

Eski Foça Gezilecek Yerler

  1. Eski Foça Limanı
  2. Eski Foça Sokakları
  3. Beş Kapılar Kalesi
  4. Foça Athena Tapınağı
  5. Kybele Tapınağı (Anıt Gemisi)
  6. Foça Denizcilik Müzesi
  7. Fatih Cami
  8. Eski Foça Yel Değirmenleri
  9. Pers Mezarı Anıtı

Yeni Foça Gezilecek Yerler

  1. Yeni Foça Merkez
  2. Yeni Foça Halk Plajı
  3. Sazlıca Plajı
  4. Foça Saklı Cennet
  5. Kosova Plajı
  6. Kozbeyli Köyü

Not: Foça Gezilecek Yerler listemden sonra Foça’ya Nasıl Gidilir, Foça’da Nerede Kalınır, Foça’da Ne Yenir gibi soruların cevaplarını da bulabileceksiniz. Detaylı bir yazı sizi bekliyor. Hadi başlayalım. Foça’da ilk durağımız Eski Foça Limanı.

Eski Foça Limanı

foça gezilecek yerler

Foça’nın kalbi tam olarak burada atıyor. Eski Foça Limanı tarihi dokusuyla, birbirinden şirin mekanlarıyla ve mavi beyaz balıkçı tekneleriyle oldukça insanı kendine çeken bir yer. Burada hangi sokağa girseniz, nereye dönseniz çıkacağınız yer tam da burası.

Restoranlar, kafeler, hediyelik eşya satıcıları bu limanın etrafında toplanmış. Burada birbirinden şirin balıkçı teknelerini ve bu teknelerin önünde gün sonu hediyesini bekleyen kedileri göreceksiniz.😊

Eski Foça’da ne yapılır sorusunun ilk cevaplarından biri burada sabah erken saatlerde ya da akşam saatlerinde püfür püfür esen rüzgar eşliğinde yürüyüş yapmak olacaktır.

Eski Foça Limanı alan olarak küçük bir yer. Özellikle yazın oldukça kalabalık oluyor. Kalabalık çok sevmiyorsanız bahar aylarında burayı ziyaret edebilirsiniz.

  • Aracınızı buraya yakın belediye otoparkına park edebilir daha sonra yürüyerek Eski Foça sokaklarını kolayca gezebilirsiniz. Eski Foça Limanı’nın konumu burada.

Eski Foça Sokakları

eski foça gezilecek yerler

Foça’nın en güzel yanı kesinlikle sokakları ve rengarenk evleridir. Bu evler Foça’ya çok güzel bir hava katmış. Foça’ya geldiğinizde bu sokaklarda yürümeyi hatta kaybolmayı unutmayın. Biz gördüğümüz her sokağa dalmaya çalıştık ve çok güzel renklerle süslenmiş evlerle karşılaştık.

Hemen belirteyim buradan Foça Belediyesi’ni tüm kalbimle tebrik ediyorum. Çünkü bu güzel evlerin Foça’ya kazandırılması için oldukça çaba sarf ettiğine şahit olduk. Neredeyse her evin duvarında Belediyenin katkılarıyla tabelasını gördük. Belediye restorasyon noktasında hane sahiplerine destek vererek sokakları rengarenk yapmış. Gerçekten örnek ve takdirlik bir çalışma olmuş.

Eski Foça’da tarihi evleri görmek isterseniz konuma ihtiyacınız yok. Dalın ara sokaklara, rengarenk pervazları olan şirin mi şirin evler sizi selamlasın. Fuşya, yeşil, lila, mavi renklerde öyle güzel evler ki bunlar hangisinde fotoğraf çekineceğinizi şaşıracaksınız. Üstün deklanşöre 1000 kere basmıştır herhalde. Hadi o ev hadi bu ev derken fotoğraf albümüm rengarenk oldu.😊

Foça tarihi evlerin hemen hemen hepsi güzel ama bazıları çok daha güzel. Konum isterseniz size bir güzellik yapayım ve nokta yer vereyim. Bu konumda ve çevresindeki evler çok daha güzel. Konum burada.

Beş Kapılar Kalesi

foça gezilecek yerler
Foça'nın bekçisi Beş Kapılar
Önünden zümrüt bir derya akıyor
Gözünü dört açmak yetmemiş ona
Denize beş gözle bakıyor

Ataol Behramoğlu’nun dizeleriyle başlayayım istedim burayı anlatmaya. Beş Kapılar Kalesi Foça gezilecek yerler listesinin demir başlarından. Kendisi Foça Kalesi olarak da biliniyor.

11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiş. Cenevizliler, kaleyi Bizanslılardan almış ve yeniden inşa etmişler. 1455’te Foça’yı alan Osmanlılar ise 1538-1539 yılları arasında kalenin surlarını onarmış ve kulelerini eklemişler. Phokaia kent duvarları olarak geçen kale surları 2013 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine dahil edilmiş.

Not: Burası zamanında kayıkhane olarak kullanıldığı ve kayıkların çıkış noktası olduğu için beş kapı olarak anılıyor. Kalenin içine giriş yok. Sadece etrafını gezebiliyorsunuz.

  • Beş Kapılar Kalesi’nin konumu burada.

Athena Tapınağı

foça gezilecek görülecek yerler
Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/athena-tapinaginin-koruyuculari-2-bin-600-yil-sonra-ziyaretcilerle-bulusacak/2566258#

Beş Kapılar Kalesi’nden sonra Athena Tapınağı geliyor fakat burası hala toprak altında. Kalenin içinde yer alan Athena Tapınağı zamanında İon dünyasının en eski tapınaklarından birisiymiş.

Antik zamanda kentte yaşayanlar hem Athena’ya hem de Kybele’ye aynı anda ve birlikte taparlarmış. Athena kentin baş tanrı kadını olarak; Kybele ise Anadolu’nun ana tanrıçası olarak kabul ediliyormuş. Athena Tapınağı’nın bulunduğu kısımda daha önceden Kybele bulunuyormuş. Foça için önemli bir yere sahip olan Athena Tapınağı gün yüzüne çıkartılmayı bekliyor.

Tamamen yıkılmış halde olan Athena Tapınağı’nda 2005 yılında gerçekleştirilen kazılarda griffon ve at protom heykelleri bulunmuş. Böylelikle Foçalılar, Phokaia’nın fok dışındaki diğer sembolleriyle ilk kez karşılaşmış.

Tapınağı çevreleyen at protomları Athena ile ilgiliymiş çünkü mitolojide Athena atları eğiten ve onlara egemen olan bir tanrıça olarak biliniyor. Tapınağın kazıları halen devam ediyor ve içeriye giriş yok.

Kybele Tapınağı Anıt Gemisi

eski foça gezilecek yerler

Eski Foça’nın çeşitli noktalarında heykeller var. Bunlar Foça’nın simgeleri. Sokaklarda Balıkçı, Altın Horoz, Fok ve Kybele Anıt Gemisi gibi heykelleri görebilirsiniz. Bunlar belediye tarafından Foça’nın simgeleri unutulmasın diye sokaklara konulmuş. Gayet güzel bir uygulama olmuş.

Foçalılar zamanında gemi yapımında oldukça ileri seviyelerdeymiş. Kendi yaptıkları özgün gemiler ile antik çağlarda Foça’dan çıkıp Karadeniz kıyıları ile Ege ve Akdeniz’i aşarak İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelere ulaşmış. Foçalılar buralarda koloniler kurarak ticaret yapmışlar. Hatta Phokaialılar Fransa’daki Marsilya kentinin kurmuşlar. Daha da ileri bir bilgi vereyim. Phokaialılar da gemilerinde horoz sembolü kullanıyormuş. Biliyorsunuz Fransa’nın sembolü Gal Horozudur. Bu horozun kökeni tahmin edeceğiniz üzere Phokaialılar’dan geliyor.😊 Fransız İhtilali sonrası bu sembol Fransa’ya yayılmış ve şu anda Fransa’nın ulusal sembolü.

Beş Kapılar Kalesi’ne çok yakın olan Kybele Anıt Gemisi’nin zamanındaki adı pentekontermiş. Bu gemiler hem savaş hem ticaret amaçlı kullanıyormuş. 50 kişilik kürekçi ile hareket eden gemiler bize Viking gemilerini anımsattı.

  • Kybele Tapınağı Anıt Gemisi’nin konumu burada.

Foça Denizcilik Müzesi

eski foça gezilecek yerler

Foça denilince akla ilk gelenlerden biri askeri anlamda denizcilik ve Foça komando okuludur. Bu okulun oldukça zorlayıcı sınavları dillere destandır. Askeri anlamda özel bir yeri olan Foça’da güzel de bir müze var.

Foça Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kurulan Denizcilik Müzesi denizciliği tanıtma, sevdirme ve yaygınlaştırma amacıyla kurulmuş.

Müzede denizcilikle ilgili objeler, belge ve fotoğraflar sergileniyor. Gemi dümenleri, maket gemiler, telsizler, gemi pervaneleri gibi ilgi çekici parçalar var. Ayrıca tarihimizdeki önemli deniz savaşları (Kıbrıs çıkarması gibi) detaylı bir şekilde betimleniyor. Tarihe tanıklık etmek ve denizcilikle ilgili bilgi sahibi olmak için bence müzeyi ziyaret etmelisiniz.

  • Denizcilik Müzesi’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Foça Denizcilik Müzesi konumu burada.

Fatih Camii

foça gezilecek yerler

Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından Foça’nın ele geçirilmesi sonrası bölgeye yönelik yapılan imar çalışmaları neticesinde Fatih Cami inşa edilmiş. 1455 senesinde yapılan Fatih Cami adını Fatih Sultan Mehmet’ten alıyor.

Foça’nın Türk dönemine ait ilk önemli yapısı olarak sayılan Fatih Cami, Foça’nın Osmanlı döneminden kalan en eski yapısı durumunda.

Caminin iki kitabesi bulunuyor. İlk kitabede yapıldığı tarih ve Mustafa Ağa isimli kişi tarafından yapıldığı diğer kitabede ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde restore edildiği yazıyor. Kitabeler tarihi okumak için ne kadar önemli bir kez daha görüyoruz.

Eski Foça Yel Değirmenleri

foça gezilecek yerler

Foça derin bir geçmişe sahip bir yer. Antik çağlarda İyon yerleşimi olarak kurulan Foça denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış. Günümüze ise bu isim Foça olarak gelmiş. Foça toprakları zamanında bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Bu medeniyetler de bu topraklara bir çok eser bırakmış. Foça’daki önemli tarihi kalıntılardan biri de Foça Yel Değirmenleri.

Her yel değirmeni gibi bir tepede bulunan tarihi değirmenler güzel bir Foça manzarası vadediyor. Foça’ya hakim tepede tarihi 16. yy’a dayanan 3 tane yel değirmeni bulunuyor. Bunlardan sadece 1 tanesi ayakta kalabilmiş fakat onun da durumu oldukça kötü.

3 değirmenden birinin restorasyonu yapılmış. İçindeki merdivenlerden yukarı çıkıp şahane manzaraya bir de oradan bakabilirsiniz. Belediye tarafından yakında diğer değirmenlerin de restorasyonunun yapılacağını duyduk. Eminim Foça’ya güzel bir hava katacaktır.

Son olarak Foça Yel Değirmenleri’nin bulunduğu yerde sayılabilecek bir noktada antik bir tiyatro bulunuyor fakat tam olarak gün yüzüne çıkartılmamış.

  • Foça Yel Değirmenleri’nin konumu burada.
  • Yel Değirmenleri’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Sadece çevreyi temiz tutalım yeter. Burada ne yazık oldukça fazla çöp vardı.

Pers Anıt Mezarı

eski foça gezilecek yerler
Foça Gezilecek Yerler : Pers Anıt Mezarı (Aşağıda Dediğimi Muhakkak Deneyin)

Foça gezilecek yerler listesinde bizi etkileyen bir diğer yer Pers Anıt Mezarı oldu. Burası Eski Foça’ya yakın ama merkeze uzak noktada yer alıyor. Çok enteresan bir yer. Gittiğimizde kimse yoktu. Buranın çevre düzenlemesini çok sevdik. Mezarın bulunduğu alanı park gibi yapmışlar. Hafif esen rüzgar eşliğinde burayı gezmek çok keyifliydi.

Pers Anıt Mezarı Eski Foça’nın 7 km kadar doğusunda yer alıyor. İ.Ö.4.yy.a tarihlenen Lydia / Lykia geleneğinde Pers etkisi altında kalınarak yapılmış bir mezar anıtı burası. 2000 yılında restore edilip 2001’de ziyarete açılmış.

Pers Anıt Mezarı büyük bir kaya kütlesinin oyulmasıyla oluşturulmuş. İki katlı olan anıtta, mezar odası alt katta bulunuyor. Mezar, Anadolu’da Pers egemenliği (M.Ö. 546-334) döneminde yapılmış.

Not: Bu mezarda muhteşem bir ses yankısı var. İçine girdiğinizde kesinlikle ses deneyi yapın ve yankıyı dinleyin. Çok etkileyici. Bir de burada kocaman aloevera bitkisine benzer bir bitki ve içinden çıkan bir ağaç var. Bu ağacın türünü biliyorsanız lütfen yorumlarda bizi aydınlatın. Çok değişik gelmişti.😊

  • Pers Anıt Mezarı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Pers Anıt Mezarı’nın konumu burada.

Yeni Foça Gezilecek Yerler

yeni foça sahili

Evet Eski Foça gezilecek yerleri bitirdik. Artık konaklama yaptığımız Yeni Foça’ya geçebiliriz. Yeni Foça gezilecek yerler sayısı daha az ama burası da oldukça sessiz sakin ve görülmesi gereken bir yer.

Eski Foça – Yeni Foça şeklinde 2 ayrı bölge olunca sanılıyor ki Yeni Foça çok yeni kurulmuş bir yerleşim yeri. Tarihsel olarak Eski Foça bölgedeki ilk yerleşim yeri ama hemen ardından Yeni Foça kurulmuş. Zamanında Yeni Foça bölgesindeki Şap Madeni dağında çalışan işçiler bu bölgeye yerleşmeye başlamış ve burada da bir yerleşim oluşmuş.

Akşamları sahil boyunca yürüyüş yapanlar, yükselen sohbet ve kahkaha sesleri, kendini koruyan sakin yapısı Yeni Foça’yı çok sevmem için yetti de arttı bile. Şöyle kalabalıktan ve gürültüden uzak, kafamı dinleyeyim, huzurlu bir tatil yapayım diyenler burayı tercih edebilirler.

Yeni Foça sahili oldukça keyifli. Hem küçük bir halk plajı alanı var hem de şezlong şemsiye kiralayabileceğiniz işletmeler bulunuyor. Üstelik buralar hala bizden. Turist avlamaya çalışan esnaflara göre fiyatlar daha uygun.

Yeni Foça Halk Plajı

foça gezilecek yerler

Foça’da denize girilecek bir sürü güzel yer var. Özellikle Eski Foça ve Yeni Foça arasındaki koyları tek tek değerlendirmek lazım. Deniz sıcaklığı olarak biraz soğuk ve esintili gelse de Ege Denizi bu koylarda da güzelliğini göstermeyi başarmış.

Yeni Foça’da denize girilecek yer arıyorsanız adresiniz hemen merkezdeki Yeni Foça Halk Plajı olsun. Deniz olabildiğince berrak ve güzel. Rüzgar olmadığında çarşaf gibi bir deniz sizi bekliyor. Plaj hem kumlu hem de küçük çakıllardan oluşuyor.

Plajdaki mavi renkli şemsiyeler belediyeye ait. Plajdaki otel ve kafelerin de şemsiye ve şezlongları bulunuyor. Belediyenin şezlong, WC, soyunma kabini, duş vb. hiç bir hizmeti yok. Yazın her yerde olduğu gibi burada da kalabalık var.

  • Yeni Foça Halk Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Konum burada.

Sazlıca Plajı

yeni foça gezilecek yerler
Foça Gezilecek Yerler : Sazlıca Plajı ve Eşsiz Güzellikteki İskelesi !

Yeni Foça’dan Eski Foça’ya giderken uğradığımız Sazlıca Plajı deniz açısından güzel ortam açısından karışık bir yerdi. Giriş ücreti ödeyerek içeri girdiğimizde karşılaştığımız tablo annelerin deyimiyle ‘her şey her yerde’ ! 😒 Çadırlar, şezlonglar, işletmenin binaları oldukça karışık ve bakımsızdı.

Buradaki işletme dediğim gibi vasat ve ne yazık ki denizin güzelliğinin önüne geçmiş durumda. Wc, soyunma odaları hijyen açısından güzel görünmüyordu. Piknikçilerin mangal kokularıyla beraber ortam farklı bir hale kavuşuyor.

Sazlıca Plajı’nın denizinden bahsedeyim biraz. Deniz rüzgar olmadı mı güzel fakat rüzgarda bayağı dalgalı olabiliyor. Taşlık kısım ve kumlu alanlar var. Deniz kestanelerine dikkat edin sıkıntı olmasın. Burada bir de garip bir iskele var ki tamamen görüntü kirliliği.

  • Sazlıca Plajı’nın giriş ücreti şezlong ve şemsiye dahil hafta içi 50 TL, hafta sonu 75 TL. değişik bir tarife anlayışı.
  • Sazlıca Plajı’nın konumu burada.

Saklı Cennet Plajı

yeni foça gezilecek yerler

Sazlıca Plajı’na giriş yapıp burayı keşfettikten sonra duyduk ki plajın sol tarafından başka bir koya da gidiliyormuş. Biz de burayı da keşfedelim dedik ve yola koyulduk. Kayalık bir alanda kapıyı geçip yürüyerek 5 dk uzaklıkta bulunan Saklı Cennet Plajı’na ulaştık.

Saklı Cennet Plajı tamamen bakir hiç bir işletmenin olmadığı bir yer. Burası Sazlıca’ya göre daha güzel geldi. Sanırım işletmenin olmaması bu durumda etkili oldu.

Buraya hem Sazlıca Plajı’nın içinden hem de konuma ulaştıktan sonra tepeden 4-5 dakika yürüyerek ulaşıyorsunuz. 2 farklı yol var. Sazlıca Plajı’na giriş ücretli olduğundan diğer yolu tercih edebilirsiniz.

Saklı Cennet Plajı dediğim gibi tamamen bakir bir yer. Deniz Sazlıca’ya göre daha güzel. İlk 1-2 metresi taşlık sonrası ise kum olan bir plaj.

Son yıllarda burası da keşfedildiği için ne yazık ki bilinçsiz insanların çöpleriyle dolu. Lütfen ama lütfen şu güzel doğayı kirletmeyelim.

  • Saklı Cennet Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Konum burada.

Kosova Plajı

Eski Foça ile Yeni Foça arasındaki sahil yolu üzerinde bulunan Kosova Plajı alan olarak oldukça geniş bir plaj. Plajın bir ucunda şezlong şemsiye kiralayabileceğiniz bir alan bulunuyor. İşletmeden faydalanmayacaksanız kendi imkanlarınızla da takılabilirsiniz.

Kosova Plajı’nın denizi oldukça temiz. Rüzgar olamayınca denizde pek dalga olmuyor. Deniz suyu oldukça soğuk. Denizin girişi hafif çakıllı ama sonrası kum. Deniz çabuk derinleşiyor. Dilerseniz burada kamp da yapabilirsiniz. Tabi yorumlara bakmanızda fayda var ! İyi bir yorum görmeniz nadir rastlanan bir durum.😂

  • Kosova Plajı’nın giriş ücreti kişi başı 50 TL. Çadır kurmak isterseniz 100 TL, karavan için ise ücret 300 TL.
  • Kosova Plajı’nın konumu burada.

Kozbeyli Köyü

foça gezilecek yerler
Foça Gezilecek Yerler : Kozbeyli Köyü’nün Meydanı

Kozbeyli Köyü’nün adı kurucusu olan Derebeyi Kuzubeyi’nden geldiği söyleniyor. Köyün konumu önceden başka bir yerdeymiş. Kuzubeyi, Yeni Foça Körfezi’nden gelen korsanlara karşı korunaklı bir bölge olması nedeniyle köyü şimdiki yerine kurmuş.

Köy günümüzde önemli yatırımlarla başka bir çehreye bürünmeye çalışıyor. Peki Kozbeyli’de ne yapılır Buju derseniz Şakir’in Dibek Kahvesi’nde bi kahve içebilir, belli başlı birkaç restoranda yemek yiyebilirsiniz. Başka da bir şey yok.

Benim gönlümü kazanamadı burası açıkçası. Hani ben yazmış olayım ama siz Foça gezilecek yerler listenize dahil etmeseniz de çok şey kaybetmezsiniz. Takdir sizin.

  • Kozbeyli Köyü’nün konumu burada.

Siren Kayalıkları

foça gezilecek yerler

Eski Foça’ya yakın konumda bulunan Orak Adası’nda bulunan Siren Kayalıkları, Foça’nın Kapadokya’sı olarak anılıyor. Küçük küçük adacıklardan oluşan bu kayalıkların hikayesi Yunan Mitolojisine dayanıyor.

Siren Kayalıkları Hikayesi: Yunan mitolojisinde Sirenler; kayalık ve boş adalarda yaşadıklarına inanılan deniz yaratıkları olarak anılıyor. İlk kez Odysseia Destanı’nda yer alan sirenler; geniş kanatları olan kuş şeklinde bir vücuda ve kadın başına sahiplermiş. İnanışa göre yüzleri ve sesleri çok güzel olan sirenler daima şarkı mırıldanırlar. Buradan geçen denizciler sirenlerin sesinden büyülenerek gemilerini bilinçsizce kayalara doğru sürer ve gemileri parçalanıp sirenlere yem olurmuş.

Kayalıkların içinde onlarca mağara bulunuyor ve bu mağaralar Akdeniz foklarına koruma sağlıyor. Fokların yaşam alanlarının etkilenmemesi için kayalıklara yaklaşılmasına ve adaya çıkılmasına izin verilmiyor.

Peki Siren Kayalıklarına nasıl gidebilirsiniz. Siren Kayalıklarına gitmenin yolu Foça Limanı’ndan kalkan tekne turlarına katılmaktan geçiyor. Hemen hemen tüm tekneler Siren Kayalıklarına uğruyor. Biz kayalıklara bu gezimizde gidemedik ama bir sonraki Foça gezimize burayı listemize muhakkak ekleyeceğiz.

Foça gezilecek yerler listemizi tamamladık. Gerek Eski Foça olsun gerekse de Yeni Foça burası gerçekten keşfedilmesi gereken bir yer. Eminim buraya geldiğinizde balıkçı kasabası tadını alıp, huzuru hissedeceksiniz. Listemiz tamam, şimdi gelelim Foça hakkında işinizi kolaylaştıracak hap bilgilere.

Foça Hakkında Hap Bilgiler

Foça Nerede ?

4000 yılık bir tarihe sahip olan Foça, İzmir ilinin bir ilçesi. İzmir merkeze 70 km uzaklıkta bulunuyor. Yukarıda bahsettiği üzere Foça’da Eski Foça ve Yeni Foça ayrımı var. Detayları zaten vermiştim. Foça denilince Eski Foça bölgesi akla geliyor bilginiz olsun.

Foça, Phokaia Antik Kenti’nin bulunduğu yere kurulmuş. Kent Antik Çağda bir İyon yerleşimi şeklinde ortaya çıktığında denizde yaşamakta olan foklardan kaynaklı Phokaia ismini almış. İlçenin doğu kısmında Aliağa, güney kısmında Menemen ilçesi, batı kısmında ve kuzeyinde ise Ege Denizi bulunuyor.

Foça’nın (Eski Foça) haritadaki konumu burada.

Foça’ya Nasıl Gidilir ?

Araç ile Foça’ya ulaşım: Araç ile İzmir tarafından Foça’ya gidecekseniz 2 alternatifiniz var. Bunlardan ilki normal ücretsiz yol diğeri ise Kuzey Ege Otoyolu yani ücretli yol. Biz araçla İzmir merkezden ücretli yolu kullanarak gittik ve yanlış hatırlamıyorsam 21 TL HGS ödedik. Ücretsiz yolda çok trafik ışığı var. Karar sizin tabiki.

İzban ile Foça’ya ulaşım: Foça’ya ulaşım için bir diğer yol İzban ile Foça’ya gitmek. İzban’a bindikten sonra Biçerova İstasyonu’nda inin.  Halkapınar – Biçerova yaklaşık 40 dakika sürüyor. Hatundere istasyonunda 745 Numaralı otobüsler ile Yeni Foça Otogar’a ulaşabilirsiniz.

Vapur ile Foça’ya ulaşım: Vapur ile de Foça’ya ulaşım mevcut. Konak ya da Karşıyaka üzerinden Foça’ya vapurla gidebilirsiniz. Bu seferler sadece yazın yapılıyor. Vapurla yolculuk yaklaşık 2 saat sürüyor.

Uçak ile Foça’ya ulaşım: Foça’ya gitmek için en kolay ulaşım elbette hava yolu ile. Foça’ya en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Havalimanı ile Foça arası mesafe yaklaşık 90 km. Havalimanından Foça’ya ulaşmak için ilk olarak İzmir Otogara buradan da Foça Otogar’a geçebilirsiniz. Ucuz uçak bileti için bu yazımı muhakkak okuyun derim.

Foça’da Nerede Kalınır ?

Foça’da nerede kalınır sorusunun yanıtı bölge olarak 2 ana eksende şekilleniyor. Canlılığın, hareketin ortasında olayım derseniz Eski Foça’da, sakinliği, huzuru bulayım derseniz Yeni Foça’da kalmanızı tavsiye ederim.

Foça gezilecek yerler çoğunlukla Eski Foça’da bulunsa da Yeni Foça oldukça yakın olması sebebiyle uzaklık anlamında sorun oluşturmuyor. Hatta Foça koyları ve plajları da eski ve yeni Foça arasında sıralandığı için konaklamayı her iki bölgede de rahatlıkla yapabilirsiniz.

Kendi deneyimime gelecek olursam, biz Yeni Foça’da Foçamor Otel’de konakladık. Sahile sıfır konumda şahane bir butik otel burası. Konumu, hizmet kalitesi, temizliği, kahvaltısı, konforu ve tüm ince detaylarıyla gönlümde taht kurdu. 10 odalı otelin dekorasyonu mor tonlarda. Adı da mor zaten ama öyle en sevdikleri renk olduğundan değil. Mor renk Foça’yla özdeşleşmiş özel bir renk olduğundan.

Mor antik dönemde de orta çağda da çok özel bir renk olmuş. Öyle ki yüksek fiyatlı olması nedeniyle krallığın ve zenginliğin simgesi olmuş, halkın mor renkte giysiler giymesi yasaklanmış. Ancak akmayan ve solmayan mor renk bulmak mümkün olmuyormuş.

Yeni Foça’da bulunan Şaphane Dağı’ndan çıkartılan ve diğerlerine göre çok daha kaliteli olan, Foça Şapı’nın kullanımı ile elde edilen mor ve kırmızıya çalan renk, hiçbir şeyden olumsuz etkilenmiyor, parlaklığını da koruyormuş. Foça moru Brugge’da, Londra’da çok meşhur olmuş. Foça Şapı ile üretilmiş Mor giysiler Avrupalı soyluların tercihi olmuş. İşte bu hikayeden ilham alarak seçmişler otelin ismini.

Otelin yeni açılan bir cafe kısmı da var. İçecek menüsü oldukça zengin, kahveler ve soğuk içecekler şahaneydi. Özellikle hibiscus ve limonata mutlaka denenmeli. Yani özetle Foçamor Otel bujuyollarda’dan okkalı tavsiyedir. 😍

Foçamor Otel İletişim Bilgileri:

  • Telefon: 0232 814 60 60
  • Adres: Fevzi Çakmak Mah. Yıldırım Sok.No:3, Yeni Foça/İzmir
  • Website: https://focamor.com/

Eski Foça’da Ne Yenir ?

foçada ne yenir

Foça bu denli popüler ve turistik bir yer olmasına rağmen fiyatlar bizi epey şaşırttı. Ben Marmaris’ten Bodrum’dan dolayı fahiş fiyatları normalleştirdiğim için Foça mekanlarındaki fiyatlar baya uygun geldi.

Keyifli ve güzel mekanları var Foça’nın. İlk önerim Foça’nın meşhur dondurmacısı Girit Sakız Dondurmaları Nazmi Usta olsun. Gerçek bir dondurma sever ama her dondurmayı sevmez biri olarak bana dondurma beğendirmek zordur. Kıvamını oldukça beğendim, aromaları da baskın ve farklı.

foçada ne yenir

Şöyle incecik hamurlu, sosuyla, peyniriyle, malzemelerinin kalitesi ve lezzetiyle akıl almaz lezzette pizzalar yemek isterseniz adres Foça Kirke. Bir kere mekan çok şirin. Aynı zamanda butik otel olarak hizmet veren işletmenin girişi de pizzacı. Kim derdi ki özlediğimiz İtalya pizzalarını Foça’da yiyeceğiz. Menü oldukça zengin. Seçim yapmakta zorlandık. En nihayetinde birimiz Odysseus birimiz Helios sipariş ettik. Boyutu o kadar büyük ki, biriyle iki kişi doyardık. Sarımsaklı ekmeği de ne-fis-ti! Fiyatlar da oldukça uygun. Şiddetli tavsiyemdir.

foçada ne yenir

Diğer bir deneyimlediğim alternatife gelelim. Böyle zeytinyağlılar, mezeler, deniz mahsulleri ya da klasik şeylerin dışında bir şeyler yiyelim derseniz adresiniz Kuzinar Foça. Eski Foça’da ara sokakta, keyifli bir atmosferde lezzetli yemekler yemek isterseniz Kuzinar’ı öneririm. Özellikle meyveli semizotu salatası çok iyiydi.

Özetle Foça’da Ne, Nerede Yenir sorusunun cevabı aşağıda.

  • Enfes lezzetli pizzalar – Foça Kirke
  • Sakız dondurması – Nazmi Usta
  • Ege otları ve mezeler – Kuzinar Foça
  • Taze taze balıklar – Fokai Balık Restaurant
  • Deniz mahsulleri – Liman Restaurant
  • Kahvaltı – Kavala Cafe & Winehouse
  • Kumru – Kumrucu Arif
  • Boyoz ve gevrek – Foça Simit

Foça Kaç Günde Gezilir ?

Foça Kaç Günde Gezilir ? Foça’da nasıl bir tatil geçirmek niyetindesiniz önce buna karar vermeniz gerekir. Eğer yalnızca Foça gezilecek yerleri dolaşmaksa amaç günübirlik bile Foça’nın altını üstüne getirirsiniz.

Hadi o kadar kısa olmasın derseniz 2 günde hem gezer hem keyfini çıkarırsınız. Eğer Foça’da denize girecekseniz ve sere serpile vakit geçirecekseniz o zaman 3 günde rahatça koyları ve plajları da dolaşırsınız.

Foça Karataş Efsanesi

Foça ile ilgili bilmeniz gereken bir efsane var. Bu efsanenin adı ünlü Karataş Efsanesi. Efsaneleri sevenler gelsin buraya.

Foça’da nerede olduğu bilinmeyen Karataş adındaki bir taş olduğuna inanılıyor. Efsaneye göre; “Kim Foça’da nerede olduğu bilinmeyen Karataş’a basar ise; içine Foça’ya yerleşme ve hep burada olma isteğini dolar. Karataş’a basan kişi bir gün mutlaka Foça’ya geri döner.” Valla ne yalan söyleyeyim bu hikayeyi bilmeden önce Foça’da gezerken Üstün’e dedim ki tam emekli olunca yerleşilecek yer. Sanırım ben Foça’da bir yerde Karataş’a bastım.😃

Foça gerçekten özel bir yer. Umarım bu doğal havası bozulmaz. İleride Alaçatı’ya dönme olasılığı olmaz inşallah. Bazı yerler olduğu şekilde kalmalı değil mi ? Umarım Foça bunu başarır.

Foça gezilecek yerler yazımın sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Foça ile ilgili maceralarımızı Instagram’a sabitlediğim Foça hikayelerinde görebilirsiniz. Bakmışken takip etmeyi unutmayın.😊Foça gezilecek yerler ile ilgili sormak istediğiniz bir şey olursa aşağıda yorum yapabilirsiniz. Şimdiden musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

Foça İle İlgili Sıkça Sorulanlar

foçanın neyi meşhur

Foça’dan ne alınır?

Foça merkezdeki çarşıdan hediyelik eşyalar, takılar alabilirsiniz. Doğal gıdalar, kurutulmuş otlar gibi mutfağınız için de alışveriş yapabilirsiniz.

Eski Foça’nın neyi meşhur?

Foça’nın denizi, tarihi, dillere destan mitolojik hikayeleri, organik pazarı, tazecik ve lezzetli deniz mahsulleri meşhur.

Tatil için Eski Foça mı Yeni Foça mı?

Eski Foça ve Yeni Foça arası mesafe 20 km ve yüzülecek koy ve plajlar bu iki yerleşim arasındaki yol aralığında yer alıyor. O nedenle tercihe göre her iki bölgede de kalabilirsiniz. Sahile sıfır konumda olması ve sakinliğiyle gönlümü çalan Yeni Foça benim tavsiyem.

6 Yorum

  • Avatar of Ebru

    Ebru

    Merhaba Burcu,

    ben Avusturyadan Ebru, nasilda ilk defa senin yazini okuduyma sasirdim bu gece. ilk olarak tanidigim biryere senin satirlarindan okumak istedim, ve yikildim ne kadar sarif ne kadar güzel bir dil ile bölgeyi tanittigini. Tebrikler ediyorum. 24 yildir turizm ile mesgulum, ve böyle sevkli bir tarif okumadim.

    Eline-diline saglik.

    😉 Yolun acik olsun ve bol bol gez-gör ve yasa…

    Saygilar
    EBRU

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhabalar, o kadar güzel bir yorum ki cümleleriniz içimizi ısıttı, motivasyonumuzu artırdı. Çok teşekkür ederim. Olabildiğince sade, anlaşılır ve detaylı yazmaya çalışıyorum. Karşılık bulduysa ne mutlu.😊 Sevgiler , saygılar 🙂

  • Avatar of Anıl Yıldırım

    Anıl Yıldırım

    Şu an yazdıklarınızı okuyarak Foça yolunda ilerliyoruz. Henüz menemen’deyiz. Çok yardımcı oldu yazılanlar teşekkür ederiz.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.