Cenotes in Mexico

Meksika’daki Cenoteler : Görmeniz Gereken En İyi 10 Cenote

Cenote demek bana göre doğayla bütünleşmek, dünyayı hissetmek, büyülenmek demek. Meksika tam bir cenote cenneti. Bu seyahatimizde listemize bir çok cenote ekledik ve hepsine de gitmeye çalıştık. Zaman kısıtından dolayı bazılarına gidemesek de yer yüzü cenneti cenotelere kalbimizi bıraktık.❤❤❤

Meksika’da özellikle bizim gibi Cancun, Tulum ve Chichen Itza’ya seyahat planlıyorsanız gezi planınıza cenoteleri eklemezseniz olmaz. Gördüğümüz cenoteler her şeyi ile bizi büyüledi. Doğaya aşık bir çift olarak neredeyse girdiğimiz her cenoteden çıkmak istemedik. Keşke Meksika’da biraz daha kalsaydık da daha çok cenoteye gidebilseydik dedik. Nasip olursa 2. Meksika seyahatimizde full cenote turu yaparız artık.😊

Meksika’daki Cenoteler başlıklı yazımda Cenoteler hakkında bilmeniz gereken genel bilgileri verdikten sonra Meksika’da gitmeniz gereken en iyi 10 cenoteyi yazacağım. Sonrasında da bu cenotelerin haritadaki yerlerini gösterip, cenotelerde dikkat etmeniz gerekenleri belirteceğim. Masmavi, yemyeşil bir yazı sizi bekliyor.

Yazıma geçmeden önce Meksika ile ilgili detaylı yazdığım yazıların bağlantısını aşağıya bırakıyorum. Buraya seyahat planlayacaksanız muhakkak yazılarıma göz atın.

Cenoteler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Cenote Nedir ?

Cenote, en kısa tanımıyla tatlı su ile dolu olan düdenlere deniliyor. Bu tanımın ötesinde cenotenin çok daha derin anlamları var. Cenote kelimesi, Maya dilinde erişilebilir yer altı suyuna sahip herhangi bir yeri ifade eden ts’onot kelimesinden türemiş. Meksika’daki cenetolerin çoğu geleneksel Maya topraklarında bulunuyor ve bu cenoteler Maya tarihinde oldukça önemli bir rol oynamış.

Cenoteler normalde temiz ve tatlı su ile dolu. Bir çoğunun yer altı kanallarıyla birbirine bağlı olduğu biliniyor. Yucatan Yarımadası’nın yumuşak kireçtaşlı toprak yapısı sayesinde su rezervlerinin üzerindeki zemin çökmesiyle cenotelerin oluşması gerçekleşmiş.

Cenotelerin Oluşumu

Cenoteler, genellikle tortul kireçtaşı kayalarının çökmesiyle oluşan, içi temiz yer altı suyu ve yağmur suyuyla dolu olan büyük düdenler veya mağaralardır. Cenoteler oluşum açısından 3 çeşide sahip. Bunlar tamamıyla yerin altında kalan mağara tipi cenoteler, yer üstünde kalan açık cenoteler ve son olarak yarı açık yarı kapalı cenotelerdir.

Tarihsel olarak oluşumuna gelince; yaklaşık 66 milyon yıl önce 15 km genişliğinde büyük bir gök cisminin, Meksika’nın Yucatan Yarımadası’na gürültülü bir şekilde çarptığına ve neredeyse bütün dinozorları yok ettiğine inanılıyor. Daha sonra Yucatan’a çarpan devasa gök cisminin, milyonlarca ton kayalığı eritip sıvı hale getirerek büyük bir tsunamiye neden olduğu düşünülüyor. Gökcisminin etkisi ile bu tsunamiden kalan sularının sızdığı 200 kilometre genişliğinde bir krater ve binlerce su çukuru yani cenoteler ortaya çıkmış.

Birçok cenote, çeşitli balıklara, bitki yaşamına ve kaplumbağalara ev sahipliği yapıyor. Yucatan Yarımadası boyunca binlerce Cenote, yaz aylarında serinlenmek için insanlara ilaç gibi geliyor. Enfes dalış noktalarına sahip olan bu cenotelerin hepsi görülmeye değer.

Cenotelerin Tarihsel Önemi

Mayaların hüküm sürdüğü Yucatan Yarımadası’nda bir çok cenote bulunuyor. Mayalar bu cenotelerin tanrılarla konuşabilmeleri için yaratıldığına inanıyormuş. Bundan dolayı Mayalar tarih boyunca cenotelere ciddi anlam yüklemiş. Cenoteleri yer altı dünyası ve öbür dünya ile bir bağlantı olarak görmüşler. Cenoteleri mezar çukurları veya ritüel kurban yerleri olarak kullanmışlar. Cenoteler Mayalar tarafından kutsal olarak kabul edilmiş ve Chichen Itza gibi tüm şehirleri cenotelerin etrafına inşa etmiş.

Meksika’da Kaç Cenote Var ?

Meksika’da Kaç Cenote Var ? Bu sorunun net cevabını vermek imkansız. Fakat Meksika’da 6.000’den fazla cenotenin olduğu düşünülüyor. Bu cenotelerin bir çoğu da Yucatan Yarımadası sınırlarında yer alıyor.

Türkiye’de Cenote Var mı ?

Türkiye’de yeryüzü şekiller açısından bir çok yer altı mağarası bulunuyor. Fakat içi tatlı su dolu olan cenote tarzında bir yer yok.

Meksika’daki En İyi 10 Cenotenin Haritası

Meksika’daki Cenoteler (Harita üzerinde zoom yapabilirsiniz)

Meksika’daki Cenoteler : En İyi 10 Yer

  1. Gran Cenote
  2. Cenote Calavera
  3. Cenote Zacil-Ha
  4. Dos Ojos Cenote
  5. Cenote Azul
  6. Cenote Tankach-Ha
  7. Cenote Suytun
  8. Cenote Oxman
  9. Cenote Ik Kil
  10. Cenote Xcan ché

Meksika’daki Cenoteler : En Güzel 10 Cenote

Meksika’daki cenoteler listeme gittiğim ve duyduğum en iyi 10 cenoteyi ekledim. Tabi bunların dışında da iyi cenoteler vardır fakat listemi çok uzatmak istemedim. Eğer bu listede bu cenote de olmalı dediğiniz bir yer varsa yorum kısmında muhakkak paylaşın.

Meksika’da cenoteler genelde özel işletmeler tarafından işletiliyor. Hepsinin giriş ücreti var. Giriş ücretleri bazılarının makul seviyedeyken bazıları da uçmuş durumda. Özellikle pandemi sonrası giriş ücretlerine baya zam gelmiş. Yani tüm cenotelere gitmek için ciddi bütçe şart. Eğer hepsine gitmeyecekseniz gideceğiniz cenoteyi iyi seçmeniz gerek.

Gran Cenote

tulum gezi rehberi
Meksika’daki Cenoteler : Gran Cenote 2. Giriş

Gran cenote, Meksika’daki cenoteler listesinin en önemli ve en pahalı giriş ücretine sahip yeri.😃 Gran Cenote, Tulum’un en popüler cenotesi kesinlikle. Giriş ücreti son yıllarda rokete bağlasa da burayı ziyaret etmeden Meksika’dan dönmek olmazdı. Tulum’a oldukça yakın ve Coba yolu üzerinde bulunan Gran Cenote gerçekten efsane bir yer.

Her türlü imkanıyla gayet güzel bir işletme tarafından işletilen Gran Cenote doğa olarak size çok güzel manzaralar sunuyor. Kaplumbağalar, cam gibi turkuaz bir su ve yemyeşil bir orman sizi bekliyor.

Konuma ulaştıktan sonra aracınızı hemen girişe ücretsiz park ediyorsunuz ve giriş için sırada bekliyorsunuz. Giriş ücretini ödedikten sonra içeri girince kıyafetlerinizi değiştirebileceğiniz kabinler bulunuyor. Cenoteye inmeden önce duş almak zorundasınız. Bu cenotenin 2 girişi bulunuyor. İlk giriş diğer girişe göre daha kalabalık. İlk girişten yüzerek diğer girişe gidebiliyorsunuz. Tabi eşyalarınıza dikkat etmeniz gerek. Dilerseniz ücret karşılığında emanet dolabı da kiralayabilirsiniz. Ya da direkt 2. girişe gidebilirsiniz.

Yarı açık olan Gran Cenote’nin suyu tertemiz. Kaplumbağalar ile beraber yüzmek çok keyifli. Şnorkelinizi kesinlikle yanınıza alın derim. Biz Türkiye’den şnorkellerimizi yanımızda götürdük valla.😃 Su altı dalışı efsane. Cenote girişlerinin yakınında güneşlenebileceğiniz yerler de mevcut. Dilerseniz burada dinlenebilirsiniz.

  • Gran Cenote Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 500 Peso.
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 16.45
  • Konum: Gran Cenote

Cenote Calevera

meksika cenote

Cenote Calevara oldukça küçük bir cenote. Diğer cenotelere göre de kalabalık değil. Sabah erken saatlerde giderseniz daha az insanla karşılaşabilirsiniz.

Bu cenotede bir merdivenle doğrudan suya iniyorsunuz. Fotoğraf çekilebileceğiniz bir de salıncak bulunuyor. Kadrajı kalabalıktan dolayı temiz yakalamak zor olabilir. Ayrıca buradaki kaya deliklerinden birinden karanlığa da atlayabilirsiniz.😊

Cenotede bir işletme bulunuyor. İşletmeden atıştırmalık ve içecek satın alabilirsiniz. Tulum’a oldukça yakın olduğundan bisikletle de buraya ulaşabilirsiniz. Cenote alan olarak küçük olduğundan fazla insan kaldırmıyor. Erken saatlerde gitmek mantıklı.

  • Cenote Calavera Giriş Ücreti: Giriş ücreti kişi başı 250 peso. Can yeleğine ihtiyacınız varsa 50 pesoya kiralayabilirsiniz. Otopark ücrete dahil.
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Konum: Cenote Calavera

Cenote Zacil-Ha

Meksika'daki cenoteler

Cenote Zacil-Ha, turkuazın da turkuazı olan sulara sahip bir yer. Burası Tulum yakınlarında bir açık hava cenotesi. Cenote’ye ek olarak kabinler, havuzlar, dinlenme alanları, oyun alanı, hamaklar, şezlonglar, küçük bir işletme, banyolar, giyinme odaları gibi yerler de var.

Cenote’nin üzerinden geçen ve üstündeyken cenoteye atlamanız gereken temel bir zip hattı var. Bu cenote yaklaşık 3-4 metre derinliğinde ve alan olarak çok büyük değil. Bu yüzden kalabalık olmayacakken gitmeyi planlayın.

Yüzmek için şnorkel yanınıza almayı unutmayın. Zacilha diğer cenoteler kadar yoğun değil. Sabah erken saatlerde gelirseniz daha güzel olur.

Cenote Zacil-Ha Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 200 Peso
Ziyaret Saatleri: 10.00 – 17.30
Konum: Cenote Zacil-Ha

Dos Ojos Cenote

Meksika'daki cenoteler

Tulum’da gidebileceğiniz bir sürü cenote bulunuyor. Bu cenotelerin hepsine gitmeye kalksanız sanırım 15 gün Tulum’da kalmanız gerekir. Dolayısıyla önceden gideceğiniz cenoteyi belirlemeniz ve ona göre rota çizmeniz gerekiyor. Bir de cenotelerin giriş ücretlerinin epey yüksek olduğunu hatırlatayım. Bütçenizi de düşünüyorsanız cenoteler konusunda seçici olmalısınız.

Cenote Dos Ojos, İki Göz Cenote anlamına geliyor. 400 metre uzunluğunda bir geçitle birbirine bağlanan 70 metre çapındaki iki düdenden dolayı böyle adlandırılmış. Dos Ojos yarı açık su altı mağarası şeklinde olan bir cenote. Özellikle dalış yapmak isteyenler bu cenoteyi tercih ediyor.

Dos Ojos’un en derin yeri yaklaşık 118 metre. Tüm mağara sistemi en az 61 km uzunluğundaymış. Su sıcaklığı yıl boyunca sabit 24-25 santigrat derece civarında. Şnorkelli yüzme için oldukça ideal bir yer. Şnorkelinizi unutmayın.

  • Dos Ojos Cenote’nin Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 350 Peso. Otopark ücretsiz.
  • KonumDos Ojos
  • Ziyaret Saatleri: 09:00–17:00

Cenote Azul

meksika cenote

Cenote Azul adının hakkını veren bir yer. Azul İspanyolca’da mavi anlamına geliyor. Cenotedeki su ayna gibi kendinizi görebiliyorsunuz. Burası hem yerlilerin hem de turistlerin favori mekanı.

Hafta sonları çok yoğun oluyor. Sabah erken saatlerde gelmeniz kalabalığa kalmamanız için güzel olur. Giriş ücreti diğer yerlere göre oldukça makul. Suya girmeden önce duş almalısınız. Can yeleği zorunluluğu yok. Şnorkel bence şart.

Playa del Carmen ve Tulum arasında kalan Cenote Azul’un yanında Cenote Eden de var. Buranın da güzel olduğunu duymuştuk. Vaktiniz varsa burayı da değerlendirebilirsiniz.

  • Cenote Azul Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 120 Peso.
  • KonumCenote Azul

Cenote Tankach Ha

Meksika'daki cenoteler

Meksika’daki cenoteler listeme Coba’ya yakın konumda olan ve oldukça gizemli havası bulunan Cenote Tankach ha ile devam ediyorum. Burası tamamen kapalı bir mağara cenote. Gerçekten ürkütücü bir yapıya sahip. Biz buraya gitme fırsatı bulduk ve gerçekten ürperdik.😀

Girişte kıyafetlerinizi değiştirdikten sonra ücret ödüyorsunuz ve cenoteye doğru iniyorsunuz. Cenoteye uzunca bir merdiven ile yaklaşık 30 metre boyunca iniliyor. Bu merdivenlerden cumburlop atlayanları da görebilirsiniz. En aşağıya geldiğinizde eşyalarınızı bırakabileceğiniz kayalık bi alan var. Yere bırakamazsınız çünkü zeminde su var.

Üstün ile burada dalış yaptık ve çok çok etkilendik. Bence çok popüler cenoteler yerine bu tarz cenoteler tercih etmek çok daha mantıklı. Hem burası diğer cenotelere göre çok da kalabalık değildi.

Eğer Coba’yı ziyarete gelecekseniz bu cenoteyi de değerlendirin derim. Eminim pişman olmayacaksınız.

  • Cenote Tankach-Ha Giriş Ücreti: Kişi başı 100 Peso
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 18.00
  • Konum: Cenote Tankach-Ha

Cenote Suytun

Meksika'daki cenoteler

Cenote Suytun, Instagramın herhalde en popüler cenotesidir. Bence fotografik olmasının dışında da çok büyük bir özelliği yok. Burada iyi fotoğraf için sağlam kamera lazım. Biz buraya gitmek yerine Cenote Ik kil’i tercih ettik.

Cenote Suytun, büyük yuvarlak havuzunun ortasında dairesel bir platforma çıkan taş bir yola sahip. Valladolid yakınlarında Suytun oldukça popüler bir yer. Burası yer altı cenotesi. Merdivenlerden inerek cenoteye ulaşıyorsunuz.

Cenoteye girmeden önce duş almanız gerekiyor. Yüzmek için can yeleği giymeniz şart. Fotoğraf için sabırla sıranızı beklemeniz gerekiyor. En iyi fotoğraflar öğleden sonra güneş ışığı cenotenin içinde sızdığı saatlerde çıkıyor.

Cenote Suytun’un giriş bileti online olarak da alınabiliyor. Bu biraz daha ucuz. Sitesini alta bırakıyorum.

  • Web site: https://cenotessuytun.com/
  • Cenote Suytun Giriş Ücreti: Kişi başı 150 Peso
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 18.00
  • Konum: Cenote Suytun

Cenote Oxman

meksika cenoteler
Meksika’daki Cenoteler : Oxman

Cenote Oxman, doğal ışığın aşağıdaki berrak suları aydınlatmasını sağlayan açık bir çatıya sahip çökmüş yeraltı mağarası tarzı bir cenote. Sarkan ağaç kökleri cenoteye ayrı bir hava katmış. Bu cenotenin ürkütücü bir yapısı var çünkü mayalardan kalan 3000 kafatasının olduğu tahmin ediliyor.

Valladolid yakınlarında yer alan Cenote Oxman kompleksinin içinde restaurant da var. Burada yerel lezzetleri tadabilirsiniz. Giriş için paket şeklinde tercih edebileceğiniz bilet de alabilirsiniz. Giriş ücreti + yemek şeklinde paketler sunuluyor.

  • Cenote Oxman Giriş Ücreti: Kişi başı 150 Peso
  • Ziyaret Saatleri: 07.30 – 17.00
  • Konum: Cenote Oxman

Cenote Ik Kil

Chichen Itza’ya oldukça yakın konumda yer alan Cenote Ik Kil cennetin yeryüzündeki şubesi gibi bir yer. Chichen Itza’dan çıkan buraya geliyor. Gerçekten her şeyi ile efsane bir yer. Bayıldık.

Tıpkı Oxman gibi burası da açık hava mağara cenotesi. Cenoteye doğru sarkan sarkıt bitkiler buraya çok güzel bir hava katmış. Merdivenlerle iniyorsunuz ve karşınızda cennet. Yukarıdan ayrı aşağıdan ayrı güzel.

Cenote’nin bulunduğu kompleks çok düzenli. Her yer tertemiz. Cenoteye girmek için can yeleği zorunlu. Girişte bir şeyler alabileceğiniz büfe gibi bir yer de mevcut.

Eğer Chichen Itza’ya gezi planı yapacaksanız muhakkak burayı listeni alın. Eminim hiç pişman olmayacaksınız. Son olarak Ik Kil için online bilet de alabilirsiniz.

  • Web Site: https://cenoteikkil.com/
  • Cenote Ik Kil Giriş Ücreti: Kişi başı 150 Peso
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Konum: Cenote Ik Kil

Cenote X’Canche

Meksika'daki cenoteler
Meksika’daki Cenoteler : Xcanche

Meksika’daki en iyi cenoteler listemin son başlığına geldik. Cenote X’Canche , Ek Balam Arkeolojik Sit Alanı’na yakın bir konumda bulunuyor. Burası açık hava bir cenote. Güneşlenmek ve havuza atlamak için alanlara ek olarak zip line hattı da var.

Bilet aldıktan sonra cenoteye yaklaşık 2 km yürümelisiniz. Cenote’de inmek için zip hatları, restoran, hamak alanı, banyolar, duş alanları var. Can yeleği zorunluluğu yok. Burası diğer cenotelere göre daha az kalabalık. Cenote içinde küçük bir şelale var.

Valladolid’e gelirseniz ve vaktiniz varsa burayı da tercih edebilirsiniz. Buraya yakın Cenote Secreto Maya, Zazil Tunich – Cenote Museo, Cenote Hubiku gibi cenoteleri de değerlendirebilirsiniz.

Cenote Xcanche Giriş Ücreti: Kişi başı 170 Peso
Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00
Konum: Cenote Xcanche

Cenotelerde Bunlara Dikkat Edin

Cenoteler gördüğünüz üzere cennet gibi yerler. Gerçekten çoğunun içine girdiğinizde başka bir dünyaya girmiş gibi oluyorsunuz. Yucatan Yarımadasına ayrı bir cenote turu yapmak için bile gidilebilir.

Aşağıya cenotelerde dikkat etmeniz gerekenleri yazıyorum. Sorunsuz bir seyahat için bunlara dikkat etmenizde fayda var.

Cenotelerde Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Yanınıza güneş kremi almayı unutmayın. Açık hava cenotelerde yanma ihtimaliniz var.
  • Yanınıza deniz ayakkabısı ve şnorkel alırsanız güzel olur. Biz Türkiye’den kendi eşyalarımızı yanımızda getirdik.
  • Yanınıza alacağınız çantanız mümkünse su geçirmez bir çanta olsun.
  • Hızlı kuruyan ve az yer kaplayan havlu alan ve ağırlık açısından işinize çok yarayacaktır.
  • Cenotelerde iyi fotoğraf için iyi makine şart. Go Pronuz varsa yanınıza almayı unutmayın.
  • Emanete vermeyecekseniz bir gözünüz eşyalarda olsun.
  • Yanınızda kesinlikle nakit bulundurun. Bir çok cenote nakit kabul ediyor.
  • Yerler kaygan adımlarınızı sağlam atın.

Meksika’daki cenoteler başlıklı yazımın sonuna geldim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Cancun, Tulum, Valladolid ve Chichen Itza taraflarını gezecekseniz gezi listenize bu cenoteleri almaya çalışın. Siz de ayrı güzel bir cenote keşfederseniz yorum kısmında muhakkak paylaşın. Şimdiden huzurlu, sağlıklı, musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.