Where is Jordan, How to Get to Jordan ?

Ürdün Nerede, Ürdün’e Nasıl Gidilir ?

Ürdün hayalimizde olan bir ülkeydi ve sonunda bu güzel ülkeyle buluşabildik. Ürdün için 7 gün bir gezi planladık ve Ankara’dan Ürdün’e uçarak bu planı hayata geçirdik. Dünyaca popüler güzellikleri olan Ürdün keşfedilmesi gereken bir ülke. Burası ile ilgili tereddütleriniz varsa bir kenarı bırakın ve harekete geçin. Bu yazımda Ürdün Nerede, Ürdün’e Nasıl Gidilir sorularına cevap bulacaksınız. Ürdün ile ilgili çok detaylı hazırladığım diğer yazılar ise aşağıda.

Ürdün İle İlgili Detaylı Gezi Yazılarım

Ürdün Nerede? & Başkenti Neresi ?

ürdün nerede
Ürdün Nerede, Ürdün’e Nasıl Gidilir : Wadi Rum

Ürdün resmi adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı, Orta Doğu’nun tam kalbinde yer alıyor. Ürdün bir Arap ülkesi ve krallık sistemi (monarşi) ile yönetiliyor. Ülkenin kuzeyinde Suriye, batısında İsrail ve Batı Şeria, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda ise Suudi Arabistan ülkeleri bulunuyor.

Ülkenin başkenti Amman. Diğer önemli şehirleri Akabe, Medeba, Jerash, İrbid gibi şehirler. Akabe, ülkede deniz olan tek yer. Akabe’nin Kızıldeniz’e sahili var. Her noktasını gezmek mümkün olmasa da Ürdün kesinlikle keşfedilmesi gereken bir ülke. Ürdün gezi planı çıkartırken bir çok şeyi hesaplamanız gerekecek. Gezinize ya Amman ya da Akabe ile başlamanız lazım. Aşağıda bu yerler arasındaki mesafeyi görebilirsiniz. Ürdün’ün haritadaki konumu burada.

  • Amman – Akabe arası 335 km ve yol yaklaşık 4 saat
  • Amman – Petra Antik Kenti arası 236 km ve yol yaklaşık 3 saat
  • Amman – Wadi Rum arası 314 km ve yol yaklaşık 3 saat 50 dakika
  • Amman – Jerash arası 50 km ve yol yaklaşık 50 dakika
  • Amman – Ölü Deniz arası 70 km ve yol yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor.

Ürdün’e Nasıl Gidilir ?

ürdüne nasıl gidilir
Ürdün Nerede, Ürdün’e Nasıl Gidilir : Petra

Türkiye’den Ürdün’e nasıl gidilir sorusunun en pratik yolu uçak ile buraya ulaşım. İstanbul, Ankara, Antalya ve Trabzon illerimizden Ürdün’e düzenli seferler var. Burada Trabzon olması çok ilginç geldi bize ama son zamanlarda Araplar arasında Trabzon çok popüler.

Türkiye’den Ürdün’ün 2 şehrine direk uçuş var. Bunlar başken Amman ve Akabe. Akabe, Petra ve Wadi Rum’a yakın olmasından dolayı daha avantajlı. Fakat bilet fiyatları Amman’a göre daha pahalı.

  • İstanbul – Amman arası yolculuk süresi ortalama 3 saat sürüyor.
  • Ankara – Amman arası yolculuk süresi yaklaşık 2 saat.

Biz Ankara’dan Amman’a uçtuk ve Amman’dan Ankara’ya döndük. Ürdün çok büyük bir ülke değil. Gezmesi oldukça rahat. Sadece araba şart. Ürdün’ü gezmek için kuzeyden güneye ya da güneyden kuzeye bir rota çizebilirsiniz.

Ürdün’e havayolu dışında İsrail üzerinden kara yoluyla da girmek mümkün. Tel Aviv, Jerusalem ve Haifa şehirlerinden Eilat’a otobüsle gelip buradan taksiyle sınırdan geçiş yapabilirsiniz. Giriş yaptığınız yer Ürdün’ün güneyine yani Akabe şehri. Bir diğer sınır kapısı ise Ürdün’ün başkenti Amman’a yakın olan ve Kudüs’ten 50 km uzaklıktaki King Hussein Bridge sınır kapısı. Buradan da Ürdün’e giriş yapabilirsiniz.

Özetle nereye ucuz uçak bileti bulursanız ona göre hareket edersiniz. Ayrıca Ürdün’e uçak bileti için favori seyahat uygulamamız olan Skyscanner’dan faydalanabilirsiniz. Burada bazen çok uygun fiyata uçak biletleri oluyor. Ucuz bileti bulduğunuzda hemen bileti kapın ve Ürdün’e uçun.

Ürdün Nüfusu

ürdün gezi blog

Ürdün’ün nüfusu 2020 itibariyle 10.2 milyon. Nüfus artış oranı yaklaşık yüzde %3. Nüfusun çoğunluğu başkent Amman’da yaşıyor. Nüfusun etnik dağılımı ise aşağıdaki gibi.

Ürdün Nüfusunun Etnik Dağılımı:

  • %98 Arap,
  • %1 Çerkez,
  • %1 Ermeni

Ürdün’ün sınır komşularında bir çok siyasi sorun olduğundan tıpkı bizim gibi topraklarında bir çok göçmen barındırıyor. Ürdün’de başta Filistinli olmak üzere Iraklı ve Suriyeliler dahil toplamda 2 milyon göçmen yaşıyor.

Ürdün’ün Yönetim Şekli

Ürdün, 11 Nisan 1921 tarihinde Mavera-i Ürdün Emirliği adıyla İngiliz mandası olarak kurulmuş, 25 Mayıs 1946’da bağımsızlığını ilan etmiş. Yani ülke çok genç, 1 asırlık bile değil. Ürdün’ün resmi adı Ürdün Haşimi Krallığı. Haritadan Ürdün sınırlarına baktığınızda cetvelle çizilmiş gibi duruyor. Bu da proje olarak İngilizler tarafından tasarlandığının bir göstergesi.

Ürdün’ün anayasal monarşik sistem ile yönetiliyor. Ürdün’de Krallık var ve Kralın çok geniş yetkileri var. Mevcut Kral, Kral Hüseyin’in büyük oğlu II. Abdullah. Kral Abdullah babasının ölümü üzerine 7 Şubat 1999 tarihinde tahta geçmiş. Kral II. Abdullah’ın 1994 doğumlu büyük oğlu Prens Hüseyin 2 Temmuz 2009’da Veliaht Prens ilan edilmiş.

Ürdün’de yürütme ve yasama alanında Kral belirleyici konumda. Kralın çok geniş yetkiler var bu yetkilerini anayasadan alıyor. Kral, her türlü yasal sorumluluk ve yükümlülükten muaftır.

Ürdün Vizesi

ürdün nerede ürdüne nasıl gidilir
Ürdün Nerede, Ürdün’e Nasıl Gidilir : Akabe’de Dalış

Ürdün, Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler listesinde yer alıyor. Herhangi bir vize almadan Ürdün’e pasaportunuzla kolayca giriş yapabilir ve burada 90 gün kalabilirsiniz.

Ürdün’e giriş de oldukça kolay. Pasaport polisi sadece nerede kalacaksınız, ne için kalacaksınız gibi bir kaç klasik soru sorup geç diyor. Ürdünlüler Türkleri sevdiği için ayrıcalıklı gibi hissediyorsunuz kendinizi. Biz de Ürdünlüleri tüm seyahatimizde çok sevdik.

Ürdün’de Din

Ürdün nüfusunun büyük bir çoğunluğu Müslüman. Halkının yaklaşık %95’i Sünni Müslüman olan Ürdün’ün resmî dini İslam. Ayrıca ülkede Hristiyan azınlık da bulunuyor. Ülke şeriat ile yönetilmiyor. Din konusunda İran gibi katı bir anlayış yok. Kadınların örtünme gibi bir zorunluluğu da yok. Aslında yaşayış açısından Ürdün, Türkiye ile bir çok benzer noktaya sahip. Ürdünlüler Türkiye’yi çok seviyor. Konuştuğumuz herkes Türkiye hakkında bilgi birikimine sahip.

Ürdün Para Birimi

ürdün para birimi ürdün nüfusu

Ürdün’in para birimi Ürdün Dinarı’dır. Dinar JOD ile ifade ediliyor. 1950 yılından beri Ürdün para birimi olarak JOD’u kullanıyor. 1 Ürdün Dinarı yazıyı yazdığım tarih itibariyle söylüyorum 26 TL. Yani Ürdün Dinarı Türkiye için şu an için Dolar ve Euro’da daha kıymetli.

Ürdün Dinarı madeni paraları aşağıdaki gibi.

  • 1⁄2 piastres/qirsh
  • 1 piastres/qirsh
  • 2,5 piastres/qirsh
  • 5 piastres/qirsh
  • 10 piastres/qirsh
  • 1⁄4 dinar
  • 1⁄2 dinar
  • 1 dinar

Ürdün genel olarak pahalı bir ülke. Son ki dünya genelindeki enflasyon krizinden Ürdünlüler de etkilenmiş. Marketlerdeki fiyatlar bize yakın seviyede. 1 lt benzin 1 JOD civarında.

1 Yorum

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.