Ayvalık Gezilecek Yerler : Nokta Atışı 15 Yer (Haritalı)
Kısa ama öz çok sağlam bir Ayvalık gezilecek yerler listesi sizi bekliyor. Neden az çünkü pratik ve gereksiz yerlerle dolu bir liste yazmak istemedim. Google’da Ayvalık gezilecek yerler diye arama yapın gezilecek 50 yer, 60 yer başlıklarını görürsünüz. Bu kadar yer yazmanın mantığı nedir hiç anlamıyorum ama bu durumun tamamen Ayvalık ruhuna aykırı olduğunu düşünüyorum.
Ayvalık’ın ruhunu yakalayabileceğiniz, sokaklarındaki tarihi dokuyu hissedebileceğiniz, gezdiğinizde size huzur veren yerleri listeleme eklemek istedim. Ayvalık gerçekten özel bir yer. Bizde güzel anılar bıraktı. Burayı gezdiğinizde hem Ege havasını hem de 70’li, 80’li yılların havasını yakalıyorsunuz. Bir bakkal görüyorsunuz aaa burası çocukluğumun bakkalı ya da bir ev görüyorsunuz aaa bizim mahallede de böyle evler vardı diyebiliyorsunuz.
Gittiğiniz bir yerden ne beklersiniz bilemem ama Ayvalık’tan tarih ve kültür bekliyorsanız bunları burada kolayca bulabilirsiniz. Genel olarak burası Rakı Balık Ayvalık üçlüsüyle anılsa da bu üçlüden öte Ayvalık sizi mutlu edecek bir yer. Ben her sokağını gezmeye çalıştım ve her sokağında farklı güzel duygular hissettim. Kaldırımlarından evlerinin rengine, yapay olmayan mimariden insanların yaşam tarzına kadar bu güzel sokaklar size nostalji yaşatmayı başarıyor.😊
Ayvalık Gezilecek Yerler Haritası
Ayvalık Gezilecek Yerler Haritası (Numaraların üstüne tıklayabilir ve harita üzerinde zoom yapabilirsiniz)
Ayvalık Gezilecek Yerler Haritası
- Taksiyarhis Kilisesi ve Müzesi
- Saatli Cami
- Çınarlı Cami
- Ayvalık Sahili
- Macaron Mahallesi
- Hayrettin Paşa Cami
- Ayvalık Ayazması
- Cennet Tepesi
- Kırlangıç Yaşam Merkezi
- Kapri Plajı
- Küçükköy
- Sarımsaklı Plajı
- Badavut Plajı
- Şeytan Sofrası
- Cunda (Alibey Adası)
Bir yeri gezerken harita olmazsa olmazımız. Ayvalık gezilecek yerler haritası da Ayvalık’ı detaylıca keşfetmek için oldukça önemli. Ayvalık’ı genel olarak 3 bölgeye ayırabiliriz. Bu bölgeler sırasıyla:
- Ayvalık Merkez Gezilecek Yerler (1-10 numara arası)
- Cunda Adası Gezilecek Yerler (15 numaralı yer)
- Sarımsaklı Bölgesindeki gezilecek yerler (11-14 numaralı yer)
Bu şablonla Ayvalık’ı gezerseniz çok rahat edersiniz. Nereye ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini aşağıya yazdım zaten ona göre plan yapabilirsiniz. Gelelim bu bölgelerin kısa detaylarına.
→Ayvalık merkezde gezilecek yerler bu yazımın kalbini oluşturuyor. Ayvalık ruhunu tam anlamıyla hissetmek istiyorsanız bu yerleri adım adım arşınlamalısınız. Tavsiyem konaklamanızı bizim gibi bu bölgede yapmanız olacaktır. Çünkü dilediğiniz gibi istediğiniz saatte kendinizi Ayvalık sokaklarına atabilirsiniz. Özellikle Macaron Mahallesi konaklama için biçilmiş kaftan. Bir de bu noktada şunu belirtmek istiyorum. Merkezde araç park yeri bulma olayı sizi darlayabilir. Ayvalık sokakları oldukça dar. Bu noktada aracınızı gezilecek yerlerden birine yakın bir konumda bırakın ve merkezdeki yerleri yürüyerek gezin. Biz arabayı Hayrettin Paşa Cami yanına bırakmıştık. Sonrası tabanvay. Kırlangıç Yaşam Merkezi ve Cennet Tepesi’ne gitmek için araç daha iyi olur belirteyim.
→Gelelim 2. bölgeye yani Cunda Adası ve merak edilen soruya yani “Ayvalık mı Cunda mı?” sorusunun cevabına. Bu sorunun bana göre net bir cevabı var o da tabi ki Ayvalık. Peşinen söyleyeyim ben Ayvalık’ı daha çok sevdim. Neden derseniz çünkü Ayvalık daha doğal ve daha tarihi. Cunda biraz popüler kültürün etkisine girmiş durumda. Bu durumu aşağıda daha detaylı irdeleyeceğim.
→Ayvalık gezilecek yerler listedeki son bölge Sarımsaklı Bölgesi. Ayvalık’ta denize nerede girilir diyorsanız bu bölgeyi şiddetle tavsiye ederim. Tertemiz bir deniz sizi bekliyor. Ayrıca bu bölgeye yakın olmasından dolayı son zamanlarda popüler olmaya başlayan Küçükköy’ü de bu kısma ekledim.
Ayvalık Gezilecek Yerler
Ayvalık gezilecek yerler listesine geçmeden son olarak Ayvalık tarihinden kısa bir dem vurmam gerekiyor. Çünkü gezeceğiniz yerlerin geçmişini bilmeniz adımlarınızı boşa atmanızı engelleyecektir.
Ayvalık’ın tarihi 1400’lü yıllara dayanıyor. Osmanlı’nın bölgeyi fethetmesinden sonra bölgeye Rumlar yerleştirilmiş ve o tarihten mübadeleye kadar Ayvalık’ta Rumlar yaşamış. Cunda ve Ayvalık 29 Mayıs 1919’ da Yunan ordusu tarafından işgal edilmiş. Kurtuluş Savaşı sonrası 4 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nda belirtilen Türkiye – Yunanistan Nüfus Mübadelesi gereğince Ayvalık’a Girit, Makedonya ve Midilli Türkleri yerleştirilmiş.
Yani Ayvalık gezilecek yerlerin temelinde kültürlerin harmanlandığı yerler bulunuyor. Bu yerleri bu gözle gezmeniz gezdiğiniz yerin mantığını daha kolay kavramanızı sağlayacaktır. Ayvalık’taki ilk durağımıza geçelim ve listemize artık başlayalım.
Taksiyarhis Kilisesi ve Müzesi
Ayvalık merkezde gezilecek ilk yerimiz Taksiyarhis Kilisesi ve Müzesi. Bu kilisenin Ayvalık’ın ilk kilisesi olduğu düşünülüyor. Tarihi 15. yüzyıla dayanan Taksiyarhis Kilisesi başlangıçta küçükken bir çok kez dönüşüm geçirmiş ve günümüzdeki yapısına kavuşmuş.
Taksiyarhis’in anlamı Baş Melek demekmiş. Kilise Hz. İsa’nın yaşam hikayesinin anlatıldığı mermer ikonlarla donatılmış. Kilisenin ikinci katında 16 pencereli ahşap galeri kadınlar bölümü olarak yapılmış. Depremlerden, savaşlardan kurtularak günümüze gelen kilisenin Apsis bölümü bize daha ilgi çekici geldi.
Kurtuluş Savaşı sonrasında uzun süre Tekel Deposu olarak kullanılan yapı 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore ettirilmiş ve 2013 yılında “Taksiyarhis Anıt Müzesi” olarak hizmet vermeye başlamış.
- Taksiyarhis Kilisesi ve Müzesi’nin giriş ücreti kişi başı 20 TL. Müze kart burada geçerli.
- Pazartesi günü ziyarete kapalı. Açılış saati: 09:00 – Kapanış saati: 19:00
- Konum burada.
Not: Cunda Adası’nda da Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi var. Aynı isim ama farklı yerler bilginiz olsun.
Saatli Cami (Agia İanni Kilisesi)
Dedim ya kültürler, dinler burada harmanlanmış. İşte size güzel bir örnek. Bir zamanlar kilise şimdi ise cami olarak kullanılan Saatli Cami. Ayvalık’ta bu tarz örnek yerleri fazlasıyla göreceksiniz. Gerçekten duygu karmaşası eşliğinde merkezi gezeceksiniz.😊
Saatli Cami, 1870’lerin başında Agios Yannis Kilisesi olarak inşa edilmiş. Sonraki yıllarda çan kulesinin üzerine kare planlı saat kulesi eklenmiş. İsmini de bu saatten alıyor.
Kilise, 1928 yılında mübadele sonrasında camiye dönüştürülmüş. Günümüzde de halen cami olarak kullanılıyor. Caminin saati 1946 yılındaki depremde zarar görmüş. 2004 yılında cami restore edilince, 2007 yılında da saat yenilenmiş.
Bu caminin şadırvanında oturup serinlemek oldukça güzel. İçerisi de oldukça değişik hisler uyandırıyor. Standart bir cami yapısı olmayınca farklı şeyler hissetmemeniz mümkün değil. Caminin konumu burada.
Çınarlı Cami (Agia Iorgi Kilisesi)
Ayvalık sokaklarını gezerken her noktadan tarihi bir yer çıkıyor. Bir zamanlar kilise olan Çınarlı Cami 19.yy’ın ikinci yarısında Ayvalık’ta oturan Rumlarca yapılmış. Kilise cumhuriyetin ilanından sonra camiye çevrilmiş.
Çınarlı Cami’nin bir diğer adı da Alibey Cami. Mimari açıdan oldukça etkileyici bir yapıya sahip olan cami moloz ve kesme taştan yapılmış. Yapı haç planlı olup, haçın ortası kubbe, yanları da tonoz ile örtülü.
Etrafındaki çınar ağaçlarından dolayı Çınarlı Cami olarak anılan caminin konumu burada.
Ayvalık Sahili
Ayvalık gezilecek yerler listesine Ayvalık sahili ile devam edip biraz deniz havası alalım olmaz mı? Ayvalık sokaklarını arşınlarken burada deniz olma ihtimali aklınızdan çıkıyor. Dar sokaklar ve büyüleyici atmosferi sizi denizden uzaklaştırıyor. Sokaklardan denize çıkınca aaa burada deniz vardı diyorsunuz.😁 Yani bizde öyle oldu.
Ayvalık sahilde denize karşı bir çay içip geleni gideni izlemek oldukça keyifli. Acıkırsanız buraya yakın Tostçular Çarşısı’nda Ayvalık’ın meşhur tostunu deneyimleyebilirsiniz. Aklınızda bulunsun Ayvalık günübirlik tekne turları da buradan kalkıyor. Dilerseniz 1 gününüzü ayırıp Ayvalık’ta tekne turu yapabilirsiniz.
Son olarak hemen hemen her ilçede olan büyük harflerle ilçenin adının yazılışını bu sahilde görebilirsiniz. Fotoğraf çekilmek isterseniz aklınızda bulunsun. Bunun dışında sahil tarafında hediyelik eşya satan yerlerden alışveriş yapabilirsiniz. Ayvalık Sahili’nin tam konumu burada.
Macaron Mahallesi
Ayvalık gezilecek yerler listesinin bana göre en önemli yerine geldik. Macaron Mahallesi, Ayvalık kültürünü birebir yansıtan çok güzel bir mahalle. Ayvalık’ın tarihi evlerini bu mahallede sık sık göreceksiniz. Tarihi evlerin tarihi kapılarına aşık olacaksınız. Rengarenk kapıları görünce bizim çelik kapılara küfredeceksiniz.😂
Bizim konakladığımız Belkıs Konukevi de Macaron Mahallesindeydi. Otelin konumundan dolayı sürekli bu mahalleyi gezdik. Sokak sokak her noktasına girdik ve rengarenk evlere hayran kaldık. Instagram’da Ayvalık evleri diye reels bile paylaştım.😂 70’li 80’li yılların havası var bu mahallede. Bir yanda güzel kahvehaneler diğer yandan varlığını devam ettirmeye çalışan bakkallar. Berberleri bile film sahnelerindeki gibi. Burada 2000’li yıllardan 1980’li yıllara ışınlanıyorsunuz resmen.
Macaron Mahallesi dediğim gibi Ayvalık’ın ruhunu tamamen yansıtıyor. Birbirinden güzel eski Rum evlerini, otantik kafeleri burada göreceksiniz. Bir de bizim gibi perşembe günleri kurulan halk pazarına denk gelirseniz mahalle tamamen cümbüş oluyor. Pazarda neler yok ki. Antika eşyalar, birbirinden güzel hediyelik ürünler, tekstil ürünleri gibi bir çok şeyi Ayvalık pazarında bulabilirsiniz.
Macaron Mahallesi ile ilgili bir çok şey öğrendik. Mesela biri ben Ayvalıklıyım derse büyük ihtimalle bu mahalleli olurmuş. Çünkü sağa sola göç edenler hep bu mahalleden göç etmiş. Bir de Ayvalık’ta Macaron Mahallesi’ni Makaron Mahallesi diye telaffuz etmeyin. Ayvalıklılar bu duruma ayar oluyor.😂 Peki Macaron ne demek ? Macaron Mercanköşk denilen bir bitkinin adı. Bir zamanlar bu bitki Rumların sıklıkla yetiştirdiği ve evlerini süsledikleri bir canlıymış.
Bu mahallede yapmanız gerekenleri aşağıya tek tek sıralıyorum. Özellikle Ayvalık evleri ve bazı mekanları muhakkak detaylı keşfedin.
Macaron Mahallesi’nde Neler Yapılır ?
- Tarihi Ayvalık evlerinin çoğu bu mahallede. Sokakları arşınlayın ve evlerin önünde bol bol fotoğraf çekilin.
- Seyahatinizi Macaron pazarına (perşembe günleri) denk getirin ve burada alışveriş yapın.
- Antikacılar Sokağını gezmeyi unutmayın.
- Akşam mekanlarda keyif yapın.
- Camlı Kahve’de koruk suyu için.
- Şeytanın Kahvesi’nde limonata için.
- Macaron Konağı’na ve Macaron Kahvesi’ne mutlaka uğrayın.
- Macaron Muhallebicisi’nin tatlılarını pas geçmeyin.
Macaron Mahallesi’ni Ayvalık gezilecek yerler listesinin en güzel yeri ilan ediyorum. Buraya bence ayrı bir önem vermelisiniz. Instagram’da reelslarımı görünce mahallenin rengarenk olduğunu fazlasıyla anlayacaksınız. Favorim ve en çok sevdiğim yer sarı kapılı ev oldu.😊 Mahalle merkezinin konumu burada.
Hayrettin Paşa Cami
Ayvalık gezilecek yerler listemde kiliseden camiye dönüştürülmüş bir çok yer var. Bunlardan biri de Hayrettin Paşa Cami. Hayrettin Paşa Camisi aynı ismi taşıyan Hayrettin Paşa Mahallesi’nde yer alıyor.
Eski bir kilise olan cami 1850 yılında inşa edilmiş sonrasında 1928 yılında camiye dönüştürülmüş. Burası Ayvalık’ın ilk kiliselerden biri. Alan olarak Ayvalık’ın en büyük kilisesi olan Hayrettin Paşa Cami zamanında dini nitelikte eğitim veren bir kiliseymiş. Bizdeki medrese mantığında bir yer yani.
Yapıdaki Hıristiyanlığa ait dinsel konularla ilgili ikonaların yer aldığı panolar camiye çevrildikten sonra sıvayla daha sonra ise boya ile kapatılmış. Ayrıca yapıya mihrap eklenmiş.
Biz burayı araba park alanı olarak kullandık ve gelmişken gezelim dedik. İyi ki de gezdik güzel bir yapının var olduğuna şahit olduk. Konum burada.
Ayvalık Ayazması
Bizi şaşırtan çok enteresan bir yere geldik. Ayvalık Ayazması, Macaron Mahallesi sınırlarında bulunuyor. Burası hem mimari açıdan hem de özellikleri açısından Ayvalık’ta muhakkak görülmesi gereken bir yer.
Ayazma adı Yunanca kutsal yer anlamına gelen “Hagiasma” kelimesinde geliyor. Ayazmalar, Ortodoks mezhebine ait yapılar ve genellikle Ortodoks kiliselerinin altında veya yanında bağımsız ya da müstakil olarak bulunuyor. Ayazmaların hastalıklara şifa dağıttığına, dileklerin gerçekleşmesine yardımcı olacağına inanılıyor. İlginç bir bilgi daha; Türkiye’de ayazmalar açısından en zengin kent İstanbul. Hatta Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen ayazmaların sayısı Bizans Dönemi’nden daha fazla.
Ayvalık ayazmasının adı Panagia Phaneromeni Ayazması olarak geçiyor. Panagia, Ortodokslarca Meryem Ana’ya verilen ad. Phaneromeni ise canlanan, yeniden ortaya çıkan, görünen anlamında. İsminden de anlaşılacağı üzere bu yapı, Meryem Ana için yapılmış. Burası bir kilise değil, kiliselerle karıştırmayın.
Ayvalık Ayazması’na geldiğinizde yapının içinde aşağıda akan sudan muhakkak için. Buranın çok mistik bir havası var. Ayvalık Belediyesi’nin son derece güzel restore ettiği Ayazma’nın herhangi bir giriş ücreti yok. Konum burada.
Cennet Tepesi
Ah bu Cennet Tepesi ahh. Kanatlarımız olsa direkt bizi uçuracaktı. Seneler sonra bana Ayvalık Cennet Tepesi deseler aklıma direkt rüzgar gelir herhalde. Yok böyle bir rüzgar. Sağdan bir darbe soldan bir darbe insanı sersem ediyor. Kapalı bir alana girdiğinizde kendinizi boks ringinde dayak yemiş gibi hissediyorsunuz. 😂
Gelelim Cennet Tepesi’nin detaylarına. Ayvalık’ı kuşbakışı görmek isterseniz Cennet Tepesi ilk adresiniz olmalı. Çam ağaçlarının arasında güzel bir yer olan Cennet Tepesi’nde Ayvalık Belediyesi’nin işletmeciliğinde seyir terası ve kafeterya bulunuyor. Burada oturup bir şeyler yiyebilir ve Ayvalık manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Genelde insanlar gün batımı için burayı tercih ediyor. Güneş batarken tepelerin ardından Ayvalık ve Cunda buradan bir başka güzel görünüyor.
Burada belediyenin bir işletmesi var. Fiyatlar makul seviyede. Kalabalık olunca bazen serviste aksamalar olabiliyor. Biz tostla beraber çay getirin dedik fakat tostu yedik çay 15 dakika sonra geldi. Aslında tam tersi olması yani çayın önden gelmesi gerekirdi ama kalabalık dedik geçtik.😂
- Ayvalık Cennet Tepesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok.
- Konum burada.
Kırlangıç Yaşam Merkezi
Ayvalık ve Cunda’yı gezerken buraya fazla zamana ayırdığımızı fark ettik. Cunda biraz daha fazla zaman alır diye düşünmüşken adanın çevresine gitmeyelim dedik ve ekstra zamanımız kalmıştı. Biz de artı zamanı nerede değerlendirelim derken kendimizi Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde bulduk.
Burası küçük bir Avm. Tarihi yerlerin dışına çıkıp kendimizi buraya attık. Nedendir bilmiyorum ama ya kapitalizmin etkisi ya da bir zamanlar Avm cenneti Ankara’da yaşamamızın etkisinden bazen alışveriş merkezlerine gidesimiz tutuyor.😂
Kırlangıç Alışveriş Merkezi’nde klasik avm mağazaları bulunuyor. Burada biraz vakit geçirip yolunuza devam edebilirsiniz. Konum burada. Araç park yeri sorunu yok.
Kapri Plajı
Ayvalık merkezde yer alan Kapri Plajı, Belediye tarafından işletilen bir plaj. Fiyatlar makul seviyelerde. Oldukça küçük bir alana sahip plaja biz gittiğimizde baya bir rüzgar vardı. Kalabalık olunca küçüklük sorun olabilir belirteyim.
Plajın hemen yanında su sporları yapabileceğiniz bir yer var. Burada surf yapabilirsiniz. Plaj taşlı bir plaj. Ayvalık merkezde denize girilecek yer arıyorsanız burayı değerlendirebilirsiniz. Uzaktan bir yerden gelip burayı değerlendirmenize çok da gerek yok. Daha güzel yerler var.
Deniz taşlı olduğu için yanınıza deniz ayakkabısı almanızı tavsiye ederim. Alanda kiralayabileceğiniz şezlong ve şemsiye bulunuyor. Konum burada.
Küçükköy (Yeniçarohori)
Evet artık yavaş yavaş Ayvalık merkez dışına çıkıyoruz. Ayvalık çevresinde ilk durağımız Küçükköy. Ayvalık’a gelince Küçükköy’ü görmeden dönmek olmaz. Burası eski bir Rum köyü. Dolayısıyla köydeki evler Rum mimarisinin özelliklerini taşıyor. Mübadele döneminde Rumlar yerine buraya Balkanlardan gelen Boşnaklar yerleşmiş. Boşnaklar da 80’li yıllara kadar burada kalmış ve başka yerlere göç etmişler. Şimdi ise köyde öncesinde evlerini terk eden ve sonra geri gelen insanlar kalıyor.
Küçükköy’e geldiğinizde burayı 1-2 saate rahatça gezip rotanıza devam edebilirsiniz. Burada birbirinden güzel sanat evleri ve kafeler bulunuyor. Köye canlılık katan bu mekanların hepsi görülmeye değer. Köye geldiğinizde yapmanız gerekenlerin başında Boşnak Böreği yemek geliyor. Kıymalısı tavsiyemdir. Böreğe ek olarak Boşnak Mantısını da değerlendirebilirsiniz. Köy meydanında zaten bir çok mekan var. Genel olarak hepsi aynı tarzda. Kafanıza göre bir mekan tercih edebilirsiniz.
Küçükköy daha yeni yeni içi doldurulmaya çalışılan bir yer. Şehirden gelen bir grup tarafından bir projeyle hayat bulan Küçükköy tam bir sanat köyü olma yolunda ilerliyor. Çok büyük beklenti ile gitmeyin. Aşağıya Küçükköy gezilecek yerler listesini bırakıyorum. Vaktiniz varsa buraları geniş geniş gezebilirsiniz. Küçükköy’ün konumu burada.
Ayvalık Küçükköy Gezilecek Yerler:
- Halil Başyazgan Küçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi
- Küçükköy Kent Müzesi
- KıraARThane
- Atelier Sanat Merkezi
- Artura Gallery
- Galerida
- Neferi Kurşun Asker Atölyesi
- Yeniçarohori Antique Art
- Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi
Not: Küçükköy’ün eski adı Yeniçarohori imiş. Bu ismin bir hikayesi var. Fatih Sultan Mehmet Midilli’yi fethetmeye karar verince 1462’de köyün bulunduğu alana yeniçerilere oba kurdurtmuş. Adayı fethettikten sonra yeniçeriler burada ikamet etmeye devam etmiş. Buranın bir yeniçeri yurdu olduğunu gören Rumlar da yerleşime “yeniçerilerin yeri” anlamına gelen Yeniçarohori demiş.
Sarımsaklı Plajı
Ayvalık gezilecek yerler listemizin 3. bölgesine geldik. Ayvalık’ta denize girilecek yer arıyorsanız adresiniz Sarımsaklı Plajı tarafı olmalı. Burada mis gibi bir deniz sizi bekliyor.
Biz Küçükköy sonrası kendimizi bu tarafa attık. Sarımsaklı Plajı 7 km uzunluğunda upuzun bir plaj. Burada takılabileceğiniz bir çok işletme bulunuyor. İşletmede takılmak istemezseniz alan geniş serin havlunuzu bakın keyfinize.
Sarımsaklı Plajı kumdan oluşuyor. Deniz oldukça sığ. Çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için biçilmiş kaftan. Tek eksi yani yazın çok kalabalık. Kalabalığı da takmıyorsanız keyfiniz gıcır. Ya da hafta içi buraya gitmenizi tavsiye ederim. Deniz suyu da bize soğuk geldi belirteyim.
Sarımsaklı Plajı halk plajı olduğundan buranın herhangi bir giriş ücreti yok. Aracınızı sahilde ya da kumsala yakın yerlere park edebilirsiniz. Belediyenin otopark ücreti 30 TL.
Sarımsaklı Plajı ile ilgili genel görüşüm pozitif yönde. Ayvalık’ta denize girilecek yer arıyorsanız ilk değerlendirmeniz gereken yer burası. Biz burada çok fazla takılmadık. Açıkçası kalabalık bizi biraz bunalttı. Gerekli çekimlerimizi yapıp istikamet Badavut Plajı dedik. Sarımsaklı Plajı’nın konumu burada.
Badavut Plajı
Sarımsaklı Plajı’nın en yakın alternatifi Badavut Plajı. Burası Sarımsaklı Plajı’nın kopyası gibi. Bize biraz daha sakin geldi. Burada da işletme bolluğu var. İşletmeler sağ olsun her yere şemsiye şezlong atmış durumda.
Badavut Plajı’nın denizi tertemiz. Su soğuk. Plaj kumdan oluşuyor. Burası da çocuklu aileler için oldukça uygun. İster işletmelerde isterseniz de kendi imkanlarınızla takılabilirsiniz.
Sarımsaklı Plajı bize kalabalık gelince buraya kaçtık. Burası bir nebze daha sakin. Plajın en sağ tarafına doğru ilerlerseniz daha sakin yerleri bulabilirsiniz. Bunun için yürümeniz gerekiyor. Biz yolun sonlandığı bir yerde bir siteye aracımızı park ettik ve sitenin içinden plaja geçtik.
Plajda kendiniz takılacaksanız yanınıza bir şeyler almayı unutmayın. Ayrıca plajda olta ile balık tutanları gördük. Balık tutma sevdanız varsa değerlendirebilirsiniz. Bize göre Ayvalık’ta denize girilecek en iyi yer burası. Akvaryum gibi tertemiz bir deniz sizi bekler.
- Badavut Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Araç parkında herhangi bir sorun yaşamadık.
- Konum burada.
Şeytan Sofrası
Plajlar sonrası bu bölgede bulunan Şeytan Sofrası günümüzün son rotasıydı. Burada da öyle bir rüzgara denk geldik ki dedim kesin Ayvalık merkeze kısa yoldan uçuş yapacağız herhalde. 😁 Korkuluklara yaklaştıkça rüzgar arttıkça artı. Fotoğraf ya da video çekmek çok zor oldu. Burada daha uzun vakit geçirmek isterdik fakat rüzgar pek izin vermedi.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan büyük kayalık tepelerin üzerinde yer alıyor. Konum gayet güzel. Buradan tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası’nın manzarası gözüküyor.
Burada üzerinde Şeytan’ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisi bulunuyor. Sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintileriyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini andırıyor. Bu alan demir kafes içine alınmış. Şeytanın ayak iziyle ilgili bir çok rivayet var. Rivayetler de genelde Yunan Mitolojisine dayanıyor.
Şeytan Sofrası’nın bulunduğu alanda büyük bir işletme bulunuyor. Dilerseniz burada bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Genelde insanlar buraya gün batımını seyretmek için geliyor. Biz şiddetli rüzgara dayanamadık ve günü başka yerde batırdık.
- Şeytan Tepesi’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Burada sadece otopark ücreti var. Ama ne hikmetse bizden otopark ücreti alınmadı. Aracımızı girişte sağ tarafta park etmiştik. Belki de ücretsiz alandı.
- Konum burada.
Cunda (Alibey Adası)
Biz burayı 2 güne gezeriz dediğimiz Cunda’yı yarım güne gezdik ve Ayvalık’a geri döndük. Ayvalık mı Cunda mı diye araştırıyorsanız cevap bana göre Ayvalık. Cunda da güzel fakat bizi Ayvalık kadar etkilemedi. Neden diyecek olursanız Cunda sanki daha yapay geldi. Ayvalık sokakları ve mahalleleri geçmiş hissini çok daha güzel yansıtıyor.
Ayvalık’a kadar gelmişken elbette Cunda’yı da ziyaret etmeniz gerekiyor. 1 günde adayı rahatça gezersiniz. Ha ben adada her noktayı gezeceğim, koylarında plajlarında yüzeceğim derseniz o zaman süreniz biraz daha uzayabilir.
Cunda gezilecek yerler listesini aşağıya bırakıyorum. Daha detaylı Cunda gezisi için Cunda Gezilecek Yerler başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Cunda Gezilecek Yerler Listesi:
- Rahmi M. Koç Müzesi (Taksiyarhis Kilisesi)
- Sevim Ve Necdet Kent Kitaplığı
- Cunda Yel Değirmeni
- Panaya Kilisesi
- Cunda Tarihi Pazar
- Taş Kahve
- Anelemmatik Güneş Saati
- Cunda Despot Evi
- Ayışığı Manastırı
- Çamlı Manastır
Ayvalık gezilecek yerler listem bu kadar. Az ama öz bir liste yapmak istedim. Bu yerlerin tamamını görmek Ayvalık için size ciddi bir tecrübe katacaktır. Bu yerleri gezmeden önce aşağıda Ayvalık’a Gitmeden Önce Bunları Bilin başlığını da okuyun derim.
Ayvalık’a Gitmeden Önce Bunları Bilin
Ayvalık Nerede ?
Ayvalık, Balıkesir ilimize bağlı bir ilçe. Konum olarak Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Denize kıyısı olan Ayvalık coğrafi olarak harikulade bir konuma sahip. Bir çok adaya ev sahipliği yapan Ayvalık tarihi bir öneme de sahip. Bir çok medeniyetin hüküm sürdüğü Ayvalık’ın batısında Ege Denizi yer alırken, kuzeyinde Burhaniye (Balıkesir), güneyinde Dikili (İzmir) bulunuyor. Ayvalık’ın karşısında ise bir zamanlar bizim toprağımız olan ama şimdi Yunanistan’a bağlı Midilli Adası bulunuyor.
Ayvalık’ın haritadaki konumu burada.
Ayvalık’a Nasıl Gidilir ?
Ayvalık’a hem kara hem denizyoluyla ulaşım oldukça rahat. Biz Muğla tarafından İzmir yolunu kullanarak Ayvalık’a ulaştık. Otoban kullanırsanız Ayvalık’a çok daha çabuk ulaşırsınız. Ayrıca ilçeye havayoluyla da ulaşmak mümkün.
- Ayvalık İstanbul arası mesafe 423 km
- Ankara Ayvalık arası mesafe 680 km
- Bursa Ayvalık arası mesafe 280 km
- İzmir Ayvalık arası mesafe 140 km
- Balıkesir Ayvalık arası mesafe 128 km.
Ayvalık’a denizyoluyla ulaşmak isteyenler İstanbul Yenikapı ve Bostancı’dan kalkan deniz otobüslerini kullanabilir. Yaklaşık 2 saatte Bandırmaya ondan sonra 3 saat yolculuk sonrası Ayvalık’a ulaşabilirsiniz.
Ayvalık’a havayolu ile ulaşım için Körfez Havalimanı’na bilet almalısınız. THY, Pegasus ve Anadolu Jet’in Edremit, Körfez Havalimanı (EDO)’ ya seferleri mevcut. Edremit Körfez Havalimanı da Ayvalık’a yarım saat uzaklıkta yer alıyor ve dilerseniz hava yolu firmalarının servisleri ile dilerseniz de Edremit – Ayvalık güzergahında çalışan minibüslerle Ayvalık merkeze ulaşabilirsiniz.
Ayvalık Kaç Günde Gezilir ?
Ayvalık gezilecek yerler listesini 3 bölüme ayırmıştım. Bu yerleri gezmek için 3 gün yeter diye düşünüyorum. Hatta hızlı olursanız 2 gün bile yeterli olabilir. Rahat rahat gezmek istiyorum derseniz de 4 gün de buraları gezebilirsiniz. Yukarıda belirttiğim 3 bölgeye 1’er gün ayırmanız yeterli olacaktır. Süreleri artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Yani her şey sizin tatil planınıza bağlı.
Ayvalık’ta Nerede Kalınır ?
Ayvalık’ta nerede kalınır sorusunu tıpkı Ayvalık gezilecek yerler listesini 3’e ayırdığım gibi cevaplamaya çalışacağım. Daha sonra da nokta atışı bir yer vereceğim. Ayvalık’ta kalabileceğiniz 3 bölge var. Macaron Mahallesi, Cunda ve Sarımsaklı Plajı bölgesi. Peki Ayvalık için en iyi yer neresi ?
Cevap sanırım belli. Ayvalık’ta nerede kalınır sorusu için bence kesinlikle Macaron Mahallesi’nde bir yer bulmalısınız. Ayvalık kültürünü derinden hissetmek için bu bölgede kalmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Eski bir Rum evinde kalmanız size nostaljik duygular yaşatacak, Ayvalık kültürünü fazlasıyla hissetmenizi sağlayacaktır.
Macaron Mahallesi tarihi bir mahalle ve gezilecek yerlere oldukça da yakın. Biz de bu mahallede konakladık ve konaklama deneyimimizden oldukça memnun kaldık. Hop kendinizi bir anda tarihi Ayvalık sokaklarında bulmanız ciddi bir avantaj. Biz burada Belkıs Konukevi’nde kaldık. Bu konuk evi 140 yıllık tarihi bir Rum evi. Restore edilmiş ve oldukça şık olmuş. Odalar 2-3 kişilik. Kahvaltı açık büfe ve oldukça lezzetli ürünler var. Her gün farklı bir sıcak ürün servis ediliyor.
Servis yapan Nilüfer Abla çok tatlı biri. Otelin işletmecisi Dilara Hanım da oldukça ilgiliydi. Her noktada yardımcı oldular ve bize güzel bir konaklama deneyimi yaşattılar. Detayları Vlog’da ve Instagram’da görebilirsiniz.
Belkıs Konuk Evi İletişim Bilgileri:
- Adres: Fevzipaşa-Vehbibey, Barbaros Cad. 9. Sok. NO:10, 10400 Ayvalık/Balıkesir
- Telefon: 0544 440 99 15
Araç park yeri için önceden konuk evi ile iletişime geçin yardımcı oluyorlar. Bahsettiğim gibi Ayvalık sokakları oldukça dar ve park yeri sorunlu.
Ayvalık’ta Ne Yenir ?
Evet gezdik tozduk acıktık değil mi ? Ayvalık’ta ne yenir diyorsanız cevapları mekanlarıyla beraber aşağıda vermeye çalışacağım. Ayvalık denilince akıllara hemen tost gelir. Tost Ayvalık için önemli. Bunun için Ayvalık’ta Tostçular Çarşısı bile var. Bunun dışında Ege mutfağının lezzetleri Ayvalık mutfağının baş köşesinde. Tatlılar, deniz ürünleri, içecekler ne ararsan var Ayvalık’ta.
Biz Ayvalık’ta mekan olarak her yeri deneyimleyemedik. Fakat Ayvalık lezzetlerinin çoğunu tatmaya çalıştık. Bazılarını beğendik bazılarını beğenmedik. Ama genel olarak kanaatimiz olumlu yönde oldu. Ayvalık’ın meşhur lezzetlerini tatmak için Macaron Mahallesi ve Cunda tarafını muhakkak değerlendirmelisiniz. Buralar daha tarihi olduğu için mekanlar burada kümelenmiş durumda.
Ayvalık’ta ne yenir sorusuna bir de rakı balık Ayvalık 3’lüsünü eklemezsek olmaz. Ayvalık’ta bu üçlüye oldukça fazla önem veriliyor. Bunun için Ayvalık’ta güzel meyhaneler var. Biz de birini deneyimledik ve oldukça memnun kaldık. Hadi gelin Ayvalık’ta ne yenir sorunun cevaplarını tek tek mekanlarıyla beraber anlatayım.
Ayvalık’ta Ne Yenir ?
- Meşhur Ayvalık Tostu: Ayvalık denilince akla ilk tost gelir herhalde. Tost ama bildiğiniz sıradan tost değil. Ekmeği ve içindeki malzemeleri özel olan bir tost. Asıl Ayvalık tostunda Ezine peyniri ve Kasap Sucuk kullanılır bilginiz olsun. Peki Ayvalık tostu nerede yeni derseniz hemen belirteyim Ayvalık’ta bunun için Tostçular Çarşısı var. Burayı değerlendirebilirsiniz. Yine de mekan önerisi için Hacıoğlu Aşkın Tost Evi, Mesut Büfe, Meşhur Dürümcü Serko ve Tadım Tost Evi’ni değerlendirebilirsiniz.
- Koruk Suyu: Ayvalık’a gelince olgunlaşmamış üzümden yapılan koruk suyunu içmeden dönmek olmaz. Ekşi bir tadı olan koruk suyunu Ayvalık’ta bir çok mekanda deneyimleyebilirsiniz. Biz de öyle yaptık ama tatlı ekşi dengesi olarak Camlı Kahve’de yapılan koruk suyunu daha bir beğendik. Burada koruk suyuna alternatif olarak karadut suyunu da deneyebilirsiniz. O da bize başarılı geldi.
- Limonata: Limonata koruk suyuna alternatif olarak içebileceğiniz güzel bir içecek. Çoğu yerde denedik ama en çok Şeytanın Kahvesi’nde içtiğimiz limonatayı sevdik.
- Rakı-Balık-Ayvalık: Ayvalık’ın olmazsa olmaz üçlüsünü bir çok mekanda deneyimleyebilirsiniz. Fakat size önerim Tamam Meyhane olacak. Biz burayı baya sevdik. Mekanın hem sahilde hem de Macaron Mahallesi’nde 2 şubesi var. İkisi de ayrı güzel. Biz Netflix’deki Zeytin Ağacı dizisindeki Fiko’nun Meyhanesi olarak kullanılan şubeyi deneyimledik. Mekanın ambiyansı gayet güzel. Menu fix ve fiyatlar makul seviyelerde. Ayvalık’ta rakı balık yapacaksanız Tamam Meyhane’yi tavsiye ederim.
- Lor Tatlısı ve Kurabiyesi: Ayvalık’ın meşhur lezzetlerinden biri de lor tatlısı ve kurabiyesi. Cunda’da bulunan Karadeniz Mutfağı lor tatlısı için tavsiye ediyor. Ben tatlıyı ehh işte beğendim ama Üstün hiç sevmedi. Aman aman bir tatlı kesinlikle değil.
- Taş Kahve: Cunda’da bulunan taş kahvede kahve içmeyi unutmayın. Kahve bizzat burada dövülerek yapılıyor. Vlog’da yapan abimizi görebilirsiniz. Lezzet gayet başarılı.
- Sepet Peyniri: Kaldığımız otelde Ayvalık’ın meşhur lezzetlerinden biri Sepet Peyniri’dir denildi. Biz de hemen izini takip ettik ve bulduk. Ayvalık’ta sepet peyniri almak isterseniz Sarıbaş Peynir Evi’ni tercih edebilirsiniz. Sepet peynirine ek olarak lor peyniri de alabilirsiniz.
- Zeytin ve Zeytinyağı: Ayvalık’a gelince zeytinin önemini fazlasıyla göreceksiniz. Ayvalık zeytini de oldukça lezzetli. Ayvalık sokaklarında zeytin ve zeytinyağı satan bir çok yer var. Buralardan hem Ayvalık zeytini hem de soğuk sıkım zeytinyağı alabilirsiniz.
- Sakız Kurabiyesi: Kurabiye için İmren Pastanesi adres olarak gösterildi. Fakat çok beğenmedik belirteyim. Yani sakız kurabiyesini başka adreste deneyin derim.
- Papalina: Papalina Ayvalık bölgesinden çıkarılan bir balık türü. Görünüşü hamsiye oldukça benziyor. Cunda tarafında bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
- Köfte: Ayvalık’ta çok da meşhur olmasa da köfte de yiyebilirsiniz. Biz Aranan Köfteci’yi denedik ve oldukça memnun kaldık. Fiyatlar makul, lezzet üst seviyede. Tavsiye edilir.
- Girit Leblebisi: Girit leblebisini normal leblebiden farklı olarak kumda kavruluyor. Kum olarak da Sarımsaklı Plajı’nın kumu kullanılıyor. Oldukça sert olan Girit leblebisi Ayvalık’ta 74 yaşındaki Mustafa amca tarafından yapılıyor. Sahildeki mekanlarda Girit leblebisini bulabilirsiniz.
- Girit Mezeleri: Girit leblebisi demişken Girit mezelerini pas geçmemiz olmaz. Ayvalık sonuçta eski bir Rum yerleşkesi. Dolayısıyla yeme içme kültürü de Rumlardan etkileniş. Girit sofrasının bir çok mezesini Ayvalık’ta deneyimleyebilirsiniz. Bunun için adres ya Macaron Mahallesi ya da Cunda Adası.
Evet Ayvalık’ta ne yenir soruna cevap vermeye çalıştım. Bu lezzetlere yöre halkının tavsiyelerini dinleyerek ulaştık. Sizin de bu mekanı kaçırmayın dediğiniz öneriniz varsa aşağı yorum kısmında muhakkak bizimle paylaşın.
Ayvalık İçin Araba Kiralamak Şart mı ?
Ayvalık için araba kiralamak çok şart değil. Ama yine de araç kiralarsanız zaman kazanma açısından fena olmaz. Ayvalık merkezde araba kullanmaya gerek yok. Yollar oldukça dar ve sıkıntılı. Park yeri daha da sıkıntılı. Yapmanız gereken aracınızı uygun bir yere park edip merkezi öyle gezmeniz olacaktır. Bunun dışında Cunda ve Sarmısaklı tarafına dolmuşlar var. Buraları araba olmadan gezebilirsiniz.
Yani Ayvalık için araç şart mı derseniz bana göre çok şart değil. Fakat araç olursa her zaman daha rahat ederseniz gerçeği de var.🚗
Ayvalık Gezilecek Yerler Vlog
Ayvalık sokaklarını arşınladığımız Ayvalık gezilecek yerler Vlogumuzu umarım beğenirsiniz. Hem geziyoruz hem de size en doğru bilgileri vermek için ciddi bir emek harcıyoruz. Vlogu izlerken kanalıma abone olursanız çok sevinirim. İyi seyirler.😊
Instagram’da Ayvalık Seyahatimiz
Instagramıma sabitlediğim Ayvalık ve Cunda hikayelerimden Ayvalık deneyimlerimizi yakından görebilirsiniz. Bakmışken takip etmeyi ve Ayvalık reelslerime yorum yapmayı unutmayın.😊
Ayvalık gezilecek yerler yazımın sonuna geldim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bizim atladığımız sizin bildiğiniz önemli bir yer varsa yorum kısmında muhakkak paylaşın. Şimdiden musmutlu gezmeler diliyorum.😊
2 Yorum
rabia
harika anlatmışsınız gurme gibi nereler güzel değil net bir şekilde yazmışsınız, çok beğendim teşekkürler
Bujuyollarda
Merhaba teşekkür ederiz. İyi seyahatler dileriz.:)