Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey | 2024-2025 Dönemi
Doğu Ekspresi öyle bir yolculuk ki, yazılan tüm abartı yorumları fazlasıyla hak ediyor. Bir ulaşım aracı olmaktan ziyade başlı başına bir deneyim. Elbette popüler olmasından da kaynaklı bilet bulmanın aşırı zor olduğu yönündeki yorumlar maalesef ki bir şehir efsanesi değil. Zor elbette zor olmasına ama peki bilet bulmanın hiç mi kolay yolu yok derseniz elbette var.
Doğu Ekspresi yolculuğu bence Türkiye’deki en güzel tren yolculuğudur. Hatta Türkiye’nin ötesinde dünyanın en iyileri arasına girer. Yaşattığı nostaljik hava, hissettirdiği duygular bence paha biçilemez. Bana göre Türkiye’de yaşayan herkes bu deneyimi ömrü hayatında 1 kez de olsa yaşamalı.
Tam da Aralık ayındayız. Yani Doğu Ekspresi turlarının başlama dönemi. Kışın bu yolculuk oldukça keyifli oluyor. Karlı yolların arasında ilerleyen bir tren ve getirdiği mutluluk paha biçilemez. Ben de bu deneyimi yaşadım ve sizinle bildiğim, gördüğüm, tecrübe ettiğim her şeyi paylaşmak istiyorum. Velhasıl Doğu Ekspresi ile ilgili tüm bilgiler ve püf noktalar aşağıda sizlerle olacak.
Not: Doğu Ekspresi bilet bulma taktikleri ve kış mevsimiyle ilgili yolunuza ışık olabilecek yazılarımın bağlantıları aşağıda. Kışın tatil planlıyorsanız yazılarıma göz atmanızda fayda var.👌
- Doğu Ekspresi Bileti Nasıl Alınır
- Kışın Gezilecek Yerler
- Kışın Tatile Giderken Alınması Gerekenler Listesi
- Kışın Gidilecek Ülkeler
- Yılbaşında Yurt Dışında Nereye Gidilir
- Yılbaşında Türkiye’de Nereye Gidilir
Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Masalsı bir tren turu düşünün. Dağların arasından nehirlerin kenarından geçen, Anadolu’nun kadim şehirlerine uğrayan ve bu güzel şehirlerin havasını hissettiren bir tren. Yaşayabileceğiniz en keyifli deneyimlerden biri olan Doğu Ekspresi turu hakkında güzergâhtan saatlere, ihtiyaç listesinden kalkış saatlerine kadar her şeyi yazmaya çalışacağım. Aklınıza takılan bir soru olursa yazımı tam olarak okuduktan sonra yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. Ya da direkt Instagram‘dan takip etmek koşuluyla soru sorabilirsiniz.😊
Doğu Ekspresi Turu Nedir?
Doğu Ekspresi Turu Nedir? En kısa tanımla Doğu Ekspresi, Ankara’dan Kars’a sefer yapan ve Kırıkkale-Sivas-Erzincan-Erzurum illerinden geçerek Kars‘a ulaşan TCDD taşımacılık trenidir. Doğu Ekspresi treninin güzergâh uzunluğu 1310 km ve sefer süresi yaklaşık 25 saat. Bu bahsettiğim Klasik Doğu Ekspresi. Bir de 2019 yılından sonra hayatımıza giren Turistik Doğu Ekspresi var.
Turistik Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Kars güzergahında belirli günler işleyen ve sadece yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan ekspres ana hat trenine deniliyor. Turistik Doğu Ekspresi biletlerinin yaklaşık %35’i TCDD tarafından 1 ay öncesinden bireysel satışı sunulurken kalan kısmı tur acenteleri tarafından satılıyor. Aşağıda klasik tur ile turistik turlar arasındaki farkları tek tek yazacağım. Okumaya devam.⬇️
Doğu Ekspresi Hangi Şehirlerden Geçiyor?
Doğu Ekspresi Hangi Şehirlerden Geçiyor? Öncelikle Klasik Doğu Ekspresi Ankara Tren Garı’ndan her gün 18.00 de kalkıp Kars Tren Garı’nda saat 19.00 da noktalanan 25 saatlik bir yolculuk. Yani bu nostaljik yolculuk yaklaşık 1 gün sürüyor. Doğu Ekspresi’nin Ankara’dan çıkıp Kars’a ulaşana kadar durduğu istasyonlar sırasıyla: Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars Tren İstasyonları. Yani Doğu Ekspresi trenine binmek için sadece Ankara’ya gelmenize gerek yok. Diğer istasyonlardan da bu tura katılabilirsiniz. Şunu da belirtelim; tren sadece bu şehirlerin merkezinde durmuyor. Bu şehirlere bağlı ilçelerde de mola veriyor.
Burada püf nokta şu: tur güzergahında en güzel manzaralar Ankara-Kars yönünde gündüz saatlerine denk geldiği için bu yön daha revaçta ve haliyle bu yönde bilet bulmak daha zor. Bir öneri Kars’a uçakla gidip, Ankara’ya dönüşü Doğu Ekspresi ile yapabilirsiniz. Dönüş için daha rahat bilet bulunabildiği bilinen bir gerçek. Bu tüyo aklınızın bir kenarında bulunsun.
Doğu Ekspresi Güzergahı
- Ankara
- Kırıkkale
- Kayseri
- Sivas
- Erzincan
- Erzurum
- Kars
Doğu Ekspresi Saatleri
Doğu Ekspresi nerelerde ne kadar duruyor? Doğu Ekspresi ile seyahat planlıyorsanız trenin kalkış saati oldukça önemli. Treni kaçırmamanız için saatlere dikkat etmelisiniz. Doğu Ekspresi’nin Ankara’dan Kars’a ve Kars’tan Ankara’ya kalkış saatleri aşağıdaki gibi. Bu saatlerde değişikli olma ihtimali her zaman var. TCDD’nin sitesinden güncel halini takip etmenizde her zaman fayda var.
Ankara’dan Kars’a Kalkış Saatleri
- Ankara’dan kalkış: 17.55
- Kayseri’den kalkış: 00.48
- Sivas’tan kalkış: 04.19
- Erzincan’dan kalkış: 10.32
- Erzurum’dan kalkış: 14.32
- Kars’a varış: 18.30
Kars’tan Ankara’ya Kalkış Saatleri
- Kars’tan kalkış: 08.00
- Erzurum’dan kalkış: 12.10
- Erzincan’dan kalkış: 16.06
- Sivas’tan kalkış: 22.18
- Kayseri’den kalkış: 01.48
- Ankara’ya varış: 08.30
Doğu Ekspres Turu Ne Kadar Sürüyor?
Doğu Ekspres Turu Ne Kadar Sürüyor? Doğu Ekspresi treninin hızını Japonya’nın hızlı trenlerine benzetmeyin. Hatta bizim hızlı trenlere de benzetmeyin. Bu tren nostaljik bir tren sonuçta ağır gidiyor. Yavaş yavaş sindire sindire gezdiriyor sizi. Doğu Ekspresi’nin ortalama hızı 80 km/saat. Ankara – Kars arası yolculuk tek yön yaklaşık 25 saat sürüyor. Bu uzun yolculukta sıkılırım diye düşünmeyin inanın zaman nasıl geçiyor hiç anlamıyorsunuz. 25 saat yolculuk Klasik Doğu Ekspresi için. Turistik Doğu Ekspresi ortalama 31 saat sürüyor.
Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları 2024 – 2025 Dönemi
Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları 2024 – 2025 Dönemi: İşin en önemli kısmı Doğu Ekspresi için bilet alabilme kısmı. Doğu Ekspresi’nin bilet fiyatları oldukça makul seviyelerdeydi. Fakat son yıllarda bu uygunluk seviyesi uçuşa geçti ve biletler ateş pahası oldu. Doğu Ekspresi bilet fiyatları yolcuların tercih ettiği vagon sistemine göre değişiklik gösteriyor. Trende 3 şekilde yolculuk yapabilirsiniz: Örtülü kuşetli denen 4 kişilik kompartımanlarda, 2 yataklı kompartımanlarda (Turistik Doğu Ekspresi) ve pulman denilen koltuklu bölümlerde. Yolcular genelde yataklı kompartıman seçtiğinden önceden rezervasyon çok ama çok önemli.
4 kişilik kompartıman örtülü kuşetli olarak geçiyor. Örtülü kuşetli vagonlar pulman koltuklara göre daha rahat ve kullanışlı iken, yataklı vagonlara göre daha fazla kişinin bir arada kalarak seyahat ettiği vagonlar.
2 kişilik kompartıman yani yataklı vagon Turistik Doğu Ekspresi olarak geçiyor. Turistik Doğu Ekspresi 29 Mayıs 2019’da ilk seferine çıktı ve Aralık – Mart ayları arasında sefer yapmaya devam ediyor. Turistik Doğu Ekspresi’nde sadece yataklı ve yemekli vagon bulunuyor. Doğu Ekspresi’nde ise yemekli, pulman ve örtülü kuşetli vagon var. Turistik Doğu Ekspresi biletini genelde seyahat acenteleri satıyor. Tabi bulabilirseniz TCDD’nin sitesinden de Turistik Doğu Ekspresi biletini satın alabilirsiniz.
Doğu Ekspresi bileti bulma noktasında çok daha detaylı hazırladığım (https://bujuyollarda.com/dogu-ekspresi-bileti-nasil-alinir-bilet-fiyatlari/) yazıma muhakkak göz atın.
Turistik Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları
- 2019 yılı yataklı vagon Doğu Ekspresi Bileti 140 TL,
- 2020 yılı yataklı vagon Doğu Ekspresi Bileti 400 TL,
- 2021 yılı yataklı vagon Doğu Ekspresi Bileti 480 TL,
- 2022 yılı yataklı vagon Doğu Ekspresi Bileti oda ücreti 650 TL,
- 2023 yılı yataklı vagon Doğu Ekspresi Bileti oda ücreti tek yön 3.100 TL,
- 2024 yılı yataklı vagon Doğu Ekspresi Bileti oda ücreti tek yön 12.000 TL.
Not: Turistik Doğu Ekspresi’nde 2 kişilik oda fiyatı 12.000 TL. 1 kişi bile olsanız odayı kapatmak için 12.000 TL ödemeniz gerekiyor. 2 kişi olursanız kişi başı 6.000 TL ödüyorsunuz. Bu ücret tek yön ücreti ve her şey dahil değil. Yani yemek hariç oluyor.
Ankara – Kars Turistik Doğu Ekspresi Yataklı Bilet Fiyatları (2024-2025 Dönemi)
- Tam yolcu bilet ücreti: 900 TL
- 13-26 yaş arası genç yolcu bilet ücreti: %15 indirimli
- Öğretmen bilet ücreti: %15 indirimli
- 60-64 yaş bilet ücreti: %15 indirimli
- 65 yaş ve üzeri bilet ücreti: %50 indirimli
- TSK personel bilet ücreti: %15 indirimli
- Personel bilet ücreti: %15 indirimli
- Basın personeli bilet ücreti: %15 indirimli
- 7-12 yaş arası çocuk bilet ücreti: %50 indirimli
Ankara – Kars Doğu Ekspresi Pulman (Koltuklu) Bilet Fiyatları (2024-2025 Dönemi)
- Tam yolcu bilet ücreti: 500 TL
- 13-26 yaş arası genç yolcu bilet ücreti: %15 indirimli
- Öğretmen bilet ücreti: %15 indirimli
- 60-64 yaş bilet ücreti: %15 indirimli
- 65 yaş ve üzeri bilet ücreti: %50 indirimli
- TSK personel bilet ücreti: %15 indirimli
- Personel bilet ücreti: %15 indirimli
- Basın personeli bilet ücreti: %15 indirimli
- 7-12 yaş arası çocuk bilet ücreti: %50 indirimli
Not: 2024-2025 kış sezonu Doğu Ekspresi seferleri 23 Aralık’ta başlayacak, 2 Mart 2025’e kadar devam edecek.
Klasik Doğu Ekspresi ile Turistik Doğu Ekspresi Arasındaki Farklar
2019 yılından itibaren Doğu Ekspresi hattında iki farklı tren seferi düzenleniyor. Bunlardan biri Klasik Doğu Ekspresi, diğeri ise 2019’da hizmete giren Turistik Doğu Ekspresi. TCDD’nin aynı güzergaha iki ayrı tren koymasının nedeni, turistleri ve ulaşım amacıyla seyahat eden yolcuları birbirinden ayırmak. Zira, özellikle kış aylarında Doğu Ekspresi’ne bilet bulmak oldukça zorlayıcı. Her ne kadar güzergahları aynı olsa da, bu iki tren arasında bazı önemli farklar mevcut.
Klasik Doğu Ekspresi ile Turistik Doğu Ekspresi Arasındaki Farklar
- Vagon Çeşitleri: Klasik Doğu Ekspresi’nde Pulman Vagon (her sırada 2 çift ve 1 tekli koltuktan oluşan, standart koltuklarla donatılmış bir vagon türü) ve Örtülü Kuşetli Vagon (oda şeklinde düzenlenmiş, 4 kişilik bir vagon) bulunuyor. Turistik Doğu Ekspresi yalnızca yataklı vagonlardan oluşuyor. Yataklı vagonlarda iki kişilik oda şeklinde tasarlanmış ve küçük bir otel odasında olduğu gibi buzdolabı, masa ve lavabo gibi olanaklar var
- Yolculuk Süresi: Her iki trenin güzergahı aynı olsa da, Turistik Doğu Ekspresi’nin büyük şehirlerde daha uzun süre durması nedeniyle yolculuk süresi farklılık gösteriyor. Doğu Ekspresi, yolculuğunu 26 saatte tamamlarken, Turistik Doğu Ekspresi’ndeki seyahat süresi 30-31 saate kadar çıkabiliyor.
- Bilet Fiyatları: Turistik Doğu Ekspresi adından da anlaşılacağı üzere daha pahalı. Turistik Doğu Ekspresi’ne ait bilet fiyatları kişi başı değil, yataklı vagon fiyatı olarak belirleniyor. Yani tek kişi veya iki kişiyle seyahat etmeniz fark etmez, fiyat sabit.
- Dönemsellik Farkı: Turistik Doğu Ekspresi yalnızca yılın belirli dönemlerinde hizmet veriyor.
- Yolcu Profili: Klasik Doğu Ekspresi’nde genellikle ulaşım amacıyla seyahat eden yolcuları taşınıyor. Turistik Doğu Ekspresi’nde daha çok turistik gezi amaçlı seyahat eden yolculara yönelik.
Doğu Ekspresi Bilet Bulma Taktikleri
Doğu Ekspresi Bilet Bulma Taktikleri: Bir şey için çok rağbet varsa o şey daha kıymetli oluyor. Tıpkı Doğu Ekspresi bileti gibi. Bu işlem sıradan bir bilet işlemi olmadığından futbol maçı gibi taktik gerektiren bir durum haline kavuşuyor. Yani taktiğiniz iyi ise bileti kapabiliyorsunuz. Aşağıda benim Doğu Ekspresi Bilet Bulma Yöntemlerim var. Bu taktikler umarım işinize yarar. Sizin de önerileriniz varsa yorum kısmında muhakkak paylaşmayı unutmayın.😊
Doğu Ekspresi Bilet Bulma Yöntemleri
- Tüm detayları göz önünde bulundurup gitmek istediğiniz döneme karar verdikten sonra bilet bulmak için efor sarf etme aşamasına geçebiliriz. Biletler tam 1 ay öncesinden satışa sunuluyor. Örneğin bugün 5 Mart bileti 6 Şubatta satışa çıkıyor. Sadece 1 aylık kısım satışta oluyor, yani birkaç ay sonrasına bilet alma gibi bir şansınız yok.
- Biletlerin satışa çıktığı net bir saat yok. Ben gece 02.30 da satışa açıldığını da gördüm sabah 7’de de.
- Satışa çıktığı an tüm vagonlar dolu görünebilir. Bazen tur acenteleri biletleri satın almış olabiliyor. Tabi burada umudumuzu yitirmiyoruz. Bileti iptal edenler olabildiği gibi bazen ek vagon da konulabiliyor. Ben gece yatmadan önce dolu görünen bilete sabah kalktığımda yer buldum ve hemen aldım.
- Mümkünse tek bir tarihte sabit kalmayın. Belirli bir tarih aralığı belirleyebilirseniz ve size uyan tüm tarihleri sürekli check ederseniz bilet bulma ihtimaliniz daha da artacaktır.
- Doğu Ekspresi için bilet bulmanın zor olduğunu biliyoruz artık onun için birkaç gece uykusuzluğu göze almalı hatta mümkünse 2 kişi nöbetleşe bilgisayar başında beklemelisiniz. Bu şekilde er ya da geç bilet bulunuyor bence.
- Diyelim ki tüm bu aşamaları geçtiniz ve size uyan bir tarihte Doğu Ekspresi biletini yakaladınız. Bu aşamada hemen yerleri seçmeniz gerek ve bileti almanız için 10 dakikanız olacak. 10 dakika içinde bileti satın alamamış olursanız sistem sizi otomatik olarak atacak ve boşalan yerleri muhtemelen bilgisayar başında pusuda bekleyen başka biri kapacak. O nedenle boş yer buluncaya kadar geçen, sayfayı yenileyip durduğunuz süreçte bilgilerinizi (Ad Soyad, T.C. kimlik numaraları) girmiş olmanız faydanıza olacaktır.
Şimdi özetle liste halinde Doğu Ekspresi bileti bulma yöntemlerini aşağıya bırakıyorum. Taktikler benden uygulaması sizden.
Doğu Ekspresi Bileti Bulma Yolları
- Hızlı ve pratik olun
- Gece saatlerini kollayın
- TCDD Eybis uygulamasını sık sık kontrol edin
- Sabit bir tarihte takılı kalmayın
- Ara duraklara bakın
- Nöbetleşe 2 kişi şeklinde bilet bakın
- İptal edilen biletleri ve ek vagon koyulma ihtimalini unutmayın
- Verileri hızlı girin
Bu yazıyı okuduğunuza göre siz de bir Doğu Ekspresi sevdalısısınız ve bu unutulmaz deneyimi yaşamayı istiyorsunuz. Dilerim tavsiyelerim işe yarar ve en kısa zamanda bilet bulup yolculuğa çıkarsınız. Bilet bulma aşamasını hallettiyseniz muhtemelen şimdi treni ve kompartımanı düşünüyor ve bazı şeyleri merak ediyorsunuz. Onların da cevabı burada elbette.😊
Doğu Ekspresi İhtiyaç Listesi & Bizim Deneyimimiz
Şimdi gelelim benim Doğu Ekspresi tecrübeme. bu noktada tavsiyelerimi dikkate alırsanız çok daha fazla rahat edersiniz. Sizin de önerileriniz olursa yorum kısmında paylaşmayı unutmayın. Zaman geçiyor her şey değişebiliyor. Güncel bilgiler bizim için önemli.😊
Doğu Ekspresi İhtiyaç Listesi & Yanınıza Almanız Gerekenler
- Ben kız kardeşimle 2 kişilik yataklı kompartımanda seyahat ettim. Nevresimler ve battaniye tertemizdi. Gönül rahatlığı ile yatabilirsiniz. Hassasiyetiniz varsa kendi nevresiminizi getirebilirsiniz.
- 2 kişilik odada bir adet priz bulunuyor, uzatma kablo işinize fazlasıyla yarar.
- Yanınıza küçük su ısıtıcılarından almanızı tavsiye ederim, çay kahve için epey iyi oluyor.
- 2 adet otellerde olan tek kullanımlık terliklerden var. Daha rahat etmek isterseniz kendi terliğinizi getirebilirsiniz.
- 2 kişilik yataklı kompartımanda lavabo bulunuyor. El yüz yıkamak, diş fırçalamak için burayı kullanabilirsiniz ancak tuvaletler ortak kullanım. Her vagonda 2 adet bulunuyor (biri alaturka, biri alafranga). Tuvalet kağıdı yolculuğun sonuna kadar hep vardı ama siz her ihtimale karşı yanınızda bulundurun. Temizlik açısından da biz bir sorun yaşamadık.
- Yemekli vagon var ama her zaman hizmet vermeyebiliyor. Yanınıza yeteri kadar su ve yiyecek alın.
- Kompartımanlarda mini buzdolabı da oluyor içinde su, çikolata, bisküvi gibi ikramlar da vardı.
- Valizinizi kaldırabileceğiniz bir raf ve kıyafetlerinizi asmanız için askılık da bulunuyor. Kapının üzerinde de ışığı kapatıp açacağınız düğme ve ısı kontrol paneli var. Üşür müyüz acaba diye merak edenlere de şöyle söyleyebilirim, terleme ihtimaliniz üşüme ihtimalinizden çok daha yüksek.😊
- Odanın kapısı içeriden kilitleniyor ama dışarıdan açılabiliyor. O nasıl bir şey demeyin valla biz de çözemedik.😂
- Tren yol üstündeki istasyonlarda yalnızca yolcu indirip bindirmek için duruyor. Yani çok kısa süreli kalıyor. Eğer trenden uzaklaşıp fazla beklerseniz trenin arkasından el sallayabilirsiniz.😂
- Kompartımanlarda sigara içilebiliyor, hatta vagonlarda kapıya yakın tarafta içenler de vardı.
- Genellikle tren sabah saatlerinde en güzel manzaralara sahip yerlerden geçiyor.
- Erzurum’a yaklaşırken vagon görevlisi koridorda dolaşıp cağ kebap sipariş vermek isteyen var mı diye sesleniyor. Biz Kars’tan sonra Erzurum’a gideceğimiz için hakkımızı oraya saklamıştık.
Doğu Ekspresi Ne Zaman Yapılmalı?
Doğu Ekspresi Ne Zaman Yapılmalı? Kars’a gitmişken Sarıkamış’ta kayak da yapalım, donmuş Çıldır Gölü’nün üstünde yürüyelim fikri pek popüler olduğu için Doğu Ekspresi’nin en revaçta olduğu dönem kış ayları yani Ocak Şubat ayları. Haliyle bu aylarda bilet bulma ihtimali çok daha düşük oluyor. Eğer başka bir dönemi tercih ederseniz çok daha rahat bilet bulabileceğinizi belirtmiş olayım.
Aklınızdaki tüm soruların cevabını bulduysanız, biletinizi de aldıysanız artık yolculuğa hazırlanma vakti. Led ışık ve birkaç süsleme yolculuğunuzu daha da unutulmaz kılacak. Benim aklıma gelmeyen ve aklınıza takılan başka sorular varsa aşağıya yorum bırakabilirsiniz. En kısa sürede cevaplamaya çalışacağım.
Doğu Ekspresi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Doğu Ekspresi turu her yıl yapılıyor ve genelde başlangıç tarihi kış aylarına denk geliyor. Seferlerin başlangıç günü yıldan yıla değişse de genelde Aralık ayı içinde Doğu Ekspresi seferleri başlıyor ve Mart ayına kadar devam ediyor.
Trende alkol satışı bulunmuyor. Bir zamanlar satış varmış ama daha sonra kaldırılmış.
Doğu Ekspresi’nde ayrı bir yer istenmemek koşuluyla 0-6 yaş (73 aydan gün almamış) çocuklar ücretsiz seyahat edebilir. 65 yaş ve üzerindeki yolcular %50 indirimli seyahat edebiliyor.
Turistik Doğu Ekspresi, 1300 kilometrelik Ankara-Kars parkurunu 31 saatte, Kars-Ankara parkurunu 30 saatte tamamlıyor.
Turistik Doğu Ekspresi toplamda 29 durakta duruyor ve bazı duraklarda 2,5 – 3 saati bulan geniş molalar veriyor. Bu molalarda durduğunuz yeri kısa bir turla gezebilirsiniz.
Doğu Ekspresi’nde her türlü vagon çeşidinde tuvalet bulunuyor.
Doğu Ekspresi turunda her şey dahil değil. Yemek olayını kendinizin ayarlaması lazım.
yorumlar
Ceren
Merhaba bilgiler süper olmuş ellerinize sağlık 🙂
bujuyollarda
Çok teşekkür ederim 🙂 İşinize yaradıysa ne mutlu bana..
çeliker hafriyat
Kesinlikle kullanılması gereken bir ekspress 🙂
Özellikle kar yağdığı zaman.
Senar
Çok güzel açıklanmış teşekkürler,Kars’tan trenle Gürcistan a gidebilir miyiz?
Bujuyollarda
Bildiğim kadarıyla gidemezsiniz. Karayolu ile Artvin ya da Ardahan üzerinden Gürcistan’a geçebilirsiniz.
Elif
Peki turlarla gitmemizi mi önerirsiniz yoksa kendimiz bilet alıp gitmemiz daha mı iyi olur? Biz kardeşimle gitmeyi planlıyoruz ama gideceğimiz yerlerde ulaşım otel falan bunları tur acenteleri kapsamında yapsak daha mı kolay olur?
Bujuyollarda
merhaba bu tamamen sizin programınıza bağlı. biz bu zamana kadar neredeyse her yeri bireysel gezdik. turun artıları da var eksileri de . yine de ben özgürlük açısından bireysel gezme tarafındayım.😊
NİLÜÜÜÜ
29 Durakta durduğunu söylediniz ve bunların bazısında molalar 2.5-3 saati buluyor dediniz. hangi duraklarda uzun süreli duruyor?
Bujuyollarda
Merhaba Erzurum durağında biraz daha fazla duruyordu diye hatırlıyorum.
fatoş
MERHABA BİZİMDE ARALIK AYINDA TURİSTİK OLAN İLE BİR GEZİMİZ OLACAK AMA BİZİM KALACAĞIMIZ OTEL SARIKAMIŞTA ACABA SARIKAMIŞTA DURAK VAR MI YANİ KARS GARA İNMEDEN SARIKAMIŞ GARDA İNMEK MÜMKÜN OLUYOR MU
Bujuyollarda
Merhaba . Doğu Ekspres durakları illere ve ilçelere göre aşağıdaki gibi. Sarıkamış’ta da tren duruyor. Dilerseniz burada inebilirsiniz.
Ankara Gar
Kayaş
Elmadağ
Irmak
Kırıkkale
Çerikli
Yerköy
Şefaatli
Sarıkent
Yenifakılı
Beydeğirmeni
Boğazköprü
Kayseri
Yeniçubuk
Şarkışla
Hanlı
Sivas
Bostankaya
Yenikangal
Çetinkaya
Avşar
Güneş
Göçentaşı
Cürek
Demirdağ
Divriği
Kemaliye Çaltı
Sivas(Adatepe)
Bağıştaş
İliç
Güllübağ
Yahşiler
Eriç
Kemah
Erzincan
Tanyeri
Demirkapı
Mercan
Çadırkaya
Erbaş
Karasu
Aşkale
Kandilli
Ilıca
Erzurum
Hasankale
Köprüköy
Horasan
Süngütaşı
Karaurgan
Topdağı
Sarıkamış
Selim
Kars