Erzurumda-gezilecek-yerler-listesi

Erzurum’da Gezilecek Yerler : Tarihi ve Doğal 31 Yer | Haritalı

Bomba gibi bir Erzurum’da Gezilecek Yerler yazısı sizi bekliyor. 25 günlük mini Türkiye seyahatimizin Sivas’tan sonraki durağı Erzurum’du. Yaklaşık 6 gün kaldığımız Erzurum’da neredeyse gitmedik yer bırakmadık. 6 gün Erzurum’da ne yaptınız demeyin gerçekten burada gezilecek çok yer var. Eeee bir de eşim Üstün’ün memleketi olunca aile hasretini de gidermiş olduk. Özetle sizi dolu dolu bir Erzurum gezi yazısı bekliyor.

Tarihiyle, doğasıyla, lezzet duraklarıyla Erzurum her açıdan keşfedilmeyi hak eden bir yer. Erzurum özellikle gastronomi açısından sizi çok mutlu edecek. Burada enfes lezzetler sizi bekliyor. Bu konuyu ayrıca ele aldığım Erzurum Yeme İçme Rehberimde tüm detayları bulabilirsiniz.(https://bujuyollarda.com/erzurumda-ne-yenir-en-iyi-restoranlar/)

Yeme içme kültürü dışında Erzurum’un derin geçmişi ve doğal güzellikleri de sizi çok etkileyecek. Biz dadaşlar diyarında 6 gün boyunca çok güzel tecrübeler edindik. Bunları sizinle paylaşmak da en büyük mutluluğumuz. İnanıyorum ki bu yazımda Erzurum gezilecek yerler ile ilgili tüm detayları bulacaksınız. Eğer aklınıza takılan bir şey olursa sorularınızı yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.😊

Erzurum Gezi Planımız

Erzurum da tıpkı Sivas gibi yüz ölçümü açısından büyük bir ilimiz olduğu için Erzurum gezilecek yerler birbirine uzak sayılır. Fakat bunu Erzurum merkez için söylemiyorum. Çünkü Erzurum merkezde gezilecek yerler genel itibariyle birbirine yakın konumda. Erzurum’un kuzey tarafı yani Tortum-Uzundere-Narman-Oltu ilçeleri ayrı bir gün gezilmeyi hak ediyor. Buralar merkeze 1-2 saat uzaklıkta yer alıyor.

Erzurum’da gezilecek yerler listesi kabarık olduğu için Erzurum geneli gezi planımızı vakit bolluğu avantajını kullanarak 3 kısma ayırdık. 1. kısımda Erzurum merkez gezilecek yerleri, 2. kısımda Tortum – Uzundere ilçelerini, 3 kısımda ise Narman ve Oltu ilçelerini gezdik. Son iki kısımda gezilecek yerler çok olduğundan buralara ayrı 2 gün ayırmak gerekiyor. Aşağıda gezdiğimiz yerleri görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız.

1. Kısım Erzurum Merkez Gezilecek Yerler2. Kısım Narman ve Oltu Gezilecek Yerler3. Kısım Tortum ve Uzundere Gezilecek Yerler
-Çifte Minareli Medrese
-Üç Kümbetler
-Erzurum Ulu Cami
-Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi
-Tarihi Erzurum Evleri
-Lalapaşa Camii
-Yakutiye Medresesi
-Rüstem Paşa Sarayı (Taşhan)
-Erzurum Atatürk Evi
-Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi
-Palandöken (Ejder 3200)
-Atlama Kuleleri
-Abdurrahman Gazi Türbesi
-Gizemli Yol
-Nenehatun Tarihi Milli Parkı
-Aziziye Tabyaları
-Mecidiye Tabyası
-Narman Peri Bacaları
-Narman Adalı Göl
-Oltu Kalesi
-Oltu Rus Kilisesi
-Erzurum Gökkuşağı Tepeleri
-Yüzen Adalar
-Taş Cami – Haho Kilisesi
-Engüzekkapı Kalesi
-Erikli Şapeli- Köptek Mağarası
-Öşvank Kilisesi
-Tortum Gölü
-Uzundere Panorama Cam Teras
-Tortum Şelalesi
-Uzundere Yedigöller

Erzurum Gezilecek Yerler Haritası

Erzurum gezi planını oluştururken her zaman ki gibi Google Harita en büyük yardımcımız oldu. Erzurum’daki yerleri keşfetmeden önce Google Haritada tüm yerleri işaretledik. Daha sonra bu yerleri günlere bölerek neredeyse çıkardığımız her yeri gezme fırsatı yakaladık.

Şimdi kendimize özel oluşturduğumuz Google Haritadaki Erzurum gezilecek yerleri sizinle paylaşıyorum. Eğer vaktiniz varsa yukarıda dediğim gibi Erzurum’u 3 kısma ayırarak gezmeniz mantıklı olacaktır. Harita üzerinde gezi planı çıkartmak için zoom yapabilirsiniz.

Erzurum Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde numaralara tıklayabilir, zoom yapabilirsiniz. Sıralama aşağıda)

Erzurum’da Gezilecek Yerler

  1. Çifte Minareli Medrese
  2. Üç Kümbetler
  3. Erzurum Ulu Camii
  4. Erzurum Kalesi
  5. Tarihi Erzurum Evleri
  6. Lala Mustafa Paşa Camii
  7. Yakutiye Medresesi
  8. Rüstem Paşa Bedesteni (Taşhan)
  9. Atatürk Evi
  10. Kongre Binası (23 Temmuz 1919)
  11. Palandöken Dağı
  12. Atlama Kuleleri
  13. Abdurrahman Gazi Türbesi
  14. Gizemli yol
  15. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı
  16. Aziziye Tabyası
  1. Mecidiye Tabyası
  2. Narman Peribacaları
  3. Narman Adalı Göl
  4. Oltu Kalesi
  5. Oltu Kilisesi
  6. Erzurum Gökkuşağı Tepeleri
  7. Tortum Yüzen Adalar
  8. Haho (Hahuli) Manastırı
  9. Engüzek kapı kalesi
  10. Erikli Şapeli – Köptek Mağarası
  11. Öşvank Manastırı
  12. Tortum Gölü
  13. Uzundere Panaroma Cam Teras
  14. Tortum Şelalesi
  15. Uzundere Yedi Göller

Erzurum’da Gezilecek Yerler

Eşim Üstün’ün Erzurumlu olması nedeniyle Erzurum gezi planını kolayca çıkarabildik. Çıkardık ama Üstün’ün bile önceden gitmediği yerlere gittik.😊 Hiç bir Erzurum gezi rehberinde olmayan yerleri keşfettik. Kalıplaşmış cümlelerin dışında bir yazı sizi bekliyor.

Erzurum gezilecek yerler listesini, Erzurum merkezde gezilecek yerler ve Erzurum çevresinde gezilecek yerler (2.kısım Tortum-Uzundere, 3. kısım Narman-Oltu ilçeleri) olmak üzere anlatacağım. Bu yerleri de yakınlık durumuna ve ilçe ayrımına göre birbiri ardına sıralayacağım. Aklınıza takılan bir şey olursa yorum kısmında sorabilirsiniz.

Erzurum Merkez Gezilecek Yerler

Erzurum merkezde gezilecek yerler genel itibariyle birbirine yakın konumda. Yürüyerek çoğunu rahatça gezebilirsiniz. Selçuklular döneminden bir çok esere ev sahipliği yapan Erzurum yapı olarak Sivas’a çok benziyor. Ama şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki Erzurum’da tarihi eserlere çok daha fazla önem veriliyor. Sivas’daki gibi tarihi eserlerin içinde en azından kafe yok ! Evet Erzurum merkezde ilk durağımız Erzurum’un sembolü Çifte Minareli Medrese.

Erzurum Merkez Gezilecek Yerler

  1. Çifte Minareli Medrese
  2. Üç Kümbetler
  3. Erzurum Ulu Cami
  4. Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi
  5. Tarihi Erzurum Evleri
  6. Lalapaşa Camii
  7. Yakutiye Medresesi
  8. Rüstem Paşa Sarayı (Taşhan)
  9. Erzurum Atatürk Evi
  10. Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi
  11. Palandöken (Ejder 3200)
  12. Atlama Kuleleri
  13. Abdurrahman Gazi Türbesi
  14. Gizemli Yol
  15. Nenehatun Tarihi Milli Parkı
  16. Aziziye Tabyaları
  17. Mecidiye Tabyası

Çifte Minareli Medrese

erzurumda gezilecek yerler

erzurum merkezde gezilecek yerler

Erzurum’da gezilecek yerler listesinin parlayan yıldızı ”Çifte Minareli Medrese” Selçukluların Erzurum’a kazandırdığı en güzel eserlerden biri. Çifte Minareli Medrese, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı Hüdâvent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılmış. Burası Hüdâvent Hatun’dan dolayı “Hatuniye Medresesi” olarak da anılıyor.

Çifte Minareli Medrese Hakkında Bilgi

Çifte Minareli Medrese mimari açıdan müthiş bir işçilikle inşa edilmiş. Medresenin özellikle taç kapısında bulunan bezemeler, Selçuklu taş süslemesindeki estetik anlayışın en güzel örneklerini gösteriyor. İnsan baktıkça hayran kalıyor. Simetri hastalığı olanlara şifa gibi.😀

Bezemelerde ağırlıklı olarak bitkisel ögeler mevcut. Taç kapının batı tarafına Erzurum’un simgesi olan çift başlı kartal ve ağzı açık iki yılan ve dilimli yapraktan oluşan hayat ağacı işlenmiş. Hayat ağacı, Orta Asya’da güç ve ölümsüzlüğü ifade ediyormuş. Doğu tarafında bulunan simetriğinde ise yaprak ve kartal işlemesi yer alıyor. Çifte Minareli Medrese’nin minareleri, şerafelere kadar yapılmış. Yani yapımı tamamlanamamış. Minarelerde turkuaz rengiyle dikkat çeken panonun içinde Arapça “Allah” yazıyor. Muhteşem bir işçilik insan baktıkça hayran kalıyor.

Çifte Minareli Medrese’nin iç kısmında sizi geniş bir avlu, öğrenci odaları ve bir kümbet bekliyor. Buralarda da bir çok bitkisel motifler ve taş işçiliğini görebilirsiniz. Medresenin içi ne yazık ki 93 harbinde Ruslar tarafından tahrip edilmiş.

Çifte Minareli Medrese’nin Hikayesi

erzurum merkez gezilecek yerler

Çifte Minareli Medrese’nin yapılışına ilişkin iki farklı hikaye bulunuyor. İlk hikayede; Çifte Minareli Medrese’yi kızı için yaptırtan Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat gittiği savaşta şehit düşüyor. Paralarını alamayan ustalar işi yarım bıraktığı için minarelerin yapımı yarım kalıyor.

Halk arasında ikinci hikaye daha çok biliniyor. Bu hikayede ne yazık ki dramatik bir hikaye; Çifte Minareleri, usta ile çırağı yapmaya başlamış. Usta bir minareye başlamış, çırağı diğerine. Günler geçtikçe minareler de yükselmiş. Gel gör ki, çırağın yaptığı minare, ustanın yaptığından daha güzel, daha göz alıcı olmuş. Usta bunun farkına varmış ama, ağzını açıp tek kelime söylemeyi de gururuna yedirememiş. Çırak ise, ustasını geçtiğine inanmış. O da büyük bir gurura kapılmış. Sıcak bir yaz günü. Usta- çırak, harıl harıl minarelerini örüyorlarmış. Bir ara çırak dayanamamış, alnındaki terleri silerek, öteki minarede çalışan ustasına seslenmiş:

Usta, bana bir su getir!

Bunu duyan ustanın elinden malası düşüvermiş. Gururu incinmiş, gönül kâsesi çatlamış, gözleri bulanmış:
Usta idim oldum çırak,
At kendini aşağı bırak!
Diyerek, kendisini aşağı bırakıvermiş.

Bu durumu gören çırak, işlediği kusuru o zaman anlamış ve çok üzülmüş. Elinden malasını atmış:
Çırak iken oldum üstad,
Ne durursun kendini at!
Diyerek, o da kendini aşağı bırakıvermiş.

Her ikisi de orada can vermişler. Gel gör ki, minarelerin yapımı yarım kalmış. O günden bugüne dek de tamamlanamamış. Çifte Minareli Medrese’nin hikayeleri de böyle.

Not: Çifte Minareli Medrese’yi her gün ziyaret edebilirsiniz. Medresenin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Konum burada.

Üç Kümbetler

erzurum gezilecek yerler

Erzurum merkezde gezilecek yerler tam anlamıyla tarihi açık hava müzesini andırıyor. Bu yerler genel itibariyle birbirine oldukça yakın. Birinden çıkıp hop hemen birine giriyorsunuz. Çifte Minareli Medrese’den sonraki durağımız Üç Kümbetler’di.

Kümbet nedir ? Alın size KPSS sorusu.😀 Kümbet, Selçuklular döneminde yapılan kendine özgü mimari yapısı olan anıt mezarlardır. Kümbetler ölen kişinin büyüklüğünü ve saygınlığını gösterme amacıyla yapılırmış. Dolayısıyla bu yapılar genellikle büyük devlet ve din adamları için inşa edilirmiş. Mantıksal olarak Ege’deki kral kaya mezarları gibi düşünebilirsiniz.

Erzurum’daki Üç Kümbetler, Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Bu kümbetler Saltuklu Beyliği döneminde yapılmış. Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve 12. yüzyılın sonlarında yapıldığı düşünülüyor. Emir Saltuk Kümbetinin, kuzey yönünde bulunan giriş kapısının üzerinde geometrik bezeme, çiçek ve hayvan figürleri bulunuyor. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmiyor.

Kümbetlerin yanında bulunan kare şeklindeki küçük yapının ne olduğu konusunda ise farklı görüşler var. Üç Kümbetlerin en belirgin özelliği anıt mezar olması ve mimarisinde kesme taşlar kullanılması. Bu güzel eserler günümüzdeki beton tuğla karışımı yapılan yapıları cebinden çıkartır şekilde inşa edilmiş.

Üç kümbetlerin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Gündüz istediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz. Konum burada.

Erzurum Ulu Cami

erzurum gezilecek yerler blog

erzurum gezilecek yerler blog

Erzurum’da gezilecek yerler listesinde bol bol Selçuklu ve Saltuklu Beyliği dönemlerinden kalma eserler mevcut. Bu eserlerin en önemlilerinden biri de Erzurum Ulu Cami.

Çifte Minareli Medrese’nin yanı başında olan Erzurum Ulu Cami, Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından 1179 yılında yaptırılmış. Saltuklular’ın “Atabey” isminden dolayı buraya “Atabey Camisi” de deniliyor. Burası da kesme taştan yapılmış ve dikdörtgen plânlı mimariyle inşa edilmiş bir cami.

Erzurum Ulu Cami’nin en önemli ve etkileyici bölümü ”Kırlangıç Tavan” kısmı. Dıştan sekizgen piramidal külâhla örtülü şekilde ahşap malzemeden yapılmış bu tavan. Kırlangıç yuvasının tam tersi olduğundan Kırlangıç Tavan adını almış.

erzurum gezilecek yerler blog
Erzurum Gezilecek Yerler : Ulu Cami’nin Kırlangıç Tavanı

Kırlangıç Tavanın en önemli özelliği ve faydası içerideki nemi ve bunla beraber kokuyu yok etmesiymiş. Soğuk ve sıcak dengesini de sağlayan Kırlangıç Tavan, Anadolu’da sadece Erzurum’da varmış. Mimarisiyle gerçekten çok özgün olan ve kırlangıç örtü de denilen bu tavan tipini Tarihi Erzurum Evleri’nde de göreceksiniz. Son olarak Erzurum Ulu Cami’nin en önemli özelliklerinden biri de buranın akustiği. Caminin köşesinde okunan Kuran-ı Kerim diğer köşesinde de duyuluyor. Müthiş bir atmosfer. Maneviyatını hissetmelisiniz. Konum burada.

Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi

erzurum gezilecek yerler blog

erzurum gezilecek yerler blog

Evet şimdi Erzurum Ulu Cami’nin hemen karşısında bulunan Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi’ne geldik. Erzurum’daki yetkilileri tebrik etmek istiyorum. Çünkü burası gerçek bir kale görünümünde. Hem içi hem de çevre düzenlemesiyle restorasyonu oldukça güzel yapılmış. Erzurum tam anlamıyla tarihi değerlerine sahip çıkmış. Bu açıdan gezmesi de bizim için çok zevkli oldu.

Erzurum Kalesi’nin tarihi yaklaşık 2500 yıl öncesinde bölgeye hakim olan Urartulara kadar dayanıyor. Günümüzde hala varlığını koruyan iç kale 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius tarafından inşa ettirilmiş.

Erzurum Kalesi, biri şehrin güvenliğini sağlayan muhafız askerlerin bulunduğu iç kale diğeri de halkın ikamet ettiği cadde, sokak ve mahalleleri içine alan dış kaleden oluşuyor. İç kalenin avlusunda tuğladan bir hamam ve oda halinde mekânlar yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde iç kalenin kuzey duvarı bitişiğinde İç Kale Mescidi yapılmış. Kırklar TürbesiEbu İshak-ı Kâzerûnî Türbesi ve Ali Ağa Çeşmesi de bu yapılara eklenmiş.

erzurum gezilecek yerler

Erzurum Kalesi’nin içinde bir de saat kulesi bulunuyor. Saat kulesinde en yukarıya çıkma imkanınız mevcut. Merdivenleri döner merdiven ve çıkması oldukça zahmetli. Erzurum Saat Kulesi’nin 1124 ila 1132 tarihleri arasında yapıldığı düşünülüyor. Ana malzeme olarak kırmızı renkli tuğla kullanılmış. En yukarıdan Erzurum’u kuş bakışı seyredip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Erzurum Kalesi Giriş Ücreti

Erzurum Kalesi’nin girişi ücretli. Müze kart burada geçerli. Kışın ziyaret saatleri akşam 17’e kadar aklınızda bulunsun. Konum burada.

Tarihi Erzurum Evleri

erzurum'da ne yenir

Erzurum’da gezilecek yerler listemizin en önemli yerlerinden biri olan Erzurum Evleri oldukça detayı gezilmesi gereken bir yer. Burada yeme içme noktasında hizmet verildiği için Erzurum Evlerini detaylı şekilde Erzurum’da Ne Yenir başlıklı yazımda yazdım. Tüm detayları yeme içme rehberimde bulabilirsiniz.

Lalapaşa Camii

Erzurum'da Gezilecek Yerler

erzurum'da gezilecek yerler listesi

Erzurum’un insanı kuşatan manevi bir havası var. Bunun en büyük nedeni de burada bulunan tarihi camiler ve Erzurum’un manevi atmosferi. Bu camilerin en önemlilerinden biri de Lala Paşa Cami. Erzurum’da Selçuklu dönemine ait bir çok eser varken Lala Paşa Cami Osmanlı Dönemi’nde yapılan ilk camiymiş.

Kanuni Sultan Süleyman’ın komutanı Sadrazam Lala Mustafa Paşa Erzurum Beylerbeyi görevini yürüttüğü dönemde, 1562 yılında bu camiyi yaptırmış. Mimar Sinan’a ait olan eserin yanında bir saray, bir de sübyan mektebi varmış fakat bunlar günümüze kadar ulaşamamış. Lalapaşa Cami tam olarak Erzurum’un kalbinin attığı yerde yer alıyor. Caminin konumu burada.

Erzurum Lalapaşa Cami’nin En Önemli 7 Özelliği

  • Lalapaşa Cami Mimar Sinan’ın eserlerinden biridir.
  • Lalapaşa Camisini ünlü edebiyatçı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” adlı eserinde ”küçük bir pırlanta” ya benzetmiştir.
  • Lalapaşa Camisi, Erzurum’da Ayaz Paşa Camisinden sonra ikinci Osmanlı camisidir.
  • Lalapaşa Cami girişinde Osmanlı Padişahı 4. Mehmet tarafından yazdırılan Erzurum’dan vergi alınmamasına dair ferman kitabesi bulunmaktadır.
  • Kanuni Sultan Süley­man’ın komutanı, Kıbrıs fatihi, Sadrazam Lala Mustafa Paşa, Erzurum Beylerbeyi görevini yürüttüğü dönemde, 1562 yılında camiyi yaptırmıştır.
  • Lalapaşa Cami çok yakın çevresinde 12 cami bulunmaktadır: Boyahane, Bakırcı, İbrahim Paşa, Cennetzade, Caferiye, Yukarı Mumcu, Karaköse, Çortan, Kabeşeyh Hamzaağa, Pervizoğlu, Esatpaşa, Ayazpaşa, Zeynel, Gürcükapı.
  • XVII. Yüzyılda Erzurum’da bulunan Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Lala Mustafa Paşa Camii vaizi, imam ve müezzini hakkında bilgi vermiştir.

Yakutiye Medresesi

erzurum'da gezilecek yerler listesi

erzurum gezilecek yerler

Erzurum’da gezilecek yerler listesi buram buram tarih kokuyor. Her tarafta asırlara meydan okuyan bir tarihi eser var. İşte bunlardan biri de Yakutiye Medresesi. Bu medrese Lalapaşa Cami’ye çok çok yakın konumda yer alıyor.

Yakutiye Medresesi, İlhanlı hükümdarı Sultan Olcayto döneminde Gazan Han ve Bolugan Hatun adına, Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yaptırılmış. Yakutiye Medresesi, Anadolu’daki kapalı avlulu medreselerin en büyüğüymüş. Medresenin içinde bir de kümbet bulunuyor. Gerçekten yukarıdaki bir çok eser gibi burada da taş’a hayat verilmiş. İşlemeler ve desenler inanılmaz güzellikte.

Yakutiye Medresesi’nin içinde bir çok öğrenci odası var. Bu odalar öğrenci ve hocaların sınıf ve derecelerine göre belirlenmiş. Bu nedenle her odanın girişinde farklı bir işleme bulunuyor. Şu anda bu odalarda Erzurum tarihine ait kıyafetler, eski silahlar, sikkeler gibi bir çok eser sergileniyor.

Yakutiye Medresesi’nin girişi ücretli. Burada müze kart geçerli. Konum burada.

Rüstem Paşa Sarayı (Taşhan)

erzurum'da gezilecek yerler listesi

erzurum'da gezilecek yerler listesi

Erzurum’un neyi meşhur diye soracak olursanız cevaplardan birinin Oltu Taşı olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. İşte Erzurum’da oltu taşını nerede alabilirim ya da bulabilirim diyorsanız adres Rüstem Paşa Sarayı yani Taşhan’dır. Taşhan’da oltu taşının tesbihinden yüzüğüne, kolyesinden küpesine her türlü halini bulabilirsiniz. Buradaki dükkanlar o kadar güzel ve ışıl ışıl ki bu dükkanlar sayesinde Taşhan güzel bir estetiğe kavuşmuş.

Taşhan’ın tarihine gelince; yapı Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında yaptırılmış. Yapı, Osmanlı kervansaray mimarisinin en güzel örneklerinden biri.

Taşhan 2 katlı ve her iki katta da oltu taşı satan dükkanlar var. Taşhan kervansaray olduğundan zamanında yolcuların gece ve gündüz her çeşit ihtiyaçlarının karşılandığı yer olarak kullanılmış. Google haritadaki konumu burada.

Erzurum Atatürk Evi

erzurum'da gezilecek tarihi yerler

erzurum'da gezilecek tarihi yerler

Erzurum Atatürk Evi, milli mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının burada kalmasından dolayı tarihimizde önemli bir yere sahip. Mustafa Kemal Paşa bu evde silah arkadaşlarıyla 52 gün kalarak Erzurum Kongresini gerçekleştirmiş ve Kurtuluş Savaşımızın ön hazırlıklarını burada yapmış. Erzurum Atatürk Evi 1900’lü yılların başında Almanya Konsolosluğu ve Vali Konağı olarak kullanılmış.

Erzurum Atatürk Evi, bodrum kat üzerine zemin ve birinci kat ile çatı katından oluşuyor. Burada Atatürk’ün kaldığı odayı, kıyafetlerinin sergilendiği alanı ve milli mücadele döneminin kahramanları hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Erzurum Atatürk Evi’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Konum burada.

Not: Erzurum Atatürk Evi’nden sonra aşağıdaki yerleri gezmek için aracınız olursa çok daha rahat edersiniz. Bir de buraya kadar anlattığım yerler Erzurum’un Yakutiye ilçesindeki gezilecek yerlerdi. Yakutiye Erzurum’un merkez ilçesi. Genel olarak Erzurum Yakutiye gezilecek yerler listesini aşağıya bırakıyorum.

Erzurum Yakutiye Gezilecek Yerler:

  • Çifte Minareli Medrese
  • Üç Kümbetler
  • Erzurum Ulu Cami
  • Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi
  • Tarihi Erzurum Evleri
  • Lalapaşa Camii
  • Yakutiye Medresesi
  • Rüstem Paşa Sarayı (Taşhan)
  • Taş Mağazaları (Kuyumcular Çarşısı)

Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi

erzurum'da gezilecek yerler listesi

erzurum'da gezilecek yerler listesi

Erzurum’da en sevdiğimiz yerler arasına giren ve tarihimize dair duygu seline kapıldığımız Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi’ne geldik. Erzurum’a gelirseniz bu müzeyi kesinlikle Erzurum’da gezilecek yerler listesine almalısınız. Bu toprakların nasıl kazanıldığına şahit olmak için burayı gezmek şart. Burası bana göre yeniden dirilişimizin en önemli noktalarından biri. Kurtuluş Savaşımızın hazırlıkları bu tarihi binada yapıldı. Yani direniş buralarda başladı.

Erzurum Kongresi’nin toplandığı bu güzel bina 1864 yılında Mıgırdiç Sanasaryan tarafından yaptırılmış. Cumhuriyet öncesinde bina satın alınarak devlete kazandırılmış. Bu güzel bina 1924 sonlarında bir yangın geçirmiş ve ahşap kısım ne yazık ki tamamen yanmış. Yangından sonra onarılan bina, ilk okul olarak hizmete açılmış ve Güzel Sanatlar Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi olarak hizmet vermiş.

Günümüzde Kongre Binası, Atatürk Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlüğü olarak hizmet veriyor. Kongre binasının en güzel yeri milletvekillerin toplandığı yer ve sıraların olduğu kısım. Bu odanın ayrı bir ruhu var. Çok etkileyici gerçekten. Kongre binasında resim sergileri de mevcuttu fakat biz gittiğimizde sergilerin olduğu yer kapalıydı ve buraları gezemedik.

Erzurum Kongre Binası’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Giriş ücretsiz. Konum burada.

Palandöken (Ejder 3200)

erzurum'da gezilecek yerler

erzurum'da gezilecek yerler

Erzurum denilince akla gelenlerin başında tabiki Palandöken Dağı ve kayak geliyor. Şunu söylemek istiyorum; Erzurum Palandöken Dağı’nın eteklerine kurulmuş bir şehir. Yani Palandöken Erzurum’a uzak bir yer değil. Erzurum merkeze sadece 2-3 km uzaklıkta bulunan Palandöken Dağı Erzurum’un her yerinden görülebilir. Palandöken’de bir çok otel ve kayak merkezi bulunuyor. Palandöken gerçekten kayak için dizayn edilmiş bir yer.

Palandökendeki kayak pistleri dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer alıyor. Palandöken Kayak Merkezinde profesyonel kayakçıların kayabileceği Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) onaylı kayak pistlerinin yanı sıra çok amaçlı pistlerde olmak üzere farklı zorluk derecelerinde toplam 27 adet pist bulunuyor. En uzun pisti 12 km olan kayak pistlerinin toplam uzunluğu 28 km. 

Kışın gezilecek yerler listesinde yer alan Palandöken Kayak Merkezi’nde 5 adet telesiyej (4500 kişi/saat kapasiteli), 1 adet teleski (300 kişi/saat kapasiteli), 2 adet baby lift (toplam 1800 kişi kapasiteli), 1 adet gondol lift (1500 kişi/saat kapasiteli) mevcut. Palandöken’in zirvesine yani Ejder 3200’e çıkmak isterseniz burada bulunan gondolu kullanabilirsiniz. Gondol yerine kendi aracınızla da zirveye çıkabilirsiniz ama gondolun keyfi tabiki daha güzel. Erzurum’a gelirseniz yaz kış fark etmez Palandöken’e çıkmadan kesinlikle geri dönmeyin. Konum burada.

Atlama Kuleleri

erzurum'da gezilecek yerler

Erzurum’da gezilecek yerler listemizde Türkiye’de hiç bir yerde olmayan, farklı bir yer niteliği taşıyan Atlama Kulelerine geldik. Burası belki gezilecek yerler listesine girmezdi ama farklılık açısından burayı listemize almak istedik.

Erzurum Atlama Kuleleri, Erzurum-Çat karayolu üzerindeki Kiremitliktepe’de yer alıyor. Burası Erzurum merkeze oldukça yakın. Atlama Kuleleri 125 metrelik uzunluğu ve hilal şeklindeki görüntüsü ile Erzurum 2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları’nın sembol tesislerinden biriydi. Erzurum atlama kuleleri uzunluk açısından dünyada birinci konumda bulunuyor. Üstün buranın açılışında bulunmuş ve anlattığına göre kışın buradan atlayan kayakçıları izlerken termometreler -40 dereceyi gösteriyormuş. İyi ki adamlar havada donmamış.😁

Atlama kuleleri olimpiyatlar sonrası 2014 yılında toprakta oluşan heyelan sonucunda yıkılma tehlikesi geçirmiş. Fakat daha sonra tekrar yapılmış. Yapan mühendislere selam olsun !

Biz gittiğimizde kar olmadığı için atlama kulelerinde ıslak çim üzerine atlayan ve antrenman yapan minikleri gördük. Çok da güzel bir deneyim. Son olarak Atlama Kulelerinde bulunan Kule Kafe’de Erzurum manzarası eşliğinde bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Aklınızda bulunsun manzara akşam daha güzel oluyor. Konum burada.

Abdurrahman Gazi Türbesi

erzurum'da gezilecek yerler

erzurum'da gezilecek yerler

Erzurum’da 6 tam günümüz olunca sindire sindire Erzurum’un her tarafını gezmeye çalıştık. Gezdiğimiz yerler arasında Abdurrahman Gazi Türbesi ve oraya çok yakın olan gizemli yol da vardı.

Abdurrahman Gazi Türbesi, Palandöken Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. Sahabe olan Abdurrahman Gazi’nin aynı zamanda Hz. Muhammed’in sancaktarlığını da yaptığına inanılıyor.

Abdurrahman Gazi türbesi 1796 yılında Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa’nın eşi Ayşe Hanım tarafından yaptırılmış, yanına bir de cami ilave edilmiş. Erzurum’da piknik yapılacak yer arıyorsanız burada bulunan mesire alanını değerlendirebilirsiniz. Türbenin haritadaki konumu burada.

Gizemli Yol

erzurum'da gezilecek yerler

erzurum'da gezilecek yerler

Abdurrahman Gazi Türbesi’nin yokuşuna çıkmadan göreceğiniz Gizemli Yol çok enteresan bir özelliğe sahip. Burası yokuş yukarı olmasına rağmen yokuşa doğru arabayı boş viteste bıraktığınızda arabanız aşağıya kendini salmıyor ve yukarı doğru kendi kendine gidiyor.

Yol üzerinde yapılması gerekenlerin tabelası bile var. Fizik kurallarına aykırı bir durum var burada. Kimisi manyetik alan var diyor kimisi de burası aslında yokuş değil diyor. Gizemli yolun tam konumu burada. Bizim yaptığımız denemeler için Instagrama sabitlediğim Erzurum hikayelerine bakabilirsiniz.

Nenehatun Tarihi Milli Parkı

erzurum merkezde gezilecek yerler

erzurum merkezde gezilecek yerler

Abdurrahman Gazi Türbesi’nden sonraki durağımız Erzurum’un tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Nenehatun Tarihi Milli Parkı oldu. Bu milli parkta Mecidiye ve Aziziye Tabyaları da bulunuyor. Bu tabyalar zamanında şehrin korunması amacıyla inşa edilmiş.

Tarihte Osmanlı ve Ruslar arasında bir çok kanlı savaş olmuş. Bu savaşların en önemlilerinden biri de Erzurum’da geçen ve 93 Harbi olarak bilinen savaş. 93 Harbinde Rus ordusu Erzurum’u işgal etmek ister ve bu tabyalara saldırır. Şehrin korunmasında etkin rol üstlenen Mecidiye ve Aziziye tabyaları, Rusların kente daha fazla ilerlemesini engellemiş.

Erzurum’u ele geçirmek isteyen Ruslar Ermenilerin de yardımıyla Aziziye Tabyalarına saldırıp, nöbetçileri şehit etmişler. Bu haber üzerine Erzurum halkı o zaman henüz 20 yaşında olan Nene Hatun’un önderliğinde kadın-erkek ellerine ne geçirdilerse Aziziye Tabyasına koşarak büyük bir mücadele sonucunda tabyaları geri almışlar.

Aziziye Tabyasında gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdıran Kahraman Türk Kadını Nene Hatun bir cesaret sembolü olarak anılıyor. Ömrünün son demlerini “Üçüncü Ordu’nun Annesi” olarak geçiren ve 1955 yılında “Yılın Annesi” seçildikten sonra 22 Mayıs 1955 günü Erzurum’da vefat eden Nene Hatun, Aziziye Anıtı’nın yanına defnedilmiş.

Bilgi: Tabya Nedir? Tabya; Stratejik önem arz eden bir bölgenin, yerin, yolun veya şehrin güvenliğini ve savunmasını sağlamak üzere genellikle bölgenin hakim bir tepesine veya dağ yamacına yapılmış askeri tesislerdir.
Amacı; düşmanı, ileri savunma hattı oluşturarak engellemektir.
Yapıldıkları yerin durumuna göre planlandıklarından dolayı birbirlerine benzememekle birlikte genel olarak şekillerine istinaden yıldız tabya, toprak tabya, hilal tabya, yay tabya şeklinde sınıflandırılmışlardır.
Tabyaların tarihi incelendiğinde 11.yy dan sonra kullanıldığını görmekteyiz. Osmanlı Devletinde ise özellikle 19.yy da başta Ruslarla olan yoğun mücadelelerde ateşli silahlar ve topların yoğun olarak kullanılmaları neticesinde geleneksel kale savunma tekniklerinin yetersiz kalması üzerine şehir ve bölgelerin savunmasını uzaktan yapabilmek üzere doğuda Erzurum, Kars batıda Gelibolu ve Edirne civarına çok sayıda tabya yapıldığını görmekteyiz.

Nenehatun Tarihi Milli Parkın girişi ücretli. Konum burada.

Aziziye Tabyaları

erzurum merkezde gezilecek yerler

erzurum merkezde gezilecek yerler

Tüylerinizin diken diken olduğu bir yer Aziziye Tabyaları. Buranın manevi atmosferi sizi sarıp sarmalıyor. Bu durumda Nenehatun’un mezarının burada olmasının da payı var. Gerçekten bu topraklar kolay alınmadı. Bu tabyalarda verilen mücadele bizim özgürlüğümüz içindi. Değerini her daim bilmek lazım. Bu tabyalardan çok etkilendik. Erzurum’a gelip Aziziye Tabyalarına gitmezseniz Erzurum çok eksik kalır.

Nenehatun Tarihi Milli Parkı’nda Aziziye Tabyalarından 3 tane var. Biz hepsine gitmedik. Bunlardan en önemlisi Nenehatun’un da kabrinin bulunduğu tabya. Erzurum’da Ruslar’ın Doğu Anadolu’ya yaptıkları baskın ve istilalardan şehri korumak amacıyla inşa edilmiş toplamda 22 adet tabya mevcut.

Tabyaların içinde karargah binaları, askeri barınaklar, eğitim sahaları, yemekhaneler, sarnıçlar, pusu odaları yer alıyor. Aziziye Tabyası gerçekten çok etkileyici. Burada bulunan büyükçe de bir bayrak var. Bir bayrağa bakıyorsunuz bir tabyaya gözleriniz doluyor. Aziziye tabyasının tam konumu burada.

Mecidiye Tabyası

erzurum merkezde gezilecek yerler

erzurum merkezde gezilecek yerler

Aziziye Tabyasından sonraki durağımız Mecidiye Tabyasıydı. Aynı Aziziye Tabyası gibi burada da restorasyon çalışması yapılmış. Burası oldukça uzun bir yapı. Başından girip sonundan çıkıyorsunuz.

Osmanlı-Rus savaşlarında idari bina ve askerlerin barınağı olarak kullanılan Mecidiye Tabyası kullanım nedeniyle daha az hasar almış. Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Mecidiye Tabyası’nın inşaatına 1852 yılında dönemin Erzurum Valisi Zarif Mustafa Paşa tarafından başlanmış. Mecidiye Tabyası’nın konumu burada.

Not: Erzurum’da bulunan diğer tabyalar hakkında bilgi almak isterseniz bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Erzurum Narman Gezilecek Yerler

Erzurum merkezde tarihe yerlere fazlasıyla doyduk sanırım. Artık Erzurum’un çevresine açılma vakti. Gerçekten Erzurum’un ilçelerinde gezilecek şahane doğal güzellikler var. Şelalelerden göllere, peri bacalarından kalelere insanı şaşırtan bir coğrafya burası. Erzurum’da gezilecek yerler listemizin hayli kabarık olmasının nedeni Erzurum çevresinde görülecek tarihi ve doğal güzelliklerin çokluğu. Aşağıda yazdığım yerleri görünce bunu net anlayacaksınız.

En başta bahsettiğim gibi Erzurum çevresine biz 2 tam gün ayırdık. Bir günde Narman ve Oltu ilçelerindeki gezilecek yerleri keşfettik, diğer güz ise Tortum ve Uzundere ilçelerindeki gezilecek yerleri ziyaret ettik.

Erzurum çevresinde gezilecek yerleri ilçe ilçe de listeleme yapacağım. Size tavsiyem Narman ve Oltu ilçelerini 1 günde gezmek diğer gün ise Tortum ve Uzundere ilçelerini kombinlemek.

Erzurum Narman gezilecek yerler listemizde Kapadokya’ya taş çıkartabilecek bir yer var. Bunun yanında bir de Narman Adalı Gölü bulma noktasında yaşadığımız macera var. Narman’a gelmişken ayrıca ilçe merkezini ve Ethem Baba Türbesini de gezebilirsiniz. Biz bu iki yeri pas geçtik. Zaten Narman küçük bir ilçe olduğu için merkezde çok fazla bir şey yok fakat Peri Bacaları için buraya kesinlikle gelmelisiniz. Biz bayıldık.😍

Narman Gezilecek Yerler

  • Narman Peri Bacaları
  • Narman Adalı Göl
  • Narman İlçe Merkezi
  • Ethem Baba Türbesi

Narman Peri Bacaları (Kızıl Periler Diyarı)

erzurum narmanda gezilecek yerler

erzurum çevresinde gezilecek yerler
Erzurum’da Gezilecek Yerler : Narman Peri Bacalarının Girişi

Erzurum’da peri bacası mı varmış demeyin evet Erzurum’da peri bacası var. Narman’da gezilecek yerler arasında yer alan Narman Peri Bacaları Türkiye’de iyi tanıtılmadığı için ne yazık ki bilinirliği az.

Biz buradan çok güzel fotoğraf ve drone görüntüleri aldık. Farklı şekillere sahip olan peri bacalarını incelerken hayal gücünüz de bir anda ortaya çıkıyor ve peri bacalarını nesnelere benzetmeye başlıyorsunuz. Özellikle azı dişe benzeyen peri bacaları çok ilgi çekici.😊

Narman Peri Bacaları’nın Oluşumu

Narman Peri Bacaları “Kırmızı periler diyarı” olarak da adlandırılıyor. Kırmızı peri bacaları olarak bilinen Narman Peri Bacaları yol üstü sayılabilecek bir noktada.

Narman peri bacaları nasıl oluşmuş derseniz doğa burada muhteşem bir işçilik çıkarmış. Rüzgâr ve yağmurun kumlu toprağı aşındırması sonucu peri bacaları oluşmuş. Bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu Bölgesinde sadece Erzurum Narman tarafında var. Kapadokya’daki Peri bacaları ile Narman’daki Peribacaları, oluşumları bakımından birbirinden farklı. Kapadokya’daki Peri bacaları volkanizma sonucu oluşmuş, Narman’da bulunanlar ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuş. Kırmızı Peribacalarının bu rengi almasının nedeni ise tortullardaki kırmızı renk demirin Fe2O3 şeklinde oksitlenmesiymiş. Toprak bakır rengi diye aklınıza bakır gelmesin.

Burada yapımı devan eden ve bitmek üzere olan bir tesis var. Yeme içme ya da wc ihtiyacınız olursa burayı kullanabilirsiniz.

Narman Peri Bacaları’nın herhangi bir giriş ücreti yok. Ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Google haritadaki konum burada.

Narman Adalı Göl

erzurum çevresinde gezilecek yerler

erzurum narmanda gezilecek yerler
Erzurum’da Gezilecek Yerler : Bujuyollarda Adalı Göl için yokuşları çıkarken.

Narman Adalı Göl bizde iz bırakan bir yer oldu. Neden diye soracak olursanız burayı yaklaşık 4 saatlik maceramız sonrası bulamadık ondan.😀 İnanın o kadar mücadele ettik çok da yaklaştık fakat zaman kısıtı ve yorgunluk nedeniyle ilerlediğimiz yoldan geri dönmek zorunda kaldık. Bu gölü yol üzerinde geçtiğimiz köylülere sorduk onlar bile bilmiyordu. Ama macera uğruna yol aldıkça aldık ve bulamadık.

Birilerine sora sora yayla köyünün birine çıktık. Köyden sonra rakım yüksek olduğu için arabamız çok zorlandı, arabayı köye yakın bir yere park edip yürüyelim dedik. Yürüye yürüye bir dereye kadar yürüdük. Normalde buraya araç ile gelirken biz dere tepe yürüdük. İn cin top oynuyor. Hiç bir Allah’ın kulu yok. Dereyi geçtikten sonra işte şu tepenin arkası falan derken gölü bulamadık ve dönmek zorunda kaldık. Çok üzüldük çok. Zaman kaybından ziyade hedefi bulamamak bizi çok üzdü. Ama yemin ettik buraya tekrar geleceğiz.😊

erzurum çevresinde gezilecek yerler
Bahsettiğim yayla köyü.

erzurum çevresinde gezilecek yerler
Bahsettiğim dere. Buraya kadar araç ile gelebilirsiniz.

Not: Narman Adalı Gölü bulmak için gördüğünüz her kişiye konumu sormanız lazım. Yayla köyünü bulduktan sonra köye 1-2 km kadar uzaklıkta bulunan dereye kadar araç ile geliyorsunuz. Aracınızı burada bırakıp yürüyüş yapmanız lazım. Bilen birini yanınıza alırsanız çok güzel olur. Biz almadık pişman olduk. Tabi yayla köyünde birilerini bulabilirseniz. Bir de burada yürüme yolunda telefon bazen çekiyor. Google haritayı uydu moduna alıp göle doğru yol almanız mantıklı olacaktır.

Yukarıda bahsettiğim gibi Narman’a gelmişken ilçe merkezini ve Ethem Baba Türbesini de gezebilirsiniz. Biz zamanı Adalı Gölde zaman kaybedince bu iki yeri pas geçtik.

Oltu Gezilecek Yerler

Erzurum’da gezilecek yerler listemize Oltu ilçesi ile devam ediyoruz. Biz Narman’dan hemen sonra Oltu’ya uğradık ve buradaki yerleri keşfetmeye çalıştık. Fakat burada da biraz şansızdık çünkü Oltu Kalesi’ne giriş kapalıydı. Sonra kiliseye gidelim dedik orası da tadilattaydı.

Fakat Oltu’da gezilecek yerler arasında Erzurum Gökkuşağı Tepeleri var ki burası çok ama çok güzel. Türkiye’nin bir kaç noktasında böyle bir oluşum var. Burayı kesinlikle görmelisiniz. Hadi gelin şimdi Oltu’yu gezelim.

Oltu Gezilecek Yerler

  • Oltu Kalesi
  • Oltu Rus Kilisesi
  • Gökkuşağı Tepeleri
  • Tesbihçiler Çarşısı
  • Oltu Selçuklu Hamamı
  • Arslanpaşa Medresesi ve Camii;

Oltu Kalesi

erzurum oltu'da gezilecek yerler

erzurum oltu'da gezilecek yerler

Oltu Kalesi, Oltu’nun merkezinde bulunuyor. Narman Adalı Göl’den sonra burada da şanssızlık yakamızı bırakmadı. Gittiğimizde kale kapalıydı.

Oltu Kalesi’nin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak konum ve mimarisinden hareketle MÖ. III. yüzyılda tüm Doğu Anadolu’ya hakim olan Urartular döneminde yapıldığı düşünülüyor. Zamanında İpek Yolu ticaretinin güvenliğini sağlamak isteyen Cenevizlilerden ya da Romalılardan kalmış olabileceği de düşünülüyor.

Oltu Kalesi’nin içinde bir türbe varmış. Bu türbe Mısrî Zinnun adını taşıyormuş. Kalede yatan bu zat, Çıldır Eyaleti kadısı Zinnun olduğu düşünülüyor. Kalenin tam konumu burada. Kalenin tam altında Kale Kafe bulunuyor. Dinlenmek isterseniz burada bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Oltu Rus Kilisesi

erzurum oltu'da gezilecek yerler
Erzurum’da Gezilecek Yerler : Restorasyon .:(

Bir şanssızlık daha. Oltu Kalesinden sonra Oltu Rus Kilisesi’ne doğru yol aldık. Ulaştığımızda gördüğümüz manzara böyleydi. Tadilattan dolayı kiliseye dair hiç bir şey göremedik. Fotoğraflardan gördüğümüz üzere de çok da güzel bir kiliseydi. Ama ne yapalım dedik yine. Bugün şansımız yoktu.

Oltu Rus Kilisesi, Oltu ilçe merkezine çok yakın konumda yer alıyor. Üzerinde ne zaman yapıldığına dair bir şey bulunmayan kilisenin, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında, Ruslar tarafından 1885-1890 yılları arasında inşa edildiği biliniyor. Restorasyon sonrası doğal dokusu bozulmaz umarım. Erzurum’a tekrar gidersek buraya kesinlikle uğrayacağız. Bir de Narman Adalı Göle.🤣 Oltu Rus Kilisesi’nin tam konumu burada.

Erzurum Gökkuşağı Tepeleri

erzurum oltu'da gezilecek yerler

erzurum oltu'da gezilecek yerler
Erzurum’da Gezilecek Yerler – Gökkuşağı Tepeleri

Erzurum’da gezilecek yerler listemizde Türkiye’nin sadece bir kaç noktasında olan doğal bir güzelliğe geldik. Burası hiç bir Erzurum Gezi Rehberinde yazmaz. Doğa harikası bir yer olan Erzurum Gökkuşağı Tepelerini Bujuyollarda farkıyla gururla sunuyoruz.😊

Gökkuşağı Tepelerinin 45 milyon yıla yakın geçmişi olduğu düşünülüyor. Bu tepelerin iklim şartları ve özellikle milyonlarca yıl süren erozyon gibi etkenler sonunda son hali olduğu düşünülüyor. Tepelerin kırmızı rengi, bu rengi veren ana madde olan demir ve buna benzer minerallerin rüzgar ve erozyon ile birikmesi sonucu oluşmuş. Oluşumda bulunan yer yer yeşil ve farklı renklerin ise mineralojik bileşenlerden oluştuğu düşünülüyor.

Gökkuşağı Tepelerinin dünya üzerinde bir çok örneği var. En bilindik örnekleri Peru ve Çin’de. Hatta Erzurum’da Gökkuşağı tepeleri diye Google’da arama yaptığınızda genelde buralardan fotoğraf geliyor. Gökkuşağı Tepeleri, Oltu-Tortum yolu üzerinde Oltu’ya çok yakın konumda bulunuyor. Burası yol üzeri bir yer. Turizme kazandırılmayı bekliyor. Gökkuşağı Tepelerinin tam konumu burada.

NOT: Erzurum Oltu’da gezilecek yerler noktasında Oltu tesbihi almak isterseniz Tesbihçiler Çarşısına gidebilirsiniz. Cağ kebap noktasında da burada bir çok cağ kebapçı var aklınızda bulunsun.

Tortum Gezilecek Yerler

Erzurum’da gezilecek yerler listemizde Tortum ilçesindeki yerleri çok ama çok seviyoruz. Erzurum normalde kurak bir iklime sahipken Erzurum’un kuzey ilçeleri Karadeniz’e yakın olduğundan daha bir yeşil daha bir güzel. Tortum da bu yeşillikten nasibini almış. Erzurum’un karasallığından sıkıldıysanız kuzeylere kaçmanızı tavsiye ederim.

Tortum gezilecek yerler listesinde doğa harikası yerler var. Özellikle yem yeşil doğanın içindeki Haho Kilisesi bizim favori yerimiz. Hadi şimdi gelin Tortum’da gezilecek yerler listesine geçelim.

Tortum Gezilecek Yerler

  • Yüzen Adalar
  • Taş Cami – Haho Kilisesi
  • Engüzekkapı Kalesi
  • Tortum Kalesi
  • Kireçli Köprü

Yüzen Adalar

tortum gezilecek yerler
Kaynak : https://www.dha.com.tr/yurt/tortumda-yuzen-adalar-turizmi/haber-1819279

Erzurum’un Tortum ilçesindeki Zökün Gölü’nde bulunan Yüzen Adalar, gezilecek yerler listemizde vardı ama Erzurum’dan Tortum’a giderken tabelasını kaçırdığımızdan buraya gidemedik. Çünkü tabela sadece Tortum’dan Erzurum’a gidiş yolu istikametinde var. Vakitle de yarıştığımız için burayı es geçmek zorunda kaldık.

Yüzen Adalar Tortum’un Söğütlü Mahallesi’nde yer alıyor. Zökün Gölü’nde toplam 6 yüzen ada bulunuyor. Adaların üstünde kürekle adaları hareket ettirebiliyorsunuz. Kano misali adalar bildiğiniz yüzüyormuş.

Yüzen Adaları buraya yazmamın nedeni biz gidemedik siz gidin istedik. Konum olarak Tortum’a 1 km kala sağa dönmeniz gerekiyor aklınızda bulunsun. Sanırım o mevkide Bizim Petrol Tortum Cağ Kebap vardı. Siz yine birilerine sorun daha iyi olur.

Taş Cami – Haho Kilisesi

erzurum tortum'da gezilecek yerler

erzurum tortum'da gezilecek yerler
Erzurum’da Gezilecek Yerler : Cami & Kilisenin İçi

Erzurum Tortum’da en sevdiğimiz yerlerden biri olan Haho Kilisesi’ne bayılıyoruz. Doğanın içinde enfes güzellikte bir yer. Buraya 2 defa gittik. Bu gidişimizde içi de ziyarete açıktı. İçini gezdik ve çok çok etkilendik. Haho Kilisesi zamanında kilise iken sonradan camiye dönüştürülmüş. Umarım gittiğinizde içini de gezme fırsatınız olur.

Haho Kilisesi, Tortum’un Bağbaşı Köyü’nde bulunuyor. Buraya Meryem Ana Kilisesi de deniliyor. Haho Kilisesi Bagratlı Kralı III. David tarafından 976-1001 Yılları arasında yaptırılmış. 19. yüzyılda camiye dönüştürülen yapı, Taş Cami adını almış.

Erzurum merkeze 85 km uzaklıkta olan Haho Kilisesi’nin acil restorasyon ihtiyacı var. Umarım yetkililer bir gün buraya el atar. Gerçekten çok güzel bir tarihi miras. Tam konum burada

Engüzekkapı Kalesi

erzurum uzundere'de gezilecek yerler

Tortum’dan Uzundere’ye giderken görebileceğiniz Engüzekkapı Kalesi tüm heybetiyle bir tepede sizi bekliyor. Yol üzerinde dönüş tabelası var. Biz döndük araba ile çıkalım dedik ama yol gerçekten çok kötü. En güzeli yukarıya kadar yürüyerek çıkmanız. Aşağıdan kalenin fotoğraflarını çektik ve yolumuza devam ettik.

Engüzekkapı Kalesi, Doğu Roma İmparatorluğu zamanında yapılmış. Kale sınırları içerisinde su yolları, tapınak, hamam ve fırın bulunuyor. Google haritalardaki tam konum burada.

Not: Engüzekkapı Kalesi’ne dönüş yolundan sonra yaklaşık 500 metre sonra bir taş fırın var. Burada durun ve kesinlikle kıymalı pide almayı unutmayın. Bu fırının ekmekleri ve hamur işleri çok ama çok lezzetli.

Erzurum Tortum gezilecek yerler listesinde bizim gidemediğimiz ama sizin gidebileceğiniz Tortum Kalesi de mevcut. Tortum Kalesi’nin konumu burada.

Erzurum Uzundere Gezilecek Yerler

Erzurum’un doğa açısından en güzel ilçelerinden biri olan Uzundere hem tarih hem de doğal güzellik açısından bir çok güzelliğe sahip. Uzundere bir zamanlar Tortum ilçesine bağlıyken sonrasında Tortum’dan ayrılmış ve ayrı bir ilçe olmuş.

Erzurum çevresini gezecekseniz Uzundere’yi kesinlikle listenize almanız gerekiyor. Türkiye’nin en büyük şelalesi olan Tortum Şelalesi bu ilçede. Adı Tortum çünkü dediğim gibi Uzundere önceden Tortuma bağlı bir mahalleymiş. Bunun dışında Tortum Gölü de efsane. Aşağıda liste halinde Uzundere gezilecek yerler listesini bulabilirsiniz.

Uzundere Gezilecek Yerler

  • Erikli Şapeli
  • Köptekli Mağarası
  • Zugar Boğazı
  • İnçer Cami
  • Öşvank Kilisesi
  • Tortum Gölü
  • Uzundere Panoroma Cam Teras
  • Tortum Şelalesi
  • Uzundere Yedigöller

Erikli Şapeli- Köptek Mağarası

erzurum uzundere'de gezilecek yerler
Erzurum’da Gezilecek Yerler : İşte Erikli Şapeli burası.:D

erzurum uzundere'de gezilecek yerler
Erzurum’da gezilecek Yerler : Köptekli Mağarası, Uzundereliler bile burayı bilmiyor.:D

Engüzekkapı Kalesi’nden sonra Uzundere girişinde bir çok kahverengi tabela bulunuyor. Kahverengi tabelalar gezilecek yerleri işaret ettiğinden bizim bu tabelalara karşı ayrı bir zaafımız var.😀

Uzundere’deki tabelada da Erikli Şapeli – Köptek Mağarası – Zugar Boğazı – İnçer Cami vardı. Biz yakın diye Erikli Şapeli ve Köptek Mağarasına gidelim dedik. Buralara gittik ama gittiğimizde Şapelden küçücük bir yapı, mağaradan da küçük 2 mağaracık gördük. Buraları bulmak için adres sorduk ama inanın Uzundereliler de burayı bilmiyordu.😀 Yani bizim gibi heveslenmeyin gittiğinize değecek yerler değil. Ben yine de şapel ve mağaranın konumlarını bıraktım karar sizin.

Öşvank Kilisesi

öşvank kilisesi
Erzurum’da Gezilecek Yerler – Öşvank Kilisesi’nin İçi

Erzurum Uzundere’de gezilecek yerler listesinde Artvin Yusufeli ilçesindekileri de katarsak bir çok Gürcü kilisesi bulunuyor. Öşvank Kilisesi biz gittiğimizde ne yazık ki tadilat halindeydi.

Oldukça görkemli bir yapıya sahip Öşvank Kilisesi, Uzundere’nin Çamlıyamaç Köyü içinde bulunuyor. Öşvank Kilisesi güney haç kolundaki giriş alnında bulunan kitabeye göre Gürcü Bağratlı Hanedanlığı zamanında 3’üncü Adernese’nin oğlu Magistras Bağrat tarafından 963-973 yılları arasında yapılmış. Mimarisi Öşk’lü Grigor’a ait olan kilise, Vaftizci Yahya’ya adanmış. Yapının büyük kubbesi Bizans İmparatorları 2’nci Basileios ve 7’nci Constantin tarafından 1022-1028 yılları arasında onarılmış. Burada bizim dikkatimizi çeken nokta kilisenin ana kolonlarından birinin çalınması ve bunun yerine de kütük konulması.

Kilisenin iç bölümlerinde bol miktarda görülen freskler, 1036 yılında, Jojil Potrikios tarafından yapılmıştır. Kilisenin içerisinde hamam, yatakhane, vaftizhane, rahip evleri, mutfak ve kütüphane gibi bolümler bulunuyor. Umarım restorasyon sonrası gerçek güzelliğine kavuşan bir kilise olur. Tam konum burada.

Tortum Gölü

erzurum etrafında gezilecek yerler

erzurum'da gezilecek yerler
Ayrıntıya dikkat.:)

Erzurum’da gezilecek yerler listesinin en güzel manzara noktasında sıra. Tortum Gölü aklınızı başınızdan alacak bir güzelliğe sahip. Erzurum-Artvin yolu üzerinde bulunan Tortum Gölü’nün yolu oldukça tehlikeli. Buradan araba ile geçerken dikkatli olun çünkü kayalıklardan sürekli taş düşüyor. Biz gittiğimizde bu dağları çelik tellerle örüyorlardı ve sürekli trafik durduruluyordu.

erzurum etrafında gezilecek yerler
Erzurum’da Gezilecek Yerler – Tortum Gölü

Buranın adı Tortum Gölü ama burası Tortum ilçesinde değil Uzundere ilçesi sınırlarında yer alıyor. Tortum Gölü 18. yy’da oluşmuş bir heyelan set gölü. Gölün derinliği 48 metre. Balık tesisinin ve kuş cennetinin bulunduğu gölde yırtıcı kuşlardan sakallı akbaba bulunuyor. Muhteşem bir güzelliğe sahip Tortum Gölü’nde bulunan manzara izleme noktasının konumu burada.

Uzundere Panorama Cam Teras

erzurum etrafında gezilecek yerler
Çabuk çek çabukkkk.

Uzundere Panorama Cam Terası süper bir manzaraya sahip. Manzara süper olduğu kadar ürkütücü de. Terasta camlardan aşağıya baktığınızda otomatik kaçma refleksi oluşuyor. Fotoğraftan da gayet net anlaşılıyor olsa gerek.

Burası Türkiye’nin en uzun ve en geniş alanlı cam seyir terası. Yerden yüksekliği 12,3 metre. Buraya Tortum Şelalesi’ne giderken uğrayın derim. Konum burada.

Uzundere Panorama Cam Terası’nın giriş ücretli.

Tortum Şelalesi

erzurum'da gezilecek yerler
Erzurum’da Gezilecek Yerler – Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi Erzurum’un en güzel yerlerinden biri. Müthiş bir doğal güzellik. Biz Tortum Şelalesi’ne 3 kere gittik ama bu son gidişimizde çok çok güzel bir çevre düzenlemesi yapılmıştı. Gerçekten buraya çevre düzenlemesi yapılması şarttı ve ortaya gayet güzel bir iş çıkmış. Merdivenler, fotoğraf çekilme alanları gayet başarılı olmuştu.

Şelaleye iniş-çıkış iki taraflı. İstediğiniz yerden inip çıkabilirsiniz. Erzurum’da gezilecek yerler listesinin en güzel yerlerinden biri olan Tortum Şelalesi size bir de gökkuşağı sunduğunda çok güzel oluyor.

Tortum Şelalesi, Erzurum merkeze yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunuyor. Şelalenin uzunluğu 48 metre, genişliği ise 21 metre. Şelalenin adı Tortum ama dikkat edin burası da Tortum ilçesinde değil Uzundere ilçesinde yer alıyor.

Türkiye’nin en büyük şelalesi ünvanını elinde bulunduran şelale özellikle Mayıs-Haziran döneminde çok daha gür akıyor. Kışın debisi ve akış hızı düşüyor ve hatta soğuktan donabiliyor.

erzurum'da gezilecek yerler

Tortum Şelalesi’nin Giriş Ücreti

Biz Tortum Şelalesi’ne farklı zamanlarda 3 kere gittik. Önceden ücret alınıyordu fakat son gidişimizde sanırım uygulama değişmiş ve giriş ücreti ödemedik. Park sorunu bulunmuyor.

Uzundere Yedigöller

erzurum'da gezilecek yerler

erzurum'da gezilecek yerler

Erzurum Uzundere’de gezdiğimiz son yer Yedigöller’di. Tortum Şelalesi’ne yakın bir konumda bulunan Yedigöller’de doğanın tadını sonuna kadar çıkardık. Erzurum Uzundere Yedigöller arası yaklaşık 2 saat.

Buraya geldiğinizde göl etrafında bulunan çardakları kiralayıp piknik yapabilirsiniz. Köyde yaşayanların sattığı organik ürünlerden satın alabilirsiniz. Ayrıca burada bir alabalık tesisi de var balık yemek isterseniz burayı da değerlendirebilirsiniz.

erzurum'da gezilecek yerler
Erzurum’da Gezilecek Yerler – Uzundere Yedigöller

Son olarak Uzundere Yedigöller’de kalmak isterseniz balık tesisinin hemen arkasında bulunan pansiyonu değerlendirebilirsiniz. Bir de son gittiğimizde bungalov evler yapılıyordu. Konaklama için güzel bir seçenek olabilir.

Not: Erzurum Uzundere’de gezilecek yerler listesine vaktiniz varsa Artvin sınırlarında bulunan İşhan Kilisesi ve Dört Kilise Manastırını ziyaret edebilirsiniz.

İspir Gezilecek Yerler

erzurum ispir gezilecek yerler
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/erzurum/gezilecekyer/spir-yedigoller

Erzurum’un İspir ilçesine ne yazık ki gitme fırsatımız olmadı. Erzurum yüz ölçümü açısından oldukça geniş. Her yerini gezmek için bol vakit lazım. İspir gezilecek yerleri de bir sonraki gezimize bıraktık. Araştırdığımız kadarıyla özellikle Erzurum İspir’de gezilecek yerler arasında İspir Yedigöller çok çok güzel görünüyordu. İspir’de Yedigöller’e ilaveten gezilecek yerleri aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

İspir Gezilecek Yerler

  • İspir Yedigöller
  • İspir Kalesi
  • Elmalı Mağarası
  • Tarihi Sırakonaklar Evleri

Erzurum’da gezilecek yerler listemin sonuna geldik. Gerçekten uzun bir liste oldu. Daha da yazmadıklarım var siz düşünün.😅 Erzurum’a yakın bir de Kars ilimiz var. Erzurum sonrası oraya da gezi planınız varsa Kars Gezilecek Yerler başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Erzurum’da gezmedik yer bırakmadıysak o zaman artık yemek vakti. Hadi gelin Erzurum’da Ne Yenir başlığına geçelim.

Erzurum’da Ne Yenir & Yemek Yenilecek Yerler Neresi ?

erzurum en iyi restoranlar
Erzurum’da Ne Yenir ? Tabiki cağ kebap ve kadayıf dolması.:)

Erzurum’da ne yenir sorusu tabi ki ayrı bir yazı hak ediyor değil mi ? Erzurum’da mideniz bayram ediyor, gözünüz gönlünüz açılıyor. Bu yazımda ne yenir sorusunun cevabının yanında bu lezzetler nerede yenir sorusunun da cevabını bulacaksınız. Yani adrese teslim bir yazı.😊

6 gün ayırdığımız Erzurum’da her gün 1 hatta 2 mekana gittik. Müthiş lezzetlere sahip mekanlar keşfettik. Cağ kebaplar, dönerler, kadayıf dolmaları off da off. Yemek yedikten sonra yüzünüzde otomatik gülücükler açıyor. Sizi Erzurum’da Ne Yenir & En İyi Restoranlar başlıklı yazıma bekliyorum.

Erzurum Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular

Erzurum’a Nasıl Gidilir ?

Erzurum’a bulunduğunuz konuma göre arabanızla, uçakla ve trenle gidebilirsiniz. Erzurum şehirler arası geçiş noktasında olduğundan araba ile Erzurum’a ulaşım oldukça kolay.
Uçakla giderseniz Erzurum Havaalanı Erzurum merkeze 14 km uzaklıkta bulunuyor. Erzurum Havaalanın’dan Erzurum merkeze olan otobüs seferlerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Havaş burada hizmet vermiyor. Erzurum Havaalanın’dan Palandöken Kayak Merkezine mesafe ise sadece 16 km. Uçak demişken en uygun uçak bileti bulma yolları yazımı da okumayı ihmal etmeyin. 
Erzurum’a gitmenin diğer bir yolu da tabi ki Tren. Doğu Ekspresi yazımda da detaylı bahsettiğim üzere Doğu Ekspresi’nin geçtiği güzergahlardan biri de Erzurum. TCDD’nin sitesinden bilet alıp Erzurum’a trenle de gidebilirsiniz.

Erzurum Kaç Günde Gezilir ?

Erzurum kaç günde gezilir sorusunun cevabı tamamen sizin zaman durumunuza bağlı. Eğer sadece Erzurum merkezi gezecekseniz size 1 ya da 1,5 gün yeter diye düşünüyorum. Ama ben Erzurum’un her yerini keşfedeceğim derseniz o zaman derim ki size 5 tam gün lazım. Özellikle Erzurum’un kuzey tarafındaki gezilecek yerler ciddi zaman istiyor.

Erzurum’a Ne Zaman Gidilir ?

Erzurum’a ne zaman gidilir derseniz bu durum tatil amacınızla doğrudan ilişkili. Erzurum biliyorsunuz ülkemizde kış turizminin önde gelen illerinden biri. Eğer kayak için gelecekseniz zaman söylememe gerek yok. Fakat bizim gibi Erzurum’da gezilecek yerleri keşfetmek istiyorsanız bahar ya da yaz ayları en güzeli. Yazın Erzurum çok sıcak olmuyor yani rahat rahat gezebilirsiniz. Bahar aylarında da doğa görsel şölen sunduğu için gezilecek yerler daha da güzel olabilir. Bahar aylarını da tercih etseniz valizinizi ilkbahar modunda hazırlamayın sakın! Kışlık kıyafetler almanızda fayda var.:)

Erzurum’dan Ne Alınır ?

Eeee hazır Erzurum’a gelmişken buradan ne alıp da dönelim diyorsanız aşağıdaki listeme göz atabilirsiniz. Listede genel itibariyle yiyecek kısmı var. Erzurum’a boşuna lezzet durağı demiyorum. İşte Erzurum’dan Ne Alınır sorusunun cevabı.

İlk sırada tabiki Oltu Taşı ürünleri (Tesbih, yüzük, kolye, küpe)
-Erzurum kıtlama şekeri
-Bakır eşyalar
-İspir fasulyesi
-Kadayıf dolması (Şaka değil online alışverişi bile var)
Cağ Kebap (Şaka değil online alışverişi bile var)
-Erzurum Ketesi
-Göğermiş Peynir
-Civil Peynir

Erzurum’da Piknik Yapılacak Yerler Neresi ?

Piknik denilince akla ağaç ve yeşillik gelir. Erzurum’da karasal iklime sahip olduğundan yeşillik açısından biraz zayıf. Erzurum’da piknik yapılacak en iyi yerler Erzurum’un kuzey tarafında yer alıyor. Bizim gezdiğimiz yerler arasında piknik için özellikle Tortum, Narman, Oltu, Uzundere ilçeleri en ideal yerler arasında yer alıyor.

-Abdurrahman Gazi Piknik Alanı (Erzurum Merkez)
-Olimpiyat Parkı (Erzurum Merkez)
-Çeçenistan Parkı (Erzurum Merkez)
-Tavşanlı Parkı (Erzurum Merkez)
-Kuğulu Park (Erzurum Merkez)
-Tortum Gölü
-Tortum Köylerinin Çevresi
-Uzundere Köylerinin Çevresi
-Narman Köylerinin Çevresi
-Oltu Köylerinin Çevresi

Erzurum neyi meşhur tatlısı?

Erzurum’un en meşhur tatlısı Kadayıf Dolması’dır. Bu dolma tel kadayıf ve cevizden yapılıyor. Oldukça lezzetli. Sıcak ve soğuk servis edilebiliyor ama sıcak daha güzel oluyor.

Instagram Erzurum Hikayelerime Beklerim

Erzurum’da gezilecek yerler ve Erzurum’da Ne Yenir konuları ile ilgili yazdığım her şeyi Instagram’a sabitlediğim Erzurum hikayelerimde görebilirsiniz. Sadece hikayelerimi izleyip çıkış yapmayın. Takibe almayı unutmayın.😊

8 Yorum

  • Avatar of Hilal Polat

    Hilal Polat

    Bir Erzurum’lu olarak cidden alkışlıyorum Burcu hanımı… Memleketim bu kadar mi özenle ve detayi ile tanıtılır. Google da arama yaparken denk geldi ve diger yazilarina da vakıf oldum, belliki emek sarf etmişler,bundan sonra takipteyim,tebrikler…

    • Avatar of BujuYollarda

      BujuYollarda

      Çok teşekkür ederiz. Erzurum gerçekten her şeyi ile çok özel bir yer. Özellikle Gökkuşağı tepeleri ve Narman Peri Bacaları turizm açısından hak ettiği yere kavuşur.:)

  • Avatar of EVİSSA

    EVİSSA

    işten bunalınca kendimi buraya atıyorum bağımlılık yaptınız resmen 🙂 gerçekten gitmiş kadar oluyor insan ellerinize sağlık eski şehir ve bursa ile ilgili bir yazı paylaşırsınız umarım bol bol gezer bize de aktarım yaparsınız çok güzel olur genelde gittiğim mekanları sizin kadar detaylı inceleme yapmadığımı gezmediğimi görüyorum ellerinize sağlık 🙂

  • Avatar of Elif Nur Altun

    Elif Nur Altun

    Keşke 81 ilin hepsini anlatan yazılarınız olsa 🙂 umarım en kısa sürede her yeri görüp bizlerle paylaşırsınız. Erzurum seyehatimiz öncesi ilaç gibi geldi 🙂 Emeğinize sağlık.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.