erzurum etrafında gezilecek yerler

Erzurum’un Neyi Meşhur ? Yemekler ve Hediyelik Eşyalar

Dadaşlar diyarı Erzurum’un Neyi Meşhur başlıklı yazımla karşınızdayım. Erzurum, gittiğinizde sizi her anlamda mutlu edecek bir şehir. Gezilecek yerleri, meşhur lezzetleri, tarihi dokusu, manevi atmosferi ve insanlarının sıcaklığı bu şehirde sizi çepeçevre sarıveriyor. Bu saydıklarım da zaten bir seyahatten beklentilerimiz değil mi ? Bu beklentilere tam anlamıyla cevap veren Erzurum özellikle gastronomi anlamında midenize bayram ettiriyor. Erzurum’dan dönünce bu lezzetleri aşerme gibi bir durumunuz oluyor şimdiden belirteyim.😊

Hem Erzurum gelini olarak hem de Erzurum’a bir çok kez giden biri olarak çok detaylı kaleme aldığım Erzurum ile ilgili yazılarımı aşağıya bırakıyorum. Bu yazıları okuyarak Erzurum’da keşfetmediğiniz yer kalmaz diye düşünüyorum. Bu yazımda da Erzurum’un Neyi Meşhur, Erzurum’dan Hediyelik Ne Alınır gibi sorulara cevap vermek istedim. Erzurum’a geldiğinizde nokta atışı yerlerle hiç zaman kaybetmeden bu şehri tüm noktalarıyla keşfetmiş olacaksınız.

Erzurum’un Neyi Meşhur ?

Erzurum’un Neyi Meşhur ?

Erzurum her şeyden öte kültürel bir şehir. Yani bu şehre geldiğinizde o kültürel havayı derinlemesine hissediyorsunuz. Yani şunu demek istiyorum. Bu şehir tarihiyle, gelenekleriyle, kültürüyle ben buradayım diyor. Mesela Erzurum Ulu Camiye girince manevi atmosferi, Erzurum barını izleyince kültürel dokuyu, cağ kebap yiyince midenizin bayram ettiğini hissediyorsunuz.😊

Erzurum’un neyi meşhur sorusunun cevapları aşağıda. Bu cevaplar genelde yiyecek üzerine şekilleniyor fakat bunun dışında başlıklara Erzurum’a özgü bir kaç şey daha ekledim. Bazı meşhur şeyler de ne yazık ki kaybolmaya yüz tutmuş. Ben en bilindikleri ve tecrübe edilmesi gerekenleri yazdım bilginiz olsun.

Cağ Kebap

erzurum'da çağ kebap nerede yenir
Erzurum’un Neyi Meşhur ? Çağ Kebap

Erzurum’un en meşhur yemeği cağ kebap gerçekten müthiş bir lezzet. Türkiye’de o kadar yer gezdim böyle bir lezzete rastlamadım. Abartmıyorum çünkü ben cağ kebapla aşk yaşıyorum.

Erzurum denilince akla ilk cağ kebap gelir. Cağ kebap evimde otururken aklıma düşüveren, televizyonda bir yerde tanıtımını izlerken iç geçirdiğim bir lezzet.

Cağ kebap Erzurum’un yaylalarında doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki kuzuların etinden yapılıyor. Etin lezzetinin sırrı tam da burada. Bir sırda tabiki etin marine edilme şeklinde.

Erzurum’da cağ kebabı doğru yerde yemelisiniz. Bu çok önemli. Yanlış yerde yerseniz çok zevk alamazsınız. Bu noktada her şeyi ile güvendiğim ve Erzurum’da her zaman gittiğim Muammer Usta Erzurum Cağ Kebabı ve Kadayıf Dolmasını şiddetle tavsiye ederim. Burası Erzurum’da cağ kebap nerede yenir sorusunun en doğru cevabıdır. İletişim bilgileri aşağıda.

Adres: Lalapaşa Mah, Terminal Cad. Akgün Sitesi No:39 Yakutiye / Erzurum
Konum: Muammer Usta
Telefon: +90 (442) 233 62 82

Kadayıf Dolması

erzurum cağ kebap fiyatları
Enfes Kadayıf Dolması

Erzurum’un neyi meşhur sorusunun diğer bir cevabı tabiki Kadayıf Dolmasıdır. Cağ kebabı üstüne kadayıf dolması yemezseniz olmaz.

Kadayıf dolması benim için çıtır çıtır olmalı. Isırdığınızda o sesi duyacaksınız. Ondan sonra ağızda dağılması ve enfes lezzet hissi inanılmaz güzel.

Kadayıf dolmasının içinde ceviz bulunuyor. Bir de soğuk ya da sıcak servis edilebiliyor. Fakat ben kesinlikle sıcak tercih ediyorum. Yanına da bir çay olunca değmeyin keyfime modu aktif oluyor.😊

Erzurum’da kadayıf dolması nerede yenir derseniz adresi yukarıda verdim. Bu konuda Muammer Usta’yı tek geçerim. Kendisi kadayıf dolmasını dünyaya tanıtan ve kadayıfın markalaşmasını sağlayan kişidir. Buradan şaşmayın.

Oltu Taşı

erzurum oltu'da gezilecek yerler
Erzurum’un Oltu İlçesi

Erzurum’un neyi meşhur sorusunun en bilindik cevaplarından biri sanırım Oltu Taşı ve bu taştan yapılan ürünlerdir.

Oltu taşı Erzurum’da tescillenmiş önemli bir değer. Yapısında bulunan karbon elementi sayesinde bu taş kolayca işlenebiliyor. Rezervi az ve çıkarılması oldukça zor olan bu taşın cenneti Erzurum.

Erzurumlular tarafından “Kara kehribar” adıyla anılan oltu taşı, genellikle siyah ve koyu kahve, nadirense sarı ve gri-yeşilimsi renkte bulunmakta.

Erzurum’dan hediyelik ne alınır deseler ilk oltu taşından yapılan ürünler alınır derim. Özellikle Erzurum Taşhan’da oltu taşı ile ilgili bir çok ürün bulabilirsiniz. Küpeden kolyeye, tespihten yüzüğe her şey Taşhan’da var. Erzurum’da gezilecek yerler listesinde yer alan Taşhan’ı Erzurum’a gidince muhakkak görün.

Oltu Taşının Özellikleri:

  1. Oltu taşı tespih kullanan insanların vücutlarında birikmiş olan negatif elektriği alıyor.
  2. Oltu Taşını elinizin içine alıp nefesinizle buharlaştırdığınızda buharı çeker ve üzeri nemlenir.
  3. Oltu Taşı tespihlerinin kendine has ağırlığı ve tok sesi bulunuyor.
  4. Sürtünme ile elektriklendiği için küçük kağıt parçacıklarını kendine çekiyor.
  5. Bıçakla hafifçe kazındığında kahverengi toz çıkarıyor.
  6. Kullandıkça parlıyor.

Gar-Gış-Gıyamet

erzurum'da gezilecek yerler

Erzurum denilince akla ilk kış gelir. Kış ama ne kış. Erzurum’da -30 dereceye ve 1,5 metre kara şahit oldum. Burun delikleriniz yapışıyor birbirine. Kulaklarınız tık düşecekmiş gibi.😃

Erzurum’un neredeyse 7 ayı kış geçiyor. Dolayısıyla Erzurumlular bu durumu 3G olarak anıyor. 😃Kış her ne kadar zor şartlar getirse de dadaşlar artık alışmış bu duruma. Bir de eski kışlar şimdi yok.

Kar Erzurum’a ayrı yakışıyor. Özellikle Palandöken kışın çok canlı ve güzel oluyor. Kışın gezilecek yerler arasında yer alan Erzurum size kar ile görsel şölen sunuyor.

Erzurum Palandöken Dağı’nın eteklerine kurulmuş bir şehir. Yani Palandöken Erzurum’a uzak bir yer değil. Erzurum merkeze sadece 2-3 km uzaklıkta bulunan Palandöken Dağı Erzurum’un her yerinden görülebilir. Palandöken’de bir çok otel ve kayak merkezi bulunuyor. Palandöken gerçekten kayak için dizayn edilmiş bir yer. Kışın burayı görmeniz lazım.

Bakır Hediyelik Eşyalar

Erzurum'un Neyi Meşhur

Bakır işçiliği ülkemizin bir çok şehrinde var. Erzurum’da bu şehirlerden biri. Erzurum’da Ayazpaşa Cami ile Taşmağazalar ve Gürcükapı Mahallesi arasında kalan bölgede bakırcılar çarşısı bulunuyor.

Ne yazık ki bu sanat da kaybolmaya yüz tutmuş. Yine de bakırcılık Erzurum’da yeniden yaşatılmaya çalışılıyor.

Eğer Erzurum’a gelirseniz ve bu sanata destek vermek isterseniz yukarıda bahsettiğim yerdeki bakırcılar çarşısından bakır hediyelik eşyalar alarak sektöre destek vermiş olursunuz.

İspir Kuru Fasulyesi

erzurumun neyi meşhur

Kuru fasulyeciler burada mı ? O zaman cometoErzurum. 😃

Erzurum İspir fasulyesinden oldukça güzel yemekler yapılıyor. İspir fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve diğer fasulyelere göre oldukça büyük.

İspir Fasulyesi üretimi oldukça zor. Üretimde arazi şartlarından dolayı makine kullanılmıyor. Üretim süreci Ekim ayında bir sonraki sezon için tarlanın hazırlanması ile başlıyor. Sonrasında tarlaya tırmık atılarak, doğal keçi gübresi ile gübreleme ve ekim yapılıyor.

Kuru fasulye diyince yanına pilav ve soğan salatası olmazsa olmaz. Ben bu yazıyı yazarken gerçekten acıkıyorum sanırım siz de okurken acıkabilirsiniz.😃

Aşotu Çorbası

erzurumun neyi meşhur
Kaynak : https://www.yasemin.com/yemek/haber/2982731-asotu-corbasi-nedir-ve-asotu-corbasi-nasil-yapilir-erzurum-asotu-corbasi-tarifi

Hemen söyleyeyim çok iyi yaparım Aşotu Çorbasını.😊 Erzurum gelini olarak Erzurum kültürüne oldukça hakimim.

Aşotu çorbası Erzurum’a özgü yoğurttan yapılan bir çorba. Gerçekten çok beğeniyorum bu çorbayı. Bir çok bölgemizde yoğurttan yapılan farklı çorbalar var ama bu çorbanın farkı içine katılan aşotu. Aşotu maydanoza benzeyen tadı baskın bir ot. Çorbaya çok güzel bir aroma veriyor.

Aşotu çorbası oldukça doyurucu bir çorba. Genelde Erzurum’da ramazan aylarında yapılıyor. Merak ediyorsanız yorum kısmında sorun bizzat tarif vereceğim.😊

Erzurum’da bu çorbayı nerede içebilirim derseniz adres olarak Erzurum Evlerini gösterebilirim. Detaylar bu yazımda. (https://bujuyollarda.com/erzurumda-ne-yenir-en-iyi-restoranlar/)

Su Böreği

erzurumun neyi meşhur

Her yerde su böreği var evet ama Erzurum’un ki farklı. Coğrafi işaret belgeli Erzurum su böreğinde iç malzeme olarak civil peynir kullanılıyor.

Gerçekten çok lezzetli bir börek bu. Ben bayılıyorum. Erzurum’da bir yapılınca en az 2 tepsi yapılıyor. Bu börekte kullanılan tereyağı da özel bölgeye ait tereyağı.

Diğer bir fark da bu börek pişirilirken fırın kullanılmıyor. Börek ocaklarda pişiriliyor. 13 yufkadan yapılan su böreğini eminim siz de çok beğeneceksiniz.

Erzurum Ketesi

erzurumun neyi meşhur

Erzurum’un meşhur yiyeceklerinden olan Erzurum ketesi benim de bayıldığım leziz bir hamur işi. Erzurumlu hanımların çok iyi yaptığı Erzurum ketesi çayın yanında enfes gidiyor.

Yapımı için hamur açmayı iyi bilmek gerekiyor. Sadesi de yapılan keteye bazen iç de eklenebiliyor. Özellikle hafif acıktığınızda bu kete yanında çay ile karşı konulamaz bir seçenek. Yazarken özlemim tavan yaptı yine.😃

Ketenin yapımında un, yağ, tuz, biraz şeker, yaş maya ve su kullanılıyor. Erzurum’a gidince muhakkak bu lezzeti deneyin.

Civil Peynir

erzurumun neyi meşhur

Erzurum’un geleneksel lezzetlerinden biri olan civil peynir, genellikle kahvaltı sofralarında, eritilip üzerine yumurta kırılarak veya Erzurum’da su böreklerinde kullanılıyor.

Erzurum civil peyniri tel tel ayrılan ve düşük yağ oranına sahip bir peynir. Erzurum’un yüksek rakımlı bölgelerinde otlatılan hayvanların sütlerinden üretiliyor.

Erzurum’un yanı sıra Kars ve Ardahan gibi illerde de geleneksel yöntemler ile üretilen civil peyniri ben çok sade buluyorum. Ama bu peyniri aldığınız gibi kullanmamanız gerekiyor. Tuzlu suda bekletmeniz şart.

Civil peyniri yağsız ve tuzsuz olduğundan aslında tam bir diyet peyniri. Diyet yapacaksanız değerlendirebilirsiniz.😃

Göğermiş Peynir

erzurumun neyi meşhur

Göğermiş peynir, Erzurum’a ait küflü bir peynir. Üstün bu peyniri çok seviyor ama ben bir türlü beğenemiyorum.

Göğermiş peynir, insan sağlığı açısından oldukça faydalı. Özellikle, içerisinde yer alan kalsiyum, mineral ve vitamin zenginliği kemik ile eklem dokusu açısından oldukça faydalıymış.

Göğermiş peynirin içinde bir de doğal antibiyotik var. Erzurumlular ekmek arası bu peyniri çayla beraber tüketmeyi çok seviyor.

Benim bu peynir ile bir tespitim var. Bu peynir ya çok seviliyor ya da hiç sevilmiyor. Ortası yok yani. Üstün’ün arkadaşlarının bazıları bu peynirin hastası. Sürekli sipariş veriyorlar oradan biliyorum.😃

Baharatlar

Erzurum'dan Hediyelik Ne Alınır ?

Erzurum’a ait ve bu bölgedeki dağlarda üretilen bazı baharatları aşağıya yazıyorum. Bu baharatlar oldukça aromatik. Yemeklere oldukça güzel tat veriyor. Erzurum’a gelince bu baharatlardan alabilirsiniz.

Tarhın: Erzurum’a ait tarhın otu genellikle kesme çorbalarında kullanılıyor ve çorbaya müthiş bir lezzet veriyor. Bazı yerlerde tarhun olarak da geçiyor.

Aşotu: Maydanoza benzeyen ve ayran çorbasında kullanılan bir otgil. Erzurum’a her gittiğimde aldığım bir ottur.

Reyhan: Bu baharat Erzurum İspir ilçesinde yetiştiriliyor. Aslında fesleğen olarak bildiğimiz baharattır. Fettucini seviyorsanız almanızı öneririm.

Kıtlama Şekeri

Erzurum'dan Hediyelik Ne Alınır
Kaynak : https://www.anadolukokusu.com/erzurum-dan-hediyelik-kitlama-seker-2507

Erzurum’da çayın vazgeçilmezi kıtlama şekerdir. Kıtlama şeker demek şekeri ısırarak çay yudumlamak demektir. Ama bu şeker öyle ağızda hemen eriyen şekerlerden değil. Çay içilirken şeker dil altında saklanıyor.

Erzurum kıtlama şekeri, bir çok anı ve hikayeye konu olmuş. Rivayete göre Erzurumlular bir şekerle 10 bardak çay içiyormuş.😃

Şekerin büyük olmasından dolayı kıtlanarak tüketilmesi Kıtlama Şekeri olarak adlandırılmasına sebep olmuş. Şekerin hemen erimemesinin nedeni de içerisindeki kireçmiş bilginiz olsun.

Erzurum’un Meşhur Yemekleri

Erzurum’un Hangi Yemekleri Meşhur ?

Erzurum yemekleri kitaplaştırılması gereken bir değerler listesi. Yukarıda Erzurum’un meşhur yemeklerinin çoğunu saydım fakat unutulmaya yüz tutmuş diğer yemekleri de bu başlık altına yazmak istedim. Erzurum tam bir gastronomi şehri. Tanıtımının yeteri kadar yapılmadığını düşünüyorum. Bu lezzetleri siz bilin ve gittiğinizde tatmaya çalışın.

Erzurum Neyi ile Ünlü & Meşhur Yemekleri

  1. Cağ Kebap
  2. Kadayıf Dolması
  3. Aşotu Çorbası
  4. Kesme Çorba
  5. Erzurum Ketesi
  6. Civil Peynir
  7. Göğermiş Peynir
  8. Lor Dolması
  9. Şalgam Dolması
  10. Erzurum Mantısı
  11. Tatar Böreği
  12. Su Böreği
  13. Pekmezli Baklava
  14. Lavaş
  15. Çaşır
  16. Dut Çullaması

Erzurum’dan Hediyelik Ne Alınır ?

Erzurum'dan Hediyelik Ne Alınır

Erzurum’dan Hediyelik Ne Alınır ? Erzurum’a geldim ben hediyelik ne almalıyım diyorsanız aşağıda bir çok seçenek sundum. Erzurum’a kadar gelmişken bence oltu taşı ürünlerden kesin alın derim. Bunun dışında biraz midenizi düşünebilirsiniz.😊 O kadar lezzet saydım muhakkak bir kaçını deneyin derim. Eğer Erzurum’a gelemiyorsanız da online alışverişten bir çok ürünü satın alabilirsiniz.

Erzurum’dan Hediyelik Ne Alınır ?

  1. Oltu taşından yapılma ürünler
  2. Bakır eşyalar
  3. Erzurum ketesi
  4. Civil peynir
  5. Göğermiş peynir
  6. Erzurum’a özgü baharatlar
  7. Kadayıf dolması (pişmemiş)
  8. Kıtlama şekeri
  9. İspir fasulyesi

Erzurumun Neyi Meşhur ? Erzurum’dan Hediyelik Ne Alınır ? yazımın sonuna geldik. Çok acıktıran bir yazı oldu gerçekten. Erzurum’a tekrar gidince bu lezzetleri özellikle cağ kebabı tekrar denemek benim için farz. Umarım güzel bir yazı olmuştur. Yorumlarınızı bekliyorum. Musmutlu gezmeleriniz olsun.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.