kıbrıs gezi rehberi

Kıbrıs Gezi Rehberi : Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

Bir seyahat yazarı olarak bir yere gitmeden önce her detayı çok iyi araştırır ve ona göre plan yaparım. Fakat Kıbrıs için nedense böyle bir araştırma yapma gereksinimi duymadım. Rehavet diz boyuydu. Yavru vatan psikolojisi ile hallederiz dedik ve çok spontane yola koyulduk. Üzerimizdeki rahatlık o kadar fazlaydı ki hazırlıklarımızı uçakta yapıp gezilecek yerler listesini havada çıkardık.😂

Kıbrıs için sadece önceden otelimizi ayarlamıştık. Sanırım her daim en ince ayrıntısına kadar araştırma yapıp yola çıkma durumu bizde biraz yorgunluk hissi uyandırdı. Kıbrıs uçak biletimizi baya önceden almamıza rağmen üstümüzdeki rehavet çok enteresandı. Kıbrıs’ta neredeyse her şeyi akışına bıraktık ve adayı bu şekilde keşfettik. Fazlasıyla tecrübe kazandık ve Kıbrıs için oldukça güzel tüyolar yakaladık. Yani Kıbrıs gezi rehberim tecrübelerle dolu.

Kıbrıs’ta araç kiralamadan sim kart almaya, gezilecek yerlerden yeme içme mekanlarına kadar her şeyi anlık hallettik. Bizim için alışılmadık bir gezi tarzıydı fakat oldukça keyifliydi. Bazen her şeyi akışına bırakıp hayatın size sunduğu şeyleri görmek çok daha güzel oluyor. Kıbrıs bizim için çok güzel bir gezi oldu. Tüm deneyimlerimi en ince ayrıntısına kadar anlatacağım. Şunu belirteyim siz yine benim gibi hazırlıksız gitmeyin ve yazımı iyi okuyun.😊

Not: Yazımda Kıbrıs olarak bahsettiğim yer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Yani yavru vatan KKTC’dir. Biliyorsunuz adada ikili bir devlet yapısı var. İkili yapıdan kastım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi. Kıbrıs ile ilgili yazılarımda anlattığım her şey KKTC ile ilgilidir. Aşağıda Kıbrıs ile ilgili detaylı yazılarımı bırakıyorum bunlara muhakkak göz atın.

Kıbrıs Gezi Rehberi

Kıbrıs gezi rehberimde ada ile ilgili neredeyse size lazım olabilecek her şeyi yazmaya çalıştım. Bunların bir çoğu tecrübe ile sabitlendi. Yazımın her noktasını okumanızda fayda var. Yukarıda bahsettiğim gibi biz biraz hazırlıksız olduğumuz için acemilik yaşadık ama siz yaşamayın ve vakit kaybetmeyin. Adayı gezmeye gidiyorsanız yani hedefinizde otel tatili yoksa bu yazım ve diğer yazılarım işinize oldukça yarayacaktır.

Kıbrıs gezi rehberimde ince ayrıntılar var. Düşünün priz tipine kadar yazdım. Özellikle araç kiralama ve kullanma kısmı oldukça önemli. Yazımda Türk Lirası Kıbrıs’ta geçerli mi gibi parasal işlemlere dair detaylar da mevcut. Haydi şimdi Kıbrıs hakkında genel bilgiler verip detaylara geçelim.

Kıbrıs Hakkında Genel Bilgiler

kıbrıs gezisi
Kıbrıs Gezi Rehberi : Gazimağusa

Bu başlıkta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakkında kısa kısa bilgiler bulacaksınız. En azından gideceğiniz yer hakkında bazı bilgileri öğrenmek hem gezerken hem de genel kültür açısından faydalı oluyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hakkında Hap Bilgiler:

  • Başkenti: Lefkoşa
  • Ülke telefon kodu: +90 (Türkiye ile aynı)
  • Para birimi: Türk Lirası
  • Yönetim Şekli: Cumhuriyet
  • Nüfus: 290 bin
  • Din: Müslüman oranı %99, %1 Hristiyan
  • Konuşulan Dil: Türkçe
  • Priz Tipi: İngiliz Tipi Priz (Üç diş oluyor)
  • Saat Farkı: Türkiye ile saat farkı 1 saat (Kıbrıs kışın 1 saat geride)
  • Adanın Önemli Yerleri: Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Karpaz, Güzelyurt, Lefke

Kıbrıs tarihsel olarak bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Hititler, Mısırlılar, Romalılar, Lüzinyanlılar, Venedikliler, Osmanlılar, İngilizler gibi medeniyetler bu topraklarda hüküm sürmüş. Şu anda da adada 2 devletli bir yapı var. Bu ikili yapı 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekatı ile oluşmuş. Bir tarafta Türkler diğer tarafta Rumlar.

Kıbrıs’ın tarihinde derin yaralar var. Özellikle Barış Harekatı öncesi Rumların Türklere yaptığı zulümler resmen hafızalara kazınmış. Kıbrıs’ın tarihine yakından şahit olmak, yaşanılanları derinden hissetmek isterseniz rotanızda Lefkoşa’da bulunan Barbarlık Müzesi ve Kıbrıs Müzesi muhakkak olsun. Hadi şimdi geçelim Kıbrıs gezi rehberinin detaylarına.

Kıbrıs Nerede ?

kıbrıs gezi blog
Kıbrıs Gezi Rehberi : Karmi Köyü

Kıbrıs, Doğu Akdeniz’in tam ortasında bulunan kocaman bir ada. Büyüklüğü ile Akdeniz’de Sicilya ve Sardinya’dan sonra 3. sırada yer alıyor. Oldukça stratejik bir konuma sahip. Ada aslında tam bir üs konumunda. Ortadoğu’ya da yakın Avrupa’ya da. Tarihsel anlamda da bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve konumundan dolayı üst olarak kullanılmış.

Adada 1974 Kıbrıs Harekatı’ndan beri ikili bir devlet yapısı var. Bir tarafta KKTC diğer tarafta Rum kesimi. Rum kesimi adanın %59’luk kısmını yönetirken, KKTC adanın %36’lık kısmını yönetiyor. İkili yapının çözülmesi için hala bir çok adım atılmaya çalışılıyor ama ne yazık ki bunlardan sonuç çıkmıyor. Adanın haritadaki konumu burada.

Kıbrıs’a Nasıl Gidilir ?

kıbrısa nasıl gidilir
Kıbrıs Gezi Rehberi : Girne

Kıbrıs bir ada dolayısıyla buraya 2 şekilde gidebiliyorsunuz. Bu seçenekler denizyolu ve havayolu. En pratik hangisi derseniz tabi ki havayolu. Adanın güzelliklerini gördükten sonra bence buraya kesinlikle gitmelisiniz kanısındayım. Hem farklı deneyimler yaşıyorsunuz hem de adada çok enteresan yerleri görme fırsatı yakalıyorsunuz. Şimdi Kıbrıs’a nasıl gidilir sorusunun detaylarına gelelim.

Kıbrıs’a Havayolu İle Ulaşım

Şunu belirteyim Kuzey Kıbrıs dünyaya kapalı bir yer. KKTC’nin dünyaya tek açılan bir kapısı var o da Türkiye. Yani yabancı birinin Kıbrıs’a ulaşması için gelmesi gereken ilk yer Türkiye. Daha sonra Türkiye üzerinden Kıbrıs’a geçiş yapılabiliyor. Kıbrıslı birinin de Türkiye dışında bir yere gitmesi için ilk uğraması gereken yer Türkiye. Yani anlayacağınız Kıbrıs için Türkiye olmazsa olmaz bir durak.

Türkiye’den Kıbrıs’a uçak ile ulaşım oldukça kolay. Büyük şehirlerimizden (İstanbul – Ankara – İzmir) buraya direkt ve düzenli seferler bulunuyor. Biz İzmir’den Kıbrıs’a yaklaşık 1 saat 15 dakikada uçtuk. Kıbras’a uçuşlar Lefkoşa Ercan Havalimanı’na oluyor. Ercan Havalimanı’ndan Lefkoşa merkez, Girne ya da Magosa’ya geçiş yapabilirsiniz. Eğer buralara Ercan Havalimanı’ndan araç ile gitmeyecekseniz Kıbrıs’ın Havaş’ı KİBHAS ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Not: Kıbrıs’a ucuz uçak bileti için bu yazımı muhakkak okuyun. Şunu da belirteyim Kıbrıs ile aramızda kış aylarında 1 saat fark var. Kıbrıs’a indiğinizde saatleri kontrol etmeyi unutmayın.

Kıbrıs’a Denizyolu İle Ulaşım

Kıbrıs’a Türkiye’den feribot ile de ulaşım imkanı var. Ülkemizin şimdilik 3 şehrinden feribotla Kıbrıs’a gidebilirsiniz. Bu şehirler Antalya, Mersin ve Hatay illeri. Uçak ile ulaşımdan farklı olarak feribot ile ulaşımda doğrudan Girne veya Magosa’ya gitme imkanı mevcut. Kıbrıs’a Antalya’da Alanya, Mersin’de Taşucu, Hatay’da Arsuz’dan feribotlar kalkış yapıyor.

Kıbrıs feribot yolculukları yaklaşık rotaya göre 4-5 saat sürüyor. Her yolcunun belli bir bagaj hakkı var. Seferler hemen hemen her gün oluyor. Bu feribotların arabalı olanı da mevcut. Dilerseniz arabalı feribotlarla kendi aracınızla Kıbrıs’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Tabi bilet daha tuzlu oluyor. Eğer bu üç ilden birine yakın yerdeyseniz feribot yolculuğunu deneyimleyebilirsiniz.

Kıbrıs’a Ne Zaman Gidilir ?

Kıbrıs’a Ne Zaman Gidilir ? Kıbrıs’a deniz tatili için gidecekseniz zaman dilimi belli. Yaz aylarında Kıbrıs oldukça sıcak. Yalnız şunu belirteyim yazın Kıbrıs’ta en iyi arkadaşınız klima olacaktır.😂 Bunun dışında Kıbrıs’a bahar aylarında gitmek de güzel bir fikir olabilir. Çünkü hava oldukça serin ve güzel. Bahar aylarında sadece dikkat etmeniz gereken akşamları üşütmemek olacak. Kışın ise Kıbrıs genel olarak yağmurlu. Kışın gitmenizi gerektiren bir durum yok gibi.

Biz Kıbrıs’a Kasım ayında gittik. Hem güneşi hem de yağmuru gördük. Hava genel olarak parçalı bulutluydu. Fotoğraf açısından oldukça olumlu oldu.😍Genel olarak havadan etkilenmedik. Hem sıcağı gördük hem soğuğu. Yani sıcakları sevmiyorsanız bahar aylarını tavsiye ederim.

Not: Kıbrıs’ı kışın gezmenin dezavantajı havanın erken kararması oluyor. Kasım ayında gittiğimiz için bu handikabı yaşadık. Bir de gezilecek yerlerin kapanış saati kışın daha erken. Bu durumları gözeterek hareket edin. Yani kışın Kıbrıs’ı gezmeye gidecekseniz sabahları erken kalkmanızda fayda var.

Kıbrıs’a Kimlikle Giriş

kıbrısa kimlikle giriş
Kıbrıs Gezi Rehberi : Kıbrıs Giriş Çıkış Formu

Kıbrıs’a pasaportunuz yoksa yeni kimliklerinizle kolayca giriş yapabiliyorsunuz. Pasaportunuz varsa dilerseniz pasaportunuzla da giriş yapabilirsiniz. Kimlikle giriş noktasında yapmanız gereken sadece giriş çıkış formunu yanınızda bulundurmak olacak. Bu formu check in yaparken görevliler size veriyor. Sizde hem Türkiye’de hem de Kıbrıs’ta giriş çıkış formunu kullanıyorsunuz. Yani bu formu Kıbrıs’tayken kaybetmeyin mesajı veriyorum.

Kıbrıs’a girişte gümrükte ya da pasaport kontrolünde genel olarak sorun olmuyor. Kolayca ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Lefkoşa’daki Ercan Havalimanı’ndan ülkeye giriş yapıp yine aynı yerden çıkış yapıyorsunuz. Girişte ve çıkışta kimliğinize ve giriş çıkış formunuza iyi sahip çıkın.

Türkiye’den kimlikle gidilebilen ülkeler arasında olan Kıbrıs hem maliyet hem de ilk deneyim açısından oldukça ideal bir destinasyon. Türkiye’den pasaportsuz sadece kimlikle gidebileceğiniz diğer ülkeler bu bağlantıda. (https://bujuyollarda.com/pasaportsuz-kimlikle-gidilen-ulkeler/)

Not: Kıbrıs’a giderken yurt dışı çıkış harcını ödemenize gerek yok. Bu noktada herhangi bir ödeme yapmayın. yurtdışı telefon kaydı için Kıbrıs’a giriş çıkış yeterli bunun da bilgisini vereyim.

Kıbrıs’a Vize Gerekiyor mu ?

Hemen belirtiyorum Kıbrıs’a girişte herhangi bir vizeye ihtiyacınız yok. Vizeyi bırakın yukarıda dediğim gibi pasaporta bile ihtiyacınız yok. Burada Kıbrıs derken adanın her yerini kastetmiyorum. Sadece yazımın konusu olan Kuzey Kıbrıs ile ilgili konuşuyorum.

Güney Kıbrıs’a geçmek isterseniz elbette vize şart. Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a geçerken pasaportunuz ve vizeniz olmalı. Kıbrıs’ta şunu öğrendik adanın has yerlisi yani kökeni Kıbrıs olanlar Güney Kıbrıs’a kolayca gidip gelebiliyormuş.

Özetle Kıbrıs’a giderken vizeye gerek yok. Bence ilk defa yurt dışına çıkacaksanız Kıbrıs çok çok iyi bir seçenek. Bunu bizzat yaşadık ve gördük. Tam ön ısınma turu gibi. Hem farklı bir ülke hem de dil sorunu yok. Kimlikle giriş var. Yabancılık kısmen çekiyorsunuz kısmen çekmiyorsunuz. Yani yurtdışına ilk defa gidecekseniz Kıbrıs’ı şiddetle tavsiye ederim. Şunu da belirteyim yurtdışına ilk kez gidecekler için çok güzel önerilerim var. Bu konu ile ilgili detaylar hemen burada.

Kıbrıs Gezi Haritası

Kıbrıs Gezi Rehberi : Kıbrıs Gezi Haritası

Yukarıda Kıbrıs Gezi Haritasını bulabilirsiniz. Harita üzerinde numaraların üstüne tıklayabilir, yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapabilirsiniz. Bu haritada Kıbrıs’ta neredeyse gezilecek her yer var. Toplamda 50 yer var ama sayının fazlalığı sizi korkutmasın. Biz tabi ki buraların hepsine gidemedik. Şunu belirteyim gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda. Aşağıda Kıbrıs’a gelirseniz hangi sürede nereleri gezmeniz gerektiğini yazıp size hazır plan sunacağım. Detaylar için diğer Kıbrıs yazılarıma göz atarsınız.

Kıbrıs Gezi Haritasındaki Yerler

  1. Barbarlık Müzesi
  2. Girne Kapısı
  3. Mevlevi Tekke Müzesi
  4. Dr. Fazıl Küçük Müzesi
  5. Venedik Sütunu
  6. Milli Mücadele Müzesi
  7. Kumarcılar Han
  8. Büyük Han
  9. Belediye Pazarı (Bandabulya)
  10. Bedesten – Old Hagia Nikola Church
  11. Selimiye Camii
  12. Ortaçağ Taş Eserler Müzesi
  13. Haydarpaşa Camii
  14. Derviş Paşa Etnoğrafya Müzesi
  15. Yiğitler Burcu Sınır Hattı
  16. Kıbrıs Müzesi
  17. Kıbrıs Araba Müzesi
  18. Buffavento Kalesi
  19. Bellapais Manastırı
  20. Girne Kalesi
  21. Shipwreck Museum
  22. Girne Yat Limanı
  23. Arhangelos Michail İkon Müzesi
  24. St. Hilarion Kalesi
  25. Karaman Köyü (Karmi)
  1. Karaoğlanoğlu Şehitliği
  2. Ç1974 Gemi Müzesi
  3. Çıkartma (Escape) Plajı
  4. Mavi Köşk (The Blue House)
  5. Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi
  6. St Mamas Manastırı ve İkon Müzesi
  7. Lefke
  8. Lala Mustafa Paşa Camii
  9. Cümbez Ağacı 1299
  10. Namık Kemal Meydanı ve Zindanı
  11. St. Peter ve St. Paul Katedrali Kiliseleri
  12. Venedik Sarayı Kalıntıları
  13. Sen Fransis Kilisesi
  14. Şömineli Ev
  15. İkiz Kiliseler
  16. Othello Kalesi
  17. Maraş
  18. Palm Plajı
  19. Salamis Antik Kenti
  20. St. Barnabas Arkeoloji ve İkon Müzesi
  21. Yeni İskele
  22. Panaghia Kanakaria Manastırı
  23. Ayfilon Plajı
  24. Altınkum Plajı
  25. Apostolos Andreas Manastırı

Kıbrıs Kaç Günde Gezilir ?

kıbrıs
Kıbrıs Gezi Rehberi : Bedesten

Bir gezi planının en önemli tarafı gideceğiniz yere ne kadar zaman ayıracağınızdır. Bu süre konaklamadan uçak biletine her şeyi etkileyen bir durum. Dolayısıyla ideal bir süre ve ideal bir program işinizi kolaylaştıracak.

Kıbrıs’a genelde insanlar ya otel tatili ya da kumarhane için gidiyor. Türkiye’de kumar oynamak ve oynattırmak yasak olduğundan kumar severler en yakın adres Kıbrıs’a uçuyor. Kıbrıs’ta bir çok casino var ve insanlar genel olarak buraları tercih ediyor. Kıbrıs’ta konaklama için Kıbrıs Otel Önerileri başlıklı yazıma göz atabilirsiniz. Gezmek için gidenler aşağıda Kıbrıs kaç günde gezilir sorusunun cevabını kolayca bulabilecek.

Kıbrıs Kaç Günde Gezilir ?

Kıbrıs’a kaç gün ayırmalısınız biliyor musunuz bence adaya 3 gün ayırmanız yeterli olur. Bu süre daha fazla da olabilir ama minimum 3 gün olmalı. Hatta işin içine deniz de girerse 5 gün de ideal bir süre olabilir. Yine de vaktiniz kısıtlıysa 3 gün içerisinde adanın en önemli yerlerini gezebilirsiniz. Daha rahat sere serpile gezmek için gün sayısını 7’ye çıkarabilirsiniz. Dediğim gibi otel tatili düşünüyorsanız gün sayısı çok da önemli değil. Bütçe ne kadar müsaitse o kadar takılabilirsiniz.

Kıbrıs Gezi Planı

kıbrıs gezi planı
Kıbrıs Gezi Rehberi : Lefkoşa Büyük Han

Kıbrıs Gezi Planı Nasıl Olmalı ?

Bu başlık altında Kıbrıs’a kaç gün ayırırsanız nereleri gezmeniz gerektiğini anlatacağım. Plan benim tasarladığım bir plan elbette. Siz kalacağınız otelin konumu, bütçe durumu gibi parametrelerden dolayı kendi gezi planınızı oluşturabilir ya da benimkinin üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Lefkoşa ve diğer ilçeler için detaylar zaten diğer yazılarımda var. Bunun dışında yazın Kıbrıs’a giderseniz deniz faktörü de işin içine gireceğinden bu süreleri uzatabilirsiniz.

Biz kışın gittiğimizden deniz olayını pas geçtik. Fakat adanın yerlilerinden şunu öğrendik deniz için en güzel plajlar adanın uç kısmı olan Karpaz tarafında bulunuyor. Biz gidemedik siz gidin.😊

1 günlük Kıbrıs Gezi Planı


  • 1 gün içinde Kıbrıs’ta sadece ya Lefkoşa ya da Girne tarafını gezebilirsiniz.

3 günlük Kıbrıs Gezi Planı


  • Lefkoşa (1 Gün)
  • Girne (1 Gün)
  • Gazimağusa (1 Gün)

5 günlük Kıbrıs Gezi Planı


  • Lefkoşa (1 Gün)
  • Girne (1 Gün)
  • Gazimağusa (1 Gün)
  • Karpaz (Adanın Uç Tarafı – 1 Gün)
  • Lefke ve Güzelyurt (1 Gün)

Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa özelinde söylüyorum buralardaki gezilecek yerler birbirine oldukça yakın konumda. Sadece Girne’deki yerler biraz birbirine uzak. Kıbrıs gezmesi oldukça kolay bir yer. 3-5 gün içinde adayı tamamen fethetmiş olursunuz. Şimdi adada size faydalı olacak bilgilere geldi sıra.

Kıbrıs’ta Para İşlemleri

Kıbrıs gezi rehberimin en önemli kısımlarından birine geldik. Kıbrıs’ta para işlemleri noktasında herhangi bir dövizciye ya da bankaya gitmenize gerek yok. Çünkü Kıbrıs’ta Türk Lirası (TL) geçerli. Hatta yanınızda TL olmasa bile korkmayın çünkü Kıbrıs’ta Türkiye’de bulunan bir çok bankanın şubesi var. Biz Türkiye’deyken koşturmaktan para çekmeyi unuttuk ama Ercan Havalimanı’ndaki bankamatiklerden hemen para çekebildik.

Türk Lirası dışında tabiki rahatlıkla Dolar ve Euro da Kıbrıs’ta bozdurabilirsiniz. Hatta bırakın bunları Kıbrıs’ta Bitcoin bile geçerli. Bir çok yerde Kripto Money Exchange tabelalarını rahatlıkla görebilirsiniz. Yani Kıbrıs’ta döviz işlemleri oldukça rahat. Her yerde TL geçerli. Şunu da belirteyim biz Kıbrıs’ta bir çok yerde kredi kartı kullandık. Kredi kartı kullanmak hem nakit taşımama hem de harcamaları takip etme açısından çok daha rahat. Sadece gezilecek yerlerin giriş ücretini ve bazı ulaşım masraflarını nakit ödedik.

Kıbrıs’taki Türk Bankaları:

  • Garanti Bankası
  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halk Bank
  • Diğer Kıbrıs bankaları

Kıbrıs Pahalı mı ?

kıbrıs planı
Kıbrıs Gezi Rehberi : Karaoğlanoğlu Şehitliği

Kıbrıs pahalı mı sorusunun cevabına geldik. Kıbrıs, Türkiye’ye göre pahalı bir yer. Son zamanlardaki enflasyon krizinden Kıbrıs’ta oldukça etkilenmiş. Biz marketleri gezdiğimizde fiyatlar genel olarak Türkiye’deki ürünlerden daha pahalıydı. Kıbrıs’ın yerlisiyle bu durumu konuştuk onlar da bizim gibi fiyatlardan oldukça dertli. Kıbrıs’taki asgari ücreti de sorduk yaklaşık 7000 – 8000 TL arası dediler. Yani yaşam Kıbrıs’ta da oldukça zor, alım gücü oldukça düşmüş durumda.

Bunun dışında restaurantlarda fiyatlar normal bir yemek için 80-150 TL arasında değişiyor. Biz Kıbrıs’ın meşhur yemeği olan şeftali kebabına şık bir restoranda 190 TL ödedik. Porsiyonlar oldukça büyük geliyor bilginiz olsun. Eğer çok aç değilseniz bence 1 porsiyonla 2 kişi rahatça doyar diye düşünüyorum. Konaklama noktasında ise yavru vatanda her bütçeye hitap eden oteller var ve bu konuda seçenek çok. Ilık bir havaya sahip olan Kıbrıs her mevsim için mükemmel bir tatil lokasyonu.

Özetle Kıbrıs pahalı mı sorusunun cevabı; Kıbrıs Türkiye’ye göre pahalı, Avrupa’ya göre ucuz olacaktır. Ortalama maliyetler noktasında bence ulaşım, konaklama, yeme içme her şey dahil Kıbrıs’ta 1 haftalık tatil için 7000 TL çok rahat bir şekilde işinizi görecektir. Dediğim gibi bu rakam ortalama bir rakam. Daha lüks de var daha uygun şartlar da hepsi bütçeyle alakalı. Bütçe demişken bütçelere şifa Ucuza Gezme Yöntemleri başlıklı yazımı okumayı unutmayın.😊

Not: Yukarıda verdiğim rakamlar bizim gittiğimiz dönem olan Kasım 2022 için geçerli. Malum enflasyon durumlarından dolayı sonrası ne olur bilemem. Son olarak şunu da belirteyim. Kuzey Kıbrıs dünyada sadece Türkiye tarafından tanınan bir ülke. Dolayısıyla Kıbrıs’ın Türkiye dışında dünyaya açılan bir kapısı yok. Bu durum da ne yazık ki Kıbrıs’ı ve özellikle ekonomik hayatı oldukça etkiliyor. Umarım bir gün Kuzey Kıbrıs hakkı olan tanınma durumunu elde eder.

Kıbrıs’ta Araç Kiralama

Kıbrıs araç kiralama
Kıbrıs Gezi Rehberi : Kıbrıs’ta Kiraladığımız Araç

Kıbrıs’ta araç kiralama şart mı ? Hemen akıllara gelen bu soruyu adanın neredeyse her yerini gezen biri olarak cevaplıyorum. Bence Kıbrıs’ta otelden çıkmayacaksanız ya da tek bir yer gezecekseniz çok da araba kiralamaya gerek yok. Bizim gibi adanın her tarafını gezmeye niyetliyseniz o zaman araç şart. Adada gezilecek yerler arasındaki mesafe aslında birbirine yakın fakat zamanla yarışıyorsanız bence araç kiralamalısınız. Hele bir de gezeceğiniz dönem kış dönemi ise gezilecek yerlerin kapanış saati oldukça erken olduğundan bence araba olmazsa olmaz.

Kıbrıs’ta gezilecek yerler sayısı oldukça fazla. Özellikle Girne, Lefkoşa ya da Magosa’ya gitme planınız varsa araba işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Araç olarak kesinlikle otomatik vites araç kiralayın nedenini aşağıdaki başlıkta açıklayacağım.

Kıbrıs’ta biz 3 gün için araç kiraladık ve günlük yaklaşık 650 TL ödedik. Fiyat araç modellerine göre değişiyor. Kiralamada bizden herhangi bir depozito talep edilmedi. Aracı az benzinle aldık az benzinle teslim ettik. Aracı ya şirkete giderek ya da Ercan Havalimanı’ndan teslim alabilirsiniz. Araç kiralarken aracın sağına soluna iyi bakın ve sorunlu yerlerin fotoğrafını çekmeyi unutmayın. Bunun dışında Kıbrıs’a giriş çıkış formu ya da pasaportunuz da araç kiralarken yanınızda bulunsun. Bizim ehliyetler Kıbrıs’ta geçerli. Acemi iseniz ve yeni yeni araç kullanmaya başladıysanız bence araç kiralamayın.

Kıbrıs Yolları ve Trafik Durumu

Kıbrıs gezi rehberimin en önemli bölümlerinden birine geldik. Neden önemli derseniz araç kiralayacaksanız Kıbrıs trafiğini iyi çözmeniz lazım. Çünkü işin ucunda hayat var. Bu noktada aşağıda vereceğim sağlam tüyolara dikkat edin yeter.

Evet araç kiralama tamamsa o zaman Kıbrıs yollarına ve trafiğine hoş geldiniz demektir. Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor ve direksiyonlar aracın sağ tarafında. Yani bir aracı geçmek için bizimkinin aksine sağ şeritten aracı geçmelisiniz. Yani İngiltere tarzı bir trafik akışı var. Dolayısıyla Türkiye’den gelip araç kiralayanlar için bu durum kafa karışıklığına neden olabiliyor. Söz konusu trafik olunca da bu durum tehlike arz ediyor. Fakat bu konuda çözümler bizde rahat olun ve aşağıdaki taktikleri uygulayın.

Kıbrıs’ta Araç Kullanma Taktikleri:

  • İlk olarak yukarıda dediğim gibi kesinlikle otomatik araç kiralayın. Manuel arabada direksiyon sağda vites solda olduğundan sol el ile vites değişmeniz lazım dolayısıyla bence bu trafikte bir de vitesle uğraşmayın yani otomatikten şaşmayın.
  • İkinci bir taktik hep sol şeritte olmaya çalışın. Çünkü dediğim gibi trafik soldan akıyor. Sağda kalırsanız selektör yeme olasılığınız oldukça fazla. Solda kaldıkça yaklaşık yarım saat sonra trafiğe alışmaya başlıyorsunuz. Aklınızda hep sol olsun.
  • Yol çizgilerine dikkat edin. Direksiyon sağ tarafta olduğundan şoför tarafındaki yol çizgisi kılavuzunuz olsun.
  • Aynalara dikkat. Araca binmeden aynaları iyi ayarlayın ve şerit değişikliğinde aynaları iyi kontrol edin.
  • Son olarak Kıbrıs’ta bolca bulunan döner kavşaklarda (Kıbrıslılar çember diyor 😁) dönene öncelik verin. Yayalara dikkat edin, öncelik verin ve yavaş gidin. Kesinlikle hız yapmayın. Bu taktikleri uygularsanız inşallah başınıza bir şey gelmez. Yaya iseniz de ilk önce sağa değil sola bakmalısınız. Biz hep karşıdan karşıya geçerken ilk sağa baktık ama sonunda sola bakmayı öğrendik.😊

Şimdi gelelim Kıbrıs trafiğine. Kıbrıs küçük bir yer ama şehir içi trafiği maşallah İstanbul’u aratmıyor. Burada ilçeler arası trafikte çok fazla sorun yok ama şehir içi trafik dediğim gibi oldukça yoğun oluyor. Bu noktada sabırlı olmanız şart.

Kıbrıs’ta park yeri noktasında genel olarak sorun yaşamadık ve herhangi bir ceza yemedik. Kıbrıs’ta bol bol çember var. Burada dönenin önceliği var bilginiz olsun. Bir de Kıbrıs’ta maşallah her yerde EDS yani hız limiti var. Genelde insanlar limitlere uymuyorlar ama siz yine de dikkatli olun.

Kıbrıs’ta Sim Kart İşlemleri

kıbrıs gezi rehberi
Kıbrıs Gezi Rehberi : Kapalı Maraş

Evet hemen akıllara gelen bir soru daha. Bizim Türkiye’deki hatlar Kıbrıs’ta geçerli mi ? Hemen söylüyorum hayır geçerli değil. Bizim hatları Kıbrıs’ta kullanmanız için yurt dışı paketi almanız gerekiyor. Bu da bence daha tuzlu oluyor. Yurtdışı paketlerin günlüğü 100 TL’den başlıyor. Bence buna çok gerek yok. Peki sim kart noktasında ne yapacaksınız ?

İlk olarak sim kart almayacaksanız Kıbrıs’ı kaybolmadan gezmek için çevrimdışı harita kullanmanız gerekiyor. Sonuçta harita önemli. İnternetsiz haritalar için yazdığım bu yazıya göz atabilirsiniz. Detaylar fazlasıyla var. Peki başka ne yapabilirsiniz. Biz yurtdışında internetsiz yapamayanlardanız. Dolayısıyla gittiğimiz yerlerde o ülkenin sim kartını alıyoruz.

Kıbrıs’ta sim kart noktasında 2 seçeneğiniz var. Biri Telsim diğeri de Turkcell. Biz 150 TL ödeyerek en düşük paket olan 40 GB’lık telsim hat aldık. En düşüğü bu yani. Turkcell’e hiç bakmadık bile. Hattı Ercan Havalimanı’nın hemen çıkışındaki bayilerden alabilirsiniz. Eğer buradan almazsanız şehir içinde bir çok bayi var.

Hattı aldığınızda yanınızda sim kartı takmak için iğne bulundurmayı unutmayın. Bir de Kıbrıs’ta hala 3G var. 4G’ye geçiş yapılmamış. Hücresel ayarlardan 4G’yi kapatıp 3G’yi açarsanız telefon daha iyi çeker. İnternet genel olarak iyi çekiyor. Sim kart noktasında çok fazla sorun yaşamadık.

Kıbrıs’ta Priz Tipi

Dedim ya Kıbrıs’a çok spontane gittik. Aldık şarj aletlerini aynı prizdir ne olacak dedik araştırmadan Kıbrıs’a vardık. Bir de gittik farklı priz tipi var. Powerbank’tan biraz idare ettik ama yetmeyince kaldığımız otel çalışanları sağ olsun yardımcı oldu priz dönüştürücüsü verdiler. Elektronik eşya fazla olunca dönüştürücü sayımızı 3 çıkardık.😂 Yani siz siz olun Kıbrıs’a giderken yanınıza dönüştürücü alın.

Kıbrıs’ta hangi priz tipi kullanılıyor ona gelelim. Türkiye’deki gibi 2 delikli priz değil de 3 delikli prizler kullanılıyor. Bu prizler İngiliz tipi güvenli prizler. Dönüştürücü kullanarak bizim adaptörleri kolayca kullanabilirsiniz.

Kıbrıs’a gittiniz peki priz dönüştürecek bir adaptör yok. O zaman ince uçlu bir şeyi üst deliğe sokarak (elektriği iletmeyecek bir şey kullanın) alt kapakların açılmasını sağlayın. Sonra ise standart 2 delik için yapılmış prize adaptörünüzü takabilirsiniz. Zorlukları aşmak için seçenek çok.😊

Kıbrıs’taki Temsilciliğimiz

Kıbrıs her ne kadar yavru vatan olsa da Türkiye için yurt dışında bir yer. Kıbrıs’ı dünyada tanıyan tek ülke şu an için Türkiye. Dolayısıyla Kıbrıs’ta şu an sadece Türkiye’nin temsilciliği var. Kıbrıs’ın tanınması hem Kıbrıslılar hem de Türkiye için oldukça önemli. Umarım bir gün Kıbrıs uluslararası arenada hak ettiği yeri bulur ve dünya ülkeleri tarafından tanınır.

Herhangi bir sorun yaşadığınızda Kıbrıs’taki temsilciliğimizin bilgilerini aşağıya bırakıyorum. Gerektiğinde iletişime geçebilirsiniz.

Kıbrıs’taki Temsilciliğimiz (Lefkoşa Büyükelçiliği)

  • Adres: Bedrettin Demirel Caddesi, Lefkoşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  
  • E-posta: [email protected] 
  • Telefon: +90 (392) 600 3100

Instagram’da Kıbrıs Gezimiz

Kıbrıs’ta her gittiğimiz yeri Instagram hikayelerde paylaşmaya çalıştım. Bu hikayeler size güzel fikir verip gezilecek yerlerin zihninizde canlanmasını sağlayacaktır. Dediğim gibi profilime sabitlediğim Kıbrıs hikayelerimde Kıbrıs maceramızı görebilirsiniz. Insta’ya bakmışken beni takip etmeyi unutmayın.😊

Kıbrıs Vloglarımız

Kıbrıs Gezi Rehberi Sıkça sorulan Sorular

Kıbrıs’ta 1 haftada ne kadar harcanır?

Bu sorunun cevabı tamamen bütçe ile alakalı bir durum. Ortalama bir rakam vermem gerekirse 7000 TL gezmek için ortalama bir rakam. Bu bütçeyi daha da azaltabilir ya da artırabilirsiniz. Tamamen işler duygusal yani. Şunu da belirteyim Kıbrıs, Türkiye’ye göre pahalı bir yer.

Kuzey Kıbrıs Türk Lirası kaç TL?

Bizim TL ne ise değeri Kıbrıs’ta da aynı. Burada kur farkı yok. Bizim Türk Lirasını Kıbrıs’ta da kullanabilirsiniz. Döviz bozdurma olmadığı için herhangi bir fark ya da komisyon yok.

Kıbrıs’ta Türk Lirası geçerli mi?

Kıbrıs’ta Türk Lirası geçerli. Bunun yanında Dolar, Euro ve Sterlin de kullanabilirsiniz. Hatta Kıbrıs’ta Bitcoin de aktif olarak kullanılıyor. Bir çok yerde Bitcoin Exchange Money var.

Kıbrıs’a girerken ne isteniyor?

Kıbrıs’a girerken ne vize ne de pasaport lazım. Sadece yeni kimliklerinizle Kıbrıs’a giriş yapabilirsiniz. Bunun dışında giriş – çıkış formu Kıbrıs’a girişte lazım. Onu da check in yaparken zaten size veriyorlar.

Fotoğrafsız kimlikle Kıbrıs’a gidilir mi?

Hayır. Kıbrıs’a girişte yeni kimlik lazım. Yeni kimliğiniz yoksa Nüfus Müdürlükleri’nden kolayca kimliğinize çıkartabilirsiniz.

Kıbrıs’a girişte harç var mı?

Kıbrıs’a girişte herhangi bir harç yok. Yurt dışı çıkış harcını Kıbrıs’a giderken ödemiyorsunuz. Kıbrıs’a da giriş oldukça rahat.

Kıbrıs’ta ucuz ne var?

Kıbrıs, Türkiye’ye göre oldukça pahalı bir yer. Ucuz olarak sadece alkol ve sigara ürünleri Türkiye’ye göre oldukça ucuz. Bunları getirecekseniz gümrükteki sınırlamalara oldukça dikkat edin ve limitleri aşmayın.

Kıbrıs gezi rehberi başlıklı yazımın sonuna geldim. Bunlar benim tecrübelerimdi. Sizin de ayrı tecrübeleriniz olursa yorum kısmında muhakkak benimle paylaşın. Şimdiden musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

18 Yorum

  • Avatar of Simge

    Simge

    Merhabalar, yazınız çok detaylı çol yardımcı oldu teşekkür ederiz. 21 Mayıs’ta Kıbrıs’a gitmeyi planlıyoruz. O havada denize girilir mi bilginiz var mı? Ve gezmek için 4 gün ayırmayı planlıyoruz. Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa’yı gezeceğiz. Tüm yazılarınızı okuduk ve sayenizde rotamızı çok güzel bir şekilde ayarlayabildik. 4.güne nereyi eklememizi önerirsiniz.

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba çok teşekkürler güzel yorumunuz için. 21 mayısta hava bence sıcak olabilir. Denize girme durumunuz olabilir. 4. gün için rotanızı Karpaz (Adanın Uç Tarafı – 1 Gün) ya da Lefke ve Güzelyurt (1 Gün) tarafına çevirebilirsiniz. Ya da Girne’ye 2 gün ayırabilirsiniz.

  • Avatar of Esin Burcu

    Esin Burcu

    Merhaba blog ve profil için teşekkür ediyorum. Bir hafta sonra Kıbrıs’a gideceğim ve benim için çok aydınlatıcı oldu ☺️

    • Avatar of Seren

      Seren

      Merhaba, blog için teşekkürler. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Yorumlara yazılanlara verdiğiniz cevaplar da ekstra bilgilendirici. Şu anki enflasyonla 7000 liraya sadece uçak biletini aldık. Üstelik 23 Nisan dolayısıyla Pegasus’un çocuk biletlerine ücretsiz kampanyasıyla 😔 25-26 Mayıs’ta ctesi sabah erkenden varış pazar akşam dönüş şeklinde haftasonu tatili yapacağız. Yanımızda 3 yaş oğlumuzla birlikte araba kiralamanın işimizi kolaylaştıracağını düşündük. Gezi planını ise havaalanından sonra Maraş-Magosa gezip oradan Girneye geçmek, Girnede konaklayip ertesi gün de akşam uçuşundan önce Lefkoşayı gezmek şeklinde kafamda tasarladım. Sizce değişiklik yapmam gerekir mi?

      • Avatar of Bujuyollarda

        Bujuyollarda

        Selamlar Seren,
        Çok teşekkürler güzel yorumununuz için. Evet enflasyon her şeyi değiştirdi. Fiyatlar konusunda hiç bir şey eskisi gibi değil.
        Plan olarak gayet güzel bir plan yapmışsınız. Girne, Lefkoşa ve Magosa yazılarıma da muhakkak göz atın. Değişiklik yapmanıza gerek yok. Sadece araç kullanırken dikkatli olun ve otomatik vites araç kiralayın. Keyifli seyahatler diliyorum.:)

  • Avatar of Gizem

    Gizem

    Merhabalar, detaylı ve özenli anlatımınız için çok teşekkürler.Ellerinize sağlık.

    Kıbrısta otel seçeneği çok fakat apart gibi seçenekler de mevcut mudur?Nerelerde kalmamızı önerirsiniz? Teşekkürler.

  • Avatar of İsmail Oğuz Cinbiş

    İsmail Oğuz Cinbiş

    Elinize sağlık. Herkes için çok yararlı bilgiler, teşekkürler. Dikk tatimi çeken,rafiğin sağdan aktığını birkaç yerde yazmış olmanız. Türkiye’de sağdan akıyor ama Kıbrıs’ta soldan olsa gerek.

  • Avatar of Fatih ERTEKİN

    Fatih ERTEKİN

    Detaylı anlatımınız için teşekkürler. İki eleştiri: İki yerde trafik akışı sağdan demişsiniz. Oysa soldan demeniz gerekir. Düzeltmenizde fayda var çünkü önemli. Bir de belirttiğiniz fiyatların yanına yıl ve ay yazmanız iyi olur. Yazınızı 04/2024 te okuyunca herşey ucuz geliyor…

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba. Yorumunuz için teşekkürler. Aslında sağdan dememin nedeni araç geçişlerinin sağdan olmasıydı. Fakat yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için düzeltme yaptım. Fiyat kısmı için yazımda ekstra not belirtmişim zaten.

      Not: Yukarıda verdiğim rakamlar bizim gittiğimiz dönem olan Kasım 2022 için geçerli. Malum enflasyon durumlarından dolayı sonrası ne olur bilemem…

  • Avatar of Murat

    Murat

    Yazınız için teşekkürler.

    Yazınızda küçük bir hata olduğunu düşünüyorum..
    “Güney Kıbrıs’a geçmek isterseniz elbette vize şart. Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a geçerken pasaportunuz ve vizeniz olmalı. ” demişsiniz. Lakin Türk vatandaşları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetine geçiş gerçekleştirememekteler. Bu imkan KKTC vatandaşlarına sağlanırken, TC vatandaşlarına sağlanmamaktadır.

    “GKRY AB üyesi ülkeler ve diğer bazı ülke vatandaşlarının KKTC’den güneye geçmelerine izin verdiği halde Türk vatandaşlarına bu imkanı tanımamaktadır.”
    Kaynak : https://www.mfa.gov.tr/gkry_ye-seyahat-edecek-vatandaslarimiza-uyari.tr.mfa

    • Avatar of Bujuyollarda

      Bujuyollarda

      Merhaba uyarınız için çok teşekkürler. Evet Türk vatandaşları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetine geçiş yapamıyormuş. İnce bir nokta. Tekrar teşekkürler.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.