çeşme gezilecek yerler

Çeşme Gezilecek Yerler : En Güzel 14 Yer | Haritalı

İzmir’in en güzel tatil noktalarından biri olan Çeşme bir tatilden ne bekliyorsanız size bunların tümünü bir arada sunabilecek bir kapasiteye sahip. Her ne kadar son yıllarda beldesi Alaçatı’nın gölgesinde kalsa da Çeşme her noktasıyla keşfedilmesi gereken bir yer. Birbirinden güzel koy ve plajları, sörf için özel noktaları, canlı bir gece hayatı, tarihi ve doğal güzelliklerin hepsini bir arada Çeşme’de bulabilirsiniz.

İlkbaharda gezilecek yerler listemde de yer alan Çeşme’de 14 Şubat Sevgililer Günü’nü geçirmek için 4 günlük bir tatil ayarladık. Hem yoğun iş temposundan kaçıp biraz otel keyfi yapalım hem de Çeşme gezilecek yerleri keşfedelim dedik ve Muğla’dan yola koyulduk. Bir çok kişinin yazın gitmeyi tercih ettiği Çeşme’yi biz kışın görelim dedik. Kışın her ne kadar denize giremesek de gezilecek yerleri serin bir havada gezmek ve kalabalıktan uzak olmak bizim için ciddi anlamda huzur verici oldu. Denize giremesek de yüzme ihtiyacımızı da Instagram Çeşme hikayelerimden de göreceğiniz üzere otelde fazlasıyla giderdik.😃

Çeşme’de gezilecek yerler listeme geçmeden önce bu yerlerin harita üzerindeki konumlarına bakmanızda fayda var. Biz bir çok gezimizde olduğu gibi bu gezimizde de zaman tasarrufu açısından yolumuz üzerindeki gezilecek yerleri ilk etapta aradan çıkardık. Diğer yerleri de kalan günlerde rahatça gezebildik.

Çeşme’de Gezilecek Yerler Haritası

Çeşme’de gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda yer alıyor. Çeşme’ye ulaşan yol tek olduğu için nereden gelirseniz gelin bu yoldan geçmek zorundasınız. Zamanınızı tasarruflu kullanmanız açısından yol üstünde kalan haritadaki 10,11,12 numaralı yerleri vaktiniz varsa (Germiyan Köyü, Erythrai Tiyatrosu ve Ildır’ı) gezmenizi tavsiye ederim. Kalacağınız otelin konumuna göre de aşağıdaki yerleri kendi belirleyeceğiniz sıraya göre gezebilirsiniz. Gezi planı ve sıralama için harita üzerinde zoom yapabilirsiniz.

Çeşme’ye deniz için gelecekseniz seçeneğiniz oldukça fazla. Bu seçenekleri aşağıda Çeşme koyları ve plajları başlığında detaylıca yazdım. Bu yazıyı koy ve plajlarla boğmak istemedim zira burada koy ve plaj sayısı oldukça fazla.

Çeşme Gezilecek Yerlerin Haritası

  1. Ayıos Haralambos Kilisesi
  2. Çeşme Çarşısı
  3. Çeşme Kalesi ve Müzesi
  4. Kanuni Kervansarayı
  5. Çeşme Marina
  6. Dalyan
  7. Çeşme Çiftlikköy
  8. Sakız Ağacı Koruluğu
  9. Çeşme Ilıca
  10. Alaçatı
  11. Germiyan Köyü
  12. Erythrai Antik Kenti
  13. Ildır Köyü
  14. Çeşme Koyları ve Plajları

Çeşme Gezilecek Yerler

Dört bir tarafında bulunan tarihi çeşmelerden ismini alan Çeşme tarihte çok önemli bir liman kentiymiş. Denizciler zamanında buraya “küçük liman” diyorlarmış. Tarihte Roma, Bizans ve Osmanlı gibi bir çok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çeşme zamanında Erythrai Antik Kenti’nin küçük bir iskelesiymiş.

Çeşme şu an için Alaçatı’nın gölgesinde kalmış bir yer. Burada boynuz kulağı geçmiş durumu var. Her ne kadar Çeşme Alaçatı’nın gölgesi altında kalsa da Alaçatı’ya en iyi alternatif sayılabilir. Günümüzde ekonomik şartlar gerçeği şak diye her yerde karşımızda. Enflasyonun yüzde 40 olduğu kış döneminde bu yazıyı kaleme alıyorum. Yazın buraları düşünemiyorum. Havanın sıcaklığı mı yakar bizi fiyatlar mı bilemem. Neyse buraya Ucuza gezme yolları yazımı bırakayım da belki işinize yarar.😃

Çeşme gezilecek yerler listeme ilk olarak Çeşme merkez ile başlayacağım. Haritadaki 1-5 numaralı yerler Çeşme merkezde bulunuyor. Bu yerlerden özellikle Çeşme Marinaya ve Çeşme Kalesine bayıldık. İşte gelsin Çeşme gezilecek yerler listesi.

Çeşme Merkezde Gezilecek Yerler

Ayios Haralambos Kilisesi

çeşme gezilecek yerler

Çeşme’de ilk durağımız Ayios (Aya) Haralambos Kilisesi. Burası tam Çeşme merkezde yer alıyor. Kilise şu an aktif olarak kullanılmıyor. Çok nadir zamanlarda ki genelde özel günlerde Sakız Adası’ndan gelenler için ibadete açıldığını duyduk.

Kilisedeki freskler oldukça güzel. Bu freskler ünlü ressam İ. Sitaras tarafından Çeşme’ye yakışır şekilde mavi tonlar kullanılarak resmedilmiş.

Ayios Haralambos Kilisesi Çeşme’de ayakta kalabilen tek kilise. Diğer kiliseler savaşlarda ciddi anlamda zarar görerek ayakta kalamamış. Kilise zamanında mübadele öncesinde Çeşme’de yaşayan Hıristiyan Rumlar tarafından 1832 yılında Kaptan-ı Derya’dan özel izin alınarak inşa edilmiş. Kilise ismini Hieromartis (kutsal şehit) unvanına sahip olan Aziz Haralambos’tan alıyormuş.

Kilisede şu an için yöre halkının el yapımı hediyelik eşyalarının sattığı bir çok stant bulunuyor. Bizde bu stantlara denk geldik ve stantlardaki ablalarla baya bi muhabbet ettik. Kilise merkezde bulunduğu için etraftaki dükkanlardan Çeşme’ye özgü şeyleri satın alabilir ya da Çeşme’nin meşhur lezzetlerini tadabilirsiniz.

  • Ayios Haralambos Kilisesi’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Haritadaki konumu burada.

Çeşme Çarşısı

çeşme gezilecek yerler

Çeşme merkez çarşısı bizim çok hoşumuza gitti. Burada bir düzen ve insanlara saygı var. Kış olduğundan bir de yaza hazırlık hummalı alt yapı çalışması vardı. Esnaf bize mi denk geldi bilmiyorum ama oldukça anlayışlı ve saygılıydı. Her yerde keşke Çeşme esnafı zihniyeti olsa dedik.

Çeşme çarşısında hediyelik eşya alabileceğiniz, Çeşme’nin meşhur yiyeceklerini tadabileceğiniz bir çok yer bulunuyor. Ege havasını burada buram buram hissediyorsunuz.

Çeşme çarşısı Alaçatı’ya göre nispeten daha sakin. Fiyatlar da yine Alaçatı’ya göre bir tık daha uygun. Sahil oldukça uzun ve yürümesi oldukça keyifli. Biz gittiğimizde kış olduğu için mekanlar çok dolu değildi.

Çeşme çarşıya gelince burada bulunan Rumeli Pastanesinde damla sakızlı ve karadutlu dondurmayı (topu 15 TL) muhakkak deneyin. Buradaki sahil bandından marinaya doğru yürümeyi unutmayın zira çok keyifli bir yürüyüş yolu.

Çeşme Kalesi ve Müzesi

çeşme gezilecek yerler
çeşme gezilecek yerler
Çeşme Gezilecek Yerler : Çeşme Kalesi

Çeşme Kalesi, Rodos Adasındaki Büyük Üstadlar Sarayı’ndan sonra bizi en çok etkileyen 2. kale oldu. Burası gerçekten oldukça görkemli bir yapı.

Çeşme Kalesi, Çeşme ile Sakız Adası arasında deniz ticaretinin güvenliği için ilk olarak 15. yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edilmiş. Daha sonra Osmanlı padişahı Sultan II. Beyazıt zamanında, 1508-1509 yıllarında yapılan ilavelerle kale büyütülmüş ve Osmanlı kalesi olmuş. Kale 19. yüzyıla kadar kullanılmış ve daha sonrada terk edilmiş.

Çeşme Kalesi 1965 yılında İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nden getirilen silahların kalenin içinde sergilenmesiyle müzeye dönüştürülmeye başlanmış. 1984 yılında yapılan düzenlemeyle de Çeşme Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış. Müzede zamanın şarap üretim merkezi olan Bağlararasında ve Ildır Erythrai Antik Kentinden çıkan eserler sergileniyor.

Müzede ayrıca 1770 yılında yapılan Osmanlı-Rus Deniz Savaşı’nı anlatan görsellerde bulunuyor. Bu savaştan geriye haritalar, kitaplar ve madalyalar sergileniyor.

Çeşme Kalesi’nin manzarası efsane. Burada fotoğraf çekilmeye doymadık. Çıkmamız da 1 saati buldu. Kalede tarihi derin bir şekilde hissediyorsunuz. Çeşme’ye gelince buraya muhakkak uğrayın.

  • Çeşme Kalesi ve Müzesi Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 2022 yılı için 25 TL. Müze kart geçerli.
  • Konum: Çeşme Kalesi ve Müzesi
  • Ziyaret Saatleri: 08.30 – 17.30 (Gişe Kapanış Saati 17.00)
  • Telefon: 02327126609

Not: Çeşme Kalesi’nin önünde bir heykel bulunuyor. Bu heykel Cezayirli Gazi Hasan Paşa’ya ait. Hasan Paşa, 18. yy’ın ikinci yarısında kaptan-ı derya ve sadrazam olarak görev yapmış bir Osmanlı devlet adamı. Hatta bu heykeli görünce aklıma direkt Kos Adası’ndaki Cezayirli Gazi Hasan Paşa Cami geldi. Kos’taki bu caminin hemen yanında bir aslan heykeli vardı. Bu aslan heykeli, zamanında ABD’yi haraca bağlayan Gazi Hasan Paşa’nın evcilleştirip yanında dolaştırdığı aslana ithafen yaptırılmıştı. Aklıma geldi paylaşayım dedim.😊

Kanuni Kervansarayı

izmir çeşme'de gezilecek yerler
Kaynak : Otelz.com

Çeşme merkezde gezilecek tarihi bir diğer yer Kanuni Kervansarayı. Burayı listeme alıp almama noktasında tereddüt ettim ama nihai olarak almak istedim. Çünkü burası şu an otel ve restaurant olarak hizmet veriyor. Yine de tarihi bir değeri olduğu için listeme aldım.

Kanuni Kervansarayı biz gittiğimizde tadilat halindeydi ve içeride hummalı bir çalışma vardı. Kapıyı çalıp içeri rica edip girdik ve güzel bir yapı karşıladı bizi. Kervansaray oldukça güzel bir mimariye sahipti ve etraf dağınık olmasına rağmen mimari yapı bizi etkiledi.

Kervansarayın kitabesine göre, yapı 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile yaptırılmış. Kitabeden; ” Tanrı tarafından korunan bu binanın yapılmasına kara ve denizin sultanı Sultan Selim Oğlu Sultan Süleyman emretti, Babuçcuoğlu Ali yaptı.” ibaresi yer alıyor.

  • Kanuni Kervansarayı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Konum burada.

Çeşme Marina

izmir çeşme marinada gezilecek yerler

Çeşme gezilecek yerler listesinde modern anlamda en güzel yer kesinlikle Çeşme Marina’dır. Biz buraya bayıldık. Marinanın çok cool bir havası var. Çevre düzeni, mağazaların dağılımı, restaurantların tarzı çok hoşumuza gitti.

Çeşme Marina, IC İbrahim Çeçen Holding ve marinacılık sektöründe dünya çapında bir üne sahip Camper & Nicholsons Marinas International ortaklığıyla kurulmuş. Marina denizde 410, karada ise 110 tekne kapasitesine sahip.

Bu Marina’yı fotoğraf çekmek için yapmışlar sanki.😃 Her tarafta o kadar güzel fotoğraf noktaları var ki bu durum çok hoşumuza gitti. Çeşme’de vaktiniz geniş ise mekanınız marina olsun. Aşağıda Çeşme Marina’da ne yapılır sorusunun cevabını sıraladım.

Çeşme Marina’da Ne Yapılır ?

  • Alışveriş yapılır.
  • Fotoğraf noktalarında bol bol fotoğraf çekinilir.
  • Denize nazır noktalarda akşam yemeği keyfi yapılır.
  • Sabah kahvaltıyı unutmayalım.
  • Canlı müzik keyfini de ekleyelim.
  • Gece yürüyüşü yapılır

Çeşme’nin en güzel restoran ve kafelerinin yer aldığı marinanın konumu burada. Araç parkı için otopark ya da çevre ara sokakları kullanabilirsiniz.

Dalyan

izmir çeşme'de gezilecek yerler
Çeşme Gezilecek Yerler : Dalyan Balıkçıları

Birbirinden güzel koy ve plajlara sahip olan Dalyan, Çeşme yarımadasının en kuzeyinde yer alıyor. Çeşme’de denize girilecek yer arıyorsanız bu taraftaki koy ve plajları tercih edebilirsiniz.

Dalyan’da ayrıca bir de küçük bir yat limanı bulunuyor. Şirin ve hala küçük bir Ege sahil kasabasında hissettiren teknelerin hemen yanında taze balık keyfi veya kahvaltı yapabileceğiniz bir kaç mekan bulunuyor.

Dalyan’da yıllardır hizmet veren Cevat’ın Yeri, Levent’in Yeri ve Hüseyin Usta Lokmacısında taptaze ve kaliteli yiyecekler bulabilirsiniz. Buraya gelmişken enginar tatlısını da denemeyi unutmayın.

Çeşme Dalyan’da Gezilecek Yerler

  1. Dalyan Yat Limanı
  2. Kocakarı Plajı
  3. Palmiye Plajı
  4. Dalyan Plajı
  5. The Beach of Momo
  6. Ali Bostan Plajı

Çeşme Çiftlikköy

çeşmede gezilecek yerler

Çeşme’nin en batı ucu Çiftlikköy şirin mi şirin restaurantları olan güzel bir köy. Taptaze deniz ürünleri yemek isterseniz burayı değerlendirmenizi tavsiye ederim. Çiftlikköy’de deniz ürünlerinden olan ıstakoz halk dilinde böcek olarak anılıyor oldukça meşhur.

Çiftlikköy’e yakın Altınkum Plajı ve Pırlanta Plajı ise denize girmek için tercih edebileceğiniz yerler arasında. Yarımadanın diğer tarafında rüzgar bol olduğundan kite surf yapma imkanı da mevcut.

Biz Çiftlikköy’e sakız ağacı koruluğunu bulmak için uğradık. Gelmişken de içinden geçtiğimiz Çiftlikköy’ü de keşfetmiş olduk. Konum burada.

Sakız Ağacı Koruluğu

çeşme'de gezilecek görülecek yerler
Çeşme Gezilecek Yerler : Metin Abinin Üretim Alanı

Çeşme gezilecek yerler listesinde bi Sakız Ağacı Koruluğu var ama bu haritada nerede kimse bilmiyor. Bir çok sayfa yazmış da yazmış ama konum yok. Karşıda Sakız Adası var inat ettik en son oraya gidecektik.😃

Sora sora Bağdat bulunur dedik ve Çiftlikköy tarafına geldik. Burada bir kaç kişiye sorduk ve sorduğumuz kişiler bu bölgede Metin Abinin sakız ağacı yetiştirdiğini söyledi. Sonunda Çiftliköy’ün 1 km ötesinde Metin Abiyi bulduk ve koyu bir muhabbete daldık.

Metin Abi hem sakız ağacı hem de bonsai ağacı yetiştiriyormuş. Anlattığına göre çok zahmetliymiş bu ağaçları yetiştirmek. Yıllardır bu işe gönül vermiş ve Dicle Üniversitesiyle proje bile yapmış.

Metin Abinin sera gibi bir alanı var. Burada hem üretim hem de satış yapıyor. Dışarıda da mis gibi kokan sakız ağaçları var. Dilerseniz büyüklü küçüklü bu ağaçlardan satın alabilirsiniz.

Metin Abinin yerinin haritadaki konumu 8 numaralı yer. Giderseniz bizden selam iletin.😊

Çeşme Ilıca

çeşme'de gezilecek en güzel yerler

Çeşme Ilıca denilince hemen akıllara upuzun, hemen derinleşmeyen, dillere destan altın kumuyla Ilıca Plajı gelir. Ilıca Plajı’nın uzunluğu yaklaşık 2 km’yi buluyor. Denizin içindeki termal suları ve altın sarısı ince taneli kumsalıyla bu plaj çok özel.

Yazın oldukça kalabalık olan bu güzel plajda kalabalığa kalmamak için erken saatlerde gelip burada yüzebilirsiniz. Yüzdükten sonrada acıkırsanız sizi kumrucular bekliyor. Özel ekmeklerde yapılan kumruyla karnınızı mis gibi doyurabilirsiniz.

Ilıca Plajında deniz ve sahil kumdan oluşuyor. Denizde baya ilerleseniz de su boyunuzu aşmıyor. Kendi şezlong veya sandalyenizi masanızı getirebilirsiniz. Plaj uzun olduğundan yer bulmak sorun olmuyor.

Çeşme Ilıca’da konaklayabileceğiniz bir çok tesis imkanı da var. Termal kaynaklar bol olduğu için kışın sağlık turizmi için bu tesislerden faydalanabilirsiniz.

  • Ilıca, Çeşme merkeze 5 km uzaklıkta bulunuyor. Ilıca Plajı’nın konumu burada.
  • Ilıca Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Çünkü burası halk plajı. Ancak plaj içerisinde şezlong ve şemsiye kiralamak isterseniz ücret ödemelisiniz.

Alaçatı

çeşme alaçatıda gezilecek yerler
Çeşme Gezilecek Yerler : Alaçatı Yel Değirmenleri

Magazin kültürünün doruklarda olduğu son yıllarda bir çok kişi Çeşme’den çok Alaçatı’yı bilir. Bodrum vari sokakları, rengarenk evleri, birbirinden güzel mekanlarıyla Alaçatı özellikle ünlülerin favori yeri oldu.

Çeşme gezilecek yerler listesinin en janjanlı yeri olan Alaçatı bence Türkiye’nin turizm sektöründe yüzü olabilecek bir kaliteye sahip. Yerliler olarak bütçe açısından zorlansak da yabancılar için Alaçatı’nın iyice üne kavuşması lazım. Biraz genel bakıp turizm sektörü açısından düşünmeye çalıştım hemen bana ne yabancı turistlerden demeyin. Bu tarz yerlere de ihtiyacımız var.

Alaçatı’nın taş evleri ve konakları, bu evlerin renkli kapıları ve pervazları, yine Alaçatı’nın gece hayatı, beach clupları ve yel değirmenleri Alaçatı’ya büyük değer katıyor. Tam bir Bodrum olmasa da yakında Bodrum’u gölgede bırakacak güce sahip.

Alaçatı’nın bir diğer güzel yanı ise tabiki püfür püfür esen rüzgarı ve bu rüzgarla yapılan rüzgar sörfü. Rüzgar sörfü için Alaçatı’ya arabayla 10-12 dakika mesafedeki Alaçatı Surf Zone tercih edebilirsiniz.

Alaçatı’ya gelirseniz burada yapılacak bir sürü aktivite var. Ben genel olarak Alaçatı’da ne yapılır sorusunun cevabını aşağıya sıraladım. Geniş vaktiniz varsa Alaçatı’da bunları deneyimleyebilirsiniz.

Alaçatı’da Ne Yapılır ?

  • Alaçatı’nın birbirinden güzel sokaklarında yürüyüş yapılır.
  • Bu sokaklarda yer alan güzel kapılı yerlerin önünde bol bol fotoğraf çekilinir.
  • Alaçatı’nın konsept mekanlarında bir şeyler yenilip içilir.
  • Alaçatı merkezde yer alan hem kilise hem de cami olan Pazaryeri Cami ziyaret edilir.
  • Yine Alaçatı’nın meşhur yel değirmenlerinde gün batırılır.
  • Rüzgar sörfü yapılır demeden olmaz.
  • Alaçatı’nın meşhur damla sakızlı kurabiyesi, dondurması ve muhallebisinin tadına bakılır.

Alaçatı için ilerleyen zamanlarda çok detaylı bir rehber hazırlayacağız. Alaçatı kalbimizin baş köşesinde yer buldu.

Çeşme Alaçatı arası yaklaşık 10 km. Alaçatı’nın konumu burada.

Germiyan Köyü

çeşme'de gezilecek tarihi yerler
İzmir Çeşme Gezilecek Yerler : Germiyan Köyü Sokakları

Bir köy düşünün çizgi film platosuna benzeyen. Bu köyde bir çok evin duvarında rengarenk çizimler var. İçinden sanat fışkıran Germiyan Köyü yol üstünde olmasından dolayı bizim Çeşme’deki ilk durağımızdı.

Köyün sokaklarında yürürken köyde ikamet eden Nuran Hanım’ın çizimleri her tarafta size eşlik ediyor. Bu köy Türkiye’nin ilk Slow Food köyü. Bu köyde gezerken sanki resim defterinin sayfalarını çeviriyormuş hissine kapılıyorsunuz. Çeşme’ye gelirseniz burayı muhakkak görün.

Germiyan Köyü’ne gelince meydandaki köy kahvehanesinde taptaze çayınızı yudumlamayı unutmayın. Ayrıca bu köye özgü kopanisti peyniri ve köyde yapılan tam buğday unu, ekşi maya, tuz ve suyun karışımından ortaya çıkan Germiyan ekmeğinin tadına bakın. Germiyan Köyü’nün konumu burada.

Erythrai Antik Kenti

çeşme'de gezilecek tarihi yerler
Çeşme Gezilecek Yerler : Antik Kentin Tiyatrosu

Germiyan Köyüne yakın sayılabilecek bir konumda yer alan Erythrai Antik Kenti yemyeşil bir doğanın içinde çok güzel bir yer. Doğa buraya güzellik katıyor fakat neredeyse antik kenti ele geçirecek düzeye gelmiş.

Erythrai Antik Kenti Çeşme’nin Ildır Köyü sınırlarında bulunuyor. Çeşme’ye 22 km uzaklıkta yer alan kentin adı Yunanca’da kırmızı anlamına geliyor. Bölgenin toprak renginin kızıl olmasından dolayı kent bu isimle anılmış. Bir başka rivayete göre de ilk kurucusu olan Giritli Rhadamanthes’in oğlu “kızıl” Erythos tarafından bu ismin verildiği rivayet edilmekte.

Kentte ele geçen bulgular bu yörede İlk Tunç çağından bu yana yerleşimin olduğunu göstermiş. Antik kent Lidyalılar, Persler, Roma ve Bizans Devleti gibi bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış.

Bu güzel antik kente giderken enginar tarlalarının yanından geçiyorsunuz. Hem doğayı hem de tarihi hissetmek bizim en sevdiğimiz duygulardan. Antik kentin tiyatrosunun girişinde ise sizi bembeyaz çiçekleriyle badem ağacı karşılıyor. Burayı çok ama çok sevdik.

Dedim ya doğa burayı neredeyse ele geçirmek üzere. Kentte 1963-1966 yılları arasında Prof. Hakkı Gültekin tarafından kazılar yapılmış. Kazı çalışmalarında Athena Tapınağı, Tiyatro, Anıt mezar (Heroon) ve Matrone Kilisesi gün yüzüne çıkartılmış.

  • Erythrai Antik Kenti’nin Giriş Ücreti: Antik kentin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Konum: Erythrai Antik Kenti

Ildır Köyü

çeşme'de gezilecek görülecek yerler

Çeşme’ye 25 km uzaklıkta bulunan, küçük adacıkları olan güzel bir koyda bulunan Ildır Köyü şirin mi şirin bir Ege köyü. Bu köy tam bir dizi seti. Çünkü Fatmagül’ün Suçu Ne, Hayat Sevince Güzel ve Kalbim Ege’de olmak üzere toplamda 3 dizi bu köyde çekilmiş.

Köyün temel geçim kaynağı balıkçılık ve tarım. Bu köyde ilk defa gördüğüm enginar tarlaları çok hoşumuza gitti. Erythrai Antik Kenti’ni gezerken bu tarlaların arasından geçeceksiniz.

Ildır Köyü sınırlarında ayrıca yukarıda bahsettiğim Erythrai Antik Kenti bulunuyor. Antik kentten köyün manzarası çok güzel.

Ildır’a gelince denize nazır bir çay içebilir ve eğer denk geldiyseniz güneşin batışını burada izleyebilirsiniz.

Ildır Köyü Gezilecek Yerler:

  • Erythrai Antik Kenti
  • Matrone Kilisesi
  • Athena Tapınağı
  • Ildır Sahili
  • Ildır Sokakları

Alaçatı’ya 18 km, Çeşme merkeze ise 25 km uzaklıkta bulunan Çeşme Ildır Köyü’nün konumu burada.

Çeşme Koyları ve Plajları

çeşme koyları ve plajları
Çeşme Gezilecek Yerler : Delikli Koy

Biz kışın Çeşme’ye gittiğimizden malum havalardan denize giremedik. Bu durum biraz içimizde ukde olarak kalsa da kendimize yazın tekrar Çeşme’ye gelme sözü verdik.

Çeşme’de de kıyılar girintili çıkıntılı olduğundan koylar ve plajlar noktasında bir çok alternatif var. Yani deniz için Çeşme’ye gelecekseniz onlarca koy ve plaj sizi bekliyor.

Çeşme koylarını ve plajlarının tamamını keşfetmek isterseniz vaktinizin geniş olması gerekiyor. Aşağıda Çeşme’de denize girilecek yerleri sıraladım. Yazın dilediğinize gidebilirsiniz.

Çeşme Koyları ve Plajları:

  1. Altınkum Plajı
  2. Pırlanta Plajı
  3. Delikli Koy
  4. Ilıca Halk Plajı
  5. Boyalık Plajı
  6. Kocakarı Plajı
  7. Çark Plajı
  8. Dalyan Plajı
  9. Aya Yorgi Koyu
  10. Çiftlikköy Plajı
  11. Eşek Adası

Çeşme’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Çeşme Nerede ?

çeşme gezilecek yerler
Çeşme Alaçatı Gezilecek Yerler : Alaçatı Yenipazar Cami

Çeşme, İzmir iline bağlı bir ilçe. Konum olarak İzmir merkezin batısında kalan Çeşme Urla Yarımadası üzerinde yer alıyor.

Çeşme’nin doğusunda İzmir’in Urla ilçesi; kuzeyinde ve güneyinde Ege Denizi bulunuyor. Batısında ise Çeşme’ye çok yakın Sakız Adası yer alıyor. Çeşme Limanından Sakız Adasına yaz aylarında feribot seferleri düzenleniyor. Bir de Çeşme ile Alaçatı birbirine oldukça yakın konumda yer alıyor. Çeşme’ye gelecekseniz Alaçatı’yı görmeden dönmeyin.

Çeşme’nin haritadaki konumu burada. Aşağıda önemli yerler ile Çeşme arasındaki mesafeyi görebilirsiniz.

Çeşme – İstanbul arası 576 km,
Çeşme – Ankara arası 685 km,
Çeşme – İzmir Merkez arası 650 km,
Çeşme – Alaçatı arası 11 km,
Çeşme – Bodrum arası 317 km.

Çeşme’ye Nasıl Gidilir ?

kışın çeşme gezilecek yerler
Çeşme Gezilecek Yerler : Alaçatı Sokakları

Çeşme’ye hava yoluyla ulaşım:

Uzak bir şehirden Çeşme’ye gelecekseniz en mantıklı yol havayolu ile Çeşme’ye ulaşmak. Çeşme’ye en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Gerek yurt içi gerekse de yurtdışından Adnan Menderes Havalimanına her gün bir çok sefer var.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çeşme’ye ulaşım: İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çeşme’ye Havaş ile kolayca geçebilirsiniz. Havaş otobüs seferleri ve ücretleri için bu bağlantıya göz atabilirsiniz. Havalimanından Çeşme’ye Havaş yolculuğu yaklaşık olarak 1,5 saat sürüyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı – Çeşme arası Havaş ücreti kişi başı 52 TL (2022 yılı).

Çeşme’ye kara yoluyla ulaşım:

İzmir Otogarı’ndan Çeşme’ye ulaşım: İzmir Otogarından Çeşme’ye, Çeşme Seyahat firmasına ait otobüsleri ile gidebilirsiniz. Yaz aylarında her saat başı sefer düzenleniyor. Çeşme Seyahate ait araçlar otogardan 141 nolu perondan kalkıyor. İzmit Otogardan Çeşme’ye otobüs ile ulaşım için 46 TL ödemelisiniz. Yüksek sezonda İstanbul, Ankara gibi şehirlerden Kamil Koç, Pamukkale ve Ulusoy gibi firmaların da Çeşme’ye seferleri bulunuyor.

Özel araçla Çeşme’ye ulaşım: Çeşme’ye yakın bir ilden gelecekseniz en güzel yol araç ile buraya ulaşmak. Araç ile geldiğinizde gezilecek yerleri çok daha rahat geziyorsunuz. Araç ile Çeşme’ye ulaşım için Çeşme Otobanını kullanmanız zaman açısından tasarruf sağlayacaktır. Otoban için HGS almayı unutmayın.

Çeşme Kaç Günde Gezilir ?

Çeşme Kaç Günde Gezilir ? Yukarıda saydığım Çeşme gezilecek yerler listesini 2-3 gün içerisinde kolayca gezebilirsiniz. Fakat işin içine koyları ve plajlar girerse Çeşme’den 1 haftaya anca çıkarsınız.

Vaktiniz kısıtlıysa yani 1 gün gibi bir vaktiniz varsa Çeşme merkezdeki yerleri gezmenizi tavsiye ederim. Özellikle Çeşme Kalesi ve marinayı görmeden Çeşme’den dönmeyin. Her zaman gezinizi iyi planlamaya çalışın. İyi bir plan sorunsuz tatil demektir.😊

Çeşme’ye Ne Zaman Gidilir ?

kışın çeşme gezilecek yerler
Çeşme Gezilecek Yerler : Alaçatı Sokakları

Çeşme’ye Ne Zaman Gidilir ? Bana göre Çeşme’ye yılın her ayı gidilir. Fakat Çeşme’ye deniz için gidecekseniz Haziran – Eylül arası en ideal dönem. Çok fazla kalabalık sevmiyorsanız Ekim ve Mayıs aylarını da tercih edebilirsiniz.

Bizim gittiğimiz dönem yani 14 Şubatta Çeşme olabildiğince sakindi. Sokaklar size ait gibi gezebiliyorsunuz. Aşırı sıcak ve kalabalık yok. Eğer Çeşme’ye ikinci veya üçüncü kez gidecekseniz kış ya da bahar aylarını tercih etmenizi tavsiye ederim. Bir de Nisan ayında düzenlenen Çeşme Ot Festivali için yine ilkbaharda Çeşme’ye gelebilirsiniz.

Çeşme’de Ne Yenir ?

Çeşme denilince akla hemen kumru ve damla sakızı geliyor. Dolayısıyla Çeşme’de Ne Yenir sorusunun cevabı kumru ve damla sakızı etrafında şekilleniyor. Bunların dışında bir şey yok mu demeyin, yeme içme noktasında Çeşme’de bir çok alternatif var.

Ege mutfağının en güzel yemeklerini ve mezelerini Çeşme’de bulabilirsiniz. Çeşme’de balıkçılık geliştiği için burada bin bir çeşit deniz mahsulü var. Özellikle midye ve ıstakoz bunların başını çekiyor. Midye ve ıstakoz dışında çupra, ahtapot ve bir çok balık türü Çeşme mekanlarında servis ediliyor.

Ana yemeklerin dışında olmazsa olmaz enfes mezeler var ki off da off moduna geçiyorsunuz. Çeşme’de meze olarak karamelize soğanlı fava, çiroz, biber borani, eleni, uğur böceği, maço gibi farklı mezeleri deneyimleyebilirsiniz.

Aşağıya genel olarak Çeşme’de Ne Yenir sorusunun cevabını liste halinde sıralıyorum.

Çeşme’de Ne Yenir ?

  1. Kumru
  2. Damla Sakızlı Ürünler (Dondurma, Kahve, Kurabiye)
  3. Boyoz
  4. Istakoz ve Midye (Çiftlikköy’de)
  5. Ege Mutfağı Mezeleri
  6. Ekşi Maya Ekmeği (Germiyan Köy’de)
  7. Kopanisti Peyniri (Germiyan Köy’de)
  8. İzmir Bombası

Çeşme’de özellikle Çeşme Marina’da ve Alaçatı’da birbirinden güzel mekanlar var. Kahvaltı ve akşam yemeği için bu güzel mekanları değerlendirebilirsiniz. Biz otel keyfi yaptığımızdan çok fazla mekan deneyimlemedik. Sadece ilk gün Kumrucu Hikmet’te kumru yedik bir de son gün Alaçatı’da damla sakızlı bir kaç ürün aldık. Kumru nasıldı diye sorarsanız bize sıradan geldi. Yani çok bir olayı yoktu.

Fiyatlara gelince 2022 yılında şok üstüne şok yaşadığımız için zaten Alaçatı ve Çeşme’de uçuk olan fiyatlar ne olur bilemem. Bu konuda bütçe artık her kesim için önemli oldu. Bu konuda tavsiyemiz gideceğiniz mekanları iyi araştırmak ve yorumlarını iyi okumak olsun. İlerleyen zamanlarda sözüm olsun Çeşme ve Alaçatı’da Ne Yenir Hangi Mekana Gİdilir başlıklı bir yazı yazacağım.

Çeşme’de Nerede Kalınır ?

çeşme'de nerede kalınır

Çeşme’de Nerede Kalınır sorusunun bir çok alternatifi var. Hatta bu seçenekler konsept konusunda çıtayı baya bir yükseltmiş durumda. Çeşme’de Alaçatı tarafında kalacaksanız burada restore edilen taş konaklarda kalabilirsiniz. Bu noktada size tavsiyem şu olacak: Çeşme ve Alaçatı yazın ve dini/resmi tatil dönemlerinde çok tercih edildiği için erken rezervasyon yaptırmanız oldukça önemli.

Biz Boyalık bölgesinde bulunan Radisson Blu Otel’de konaklama yaptık. Kış dönemi olmasından dolayı otel kalabalık değildi. Instagram’da detaylı olarak otel ile ilgili paylaşım yaptım. Hikayelerime göz atabilirsiniz.

Bölge olarak Çeşme’de aşağıdaki bölgeleri tercih edebilirsiniz. Alaçatı fiyat konusunda daha tuzlu bilginiz olsun.

Çeşme’de Nerede Kalınır & Bölge Önerileri

  1. Çeşme merkez ve marina civarı
  2. Dalyan Bölgesi
  3. Çiftlikköy (Kitesurf için)
  4. Alaçatı Bölgesi
  5. Alaçatı Port (Lüks arayanlar için)
  6. Boyalık Bölgesi
  7. Plajıyla ünlü Ilıca,
  8. Termal otelleri, şifalı suları meşhur Şifne,

Çeşme’de Fotoğraf Çekilecek Yerler

Çeşme ve Alaçatı son yılların popüler turizm noktaları olunca yazın nüfusu kat ve kat artıyor. Ee sosyal medya özellikle Instagram gerçeği de varken herkes buralara gelmeyi istiyor. Gerçekten de o kadar güzel fotoğraflar var ki insan benim de burada fotoğrafım olsun diyor.

Ben de Çeşme’de nerede fotoğraf çekilmeliyim derdinden kurtarayım diye aşağıya Çeşme’de Fotoğraf Çekilecek Yerleri yazmak istedim. Sizin de Çeşme’de favori noktanız varsa yorum kısmında paylaşmayı unutmayın.

Çeşme’de Fotoğraf Çekilecek Yerler:

  1. Çeşme Kalesi
  2. Çeşme Marina
  3. Germiyan Köyü
  4. Alaçatı Sokakları
  5. Alaçatı Evleri ve Konakları
  6. Alaçatı Yel Değirmenleri
  7. Delikli Koy

Çeşme’nin Neyi Meşhur & Hediyelik Ne Alınır ?

Çeşme'den ne alınır

Datça’da badem ne ise Çeşme’de damla sakızı da odur. Burada damla sakızının her türlü halini bulabilirsiniz. Ama en çok damla sakızının kurabiye, dondurma ve kahvesi güzel belirteyim. Bunun dışında boyoz, gevrek, zeytinyağlı ürünler Çeşme’den alabileceğiniz ürünler arasında.

Çeşme’nin Neyi Meşhur ?

  1. Damla Sakızlı Ürünler
  2. Kumru
  3. Boyoz ve Gevrek
  4. Ege Mutfağı Mezeleri
  5. Zeytinyağı
  6. Yerel Şaraplar
  7. Deniz Mahsulleri
  8. Gece Hayatı
  9. Rüzgar Sörfü

Çeşme’den Hediyelik Ne Alınır ?

  1. Damla Sakızlı Ürünler
  2. Kapı süsleri
  3. Çeşme & Alaçatı Magnetleri
  4. Deniz kabuklarından süsler
  5. El yapımı takılar ve el işleri
  6. Yağlıboya tablo
  7. Otantik abajur ve avize
  8. Biblolar ve heykel

Bunlar benim aklıma gelenler. Ayrıca Nisan ayının ilk haftasında Alaçatı’da yapılan Ot Festivalinde Ege lezzetlerinin bir çoğunu tadabilme imkanınız var. Her cumartesi günleri Alaçatı’da kurulan yerel pazarlarda çevre köylülerin yetiştirdiği ürünlerden almayı da unutmayın.

İzmir Çeşme’de gezilecek yerler yazımın sonuna geldik. Olabildiğince sade ve anlaşılır yazmaya çalıştım. Umarım işinize yarayacak bir rehber olmuştur. Bu bölgeye yazın mutlaka tekrar gideceğiz. Gezilecek yerleri tamamladık sırada tüm koyları ve plajları keşfetmek var. Varsa tavsiyeleriniz yorumlarda benimle paylaşabilirsiniz. 😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.