bodrum nerede bodruma nasıl gidilir

Bodrum Nerede, Hangi Bölgede | Bodrum’a Nasıl Gidilir

Bembeyaz evleriyle, görkemli gece hayatıyla, kendine özgü dar sokaklarıyla ülkemizin en ünlü tatil merkezi Bodrum en sevdiğim yerlerden biri. Ben Bodrum’un kesinlikle ayrı bir havası olduğunu düşünüyorum. Bodrum’a kiminle gittiysem hepsinin aklı bu güzel yerde kalıyor ve buraya tekrar gelmek istiyor. Magazin kültürünün bilinç altımıza gönderdiği mesajlardan mıdır nedir Bodrum çoğu insana kendini farklı hissettirmeyi başarıyor.

Bodrum, sadece Muğla’nın değil Türkiye’nin en özel yerlerinden biri. Taşında toprağında tarih yatıyor. Deniz desen efsane güzellikte koylar var. Alışveriş imkanları fazlasıyla yeterli. Yani Bodrum bir tatil bölgesinin sunabileceği her türlü imkana sahip.

Bu yazımda Bodrum Nerede, Bodrum’a Nasıl Gidilir, Bodrum’a Ne Zaman Gidilir gibi soruların cevabını bulacaksınız. Yazıma geçmeden önce hemen hemen her yaz gittiğim Bodrum ile ilgili tüm yazılarımın bağlantılarını aşağıya bırakıyorum. Bodrum içi tatil planlıyorsanız bu yazılara muhakkak göz atın.

Bodrum Nerede & Nereye Bağlı & Hangi Bölgede Yer Alıyor ?

Bodrum Nerede ?

bodrum nerede

İlk olarak şunu belirteyim Bodrum bir ilçe ve Muğla şehrine bağlı bir yer. Hatta Bodrum ilçe olmasına rağmen Muğla merkezden kat ve kat büyük. Bodrum sadece merkezi ile değil etrafındaki mahalleleri ile de çok gelişmiş. Bodrum’un çevresindeki en önemli yerler: Yalıkavak, Turgutreis, Akyarlar, Gümüşlük, Gündoğan ve Torba Mahalleleri.

Bodrum’un ilçe olarak komşusu Milas ilçesi. Karayolundan geliyorsanız Bodrum’a geçmek için Milas’a uğramalısınız. Denizde ise Bodrum’un tam karşısında Yunanistan’a bağlı Kos Adası yer alıyor. Bodrum’dan Kos’a yaz aylarında her gün düzenli feribot seferleri bulunuyor. Bodrum’da vaktiniz bolsa Milas ve Kos Adasını da ziyaret edebilirsiniz. Rehberlerim aşağıda.

Bodrum Hangi Bölgede Yer Alıyor ?

Bodrum, Türkiye’nin güneybatı tarafında kalıyor. Coğrafi bölge olarak ise Ege Bölgesi sınırlarında yer alıyor. Bodrum sokaklarında ve mutfağında fazlasıyla Ege havasını hissediyorsunuz.

Coğrafi olarak Bodrum’un üç tarafı denizlerle çevrili. Yani Bodrum bir yarımada. Yarımada olduğundan dolayı da Bodrum’un karayolu ile tek bir girişi ve aynı yerden çıkışı (Torba Kavşağı) var.

Bodrum Nereye Bağlı ?

Bodrum, Muğla iline bağlı bir ilçe. Muğla’nın toplamda 13 ilçesi bulunuyor. Bodrum da bu ilçeler arasında yer alıyor. Bodrum aynı zamanda Muğla’nın en kalabalık ilçesi.

Bodrum Adını Nereden Alıyor ?

bodrum hangi bölgede yer alıyor
Bodrum Akvaryum Koyu

Bodrum” kelimesi, tarihsel verilere göre 1400’lü senelerin başında Şövalyelerin bu bölgede yaptırdıkları kaleden gelmektedir. Şövalyeler kaleye mensup oldukları dinin büyüklerinden Aziz Petrus’un isminin Lâtincesi olan ”Sanctum Petrum” adını vermişler ve ”Petrum” kelimesi zamanla Bodrum olarak değişime uğramış. Bodrum isminin öyküsü bu şekilde.

Bodrum ile Önemli Yerler Arasındaki Mesafe

  • Bodrum ile İstanbul arası 697 km,
  • Bodrum ile Ankara arası 728 km,
  • Bodrum ile İzmir arası 237 km,
  • Bodrum ile Marmaris arası 163 km,
  • Bodrum ile Muğla Merkez arası 109 km,
  • Bodrum ile Akyaka arası 110 km.

Türkiye Haritasında Bodrum Nerede ?

Türkiye haritasında Bodrum’un konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Bu konum sizi Bodrum merkeze yönlendirecektir. Bodrum’un diğer mahalleleri için harita üzerinde daha spesifik arama yapmanız gerekiyor.

Bodrum’a Nasıl Gidilir ?

bodruma nasıl gidilir

Bodrum’a Nasıl Gidilir ?

Bodrum’a 3 farklı yol ile ulaşım seçeneği mevcut. Karayolu, havayolu ve deniz yolu ile Bodrum’a kolayca ulaşabilirsiniz. Demir yolu hattı bulunmadığı için tren ile Bodrum’a ulaşım yok.

Yakın bir ilden Bodrum’a gelecekseniz en pratik yol tabi ki karayolu. Uzak bir yerden gelecekseniz ise havayolu en kolay yol olacaktır. Bodrum’a en yakın havalimanı Milas Bodrum Havalimanı. Bu havalimanı Milas ve Bodrum ilçeleri arasında kalıyor. Şimdi Bodrum’a Nasıl Gidilir sorusunun detaylarına geçelim.

Bodrum’a Karayolu İle Ulaşım (Araç ile Ulaşım)

Herhangi bir yere bireysel ya da kiraladığınız araç ile ulaşım hem gezilecek yerleri rahatça keşfetmek hem de zaman planını kendiniz yapmanız açısından en güzel yol. Son yıllarda yol imkanlarının gelişmesiyle Bodrum’a ulaşan yollar oldukça iyi durumda.

Yukarıda bahsettiğim gibi Bodrum’un yarımada olmasından dolayı Bodrum’un tek bir giriş – çıkış noktası var. Yazın özellikle Bodrum merkeze giden yol oldukça yoğun oluyor. Akın akın insanlar Bodrum’a geldiği için Bodrum merkeze giden yolda km’lerce sıra olabiliyor.

Bodrum’a Giderken Nerelerden Geçilir ?

Ankara’dan Bodrum’a gelecekseniz Polatlı – Sivrihisar – Afyonkarahisar – Denizli – Muğla Merkez ve Milas istikametinden Bodrum’a ulaşabilirsiniz. Bu noktada şunu belirteyim. Bazen Google Harita kısa olsun diye sizi saçma yollara sokabiliyor. Tavsiyem ana güzergahtan yani ana yollardan şaşmayın. Bunu Denizli’de yapıp sizi Honaz yoluna yönlendiriyor. Hiç bu yöne dönmeden ana yoldan devam edin.

İstanbul’dan Bodrum’a gelecekseniz Gebze – Bursa – Balıkesir – İzmir – Aydın – Milas istikametini kullanmalısınız. Bu yol toplamda 697 km ve ücretli geçiş güzergâhları var.

İzmir’den Bodrum’a ulaşım için yine İzmir Aydın otoyolundan ilk önce Aydın Germencik’e sonra Söke – Bafa Gölü – Milas şeklinde Bodrum’a ulaşabilirsiniz.

Bodrum’a Havayolu İle Ulaşım

Bodrum’a gelmenin en pratik yolu tabi ki uçak ile ulaşım. Çok uzak bir yerden gelecekseniz uçak ile ulaşımı tercih etmek oldukça mantıklı olacaktır.

Bodrum’a en yakın havaalanı Milas-Bodrum Havalimanı. Bodrum’a uçak ile gitmek için bu havalimanını kullanmalısınız. Milas-Bodrum Havalimanı ile Bodrum arası yaklaşık 38 km. Yol yaklaşık 45-50 dk sürüyor.

Milas-Bodrum Havalimanı’ndan Bodrum Merkeze geçmek için Muttaş ya da Havaş otobüslerini kullanmanız gerekiyor. Muttaş otobüslerine hemen havaalanı çıkışında binebilirsiniz. Bodrum Muttaş servislerinin saatleri için bu bağlantıya göz atabilirsiniz. Muttaş sizi Torba kavşağında bulunan yeni otogara kadar götürüyor. Buradan eğer Bodrum çevresine gidecekseniz dolmuşlara binebilirsiniz. Bodrum çevresine ulaşmak için bu bağlantıdan dolmuş saatlerini kontrol edebilirsiniz.

Bodrum’a uçak ile ulaşım çok pratik. Her gün İstanbul ve Ankara’dan düzenli uçuş seferleri düzenleniyor. Uçuş yaklaşık 1 saat sürüyor. Bodrum’a ucuz uçak bileti bulmak için yaz dönemine girmeden biletinizi almanız çok daha uygun olacaktır. Ucuz uçak bileti bulmak için Ucuz Uçak Bileti Bulma Yolları başlıklı yazımı okumanızda fayda var.

bodrum ulaşım

Bodrum’a Otobüs İle Ulaşım:

Bodrum’a nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı otobüs ile ulaşım. Bodrum’a bir çok ilimizden düzenli şekilde otobüs seferleri düzenleniyor.

Bodrum otobüsleri sizi son durak Bodrum Otogar’a kadar bırakıyor. Bodrum Otogarı eskiden şehir merkezindeyken şimdi yeni yeri olan Torba Kavşağına taşındı. Buradan dolmuşlarla merkeze ya da Bodrum’un diğer mahallelerine geçiş yapabilirsiniz.

Bodrum’a Denizyolu İle Ulaşım (Feribot Seferleri)

Bodrum’a Muğla’nın Datça ilçesinden kalkan feribotlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun dışında İstanbul’dan Bodrum’a direkt giden herhangi bir feribot bulunmuyor. Şahsi yatınız varsa tabiki durum farklı. Yat ile Bodrum’da bulunan bir çok marinayı tercih edebilirsiniz.

Bodrum Datça arası feribot yolculuğu yaklaşık 2 saat sürüyor. Kişi başı tek yön 150 TL iken gidiş – dönüş bilet 280 TL.

Bodrum’a Ne Zaman Gidilir ?

Bodrum’a Ne Zaman Gidilir ? Bu sorunun cevabını yaz sıcaklarını düşünerek en ideal zaman dilimi diye ayırabilirdim fakat Bodrum için bu ayrıma gitmiyorum. Çünkü Bodrum yaz aylarında püfür püfür esen bir rüzgara sahip. Yani Bodrum’da yaz sıcaklarından korkmanıza gerek yok.

Bodrum’da yaz sezonu genel itibariyle 1 Haziran gibi başlıyor ve 15 Eylüle kadar sürüyor. Bu dönemlerde Bodrum oldukça kalabalık ve canlı. Kalabalık sevmiyorsanız seyahatinizi Mayıs ve Ekim aylarına da denk getirebilirsiniz.

Bodrum Kaç Günde Gezilir ?

Bodrum kaç günde gezilir sorusunun cevabı tatil amacınızla yakından ilgili. Tamamen gezmek üzerine bir tatil planı oluşturuyorsanız Bodrum’u ve çevresindeki yerleri 5 günde tamamen gezebilirsiniz. Eğer sadece Bodrum merkezle yetinecekseniz 2 gün yeter de artar bile ama eğer vaktiniz varsa Bodrum’un diğer mahallelerini de gezmenizde fayda var.

Bodrum Nerede, Hangi Bölgede | Bodrum’a Nasıl Gidilir yazımın sonuna geldik. Bodrum ile ilgili sormak istediğiniz bir şey varsa yorum kısmına yazabilirsiniz. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.