aydın gezilecek yerler

Aydın Gezilecek Yerler | En Güzel 25 Yer | Merkez ve Çevresi

Aydın, Didim ve Kuşadası gibi tatil cennetleriyle, güzel plajları, antik kentleri ve doğasıyla nasıl bir tatil planlıyorsanız size onu vadediyor. Dilerseniz yaz tatili için tercih edebileceğiniz şehir dilerseniz kültür turizmi için de harika bir seçenek oluyor.  Biz Mart ayında 2 günlük bir rota çıkardık ve Aydın gezilecek yerler listesindeki çoğu yeri görme fırsatı yakaladık.

Efeler şehri Aydın’da muhteşem bir tarih yatıyor. Benim gibi antik kent gezmeyi sevenlerdenseniz Aydın’da gezilecek yerler listesi sizi fazlasıyla memnun edecek. Umuyorum ki bu yazım size rehberlik edecek, güzel bir rota çizmenizi sağlayacak ve gezerken aynı zamanda bilgilenmenize de yarayacak. O halde ilk olarak keyifli okumalar sonra da şahane gezmeler olsun. 😊

Aydın Gezilecek Yerler

Aydın Merkez Gezilecek YerlerAydın Çevresinde Gezilecek Yerler
Aydın Arkeoloji MüzesiKuşadası
Tralleis Antik KentiDilek Yarımadası Milli Parkı
Cihanoğlu CamiiZeus Mağarası
Nasuh Paşa Külliyesi Priene Antik Kenti
Gümrükönü HamamıMilet Müzesi ve Ören Yeri
Ramazan Paşa CamiiDidim
Bey CamiiDidyma Antik Kenti ve Apollon Tapınağı
Çavuş KöprüsüBafa Gölü
Tales Matematik MüzesiNysa Antik Kenti
Arpaz Kalesi
Yörük Ali Efe Müzesi
Nazilli Etnografya Müzesi
Sırtlanini Mağarası
Karacasu Etnografya Müzesi
Afrodisias Ören Yeri
Arapapıştı Kanyonu

Aydın gezilecek yerler listesi o kadar kalabalık ki gezmesi ayrı yazması ayrı zor. 😀 Ama bir o kadar da keyifli. Temelde Aydın merkez ve Aydın çevresi olmak üzere 2 kısma ayırarak yazacağım. Siz de rota çıkarırken bölgeleri baz alabilirsiniz. Aşağıda paylaşacağım harita da yol çizmenize yardımcı olacaktır.

Aydın Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Aydın gezilecek yerler haritasını bulabilirsiniz. Harita üzerinde zoom yapabilirsiniz. Bir seyahata çıkmadan önce harita olmazsa olmaz. İyi bir plan için gezeceğiniz yerleri harita üzerinde araştırın ve gezi planınızı ona göre ayarlayın.

Aydın Merkez Gezilecek Yerler

Aydın Arkeoloji Müzesi

Arkeolojik ve etnografik eserlerden oluşan bir serginin yer aldığı Aydın Müzesi geniş bir bahçe içerisinde yer alıyor. Bahçede Aydın’da yer alan Tralleis, Magnesia, Alinda, Alabanda, Nysa, Amyzon, Piginda, Harpasa, Myus, Pygela, Orthosia, Mastaura gibi antik kentlerden gelen çeşitli dönemlere ait taş eserler sergileniyor. Bu eserler, heykeller, lahitler, sütun ve sütun başlıkları, altarlar, mezar stelleri, İslâmi mezar taşları, mil taşları, yazıtlı ve kabartmalı steller ile çeşitli mimari parçalardan oluşuyor.

Müze salonlarında ise eserler 3 seksiyondan oluşuyor. 

  1. Arkeoloji Seksiyonu
  2. Sikke Seksiyonu
  3. Etnografik Eser Seksiyonu
  • Aydın Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 15 TL. Müze kart geçerli.
  • Aydın Arkeoloji Müzesi konumu burada.
  • Açılış/Kapanış Saatleri: 08:30-17:30
  • Telefon: 02562252259

Tralleis Antik Kenti

aydın gezilecek yerler

Tralleis Antik Kenti Aydın merkez gezilecek yerlerin başında geliyor. Tralleis Aydın’ın kuzeyinde, Kestane dağlarının güney yamacındaki plato üzerinde yer alıyor. Aydın il merkezine 1 km uzaklıkta bulunan antik kent, Argoslular ve Tralleisliler tarafından kurulmuş.

Tralleis Antik Kenti M.Ö.334’te İskender tarafından alınmasından sonra Hellenistik krallıklar arasında sık sık el değiştirmiş. Tralleis’te bu gün ayakta kalan tek yapı “Üç Gözler” olarak adlandırılan yapıdır. Bu yapı 2. asırda antik çağın eğitim, spor ve kültür açısından önde gelen yapılarından olan gymnasiuma ait kalıntıdır.

Roma dönemine ait bir hamam, tiyatro, agora, stadium kentin diğer yapıları arasında. Devam eden kazılarla da kentin toprak altında kalmış kısımları ortaya çıkarılıyor. İlkçağda ürettiği deriler ve kırmızı renkli çanak çömlek ile ünlü olan Tralleis’de Apollonios ve Tauriskos isimli iki büyük yontu ustası ve Ayasofya’ın mimarlarından Anthemios da yetişmiş. Heykel sanatının dünyaca ünlü iki heykeli olan Farnese Boğazı ve Genç Atlet isimli heykeller de Tralleis’in gün yüzüne çıkan harikalarından.

  • Tralleis Antik Kenti girişi ücretsiz.
  • Tralleis Antik Kenti konumu burada.
  • Telefon: (0256) 213 01 65

Cihanoğlu Camii

Aydın’da gezilecek tarihi yerler içinde bulunan Cihanoğlu Camii Müderris Cihanoğlu Abdülaziz tarafından 1756 yılında yaptırılmış. XVIII. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı mimarisine egemen olan barok mimaride yapılmış.

Cihanoğlu Camii giriş kapısının etrafı mermer sövelerle sınırlandırılmış. Bu kapının üzerinde 1756 tarihli yapım kitabesi bulunuyor: Her kim bu camiyi kılmış, binası müstedam olsun İlâhi ruzu mahşerde şefi-i Mustafa olsun. Sahibül hayrat velhasenat el hac Abdülaziz Efendi 1170.

Caminin restorasyonu 2010 yılında tamamlanarak daha güzel bir görünüme kavuşmuş.

Nasuh Paşa Külliyesi

Aydın merkezde gezilecek yerlere Nasuh Paşa Külliyesi ile devam ediyoruz. Köprülü Mahallesi’nde yer alan külliye, hamam, medrese, mescid ve han bölümlerinden oluşuyor. Yapıların inşasında taş, tuğla ve devşirme malzemeler kullanılmış.

Kuzeydoğu köşesinde mescit-dershanesi bulunuyor. Hamamı soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve su deposu bölümlerinden oluşuyor. Hanı, Osmanlı Dönemi’nin şehir içi ve avlulu hanlar grubunda yer alıyor ve Zincirli Han adıyla da biliniyor. Hanın girişinin üst kısmındaki kitabesinden külliyenin 1708 yılında Nasuh Paşa tarafından inşa ettirildiği biliniyor.

  • Nasuh Paşa Külliyesi konumu burada.
  • Telefon: (0256) 215 28 88

Gümrükönü Hamamı

aydında gezilecek yerler

Gümrükönü Hamamı kadınlar ve erkekler kısmı olmak üzere çifte hamam şeklinde inşa edilmiş. Hamam moloz taşın arasında yer yer tuğla kullanılan bir duvar örgüsüne sahip. Kadınlar kısmında soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık mekanı yer alıyor. Erkekler kısmında da soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümleri bulunuyor.

Hamam, plan şemasından yola çıkılarak 15. yüzyıldan 16. yy. sonuna kadar olan bir zaman dilimi içine tarihlendiriliyor.

  • Gümrükönü Hamamı konumu burada.

Ramazan Paşa Camii

Ramazan Paşa Camii iki inşa evresi geçirmiş. İlk yapının kitabesi bulunmuyor ancak 1595 tarihli vakfiyesine göre caminin Ramazan Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor.

Cami bir yangında kısmen zarar görmüş, 1899 depreminde ise tamamen yıkılmış. Şimdiki camii 1901 yılında Sökeli Hacı Halim Paşa tarafından yaptırılmış. Kurtuluş Savaşı sırasında 22 Mayıs1919’da direniş toplantısı bu cami içerisinde yapılmış.

Bey Camii

Aydın Efeler gezilecek yerlerden biri de Bey Camii. Cami Üveys Paşazade Mehmet Bey’in torunu ve Cezayir Beylerbeyi Mustafa Paşa’nın oğlu Süleyman Bey tarafından 1683 yılında yaptırılmış. Süleyman Bey Cami olarak da anılan tarihi caminin inşasının Mimar Sinan’ın kalfalarından biri tarafından yapıldığına inanılıyor.

Caminin minaresi 1899 depreminde yıkılmış ve şerefeden yukarı kısımları yenilenmiş. Ancak bu restorasyon orijinal durumundan çok uzak olmuş. Yunan işgali sırasında tahribata uğrayan minare 1954-1956 yıllarında cami ile birlikte onarılıp orijinal durumuna getirilmiş. 

Çavuş Köprüsü

Çavuş Köprüsü; Aydın’ın Efeler İlçesi, Cuma Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Köprü kesme taş malzeme ile inşa edilmiş. İki sivri kemerden oluşan köprünün kemerlerinden soldakinin kilit taşı üzerinde öküz ya da boğa başı kabartması bulunuyor.

Tales Matematik Müzesi

Aydın gezilecek yerler listemizin merkez kısmının son noktası Tales Matematik Müzesi. Matematik müzesin hayal gücü yardımıyla matematiksel algıyı arttırıcı eğitim vererek ilköğretim 3. sınıf ve üzeri her bireye hitap ediyor. Müzede ilköğretim müfredatından üst düzey matematiğe kadar her seviyeye uygun istasyonlar ile matematiği soyuttan somuta taşımışlar.

Müzede ayrıca, günlük hayattaki matematiğe ilgi çeken, Altın Oran’dan Dört Renk Problemine, açı-görüntü sayısı ilişkisinden, kanalizasyon kapağındaki sırra, Mimar Sinan köprüsünden perspektife, Sezar Şifrelemesinden çeşitli mantıksal oyunlar gibi materyaller de mevcut. Müze gezi turları uzman matematik eğitmenleri ile rehberli turlar ile gerçekleşiyor.

  • Tales Matematik Müzesi giriş ücreti: 25 TL. Müze kart burada geçerli değil.
  • Tales Matematik Müzesi konumu burada.
  • Telefon: 0555 189 89 46

Aydın Çevresinde Gezilecek Yerler

Kuşadası

aydın kuşadası gezilecek yerler
Aydın Gezilecek Yerler : Kuşadası Güvercinada Kalesi

Kuşadası, Aydın gezilecek yerler haricinde ayrı bir tatili ve ayrı bir rehberi hak ediyor açıkçası. Tarihi kalıntılarıyla, birbirinden güzel sahilleri, masmavi deniziyle Türkiye’nin de önde gelen turizm destinasyonlarından biri. Siz Aydın gezinize dahil etmek isterseniz günübirlik de ziyaret edebilirsiniz. Belli başlı görülecek noktaları aşağıda listeliyorum hemen.

Kuşadası Gezilecek Yerler

  • Güvercinada Kalesi
  • Dilek Yarımadası
  • Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
  • Kale İçi Camii
  • Kadınlar Plajı
  • Davutlar
  • Kurşunlu Manastırı
  • Roma Hamamı
  • El Heykeli
  • Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi
  • Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
  • KUAKMER – F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi

Dilek Yarımadası Milli Parkı

kuşadası gezilecek yerler

Aydın Kuşadası gezilecek yerler listesinin başını çeken Dilek Yarımadası Milli Parkı’na geldik.  Milli park 27.675 hektarlık bir alana sahip. MÖ 9. yüzyılda İyon kentinin kutsal toplanma merkezi Panionion, antik Thebai kenti, Ayayorgi Manastırı, tarihi Doğanbey Köyü (Domatia) ile Karine, Hagios Antonios Manastırı ve Zeus Mağarası da milli park sınırları içinde bulunuyor.

Milli Park, Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa´nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında korunuyor.

Milli Park içerisinde 804 bitki türü belirlenmiş. Bu bitkilerden altısı dünyada sadece burada görülüyor. Ayrıca dünyada sadece Türkiye’de bulunan 18 bitki türünü de barındırıyor. Akdeniz maki bitki örtüsünün hemen hemen bütün bitki türlerinin en canlı ve sağlıklı örnekleri yarımadada yer alıyor.

Dilek Yarımadası 28 çeşit memeli, 42 çeşit sürüngen ve çok sayıda deniz canlısına da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca yarımada, nesli tükenmekte olan Anadolu Parsı’nın batıda yaşadığı son nokta.

Aydın gezilecek yerler içinde bulunan Kurşunlu Manastırı da Dilek Yarımadası sınırları içinde bulunuyor. Kurşunlu Manastırı, bir Bizans yapılar topluluğudur. Baskıdan kaçan din adamları bu bölgelerde gizlenebilecekleri ve kendi dini vecibelerini yaşayabilecekleri kiliseler ve manastırlar inşa etmişler. Rumların ’Panagia Kursunniatissa’ adını verdikleri manastır Meryem Ana’ya adanmış. Kurşunlu ismi ise büyük bir olasılıkla yapıların üstünü örten kurşundan ileri geliyor. Manastırın 19. yüzyıla kadar kullanıldığı sanılıyor.

  • Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş ücreti şahıs 7 TL. Otomobil 21 TL.
  • Dilek Yarımadası Milli Parkı konumu burada.
  • Telefon: (0256) 646 10 79

Zeus Mağarası

aydın gezilecek yerler

Aydın’da gezilecek doğal yerler deyince akla gelen ilk yerlerden biri şüphesiz Zeus Mağarası. Kalkerli kayaçların yeraltı suları tarafından aşındırılması sonucu oluşmuş bu mağarayı rotanıza mutlaka ekleyin. Aracınızı park ettikten sonra biraz yürüyerek ve küçük bir patikadan inerek mağaraya ulaşıyorsunuz.

Mağaranın içerisinde oluşan su birikintisi alan olarak çok geniş değil ama bazı yerler oldukça derin görünüyor. Mağara yaklaşık olarak 60 metre uzunluğunda 20 metre genişliğinde ve yaklaşık 10 metre derinliğinde. Yaz-kış ısı 5 derece. Yaz sıcaklarında bu serin mağarada yüzerek serinleyebiliyorsunuz.

Mitolojide güzellik tanrıçası Afrodit’in Zeus Mağarası’nda yüzerek güzelleştiğine inanılıyor. Ayrıca İsa’nın annesi Meryem Ana’nın Sisam Adası’ndan Efes’e yolculuğu esnasında bu mağaranın suyunda yıkandığı söyleniyor.

AYDIN ZEUS MAĞARASI EFSANESİ: Efsaneye göre gök tanrısı Zeus, kardeşi denizler tanrısı Poseidon’u kızdırdığında, elindeki üçlü yabasını kaldırıp dalgaları kabartan ve denizi altüst eden Poseidon’un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınırmış. Bu hikayeden dolayı da burası Zeus Mağarası ismini almış.

  • Zeus Mağarası girişi ücretsiz.
  • Zeus Mağarası konumu burada.

Priene Antik Kenti

aydın gezilecek yerler

Aydın Söke gezilecek yerler içinde bulunan Priene Antik Kenti sıradaki durağımız. Priene kenti Samsun (Mykale) Dağı’nın eteğinde kurulmu. Kentin bulunduğu yerden bakıldığında geniş ve düz bir ova görülüyor. Eskiden bu ovanın bulunduğu yerde deniz bulunuyormuş. Menderesin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle kent şimdi kilometrelerce kara içerisinde yer alıyor.

Varlığı M.Ö. 2. bin yılına kadar uzanan şehrin ilk kuruluşu hakkında kesin bilgi bulunmuyor. Priene’de bulunan ve oldukça korunmuş olarak günümüze kadar gelen yapılar; Athena Tapınağı, Tiyatro, Agora, Zeus Olympos Tapınağı, Bouleuterion, 2 Gymnasion ve Demeter kutsal alanıdır.

  • Priene Antik Kenti giriş ücreti 12,5 TL. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
  • Priene Antik Kenti konumu burada.
  • Telefon: 02565471165

Milet Ören Yeri ve Müzesi

aydın gezilecek yerler
aydın gezilecek yerler

Aydın çevresinde gezilecek yerlerden bir diğer önemli nokta ise Milet Ören Yeri. Arkaik Dönem Akropolisi MÖ 494 yılında gerçekleşen Pers istilası sonrasında terk edilince, Hellenistik Kent Aslanlı Liman ve tiyatro çevresinde şekillenmeye başlamış. Roma döneminde ise Helenistik dönem kentinin büyüklüğü ve şekli korunmuş ancak yeni yapılarda eklenmiş. Faustina Hamamı, Humei Tepe Hamamı, tiyatro, liman anıtı, liman kapısı, Capito Hamamı, gymnasium, Güney Agora kapısı, batı agora.stadium, depo yapıları Roma Dönemine tarihlenen önemli yapılar.

Kent Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla dolmaya başlayınca önemli bir liman kenti olma özelliğini kaybetmiş. Miletos, MS 5378 yılından itibaren Piskoposluğa dönüşmüş ve şehir gittikçe küçülerek tiyatro ve kale etrafı ile sınırlanmış. Bizans Döneminde Palatia adını alan kent,13. yy’da Türklerin hakimiyetine girmiş.

Miletos tarihte felsefe, bilim ve sanatın başkenti olmuş. Miletoslu Anaksimenes varoluşu açıklamaya çalışmış, Anaksimandros tanrılara dayanmayan evrensel kanunları taşlara kazdırmış, Hekataios ise coğrafyada üstünlük göstermiş ve dünya haritasını ilk çizen kişi olarak tarihe adını yazdırmış. Felsefenin babası sayılan Thales ise Mısır!a yaptığı ziyaret sonrasında güneş tutulmalarını hesaplamayı öğrenmiş.

Milet müzesi de antik kentle aynı alanda bulunuyor. Önce müzeyi sonra kenti gezmek çok daha etkili olacaktır.

  • Milet Ören Yeri giriş ücreti 25 TL. (Aynı bilet ile Milet Müzesi ni de gezebilirsiniz.) Müze kart burada geçerli.
  • Milet Ören Yeri konumu burada.
  • Telefon: 02568755206

Didim

aydın didim gezilecek yerler

Gürültüden uzak, sakin, huzurlu bir tatil bölgesi Didim. Yazın gelirseniz bolca denize girip, tekne turuna katılıp, su sporları yapabilirsiniz. Didim’de mavi ile yeşil birbirine karışmış. Bazı plajlarında şemsiyeye gerek yok ağaçlar bu hizmeti size sağlıyor 🙂

Burası da Kuşadası gibi ayrı bir rehberi hak ediyor. O nedenle burada kısaca Didim’de gezebileceğiniz yerleri sıralayayım. İlk fırsatta da detaylı bir Didim yazısı çıkarayım. 🙂

Didim Gezilecek Yerler

  • Didim Akbük
  • Saplı Ada
  • Didyma Antik Kenti ve Apollon Tapınağı
  • Altınkum Plajı
  • Manastır Koyu
  • Cennet Koyu
  • Bafa Gölü Tabiat Parkı
  • Tavşanburnu Tabiat Parkı

Apollon Tapınağı

aydın gezilecek yerler

Aydın Didim gezilecek yerler listesinin ilk sırasında elbette Apollon Tapınağı var. Antik çağın en iyi korunmuş tapınakları arasında yer alan Apollon 1906-1913 yılları arasında gerçekleştirilen kazılar ile tamamen gün ışığına çıkarılmış. Dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliği taşıyor.

O dönemde Görgolar adı verilen üç kız kardeş baktığı herkesi ve her şeyi taşa çeviriyormuş. Bu kız kardeşlerin yüzleri korkunç ve saçları yılan olarak tasvir ediliyor. İçlerinde ölümlü olan ve en çok bilinen Medusa. Yunanlılar bu üç kız kardeşten eşyalarını korumak adına tapınağa saklıyorlarmış. Yani Didyma aslında bir antik kent değil, kutsal bir mahaldir. ve bir kehanet merkeziymiş.

Bu kehanet merkezine geleceği hakkında bilgi edinmek isteyenler günlerce yolculuk yaparak ulaşıyormuş. Bilicilik o zamanlar krallardan fakir köylülere kadar bütün insanların başvurduğu bir kaynakmış. Savaşa girecek olan devlet adamları, hasta olanlar neler olacağını öğrenmek için Apollon Tapınağı’na gelirlermiş. Bu kehanetleri öğrenebilmek de tapınakta düzenlenen ayinlere katılabilmek de ücrete tabiymiş elbette.

APOLLON TAPINAĞI HİKAYESİ: Tanrı Apollon bir gün Didim yöresinde Brankhos adında bir çobana rastlamış. Apollon bu çobana biliciligin sırlarını öğretmiş. Çoban Brankhos, bugün Apollon Tapınağı’nın yerinde bulunan defne ormanı ve su kaynağının yanında, Apollon adına ilk tapınağı kurmuş. Zaman içinde Brankhos soyundan gelenler “Brankhidler” olarak anılmış ve uzun süre tapınağın yöneticiliğini yapmışlar.

  • Apollon Tapınağı giriş ücreti 30 TL. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
  • Apollon Tapınağı konumu burada.
  • Telefon: 02568755206

Bafa Gölü

aydın gezilecek yerler

Ege bölgesinin en büyük gölü olan Bafa Gölü’ne gidiyoruz şimdi. Bafa Gölü aslında Ege Denizi’nde bir körfezmiş. Zaman içinde Büyük Menderes’in taşıdığı alüvyonlarla denizden kopup bir tatlı su gölü olarak kalmış.

Bafa Gölü Aydın ve Muğla arasında sınır oluşturuyor. Gölün bir tarafı Aydın’da, bir tarafı Muğla’nın Milas ilçesinde kalıyor. Aydın Söke gezilecek yerler içinde bulunan Bafa Gölü’nün bu yakası kuş gözlemcileri için oldukça güzel. Aralarında kuğu ve flamingoların da bulunduğu 250 çeşit kuş bu gölü ziyaret ediyor.

Gölün Muğla Milas tarafı gezilecek görülecek yerler noktasında çok daha zengin. Burada Herakleia Antik Kenti, Yediler Manastırı, Nekropol kaya mezarları gibi görebileceğiniz bir çok tarihi kalıntı bulunuyor. Burada böyle kısacık anlatmakla olmaz. Gelin siz https://bujuyollarda.com/milas-gezilecek-yerler/ yazımı da okuyun.🙂

Nysa Antik Kenti

aydın gezilecek yerler

Aydın çevresi gezilecek yerlerden biri de Nysa Antik Kenti. Nysa MÖ 3. yüzyıla tarihlendiriliyor. Önemli Karia kentlerinden olan Nysa’nın kuruluşu ile ilgili antik dönem tarihçisi ‘Stephanus’ Seleukos’un oğlu I. Antiokhos Soter tarafından eşi adına şehri kurdurduğundan bahsetmiş. Ünlü coğrafyacı Strabon devrin en önemli eğitim merkezlerinden biri Nysa’da eğitim görmüş.

Kentin batısında gymnasion yer alıyor. Kuzeyde kütüphane, kütüphanenin kuzeyinde ise sahne binasında görülen kabartmalarıyla ayrı bir öneme sahip olan tiyatro bulunuyor. Doğuda ise agora, bouleuterion ve hamam görülecek yapılar arasında.

Nysa antik kenti doğa içinde bir kent. Özellikle seyahatinizi bahar aylarına denk getirmenizi öneririm. Her yer yemyeşil, papatyalar, laleler, piknik yapan aileler derken tarihi kadar doğası da etkiledi beni. Tiyatrosu günümüze epey sağlam ulaşmış, sahnenin arka tarafındaki frizler kopya olanlar, orijinalleri Aydın Arkeoloji Müzesinde 2. katta sergileniyor. Kentteki bir diğer ayakta kalmış yapı kütüphane. Efes Celsus kütüphanesinden sonra Anadolu’nun en iyi korunmuş antik çağ kütüphanesi.

  • Nysa Antik Kenti giriş ücreti 12.5 TL. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
  • Nysa Antik Kenti konumu burada.
  • Telefon: 02562252259

Arpaz Kalesi

aydında gezilecek yerler

Arpaz Kalesi Aydın Nazilli gezilecek yerler arasında adeta bir şatoyu andıran görüntüsüyle insanı epey şaşırtıyor. Nazilli’ye bağlı Esenköy’de bulunan kale bir Karya kenti olan Harpasa Kalesi’nin eteklerine kurulmuş. Kale ve konak Arpazlı Hacı Hasan Bey’in, II.Mahmut zamanında Rodos’tan getirdiği ustalara yaptırılmış.

Aslında bir yapılar bütünü olan Arpaz Kalesi’nde bey konağı, güvenlik kulesi, ambar, ahırlar ve müştemilat bulunuyor. Ancak ne yazık ki bu muhteşem konak ve kule kaderine terk edilmiş. Restorasyonu için birkaç yıl önce girişim başlatılmasına rağmen yapıların ayağa kaldırılması için gereken finans bir türlü bulunamamış. Umarım bu tarihe sahip çıkar, gereken değeri verebiliriz.

Yörük Ali Efe Müzesi

Aydın Yenipazar gezilecek yerlerden biri olan Yörük Ali Efe Müzesi mutlaka ziyaret edilmeli.

Milli Kahraman Yörük Ali Efenin İzmir’den dönüşünden ölümüne kadar yaşadığı Yenipazar ilçe merkezindeki evi 1980’li yıllarda çıkan yangında tahrip olmuş. 1995 yılında Yörük Ali Efe’nin mirasçıları evin müze yapılması koşulu ile evi Kültür Bakanlığı’na bağışlamışlar. Evin aslına uygun restorasyonu ile teşhire hazır hale getirilmiş.

Yörük Ali Efe’nin kullandığı şahsi eşyaları da varisleri tarafından müzeye bağışlanmış. Yörük Ali Efe’nin Muslukuyu Mezarlığı’ndaki mezarı da Bakanlar Kurulu kararı ile müze bahçesindeki yerine taşınmış ve Yörük Ali Evi Müzesi Aydın Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı bir birim olarak 8 Haziran 2001’de ziyarete açılmış.

  • Yörük Ali Efe Müzesi girişi ücretsiz.
  • Yörük Ali Efe Müzesi konumu burada.
  • Telefon: (0256) 361 45 41

Nazilli Etnografya Müzesi

Günümüzde Nazilli Etnografya Müzesi olarak işlev gören bina 1923-1930 otel olarak inşa edilmiş tarihi Ankara Palas Oteli’dir.  Yusuf Atılgan’ın romanından uyarlanan Anayurt Oteli filminin çevrildiği otel filmden sonra Anayurt Oteli olarak tanınmış.

Ankara Palas Oteli, Kurtuluş Savaşı sırasında bölgede faaliyet gösteren Demirci Mehmet Efe’nin mülküymüş ve bu nedenle halk arasında “Demirci Mehmet Efendi Oteli” olarak da biliniyor. Otel, bir süreliğine vergi dairesi, karakol ve konut olarak kullanılmış; 1952’de ise Ankara Palas Oteli adı ile otel olarak hizmete girmiş. 2010 yılında geçirdiği restorasyonun ardından Etnografya Müzesi haline dönüşmüş.

Zemin ve 1. katta sergilenen tüm eşyalar, Nazilli halkının sandıklarından ve evlerinden derlenerek düzenlenmiş.

  • Nazilli Etnografya Müzesi girişi ücretsiz.
  • Nazilli Etnografya Müzesi konumu burada.
  • Telefon: (0256) 312 92 53

Sırtlanini Mağarası

Aydın Karacasu gezilecek yerler listenize dahil edebileceğiniz bir mağaradan bahsedeceğim size. Sırtlanini Mağarası Aydın’ın Karacasu ilçesi sınırlarında, ilçe merkezine 13,5 km uzaklıktaki Çamarası mahallesi, Sırtlan deliği mevkiinde bulunuyor.

Doğal oluşumları ile biyolojik özelliklere sahip mağarada sarkıt ve dikitler bulunuyor. Yatay ve kuru olan Sırtlanini Mağarası 348 metre uzunluğunda. 4 metre kadar bir mesafeyi sürünerek girmeniz gereken ağız kısmından sonra mağara birden büyük bir galeri halini alıyor. Dışarıdaki nem oranı oldukça yüksek olan mağaranın içinde farklı böcek ve sünger türlerine rastlanmış.

Aydın’da gezilecek doğa yerleri arasında bulunan Sırtlanini Mağarası en kısa zamanda turizme kazandırılır umarım.

  • Sırtlanini Mağarası konumu burada.

Karacasu Etnografya Müzesi

Türk Kültürünün en eski yerleşimleri arasında yer alan Aydın Karacasu ilçesinin ve tüm yörenin yakın geçmişteki sosyo-kültürel geçmişi hakkında bilgi veren eserlerin sergilendiği bir müze Karacasu Etnografya Müzesi.

2007 yılında açılan ve mülkiyeti Karacasu Belediyesi’ne ait olan mekan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kullanımına tahsis edilmiş. 500 metrekarelik kapalı mekanda yer alan müzede farklı müzelerden derlenen etnografik eserler dışında Karacasu yöresinden ele geçen bazı eserler de sergileniyor. Müzede ayrıca yörenin geleneksel zanaatları hakkında bilgi veren teşhirler de bulunuyor.

  • Karacasu Etnografya Müzesi girişi ücretsiz.
  • Karacasu Etnografya Müzesi konumu burada.
  • Telefon: 02564488086

Afrodisias Ören Yeri

aydın gezilecek yerler
aydın gezilecek yerler

Aydın gezilecek yerler listesinin başında gelen Afrodisias Antik Kenti Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alıyor. Adını aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’den alan kent bizim en merak ettiklerimizden biriydi. Girişte sizi müze karşılıyor ve ören yerinden çıkan tüm akıl almaz güzellikte eserler burada sergileniyor. Müzenin en zengin koleksiyonu Geç Helenistik dönemden Erken Bizans’a kadar süren Afrodisias Heykeltıraşlık Okulu’nun heykel ve kabartmalarıyla lahitlerden oluşuyor. Müzeyi gezmeyi sakın ihmal etmeyin.

Anıt yapıları çok iyi korunmuş bu antik kent 2017’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış. Arkeolog Kenan Tevfik Erim’in 1961-1990 yılları kazılarıyla gün ışığına çıkan Aphrodisias mermer yataklarına yakın konumda bulunduğu için heykeltıraşlık alanında ustalaşmışlar ve Aphrodisias stili denen bir sanat ekolü haline gelmişler. Kentte, Tetrapylon Kapısı, Tiyatro Sahnesi, Aphrodite Tapınağı, Hadrian Hamamı, Stadyum gibi birçok yapıyı görebilirsiniz.

Antik dünyanın en iyi korunmuş stadyumu burada! 270 metrelik stadyumun çevresinde 30 bin kişilik oturma alanı bulunuyor. M.S. 500’de kiliseye çevrilen Aphrodite Tapınağı da halen görkemini sürdürüyor.

Afrodisias Antik Kenti’nin Keşfi: Ünlü fotoğraf sanatçısı olan Ara Güler Aydın’da bir gün yolunu kaybetmiş ve tesadüfen bu köye yolu düşmüş. Köyde gezinirken sütun ve taşların farkına varıp, fotoğraflar çekmiş ve konuda uzman bir kişiye danışmış fakat hiç ilgi görmemiş. Fotoğrafları ABD’de de bir dergiye yollamış. Sonrasında gerekli resmi izinler ayarlanmış ve kazı çalışmalarına başlanmış. Şehirdeki ilk kazı 1904 senesinde yapılmış. Günümüzde de New York ve Oxford Üniversitesi ortak çalışmalarıyla konuya öncülük etmeye devam ediyorlar.

Son olarak Prof. Dr. Kenan Tevfik Erim’den bahsetmem lazım (d. 13 Şubat 1929 – ö. 3 Kasım 1990). Afrodisias’ın ortaya çıkmasında büyük emeği olan ve ismi Afrodisias (Aydın’ın Karacasu ilçesi Geyre beldesi) kazıları ile özdeşleşmiş Türk arkeoloğumuzun mezarı antik kentin içinde bulunuyor.

  • Afrodisias Ören Yeri giriş ücreti 40 TL. Müze kart ile ücretsiz.
  • Afrodisias Ören Yeri konumu burada.
  • Telefon: 02564488086

Arapapıştı Kanyonu

arapapıştı kanyonu

Aydın gezilecek yerler listemizin son noktası Arapapıştı Kanyonu. Büyük Menderes Nehri’nin kollarından Akçay’ın derin, dik ve dar bir vadiden akarak Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki Kemer Barajı’na aktığı bölgede oluşan Arapapıştı Kanyonu, yörede “İnceğiz Kanyonu” ismiyle de anılıyor.

Kanyonun adı neden Arapapıştı, ne anlama geliyor derseniz M.S 7. yüzyılda, Bizans hükümdarı Heraklius döneminde, Bizans ordusu, Afrodisias‘ı doğu yönünden istila etmeye çalışan Arap ordularının karşısında kale gibi durduğu ve Arapları şaşkına çevirdiği için Arapların şaşırıp kaldığı yer anlamına gelen “Arapapıştı” adını almış.

Arapapıştı Kanyonu, 380 metre yüksekliğe ve 6 kilometre uzunluğa sahip benzersiz bir doğa harikası. Özellikle seyir tepesi kısmında bulunan manzara nefes kesici. İnsan kendini adeta Norveç fiyortlarında hissediyor. 😊

Kanyonda ziyaret etmek için 2 farklı noktaya gidebiliyorsunuz. Kanyonun yanına gidip burada teknelerle tur yapabilir, çevrede bulunan restoranlarda bir şeyler yiyebilirsiniz. Tekne turları yaklaşık 2 saat sürüyor. Tur boyunca tekne kaptanları tarafından kanyonun tarihi ile ilgili bilgilendirme yapılıyor. Diğer nokta ise seyir tepesi. Buranın yolu biraz zahmetli ve 45 dakika kadar sürüyor. Ama gördüğünüz manzaraya kesinlikle değiyor. Burada bulunan çardaklarda piknik yapabilirsiniz. Tuvalet ve içecek alabileceğiniz bir büfe de bulunuyor.

Çok daha detaylı bilgi sahibi olmak için https://bujuyollarda.com/arapapisti-kanyonu/ yazımı okumanızı tavsiye ederim.

  • Arapapıştı Kanyonu seyir terası konumu burada.

Aydın’ın En Güzel Köyleri

Bu da benden olsun. 😀 Yazının bonusu olarak Aydın’ın en güzel köylerinden de bahsedelim. E şehir Ege’de muhteşem bir doğanın içinde olur, böylesine bir tarihle çevrili olur da köyleri güzel olmaz mı hiç. Mesela Doğanbey Köyü. Burada yazdığıma bakmayın aslında hiç de turistik bir köy değil burası. Köy sakinleri rant peşinde koşmayan, akın akın turist gelsin istemeyen insanlar. Mübadele zamanında köyden çıkarılan Rumların evlerini satın almış, aslına uygun zevkle restore etmiş ve huzur içinde yaşıyorlar Doğanbey Köyü’nde. Ne bir kafe, ne bir restoran bulamazsınız burada. Ama yemyeşil ağaçların arasında tarihi taş evlerle müthiş bir görsel şölen sizi bekliyor.

Aydın’ın güzel mi güzel köylerinden biri de Akköy. Evlerinin duvarları beyaz taşlardan yapıldığı için Akköy ismini almış. 1922’ye kadar bu köyde dört bin civarı Yunanlı yaşıyormuş. Bu Yunanlılar zamanında, bu bölgede, deprem, sıtma, kolera gibi afetler sonucu azalan bölge nüfusunu takviye etmek ve bölge topraklarını işlenir hale getirmek için Yunanistan’ın Peloponisu ve Girit yörelerinden getirilmişler. Kerkenezler her yıl Mart sonu – Nisan Başı Akköy’e gelip ürüyorlar. Yuvalarını da eski evlerin saçaklarına yapıyorlar. Eskiden Akköylüler evlerini yaparken özellikle buna dikkat ederlermiş. Bu şirin köyü de rotanıza ekleyebilirsiniz.

Aydın’ın Ege Denizi’ne kıyısı olan Söke ilçesi sınırları içerisinde yer alan Eski Güllübahçe, eski bir Rum köyü. Priene Antik Kenti’ne gittiğinizde 10 km mesafede yer alan bu köyü de ziyaret edebilirsiniz. Önceki ismi Gelebeç olan köy çok bilinmese de eskiden Rumların yaşadığı büyük bir kasabaymış ve yaklaşık 50 yıl önce terk edilmiş. Bugün köy nüfusu yaklaşık 2000 kişi kadar. Köyün sahip olduğu en önemli yapı Aziz Nikolas yani Noel Baba adına 1821’de yaptırılmış kilise.

Aydın’ın En Güzel Köyleri

  • Doğanbey Köyü
  • Akköy
  • Eski Güllübahçe
  • Çakırbeyli

Aydın Hakkında Hap Bilgiler

Aydın’a Ne Zaman Gidilir?

Aydın Ege Bölgesi’nde yer aldığı için yılın büyük döneminde güneşli ve sıcak bir havaya sahip oluyor. Popüler bir tatil bölgesi olduğu için bunu da göz önünde bulundurarak yaz aylarında tercih edebilirsiniz.

Benim denizle bir işim yok Aydın gezilecek yerleri görmek istiyorum derseniz ilkbahar ve sonbahar dönemini tercih edin derim. Nisan, Mayıs ve Eylül, Ekim ayları gezmek için en ideal aylar.

Aydın’a Nasıl Gidilir?

Aydın Ege Bölgesi’nin turistik ve gelişmiş şehirleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin güneybatısında bulunan şehrin merkezi iç kesimlerde kalıyor ve pek çok ilçesi Ege kıyısına uzanıyor. Şehrin batısında Ege Denizi, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla, kuzeyinde ise Manisa ve İzmir bulunuyor.

Peki Aydın’a nasıl gidilir? Direkt ulaşım için karayolu ve demiryolu seçenekleri var. Havayolu ile gitmek isterseniz 120 km mesafede yer alan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na inerek, kara yolu ile geçiş yapabilirsiniz.

Aydın Kaç Günde Gezilir?

Aydın’da gezilecek yerler dağınık konumda ve birbirine uzak mesafede olduğu için dolu dolu bir program çıkarmak ve hemen her yeri görmek isterseniz 4-5 gün ayırmanız yeterli olur.

Aydın’da Ne Yenir?

Aydın’da tadabileceğiniz bir çok yöresel lezzet bulunuyor. Ege şehirlerinde olduğu gibi Aydın mutfağında da zeytinyağlılar, salatalar ve tazecik otlarla yapılan yemekler ön plana çıkıyor. Gitmişken tatmadan dönmemeniz gereken yemeklere bir göz atalım.

Aydın’da Ne Yenir?

  • Paşa Böreği
  • Isırgan otu Böreği
  • Tahinli Pide
  • Çine Köftesi
  • Çöp Şiş
  • Pelvize Tatlısı
  • Zerde
  • Çingene Pilavı
  • Yuvarlama

Aydın gezilecek yerler listemin sonuna geldik. Efeler şehri Aydın’ı gezmek ve Aydın gezilecek yerler listesinin çoğuna tik atmak benim için oldukça keyifliydi. Tüm seyahatlerimi anlık takip etmek için beni instagramdan ve tüm seyahat yazılarımı okumak için bujuyollarda.com dan takip edin olur mu ? 😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.