muğla gezilecek yerler saklıkent kanyonu

Seydikemer Gezilecek Yerler Listesi (Ayrıntılı)

2012 yılına kadar Türkiye’de Seydikemer diye bir ilçe yoktu fakat 2012’de çıkan yasa ile Seydikemer Fethiye’den ayrılarak ayrı bir ilçe oldu. Bundan dolayıdır ki hala Fethiye Gezilecek Yerler ile Seydikemer Gezilecek Yerler karıştırılabiliyor. Muğla’da neyin nerede olduğu belli olsun diye biz Seydikemer Gezilecek Yerler listesini ayrı şekilde sıralayalım istedik.

Seydikemer Hakkında Bilgi

Seydikemer, Muğla’ya bağlı güzel mi güzel bir ilçe. Seydikemer Muğla’nın en güneydeki ilçesi ve Muğla’yı Antalya’ya bağlayan bir noktada bulunuyor. Muğla Seydikemer ilçe merkezinin denize uzaklığı yaklaşık 55-60 km arası iken ilçenin Fethiye merkeze uzaklığı 51 km. Seydikemer adını önceden Fethiye’ye bağlı olan Seydiler ile Kemer köylerinin adlarının birleşmesinden alıyor. Seydikemer hakkında genel bilgiler bu kadar şimdi Seydikemer’de gezilecek yerlere geçelim.

Seydikemer Gezilecek Yerler

Seydikemer Gezilecek Yerler listemizde bol bol antik kent göreceksiniz. Bunun dışında namı dünyaya yayılan Saklıkent Kanyonu da Seydikemer ilçesi sınırlarında bulunuyor. Muğla’nın neredeyse tüm ilçeleri gezilecek yerler noktasında o kadar bereketli ki Seydikemer de bu bereketten nasibini güzel almış. Seydikemer’de yaşamak demek antik kentlerin arasında yaşamak demek. Doğasıyla, topraklarında yatan derin tarihiyle gelsin Seydikemer gezilecek yerler listesi.

Saklıkent Kanyonu

muğla gezilecek yerler saklıkent kanyonu

Saklıkent Kanyonu, Antalya-Muğla sınırını çizen Eşen Çayı’nın kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu bir kanyon. Suyun kolayca aşındırdığı kalkerli arazide, fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir kanyon oluşmuş. Saklıkent Kanyonu’nun uzunluğu 18 km, yüksekliği  yaklaşık 200 metreye kadar ulaşıyor.

Saklıkent Kanyonu esasında Seydikemer ilçesi sınırlarında yer alıyorken genelde Fethiye Gezilecek Yerler listesinde geçer. Sebebi Seydikemer’in 2012 yılında Fethiye’den ayrılıp ayrı bir ilçe olması. Saklıkent Kanyonu buz gibi soğuk sularıyla, muhteşem doğasıyla, killi toprağıyla sizi sizden alıyor. Bu soğuk sularda 5 dk aralıksız durabilirseniz tebriği hak ediyorsunuz demektir.

Saklıkent Kanyonuna yüksek sezonda vaktiniz müsaitse sabah erken gitmeye çalışın. Çünkü öğleden sonra inanılmaz kalabalık oluyor. Bir de arabanızı girişteki otoparka 5 TL’ye park edebilirsiniz ama siz köprüden sonraki yere park ederseniz ücret ödemezsiniz.

muğla'da gezilecek yerler saklıkent

NOT: Saklıkent Kanyonunda yürüyüş yapacaksanız bazı tedbirleri almanız gerekiyor. Gitmeden önce kanyonun hava durumuna bakın. Kanyonda ileriye kadar yürüyüş yapacaksanız sağlam bir yürüyüş ayakkabı şart. Terlikle yürümeyi denemeyin. Sırt çantanız bulunsun. Bastığınız yere dikkat edin, kayma riski çok fazla. Çocukla kanyon fikrinden uzak durun. Telefonunuzu sağlama alın. Mümkünse rehber ve kasket kullanın. Yanınıza içecek ve yiyecek almayı unutmayın.

Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti 2020 yılı için kişi başı tam bilet 9 TL, öğrenci 4.5 TL. Burada müze kart ve kredi kartı geçerli değil. Açık öğretim, yüksek lisans, doktora öğrencileri indirimden yararlanamıyor.

Saklıkent Kanyonu Nerede & Nasıl Gidilir ?

Saklıkent Kanyonu Ölüdeniz’e yaklaşık 53 km uzaklıkta ve yol 1 saat sürüyor. Fethiye’ye 40 km uzakta bulunan Saklıkent Kanyonuna toplu taşıma ile Fethiye Otogarın önünden hareket eden Saklıkent Fethiye dolmuşlarıyla ulaşabilirsiniz. Saklıkent Kanyonu yol tarifi ve konumu için buraya bir tık lütfen.

Not: Hava yağmurlu olursa kanyon tedbir için kapatılabiliyor. Saklıkent Kanyonu’nun İletişim Numarası: (0252) 659 01 01

Gizlikent Şelalesi

muğla şelaleleri
seydikemer hakkında bilgi

Tanrı Muğla’ya doğa konusunda çok cömert davranmış desek yeridir. Seydikemer’in cennetlerinden biri olan Gizlikent Şelalesini görünce bunu çok iyi anlayacaksınız. Şelalenin oldukça güzel biraz da zorlu bir parkuru var. Buraya gelirken suda yürüyüş yapacağınız için deniz ayakkabısı getirin. Ola ki ayakkabınız yoksa buradan da kiralayabilirsiniz. Seydikemer’in sıcağında serinlemek için sizi aşağıda efsane bir şelale bekliyor. Şelaleye ulaşmak için yaklaşık 300 basamak inmeniz gerekiyor. Daha sonra suyun içinde yürüyüp şelaleye ulaşıyorsunuz.

Gizlikent Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Gizlikent Şelalesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Giriş ücretsiz. Sadece 10 TL araç park ücreti alınıyor. Burada bulunan restoranda bir şey yerseniz araç park ücreti hesaptan düşülüyor.

Gizlikent Şelalesi Nerede ?

Saklıkent Kanyonuna çok yakın olan Gizlikent Şelalesi, kanyona kadar gelmişken görmeniz gereken bir yer. Yolu biraz kötü olsa da kesinlikle gitmeye değer. Konum burada.

Tlos Antik Kenti

seydikemer gezilecek yerler tlos antik kenti

Saklıkent Kanyonundan hemen sonra gidebileceğiniz, Muğla’da gezilecek tarihi yerler arasında yer alan, Akdağlar’da bulunan Tlos Antik Kenti müthiş bir manzaraya sahip. Eğer buraya Nisan-Mayıs dönemlerinde giderseniz Akdağlar’da kar erimemiş oluyor ve kartpostallık görüntüler sizi bekliyor. Tlos Antik Kenti’nin manzarası efsane ötesi. Buradaki kaya mezarları yine tasarım ve mimari açıdan oldukça etkileyici.

Tlos Antik Kenti’nin Giriş Ücreti

Tlos Antik Kentine giriş ücreti kişi başı 7 TL. Müze kart geçerli.

Tlos Antik Kenti Nerede ?

Tlos Antik Kentine Saklıkent Kanyonuna giderken ya da kanyondan dönerken uğrayabilirsiniz. Kent kanyona giderken solda, dönerken sağda kalıyor. Biraz tabelası küçük dönüşü kaçırmayın. Konum ve yol tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

Pınara Antik Kenti

seydikemer gezilecek yerler

Pınara Antik Kenti görkemli kaya mezarlarıyla Seydikemer Gezilecek Yerler listesinin yıldızı. Likya şehirleri arasında yer alan Pınara dağlar arasında kalan güzel bir antik kent. Pınara ile ilgili detaylar aşağıda.

Pınara Antik Kenti’nin Tarihçesi

Pınara antik kenti adını antik yazar Stephanus’un, Byzantion Menekrotes’ten yaptığı alıntıya göre Xanthos’un nüfusu çok artınca yaşlılardan bir grubun Kragos Dağı’nın yüksekçe bir tepesinde bir kent kurup adına da yuvarlak anlamına gelen ‘Pınara’ demelerinden dolayı alıyormuş. Kentin erken döneme ait kalıntıların bulunduğu yukarı akropolün gerçekten yuvarlak biçimli olması, bu alıntının doğru olabileceğini gösteriyor.

Ünlü Coğrafyacı Strabon’un, Artemidoros’tan yaptığı alıntıya göre, Likya Birliği Meclisinde üç oy hakkına sahip altı kentten biri de Pınara kentiymiş. Strabon sayesinde bu bölgedeki antik kentler hakkında günümüze oldukça fazla bilgi aktarılmış.

Pınara Antik Kenti’nin Giriş Ücreti

Pınara Antik Kenti’nin giriş ücreti bulunmuyor. Kentin girişi ücretsiz.

Pınara Antik Kenti Nerede ?

Pınara Antik Kenti Seydikemer’in Minare köyüne 2 km uzaklıkta bulunuyor. Köy sonrası yol bozuk. Dikkatli olmanızda fayda var. Bir de özellikle Babadağ tarafından geleceklerin ana yolu kullanmalarında fayda var. Navigasyon kısayı hesaplar ama mide bulantısını hesaplamaz.:)

Sidyma Antik Kenti

Sidyma Antik Kenti, Seydikemer’in Dodurga Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Dodurga mahallesi sakinleri antik kent kalıntıları arasında yaşamını sürdürüyor. Bu kalıntılar Roma dönemine ait olsa da kentte çıkan sikkeler kentin tarihinin daha eski olduğunu gösteriyor.

Sidyma’dan günümüze Roma dönemine ait Artemis Mabedi, tiyatro, kaya mezarları, hamam, kilise ve mahallenin ortasında bulunan Stoa kalmış. Köyün ortasında kalan ve bugün çok iyi korunmuş durumda olan Stoa, İmparator Claudius zamanında (MS 41-54) tarafında yapılmış. Onun hemen yanı başındaki 9 metre uzunluğunda Artemis Mabedi de yine aynı döneme ait. Mahallenin girişinde, yalnızca kemerleri ayakta kalabilmiş hamam ve kilise kalıntıları da mevcut. Pınara Antik Kentinde de benzerleri olan, güvercin yuvası şeklindeki kaya mezarlarına ek olarak lahit şeklindeki mezarlar da Sidyma’nın sembolüdür.

Sidyma Antik Kenti’nin Giriş Ücreti 2022

Sidyma Antik Kenti’nin giriş ücreti bulunmuyor. Kentin girişi ücretsiz.

Sidyma Antik Kenti Nerede ?

Google’a Sidyma Antik Kenti yazdığınızda çıkan adres doğru değil. Doğru konum için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Google’daki adrese giderseniz kendinizi başka yerde bulabilirsiniz.:)

Letoon Antik Kenti

Seydikemer’in Kumluova Mahallesi’nde bulunan Letoon Antik Kenti’nin tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar dayanıyor. Letoon Antik Kenti döneminde Likya’nın dini merkezi konumunda bulunuyormuş. Turistik açıdan çok popüler olan Letoon Antik Kenti 1988 yılında Unesco Dünya Mirası listesinde yerini almış. Likya yolu üzerinde bulunan kent ile ilgili detaylar aşağıda yer alıyor.

Letoon Antik Kenti’nin Hikayesi

Döneminde dini açıdan önemli bir konumda bulunan Letoon’da yer alan kutsal alandaki Leto, Apollon ve Artemis tapınakları tarihi açıdan çok önemliymiş. Şehrin batısında bulunan ve Peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağı, Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınakmış. Bu tapınak civarında MÖ 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen ve üç dille (Grekçe,Aramice ve Likçe) yazılmış bir kitabe bulunmuş ve kitabe halen Fethiye Müzesinde sergileniyor. Doğuda yer alan Dor tarzında yapılmış olan Apollo Tapınağı, Leto Tapınağından daha az korunmuş durumda. Her iki tapınağın ortasında bulunan Artemis Tapınağı en küçük olanı. Bu üç tapınağın güneybatısında bir çeşme (Su kaynağı), doğu kısmında ise bir kilise bulunuyor. Letoon antik kenti içerisinde arka tarafını bir tepenin yamacına dayamış büyük de bir antik tiyatro yer alıyor.

Letoon Antik Kenti’nin Giriş Ücreti 2022

Letoon Antik Kentine giriş ücreti kişi başı 12 TL. Müze kart burada geçerli.

Letoon Antik Kenti Nerede ?

Seydikemer ilçesinde bulunan Letoon Antik Kenti’nin konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Seydikemer Gezilecek Yerler başlıklı yazımın sonuna geldik. Bu listedeki yerlere yakın olmasından dolayı Xanthos Antik Kentini de (Antalya sınırları içinde olduğundan bu listeye eklenmedi) ekleyebilirsiniz. Seydikemer’de sizin de keşfettiğiniz ve bizim bilmediğimiz yerler olursa yorumlarda bizimle paylaşın. Musmutlu gezmeler.:)

Son olarak Muğla ve ilçeleriyle ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.

Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.