koycegiz gezilecek yerler

Köyceğiz Gezilecek Yerler | Görülmesi Gereken 15 Yer

Hazırlanın, Muğla’da hayatın yavaş aktığı bir yere gidiyoruz. Bu güzel yerin adı Köyceğiz. Tertemiz havası, doğal yaşamı, upuzun narenciye bahçeleri, tarihi dokusu ve gürül gürül akan ırmakları ile Köyceğiz size huzuru elleri ile sunuyor. Şimdiden söyleyeyim emeklilik planlarınızı Köyceğiz için rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu güzel ilçenin atmosferine girince zaten otomatik olarak uzun vadeli plan yapmaya başlıyorsunuz.😊

Biz Köyceğiz’e giderken ya da buradan yol üstü geçerken ahhh şurada bir müstakil evimiz olsa diyoruz. Hayallerimizin bir köşesinde Köyceğiz elbette var ve burayı çok seviyoruz. Köyceğiz’i her noktası ile keşfedilmeyi hak eden bir yer. Bu güzel ilçenin aşığı olarak Köyceğiz Gezilecek Yerler listesini hazırlamak ve sizinle paylaşmak benim için mutluluk verici. Listemde Köyceğiz sınırlarına dahil her yer var. Olur da bir gün Köyceğiz’e tatil ya da kalıcı yerleşmek için giderseniz bu blog yazım yolunuza ışık tutacaktır.

Tüm yazılarımda olduğu gibi Köyceğiz gezilecek yerleri harita üzerinde göstermesem olmaz. Harita üzerinde gezilecek yerlerin konumlarına bakarak iyi bir gezi planı çıkartabilirsiniz. İyi bir gezi planı da sorunsuz seyahat demek. Harita ile ilgili önemli bir kaç şeye değindikten sonra listeme geçiş yapabiliriz. Hadi başlayalım.

Köyceğiz Gezilecek Yerler Haritası

İlk olarak şunu belirteyim, Köyceğiz’de gezip görmeniz gereken yerler toplamda 15 yerden oluşuyor. Yaklaşık 2-3 gün gibi kısa bir sürede buraları kolayca gezebilirsiniz. Listemizde göl, şelale, antik kent, ırmak, yayla, seyir terası ne ararsanız var. Doğa aşığıysanız bu yerler tam size göre. Köyceğiz gezilecek yerleri yazarken konum olarak birbirine yakın yerleri peş peşe yazmaya çalıştım. Vaktinize ve kaldığınız otelin konumuna göre kendinize gezi planı çıkartabilirsiniz. Listemde Köyceğiz’de görmeden dönmemeniz gereken yerlerin yanına da bir kalp bıraktım bilginiz olsun.💘

Not: Köyceğiz gezilecek yerleri gezerken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. O da Dalyan Boğazı. Dalyan Boğazı, Dayan merkez ile Köyceğiz’i birbirinden ayırıyor. Dalyan Boğazı’nda arabalı feribot transferi var. Yani Dalyan merkezden karşıya ya da Köyceğiz tarafından Dalyan’a feribot ile geçebilirsiniz. Eğer Dalyan tarafında kalıyorsanız feribotu kullanabilirsiniz. Fakat Dalyan’da konaklamayıorsanız feribotu kullanmayın. Listemdeki 8 numaralı yer sonrası için Hamitköy ya da Döğüşbelen üzerinden geçen karayolunu kullanarak buraları sırayla gezin daha rahat olur. Bu yol biraz uzun ve virajlı ama gezilecek yerleri daha rahat gezersiniz. Dalyan’da kalacaksanız dediğim gibi feribot kullanın.

Son olarak Köyceğiz’de vaktiniz kısa ise Ağla Yaylası ve Sandras Dağı’nı pas geçin. Çünkü bu iki yere gitmek oldukça meşakkatli. Vaktiniz geniş ise buralara zaman ayırabilirsiniz.

Köyceğiz Gezilecek Yerler Haritası (Sıralama altta. Yakınlaştırmak için harita üzerinde zoom yapabilir, numaralar üstüne tıklayabilirsiniz.)

Köyceğiz Gezilecek Yerler

  1. Köyceğiz Gölü 💘
  2. Sait Bey Konağı
  3. Köyceğiz Kulak Mesire Alanı
  4. Toparlar Şelalesi 💘
  5. Köyceğiz Yayla Köyü Ağla Mesire Yeri
  6. Sandras Dağı
  7. Yuvarlakçay 💘
  8. Köyceğiz Gölü Seyir Terası 💘
  9. Sultaniye Kaplıcaları
  10. Köyceğiz Küçük Kaplıca Ilıcası
  11. Kaunos Kral Mezarları 💘
  12. Kaunos Antik Kenti 💘
  13. Çandır Alagöl Kaya Mezarları
  14. Çandır Seyir Terası 💘
  15. Ekincik Koyu 💘

Köyceğiz’de nereler gezilir sorusunun tüm cevapları bu saydığım yerler. Şunu da belirteyim Köyceğiz ilçesi konum olarak Muğla’nın Ortaca ve Dalaman ilçeleri ile iç içe. Ben bu listeme Ortaca, Dalyan ve Dalaman’da görmeniz gereken yerleri yazmadım. Yazmaya kalksam inanının listemde 50’den fazla yer olabilir. Fakat şunu da belirteyim; bu bölgede zamanınız bolsa bu ilçeleri de keşfetmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu yerler hakkında detaylı bilgileri aşağıdaki yazılarımda bulabilirsiniz.

Köyceğiz’de Gezilecek Yerler

Köyceğiz Gölü

köyceğiz merkez gezilecek yerler

köyceğiz'de gezilecek yerler köyceğiz gölü

Köyceğiz Gölü’nü deniz sananlar olsa da burası bir göl. En iyi ipucu gölün sazlıkları. Sazlık varsa göl yoksa deniz.😊Köyceğiz Gölü doğa harikası bir yer. Burada gerçekten huzur var. Kordon boyunca yürüdüğünüzde o huzuru yakalayabiliyorsunuz. Köyceğiz Gölü’nün kordonu yaz akşamları oldukça güzel ve canlı. Burada kordon boyu bir çok restoran ve kafe var. Tam keyif yapmalık.

Köyceğiz Gölü, çevre dağlardan üç kol halinde gelen sularla besleniyor ve oluşumunu tamamlıyor. Fazla suyunu 10 km uzunluğundaki dar bir boğaz olan Dalyan Boğazı (Kanalı) ile Akdeniz’e boşaltıyor. Boğazın ucunda Sülüngür adlı, tatlı-tuzlu su karışımı küçük bir lagün gölü var. Bu göl kefallerin yumurtlama yeri. Köyceğiz Gölü’nün derinliği 20m – 60m arasında değişiyor, kapladığı alan ise 6300 hektar.

Köyceğiz Gölü üzerinde küçücük bir ada var. Bu adaya yörede Hapishane Adası deniliyor. Ada tarihte önceleri askeri amaçlarla kullanılırken daha sonra hapishane olarak kullanılmış. Adada Cenevizlilerden kalma kalenin kalıntıları görülebiliyor. Buraya yörede Aşık Adası da deniliyor. Tabi bir çok yerde olduğu gibi buranın da bir efsanesi var. Anlatılan öyküye göre birbirine sevdalanan iki genç, aileleri evlenmelerine izin vermeyince bu adaya sığınmışlar. Ailelerin baskısından kurtulmuşlar fakat kötü kaderlerinden kurtulamamışlar ve çifti koca bir yılan sokmuş oracıkta ölmüşler.

Köyceğiz Gölü’nde Ne Yapılır ?

Köyceğiz Gölü’nde ne yapılır derseniz burada yapabileceğiniz bir çok alternatif aktivite var. Köyceğiz’in hemen merkezinde bulunan gölde kordon boyu yürüyebilir, gölün etrafındaki kafelerde güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Kordonun sonuna doğru gittiğinizde ufak bir kumsal alan göreceksiniz. Yüzmek isterseniz bu alandan göle girebilirsiniz ancak gölde akıntının fazla olduğunu da göz önünde bulundurun. Ayrıca Köyceğiz Gölü’nde kano ile tur yapma imkanınız da var. Hatta bazen burada kano yarışları da yapılıyor. Bir de balık tutma sevdanız varsa Köyceğiz Gölü’nde balık da tutabilirsiniz.

Son olarak Köyceğiz Gölü’nde düzenlenen tekne turlarına da katılıp etrafı kolayca keşfedebilirsiniz. Bu tekne turları ile Köyceğiz Gölü’nden Dalyan Kanalı’na geçebilir oradan İztuzu Plajı’nı görüp bu güzergahtaki tarihi yerleri tekne üzerinden görebilirsiniz. Bu yol Kaunos Kaya Mezarlarını görmek için aslında güzel bir yol. Sadece tekne turu için artı zaman lazım. Köyceğiz’de tekne turu yapmak isterseniz tekne turlarının kalktığı konum burada.

Köyceğiz Gölü, Köyceğiz’in merkezinde yer alıyor. Köyceğiz Gölü nerede ve yol haritası için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Aracınız varsa park sorunu genel itibariyle yok, göl kenarına paralel sokaklara uygun bir yere aracınızı park edebilirsiniz.

Sait Bey Konağı

köyceğiz'de gezilecek yerler

köyceğiz'de gezilecek yerler

Köyceğiz gezilecek yerler listesinde hiç bir blogda geçmeyen ve çok az kişinin bildiği bir yere geldik. Benden sonra burayı yazan olursa onu bilemem.😊

Köyceğiz merkezde bulunan Sait Bey Konağı, ilçenin karakteristik mimarisinin izlerini taşıyan ve 1950’lerde inşa edilen bir konak. Bu konak 2015 yılında restore edilmiş. Güzel bir arka bahçesi olan Sait Bey Konağı toplamda 2 kattan oluşuyor.

Konağın içinde ev sahibi Sinan Bey’in babası olan Sait Bey’e dair antika eşyalar ve bir çok koleksiyon bulunuyor. Nostaljik duygular yaşamak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz. Konak her zaman açık olmayabiliyor onu da belirteyim. Sait Bey Konağı’nın konumu burada.

Kulak Mesire Alanı

köyceğiz'de gezilecek yerler

köyceğiz'de gezilecek yerler

Köyceğiz’de piknik yapmak isterseniz size çok güzel bir önerim var. Bu güzel, yemyeşil yer Kulak Mesire Alanı. Köyceğiz Gölü’nden kordon boyu Muğla istikametine doğru ilerlerseniz bu güzel mesire alanına ulaşıyorsunuz.

Köyceğiz Kulak Mesire Alanı, Köyceğiz Belediyesi tarafından işletiliyor. Burada ailenizle doğanın içinde vakit geçirip alandaki restoranda yemek yiyebilirsiniz. Fiyatlar makul seviyede. Ben restorana gitmem diyorsanız burada piknik de yapabilirsiniz.

Ayrıca Kulak Mesire Alanı’nda çadır kurup kamp yapma imkanınız da var. Fiyatlar bir çok yere göre daha uygun. Alanda sıcak su, wc, mescit, bebek bakım odası gibi imkanlar mevcut. Köyceğiz Kulak Mesire Alanı’nın konumunu buraya bırakıyorum.

Toparlar Şelalesi

Köyceğiz gezilecek görülecek yerlerin en güzel noktalarından birine geldik. Son zamanlarda bilinirliği daha da artan Toparlar Şelalesi tam bir saklı cennet. Şelaleye gitmek için Köyceğiz-Muğla yolu istikametinde ilerlemelisiniz. Sağ tarafınızda bir yol ayrımında küçük bir tabelası var. Burayı kaçırırsanız ileriden U çekerek aynı yolu geri gelmeniz gerek o yüzden yavaş ve dikkatli olun. Yol ayrımından döndükten sonra aracınızı park edip yolun devamını yürüyerek gitmeniz gerekecek. Yürüyerek ormanın içine dalıp kayaların üzerindeki kırmızı-beyaz boyaları takip ediyorsunuz. Yaklaşık 15-20 dakikalık bir yürüyüşten sonra ilk ve büyük şelalenin olduğu yere ulaşıyorsunuz.

Şelalenin önünde biriken havuzda yüzmek isterseniz buradaki patikadan aşağı inmeniz gerek. Burası yaz aylarında kalabalık oluyor. Patikadan inmeyip devam ederseniz daha küçük olan ikinci şelaleye ulaşıyorsunuz ki buranın bilinirliği daha az. 2. şelalede eğer kimse yoksa burası size tahsis edilmiş doğal bir havuz gibi oluyor. Bizim şansımıza gittiğimizde burada kimsecikler yoktu.😊

Köyceğiz Toparlar Şelalesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Buraya gelirken yüzmek için gereken malzemeleri (havlu, mayo, deniz ayakkabısı) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Bir de aşağıda fotoda gördüğünüz ipten havuz gibi yere atlayacaksanız dikkatli olun.

Toparlar Şelalesi Nerede ?

Köyceğiz merkez ile Toparlar Şelalesi arası mesafe yaklaşık 12 km. Toparlar Şelalesi Köyceğiz – Muğla yolu üzerinde bulunuyor. Yukarıda bahsettiğim gibi buranın tabelası var ile yok arasında. (Edit: Dönüş tabelası koymuşlar) Şelalenin giriş yolu köprünün hemen çıkışında ve giriş yolu Köyceğiz’den Muğla’ya giderken sağda kalıyor. Dönemeç sonrası topraklı yol var. Tekrar belirteyim dönemeci kaçırmamak için yavaş gitmeniz gerekiyor. 

köyceğiz'de gezilecek yerler
Köyceğiz Gezilecek Yerler : Yukarıda bahsettiğim 2. şelale

Toparlar Şelalesi’nin yol tarifi ve haritadaki konumu için buraya tıklayabilirsiniz. Google haritalarda 2 tane Toparlar Şelalesi var. Yukarıdaki konum doğru olanı.

Ağla Yaylası

köyceğiz gezilecek yerler

Köyceğiz’de görmeniz gereken yerlerden birisi de ilçenin kuzeyinde Sandras Dağları’nın eteklerindeki Ağla Yaylası ve Ağla Köyü. Buz gibi akan suları, yeşilin bin bir türünü barındıran ormanı ile Ağla, ayrı bir doğa harikası. İnanmayabilirsiniz ama burada kışın kar oluyor ve Köyceğiz halkı kar görmek için kışın Ağla Yaylası’na akın ediyor.

Ağla Yaylası’na gittiğimizde ne yapabiliriz derseniz buranın serin havasında piknik yapabilir, balık tutabilir ve uzun bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Detaylar aşağıda.

Ağla Yaylası’nda Ne Yapılır ?

  • Ağla Yaylası’nda çadır ya da karavan kampı yapabilirsiniz.
  • Kışın burada sucuk ekmek yapmak favori bir aktivite bilginiz olsun.
  • Ayrıca yaylada bol bol yürüyüş yapabilir, güzel fotolar yakalayabilirsiniz.
  • Yaban hayatı gözlemciliği ve sportif faaliyetler gerçekleştirebilirsiniz. 

Ağla sizi sarmazsa buraya 11 km daha ileride bulunan Gökçeova Göleti’ne gidebilirsiniz. Buraya giderken tedarikli gidin. Mangalınızı, yiyeceklerinizi, içeceklerinizi yanınıza alın. Son market Yayla Köyü’nde bilginiz olsun.

Köyceğiz ile Ağla Yaylası arası yaklaşık 14 km. Buraya kendi aracınızla ya da kiraladığınız araç ile gitmeniz gerekiyor. Aracınızın çekiş gücü sıkıntılıysa buraya gitmeyin. 4*4 araç olursa güzel olur. Ağla Yaylası’nın haritadaki konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Sandras Dağı (Kartal Gölü)

köyceğiz gezilecek yerler

Köyceğiz’de yüksek kesimlerde doğa yürüyüşü mü yapmak istiyorsunuz o zaman adres burası. Ağla Yaylası ile Sandras Dağı Kartal Gölü arası mesafe yaklaşık 18 km. Enfes bir doğanın içinde güzel bir yürüyüş parkuru. Parkurun sonu Kartal Gölü’ne çıkıyor.

Buranın denizden yüksekliği 1903 metre. Yazın aşağı kesim sıcaklıktan kavrulurken burası gayet serin. Yani yazın sıcaktan kaçmak isterseniz buraya gelin. Sandras Dağı’na, Ağla Yaylası’ndan yürüyüş ya da araç ile gidebilirsiniz. Aracınızın altı ve çekiş gücü yüksek olmalı.

Köyceğiz Merkez ile Sandras Dağı arası 32 km ve bu yol dağ yolu. Bu yolun belli bir kısmı normal bir aracın gidebileceği bir yol değil. Yani aracınıza dikkat etmelisiniz. Bir de buraya giderken yanınıza sizi sıcak tutacak bir şeyler almayı unutmayın.

Sandras Dağı Kartal Gölü’nün yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Köyceğiz Yuvarlak Çay

köyceğiz yuvarlakçay

köyceğiz yuvarlakçay

Köyceğiz gezilecek yerlerin en serin ve en buz noktasına geldik. Son zamanlarda sosyal medya da sıkça gördüğünüz bir çayın üzerinde salıncakla sallanılan yer var ya hah işte orası Yuvarlak Çay.😊 Yazın sıcaklarından bunaldığınızda buranın buz gibi sularında serinlemek, bu doğal ortamda keyifli bir kahvaltı yapmak, birbirinden güzel fotoğraflar çekmek için yolunuzu muhakkak Yuvarlakçay’a düşürün.

Yuvarlakçay’da bir çok işletme bulunuyor. Buralardan birinde oturmak istemezseniz aracınızla su kaynağının başladığı yere kadar devam edip burada da çaya girebilir, piknik yapabilirsiniz. Yuvarlakçay ile ilgili çok daha detaylı yazdığım bir yazım var. Yazı için bu bağlantıya (https://bujuyollarda.com/koycegiz-yuvarlakcay-hakkinda-her-sey/) göz atabilirsiniz.

Yuvarlak Çay, Muğla Merkeze 76 km, Fethiye’ye 65 km, Dalaman Havalimanına 34 km, Marmaris’e 78 km ve Köyceğiz Merkeze 18 km uzaklıkta bulunuyor.

Yuvarlakçay’a aracınızla gidecekseniz Muğla-Fethiye yolu üzerinde Beyobası sapağından dönmeniz gerekiyor. Burada yol üzerinde bir çok restoran bulunuyor. İstediğiniz yerde durabilirsiniz. Buraya bıraktığım konum ise sizi Yuvarlakçay’ın en başına kadar götürür. Yuvarlakçay’ın herhangi bir giriş ücreti yok. Yazımda tüm detayları bulabilirsiniz.

Köyceğiz Gölü Seyir Terası

köyceğizde gezilecek yerler

Köyceğiz Gölü’nü çok güzel bir noktadan gören Köyceğiz Gölü Seyir Noktasına geldik. Bu başlıktan sonraki kısımlar için yukarıda bahsettiğim Hamitköy’ün içinden geçen kara yolundan bu bölgeye ulaşmanız daha güzel olur. Haritamdaki sıralamayı iyi takip edin.

Köyceğiz Gölü Seyir Terası bu bölgede çok fazla bilinen bir yer değil. Buranın manzarası gerçekten çok güzel. Yemyeşil dağlar ve göl o kadar güzel bütünleşmiş ki ruhunuz çiçek açıyor resmen. Hele bir de bu manzaraya bulutlar eşlik ediyorsa çok güzel fotoğraflar yakalayabiliyorsunuz. Buraya gelmişken bir kahve keyfi yapmayı unutmayın.😊

Köyceğiz seyir terası nerede sorusuna cevap vereyim şimdi. Bu noktayı bulmak için ilk olarak bu konuma araba ile gelmelisiniz. Daha sonra burada göl tarafına doğru yukarı eğimli bir yol göreceksiniz. Bu yolu ya yürüyerek ya da arabanıza güveniyorsanız araba ile çıkmanız lazım. Yaklaşık 150 metre sonra seyir terası tabelası göreceksiniz. Bu tabeladan sonra 200-300 metrelik bir patika yolu çıkacaksınız ve sonra seyir terasına ulaşacaksınız. Köyceğiz seyir terasının tam konumu burada.

Sultaniye Kaplıcaları

köyceğiz'de gezilecek yerler

köyceğiz'de gezilecek yerler

Köyceğiz gezilecek yerler listemizde yok yok. Şimdi eşine az rastlanır bir yerdeyiz. Sultaniye Kaplıcaları’ndayız. Türkiye’nin en güzel gezi manzaralarından birine sahip olan Köyceğiz-Ekincik yoluyla ulaşılan Sultaniye Köyü’nde bulunan Sultaniye Kaplıcaları dünyanın ikinci büyük radyoaktif kaplıcası.

Sultaniye Kaplıcaları bildiğiniz çamurla şifa dağıtıyor. Bu kaplıcalar ve çamur banyoları romatizma, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları, ruhsal yorgunluk, cilt ve kadın hastalıkları gibi bir çok hastalığa iyi geliyor.  

Sultaniye Kaplıcaları’nda 2 adet jeodezik kubbe içinde kapalı şifalı su havuzu bulunuyor. Bu havuzlardan biri sadece kadınlara aitken diğer havuzu kadın-erkek karışık kullanılıyor. Su oldukça kükürtlü ve suyun sıcaklığı 39 derece. Burada çamur havuzundan sonra kapalı havuzlarda keyif yapabilirsiniz. Koku noktasına gelince gerçekten suyun içindeki minerallerden dolayı ağır bir koku var. Benim neredeyse burnum düşüyordu.😊 Ama yine de zamanla alışıyorsunuz.

Not: Sultaniye Kaplıcalarına yüksek sezonda kesinlikle saat 11’den önce gitmelisiniz. Tekne turlarından dolayı 11 sonrası inanılmaz kalabalık oluyor. Aklınızda bulunsun burada konaklama için otel de var. Kaplıca turizmi için gelecekseniz bu otel de kalabilirsiniz.

Sultaniye Kaplıcaları’nın Tarihi

köyceğiz'de gezilecek yerler

Sultaniye Kaplıcaları’nın tarihi günümüzden yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanıyor. M.Ö 100 yıllarında buranın Kaunos Antik Kenti’nde yaşayanlar tarafından kullanıldığı biliniyor. Sultaniye Kaplıcaları Roma döneminde hastane haline getirilmiş ve hastanenin girişine “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” yazılmış. 

Sultaniye Kaplıcaları’nın girişi ücretli. Çocuklardan giriş ücreti alınmıyor. Kaplıcalar, Köyceğiz Merkeze 26 km uzaklıkta ve Sultaniye Köyü’nde bulunuyor. Buraya Köyceğiz’den karayolu ile ya da Dalyan’dan ve Köyceğiz Gölü’nden hareket eden teknelerle ulaşabilirsiniz. Sultaniye Kaplıcaları’nın yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Köyceğiz Küçük Kaplıca Ilıcası

köyceğizde ne yapılır

köyceğizde ne yapılır

Buraya ne isim versek bulamadık çünkü bu nokta hem gizli bir yer hem de çok fazla kişi tarafından bilinmiyor. Üstelik haritada ismi de yok. Biz buraya Köyceğiz Küçük Kaplıca Ilıcası dedik.😊

Köyceğiz inanılmaz güzel bir yer. Bunun ispatı da bu minik kaplıca. Kayaların arasında termal su çıkıyor ve bu su nehirle birleşiyor. Ortaya da masmavi bir su ve termal şifa çıkıyor. Biz gittiğimizde bu noktada insanlar hem suya giriyordu hem de çamur banyosu yapıyorlardı. Biz de onlara ayak uydurduk ve cumburlop suya atladık.

Bu mini kaplıcada bol bol kükürt kokusu var. Eğer buraya gidecekseniz suya girmenizi tavsiye ederim. Yanınıza havlu, mayo ve deniz ayakkabısı alın yeter. Su sıcacık. Mis gibi keyif yapıyorsunuz. Akşam üstü çok fazla sivrisinek oluyor ona dikkat edin. Sudan çıkmadığınız süreci sıkıntı yok ama üstünüzü giyerken çok dikkat edin.

Bu güzel yer Sultaniye Kaplıcası ile Dalyan feribot durağının arasında kalıyor. Mini ılıcanın konumu burada. Aracınızı yol kenarına park edip tarla içinden yürüyerek buraya kolayca ulaşabilirsiniz.

Kaunos Kral Mezarları (Dalyan)

köyceğizde gezilecek yerler

köyceğiz gezilecek yerler

Köyceğiz gezilecek yerler listesinin en etkileyici yeri olan Kaunos Kral Mezarları’na geldik. Muğla denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan bu kral mezarları o kadar görkemli bir yer ki insanı baştan aşağı tamamen etkiliyor. Köyceğiz ya da Dalyan’a geldiyseniz bu kral mezarlarını görmeden asla dönmeyin çok şey kaybedersiniz. Kaunos Kaya Mezarlarını sadece uzaktan izleyebiliyorsunuz. Yakınına çıkma durumunuz yok.

Kaunos Kral Mezarları’nın Tarihi

Yaklaşık 2400 yıllık bir geçmişe sahip olan Kaunos Kral Mezarları, Kaunoslular tarafından inşa edilmiş. Eski inanışa göre insanın mezarı ne kadar yüksekte olursa o kadar tanrıya yakın olurmuş ve o yüzden kralların ve önemli insanların mezarları kayalara oyularak yapılırmış.

Perslerin veya Büyük İskender’in istilası üzerine yarım kaldığı tahmin edilmekte olan en büyük mezarla birlikte izleyenleri büyüleyen altılı grup Kaya Mezarları, Kaunos’taki mezar tipleri içindeki en önemlisi. Bu bölgede bir çok irili ufaklı kaya mezarı bulunuyor. Kaya mezarları, güvercin yuvası ismiyle tanınan dikdörtgen derin Oyuk Mezarlar, Nişler ve Lahitler, yerleri özel olarak seçilmiş Anıt Mezarlar ve daha çok şehir surunun dışında kalan yamaçlar üzerine açılmış Sandık Mezarlardan oluşuyor. Bu kaya mezarlarının nasıl yapıldığı hala bilinmiyor ve yapılışı gizemini korumaya devam ediyor.

Kaunos Kral Mezarları Nerede ?

Kaunos Kral Mezarları, Dalyan Mahallesi’nin hemen karşısında yer alıyor. Burayı daha yakından görmek için Dalyan Boğazı’ndan tekne ile karşıya geçebilirsiniz. Zaten Kaunos’u gezmenin en mantıklı yolu Dalyan’ı gezdikten sonra tekne ile karşıya geçmek. Kaunos Kral Mezarları’nın haritadaki konumu ve yol haritası için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaunos Antik Kenti

köyceğiz gezilecek yerler

Antik kent aşığı bir çift olarak nerede bir antik kent tabelası görsek kendimizi hemen oraya atıyoruz. Kaunos Antik Kenti de Muğla’da gezdiğimiz en güzel antik kentlerden biri oldu. Oldukça geniş ve engebeli bir alana kurulmuş olan Kaunos, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan bir antik kent. Aynı zamanda burası Likya-Karya döneminde tuz üretim ve ticareti yapılan liman kenti olma özelliğini de taşıyor.

Kaunos Antik Kenti’nde görebileceğiniz başlıca yapılar şunlar: Akropol (kale ve surlar), şehir surları, tiyatro (5000 kişilik), kilise, hamam, depo, çeşme, agora, stoa ve kent içi yolları, tapınaklar ve kutsal alan, liman ve mezarlık. Bunun yanı sıra günümüze ulaşamayan askeri liman, tersaneler, spor merkezi, konutlar gibi yapılar da bulunuyor. 

Kaunos Antik Kenti Efsanesi

Kaunos efsanesine göre, Apollo’nun oğlu olan Karya Kralı Miletos’un ikizleri olur. Erkeğe Kaunos, kıza ise Byblis adı verilir. İkizler, büyüdüklerinde Byblis, erkek ikizine aşık olur. Bu aşk, kardeş sevgisinin çok ötesindedir. Ancak ikizinden karşılık bulamaz. Bu yasak aşkı öğrenen kral, oğlunu ülkesinden kovar. O da kendisini sevenlerle birlikte gider ve Lidya sınırındaki, şimdiki Dalyan’ın karşısında kendi adını taşıyan Kaunos antik kentini kurar. Byblis ise gördüğü hakaretlere ve sevdiği kardeşinden ayrı kalmaya çok üzülüp, pınarları kuruyuncaya kadar gözyaşı döker ve sonunda bir kayadan atlayarak canına kıyar. Efsaneye göre, Dalyan’da bir labirenti andıran kanallar, Byblis’in gözyaşlarından oluşmuştur. 

Romalı Tarihçi ve Şair Ovidius’a göre, Kaunos’un kuruluşuyla ilgili efsane şöyle:

Byblis Kaunos’a aşık olur. Byblis, Kaunos’a bir mektup yazarak duygularını dile getirir. Kaunos ise Byblis’in duygularını öfke ve tiksinti ile karşılar. İkizini bir daha görmek istemeyen Kaunos, kendisini sevenlerle birlikte babasının ülkesini terk eder. Kaunos’a gelerek, kendi adıyla anılan kenti kurar. Byblis ise karşılıksız kalan sevgisi yüzünden hayatına son vermek isteyerek, yüksek bir kayanın üzerinden kendisini atar. Ama Nympheler (su perileri) Byblis’e acır ve onu bir pınara dönüştürür. Byblis’in gözyaşları nehir olur çağlar durur.

kaunos antik kenti

Kaunos Antik Kenti’nin Ziyaret Saatleri

Kaunos Antik Kenti’nin açılış saati 08:30, kapanış saati 18:30 . Burada yazın öğle sıcağına kalmamaya çalışın çünkü buharlaşabilirsiniz.😊

Kaunos Antik Kenti’nin Giriş Ücreti ve Yol Tarifi

Kaunos Antik Kenti’nin girişi ücretli. Müze kartınız varsa giriş ücretsiz. 10 yaşına kadar çocuklar için de giriş ücreti alınmıyor. Çandır Köyü sınırları içinde bulunan Kaunos Antik Kentine iki şekilde ulaşabilirsiniz. İlk yol eğer Dalyan’a geldiyseniz buradan karşı kıyıya sandalla geçmek. Sandalla karşıya geçtiğiniz yerde kral mezarlarını görerek yoldan devam ediyorsunuz. 10-15 dk yürüyüş ile Kaunos Antik Kentine ulaşıyorsunuz. Ya da aynı kanal üzerinden araç ile geçişte var. Aracınızla feribota binip Kaunos’a araba ile gidebilirsiniz.

Kaunos’a ulaşmak için ikinci yol ise kara yolu ile eşsiz güzellikteki Köyceğiz manzaraları eşliğinde antik kente ulaşmak. Kaunos Antik Kenti’nin haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Not: Kaunos Antik Kentine Dalyan’dan sandal ile geçtikten sonra yürüme yolunda yanınızda su bulundurun.

Çandır Alagöl Kaya Mezarları

köyceğiz gezilecek görülecek yerler

Bu bölge sürprizlerle dolu. Gerçekten Allah bu bölgeye güzellik verdikçe vermiş. Bir yanda seyir terası bir yanda Dalyan Boğazı diğer yanda antik derken aklınız dönüyor. Dalyan Boğazı’nın hemen yanı başında küçük bir göl olan Alagöl çok fazla özelliği olmasa da buradaki kaya mezarlarıyla oldukça etkileyici bir yer. Bu kaya mezarları Alagöl’ün İskele kısmında yer alıyor. Buraya ulaşmak için Çandır Köyü’nün içinden Alagöl tarafına gitmeniz gerekiyor. Bu kaya mezarlarının konumu burada.

Çandır Seyir Terası

Muğla’nın en güzel noktalarından biri olan Çandır Seyir Terası’na geldik. Gerçekten sadece Muğla değil Türkiye’nin en güzel manzara noktalarından biri desem yanılmam. Bir yanda İztuzu Plajı diğer yanda Dalyan Deltası. Manzara resmen aklınızı başınızdan alıyor.

Çandır Seyir Terası’na gitmek biraz zor ama manzarayı görünce zorluğu tamamen unutuyorsunuz. Özellikle buraya nasıl gidilir sorusunun cevabı önemli. Çünkü yol durumu biraz karışık. Köyceğiz’e gelirseniz burayı muhakkak görmelisiniz. Instagram’daki hikayelerime göz atıp buranın ne denli güzel olduğunu çok daha iyi anlayacaksınız.

Çandır Seyir Terası ile ilgili çok detaylı bir yazım var. Buraya gidecekseniz özellikle yol tarafi için yazıma muhakkak göz atın. Yazımın bağlantısı aşağıda.

Ekincik Koyu ve Plajı

köyceğiz'de gezilecek yerler

köyceğiz'de gezilecek yerler
Ekincik Koyu Drone Görüntülerimiz

Sultaniye Kaplıcaları’ndan sonraki durağımız Ekincik Koyu. Bu yerler konum olarak birbirine yakın sayılıyor. Köyceğiz’de denize girecek bir yer arıyorsanız en başta Ekincik Koyu’nu tavsiye edebilirim.

Ekincik Koyu, oldukça sessiz ve sakin bir yer. Plajı kum ve küçük çakıldan oluşuyor. Deniz 5-6 metre sonrasında derinleşiyor. Ekincik Koyu’nda bulunan işletmeyi belediye işletiyor ve fiyatlar gayet makul.

Köyceğiz’in güzel koyu Ekincik Koyu ile ilgili yazdığım yazıyı okumanızı tavsiye ederim. İşinize oldukça iyi yarayacaktır. (https://bujuyollarda.com/ekincik-koyu-ve-plaji-gezi-notlari/)

köyceğiz gezilecek yerler ekincik plajı

Ekincik Koyu’nda Kamp

Ekincik Koyu’nda kamp yapmak için bir çok kamping alanı mevcut. Çadırda kalmak için aşağıda sıraladığım ve Ekincik Koyu’nda bulunan kamp yerlerini tercih edebilirsiniz. Ya da kendi çadırınızı getirip kendiniz de kamp yapabilirsiniz.

  • Ekincik Kamping
  • Zeytinlik Kamp Olivium
  • Ekinoks Kamp Alanı
  • Arap Dayının Yeri

Ekincik Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti yok. Şezlong ve şemsiye kiralamak ücretli. Ekincik Koyu, Köyceğiz Merkeze 36 km, Fethiye’ye 100 km, Muğla Merkeze 85 km uzaklıkta yer alıyor. Bu koya gelmek için araba şart. Yol biraz zahmetli ama Ekincik Koyu’nun sakinliği için bu zahmete değer. Ekincik Koyu’nun yol tarifi ve konumu için sizi buraya alalım.

Köyceğiz gezilecek yerler tamamsa Köyceğiz hakkında size plan yapma noktasında yardımcı olabilecek ”Köyceğiz Nerede, Köyceğiz’e Nasıl Gidilir, Köyceğiz’e Ne Zaman Gidilir, Köyceğiz Kaç Günde Gezilir, Köyceğiz Gece Hayatı, Köyceğiz’de Ne Yenir, Köyceğiz’in Neyi Meşhur” gibi soruların da cevaplarını vermeye çalışacağım.

Köyceğiz Hakkında Kısa Bilgiler

Köyceğiz Nerede & Nereye Bağlı ?

dalyan köyceğiz gezilecek yerler

Köyceğiz, Muğla’nın 13 ilçesinden biri. Köyceğiz, Muğla merkeze yaklaşık 70 km uzaklıkta yer alıyor. Ayrıca Köyceğiz, Dalaman Havalimanına 35 km, Marmaris’e 61 km, Fethiye’ye 65 km uzaklıkta bulunuyor. Akdeniz ile Ege’nin buluştuğu Köyceğiz her noktası ile cenneti andırıyor.

Köyceğiz merkeze geldiğinizde Köyceğiz Gölü’nü göreceksiniz. Köyceğiz ismini bu gölden alıyor. Köyceğiz Gölü, dağlardan gelen 7 nehirle besleniyor, Dalyan Boğazı ile denize bağlanıyor ve bu boğazla denize dökülüyor.

Gerçekten Köyceğiz’in bulunduğu bölge doğa açısından eşsiz bir güzelliğe sahip. Denizi, gölü, şelalesi burada ne ararsanız bu bölgede var. Köyceğiz’in haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Köyceğiz’e Nasıl Gidilir ?

köyceğiz'de gezilecek yerler

Köyceğiz’e Uçak İle Ulaşım

Köyceğiz’e nasıl gidilir sorusunun cevabına geldik. Eğer Muğla’ya mesafe açısından uzak bir şehirden gelecekseniz Köyceğiz’e gelmek için en hızlı yol uçak ile ulaşım. Köyceğiz’e en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Köyceğiz ile Dalaman Havalimanı arası mesafe 35 km yani yol yaklaşık yarım saat sürüyor. Dalaman Havalimanın’dan Köyceğiz’e ulaşmak için Muttaş’ın servislerine binip Köyceğiz’de inebilirsiniz. Muttaş’ın güncel seferlerine bu bağlantıdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Köyceğiz’e uçak ile gelmek için önemli olan tabi ki ucuz uçak bileti bulabilmek. Bunun yolu da ucuza uçak bileti bulma yöntemleri başlıklı yazımı okumaktan geçiyor. Ucuz uçak bileti buldunuz mu Köyceğiz sizi bekliyor.

Köyceğiz’e Otobüs İle Ulaşım

Köyceğiz’e nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı buraya otobüs ile ulaşım. Köyceğiz’e yakın bir ilden gelecekseniz en mantıklı yol tabi ki otobüs. Otobüs ile,

  • İstanbul Köyceğiz arası yaklaşık 740 km ve yol yaklaşık 8 saat 30 dakika sürüyor.
  • Antalya Köyceğiz arası yaklaşık 256 km ve yol yaklaşık 3 saat 30 dakika sürüyor.
  • İzmir Köyceğiz arası yaklaşık 271 km ve yol yaklaşık 3 saat 15 dakika sürüyor.
  • Ankara Köyceğiz arası yaklaşık 612 km ve yol yaklaşık 7 saat 45 dakika sürüyor.
  • Muğla Köyceğiz arası yaklaşık 70 km ve yol yaklaşık 1 saat 10 dakika sürüyor.

Köyceğiz Otogarı, Köyceğiz’e giriş yolunda yer alıyor. Köyceğiz merkeze geçmek için dolmuş ya da taksiye binmeniz gerekiyor. Köyceğiz Otogarı’nın konumu ve yol haritası için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. 

Köyceğiz’e bu ulaşım yollarının dışında kendi aracınızla ya da araç kiralayarak da ulaşabilirsiniz. Bu yol bence en ideali çünkü nereye ne kadar zaman ayıracağınızı siz belirliyorsunuz. Köyceğiz’e kaç gün ayırmanız gerekiyor başlığını okuyup ona göre araç kiralamanız da fayda var.

Köyceğiz’e Ne Zaman Gidilir ?

köyceğiz yuvarlakçay

Köyceğiz kışın oldukça fazla yağmur alan bir yer. Burada yağmur bir başladımı 1-2 ay sürebiliyor. Dolayısıyla Köyceğiz’e gelmenin en ideal vakti bahar ve yaz ayları. Yazın turizm sezonu açıldığı için Köyceğiz oldukça kalabalık oluyor. Bahar aylarında ise daha sakin durumda. Amacınız kültür turizmi ise bahar ve kış ayları en ideal aylar. Yazın kalabalığın etkisinden kurtulmak için programınız uygunsa Köyceğiz’i hafta içi gezmeniz daha mantıklı. Her şey size ve vaktinize bağlı. Köyceğiz kollarını açmış sizi bekliyor.😊

Köyceğiz Kaç Günde Gezilir ?

Köyceğiz gezilecek görülecek yerler açısından çok yoğun bir ilçe olmadığından buraya 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Bu 2 günlük süre sindire sindire gezmeniz için düşündüğüm süre. Vaktiniz yoksa hızlı bir şekilde 1 günde bile buraları gezebilirsiniz. Sadece sabah erkenden yol olmalısınız. Bir de son olarak Köyceğiz’de günübirlik tekne turuna katılacaksanız bu sürelere +1 gün eklemeniz lazım.

Not: Köyceğiz gezilecek yerler listesine 2 gün ayırdıysanız;

  • 1. güne Köyceğiz Merkez, Köyceğiz Gölü, Kulak Mesire Alanı, Toparlar Şelalesi, Yuvarlak Çay ve Ağla Yaylası’nı,
  • 2. güne Sultaniye Kaplıcaları, Ekincik Plajı, Kaunos Antik Kenti, Kaunos Kral Mezarları’nı koyabilirsiniz.

Köyceğiz Nasıl Bir Yer & Köyceğiz Yorumları

Köyceğiz yaşamak için nasıl bir yer ? Köyceğiz her şeyi ile özel bir yer. Yukarıda da dediğim gibi buradan emeklilik sonrası gelme hayaliyle ayrılacaksınız. Doğa, tarih, kültür, deniz açısından Allah Köyceğiz’e yağdırdıkça yağdırmış. Gezilecek yerler listemi zaten gördünüz. Burayı hastanesinden bankasına bir çok noktasına gittik ve hayatın yavaş aktığını gördük. Hem kendi güzelliği hem de çevresindeki yerlerin güzelliği sayesinde Köyceğiz’in yaşanılacak bir yer olduğunu düşünüyoruz.

Eğer Muğla’da Bodrum, Fethiye, Marmaris üçlüsünden sıkıldıysanız Köyceğiz’i keşfetmenizi öneririm. Köyceğiz eğlenceden ziyade kafa dinleyebileceğiniz bir yer. Genç kesme belki hitap etmeyebilir ama 45-50 yaş üstü Köyceğiz’e aşık olur. Özetle Köyceğiz gerçek bir nefesi alabileceğiniz güzel yerlerden biri.

Köyceğiz’de Ne Yenir ?

Köyceğiz Ege’nin incilerinden biri olduğu için Köyceğiz mutfağı Ege mutfağının izlerini taşıyor. Bol bol zeytinyağlı, balık ve deniz ürünleri, salata ve yöresel otlar ön planda. Bu bahsettiğim şeyleri en iyi Köyceğiz Gölü ve Yuvarlak Çay etrafındaki restoranlarda yiyebilirsiniz.

Aklıma gelmişken Yuvarlakçay’da Muğla Yoğurtlamasını yemeyi unutmayın. Köyceğiz’de Ne Yenir ve restaurant önerileri için bu yazıma bakabilirsiniz.

Köyceğiz’de Ne Yapılır ?

köyceğiz gezilecek yerler
Köyceğiz Gezilecek Yerler : Narenciye Bahçeleri

Köyceğiz’e gittiğinizde yapmanız gereken aktivitelerin listesini oluşturdum. İmkanınız ve vaktiniz varsa bunları yapmadan Köyceğiz’den dönmeyin. Dönerseniz Köyceğiz biraz eksik kalmış olur. 

Köyceğiz’de Ne Yapılır ?

  • Yuvarlak Çay’daki salıncaklarda sallanmadan ve güzel fotoğraflar çekilmeden,
  • Yuvarlak Çay’da alabalık ya da yoğurtlama yemeden,
  • Köyceğiz Gölü’nde güzel bir tekne turu yapıp ardından balık ekmek yemeden,
  • Köyceğiz’de bulunan narenciye bahçelerinde portakal, mandalina toplamadan ve bu bahçelerde fotoğraf çekilmeden,
  • Kaunos Antik Kentini ve Kaunos Kral Mezarlarına giden yolu yürüyerek gitmeden,
  • Sultaniye Kaplıcaları’nda çamur banyosu yapmadan,
  • Köyceğiz yolu üzerinde portakal, mandalina, nar satan tezgahlardan soğuk bir portakal ya da nar suyu içmeden,
  • Kışın Köyceğiz’e giderseniz Ağla Yaylası’nda karlar üzerinde sucuk ekmek yemeden, asla dönmeyin !

Köyceğiz’in Neyi Meşhur ?

köyceğiz'de ne yenir nesi meşhur

Gelelim Köyceğiz’in nesi meşhur sorusuna. Köyceğiz’e geldiğinizde Köyceğiz’e özgü alabileceğiniz şeyleri aşağıya sıralıyorum. Bunları Köyceğiz merkezden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Bu liste aynı zamanda Köyceğiz’den Ne Alınır sorusunun cevabını da veriyor. Sizin de bildiğiniz başka bir şey varsa yorumlarda benimle paylaşabilirsiniz.

Köyceğiz Neyi İle Meşhur ?

  • Köyceğiz Balı
  • Sığla Ağacı Yağı
  • Narenciye Bahçeleri
  • Döğüşbelen Portakalı
  • Yoğurtlama
  • Yuvarlakçay
  • Köyceğiz Gölü
  • Sultaniye Kaplıcaları

Köyceğiz Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Muğla Köyceğiz denize yakın mı?

Köyceğiz merkezde deniz yok. Köyceğiz merkezde Köyceğiz Gölü bulunuyor. En yakın deniz için Ekincik Koyu ya da İztuzu Plajı’na gitmelisiniz.

Köyceğiz’de halk plajı var mı?

Köyceğiz’de halk plajı bulunuyor. Dikkatli olmak şartıyla Köyceğiz Gölü’ne de girebilirsiniz. Ücretsiz plaj için Ekincik Plajı’nı tercih edebilirsiniz.

Muğla Köyceğiz arası kaç kilometredir?

Muğla ile Köyceğiz arası yaklaşık 70 km mesafe var. Bu yol üzerinde oldukça virajlı olan Sakar Geçiti bulunuyor. Bu yol üzerinde sürücülerin dikkatli olması lazım.

Köyceğiz’de gezilecek yerler & Köyceğiz’de nerelere gidilir listemizi ve diğer başlıklarımızı tamamladık. Muğla’nın diğer ilçeleriyle ilgili hazırladığım gezi yazılarını ana menüdeki Muğla başlığında bulabilirsiniz. Köyceğiz ile ilgili yorumlarınızı, düşüncelerinizi bekliyorum. Musmutlu gezmeleriniz olsun. 🙂

4 Yorum

    • Avatar of Anıl

      Anıl

      1- Metinde Kartal Gölü ve Gökceova Göleti karıştırılmış, Kartal Gölü daha yüksekte, daha küçük ve daha uzakta.
      2- Kaunos’un Köyceğiz ilçe sınırları içinde olmadığı bilgisi hatalı, gölün batı kısmı bütünüyle Köyceğiz ilçe sınırları içinde. Dalyan Mahallesinin karşısında, kanalın diğer tarafındaki kaya mezarları da Köyceğiz ilçesi sınırları içinde yer alıyor.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.