gaziantep çevresi gezilecek yerler

Gaziantep Çevresi Gezilecek Yerler : En Güzel 9 Öneri

Genel olarak yazmayı sevsem de bazı yerleri yazmaya daha bir hevesli oluyorum. Daha bir heyecanlı oturuyorum bilgisayar başına. Gaziantep çevresi gezilecek yerler gezip gördüğümde beni nasıl heyecanlandırdıysa yazarken de aynı hissi sağlıyor.

Umarım okurken benim hislerimi paylaşır aynı heyecanı siz de hissedersiniz. Hadi alın çayınızı kahvenizi gelin. Şu aşağıdaki güzel Antep türküsünü de dinleyip moda girin. 😊 Sonra benimle birlikte tarihe, yaşanmışlığa, doğaya dokunun.

Güzeller güzeli şehir Gaziantep! Beni tarihinle, doğanla, kültürünle, mutfağınla, insanınla çok etkiledin. Kavuşmamız geç oldu ama güç olmadı şükür. Güzel oldu. Gaziantep merkez gezilecek yerler yazımı yazarken o anları tekrar yaşadım zihnimde, sokaklarda yürüdüm, baharat kokularını içime çektim, bakırcılar çarşısının kulaklarda çınlayan sesini işittim. Yeniden özlem doldum.

Şimdi sıra geldi Gaziantep çevresi gezilecek yerler listemizdeki her bir güzelliği zihnimde yeniden canlandırmaya. Beni çok etkileyen bu coğrafyanın az bilinenlerine dokunmaya, gizli hazinelerini yakından tanımaya. Hadi bana eşlik edin, bu keşfin hazzını beraber yaşayalım.

Gaziantep Çevresi Gezilecek Yerler

Gaziantep Çevresi Gezilecek Yerler Haritası‘nda birbirine yakın olan yerleri sırasıyla numaralandırdım. Yerleri tek tek yazarken de biz günlere nasıl böldük, hangi sıralamayla gezdik gibi detaylardan bahsedeceğim. Harita üzerinde zoom yaparak inceleyebilirsiniz.

Gaziantep Çevresi Gezilecek Yerler

  1. Yesemek Açık Hava Müzesi
  2. Tilmen Höyük
  3. Zincirli Höyük
  4. Hz Ukkaşe Türbesi
  5. Zeugma Antik Kenti
  6. Erenköy
  7. Gümüşgün
  8. Kamışlı
  9. Rumkale

Gaziantep’te nereleri gezmeli diye soran birine çoğunlukla hep merkezdeki tarihi yerlerin ve müzelerin adı sıralanır. Oysa Antep çevresinde gezilecek yerler olmadan gezip gördükleriniz havada kalacak, ve eksik ayrılacaksınız bu şehirden.

Bu yazıda size Gaziantep ve çevresinde gezilecek yerleri ve bende yarattığı hisleri anlattığımda eminim planınızda yoksa bile gidip görmek isteyeceksiniz. 🙂 Şimdi sizi tarihin bilinen ilk heykel atölyesinden, Halfeti’nin gölgesinde kalmış pek bilinmeyen batık köylere, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanmış Rumkale’ye bir yolculuğa çıkarıyorum. Yaslanın arkanıza ve gördüklerinizin tadını çıkarın.

Yesemek Açık Hava Müzesi

yesemek açık hava müzesi
Gaziantep Çevresi Gezilecek Yerler – Yesemek Açık Hava Müzesi

Antep çevresi gezilecek yerler bölge bölge ayrılıyor. Biz Gaziantep’te ilk günümüzde gezmeye öğleden sonra başlayabildiğimiz için yarım günde İslahiye bölgesindeki gezilecek yerleri tamamlamak için yola koyulduk. İlk durağımız da Yesemek Açık Hava Müzesi oldu. Bir çok kişi buraya gelip görmeden Gaziantep’ten ayrılıyor ya ne büyük kayıptalar haberleri yok. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim bence Yesemek Açık Hava Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

gaziantep gezilecek yerler

Döneminde yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel işleme atölyesiymiş Yesemek. M.Ö. 2000 yılların ikinci yarısı içinde bölge Hitit hakimiyetine girdikten sonra bu taş ocağı faaliyete geçmiş veya öncesinde de mevcutken Hititlerle birlikte yeniden hayat bulmuş.

Burada Hititli ustalarla birlikte yerli halktan Hurrili usta ve sanatkarlar da çalışmış. Bir dönem faaliyeti zayıflayan atölyede, Geç Hitit Krallıkları sırasında çalışmalar tekrar yoğunlaşmış. Bu ikinci dönemde özellikle, Hitit, Suriye, Arami ve Asur sanat unsurları ağırlık kazanmış.

Atölye Geç Hititler döneminde, Hitit İmparatoru Suppilluma I. Zamanında Sam’al (Zincirli) Krallığı tarafından M.Ö. 1375-1335 tarihleri arasında işletilmiş. Sam’al (Zincirli) Krallığının M.Ö. VIII yüzyılın sonunda Asurlar tarafından yıkılmasıyla birlikte Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi kapanmış, çalışan halkta bölgeyi terk etmiş. Atölyede, her şey olduğu gibi kalmış ve 1890 yılına kadar zaman adeta donmuş. Açık Hava Müzesi’nde toprak altından çıkarılan 300’ün üzerindeki yontu taslağı sergileniyor.

gaziantep yesemek açık hava müzesi

Yesemek tarihte ilk defa 1890 tarihinde, Zincirli (Sam’al)’da Alman Doğu Araştırmaları Kurumu adına kazı yapan Felix Von LUSCHAN tarafından keşfedilmiş ve bilim dünyasına tanıtılmış. Buradaki araştırma ve kazı çalışmaları 1957-1961 yıllarında Prof. Bahadır ALKIM başkanlığındaki ekip tarafından yürütülmüş 200’e yakın heykel taslağı çıkartılmış.

Geçtiğimiz yıllarda Arkeolog İlhan TEMİZSOY tarafından yapılan arkeolojik kazılarda toprak altında kalan 300 adet yontu ve heykel taşlağına ulaşılmış; söz konusu alan, Gaziantep Müze Müdürlüğü tarafından çevre düzenlemesi yapılarak Açık Hava Müzesi haline getirilmiş.

  • Yesemek Açık Hava Müzesi giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
  • Yesemek Açık Hava Müzesi konumu burada.

Tilmen Höyük

tilmen höyük

Gaziantep ve çevresi gezilecek yerler listemize İslahiye bölgesindeki Tilmen Höyük’le devam ediyoruz. Anadolu’nun Hattuşa Kenti’nden sonra en ihtişamlı Hitit şehirlerinden biriymiş Tilmen. 2003 yılından bu yana yapılan kazılar neticesinde Tilmen Höyük, Arkeopark haline getirilmiş.

Höyüğe ait buluntular eski Mezopotamya ve Suriye kültürleri ile eski Anadolu kültürleri arasındaki bağı ve karşılıklı ilişkiyi gösteriyormuş. Yapılan kazılar sonucu tarihinin M.Ö. 4000 yılında başladığı ve M.Ö III. bin yılın son döneminde büyük bir şehir olduğu anlaşılmış.

gaziantep tilmen höyük

Kalıntılar günümüze çok da sağlam ulaşamamış. Fotoğraflardan da anlayacağınız üzere sizi mükemmel bir antik kent bekliyor diyemiyorum. Ama Yesemek Açık Hava Müzesi’ne gitmişken vaktiniz varsa burası da görülebilir. Tilmen Höyük için herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.

  • Tilmen Höyük yol tarifi için buraya tıklayın.

Zincirli Höyük

Gaziantep çevresi gezilecek yerler listemize Zincirli Höyük ile devam ediyoruz. Burası Gaziantep il merkezinin batısında, İslahiye ilçesinin 10 km kuzeyinde yer alıyor. Aslında Zincirli, eski Sam’al şehrinin kalıntılarının bulunduğu 40 hektarlık höyüğün modern ismi.

Eski Sam’al sözcüğü Sami dillerde “kuzey” anlamına geliyormuş. Sam’al Geç Hitit Dönemi’nin önde gelen metropollerinden biri ve bir kraliyet merkezi olarak biliniyor.

gaziantep gezilecek yerler zincirli höyük

Zincirli Höyük’ün tarihinden de kısaca bahsedecek olursam kent, MÖ 2. bin yıl başlarında, başkenti Halab olan (günümüzde Halep) Amori Yamhad Krallığı içinde yer alıyormuş. Aynı bin yıl içinde Hitit İmparatorluğu topraklarına dahil olmuş.

Hitit İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra ise Geç Hitit Devletleri’nden Sam’al Krallığı’na başkentlik etmiş. Kent, MÖ 920 yılında Aramiler’in egemenliğine girmiş. Burada da belli başlı kazı alanları olsa da mutlaka gidin görün diyebileceğim bir kalıntı maalesef bulunmuyor. Vaktiniz varsa gidebilirsiniz.

Hz. Ukkaşe Türbesi

gaziantep hz. ukkaşe türbesi

Peygamber efendimizin peygamberlik mührünü öpen sahabe Hz. Ukkaşe hayatı boyunca İslam dinine hizmet etmiş ve yılmadan mücadelelerde bulunmuş. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in cennet ehlinden olması için dua ettiği ve yaşarken cennetle müjdelenen sahabelerden olma şerefine nail olmuş.

Ukkaşe hazretlerinin mezarı da Gaziantep’te Nurdağı ilçesinde yer alıyor. Biz gittiğimizde tadilattaydı. Çevre düzenlemesi, ziyaret edenlerin piknik yapabileceği mesire yeri ile bitmiş hali harika olacak gibi görünüyordu. İslahiye yolu üzerinde 17 km içerde bulunan türbeyi gidişte ya da dönüşte muhakkak ziyaret etmenizi öneririm.

  • Hz. Ukkaşe Türbesi yol tarifi için buraya tıklayın.

Zeugma Antik Kenti

zeugma antik kenti
Gaziantep Çevresi Gezilecek Yerler – Zeugma Antik Kenti

Eveet İslahiye bölgesi’ni bitirdik. Şimdi rotayı bambaşka bir yere çeviriyoruz. Zeugma Müzesi’nde gördüğünüz o nefis mozaikler var ya işte onların bir çoğunun çıkarıldığı benim de mutlaka ama mutlaka gidin görün dediğim Zeugma Antik Kenti’ne gidiyoruz.

Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator, MÖ 300’de, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurmuş. Bu kentin karşısına da eşi Apama’nın adıyla ikinci bir kent kurarak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamış.

Kent, MÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanarak adı geçit-köprü anlamında “Zeugma” olarak değiştirilmiş. Roma Dönemi’nde Zeugma Antik Kent’i altın çağını yaşamış. MS 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmış ve bu tarihten sonra da Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamış.

Zeugma, özellikle Roma döneminde, sanat alanında çok ilerlemiş ve zengin villaları süsleyen mozaik döşemeler dünya örnekleri ile yarışır hale gelmiş. Bölgenin sadece bir bölümünde gerçekleştirilen kazılarda gün ışığına çıkarılan mozaikler Zeugma’nın tam anlamıyla bir mozaik kenti olduğunu gözler önüne seriyor. 

Zeugma Müzesi’ni zaten gezin görün ama bilin ki Zeugma Antik Kenti’ni görmeden eksik kalacak. Şimdi çingene kızı mozaiği buradan mı çıkarıldı diye düşünmek beni çok heyecanlandırmıştı. Sizin de etkileneceğinizi düşünüyorum.

gaziantep çevresi gezilecek yerler zeugma antik kenti
  • Zeugma Antik Kenti giriş ücreti 10 TL. Müze kart geçerli.
  • Zeugma Antik Kenti yol tarifi için buraya tıklayın.

Erenköy

gaziantep erenköy
Gaziantep Çevresi Gezilecek Yerler – Erenköy

İşte beni koooskoca Gaziantep’te gezilecek yerler içinde en çok etkileyen yerler. Erenköy, Gümüşgün ve Kamışlı batık köyleri. Halfeti’yi hepimiz biliyoruz ama Halfeti’nin gölgesinde kalmış ama ondan çok daha güzel Erenköy’ü hiç duymuş muydunuz? Ben de ne yalan söyleyeyim Gaziantep’e gidene kadar buralardan bihaberdim.

Gitmiş görmüş biri olarak şunu söyleyebilirim ki buraları görmeden ayrılsaydım ve Antep’ten döndükten sonra bi şekilde haberdar olsaydım çok üzülürdüm. Belediyemizle yaptığımız görüşmede bizi yönlendirmeleri sayesinde öğrendik bu saklı güzellikleri. Öve öve bitiremedin Buju hadi biraz da bilgi ver dediğinizi duyar gibiyim. 🙂

Halfeti ile aynı kaderi paylaşıyor bu batık köyler. Birecik Barajı’nın açılmasıyla köylerin büyük bir bölümü sular altında kalmış. Erenköy’ü ilginç kılan köyün 3 şerefeli cami minaresinin sulara gömülü olduğu halde büyük bir bölümü su üstünde sağlam olarak duruyor olması. Köyün su üstünde kalan üst kısımlarında halen yaşayanlar var. Köyün tepe noktasında ise Şıh Mahmut türbesi bulunuyor.

Peki Buju nasıl gideceğiz Erenköy’e derseniz karayoluyla ulaşım var. Bir diğer seçenek Nizip iskeleden kalkan turistik tekne turlarına katılarak bu batık şehirleri ziyaret edebilirsiniz. Biz belediyemizin tahsis ettiği özel hız feribotuyla su üzerinde görerek ilerledik. Gaziantep’e tekrar yolumuz düştüğünde buralara kara yoluyla gitmeyi köyün sokaklarında yürümeyi çok istiyorum.

Gümüşgün

gaziantep gümüşgün köyü

Gümüşgün de Erenköy gibi bir başka güzellik. Eski adı Ehneş olan bir Ermeni Köyü burası. Ermenilerden sonra ise buraya mübadele ile Selanik’ten gelen Türkler yerleştirilmiş. Köyün sular altında kalması sonrasında ise terkedilmiş bir hal almış. Yine güzelliği karşısında mest olduğum Gümüşgün’e veda edip Kamışlı’ya doğru devam edelim.

  • Gümüşgün (Ehneş) Köyü yol tarifi için buraya tıklayın.

Kamışlı

gaziantep kamışlı köyü
Gaziantep Çevresi Gezilecek Yerler – Kamışlı

Erenköy, Gümüşgün ve Kamışlı üçlüsünden beni en çok etkileyen yer burası oldu. Kamışlı köyü aslında çoğumuzun bildiği Rumkale köy sınırları içinde bulunduruyor. Roma Dönemi’nden bu yana yerleşim yeri olan bölgede arkeolojik olarak da bir çok kalıntı bulunuyor.

Eski Kamışlı Köyü tamamen terkedilmiş ve köy halkı daha yukarıda yeni bir yerleşim yeri kurarak oraya geçmişler. Bu terkedilmiş görüntüsü, merdivenleri, evleri, bomboş sokaklarıyla sanki bir tabloya bakıyormuşum gibi hissettirdi Kamışlı. Yine söyleyeceğim, tekrar gidip bu köyü yürüyerek arşınlayacağım. 😍

gaziantep çevresi gezilecek yerler kamışlı
  • Kamışlı Köyü yol tarifi için buraya tıklayın.

Rumkale

Ve işte Gaziantep gezilecek yerler listelerinin en can alıcı yerlerinden biri Rumkale’deyiz. Benim de ülkemizde en çok görmek istediğim yerlerden biriydi. Bir kaç ay önce Urfa seyahatimde Halfeti tekne turunda görme fırsatım olmuştu Rumkale’yi.

Bu defa da Gaziantep’teyken Nizip iskeleden çıkıp batık şehirleri görerek ilerlediğim turumuzun son durağıydı bu görkemli kale. Tadilatta olduğu için kalenin içine giremedim. Ama en güzel manzara noktasından güzel fotoğraflar çekmeyi ihmal etmedim tabii. 🙂

rumkale gaziantep

Gaziantep Rumkale hakkında kısa bilgiler vereyim biraz da. Kale Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanmış. Rumkale antik dönemden günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat gibi bir çok isimle adlandırılmış.

Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek bulunuyor. Roma Dönemi’nde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle, bu yerleşim yeri Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynuyor. Yohannes’in, İncil’in kopyasını Rumkale’de bir mağarada sakladığı daha sonra kopyaların buradan alınıp Beyrut’a götürüldüğü anlatılır.

rumkale gaziantep
Gaziantep Çevresi Gezilecek Yerler : Rumkale

Gaziantep Rumkale’ye nasıl gidilir derseniz, bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Kasaba Köyü’nden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılabiliyor.

  • Gaziantep Rumkale arası 69 km.
  • Rumkale konumu burada.

Gaziantep çevresini gezdik bitirdik. Beni çok etkileyen bu coğrafyayı size anlatmak inanılmaz keyifliydi. Nasıldı? Umarım size bir nebze oradaymış gibi hissettirebilmişimdir. Aşağıda Gaziantep merkezi ve Şanlıurfa’ya dair yazılarımı bulabilirsiniz. Antep’e gitmişken rotanıza Urfa’yı da ekleyebilirsiniz. Bambaşka rotalarda ve yazılarda buluşmak üzere.😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.