şanlıurfa merkezde gezilecek yerler balıklıgöl

Şanlıurfa Gezilecek Yerler | Tarihi ve Turistik 24 Yer

Urfa’ya tatil planlıyorsanız size çok stratejik, sade ve anlaşılır bir gezilecek yerler listesi sunmaya geldim. Nokta nokta gezdiğimiz Urfa bizim gönlümüze taht kurdu. Hem tarihi yerleri hem lezzet durakları hem de sıra geceleri ile Urfa’ya bir daha geleceğiz sözünü kendimize verdik. Şanlıurfa gezilecek yerler Halfeti’sinden Harran’ına, Balıklıgöl’ünden Göbeklitepe’sine büyülü yerlerle dolu. İnsan yüzünü nereye çevirse bir tarih görüyor, sokaklarında yürürken manevi huzur buluyor. Yahu bu topraklarda ezan bile bir başka okunuyor, içine işliyor insanın.

Öyle misafirperver ki canım Urfalı güzel insanlar, batı şehirlerinde hasret kaldığımız o samimiyete burada doyuluyor. İster Egeli olun ister Karadenizli herkes kendinden bir şeyler buluyor Urfa’da. Çarşısı baharat kokuyor sokakları tarih, insanı yaşanmışlık kokuyor mutfağı lezzet, ilahi aşk kokuyor bu şehir. Mezopotamya’nın mistik şehri Şanlıurfa beni etkilediği kadar sizi de etkiler umarım.

Urfa gezilecek yerler yazıma geçmeden önce gezilecek yerlerin haritasını vermek istiyorum. Gezi planı yaparken bu haritaya göre plan çıkartın. Planınızı 2 başlığa ayırın. Urfa merkezde gezilecek yerler ve Urfa çevresinde gezilecek yerler diye.

Urfa’da vaktiniz geniş ise merkeze 2 gün, çevresine de 2 ya da 3 gün ayırmanız yeterli olur. Tatilinizi hafta sonu ile birleştirirseniz size 5-7 günlük bir Urfa tatili fazla fazla yetecektir. Ya da vaktiniz dar ise cuma ya da pazartesi birleşimli hafta sonu tatili de Urfa’ya yeterli olur. Yani bir şekilde vakit bulun ve bu güzel şehre yolculuk planlayın. Emin olun pişman olmazsınız.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler Haritası

Urfa gezilecek yerler haritası (Harita üzerinde zoom yapabilir, numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)

Şanlıurfa Gezilecek Yerler Haritası

  1. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
  2. Haleplibahçe Mozaik Müzesi
  3. Kızılkoyun Mağaraları
  4. Balıklıgöl
  5. Ayn Zeliha Gölü
  6. Rizvaniye Camii
  7. Halil’ür Rahman Camii
  8. Mevlid-i Halil Camii ve Mağarası
  9. Urfa Kalesi
  10. Gümrük Hanı
  11. Müslüm Gürses Müzesi
  12. Kurtuluş Müzesi
  1. Mutfak Müzesi
  2. İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi
  3. Urfa Kent Müzesi
  4. Eyüp Peygamber Makamı ve Camii
  5. Göbeklitepe
  6. Harran Ören Yeri
  7. Harran Kümbet Evleri
  8. Bazda Mağaraları
  9. Han El Barur Kervansarayı
  10. Şuayb Antik Şehri
  11. Soğmatar Antik Kenti
  12. Halfeti

Urfa Gezi Planı

urfa gezi planı

Aşağıda tatil sürenize göre Urfa gezi planı çıkarmaya çalıştım. Mesela 3 gün vaktiniz varsa merkeze 2 gün, Göbeklitepe’ye 1 gün ayırmanız yeterli olur diye düşündüm. Tabi siz bu planları değiştirebilirsiniz ama Urfa’yı gezecekseniz en önemli yerler bana göre buralar. Vaktiniz çok genişse Gaziantep, Mardin, Diyarbakır gibi çevre illere açılmanızı da şiddetle tavsiye ederim. Bu bölge her noktası ile ayrı bir kültür ve keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor.

1 Günlük Urfa Gezi Planı

  • Urfa Merkez (Sabah erken kalkın)
  • Akşamında Sıra Gecesi

3 Günlük Urfa Gezi Planı

  • Urfa Merkez (2 Gün)
  • Göbeklitepe ve Harran
    (1 Gün)

5 Günlük Urfa Gezi Planı

  • Urfa Merkez (2 Gün)
  • Göbeklitepe (1 Gün)
  • Harran (1 Gün)
  • Halfeti (1 Gün)

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

urfa merkezde gezilecek yerler

Şanlıurfa gezilecek yerler listesinde yer alan yerleri merkez ve çevresi olarak gruplandırarak 2 kısma ayıracağım. Listemdeki çoğu yer merkezde bulunuyor ve konum olarak birbirine yakın. Merkezdeki yerleri yürüyerek kolayca gezebilirsiniz. Sabahları erken kalkarsanız daha çabuk yol alırsınız. Şanlıurfa çevresinde gezilecek yerleri kısmen de olsa 2. kısımda anlatacağım. Fakat Urfa çevresiyle ilgili diğer yazılarımda çok daha fazla detay bulabilirsiniz. Urfa çevresi ile ilgili mutlaka Harran Gezilecek Yerler ve Halfeti Gezi Rehberi yazılarımı okuyun. Sonrasında Şanlıurfa seyahati için hazırsınız.😊

Urfa Merkez Gezilecek Yerler

Şanlıurfa merkezde gezilecek yerler derli toplu olduğu için listedeki bir çok yeri yürüyerek rahatça gezebilirsiniz. Ancak Göbeklitepe ve Hz. Eyyüb Peygamber sabır makamı şehrin biraz dışında kaldığı için buralara toplu taşıma ya da taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Urfa Merkez Gezilecek Yerler

  1. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
  2. Haleplibahçe Mozaik Müzesi
  3. Kızılkoyun Mağaraları
  4. Balıklıgöl
  5. Ayn Zeliha Gölü
  6. Rizvaniye Camii
  7. Halil’ür Rahman Camii
  8. Mevlid-i Halil Camii ve Mağarası
  9. Urfa Kalesi
  10. Gümrük Hanı
  11. Müslüm Gürses Müzesi
  12. Kurtuluş Müzesi
  13. Mutfak Müzesi
  14. İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi
  15. Urfa Kent Müzesi
  16. Eyüp Peygamber Makamı
  17. Göbeklitepe (Merkeze 20 km uzaklıkta)

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

urfa arkeoloji muzesi

1965’ten beri hizmet veren bir müze hayal edin. 2015’te yeni binasına taşınan müze 30.000 metrekarelik alanıyla en büyük müze kompleksi. Bilinen en eski gerçek heykel de Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi‘nde sergileniyor.

Kronolojik olarak sınıflandırılan salonlarında gerek canlandırma alanlarıyla gerekse bölgeden çıkarılan eserleriyle gezdiğim gördüğüm en etkileyici müzelerden biriydi. E bu kadar büyük bir müzeyi hakkıyla gezebilmek için de yeterli zamanı ayırmak gerekiyor. Şanlıurfa’da görmeden dönmemeniz gereken bir değer arkeoloji müzesi.

  • Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi girişi ücretli. Müze kartınız varsa ücretsiz gezebilirsiniz. Giriş ücreti ödeyerek girerseniz bu ücret dahilinde Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ni de gezebiliyorsunuz.
  • Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi konumu burada.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Arkeoloji müzesi ile aynı alan içinde bulunuyor Haleplibahçe Mozaik Müzesi. Müzede Amazonlar Villası, Orpfeus Mozaiği, Akilleus’un Hayatı Mozaiği isimli mozaikleri görebilirsiniz. Henüz Gaziantep’te bulunan Çingene Kızı mozaiğini göremesem de bu müzedekiler gördüklerimin en iyisiydi.

Orfeus Mozaiği, Edessa/Urfa mozaikleri içinde en eski tarihli (M.S. 194) mozaik olması nedeniyle oldukça önemli. Mutlaka ama mutlaka gezin burayı.

  • Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nin girişi ücretli. Müze kartınız varsa ücretsiz gezebilirsiniz. Giriş ücreti ödeyerek girerseniz bu ücret dahilinde Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni de gezebiliyorsunuz.
  • Haleplibahçe Mozaik Müzesi konumu burada.

Kızılkoyun Mağaraları

şanlıurfa merkezde gezilecek yerler kızılkoyun mağaraları
Şanlıurfa Gezilecek Yerler – Kızılkoyun Mağaraları

Urfa’da gece gezilecek yerler denildiğinde aklıma gelen tek yer! Şanlıurfa’yı geceleri bir gerdanlığa dönüştüren ve ışıl ışıl parlayan yüzü Kızılkoyun Mağaraları. Işıklandırmalarla hakikaten muhteşem görünüyor karanlıkta.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yürütülen Çevre Düzenlemesi Projesi çalışmaları sırasında Kızılkoyun Nekropolü’nde kaya mezarları ve kaya mezarlarının içinde 2 adet Roma Dönemi heykel ve 1 adet kireç taşı lahit bulunmuş.

Bu lahit ve heykeller şuan Şanlıurfa arkeoloji müzesinde sergileniyor. Bu nekropol alanı ziyarete açık. Şanlıurfa gezilecek yerler listenize alabilirsiniz.

  • Kızılkoyun Mağaraları’nın konumu burada.

Balıklıgöl

şanlıurfa merkezde gezilecek yerler halil ür rahman gölü
Şanlıurfa Gezilecek Yerler – Balıklıgöl

Mezopotamya’nın esrarengiz şehri Urfa tarihiyle olduğu kadar efsaneleriyle de ünlü. Şanlıurfa denilince akla gelen en efsanevi yer de Balıklıgöl oluyor. Hikayesiyle, mimarisiyle bambaşka bir atmosferi var bu bölgenin, insanın içine işliyor.

Düşünsenize Nemrut’un zulmüne, Hz. İbrahim’in ilahi mucizesine, Zeliha’nın merhametine tanıklık ediyor bu topraklar. Günün erken saatlerinde ziyaret ederek bu dokuyu kimseler yokken hissetmeniz, kendinizi dinlemeniz çok daha keyif verecek bana güvenin.

Kısaca Balıklıgöl’ün hikayesinden de bahsedeyim. İnanışa göre İbrahim peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye ve tek tanrı fikrini savunmaya başlıyor. Bu duruma göz yummayan Nemrut dev bir ateş yaktırıyor ve Hz. İbrahim’i bugünkü Urfa Kalesi’nin bulunduğu tepeden ateşe attırıyor.

Bu sırada Allah tarafından ateşe “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” emri veriliyor. Bu emir üzerine, ateş suya odunlar da balığa dönüşüyor. İşte Hz. İbrahim’in düştüğü yer tam da Halil-ür Rahman Gölü bilinen ismiyle Balıklıgöl oluyor. Bu inançtandır ki Balıklıgöl’deki balıklar kutsal kabul ediliyor ve yenmiyor.

  • Balıklıgöl konumu burada.
  • Balıklıgöl günün her saati açık. Burayı istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Kalabalığa takılmamak için sabah erken giderseniz daha iyi olur.

Ayn Zeliha Gölü

şanlıurfa merkezde gezilecek yerler ayn zeliha gölü

Hemen Balıklıgöl yakınında bulunan Ayn Zeliha Gölü de görülmesi gereken ve hikayenin parçası olan bir yer. İnanç turizmi açısından oldukça önemli olan Balıklıgöl’ün hikayesindeki Nemrut’un evlat edindiği kızı Zeliha Hz. İbrahim’e karşı bir sevgi duyuyor. İbrahim’in ateşe atıldığı an Zeliha’nın döktüğü göz yaşlarının aktığı yerde de Ayn Zeliha gölü oluşuyor.

Bu hikayeyi düşünerek, hissederek buraları adımlamak benim için gerçekten muazzamdı. Ayn Zeliha Gölü’nün etrafında çay bahçeleri ve restoranlar da bulunuyor. Bu mekanlarda oturup bir çay kahve molası verebilirsiniz.

Rizvaniye Camii

şanlıurfa merkezde gezilecek yerler rizvaniye camii
Şanlıurfa Gezilecek Yerler – Rizvaniye Camii

Balıklıgöl’ün hemen kenarında göreceğiniz yer Rizvaniye Camii. 1736 (Hicri.1149) yılında Rakka Valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından yaptırılmış. Medrese, cami avlusunu çevreleyen “U” biçimli bir plana sahip.

Avlunun kuzey kenarında kubbeli bir dershane mescit bulunuyor. Medrese, Rızvaniye Camii ile birlikte 1992-1993 yıllarında Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından restore ettirilmiş.

Halil’ür Rahman Camii

urfada tarihi yerler

Dedim ya Şanlıurfa gezilecek yerler listesinde merkezdeki görülmesi gerekenler derli toplu diye. İşte Halil’ür Rahman Camii de Balıklıgöl’ün hemen yanında bulunuyor. Cami halk arasında “Döşeme Camisi” olarak da biliniyor.

504 tarihinde Rahip Urbisyus tarafından Hz. İsa Peygamber’in annesi Hz. Meryem adına bir kilise inşa ettirilmiş. Meryem Ana Kilisesi olarak kayıtlara geçen bu kilise, Abbasi Halifesi Me’mun döneminde(813-833), camiye dönüştürülmüş.

Selahattin Eyyubi’nin Yeğeni El Melik’ül Eşref Muzafferüddin Musa tarafından 1211–1212 yıllarında minaresi onarılan yapı, Kanuni Sultan Süleyman(1520-1566) döneminde restore edilmiş. 1810 yılında yapı kapsamlı bir onarım görmüş.

  • Halil’ür Rahman Camii konumu burada.

Mevlid-i Halil (Dergah) Camii ve Mağarası

Şanlıurfa merkezde gezilecek yerlere Mevlid-i Halil Camii ile devam ediyoruz. Çocuğu genci yaşlısı, Urfa’da kim varsa çıkmış buraya gelmiş gibi. Öyle sıcacık bir ortamı var ki sanki kocaman kollarıyla herkesi sarıp sarmalıyor. Ne olursan ol yine gel diyor adeta Mevlana’nın sesinden.

Mevlid, “kutlu doğum” anlamına geliyor. Hz. İbrahim Peygamberin yanı başındaki mağarada doğduğuna inanıldığından, camiye Mevlid-i Halil Camii adı verilmiş. Şanlıurfa inanç turizmi için oldukça önemli olan bu kutsal yeri mutlaka ziyaret edin.

  • Mevlid-i Halil Camii konumu burada.

Urfa Kalesi

urfa'da ne yapılır

Şanlıurfa merkezde gezerken başınızı kaldırıp görebiliyorsunuz Urfa Kalesi’ni. Benim gittiğim dönemde ziyarete kapalıydı. Gitmeden önce açık olup olmadığını teyit etmenizde fayda var. Urfa Kalesi’nin M.Ö. 10.000 yıllarına ait neolitik bir alan üzerine kurulduğu tahmin ediliyor.

Şanlıurfa Müzesi’nde sergilenen 12.000 yıllık Balıklıgöl Heykeli kalenin hemen yanı başından çıkarılmış. Nasıl bir tarih yatıyor bu topraklarda düşünsenize. Kale’nin M.S. 812-814 yılları arasında Abbasiler döneminde yapıldığı kabul ediliyor.

Kalenin üzerindeki korint başlıklı iki sütun Edessa Kralı 9. MANU döneminde, M.S. 240-242 yılları arasında birer anıt sütun olarak yapılmış. Doğudaki sütun üzerindeki Süryanice kitabede: “Ben askeri komutan BARŞAMAŞ (Güneşin  oğlu)’in oğlu AFTUHA. Bu sütunu ve üzerindeki heykeli veliaht Prens MANU kızı, kral MANU eşi, hanımefendim ve velinimetim kraliçe ŞALMETH için yaptım” yazıyor.

  • Urfa Kalesi’nin girişi ücretli. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
  • Urfa Kalesi konumu burada.

Gümrük Hanı

şanlıurfa merkezde gezilecek yerler gümrük hanı

Urfa’nın meşhur çarşısı içinde yer alan Gümrük Hanı en favori noktalarımdan. Hanlar gezdiğim şehirlerde en ilgimi çeken yerlerden olmuştur. Gümrük Hanı da tarihiyle, şimdilerde içerisinde hizmet veren cafe ve restoranlarıyla, samimi ortamıyla ve en çok da menengiç kahvesiyle gönlümü feth etti.

Yorulduğunuzda mutlaka burada bir kahve molası verin ve başka yerde bulamayacağınız fıstıklı menengiç için. Ben resmen özlem besliyorum bu kahveye. Ve Urfa’ya yolum düştüğünde soluğu hemen burada alıyorum. 😍 Gidecek olanlar benim yerime de bir fıstıklı menengiç hüpletsin.

Müslüm Gürses Müzesi

urfada turistik yerler
Kaynak: https://www.karakopru.bel.tr/

Şanlıurfa gezilecek yerler listemiz müzeler yönünden oldukça zengin. Müslüm baba hayranlarının muhakkak görmek isteyeceği Müslüm Gürses Müzesi de Şanlıurfa’da yer alıyor.

Müzede sanatçının parçaları eşliğinde, sergilenen kostümleri, müzik aletleri, plak, kaset ve fotoğraflarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca bal mumundan yapılan Müslüm Gürses heykeli ile de hatıra fotoğrafı da çektirebilirsiniz.

Not: Aslında Müslüm Gürses müzesi merkezde bulunuyordu. Ancak geçtiğimiz dönemde Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesine taşınmış. Güncel konumu aşağıda bulabilirsiniz.

  • Müslüm Gürses Müzesi girişi ücretsiz.
  • Müslüm Gürses Müzesi konumu burada.

Kurtuluş Müzesi

Kurtuluş Müzesi de Urfa merkez gezilecek yerler içinde ziyaret edebileceğiniz bir yer. Kurtuluş Müzesi’nde Şanlıurfa’nın düşman işgalinde kullanılan silahlar araç gereçler ve Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluş hareketini başlatan 12 kişinin mumyalanmış resim heykelleri sergileniyor.

  • Kurtuluş Müzesi girişi ücretsiz.
  • Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi konumu burada.

Mutfak Müzesi

Şanlıurfa Belediyesi yıkılmaya yüz tutmuş tarihi Hacıbanlar Evi’ni 2011 yılında satın alarak restore ettirmiş. Ve bu tarihi evi “Geleneksel Mutfak Müzesi” olarak düzenlemiş. Müzede Urfa mutfak kültüründen önemli objeler sergileniyor.

Urfa yöresine özgü kıyafetler giymiş mankenler yardımıyla günlük mutfak yaşamı canlandırılıyor. Müze, 5 odalı, içinde 2 su kuyusu bulunan ve geniş avlusu ile Tarihi Urfa Evleri’nin vazgeçilmez örneklerinden biri. Ayrıca müzede yöresel yemeklerin kursu da veriliyor.

  • Şanlıurfa Mutfak Müzesi girişi ücretsiz.
  • Şanlıurfa Mutfak Müzesi konumu burada.

İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi

urfada turistik yerler
Kaynak: https://www.sanliurfa.bel.tr/

Şanlıurfa gezilecek yerler listesi gez gez bitmeyen müzelerle dolu. 😃 Sırada İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi var. Bir zamanlar Şanlıurfa’da müziğin kalbi Harrankapı’da atıyormuş. Belediye burada bulunan ‘Yasin’in Kahvesi’ni kamulaştırarak restore etmiş. Sonrasında da bu tarihi mekanı “Müzik Müzesi”ne dönüştürmüş.

25 Eylül 2011 tarihinde açılışı yapılan İbrahim Tatlıses Müzik Müzesinde, Şanlıurfalı sanatçıları yakından tanıyabilirsiniz. Müzede geçmişten günümüze çalgı aletleri, sanatçıların fotoğrafları ve onların hayatını anlatan yazılar sergileniyor. Müzeyi gezerken kulaklıklar takarak sanatçıların eserlerini dinleyebiliyorsunuz.

  • İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi girişi ücretsiz.
  • İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi konumu burada.

Urfa Kent Müzesi

Urfa Kent Müzesi’nin bulunduğu yer aslında tarihi bir kule. Kule, Haçlı Kontluğu döneminde inşa edilmiş. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde kapı ağalığı Mahmutoğlu ailesine verildiği için onların ismiyle tanınmış. Uzun bir süre yapı kendi kaderine terk edilmiş. 2008 yılında Şanlıurfa Belediyesi tarafından satın alınmış ve “kent müzesi” olarak kullanılmak amacıyla restore edilmiş.

Şanlıurfa’nın kuruluşundan günümüze kadar tarihi, coğrafi, arkeoloji, inanç ve kültürel gelişimi ile ilgili bilgilerin, belgelerin sergilendiği bir müze. Tarım aletleri, Urfa’da bulunan bitkiler ve hayvanlara ilişkin canlandırmalar da yer alıyor.

  • Şanlıurfa Kent Müzesi girişi ücretsiz.
  • Şanlıurfa Kent Müzesi konumu burada.

Eyüp Peygamber Makamı ve Camii

şanlıurfa merkezde gezilecek yerler eyüp peygamber makamı

Peygamberler arasında sabrı ile tanınan Hz. Eyyüb’ün hastalanıp çile çektiği mağaranın da yer aldığı makam Şanlıurfa’da yer alıyor. Amansız bir hastalığa yakalanan Eyyüb peygamberin iyileşene kadar kaldığı yer olarak bilinen makam, özellikle sabır dileyen insanlar tarafından ziyaret ediliyor.

Hz Eyyüb’ün tedavi olduğu belirtilen su kuyusu ve Eyyüb peygamberin sırtını dayadığı sabır taşı da burada bulunuyor. Şifalı olduğuna inanılan sudan içenler, camide namaz kılıp, dua ediyor. Eyüp Peygamber Makamı Urfa merkezin biraz dışında. Harran rotasını yapacağınız gün, günün ilk durağı olarak burayı ziyaret edebilirsiniz.

  • Eyüp Peygamber Makamı yol tarifi için buraya tıklayın.

Göbeklitepe

şanlıurfa merkezde gezilecek yerler göbeklitepe

Ve gelelim son yıllarda adından sıkça söz ettiren UNESCO Dünya Mirası Göbeklitepe’ye. Urfa gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen ve artık dünyaca tanınan bir yer Göbeklitepe. Yaklaşık 12 bin yıllık tarihiyle insanlık tarihini değiştiren Göbeklitepe dizilere konu oldu. Atiye dizisiyle adını dünyaya duyurdu.

Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınma (kült) merkezi sayılıyor. Tarihin sıfır noktası Göbeklitepe yerleşim yeri olarak kullanılmıyor, tapınmaya hizmet ediyormuş. Bu tarihin akışını değiştiren tapınak gerçekten insanın tüylerini diken diken ediyor.

Göbeklitepe Ören Yeri girişine geldiğinizde bir minibüsle sizi kazı alanının olduğu bölgeye götürüyorlar. Dilerseniz yürüyebilirsiniz de bu kısmı. Sonrasında merdivenleri çıkarak o büyüleyici alana ulaşıyorsunuz. Boyu 6 metreyi, ağırlığı 40 tonu bulabilen ‘T’ formlu anıtsal dikilitaşlar ve üzerindeki insan, hayvan ve soyut kavram kabartmaları bir antik kent sever olarak beni inanılmaz etkiledi.

şanlıurfa merkezde gezilecek yerler göbeklitepe

Bu yazıyı yazarken önümüzdeki hafta çıkacağım Mezopotamya turunda Urfa ayağına Üstün’ün de katılacak olması beni çok heyecanlandırıyor. Onu Urfa’da ilk götüreceğim yer Göbeklitepe olacak. Çünkü biliyorum ki o da benim gibi bayılacak buraya. 😊

Göbeklitepe’ye nasıl gidilir derseniz merkezin biraz dışında kaldığı için bireysel araçla gitmek mantıklı olur. Şanlıurfa şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla da Göbeklitepe’ye ulaşabilirsiniz.

  • Göbeklitepe’nin girişi ücretli. Müze kartınız varsa ücretsiz gezebiliyorsunuz. Buradan müze kart da çıkartabilirsiniz.
  • Göbeklitepe yol tarifi için buraya tıklayın.

Urfa Çevresinde Gezilecek Yerler

harran evleri

Urfa Çevresinde Gezilecek Yerler

  1. Harran Ören Yeri
  2. Harran Kümbet Evleri
  3. Bazda Mağaraları
  4. Han El Barur Kervansarayı
  5. Şuayb Antik Şehri
  6. Soğmatar Antik Kenti
  7. Halfeti

Harran Ören Yeri

harranda gezilecek yerler
Şanlıurfa Gezilecek Yerler – Harran Ören Yeri

Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. 😃 Harran gezilecek yerler ile ilgili ayrı bir rehberim var. Orada çok daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Okumanız için linki bırakıyorum. https://bujuyollarda.com/harran-gezilecek-yerler/

Urfa çevresinde gezilecek yerler iki ana eksende şekillenmiş. Harran ve Halfeti olarak. Harran bölgesindeki ilk durağımız da Harran Ören Yeri. Şanlıurfa büyülü bir coğrafya gerçekten. Adım attığım her yerde o mistik ruhu derinden hissettim.

Harran Ören Yeri tarihine bir göz atalım. Buranın Nuh Peygamber torunlarından olan Kaynana veya İbrahim Peygamberin kardeşi Aran (Haran) ile bağlantılı olduğu sanılıyor. Ayrıca Kutsal kitap Tevrat’ta Harran olarak adı geçen yerin burası olduğu söyleniyor.

Anadolu tarihinde en eski yapılar arasında yer buluyor Harran Antik Kenti. Kuruluşu M.Ö. 5 bin yılına tarihleniyor. Bu antik ören yeri M.Ö. 2. bin yılına ait Hitit tabletleri çivi yazılarında “Ha- ra – na ” olarak geçiyor.

  • Harran Ören Yeri girişi ücretsiz.
  • Harran Ören Yeri konumu burada.

Harran Kültür Evi

harran gezilecek yerler

Harran kümbet evleri ören yerinden toplanan tuğlalarla 150-200 yıl önce inşa edilmiş. Harcında gül yağı, saman, pişmiş toprak ve yumurta akı kullanılan evler mimari yapısı sayesinde yazları serin, kışları sıcak tutuyor. Harran Kümbet Evler 1979’da arkeolojik ve kentsel sit alanı olarak tescil edilmiş.

Evleri görmek isterseniz birden fazla mekan bulunuyor. En sık ziyaret edileni Harran Kültür Evi. Gittiğinizde evlerin avlusunda fotoğraf çekmeden döneni tabiri caizse dövüyorlar. 😃 Yöresel kıyafetlerden giyebilirsiniz. Evin içinde renk renk, çeşit çeşit kıyafetler bulunuyor hem kadınlar hem erkekler için. Kıyafetler için kişi başı 10 TL alıyorlar. Ayrıca avluda oturup bir şeyler içebilirsiniz. Yöresel bir kahve olan mırra denemek isterseniz burada bulabilirsiniz.

Bazda Mağaraları

harranda gezilecek yerler listesi
Şanlıurfa Gezilecek Yerler – Bazda Mağaraları

Şanlıurfa gezilecek yerler içinde ziyaret edebileceğiniz bir diğer yer Bazda Mağaraları. Aslında Bazda Mağaraları doğal bir mağara değil, eski bir taş ocağı. Çok geniş bir alana yayılan dağın dış cephelerinde taş kesilmesi nedeniyle büyük oyuklar meydana gelmiş.

Çevredeki tarihi yapılar için yüzlerce yıl taş alınması sonucu mağarada çok sayıda meydan, tünel ve galeriler meydana gelmiş. Oldukça etkileyici bir yer olan Bazda Mağaralarını Harran gezilecek yerler listenize muhakkak ekleyin.

  • Bazda Mağaraları yol tarifi için buraya tıklayın

Han El Barur Kervansarayı

harran gezilecek yerler güncel liste

Harran’ın 27 km. güneydoğusundaki Göktaş Köyü’nde bulunuyor Han El-Ba’rur Kervansarayı. Eyyubiler dönemine tarihleniyor. Kervansarayda; mescit, muhafız odası, ahırlar, hamam ve yazlık odalar bulunuyor. Yapı, Anadolu Selçuklu kervansaraylarının tüm özelliklerini taşıyor.

Giriş kapısı üzerindeki kitabeden anlaşıldığına göre; kervansaray, İsa oğlu el-Hac Hüsameddin Ali Bey tarafından 1128-1129 tarihlerinde yaptırılmış. Hanın ismi olan “Ba’rur” kelimesi Arapça’da “Keçi gübresi” anlamına geliyor.

Han El Barur Kervansarayı yol tarifi için buraya tıklayın.

Şuayb Antik Şehri

harran gezilecek yerler şuayb şehri
Şanlıurfa Gezilecek Yerler – Şuayb Antik Şehri

Şuayb Antik Kenti’ne Hanel Ba’rur’dan 11 km daha devam ederek ulaşıyorsunuz. Burası Geç Roma dönemine (M.S. 4-5. yüzyıl) tarihleniyor. Efes Antik Kenti’ni andıran mimarisinden dolayı Güneydoğu’nun Efes’i olarak anılıyor.

Şuayb Peygamberin buradaki bir mağarayı ev ve ibadethane olarak kullandığı rivayet ediliyor. Bu yerleşim yerinde çeşitli tarihlerde bilim adamları araştırmalar yapmışlar ve Şuayb Şehri isminin Arapçada “Eski İnsan Şehri” anlamına geldiği ve bu yerleşim içinde yer alan evlerin ise Harran Ovası’nda yaşayan insanların yazlıkları olduğu ortak görüşüne ulaşmışlar.

  • Şuayb Antik Şehri yol tarifi için buraya tıklayın.

Soğmatar Antik Kenti

harran soğmatar antik kenti

Soğmatar Antik Kenti M.S. 2. yüzyıla tarihleniyor. Bölgenin, Abgar Krallığı döneminde Harranlıların ay ve gezegen tanrıları için tapındıkları bir kült merkezi olduğu bilimsel olarak tespit edilmiş. Soğmatar kült yerinde; Ay tanrısı Sin’e tapınılan bir mağara, tanrı kabartmalarının olduğu bir tepe, çok sayıda kaya mezarı bulunuyor.

Soğmatar M.S. 165 yıllarında İranlıların Urfa bölgesine yaptıkları yoğun saldırılardan dolayı bölgeden kaçan halk tarafından kurulmuş. Soğmatar’da bulunan bazı dinsel motiflerin bulunmasından anlaşıldığına göre, Şuayb Şehri yerleşimindeki insanlar Soğmatar’ı mezarlık ve ibadet yeri olarak kullanıyorlarmış.

  • Soğmatar Antik Kenti konumu burada.

Halfeti

şanlıurfa halfeti gezi rehberi
Şanlıurfa Gezilecek Yerler – Halfeti

Şanlıurfa gezilecek yerler içinde Halfeti bambaşka bir dünya gibi. Bu bambaşka dünyaya da başka bir yazı gerekirdi değil mi ? 😊 Halfeti yazımı okumanız için link burada. https://bujuyollarda.com/halfeti-gezi-rehberi/

Güneydoğu bölgesinin ilk cittaslow yani sakin şehir ünvanını taşıyor Halfeti. Tabi bir de onu bu kadar turistik yapan batık şehir olma unvanı bulunuyor. 2000 yılına kadar bir tarım bölgesi olan Halfeti’nin büyük bölümü Birecik Barajı’nın açılmasıyla suların altına gömülmüş. Yerleşim suyun 60 metre yükselmesiyle birlikte su altında kalınca Halfeti halkı 17km ötedeki Karaotlak tarafına göç etmiş. Durum böyle olunca Eski Halfeti ve Yeni Halfeti kavramları ortaya çıkmış.

Tekne turu Halfeti‘de katılmadan dönmemeniz gereken en önemli aktivite. Yeni Halfeti bölgesindeki limandan teknelere biniliyor. Rumkale’ye kadar giden turda inanılmaz yerler görecek, unutulmaz bir deneyim yaşayacaksınız.

Şanlıurfa Hakkında Kısa Bilgiler

Şanlıurfa’ya Ne Zaman Gidilir ?

Şanlıurfa'ya Ne Zaman Gidilir

Şanlıurfa yaz aylarında resmen yanıyor. Hava sıcaklığı yüksek dereceleri bulabiliyor. O nedenle gitmenizi tavsiye etmediğim tek dönem yaz ayları. En ideal dönem ise ilkbahar. Baha aylarında bunalmadan güzel havalarda oldukça keyifli şekilde Urfa’yı gezebilirsiniz.

  • İlkbahar (Mart – Mayıs):
    • İlkbahar, Şanlıurfa’yı ziyaret etmek için ideal bir dönem. Hava sıcaklıkları ılıman ve rahat.
    • Doğa canlanmaya başladığından güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
    • Göbeklitepe ve diğer açık hava alanları ziyaret etmek için ideal bir zaman.
  • Sonbahar (Eylül – Kasım):
    • Sonbahar, Şanlıurfa’yı ziyaret etmek için bir başka harika dönem. Hava sıcaklıkları yaza göre daha makul seviyelerde olacağından sonbahar da Urfa’yı ziyaret için ideal mevsimlerden.
    • Turistik yerler ve sokaklar daha az kalabalık olabilir, bu da gezinizi daha keyifli hale getirebilir.
  • Kış (Aralık – Şubat):
    • Kış ayları genellikle Şanlıurfa’da ılıman geçer, ancak yağış miktarı oldukça fazla.
    • Kalabalık turist gruplarının olmadığı bir dönem, bu da bazı yerleri daha sakin bir şekilde ziyaret etmenizi sağlar.
    • Ancak, bazı açık hava etkinlikleri ve siteler kış aylarında daha az popüler olabilir.
  • Yaz (Haziran – Ağustos):
    • Yaz ayları oldukça sıcak, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık çok yüksek.
    • Mümkünse yaz aylarında Urfa’ya gitmeyin gidecekseniz öğle sıcağına dikkat edin.

Genel olarak, Şanlıurfa’yı ziyaret etmek için en uygun zaman dilimi ilkbahar ve sonbahar ayları. Bu dönemlerde Urfa’ya gittiğinizde keyifle bu güzel şehri gezebilirsiniz.

Şanlıurfa Kaç Günde Gezilir ?

Urfa’da vaktiniz geniş ise merkeze 2 gün, çevresine de 2 ya da 3 gün ayırmanız yeterli olur. Tatilinizi hafta sonu ile birleştirirseniz size 5-7 günlük bir Urfa tatili fazla fazla yetecektir. Ya da vaktiniz dar ise cuma ya da pazartesi birleşimli hafta sonu tatili de Urfa’ya yeterli olur. Yani bir şekilde vakit bulun ve bu güzel şehre yolculuk planlayın. Emin olun pişman olmazsınız.

Şanlıurfa’da Araç Kiralamak Gerekir mi ?

Şanlıurfa merkez gezilecek yerler konum olarak birbirine yakın. Haliyle bir kaç nokta hariç yürüyerek gezmeye müsait. Ancak çevresinde gezilecek yerler dağınık olduğu için toplu taşımayla her yeri görmeniz mümkün olmayabilir. O nedenle araç kiralamak oldukça mantıklı. Yani Urfa çevresine açılacaksanız araç kiralamak iyi olur fakat Urfa merkezde takılacaksanız bence araç kiralamaya gerek yok.

Şanlıurfa’da Ne Yenir ?

urfada ne yapılır

Şanlıurfa dillere destan lezzetlerle dolu. Akla hemen çiğköfte, Urfa kebabı gibi tatlar gelse de insana mide fesadı geçirtecek kadar geniş bir mutfağa sahip. 😀 Şöyle hızlıca sıralayalım Urfa’da mutlaka yemeniz gerekenleri.

Şanlıurfa’da Ne Yenir?

  • Çiğköfte
  • Urfa Kebabı
  • Ciğer
  • Haşhaş Kebabı
  • Patlıcan Kebabı
  • Lahmacun
  • Şıllık Tatlısı
  • Şabut Balığı
  • Billuriye

Şanlıurfa’da Nerede Kalınır ?

Gezdiğim yerlerde tarihi bir yapı, yöresel bir mimari ya da yörenin ruhunu hissedebileceğim otellerde konaklamayı çok seviyorum. Şanlıurfa’da da harika bir otelde konakladım. Rehavi Otel konumuyla, gezilecek yerlere yakınlığıyla ön plana çıkıyor. Ayrıca otantik dekorasyonu, konforu, yöresel kahvaltısı, harika restoranı ile de gönül rahatlığıyla size önerebileceğim bir otel. Çok daha detaylı okumak için sizi bu linke alayım. ➡ https://bujuyollarda.com/urfa-otel-tavsiyesi/

Ahh canım Şanlıurfa seni bu kadar seveceğimi bilseydim daha önce gelmez miydim! Siz de ne yapın edin yolunuzu buralara düşürün. E gitmeden evvel de tüm rehberlerimi okuyun.

Yukarıda Harran ve Halfeti yazılarımın bağlantılarını bulabilirsiniz. Ayrıca Urfa sıra geceleri yazımı okumayı unutmayın. Yeni rotalarda bana eşlik etmeniz için adres @bujuyollarda 😊

Şanlıurfa Sıkça Sorulan Sorular

Urfa’nın mutlaka görülmesi gereken yer neresidir?

Çok zor bir soru gerçekten. Urfa’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri Göbeklitepe. Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski tapınak kompleksi olarak kabul ediliyor. Ama Balıklıgöl’ü de ben mutlaka görülmesi gereken yerler arasına eklemek lazım. Bu iki yer Urfa’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Balıklıgöl saat kaça kadar açık?

Balıklıgöl gün boyu açık. Buraya istediğiniz saatte gidebilirsiniz. Mevsimsel olarak yağışlı günlere dikkat edin yeter.

Balıklıgöl havuz mu?

Balıklıgöl isminde göl ibaresi olsa da aslında bir havuz.

Göbeklitepe ye ne zaman gidilir?

Göbeklitepe’yi ziyaret etmek için en uygun zamanlar genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu dönemlerde hava sıcaklıkları ılıman ve rahattır, turist yoğunluğu daha azdır ve açık hava aktiviteleri için ideal koşullar sunar. Yaz aylarında ise sıcaklık oldukça yüksek olabilir, bu nedenle ziyaretçiler için daha sıkıntılı olabilir. Kış aylarında ise hava koşulları değişkenlik gösterebilir ve yağışlar görülebilir, ancak turist sayısı düşük olabilir.

Şanlıurfa gezilecek yerler yazımın sonuna geldim. Umarım size yol gösterici bir yazı olmuştur. Sormak istediğiniz soru olursa aşağıda yorum bırakabilirsiniz. Hoşça kalın.😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.