Urfa’da Ne Yapılır ? Keyifli 11 Aktivite Önerisi
Şanlıurfa seyahatiniz yaklaşıyorsa ve dolu dolu geçsin istiyorsanız doğru yere geldiniz. Şanlıurfa, tarih ve kültürün muhteşem uyumunu sergileyen, Güneydoğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri. Yüzyıllar boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kent mistik atmosferi, zengin mutfağı ve tarihi dokusuyla kesinlikle keşfedilmeyi hak ediyor. Biz gittik, gezdik ve Urfa’nın güzelliklerine şahit olduk. Bu şehirde gezilecek yerler, yapılacak aktiviteler oldukça fazla. Ben de bu yazımda gezi planlarınıza katkı sağlamak için Urfa’da ne yapılır soruna cevap vermeye çalışacağım. Eğer Urfa’ya giderseniz bu aktiviteleri programınıza dahil edin.
Urfa adeta açık hava müzesi gibi. Urfa sokaklarında gezerken o mistik atmosferi hissediyorsunuz. Tarihi güzelliklerin yanında Urfa mutfağı ile midenize de bir gastronomi şöleni yaşatıyorsunuz. Yani gezip gördüğünüz yerlerle, tattığınız lezzetlerle ve Urfa’da yapacağınız aktivitelerle oldukça tatmin olmuş şekilde döneceksiniz.
Urfa’da Ne Yapılır ?
Urfa’da ne yapılır sorusuna 11 madde ile bir liste oluşturdum. Bu aktiviteleri 3-4 günde rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Urfa’yı çok daha detaylı gezmek isterseniz süreyi artırmalısınız. Şehrin tarih sahnesindeki en önemli oyunculardan biri olan Göbeklitepe, insanlık tarihini baştan yazan arkeolojik keşiflerin yapıldığı bir alan. Ayrıca Urfa’da Hz. İbrahim’in doğduğuna inanılan Balıklıgöl, manevi atmosferi ile bambaşka bir yer. Urfa sadece tarihiyle değil, aynı zamanda zengin kültürü ve lezzetleriyle de ön planda. Özellikle yöresel lezzetlerin başında gelen Urfa kebabı benzersiz bir mutfak deneyimi sunuyor. Yani Urfa’da yapılacak çok şey var. Hadi gelin şimdi detaylara geçelim.
Urfa’da Ne Yapılır ?
- Urfa Sıra Gecesine Katılın
- Göbeklitepe’yi Ziyaret Edin
- Balıklıgöl’ün Ruhunu Hissedin
- Şanlıurfa Müzesi’ne Gidin
- Urfa Kalesi’ne Çıkın
- Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ne Gidin
- Harran Evlerini Görün
- Halfeti’de Tekne Turu Yapın
- Yöresel Ürünler Satın Alın
- Urfa Mutfağının Lezzetlerini Tadın
- Gümrük Hanı’nı Ziyaret Edin
Urfa Sıra Gecesine Katılın
Bakın net söylüyorum Urfa demek sıra gecesi demek. Urfa’ya gelen herkesin bence sıra gecesine katılması gerekiyor. Yok böyle bir eğlence. Bir yanda Urfa sıra gecesi türküleri diğer yanda çiğ köfte partisi derken hem mideniz bayram ediyor hem de eğlencenin dibine vuruyorsunuz. Biz gittik, yaşadık ve gördük.😍
Urfa’da sıra gecesine katılmak isterseniz çok güzel mekanlar var. Bu mekanlarda program 19.30 gibi başlıyor 23.30 gibi bitiyor. Urfa’ya 1 gün bile gelseniz bu aktiviteyi kesinlikle yapmalısınız. Urfa’nın gelenek ve göreneklerini bu gecede buram buram yaşıyorsunuz. Dediğim gibi biz de sıra gecesine katıldık ve Urfa’nın ne güzel bir kültüre sahip olduğuna şahit olduk. Peki Urfa sıra gecesinde neler yapılıyor ?
Urfa Sıra Gecesi Adetleri
- Olmazsa olmaz sıra gecesi türküleri söyleniyor,
- Çiğ köfte yoğurma ve tavan testi,
- Ateşli davul gösterisi,
- Halk oyunları ekibi gösterisi,
- Yemek servisi ve Urfa’nın yöresel yemekleri
Urfa sıra geceleri genel olarak haftanın her günü oluyor. Menüler yemekli ve yemeksiz şekilde servis ediliyor. Alkollü ve alkolsüz mekan seçenekleri de var. Yani bu noktada tercihlerine istinaden mekan seçeneği oldukça fazla. Sadece mekan seçerken ucuz ve kalitesiz yerlerden kesinlikle uzak durun.
Urfa Sıra Geceleri : En İyi Mekan Önerisi – Fiyatlar ⏯⏯ https://bujuyollarda.com/urfa-sira-geceleri/
Urfa sıra geceleri hakkında bizim deneyimimizi görmek ve çok daha fazla detaylı bilgi için yukarıdaki yazıma muhakkak göz atın ve sıra gecesine katılın. Eğlenmeyi sevmeseniz bile emin olun Urfa sıra gece türküleri ile başka bir boyuta geçecekseniz.😂
HIZLI REZERVASYON: Sıra gecesi yazım oldukça uzun. Size kolaylık olsun diye sıra gecesine katıldığımız mekan için rezervasyon numarasını aşağıya bırakıyorum. Whatsapp’tan iletişime geçip kişi sayısını ve tarihi söyleyerek kolayca rezervasyon yapabilirsiniz. Yemekli ve yemeksiz menü tercihleri bulunuyor. Alkollü ve alkolsüz mekan seçenekleri de var. İkisi için de bu numarayı arayabilir ya da yazabilirsiniz. İletişime geçtiğinizde alkollü ya da alkolsüz tercihinizi belirtirseniz ona göre müsaitlik ve mekan bilgisi paylaşılacaktır. REZERVASYON TEL-WHATSAPP: 05385809734
Göbeklitepe’yi Ziyaret Edin
Urfa’da ne yapılır sorusunun en önemli cevaplarından biri Göbeklitepe’yi ziyaret etmek. Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın hemen dışında yer alan, insanlık tarihini baştan yazan muhteşem bir yer. Burası, dünyanın bilinen en eski tapınak kompleksi. Tam 12 bin yıl öncesine ait bu yapılar Neolitik döneme ait. Yani şu an için insanlık tarihinin bilinen en eski yapısı Göbeklitepe’de bulunuyor. Muhteşem bir durum değil mi ?
Göbeklitepe, devasa taş sütunlarla çevrili dairesel yapılarıyla biliniyor. Bu sütunlar çeşitli hayvan figürleri ve sembollerle süslenmiş. Arkeologlar, buranın dini ve ritüel amaçlarla kullanıldığına inanıyor; bu da insanlığın kültürel ve dini evrimi hakkında bize büyük ipuçları veriyor.
Bu tarihi yer, insanlığın nasıl tarımı keşfettiğini ve toplu yaşama geçişini nasıl gerçekleştirdiğini anlamamıza yardımcı oluyor. Ayrıca, Göbeklitepe’nin keşfi, insanların daha önce düşünülenin ötesinde karmaşık topluluklar kurduklarını ve inanç sistemlerinin gelişimine nasıl katkıda bulunduklarını gösteriyor.
Şanlıurfa’ya yolunuz düşerse, mutlaka Göbeklitepe’yi ziyaret etmelisiniz. Burada, insanlığın geçmişine ve bu muazzam antik tapınağın gizemlerine doğrudan tanıklık edeceksiniz. Müze kart burada geçerli. Konum burada.
Balıklıgöl’ün Atmosferini Hissedin
Şanlıurfa mistik atmosfere sahip bir şehir. Bu atmosferdeki payın en büyük kısmı Balıklıgöl’e ait. Adından da anlaşılacağı üzere Balıklıgöl’ün içinde bir sürü balık var. Balıkların türü sazan. Bu balıklar bir çok efsaneye konu olmuş. Balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve asla yenilmez.
Balıklıgöl’ün bilinen en önemli hikayesi Hz. İbrahim ile olan hikayesi. Rivayete göre Hz. İbrahim burada ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleşir ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği mekânın Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlarda ve kandillerde burası ziyaretçi akınına uğruyor.
Balıklıgöl’ün etrafında birbirinden güzel tarihi yerler var. Burada gezerken o manevi atmosferi hissetmek çok özel. Balıklıgöl çevresinde gezilecek yerleri aşağıya sıralıyorum buraları muhakkak gezin.
Balıklıgöl’de Gezilecek Yerler
- Rızvaniye Camii
- Halil-ür Rahman Camii
- Mevlid-i Halil Camii
- Ayn Zeliha Gölü ve Parkı
- Yakup Kalfa Türbesi
- Urfa Kalesi
- Kale Seyir Terası
- Mevlid-i Halilulrahman Mağarası
Sonuç olarak, Urfa’nın en meşhur yeri olan Balıklıgöl’ü görmeden buradan dönmeyin. Bu çevrede bazı kafeler bulunuyor. Bu güzel atmosferde bu mekanlarda bir şeyler yemek içmek keyifli olacaktır. Konum burada.
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ne Gidin
Urfa gezilecek yerler listesinin en önemli yerlerinden biri olan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi çok büyük alana sahip bir müze. Müzede 14 adet ana sergi salonu ve 33 adet canlandırma alanı var. Zengin bir geçmişi sahip Şanlıurfa ve çevresinden çıkan eserleri sergileyen müze “neolitik dönem” açısından uluslararası öneme sahip. Müzede dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’ye ait eserler sergileniyor. Ayrıca Atatürk Barajı, Birecik Barajı ve Kargamış Barajı göl altında kalan yerleşimlerde yapılan kurtarma kazıları buluntuları da burada yer alıyor. Urfa’ya gelince Şanlıurfa Müzesi’ni muhakkak görün. Müze kart geçerli. Konum burada.
Urfa Kalesi’ne Çıkın
Şanlıurfa Kalesi, şehrin merkezinde yükselen Urfa’nın en önemli tarihi yapılarından biri. Urfa’nın simgesi haline gelmiş olan bu kale, stratejik bir noktaya yapılmış ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış.
Kalenin tarihi milattan önceki tarihlere kadar uzanıyor. Kale, M.Ö. 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine geçmiş ve sonrasında Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi pek çok farklı medeniyet tarafından kullanılmış.
Şanlıurfa Kalesi yapı olarak geniş surlara ve burçlara sahip bir yer. Aynı zamanda kale içinde bir çok yapı da yer alıyor. Bu yapılar arasında tarihi camiler, mescitler, hamamlar ve konutlar yer alıyor. Kalenin manzarası da oldukça etkileyici. Urfa’yı kuşbakışı görmek isterseniz buraya uğramalısınız. Konum burada.
Not: Kalede tadilat durumu olabiliyor. Açık olup olmadığını gitmeden önce teyit etmenizde fayda var. Yukarıya çıkıp sonra boşa dönmeyin.
Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ne Gidin
Haleplibahçe Mozaik Müzesi, tarih ve sanat tutkunlarının Şanlıurfa’da mutlaka ziyaret etmeleri gereken bir yer. Bu muhteşem müze bünyesinde antik Roma dönemine ait inanılmaz güzellikteki mozaikleri barındırıyor.
Müze, Haleplibahçe Antik Kenti’nin kalıntıları üzerine kurulmuş. Tam tamına 6000 metrekarelik bir alana sahip. Burada sergilenen mozaikler, kentte yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılmış ve titizlikle restore edilmiş. Mozaiklerin büyüleyici detayları ve renkleri sizi antik Roma dönemine götürüyor.
Müzede, çeşitli konuları işleyen farklı mozaik panoları da var. Bazıları mitolojik sahneleri betimlerken, diğerleri günlük yaşamı veya tarımsal faaliyetleri betimliyor. Müze ayrıca, ziyaretçilere antik döneme ait diğer eserler ve bilgiler sunan bilgilendirici sergi alanlarına da ev sahipliği yapıyor.
Müzenin konumu burada. Girişte müze kart geçerli.
Harran Evlerini Görün
Şanlıurfa’da görülmesi gereken en farklı yerlerden biri de Harran Kümbet Evleri. Bu evler buraya yakın ören yerinden toplanan tuğlalarla 150-200 yıl önce inşa edilmiş. Kare ya da kareye yakın prizmatik bir temel üzerine bindirme tekniği kullanılan bu evlerdeki mimari yapı kendine has özelliklere sahip.
Harcında gül yağı, saman, pişmiş toprak ve yumurta akı kullanılan, mimari yapısı ve malzemeleri sayesinde de yazları serin, kışları sıcak tutma özelliğine sahip evler, aşağıdan yukarıya doğru gittikçe daralmaktadır.
Harran Kümbet Evler 1979 yılında arkeolojik ve kentsel sit alanı olarak tescil edilmiş. Bu bölgeye gelirseniz sit alanı ve Harran Kalesi’ni de görmeyi ihmal etmeyin. Konum burada.
Not: Harran ile ilgili detaylı bilgi için “Harran Gezilecek Yerler” yazıma göz atabilirsiniz.
Halfeti’de Tekne Turu Yapın
Güneydoğu bölgesinin ilk cittaslow yani sakin şehir ünvanını taşıyor Halfeti. Tabi bir de onu bu kadar turistik yapan batık şehir olma unvanı da bulunuyor. Burayı ne güzel betimlemiş Halfeti Belediyesi “sulara gömülü bir tarih tanığı” diyerek.
3000 yıllık bir geçmişe sahip olan Halfeti; M.Ö 855 yılında Asur kralı III. Salmanassar tarafından “Şitamrat” ismiyle kurulmuş. Şehir, tarihi boyunca Hitit, Asur, Med, Pers, Makedon, Selevkos ve Partlar medeniyetlerinin idaresinde kalmış. Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlılara geçen şehir, zamanımızda da kullanılan “Rumkale” Halep Eyaleti’ne bağlanmış. Osmanlı döneminde hudut şehri özelliğini kaybeden yerleşim stratejik önemini kaybetmiş ve nüfusunun 19. yüzyılda 5-10 haneye düşmesiyle yerleşim alanı Fırat’ın karşı sahiline nakledilmiş ve bugünkü Halfeti yerleşimi kurulmuş. 1926 yılına kadar Birecik’e bağlı bir nahiye olan Halfeti, 1954 yılında ilçe haline getirilmiş.
Halfeti’nin ruhunu yaşamanın en özel yolu kesinlikle tekne turuna katılmak. Böylece iç içe geçmiş tarih ve doğanın büyüsüne kapılabilirsiniz. Halfeti ile ilgili anlatacak çok şeyim var ama burada değil. Ayrı kaleme aldığım Halfeti Gezi Rehberi yazıma göz atın ve Urfa’da gezilecek yerler listenize burayı da ekleyin.
Yöresel Ürünler Satın Alın
Urfa yöresel lezzetleriyle ve buradan alınacak hediye eşyalarıyla güzel bir şehir. Hani bazı yerlere giderseniz alacak bir şey bulamazsınız ya işte Urfa’da bunu yaşamıyorsunuz. Urfa’da alınacak bir çok hediyelik eşya var. Lafı çok uzatmadan Urfa’ya geldiğinizde alabileceğiniz yöresel ürünleri aşağıda sıralıyorum. Dilediğinizi Urfa merkezden temin edebilirsiniz.
Urfa’dan Ne Alınır & Yöresel Ürünler
- Biber Salçası
- İnce Bulgur
- Kırmızı Pul Biber
- İsot
- İsot Reçeli
- Sumak
- Pekmez
- Kuşburnu Reçeli
- Tahin Helvası
- Nar Ekşisi
- Baharat Karışımları
- Urfa Fıstığı
- Mırra
Urfa Mutfağının Lezzetlerini Tadın
Urfa’da ne yapılır sorusunun en önemli cevaplarından biri tabi ki bu mutfağın lezzetlerini tatmak olmalı. Urfa’ya gelince mideniz bayram etmezse olmaz. Bu noktada vejetaryen değilseniz çeşit çeşit kebaplar sizi bekler.😂
Urfa, Türk mutfağına en büyük katkı sağlayan yöresel yerlerden biri. Bu bölgede bir Antep var bir de Urfa. Urfa’da yiyeceğiniz kebapları eminim çok seveceksiniz. Urfa mutfağında baharatların yoğun kullanımı, acı ve tatlı lezzetlerin dengeli bir şekilde harmanlanması ve doğal malzemelerin özenle seçilmesi en önemli özellikler arasında yer alıyor.
Urfa mutfağının en önemli bileşeni acı biber. Özellikle isot biberi Urfa mutfağının vazgeçilmezi. İnce ve uzun taneli bu biberler, salçalarda, kebaplarda ve yemeklerde kullanılıyor. Acı biberlerin yanı sıra sumak, nane, kimyon, kişniş gibi baharatlar da Urfa mutfağında sık kullanılanlar arasında.
Urfa mutfağının en meşhur yemeklerinden biri de ciğer. Ayrıca çiğ köfte, kaburga dolması, kıymalı ekşili çorba, fıstıklı kebap gibi yöresel lezzetler de Urfa mutfağının önemli yemekleri arasında.
Urfa’da Ne Yenir ?
- Haşhaş Kebabı
- Ciğer Kebabı
- Patlıcanlı Kebap
- Urfa Kebap
- Şiş Kebap
- Çiğ Köfte
- İçli Köfte
- Kıymalı Ekşili Çorba
- İşkembe Çorbası
- Cılbır
- Kıymalı Bostana
- Fıstıklı Kebap
- Meftune
Gümrük Hanı’nı Ziyaret Edin
Şimdi sizi güzel bir yere götüreceğim. Balıklıgöl’e yakın Haşimiye Meydanı’nda yer alan ve 1563’te Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa tarafından inşa edildiği belirtilen Gümrük Hanı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Yetmiş Hanı olarak anılıyor.
Bu han Şanlıurfa Kültür Sanat Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından 2001’de aslına uygun restore edilmiş ve hala aktif olarak kullanılıyor. Fakat son zamanlarda ne yazık ki biraz bakımsız durumda kalmış. Bu hanı yazmamın en önemli nedeni handa servis edilen Fıstıklı Menengiç Kahvesi. Bir kıvamı var ki dillere destan. Urfa’ya geldiğinizde buraya uğrayın bu güzel kahveyi kesinlikle tadın. Konum burada.
Urfa’da Ne Yapılır Sıkça Sorulan Sorular
Urfa denince akla ne gelir?
Urfa denince akla tarihi ve kültürel zenginlikler gelir. İbrahim Peygamber’in doğduğu ve birçok dini yapıya ev sahipliği yapan Urfa’da Göbeklitepe, Balıklıgöl en önemli yerler arasında. Ayrıca, zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Urfa, çiğ köfte, ince bulgur, kırmızı biber salçası, sumak, ciğer kebabı tatlarıyla da biliniyor. Sıra gecelerini de unutmamak gerekir.
Urfa’nın en meşhur şeyi nedir?
Urfa’nın en meşhur şeyi, tarihi ve dini öneme sahip olan Balıklıgöl’dür. İbrahim Peygamber’e atfedilen bir hikayeye ev sahipliği yapan bu kutsal göl ziyaretçi akınına uğruyor. Gölette yaşayan balıkların dokunulmazlığına inanılan bir efsaneyle çevrili olan Balıklıgöl, hem dini hem de turistik açıdan önemli bir merkez.
Urfa Sıra Gecesi kaç para?
Urfa sıra gecesi fiyatları mekandan mekana göre değişiyor. Mekanlar yemekli yemeksiz menü sunuyor. Alkollü mekanlarda alkol fiyatları menü ücretine dahil olmuyor.
Urfa Sıra Geceleri hangi günler?
Urfa sıra geceleri genelde haftanın her günü oluyor. Sıra geceleri yazımda tüm detayları anlattım.
Urfa’da Ne Yapılır soruna 11 başlık ile cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Sizin de bu listede bu da olması lazım dediğiniz öneriniz varsa yorum kısmına bekleri. Şimdiden keyifli gezmeler diliyorum. Hoşçakalın.😊