didim gezilecek yerler

Didim Gezilecek Yerler : Görülmesi Gereken 18 Yer (Haritalı)

İşlerimiz nedeniyle 6 ay süre ile Aydın il merkezinde ikamet ettik. Hal böyleyken Didim’i keşfetmeden Aydın’dan dönmeyelim dedik. Hafta sonu konaklama planımızı ayarlayıp gezilecek yerlerin detaylarını çıkardıktan sonra düştük yollara. Didim’de gezmedik yer bırakmamaya çalıştık ve Didim gezilecek yerleri tek tek, adım adım keşfettik. Burada neredeyse tüm yerleri gezip görerek sizin için stratejik analizler ve nokta tespitler yaptık. Hazır olun bomba gibi Didim gezi rehberi sizi bekliyor.😂

Tarihi anlamda çok büyük bir değere sahip olan Apollon Tapınağı’nı sınırlarında barındıran Didim, Aydın ilinin tatil anlamında en gözde noktalarından biri. Aydın’a gelenler tatil konusunda genel olarak Kuşadası ve Didim ilçelerini tercih ediyor. Didim deniz anlamında bir tık daha önde olduğu için Kuşadası’na göre daha popüler. Didim plajları ve koyları bana göre de Kuşadası’na göre çok daha güzel. Didim mi Kuşadası mı ikileminde deniz için tercih edilmesi gereken yer Didim iken, imkanlar açısından ise Kuşadası diyebilirim.

Didim güzel olmasına göre güzel bir yer ama bize biraz kocaman bir şantiye alanını andırdı. Özellikle Akbük tarafında her yerde inşaat ve metruk binalar var. Çarpık kentleşme de olunca bu durum ne yazık ki bizde kötü bir izlenim yarattı. Bu tarz gözde tatil yerlerinde inşaat işlerinin çok daha düzenli olması ilçeye daha güzel bir görüntü katacaktır ama nerede o vizyon ! Bu da Didim için olumsuz bir eleştiri olarak burada kalsın.

Didim Gezilecek Yerler Haritası

Didim’de görmeniz gereken yerleri size gezi planı şeklinde sunacağım. Yani 1 gün buraları gezin 1 gün de buraları gezin şeklinde. İşiniz kolay olsun diye Didim merkez ve Didim’e yakın gezilecek yerler ayrımı da yapacağım. Tabi olmazsa olmazımız Didim gezilecek yerler haritasını aşağıda size sunacağım. Bu yazı sonrası Didim gezi planı aklınızda net bir şekilde oturmuş olacak. İddia severiz. 😄

Didim Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)

Didim Gezilecek Yerler Listesi

  1. Apollon Tapınağı
  2. Cumhuriyet Meydanı
  3. Altınkum Plajı
  4. Didim Amfi Tiyatro
  5. Didim Marina
  6. Manastır Koyu
  7. Cennet Akvaryum Plajı
  8. Didim Polis Moral Kampı
  9. Demiryol İş Plajı
  1. Sağtur Plaj
  2. Tavşan Burnu Tabiat Parkı
  3. Saplı Ada
  4. Akbük
  5. Çamlaraltı Koyu
  6. İncekum Plajı
  7. Haydar Koyu
  8. Milet Ören Yeri
  9. Bafa Gölü

Didim Gezi Planınız Nasıl Olmalı ?

İyi bir seyahatin yolu her zaman iyi bir gezi planından geçer. Gezi planınız ne kadar iyi ise o kadar az sorun yaşarsınız. Didim’de görülmesi gereken yerler de genel olarak sizi zorlamayacak yerler. Listemizdeki çoğu yer koy ve plajdan oluşuyor. Deniz için Didim’e gidecekseniz sizi çok güzel yerler bekliyor.⛵

Bunun dışında Didim’e gittiğinizde görmeniz gereken en önemli tarihi yer Apollon Tapınağı olmalı. Yukarıda saydığım yerler Didim merkezde ve çevresinde yer alıyor. Ben zaman dilimlerine göre gezmeniz gereken yerleri aşağıya yazacağım. Vaktiniz geniş ise sadece Didim ile yetinmeyin, çevre yerleri de gezin. Şimdi planlamamıza geçelim.

Didim Merkezde Gezilecek Yerler

  1. Apollon Tapınağı
  2. Cumhuriyet Meydanı
  3. Altınkum Plajı
  4. Didim Amfi Tiyatro
  5. Didim Marina
  6. Manastır Koyu
  7. Cennet Akvaryum Plajı
  8. Didim Polis Moral Kampı
  9. Demiryol İş Plajı

Didim’e Yakın Gezilecek Yerler

  1. Sağtur Plaj
  2. Tavşan Burnu Tabiat Parkı
  3. Saplı Ada
  4. Akbük
  5. Çamlaraltı Koyu
  6. İncekum Plajı
  7. Haydar Koyu
  8. Milet Ören Yeri
  9. Bafa Gölü
  10. Söke
  11. Milas
  12. Bodrum

Didim’de Gezilecek Tarihi Yerler

  • Apollon Tapınağı
  • Milet Antik Kenti
  • Milet Tiyatro
  • Serapis Tapınağı ve Bouleuterion
  • Bafa Gölü
  • Herekleia Antik Kenti
  • Latmos Kaya Mezarları
  • İlyas Bey Külliyesi Hamamı

Didim gezi planınız nasıl olmalı. İlk olarak Didim’de 1 gününüz varsa Didim merkez gezilecek yerler listemdeki ilk 5 yeri görmenizi öneririm. Bu yerlerden en önemlisi tabi ki Apollon Tapınağı. Benim 1 gün vaktim var denize girmek istiyorum derseniz merkezdeki Altınkum Plajı’nı ya da Polis Moral Kampını tavsiye ederim.

Didim’de 2 gün vaktiniz varsa Didim merkeze ek olarak yine merkeze yakın koyları keşfedebilirsiniz. 3 gün vaktiniz var ise merkez gezilecek yerlere ek olarak Akbük tarafını tavsiye edebilirim. Son olarak Didim’de 5 gün ya da 1 haftaya kadar zamanınız varsa Didim’e yakın konumda yer alan Söke ve Milas ilçelerini gezmenizi öneririm. Hadi şimdi detaylara geçelim. Listemin en önemli tarihi yeri olan Apollon Tapınağı ile giriş yapalım.

Didim’de Nereler Gezilmeli ?

Apollon Tapınağı

Didim’e yolunuz düştüyse, sizi antik dünyanın mistik atmosferine götürecek bir yer var: Apollon Tapınağı. Didyma Antik Kenti’nin kalbinde yer alan bu tapınak, döneminin en önemli kehanet merkezlerinden biriymiş. Tapınağa gelen kahinler kehanet avlusunda kutsal suyla yıkanır, gazlarla ve defne yapraklarıyla transa geçerek fal bakarlarmış.

Tapınağa adım attığınızda, o devasa sütunlar tüm heybetiyle sizi karşılıyor. Her biri yaklaşık 20 metre uzunluğundaki bu sütunlar, geçmişin görkemini gözler önüne seriyor. Tapınağın en önemli ve etkileyici sembollerinden biri ise Medusa başı. Mitolojide, Medusa’nın bakışlarının insanları taşa çevirdiğine inanılıyor, bu yüzden antik dönemde özel yerleri kötülüklerden korumak için Medusa kabartmaları, resimleri kullanılıyormuş. Burada her taş, her oyuk bir hikaye anlatıyor; Apollon’un görkemi, Medusa’nın hikayesi, antik dünyanın gizemleri… Eğer mitoloji ve tarihle aranız iyiyse, burası sizi büyüleyecek.

Apollon Tapınağı’nı müze kart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Araç park yeri sorunu bulunmuyor. Konum burada.

Cumhuriyet Meydanı

didim merkez gezilecek yerler

Didim Cumhuriyet Meydanı, Didim’in merkezi ve en canlı bölgelerinden biri. Özellikle akşam Didim’de ne yapılır derseniz bu meydanda arkadaş grubunuz ya da ailenizle takılabilirsiniz. Cumhuriyet Meydanı, yerel halkın buluşma noktası ve turistler için popüler bir durak. Burası çok büyük bir alan. Kocaman Türk bayrağı ve Atatürk heykeli var. Meydanın hemen önünde I❤️Didim yazısı var. Burada her türlü etkinlik yapılıyor. Meydanın etrafında çeşitli kafe, restoran ve dükkanlar bulunuyor. Ayrıca, meydan çeşitli kültürel etkinliklere, konserlere ve festivallere ev sahipliği de yapıyor. Dediğim gibi akşam Didim’de gezilecek yer arıyorsanız burası uğrayabileceğiniz bir yer. Meydanın konumu burada.

Altınkum Plajı

didim merkez plajları

Didim deyince akla ilk gelen yer Altınkum Plajı olabilir. Tam 2 kilometre boyunca uzanan bu sahil, altın rengi incecik kumlarıyla gerçekten adını hak ediyor. Yavaş yavaş derinleşen denizi, yüzme bilmeyenler, çocuklar için gayet güvenli. Ama sakinlik arayanlar için bir uyarı: Altınkum’un ünü Didim sınırlarını aşmış durumda, bu yüzden yaz aylarında neredeyse iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalık. Yine de, her köşede bulabileceğiniz şezlong kiralama noktaları, kafe ve restoranlar, duş ve tuvalet gibi olanaklarla plaj keyfi için ihtiyacınız olan her şey elinizin altında. Ben bu denli aşırı kalabalık plajlardansa daha az bilinen koyları tercih ediyorum. Kalabalık, canlılık seviyorsanız Altınkum Plajı sizi bekler.

Didim Amfi Tiyatro

Didim Gezi Rehberi

Didim’de bazı noktalarda koylar sayısal olarak ifade ediliyor. Biz de Didim’de gezerken Didim yerlileri tarafından 1. 2. gibi koylara gidin denilince biraz durumu karıştırdık ama sonrasında olayı çözdük. Her yerin farklı bir adeti var ne yapalım. Tabi koy ve plaj sayısı çok olunca insanlar isim vermekte zorlanıyor herhâlde dedik.😂

Didim merkezde marinaya giderken bu bahsettiğim yan yana olan 3 koyu görebiliyorsunuz. Bu koylardan en çok tercih edileni 2. ve 3. koy oluyor. Yazın buralar oldukça kalabalık. Güzel yer için sabah erken saatlerde hareket etmenizde fayda var. 2. koyun hemen üstünde Amfi Tiyatro var. Zaman zaman burada etkinlikler yapılabiliyor. Amfi tiyatronun olduğu yerde bir de yeşillik alan var dilerseniz burayı da kullanabilirsiniz. Altınkum Plajı’na alternatif yer arıyorsanız Amfi Tiyatro’nun olduğu yerdeki koyları tercih edebilirsiniz. Konum burada.

Didim Marina

Didim Gezi Rehberi

Gezilecek yerler içeriklerimizi oluştururken tam liste çıkarmaya özen gösteriyoruz. Çünkü herkesin ihtiyaçları, beklentileri farklı. Bizim çok da hoşlanmadığımız bir yere bir başkası ihtiyaç duyabilir ya da sevebilir. Yani 20 maddelik bir liste çıkardığımızda bu demek değil ki hepsine gidin! Zaten bu blogun çıkış amacı deneyimlerimizi sizinle paylaşmak. Olumlu deneyimler kadar olumsuzlar da hatta belki daha fazla önemli. Bu girizgahtan da anlayacağınız üzere Didim Marina pek de beğenmediğimiz bir nokta oldu. Genelde marinalar mini avmler olduğu için uğrayıp turlamayı severiz. Burada da öyle olacağını düşündük ama ne yazık ki Macro market ve bir kahveci dışında hiçbir şey yok. Yani burayı listeye almanıza bence gerek yok.

Manastır Koyu

didim manastir koyu

Didim deniz bakımından pek çok koy ve plaja sahip. Fakat özellikle rüzgar ve kalabalık etkisi bizde negatif bir izlenim yarattı. Tabi bunda konumsal deformasyonun payı büyük. Muğla’da yaşayınca ve zaten ülkenin en güzel koylarında yüzünce insan kolay kolay başka yeri beğenemiyor. Manastır Koyu da gör geç yaptığımız, yüzmeyi tercih etmediğimiz bir yer oldu. Didim’e yaklaşık 10 km mesafede bulunan koyun yolu biraz bozuk, biz öğleden sonra oradaydık ve deniz inanılmaz dalgalıydı. Sabah saatlerinde daha sakin oluyordur muhtemelen. Koyda şezlong, şemsiye kiralama imkanı var. Kendi olanaklarınızla da takılabilirsiniz. Konum burada.

Cennet Akvaryum Plajı

Cennet Akvaryum Plajı

Akvaryum Cennet Koyu, Didim’in diğer koylarına göre çok daha sakin. Denizi epey berrak, tam olarak adıyla müsemma. Altınkum’un kalabalığından kaçmak isterseniz burada serinleyebilirsiniz. Koyun girişinde sizi taşlık bir alan karşılıyor, ama birkaç metre sonra incecik kumlara basmaya başlıyorsunuz. Suyu oldukça sığ. Çocuklu aileler için iyi bir seçenek, ama dikkat: Arada balıklar ısırabiliyor. Arabanızla neredeyse sahile kadar inip, kendi ekipmanlarınızla rahatça kamp kurabilirsiniz. Küçük bir işletme var, şezlong şemsiye kiralayabilirsiniz. Koyun dezavantajlarından bir diğeri ise yol kenarı olması. Arabalar geçtiğinde toz kalkıyor ve rahatsız ediyor. Her güzelin bir kusuru vardır diyerek tercih edebilirsiniz.😊 Konum burada.

Didim Polis Moral Kampı

didim polis morak kampı

İçerisinde 7 adet koy bulunan Didim Polis Moral Kampı bizim de Didim tatilimizde güzel deniz bulma umuduyla uğradığımız yerlerden biriydi. 1 ve 2. koyda öğrenci eğitimleri olduğu için kapalı oluyormuş. Koyları gezmeye ise tersten yani 7. koydan başladık. Öncelikle aşırı kalabalık, yani burası aynı zamanda polis kampı olduğu için hem konaklama yapanlar hem dışarıdan günübirlik gelenler ile iğne atsan yere düşmeyecek bir durumdaydı. Hani kulaç atsan birine çarparsın o derece. Bu benim için negatif bir durum olsa da sizin için olmayabilir. Ama imkanlar bakımından rahat olduğunu söyleyebilirim. Koylarda şezlong&şemsiye kiralama olanağı, duş, kabin, tuvalet var. Ayrıca yeme içme için de kampın cafe ve restoranları var. Fiyatlar ortalama.

Koylara yukarıdan baka baka 3. koya kadar geldik. Diğer koylarda denize kıyıdan girilirken 3. koyda merdivenlerle derinden giriliyor. Bu nedenle de diğer koylara göre daha sakindi. Bütün gün o koy senin bu koy benim gezip ayağımızı bile sokmadığımız için sıcaktan kavrulduk e hadi madem burada suya girelim dedik. Fena değildi. Bu arada kamp alanına giriş ücreti kişi başı 200 TL. Kamu personellerine ise yarı ücret. Kalabalığı çok gözetmezsek Didim’de denize girilecek en iyi yerler arasında burayı ilk 3’e koyarız. Konum burada.

Demiryol İş Plajı

demiryol iş plajı

Demiryol İş Plajı, Didim’in temiz ve sakin plajlarından biri. Denizin sığlığı, çocuklu aileler için ideal. Kumsal, Altınkum kadar uzun olmasa da geniş ve kullanışlı; yer yer taşlı olsa da, denize giriş oldukça rahat. Şezlong ve şemsiye kiralama olanağı var bu da size konforlu bir plaj günü vaat ediyor. Plajda market, gözleme, wc ve mescit gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak her şey mevcut. Soyunma kabini ve tuvaletler de var. Park yeri bulmak biraz zorlayıcı olabilir, bu yüzden otelin arkasına park edip kısa bir yürüyüş yapmanız gerekebilir. Hafta içi ziyaret ederseniz, plaj daha sakin ve deniz daha berrak oluyor. Demiryol İş Plajı, Didim koyları ve plajları içinde tercih edebileceğiniz bir seçenek. Konum burada.

Sağtur Plaj

Didim'de Ne Yapılır

Sağtur Plajı bu bölgede bilinen en popüler plajlardan biri. Bu plaj dışında Kırkevler Plajı ve Zırtlandeliği de tercih edilebilesi plajlar arasında. Didim merkeze yakın koylardan biri olan Sağtur Plajı’nın denizi oldukça temiz ve sığ. Çocuklu aileler için son derece uygun. Plajın hemen arkasında 3 harfli marketlerden biri var. Aynı zamanda plajın hemen arkasındaki işletmede tuvalet ve duş ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Dilerseniz kendi imkanlarınızla da Sağtur’da takılabilirsiniz. Plajın haritadaki konumu burada.

Tavşan Burnu Tabiat Parkı

Didim'de Ne Yapılır

Eğer doğayla buluşmak istiyor, Didim’de kamp alanı arıyorsanız Tavşanburnu Tabiat Parkı tam size göre. Didim Yalıköy’de yer alan bu saklı cennette, deniz ve ormanın kucaklaştığı bir tatil sizi bekliyor. Burada, sabahları kuş cıvıltılarıyla uyanacak, gün boyunca mavi bayraklı denizin keyfini çıkaracaksınız. Kamp alanında wc, duş, elektrik, market ve kafeterya gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tüm imkanlar mevcut. Kendi çadırınızı kurabilir, karavanınızla gelebilir ya da belediyenin sunduğu kiralık çadırları tercih edebilirsiniz. Üstelik Didim merkeze sadece 6.5 km uzaklıkta olması, hem doğanın içinde hem de merkeze yakın olmanın keyfini sunuyor. Tavşanburnu Tabiat Parkı, doğa ve deniz tutkunları için mükemmel bir kaçış noktası. Konum burada.

Saplı Ada

saplı ada

Saplı Ada ile birlikte Didim’in Akbük bölgesine geçiyoruz. Didim Akbük’te de gezilmesi gereken önemli yerler var. Bu yerlerin çoğunu plaj ve koy oluşturuyor. İlk durağımız Saplı Ada. Akbük’te bölgenin en ikonik noktalarından biri olan Saplı Ada kıyıya yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulunan ve yürüyerek ulaşabileceğiniz bir ada. Ada ile kara arası çok sığ olduğundan deniz içinden adaya kolayca yürüyebiliyorsunuz. Ada, sit alanı olarak koruma altında ve M.Ö. 1500’lü yıllarda Ege Denizi’nde meydana gelen devasa bir volkan patlamasının eseri. Öğle sıcaklarında adaya yürümek epey zor olabilir, gün batımında gitmenizi öneririm. Konum burada.

Akbük

Didim Turistik Yerler

Didim’in o kalabalığı, o turistik atmosferi size göre değilse tatilinizi Akbük’te planlayın derim. Sessizlik, doğa ve deniz üçlüsünü arıyorsanız, Akbük’te aradığınızı bulacaksınız. Konaklamanızı bu bölgede seçip, akşam birbirinden keyifli restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Üstelik Akbük, çevresindeki eşsiz koylara da oldukça yakın; bir gün Manastır Koyu’nda denize girip ertesi gün Haydar Koyu’nun serin sularına dalabilirsiniz. Akbük gezilecek yerlerin çoğunu da plajlar oluşturuyor. Deniz için Didim’i tercih edecekseniz Akbük listenizin başında olsun.

Çamlaraltı Koyu

çamlaraltı koyu

Eğer yol kenarı, ayakaltı sahilleri bizim gibi pek sevmeyenlerden, daha sakin koyları tercih edenlerdenseniz burayı Didim tatilinize dahil edebilirsiniz. Çamlaraltı Koyu adıyla müsemma, çam ağaçlarının gölgesinde dinlenip, berrak denizinde serinleyebileceğiniz daha çok ailelerin tercih ettiği keyifli bir koy. Herhangi bir işletme, tuvalet, duş, giyinme kabini gibi olanaklar yok. Yanınıza sandalyelerinizi, atıştırmalık ve içeceklerinizi alıp giderseniz uzun uzun vakit geçirebilirsiniz. Sık sık jandarma dolaşarak orman yangınları için uyarı yapıyor. Zaten uyarmasalar dahi lütfen mangal yakmayın. Bu doğayı gelecek nesillere de bırakalım. Çamlaraltı Koyu’nun konumu burada.

İncekum Plajı

incekum plajı didim

Listemdeki İncekum Plajı ve Haydar Koyu her ne kadar Milas sınırları içerisinde yer alsa da Didim’e çok yakın olmalarından dolayı bu yerleri de Didim’de görülmesi gereken yerler listeme almak istedim. Bu koylardan ilk durağımız İncekum Plajı. İncekum Plajı, Muğla’nın Marmaris ilçesinde de var ama burayı orayla karıştırmayın.

İncekum Plajı’na çam ağaçları ve zeytinlikler arasından giderek ulaşabiliyorsunuz. Yol gayet güzel. Plaja yakın yerde park sorunu yok. Adından da anlaşılacağı üzere burası kumlu bir plaj. Sadece denize girerken ufak taşlar var. Deniz oldukça sakin ve sığ. Çocuklu aileler için uygun bir plaj. Plajda makul ücrete şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Dilerseniz kendi imkanlarınızla da takılabilirsiniz. Didim’de denize girilecek sakin, temiz bir plaj arıyorsanız burası aklınızda bulunsun. Herhangi bir giriş ücreti yok. Konum burada.

Haydar Koyu

Haydar Koyu, Didim gezilecek yerler listemin en özel plajı desem abartmış olmam. Aslında konum olarak Muğla Milas’a bağlı. Ama Didim Akbük’e çok daha yakın olduğu için genelde bu bölgede tatil yapanlar Haydar Koyu’nu tercih ediyor. Belli bir yere kadar araçla gidip, sonrasında park edip 10 dk yürüyerek ulaşıyorsunuz koya. Aslında araç ile gitmeye uygun yolu ama giriş yasak. Belki de böylesi daha iyi.

Biz normalde kumlu denizi pek sevmeyiz, taşlı her zaman daha temiz daha berrak gelir ama buraya kayıtsız kalamadık. İncecik kumları, turkuaz rengiyle mest etti Haydar Koyu bizi.💙 Tam bir yerli Maldivler! Üstelik sığ, metrelerce ilerleseniz de derinleşmiyor, yüzme bilmeyenler, çocuklu aileler için çok ideal. Burası işletmesiz bir koy, o nedenle şezlong&şemsiye, duş, tuvalet, yeme&içme olanakları yok, mutlaka tedarikli gitmeniz gerek. Ayrıca Haydar Koyu, Didim tekne turlarının da duraklarından biri. Tekneler biraz ses kirliliği yaratıyor, yani seyir esnasında müzik olabilir evet ama koya demirlediğinde kapat kardeşim, kendi müzik zevkini herkese dayatamazsın! Ben roman havası eşliğinde yüzmek zorunda mıyım? Oh, atarımı da yaptım bi rahatladım.😄

Bu arada koyda bolca gölgelikli alan da var, ama tabii bu kısımlardan denize girmek kıyıdan girmek kadar konforlu değil, aralarda büyükçe kayalar ve taşlar var, yani nasıl olsa kumsal diye yalın ayak gelmeyin, mutlaka deniz ayakkabılarınızı getirin. Haydar Koyu’nu mutlaka Didim gezilecek yerler listenize ekleyin. Konum burada.

Milet Ören Yeri

Didim Tarihi kültürel Yerler

Didim’de gezilecek tarihi yerlerden biri de Milet Ören Yeri. Burası tarihsel anlamda oldukça önemli bir antik kent. Milet, antik çağda Ionia bölgesinde, Ege Bölgesi’nin güney kıyısında bulunan bir liman kenti olarak biliniyor. Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanana Milet özellikle M.Ö. 7. yüzyıldan itibaren büyük bir önem kazanmış.

Milet’in öne çıkan özellikleri:

  1. Tarihi Önemi: Milet, antik Yunan döneminde önemli bir ticaret ve kültür merkeziymiş. Özellikle felsefe, matematik ve bilim alanında birçok ünlü düşünür ve bilim insanı Milet’te yetişmiş. Thales, Anaximandros ve Anaximenes gibi düşünürler Milet’ten çıkmış.
  2. Planlı Şehircilik: Milet, antik şehir planlamasında örnek gösterilen bir kent. Şehir, M.Ö. 5. yüzyılda ünlü şehir plancısı Hippodamos tarafından yeniden düzenlenmiş. Bu planlama, şehirdeki caddelerin birbirine dik şekilde kesiştiği bir ızgara düzenini içeriyor.
  3. Başlıca Yapılar: 15000 kişilik tiyatro, Serapis Tapınağı, Bouleuterion, Nymphaeum, Limana, Faustina Baths, İlyas Bey Külliyesi Hamamı, Milet Güney Agora

Milet Ören Yeri, oldukça geniş bir alana yayılmış bir yer. Burayı gezmek için en az 2 saat şart. Müze kart burada geçerli. Ayrıca alan içerisinde ziyaret etmeniz gereken bir müze de var. Öğlen sıcağına kalmamaya çalışın. Konum burada.

Bafa Gölü

milas çevresinde gezilecek yerler

Didim gezilecek yerler listemin son durağı olan Bafa Gölü’ne geldik. Bafa Gölü, Aydın ve Muğla illeri arasında yer alan büyük bir tatlı su gölü. Göl, yaklaşık 6500 hektar büyüklüğünde olup, doğal güzellikleri ve tarihî kalıntılarıyla ünlü. Bu göl çevresinde görmeniz gereken çok güzel yerler var. Yani şunu belirtelim Bafa Gölü’ne 1 tam gün ayırsanız yeridir. Şimdi gelelim Bafa Gölü’nün önemli özellikleri ve gezilecek yerlerine.

Bafa Gölü’nün Özellikleri:

  1. Doğal Güzellikler: Bafa Gölü, çevresindeki doğal güzellikler ve zengin bitki örtüsüyle dikkat çekiyor. Göl, dağlar, ormanlar ve sulak alanlarla çevrili ve bu doğal çevre birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
  2. Tarihi Önemi: Göl çevresi, antik çağlarda önemli bir yerleşim yeri olan Heraklia Antik Kenti’ne ev sahipliği yapmış. Bu antik kent, gölün eski bir deniz yolu üzerinde yer alması nedeniyle stratejik bir öneme sahipmiş.
  3. Ekosistem: Bafa Gölü, özellikle kuş gözlemcileri için ilgi çekici bir yer. Göldeki sulak alanlar ve çevresindeki bataklıklar, çok sayıda kuş türü için önemli bir yaşam alanı.

Bafa Gölü Gezilecek Yerler

  • Heraklia Antik Kenti
  • Athena Tapınağı
  • Kale
  • Latmos Antik Kenti ve Mezarları
  • Kapıkırı Köyü
  • Latmos Dağları
  • Yediler Manastırı
  • Kuş Gözlem Alanları

Didim’de gezilecek görülecek yerler listemizin sonuna geldik. Umarım yolunuzu aydınlatıcı, faydalı bir yazı olmuştur. Aydın ve Muğla bölgesi her noktası ile görülmesi ve keşfedilmesi gereken özel yerler. Aşağıda Didim’de nereler gezilir ile ilgili sıkça sorulan sorular var. İyi tatiller diliyorum. 🩴👙⛵

Didim Sıkça Sorulan Sorular

Didim’de gezilecek tarihi yerler nereler ?

Didim’de gezilecek tarihi yerler arasında en önemli yer Apollon Tapınağı’dır. Antik Yunan dönemine ait bu tapınak etkileyici sütunları ve Medusa Heykeli ile ünlü. Ayrıca, Didim’e yakın konumda bulunan Milet Antik Kenti de oldukça önemli bir tarihi yer. Son olarak Bafa Gölü çevresindeki Heraklia Antik Kenti de keşfedilmesi gereken tarihi bir değer.

Didim merkezde nereler gezilmeli ?

Didim merkezde gezilecek yerler arasında Apollon Tapınağı, Cumhuriyet Meydanı, Altınkum ve 3. Koy plajları, Didim Marina ve Atatürk Bulvarı yer alıyor.

Didim’e hangi ay gidilir?

Didim’e gitmek için en uygun zaman genellikle ilkbahar (Nisan ve Mayıs) ve sonbahar (Eylül ve Ekim) aylarıdır. Tabi asıl hedefiniz deniz değil ise. Bu dönemlerde hava sıcaklıkları genellikle 20-30°C arasında. Deniz için Didim’ gidecekseniz Temmuz ve Ağustos ayları sizi bekler. Didim’de kış aylarında ise hava daha serin ve bazı otel ve işletmeler kapalı. Kültür turizmi için bahar ve kış ayları, deniz için ise yaz ayları en uygunu.

Didim’den hangi Yunan adasına gidilir?

Didim’den en yakın Yunan adası Kos Adası‘dır. Didim’den Kos Adası’na feribotla geçiş yapmak oldukça kolay ve bu iki bölge arasında düzenli seferler bulunuyor. Kos Adası, özellikle tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü. Ayrıca Didim’den Yunanistan’ın Leros Adası’na da ulaşım sağlayabilirsiniz.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.