pamukkale gezi rehberi

Pamukkale Gezi Rehberi | Pamukkale Gezilecek Yerler

Beyaz bir rüyadan uyandık desem hiç de abartmış olmam sanırım. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel doğal ve tarihi noktalarından biri olan Pamukkale’de dolu dolu 2 gün geçirdik ve hemen bilgisayar başına geçip tüm deneyimlerimizi size aktarmaya geldik. Pamukkale gezi rehberi başlıklı bu yazım hem bilgi açısından hem de deneyim açısından sizi fazlasıyla doyuracak. Burada deneyim kısmı çok daha önemli çünkü Pamukkale’de işinizin kolay olması gerekiyor. Kolay olmalı çünkü Pamukkale düşündüğünüzden çok daha büyük bir alana sahip. Burada gezerken bir stratejinizin olması şart. Olmazsa emin olun zorlanırsınız ve Pamukkale’den harap ve bitap şekilde ayrılırsınız.

İyi bir Pamukkale gezi planı demek seyahatinizin çok daha keyifli geçmesi demek. Pamukkale dediğim gibi büyük bir alana sahip. Bu alanda hem bembeyaz travertenler hem de Hierapolis Antik Kenti var. Hierapolis de görüp görebileceğiniz en geniş antik kentlerden biri. Hem bu antik alanda hem de travertenlerde çok fazla dikkat etmeniz gereken madde var. Hele çocuklu bir aile iseniz ekstra hassas olmanız lazım.

Önemli Not: Biz Pamukkale’de az kişinin bildiği müthiş bir deneyimin altına imza attık. Pamukkale balon turuna katılarak travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti’ni havadan izledik. Ayaklarımız yerden kesildi deyimi resmen Pamukkale’de gerçek oldu. Bu deneyimimizle ilgili her şeyi “Pamukkale Balon Turu” başlıklı yazımızda kaleme aldık. Eğer vaktiniz ve imkanınız varsa bu aktiviteyi muhakkak yapmanızı tavsiye ediyorum. Detaylar aşağıda olacak.

Pamukkale Gezi Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey

pamukkale hakkında bilgi

Pamukkale gezi rehberimde yok yok. Bu rehberimde en temel nüanslar da var en geniş ayrıntılar da. Yani çıktısını alıp yola çıkabileceğiniz bir yazı.😂 Rehberimde çok detay var ama en kıymetli yer bana göre Pamukkale gezi planı ve Pamukkale gezilecek yerler kısmı. Pamukkale’ye 3 kere gitmiş biri olarak fazlasıyla tecrübe kazandık. Aklıma gelmişken Pamukkale’de dikkat edilmesi gereken hususlar da çok önemli. Hepsini aşağıda çok detaylı şekilde anlatacağım. Lafı uzatmadan rehberime geçeyim.

Pamukkale Hakkında Kısa Bilgi

Türkiye’nin doğal güzelliklerinin en başında gelen Pamukkale, traverten adı verilen beyaz kalker teraslarıyla ünlü. Bu travertenlere uzaktan bakınca sanki biri almış bu beyaz yapıyı dağa yapıştırmış gibi duruyor. Bu doğal yapı bizde öyle bir izlenim oluşturdu.😊 Travertenler arasında yürüyünce de bu oluşumun ne kadar büyüleyici olduğunu anlıyorsunuz. Bir yanda bembeyaz kayaçlar diğer yanda bu travertenlerin aralarından akan su ve bu travertenlerle oluşmuş doğal havuzlar. Muhteşem bir güzellik.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale’nin isminin nereden geldiğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Travertenlerin pamuğa benzer görünümünden ismini alan Pamukkale, termal sulara da ev sahipliği yapıyor. Bu bölgede sadece Pamukkale’de değil çevre yerlerde de özellikle Karahayıt bölgesinde termal sular çıkıyor. Doğal güzelliğe ek olarak Pamukkale’de Hierapolis Antik Kenti de bulunuyor. Hierapolis, antik bir Roma kenti ve Pamukkale travertenlerinin üst tarafında yer alıyor. Bu antik kentte dünyada eşine rastlanılmayan antik bir havuz bulunuyor ki off da off.

Pamukkale Nerede?

pamukkale nerede

Pamukkale Nerede? Pamukkale, Denizli iline bağlı bir ilçe. Pamukkale ile Denizli arası oldukça yakın. Denizli merkezden Pamukkale’ye sadece 21 km’lik yaklaşık 25 dakika süren bir yol var. Yol gayet güzel ve konforlu. Pamukkale Travertenleri de Pamukkale ilçesinin tam karşısında bulunuyor. Yani köy ile travertenler iç içe. Köylülerin en temel geçim kaynağı da doğal olarak turizm olmuş.

Tam bu noktada Pamukkale için bir eleştirimiz olacak. Dünyaca ünlü travertenlere sahip olan Pamukkale ilçesinin ne yazık ki gelişmişlik seviyesi çok hoşumuza gitmedi. Buradaki tesislerin durumu çok iç açıcı değil. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bir ilçenin çok daha gelişmiş, çok daha iyi bir alt yapıya sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu yozlaşma olarak asla düşünmeyin sadece turizm sektörünün gelişmişliği açısından düşünün. Bu kadar yüksek bir turizm potansiyeline sahip bölgenin çok daha iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.

Yukarıda dediğim gibi Pamukkale ilçesi Denizli merkeze oldukça yakın konumda. İlçenin coğrafi olarak güneyinde Tavas ilçesi, batısında Buldan, Sarayköy ve Merkez efendi ilçeleri, doğusunda Çal ve Honaz ilçeleri bulunuyor. Aşağıda Pamukkale ile önemli yerler arasındaki mesafeyi bulabilirsiniz. Son olarak aklınızda bulunması açısından Pamukkale ilçesinde konaklamaya alternatif olarak Denizli merkezi de değerlendirebilirsiniz. İki yer arası çok yakın olduğundan mesafe noktasında işiniz oldukça kolay.

  • Pamukkale ile Denizli merkez arası uzaklık 21 km,
  • Pamukkale ile İzmir arası uzaklık 225 km,
  • Pamukkale ile İstanbul arası uzaklık 575 km,
  • Pamukkale ile Antalya arası uzaklık 240 km,
  • Pamukkale ile Ankara arası uzaklık 475 km,
  • Pamukkale ile Muğla arası uzaklık 160 km.

Pamukkale’ye Nasıl Gidilir?

pamukkale gezi planı

Pamukkale’ye Uçak İle Ulaşım

Pamukkale’ye nasıl gidilir sorunuza ilk olarak Pamukkale uçak seferleri ile başlayalım. Uzak bir yerden Pamukkale’ye gidecekseniz ulaşım için en pratik yol uçak ile ulaşım. Uçakla Pamukkale’ye gitmek isterseniz en yakın havalimanı olan Denizli Çardak Havalimanı’na inmelisiniz. Denizli’ye alternatif olarak İzmir Annan Menderes Havalimanı’nı da değerlendirebilirsiniz. Türk Hava Yolları, AJet ve Pegasus firmalarının bu havalimanlarına her gün düzenli seferleri bulunuyor. Havalimanı ile Denizli merkez arasında HAVAŞ kullanarak merkeze sonrasında da Pamukkale’ye geçebilirsiniz.

Pamukkale’ye Otobüs İle Ulaşım

Pamukkale’ye otobüsle gitmek isterseniz; Pamukkale, Has Turizm, Uludağ, Kent Turizm ve Yeni Adana gibi otobüs firmalarının Denizli seferlerinden yararlanabilirsiniz. Denizli Otogarı ile Pamukkale arası yaklaşık 18 km. Pamukkale’ye yarım saatlik bir yolculuk sonucunda otobüs, minibüs ve taksi seçeneklerini kullanarak gelebilirsiniz. Denizli otogarından her 20 dakikada bir kalkan Denizli – Pamukkale minibüslerinden yararlanarak Pamukkale merkezine ulaşabilirsiniz.

Pamukkale’ye Tren İle Ulaşım

Pamukkale’ye tren ile ulaşım imkanı da var. Zamanınız genişse ve Pamukkale’ye trenle gelmek istiyorsanız İstanbul – Denizli (Pamukkale Ekspresi) tren seferlerini tercih edebilirsiniz. Tren yolculuğu yaklaşık 12 saat sürüyor. 12 saatlik yolculuktan sonra Goncalı Tren İstasyonu’na ulaşıyorsunuz. Goncalı Tren İstasyonu ile Pamukkale arası 11 km. Buradan da taksiyle Pamukkale’ye geçebilirsiniz. Pamukkale tren seferleri için www.tcdd.gov.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.

Pamukkale’ye Özel Araç İle Ulaşım

Pamukkale’ye çevre illerden gidecekseniz en hızlı yol kendi aracınızı kullanmak olacaktır. Pamukkale yolu gayet güzel ve sorunsuz. Pamukkale içinde de genel itibariyle park sorunu bulunmuyor. Yine de dikkatli olun. Çünkü trafik polisleri yanlış yere park edenleri affetmiyor.

Pamukkale’ye Ne Zaman Gidilir?

pamukkaleye ne zaman gidilir

Pamukkale’ye Ne Zaman Gidilir? Bu sorunun cevabı oldukça önemli. Çünkü Pamukkale şartları insanı genel olarak zorlayan faktörlerle dolu. Bu faktörlerin başında da güneş geliyor. Mayıs – Ekim ayları arasında Pamukkale yanıyor desem yanılmış olmam. Yaz aylarında buraya gidecekseniz çok dikkatli olmalısınız. Çünkü sıcaktan buharlaşabilirsiniz. Eğer yazın gitme dışında alternatifiniz yoksa muhakkak sabah erken saatlerde ya da saat 16’dan sonra Pamukkale Travertenlerine giriş yapın. Sıcakta gezecekseniz yanınıza şapka, çok ince bir eşarp ve güneş kremi almayı unutmayın. Yoksa başta kollarınız olmak üzere güneş yanığı durumu olabilir. Biz yandık siz yanmayın.😂

Pamukkale’ye en ideal gitme zamanları bence Mart-Nisan ve Ekim-Kasım dönemleri. Bu ayları tercih ederseniz püfür püfür esen rüzgar eşliğinde Pamukkale’yi gezebilirsiniz. Kış ayları da diğer bir alternatif. Ama soğuk faktörünü göz önünde bulundurmanızda fayda var. Özetle Pamukkale’ye bahar aylarında gitmek en güzeli. Yaz aylarında burayı ziyaret edecekseniz güneş faktörünü muhakkak göz önünde bulundurun.

Not: Pamukkale’de dünyanın en özel yerlerinden biri olan ve aşağıda anlatacağım Kleopatra Antik Havuzu’na sahip. Burada yıl boyunca sıcaklığı değişmeyen termal bir havuz var. Kışın soğuk havada buraya girmek güzel bir fikir olabilir aklınızda bulunsun. Yazın ise travertenlerde bulunan doğal havuzlara girme imkanınız bulunuyor. Travertenlerde teras gibi havuzların üst tarafında bulunan havuzların suyu daha serin. Yazın girdiğinizde coss olabilirsiniz. Hazırlıklı gelin ve yaz sıcağında serinlemek için bu havuzlara girin.

Pamukkale Gezi Planı

Yazımın en önemli kısmına geldik. Pamukkale gezi planı her açıdan oldukça önemli. Çünkü burayı doğru bir strateji ile gezmeniz çok rahat bir seyahat geçirmenizi sağlayacak. Bana göre Pamukkale tam hafta sonu gezilmelik bir yer. 2 gün içinde Pamukkale’yi ve etrafını detaylı şekilde gezip evinize dönebilirsiniz.

Hedefinizde sadece Pamukkale Travertenleri varsa size 1 gün bile yeter. Ben aşağıda size 1 günlük ve 2 günlük Pamukkale gezi planı sunacağım. Hangisi gezi planınıza uygunsa onu tercih edebilirsiniz. Bir de traverten bölgesinde nasıl gezmelisiniz noktasında ince ipuçları vereceğim. Ki alan çok büyük olduğundan bu ipuçları çok önemli belirteyim.

1 Günlük Pamukkale Planı

  • Pamukkale Travertenleri, Hierapolis Antik Kenti (Yarım Gün)
  • Karahayıt ya da Laodikeia Antik Kenti (Yarım Gün)

2 Günlük Pamukkale Planı

  • Denizli merkez ve Laodikeia Antik Kenti (1 gün)
  • Pamukkale Travertenleri, Hierapolis Antik Kenti ve Karahayıt (1 Gün)

Pamukkale gezi planınızda Laodikeia Antik Kenti olmalı diye düşünüyorum. Çünkü bu antik kent oldukça ihtişamlı ve büyük bir yer. Pamukkale’ye kadar gitmişken burayı görmenizde fayda var. Yine de çok kısıtlı vaktiniz varsa burayı pas geçip sadece travertenleri gezebilirsiniz. 2 günlük planınızda olabilecek Denizli merkez için ise “Denizli Gezilecek Yerler” başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz. Şimdi gelelim bir diğer önemli kısma yani Pamukkale Travertenlerini nasıl gezmelisiniz konusuna.

Pamukkale Travertenleri’nin hemen üst kısmında Hierapolis Antik Kenti bulunuyor. Travertenlerin ve Hierapolis’in bulunduğu alan oldukça büyük ve yürümesi oldukça zahmetli. Fakat vereceğim taktikle işiniz burada çok daha kolay olacak. İlk olarak şunu belirteyim; Pamukkale Travertenleri’nin 3 girişi bulunuyor. 1. giriş yaya girişinin olduğu ve Pamukkale Travertenleri ‘ne direkt giden yaya giriş yolu, 2. giriş araba ile gidebileceğiniz ve Hierapolis Antik Kenti’ne çıkan Güney Kapısı, 3. giriş ise yine araba ile gidilen ve Hierapolis’in diğer tarafına çıkan Kuzey Kapısı. Bu üç girişte birbirine bağlı. Birinden girdiğinizde diğerinden çıkabiliyorsunuz. Ama bu çok zahmetli ve yorucu oluyor. Peki ne yapmalısınız ?

pamukkale
Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti

İlk olarak Pamukkale Travertenleri’nin aşağı kısmı olan yaya girişinden giriş yapıp travertenleri görmenizi tavsiye ediyorum. Travertenleri görüp tekrar aynı kapıdan çıkış yapıp araba ile güney kapısından tekrar alana giriş yapmanızı ve burada travertenlere uğramadan sadece Hierapolis Antik Kenti’ni gezip tekrar aynı kapıdan çıkmanızı öneriyorum. Neden mi ?

İlk olarak travertenlerin aşağı tarafı daha az kalabalık. Tur firmaları genel olarak güney ve kuzey kapıları seçtiğinden Hierapolis sonrası insanlar travertenlere iniyor bu da travertenlerin üst tarafının çok daha kalabalık olmasına neden oluyor. Dolayısıyla ilk yaya girişinden girip aşağıdaki travertenleri görüp yaya kapısından tekrar çıkış yapmanız daha mantıklı. İkinci olarak alt taraftaki travertenler bana göre çok daha güzel ve çok daha beyaz. Burada diğer kısımlara göre daha güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Üçüncü olarak Hierapolis çok büyük bir alana yayılmış. Travertenler sonrası burayı hemen gezmeniz çok yorulmanıza neden olur. Hele bir de güneş faktörü varsa işiniz daha zor.

Yaya yolundan travertenleri gezip yine aynı yerden çıkış yaptıktan sonra Güney Kapısı’ndan sadece Hierapolis’i gezmeniz daha mantıklı. Peki Hierapolis’i gezmek için kuzey kapısını mı güney kapısını mı tercih etmelisiniz? Bana göre Hierapolis’i gezmek için Güney Kapısı‘nı tercih etmelisiniz. Çünkü Kuzey Kapısı ile Hierapolis’in ana gezilecek yerler arasındaki mesafe çok daha uzun.

Pamukkale Travertenleri gezi planınız böyle olmalı. Tabi yukarıda verdiğim taktik arabası olanlar için geçerli bir durum. Aracınız yoksa yaya girişinden ilk önce travertenleri sonra da yürüyerek Hierapolis’i gezmenizi sonrasında da tekrar yaya girişinden çıkış yapmanızı tavsiye ediyorum. Çocuklu bir aile iseniz ve aracınız varsa yukarıda bahsettiğim yolu denemeniz sizin için faydalı olur. Aklınıza şu soru gelebilir: Müze kartla aynı günde farklı kapılardan Pamukkale’ye giriş yapılabiliyor mu ? Cevap evet. Biz denedik sorun olmadı. Sadece görevlilerden yardım alın yeter.

Pamukkale travertenlerini gezme planınız böyle olursa rahat edersiniz diye düşünüyorum. Eğer sizin de taktiğiniz ya da gezi planı öneriniz olursa aşağıda yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Pamukkale Gezilecek Yerler Haritası

Pamukkale Gezilecek Yerler Haritası (Numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)

Pamukkale Gezilecek Yerler Haritası

  1. Pamukkale Piknik Alanı
  2. Pamukkale Travertenleri
  3. Hierapolis Antik Kenti
  4. Hierapolis Antik Tiyatrosu
  5. Kleopatra Antik Havuz
  6. Apollon Tapınağı
  7. Hierapolis Arkeoloji Müzesi
  8. Pamukkale Seyir Terasları
  9. Karahayıt Kırmızı Su
  10. Laodikeia Antik Kenti

Pamukkale gezilecek yerler haritasındaki yerleri yukarıda anlattığım taktiğe göre sıraladım. Yani hedefinizde ilk olarak travertenler sonra da Hierapolis Antik Kenti olmalı. Travertenleri ilk etapta sabah erken saatlerde gezmeye çalışın. Çünkü güneşin etkisi bu saatlerde daha az. Öğleden sonra beyazın da etkisiyle güneş vücudunuz üzerinde daha etkili oluyor. Haritayı direkt telefonunuzda görmek için bağlantıyı buraya bırakıyorum. Şimdi Pamukkale gezilecek yerler listesinin detaylarına geçelim.

Pamukkale Gezilecek Yerler

Pamukkale Piknik Alanı

pamukkale fotoğraf noktası

Pamukkale gezilecek yerler listeme bir piknik alanı ile başlıyorum. Bu alanı gidin piknik yapın diye yazmadım.😂 Tabi dileyen piknik de yapabilir ama burayı asıl yazmamın nedeni buranın iyi bir fotoğraf noktası olması. Özellikle sabah sıcak hava balonları ile birlikte bu alanda çok güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Tabi bunun için sabah 6 gibi bu alanda olmalısınız.

Bu piknik alanı travertenlerin hemen altında kalıyor. Aracınızı park edecek yerler var. Burada küçücük bir göl de var ve travertenlerle birlikte manzara çok güzel oluyor. Pamukkale’de balonlarla beraber güzel fotoğrafım olsun diyorsanız bu alanı değerlendirmenizi tavsiye ederim. Güzel fotoğraflarınız olursa instada beni etiketlemeyi unutmayın.😊 Bu alanın konumu burada.

Pamukkale Travertenleri

pamukkale travertenleri

pamukkale travertenleri

Pamukkale demek traverten demek, bembeyaz pamuk gibi bir rüya demek. Dünyada bir kaç örneği olsa da Pamukkale Travertenleri hem oluşumuyla hem de Hierapolis Antik kentiyle dünyanın en önemli doğal ve tarihi miraslarından biri.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri bembeyaz yapısı ve şifalı sularıyla pek çok hastalığa iyi geliyor. Özellikle gün batımında beyaz renk turuncuyla buluşuyor ve ortaya muhteşem görüntüler çıkıyor. Travertenlerin oluşturduğu bir çok doğal havuz var. Burayı çıplak ayakla geziyorsunuz. Bir yanda tertemiz bir su diğer yanda bembeyaz doğal havuzlar. Travertenlerde her havuza giremeseniz de bazı havuzlara girip yüzebiliyorsunuz. Muhteşem bir duygu. Türkiye’de yaşayan her vatandaşın burayı 1 kez de olsa görmesi gerekiyor.😍

Pamukkale Travertenleri’nin Oluşumu

Pamukkale Travertenlerinin nasıl oluştuğu herkesin merak ettiği bir konu. Travertenler, yer altı sularında bulunan kalsiyum karbonatın buharlaşması ve yeryüzünde oksijenle buluşmasıyla oluşmuş. Kalsiyum karbonat, halk arasında kireç taşı olarak bilinen bir tür kimyasal bileşik. Bu doğal oluşum zamanla yayıla yayıla teras halini almış. Teraslar da termal sularla beraber doğal havuzla oluşmuş.

Uyarı: Travertenleri gezerken ayakkabı ve terlik giymek yasak. Bu konuda hassas olun. Bu doğal mirasımıza iyi sahip çıkın.

Pamukkale Travertenleri’nin Özellikleri
  1. Doğal olarak oluşmuş bir yapı
  2. Yapısında kalsiyum karbonatı var ve beyaz renkli.
  3. Basamaklı, teraslı bir yapıya sahip
  4. Sıcak su kaynakları ve havuzlar var.
  5. Termal sular şifa kaynağı.
  6. UNESCO Dünya Mirası’nda yer alıyor.
  7. Hemen üstüne Hierapolis Antik Kenti yer alıyor.
  8. Kleopatra antik havuzu burada.
Pamukkale Travertenleri Hangi Hastalıklara İyi Geliyor?

Pamukkale’de yer alan traverten havuzlarındaki ve antik havuzdaki termal su; doktor muayenesini takiben hastanın durumuna uygun olarak kalp-damar sertliği, tansiyon, romatizma, raşitizm, felç, deri, göz, sinir sistemi ile damar hastalıkları, damar iltihabı gibi hastalıklara iyi geliyor. Yazın hava çok sıcak olacağından havuzdaki ekstra sıcak olan suya dikkat edin.

Pamukkale’de Yüzmek Serbest mi?

Pamukkale Travertenleri’nde yüzmek serbest. Ama her travertene cumburlop giremiyorsunuz. Belli travertenlerde oluşan havuzlarda yüzebiliyorsunuz. güvenlik her yerde var. Yasaklı yerlerde havuza girmeyin.

Pamukkale Travertenleri Giriş Ücreti

2024 yılında Pamukkale Travertenleri’nin girişi için müze kartınızın olması lazım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları artık ödeme yaparak müzelere giremiyor. Müze kart her yerde şart. Müze kart alarak Pamukkale’ye kolayca giriş yapabilirsiniz. Pamukkale’de bulunan antik havuzda da müze kart geçerli ama tam olarak değil. Normalde buranın giriş ücreti 200 TL. Ama müze kart sahipleri 80 TL ödeyerek havuza girebiliyor. Kalan diğer yerler için ekstra bir ücret talep edilmiyor.

Hierapolis Antik Kenti

pamukkale hierapolis haritası
Pamukkale Hierapolis Haritası

Pamukkale’de bulunan travertenler dünyanın bir kaç noktasında var ama Pamukkale’yi bu kadar özel kılan şey travertenlerin hemen üst kısmında bulunan Hierapolis Antik Kenti. Bu antik kent Anadolu topraklarında görebileceğiniz en güzel antik kentlerden biri. Hele bir tiyatrosu var ki dillere destan.

Biz Hierapolis Antik Kenti’ne yukarıda anlattığım üzere güney kapısından giriş yaptık. Eğer aracınız varsa dediğim yolu tercih edin yoksa da yaya girişinden ilk olarak travertenleri görün sonra Hierapolis Antik Kenti’ne doğru yol alın.

Hierapolis Antik Kenti’nin Tarihi

Hierapolis Antik Kenti tarihsel süreçte Holy City yani Kutsal Kent olarak biliniyor. Kent oldukça geniş bir alana yayılmış. Kentte bir çok tapınak ve dini yapı bulunuyor. Antik coğrafyacı Strabon ile Ptolemaios verdikleri bilgilerde, Karia bölgesine sınır olan Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı ile Hierapolis’in bir Frigya kenti olduğunu ileri sürmüş. Kentin tarihi hakkında bilgilerin kısıtlı olmasına karşın; Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından MÖ. II. YY. başlarında kurulduğu ve Bergama’nın efsanevi kurucusu Telephosun karısı Amazonlar kraliçesi Hieradan dolayı Hierapolis adını aldığı tahmin edilmektedir.

Hierapolis deprem kuşağı üzerinde bulunan bir kent. Kent Roma imparatoru Neron döneminde yaşanan depremde büyük zarar görmüş. Diğer yaşanan depremlerle beraber kent, tüm Hellenistik niteliğini kaybetmiş ve tipik bir Roma kenti görünümü almış. Hierapolis Roma döneminden sonra Bizans döneminde de çok önemli bir merkez olmuş. Bu önem, MS. IV. yüzyıldan itibaren Hıristiyanlık merkezi olması (metropolis), MS. 80 yıllarında, Hz. İsa’nın havarilerinden olan, Aziz Philipin burada öldürülmesinden kaynaklanmakta.

Hierapolis Antik Kenti’nin Özellikleri
  1. Konumu: Hierapolis, Pamukkale Travertenleri’nin üst kısmında yer alıyor.
  2. Termal Kaynakları: Hierapolis, termal kaynaklarıyla ünlü. Burada dünyada eşi olmayan antik havuz bulunuyor.
  3. Tiyatro: Hierapolis’in en etkileyici yapılarından biri büyük bir Roma tiyatrosu. Kapasitesi 12.000 kişilik.
  4. Nekropol: Hierapolis’in nekropolü, dünyanın en büyük antik mezar alanlarından biri.
  5. Plutonium: Hierapolis’te, antik dönemde yeraltı kaynaklarından yayılan zehirli gazların olduğu bir alan olan Plutonium var. Bu alan, antik dönemde bir kutsal yer olarak kabul edilmiş. Buraya Cin Deliği de deniliyor.
  6. Antik Kalıntılar: Hierapolis, antik döneme ait birçok önemli yapı ve kalıntıya ev sahipliği yapıyor.
  7. Hristiyanlık Bağlantısı: Hierapolis, Hristiyanlık tarihinde de önemli bir yere sahip. Aziz Philip’in burada şehit edildiği düşünülüyor ve azizin adına bir bazilika yapılmış.
pamukkale gezilecek yerler haritası
Hierapolis Antik Kenti’nde Görmeniz Gereken Önemli Yapılar

Hierapolis çok büyük bir antik kent. Gezmesi oldukça zor. Hierapolis Antik Kenti’nin haritasından göreceğiniz üzere bu alanda bir çok yapı var. Hepsini gezmeye kalksanız buraya 1 tam gün ayırmanız gerekecek. Yapıların hepsini aşağıda tek tek yazdım. Favorilerimin yanına da kalp kondurdum.

Hierapolis’teki Önemli Antik Yapılar

  1. Hierapolis Roma Tiyatrosu ❤
  2. Frontinus Caddesi
  3. Kuzey ve Güney Kapı ❤
  4. Gymnasium
  5. Tritonlu Çeşme Binası
  6. Apollon Kutsal Alanı
  7. Latrina
  8. Plutonium (Kutsal Alan) Cin Deliği ❤
  9. Nekropol (Antik Mezarlık)
  10. Hamam Kompleksi
  11. Agora (Pazar Yeri)
  12. Sütunlu Caddeler
  13. Kleopatra Antik Havuz ❤
  14. Aziz Philip Bazilikası ❤

Hierapolis Antik Tiyatrosu

hierapolis antik tiyatro

hierapolis antik tiyatro

Hierapolis Antik Kenti’nde görmeniz gereken en önemli yapılardan biri tiyatro yapısı. Güney Kapısı’ndan alana girdiğinizde ilk Tiyatro’yu görmeniz mantıklı bir seçenek olur. Tiyatrodan sonra da aşağıdaki sıralamayı takip edebilirsiniz. Tiyatronun yolu biraz yokuş bilginiz olsun. Yanınıza muhakkak su alın.

Hierapolis Antik Tiyatrosu görüp görebileceğiniz Türkiye’deki en iyi ayakta kalmış tiyatrolar arasında. Sütunlar, kolonlar, kabartmalar, heykeller çok etkileyici. Tiyatronun basamakları tarihte yaşanılan büyük depremlere rağmen çok iyi ayakta kalmış. Tiyatroda çıkarılan eserler aşağıda anlatacağım Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Bu müzeye de muhakkak uğramalısınız.

Hierapolis Antik Kenti’nin yapımı 150 yıl sürmüş. 1800 yıllık bu yapı her şeyi ile çok etkileyici. Roma tiyatrolarının en güzel örneklerinden biri olan, yamaca yaslanmış tüm cepheleriyle birlikte korunabilen bu muhteşem yapının 50 oturma sırası var. Bu oturma sıraları 8 merdivenle 9 bölüme ayrılmış. Toplam kapasitesi ise 12.000 kişi. Antik tiyatronun konumu burada. Burayı son yapılan düzenlemeler ile akşam saatlerinde de ziyaret edebilirsiniz. Konum burada.

Kleopatra Antik Havuz

kleopatra antik havuz

Biz onlarca antik kent gezdik ama böylesi bir yer hiç görmedik. Pamukkale’de Kleopatra’nın yüzdüğü havuz olan Antik Havuz dünyada eşine az rastlanır bir yer. Burası Hierapolis Antik Kenti’nin tam orta yerinde bulunan tam tamına 2500 yıllık bir havuz. Adından da anlayacağınız üzere burası gerçek bir antik havuz. Havuzun içinde Hierapolis’ten kalan sütunları ve duvar taşlarını görebiliyorsunuz. Pamukkale’ye gelirseniz bu havuzda yüzmeyi muhakkak deneyimlemelisiniz. Gelelim havuzun tarihine.

Milattan önce 2. yüzyıldan kalan Hierapolis Antik Kenti’ndeki Kleopatra Havuzu UNESCO koruması altında. Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Kleopatra Havuzu, Hierapolis Antik Kenti’nde MS. 7 yüzyılda olan büyük deprem sonucu oluşmuş. Bu büyük depremle havuzun olduğu alanda çukur ortaya çıkmış ve bu çukurun da termal sularla dolmasıyla havuz oluşmuş. Rivayete göre Kleopatra’nın da bu havuza girmesiyle havuz dünyaca bilinen bir yer olmuş.

Kleopatra Antik Havuzu’nun yaz kış değişmeyen 36 derecelik bir suyu var. Kışın oldukça güzel oluyor ama yazın sıcak su çok da iyi olmuyor. Havuzdaki termal suyun kalp damar hastalıkları, romatizma, deri, felç ve sinir hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.

kleopatra antik havuz

Şimdi gelelim Kleopatra Antik Havuzu’nun giriş ücretine ve burada dikkat etmeniz gereken hususlara. Kleopatra Antik Havuzu’nun giriş ücreti Pamukkale Travertenleri’ne giriş ücretinden farklı. Yani travertenlere müze kartla giriş yapıyorsunuz ama antik havuza ekstra ödeme yapıyorsunuz.

Normalde Pamukkale Hierapolis Antik Kenti Kleopatra Havuzu’nun giriş ücreti 200 TL. Fakat müzekart sahiplerine 80 TL ile giriş imkanı sağlanıyor. Kredi kartı geçerli. İçeride soyunma odası, WC ve soyunma odası, duş imkanı mevcut. Yazın sıcak havuzdan çıkıp soğuk duş almak güzel oluyor.😊 Antik havuzda dikkat etmeniz gereken hususları aşağıda sıraladım.

Kleopatra Antik Havuz’da Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Giriş sonrasında soyunma odalarının olduğu tarafta emanet dolapları var. Eşyalarınız için bu dolapları kullanın. Emanet için ödeme yapıyorsunuz sonra dolabın anahtarını geri verince ödemeyi geri alıyorsunuz.
  • Yanınızda havlu ve terlik muhakkak bulunsun.
  • Havuz için bilet aldığınızda havuzun girişine kadar bileti yanınızda bulundurun. Çünkü görevli bileti turnikede okutup sizden alıyor.
  • Islak mayolar için yanınıza bir poşet alın.
  • Havuzun olduğu yerde bir tesis var. Acıkırsanız burayı değerlendirebilirsiniz.
  • Havuzu lütfen ama lütfen temiz kullanın.
  • Kalabalıklara kalmamak için sabah açılış saatinde havuza girmenizi öneririm.
  • Havuz genel olarak derin değil. Yüzme bilmiyorsanız derin yerlere gitmediğiniz sürece sorun olmaz.

Apollon Tapınağı

hierapolis apollon tapınağı

Apollon Tapınağı, Kleopatra Antik Havuz’un hemen arkasında yer alıyor. Hierapolis, döneminin önemli dini yapılarına ev sahipliği yapmış bir yer. Bu dini yapılardan biri de Apollon Tapınağı. Mevcut tapınak, eski ve dini mağara olarak bilinen Plutonion üzerinde kurulmuş. Yerli halkın en eski dini merkezi olan bu yerde, Apollon tanrıçası bölgenin ana Tanrıçası Kybele ile buluşmuş. Eski kaynaklar, Ana Tanrıça Kybele rahibinin bu mağaraya indiğini ve zehirli gazdan etkilenmediğini bildirir.

Başka bir efsaneye göre de Hades’in cehenneme yollanıldığı geçit buradaymış. Cehennemin kapısının burası olduğuna dair inanışlar da mevcut. Tapınak üzerinde ki heykelin orijinali müzenin içerisinde bulunuyor. Apollon Tapınağı’nın konumu burada.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi

hierapolis müzesi

Hierapolis’te çıkan antik kalıntılar Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Hierapolis’i gezerken buraya muhakkak uğramalısınız. Müzenin etrafında da bir çok koleksiyon var. Yani burada her yer tarih. Hierapolis Arkeoloji Müzesi’ndeki eserler 3 salonda sergileniyor. Bu salonlar da tarihi yapılar ve eski Roma Hamamlarından oluşuyor. Bana göre müzenin en etkileyici yeri lahitler ve heykeller salonu. Burayı görünce resmen büyüleniyorsunuz. Her bir lahitin hikayesini okuyunca zamanda yolculuk yapıyorsunuz.

Bu müzede ayrıca Hierapolis Tiyatrosu’nun sahne binasını süsleyen kabartmalar sergileniyor. Kabartmalar arasında; Dionysos’un eğlence alayları, Hierapolis’in taçlandırma töreni, Niobe Efsanesi, Roma İmparatoru Septimus Severus’un taç giyme töreni, tiyatro ile ilgili meclis kararlarını içeren yazıtlar, Marysyas Efsanesi, Herakles – Antaioss’un mücadelesi, Apollon ve Artemis’in doğuşu ile Hades’in Persephone’yi kaçırması sahneleri anlatılıyor. Tam anlamıyla büyüleyici.😍

Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nin ekstra bir giriş ücreti yok. Müze kartınızı göstermeye gerek yok. Müzenin haritadaki konumu burada.

Pamukkale Seyir Terasları

pamukkale balon

Seyir teraslarını Pamukkale gezilecek yerler listeme eklememin nedeni buranın travertenler için güzel fotoğraflar çekilecek yerlerden biri olması. Pamukkale Travertenleri’nin tam üst noktasında kalan seyir teraslarında Travertenleri kuş bakışı görebilirsiniz. Tam tepeden görmek isterseniz müzenin arka tarafında kalan seyir terasını tercih edebilirsiniz.

Seyir teraslarında denk getirebilirseniz gün batımı fotoğrafları çekmenizi öneririm. Güneş travertenler üzerinde kaybolurken bu nokta size güzel fotoğraflar verebilir. Bizim Pamukkale Travertenleri’ndeki son noktamız burası oldu. Sonrasında giriş yaptığımız Güney Kapısı’ndan tekrar çıkış yapıp Pamukkale’ye elveda dedik. Konum burada.

Karahayıt Kırmızı Su

karahayıt kırmızı su

Buraya kadar anlattığım yerler hep Pamukkale sınırları içerisinde yer alan kısımlardı. Şimdi Biraz Pamukkale çevresine açılalım. Bu noktada size alternatif olarak bazı yerler sunacağım. Bu yerler Karahayıt, Laodikeia Antik Kenti, Denizli merkez ve çevre yerler. Vaktiniz kısıtlıysa önem sırasına göre ilk olarak Laodikeia’yı görmenizi tavsiye ederim. Burası dışında Denizli merkez ile Pamukkale oldukça yakın olduğu için Denizli merkezi de gezebilirsiniz. Denizli merkezde Babadağlılar Çarşısı, Denizli Atatürk Etnografya Müzesi, Kaleiçi Çarşısı Pazarı, Denizli Bez Bebek Evi Müzesi, Denizli Ufo Müzesi, Denizli Teleferik – Bağbaşı Yaylası gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Şimdi Pamukkale sonrası ziyaret edebileceğiniz ilk durağımız olan Karahayıt’a gelelim. Pamukkale gibi Karahayıt da termal sulara ev sahipliği yapan bir yer. Yılın her mevsiminde ana kaynağından çıkan kendine has kırmızı renkli şifalı termal suyun ve termal çamurun sıcaklığı 58 ºC. Bu termal su bir çok hastalığa iyi geliyor. Termal turizm için burayı tercih edebilirsiniz. Karahayıt’ta termal suların kullanıldığı bir çok tesis var. Tesislerde oda kapatıp termal suyun tadını çıkarabilirsiniz.

Not: Karahayıt’ta yer alan termal kaynaklardan çıkan su oldukça sıcak. Bu noktada hassasiyetiniz varsa dikkatli olun. Ayrıca termal kaynağın çevresinde çay kahve içebileceğiniz bir şeyler atıştırabileceğiniz mekanlar var. Dilerseniz bu mekanları da yeme içme noktasında değerlendirebilirsiniz. Konum burada.

Laodikeia Antik Kenti

Pamukkale’ye yakın gezilecek yerler listesinde en önemli yer bana göre Laodikeia Antik Kenti. Burası da Hierapolis gibi çok görkemli bir antik kent. Antik kent gezmeyi seviyorsanız burası da listenizde muhakkak olmalı. Denizli merkeze ve Pamukkale’ye oldukça yakın olan Laodikeia, MÖ 3. yüzyılın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından eşi Laodike adına kurulmuş bir şehir.

Laodikeia, Hıristiyan dünyası için çok önemli bir merkez. Çünkü kent MS 4. yy’dan itibaren Hac Merkezi olma özelliğine sahip olmuş. Bu nedenle İncil’de adı geçen ve Anadolu’nun yedi ünlü kilisesinden biri olan Laodikeia Kilisesi Büyük Constantinus zamanında (MS 306-337), Hıristiyanlığın MS 313 yılında serbest bırakılmasıyla buraya inşa edilmiş.

Laodikeia Antik Kenti’nin Önemli Yapıları

  • Büyük Tiyatro
  • Küçük Tiyatro
  • Stadyum
  • Agora
  • Meclis Binası
  • Gymnasium
  • Anıtsal Çeşme
  • Zeus Tapınağı
  • Büyük Kilise
  • Sütunlu Yollar

Laodikeia Antik Kenti’ni Müze kart ile gezebiliyorsunuz. Alan geniş olduğu için yanınızda muhakkak su bulunsun. Hatta şapka ve güneş kremi de yanınıza alın çünkü güneş yaz aylarında kavurucu. Son olarak burada bulunan cam teraslı bölmeyi görmeden kentten ayrılmayın. Kentin konumu burada.

Evet Pamukkale gezilecek yerler kısmının sonuna geldim. Aşağıda Pamukkale vlogumuzu izleyebilirsiniz. Vaktiniz geniş ise Pamukkale’ye yakın bazı yerlerin ismini aşağıya bırakıyorum. Dilerseniz buraları da gezebilirsiniz.

Pamukkale’ye Yakın Gezilecek Yerler

  1. Tripolis Antik Kenti
  2. Laodikeia Antik Kenti
  3. Akhan Kervan Sarayı
  4. Karahayıt
  5. Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  6. Denizli Merkez
  7. Afrodisias Antik Kenti
  8. Honaz Dağı Milli Parkı

Pamukkale Gezilecek Yerler Vlog

Pamukkale’de Ne Yapılır?

pamukkale balon turu

Yukarıda saydığım bir çok madde Pamukkale’de neler yapılır sorusunun cevabını oluşturuyor. Bu bölge her noktası ile keşfedilmeyi hak eden bir yer. Dolayısıyla iyi bir gezi planı çıkartarak nokta nokta gezmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Yukarıdaki maddelere ek olarak Pamukkale’de ne yapılır sorusuna aşağıda detaylı açıklayacağım bir aktiviteyi de eklemek istiyorum. Bu aktivite “Pamukkale Balon Turu“. Bana göre Pamukkale’de bu aktiviteyi herkesin yapması gerekiyor. Biz deneyimledik ve bayıldık. Turun detayları aşağıda olacak. Şimdi Pamukkale’de ne yapılır sorusunun üstünden tekrar geçelim.

Pamukkale’de Ne Yapılır?

  1. İlk maddem tabiki travertenler. Travertenleri ziyaret edin. Havuzlara girin ve bol bol bembeyaz alanlarda fotoğraf çekilin.
  2. Hierapolis Antik Kentini ziyaret edin.
  3. Kleopatra Antik Havuza girin.
  4. Pamukkale’nin aşağısındaki piknik alanını değerlendirin.
  5. Hierapolis Antik Tiyatro’nun basamaklarında oturup geçmişi hayal edin.
  6. Pamukkale çevresindeki gezilecek yerleri keşfedin.
  7. Pamukkale’de sıcak hava bolunu turuna katılın.
  8. Adrenalin seviyorsanız yamaç paraşütü yapın.
  9. Karahayıt’a termal turizm için gidin.

Pamukkale Balon Turu

pamukkale balon turu
Pamukkale Gezi Rehberi

Pamukkale’de yapabileceğiniz en güzel aktivite kesinlikle burada balon turuna katılmaktır. Biz de Pamukkale’ye gelmeden balon turunu organize ettik ve tabi ki beyaz rüyada balon turuna katıldık. Balon turunda gün doğumunda hem Pamukkale Travertenlerini hem de Hierapolis Antik Kenti’ni havadan görme fırsatınız oluyor. Muhteşem bir duygu, anlatılmaz yaşanır. Tekrar söylüyorum Pamukkale’ye gelince bu tura muhakkak imkanlarınız doğrultusunda katılın. Pişman olmazsınız.

Pamukkale balon turu deneyimimiz için her detayını en ince ayrıntısına kadar yazdığımız Pamukkale Balon Turu Tavsiyesi başlıklı yazıma göz atabilirsiniz. Youtube videomuz da aşağıda. Pamukkale balon turunun detayları, fiyat bilgisi ve rezervasyon için bu numaradan (05304353627) bilgi alabilirsiniz.

Pamukkale’de Bunlara Dikkat Edin!

Pamukkale’de Dikkat Etmeniz Gerekenler Neler? Pamukkale her şeyi ile muhteşem bir yer ama burada dikkat etmeniz gereken bir çok faktör var. Bu tarihi ve doğal güzellikleri gezerken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü beyazın da etkisiyle Pamukkale yazın ateş oluyor. Beyaz ışığı kırdığı için güneş direkt sizin üzerinizde. Bunun dışında da ekstra dikkat etmeniz gerekenler var. Pamukkale’ye defalarca giden ve burayı tecrübe eden biri olarak tüm tavsiyelerimi aşağıya bırakıyorum. Hepsini nokta nokta okuyun ve maddelere dikkat edin. Dikkat edin ki sorun yaşamadan seyahatinizi tamamlayın.

Pamukkale’de Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Güneşe dikkat. Yanınızda güneş kremi ve bir şapka muhakkak olsun.
  • Enseyi ve kolları güneşten korumak için yanınıza ince bir eşarp alın.
  • Travertenlerde bazı yerler kaygan. Bastığınız yere dikkat edin.
  • Antik havuza ve travertenlerdeki havuzlara girecekseniz havlu ve terlik yanınızda olsun.
  • Travertenleri çıplak ayakla gezmelisiniz. Ayakkabılarınız için çanta ya da poşet olursa güzel olur.
  • Gezerken yanınıza muhakkak su alın. Atıştırmalık da fena olmaz.
  • Yürüyüş için rahat bir ayakkabı seçin.
  • Çocuklu iseniz çocuklara travertenlerde ekstra dikkat edin.
  • Kıyafetleriniz rahat olsun. Mümkünse şort giyinin.
  • Müze kartınız telefonunuzda olsun. Çünkü turnikelerden hızlıca giriş yapabilirsiniz.

Pamukkale Sıkça Sorulan Sorular

pamukkale gezi rehberi
Pamukkale Gezi Rehberi

Pamukkale ne kadar sürede gezilir?

Pamukkale seyahatinin süresi tamamen sizin tercihlerinize bağlı. Travertenler ve Hierapolis Antik Kenti 1 günde bana göre gezilebilir. Çok çok hızlı olursanız yarım günde bile belli başlı yerleri gezerek seyahatinizi tamamlayabilirsiniz. Pamukkale’ye ek olarak çevresini de gezmek isterseniz 2 gün yeterli olur. Yani Pamukkale tam hafta sonu gezmelik bir yer.

Pamukkale’ye giderken nasıl giyinmeli?

Pamukkale için rahat kıyafetler tercih edin. Şort giyerseniz traverten havuzlarında işiniz çok daha rahat olur. Antik havuza girmek isterseniz yanınıza şort, mayo ve havlu almayı unutmayın. Pamukkale’de güneşin etkisi çok fazla. Enseniz ve kollarınız için yanınızda ince bir eşarp gibi bir şey olsun. Ayakkabı tercihinizi de doğru yapın. Dikkat etmeniz gereken her şeyi yukarıda yazdım.

Pamukkale bir günde gezilir mi?

Pamukkale 1 günde hızlı bir şekilde gezilebilir. Yukarıda 1 günlük ve 2 günlük Pamukkale gezi planını sizlere sundum. Artı giriş noktalarına dikkat ettiğinizde 1 günde Pamukkale’yi kolayca gezebilirsiniz.

Pamukkale yüzmek serbest mi?

Pamukkale travertenlerinin bazı havuzlarında yüzme imkanı var. Bazılarına ise girmek yasak. Travertenlerin olduğu yerde güvenlik görevlileri var ve yasak yerler için uyarılarda bulunuyorlar. Bunun dışında Kleopatra Antik Havuz’da termal sularda dilediğiniz gibi yüzebilirsiniz.

Pamukkale en iyi ne zaman gidilir?

Pamukkale’ye gitmek için en güzel zaman bana göre bahar ayları. Özellikle Mart-Nisan ve Ekim-Kasım dönemleri en ideal aylar. Bu ayları tercih ederseniz püfür püfür esen rüzgar eşliğinde Pamukkale’yi gezebilirsiniz. Kış ayları da diğer bir alternatif. Ama soğuk faktörünü göz önünde bulundurmanızda fayda var. Özetle Pamukkale’ye bahar aylarında gitmek en güzeli. Yaz aylarında burayı ziyaret edecekseniz güneş faktörünü muhakkak göz önünde bulundurun.

Pamukkale Travertenlerine ayakkabı ile girilir mi?

Travertenleri ayakkabı ya da terlikle gezmek kesinlikle yasak. Bu güzelim yeri ayakkabı ile gezen olursa güvenliklere hemen söyleyin. Çünkü Pamukkale ülkemizin en gözde değerlerinden biri. Ayakkabı ya da terliklerinizi taşımak için yanınıza çanta ya da poşet almayı unutmayın.

Müze Kart ile Pamukkale’ye girilir mi?

Müze kart Pamukkale’de geçerli. Telefonunuzda müze kart olsun çünkü sıra beklemeden turnikede QR okutarak hemen giriş yapabiliyorsunuz.

Pamukkale gitmeye değer mi?

Pamukkale kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Travertenler ve hemen üstünde yer alan Hierapolis Antik Kenti sadece Türkiye’nin değil dünyanın en özel yerlerinden. Yukarıda Pamukkale ile ilgili her detayı anlattım. Yani burayı 1 kez de olsa muhakkak görmelisiniz.

Pamukkale Gezi Rehberi | Pamukkale Gezilecek Yerler yazımın sonuna geldim. Umarım doyurucu ve sıkıcı olmayan bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınız benim için oldukça önemli. Herhangi bir sorunuz ya da katkınız olursa benimle aşağıda paylaşın. Pamuk gibi seyahatler diliyorum. Hoşça kalın.😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.