demre gezilecek yerler

Demre Gezilecek Yerler : Görmeniz Gereken 10 Yer

Demre taşından, toprağından tarih fışkırıyor deyiminin hayat bulduğu bir yer. Adım attığınız neredeyse her yerde bir tarihi kalıntı. Dağ, tepe yürürken başınızı çevirdiğiniz neredeyse her yerde. Bunların ötesinde bu güzel ilçe Myra isimli bir antik kente ev sahipliği yapıyor ki kentin tiyatrosunu ve kaya mezarlarını gördüğünüzde aklınız başınızdan gidiyor. Anlatmaya övgüler yetmeyen Demre, tatil destinasyonu olarak çok fazla üne sahip olmasa da kesinlikle keşfedilmeyi bekleyen ve bunu fazlasıyla hak eden bir yer.

Biz 3 gün boyunca Demre’yi keşfetmek için Antalya merkezden yola çıktık ve bu güzel ilçeden resmen buraya aşık olarak geri döndük. Demre gezilecek yerler listemizi görünce tam olarak ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Emeklilik hayallerimizi burada kurduk. Yani insan burada hakikaten yaşlanmaz dedik. Demre’de zaman gerçekten yavaş akıyor. Doğası kadar havası da oldukça güzel. Resmen slowmotion modunda bir hayatın izleri var bu ilçede.

3 gün boyunca Demre’yi rahat rahat gezdik ve çok özel yerleri keşfettik. Hele bir antik havuz keşfettik ki aklımızı ve ruhumuzu orada bıraktık.😍 Etkisinden 3 gün boyunca çıkamadık. Sizi aşağıda müthiş bir Demre gezilecek yerler listesi bekliyor. Hadi başlayalım.

Demre Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıdaki haritada Demre’de gezip görebileceğiniz neredeyse her yer var. Sıralamayı yerlerin birbirine yakınlık durumuna göre yaptım. Listemdeki yerlerden sadece St. Nicholas Kilisesi Demre merkezde yer alıyor. Diğer yerler ise Demre çevresinde. Çevresinde derken bu yerler Demre’ye uzak değil. Birbirine çok yakın konumda. Yani Demre’yi keşfetmeniz oldukça kolay olacak.

Demre Gezilecek Yerler Haritası (Sıralama aşağıda, numaraların üstüne tıklayabilirsiniz.)

Demre Gezilecek Yerler Listesi

  1. Myra Antik Kenti
  2. St. Nicholas Kilisesi
  3. Andriake Antik Kenti ve Likya Uygarlıkları Müzesi
  4. Antik Taş Ocağı
  5. Sülüklü Plajı
  6. Taşdibi Plajı
  7. Beymelek Lagünü
  8. Çayağzı Plajı
  9. Çağıllı Plajı
  10. Simena Kalesi (Kekova)

Demre’de Gezilecek Yerler Listesi

Myra Antik Kenti

Listeme Demre’nin göz bebeği olan Myra Antik Kenti ile başlıyorum. Demre denilince akla ilk gelen yer Myra, o kadar güzel bir antik kent ki buraya hayran kalmamak elde değil. Biz antik kent seven bir çift olarak Myra’yı ayrı bir noktaya koyduk. Özellikle kentin kaya mezarları ve tiyatrosu muazzam güzellikte. Bu güzel kent Demre’ye çok ayrı bir hava katıyor. Hele kaya mezarlarını görünce Türkiye’nin ne kadar güzel tarihi güzelliklere sahip olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Gelelim kentin tarihine.

Myra Antik Kenti, aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulmuş. Kent antik dönemde bir kanal ile denize bağlanıyormuş. Bu kanal etrafında şu anda bir çok kalıntı görülebiliyor. Bu kanal üzerindeki en önemli yerlerden biri de aşağıda bahsedeceğim Andriake Ören Yeri.

Myra Antik Kenti özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nicholas Kilisesi (Noel Baba) ile ünlü. Strabon’un aktardığına göre Likya Birliği’nin altı büyük kentinden biriymiş Myra. Hatta bir dönem metropolis ilan edilmiş.

Antik kentin tiyatrosu, oturma sıraları ve sahne binası ile iyi korunmuş bir Roma Dönemi tiyatrosu. Myra’nın en göz alıcı 2 yapısından biri. Kabartmalı ve kitabeli birçok kaya mezarı, kayalığın güneye bakan yüzünde üst üste veya yan yana sıralanıyor. Gezdiğimiz antik kentler içinde en göz alıcı kaya mezarları kesinlikle Myra’da. Günümüzde de kentin bu denli ünlü olmasının en önemli nedenlerinden biri Aziz Nikolaos’un (Noel Baba) burada yaşamış olması.

Normalde yazılarımda gezilecek yerlerin giriş ücretini yazıyordum ama enflasyondan ve zamlardan dolaı artık yazmıyorum. Myra Ören Yeri’nin girişi ücretli. Müze kart ile giriş ücretsiz. Ücretsiz otopark bulunuyor. Konum burada.

St. Nicholas Kilisesi

Demre Gezilecek Yerler

Aziz Nicholas Anıt Müzesi ve Noel Baba Kilisesi olarak da anılan yer Demre merkez gezilecek yerler içinde ilçenin simgelerinden biri. Belki de Demre’yi yabancı turistler tarafından bu denli özel kılan yer bu kilise desek yanılmış olmayız. St. Nicholas Myra’da yaşamış önemli bir piskoposmuş. Myra halkı azizin ölümünden sonra Aziz adına bir anıt daha sonra da büyük bir bazilika inşa ettirmiş. Bu bazilika depremler ve akınlar sonucu büyük hasar görmüş, Daha sonra bu yapı kubbeli kilise olarak yeniden inşa edilmiş.

Haçlı seferleri sırasında azizin mezar kalıntıları İtalyanlar tarafından İtalya’nın Bari şehrine kaçırılmış. Buna rağmen günümüzde St. Nicholas Kilisesi Hristiyanlar tarafından çok sık ziyaret ediliyor.

demrede nere gezilir

Aziz Nicholas İtalyanlar, denizciler, çocuklar için önemli bir azizmiş. Peki neden Noel Baba olarak anılmış diye sorarsanız çocukların koruyucusu ve sevindiricisi olan Aziz Nicholas, Noel Baba inancıyla bütünleştirilmiş. Bu sayede efsanevi bir karakter yaratılmış. Aziz Nicholas’ın zor durumda olan çocukları koruyucu kişiliği, Noel geceleri hediyeler getirdiğine inanılan sempatik bir ihtiyara dönüşmüş anlayacağınız.

Noel Baba Kilisesi’nin girişi ücretli. Müze kart geçerli. Konum burada.

Andriake Antik Kenti ve Likya Uygarlıkları Müzesi

demrede nere gezilir

Konakladığımız villamıza çok yakın konumda olan Andriake Ören Yeri ve Likya Uygarlıkları Müzesi Demre’de ilk uğradığımız yer oldu. Andriake’nin farklı bir yerleşim yeri olup olmadığı uzun yıllar araştırılmış ancak daha sonra Myra’nın liman mahallesi olduğu anlaşılmış. Liman uluslararası ticaret yönünden oldukça gelişmiş ve zenginliğini de buna borçluymuş.

Andriake’de göreceğiniz kalıntıların çoğu ticaret bağlantılı olsa da agora, sarnıç, surlar, su kemerleri, anıtsal çeşmeler, Bizans Dönemi’nden kalan kiliseler, hamamlar, gözetleme kuleleri de burada görebileceğiniz diğer yapılar arasında. Liman’ın tahıl ticaretindeki önemini kanıtlayan granarium yani tahıl deposu, günümüzde Likya Uygarlıkları Müzesi’ne dönüştürülmüş. Bu müze de ören yeri içerisinde bulunuyor.

demrede nere gezilir

Andriake’nin en önemli özelliklerinden biri “Mureks İşlikleri” olarak adlandırılan boya fabrikalarında üretilen mor renk. Antik Çağ’da çok nadir bulunduğu için yalnızca imparatorlar ve üst sınıflar tarafından kullanılan mor renk boya Mureks bir deniz kabuklusu türünden elde ediliyormuş. Ayrıca geriye kalan kabuk artıklarından da “Mureks Harcı” oluşturulmuş ve yapılarda kullanılmış. Biz buna benzer bir hikayeyi Foça’da da duymuştuk. Hatta Foça moru diye bir tabir olduğunu söylemişlerdi. Mor savaşları!😁

Ören alanının girişi ücretli. Müze kart geçerli. Konum burada.

Antik Taş Ocağı

demre meşhur yerler

Demre gezilecek yerler listelerinde bu yazı yayınlanana kadar bu madde yoktu a dostlar. Başka bloglarda görürseniz bilin ki bujuyollarda’dan görüp eklemişlerdir. Burayı sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum ama bir o kadar da endişeleniyorum. Çünkü böylesine bir güzelliğin tahrip olmasını hiç istemem. Ama biliyorum ki benim okuyucularım bilinçlidir, doğayı ve tarihi sever, ülkesinin kültürel değerlerini korur. O nedenle paylaşıyorum ki siz de bu güzellikten faydalanın.

Bizim hafızamıza kazıdığımız ve Üstün’le ‘buraya mutlaka tekrar geleceğiz‘ diye sözleştiğimiz bir yer oldu burası. Antik kalıntıların arasında yüzmek inanılmaz bir his. Aynı anda hem tarihin hem doğanın tam anlamıyla içindesiniz. Yazarken bile tüylerim ürperiyor. 😍

Biz bu özel yere gittiğimizde hiç kimse yoktu. Muhtemelen Ekim sonlarında gittiğimiz için olabilir ama yine de burayı çok fazla kişi bilmiyor. Aracınızı Sülüklü Plajı’nın en sağ tarafına park ettikten sonra yine sağ tarafa doğru patika bir yoldan kayaların üstünden, arasından 10-12 dakika arası yürüyerek bu özel yere ulaşıyorsunuz. Kayalar oldukça sivri dikkatli olun. Suya girmek istiyorsanız plaj gibi düz bir zemin beklemeyin. Kayalıklardan inerek girmeniz gerekecek. Yani dikkatli olmanız lazım. Ayrıca suyun altı da kayalık bir zemin olduğu için deniz gözlüğünüz olursa daha güvenli yüzebilirsiniz.

Bu mükemmel yerin konumu burada. Lütfen ama lütfen buraya çöp bırakmayın. Hatta var olan çöpleri de toplayın. Bu güzel yerin tadını çıkartın ve temiz bırakıp geri dönün.

Sülüklü Plajı

demre meşhur yerler

Sülüklü Plajı, Demre’nin en çok tercih edilen plajlarından biri. Hele ki çocuklu bir aile iseniz burası çocuklar için çok ideal bir yer. Plaj kum ve deniz sığ. Daha ne olsun gelsin keyifler.😊

Demre hala doğallığını koruyor demiştim ya, plajlarından bile onu hissediyorsunuz. Beach clubların olmadığı, kendi halinde keyifli bir sahil burası. Kumları incecik ve denizi sığ. Biz gittiğimizde deniz dalgalı değildi ama yorumlarda çoğunlukla dalgalı olduğunu okumuştum. Şezlong şemsiye kiralamak isterseniz 2 tesis bulunuyor ancak imkanlar kısıtlı. O nedenle tedarikli gitmenizde fayda var. Araç park sorunu yok.

Sülüklü Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti yok. Konum burada.

Taşdibi Plajı

demre plajları

Taşdibi Plajı, Demre’nin en sevilen plajı olabilir. Adından da anlayacağınız üzere burası taşlık bir plaj. İrili ufaklı çakıllardan oluştuğu için yanınıza muhakkak deniz ayakkabısı alın. Deniz çok sığ değil ama dalgasız ve berrak. Ücretsiz otoparkı olan plajda kabin, duş, şezlong şemsiye kiralama olanakları bulunuyor. İşletmelerde de fiyatlar fahiş değil. Eğer taşlık bir zemin seviyorsanız Demre’ye gittiğinizde yüzmek için burayı tercih edebilirsiniz. Konum burada.

Beymelek Lagünü

demre gezilecek yerler

Beymelek Lagünü doğal bir oluşum. Tatlı su ile deniz suyunun birleştiği bu kıyı alanı görsel bir şölen oluşturuyor. Yukarıdan bakıldığında tatlı su ile Akdeniz’in tuzlu suyu ortak bir noktada buluşup birbirine karışıyor.

Lagünde mavi yengeç ve balık yetiştiriciliği de yapılıyor. Çevrede bulunan restoranlarda mavi yengecin tadına bakabilir, lezzetli balıklar yiyebilirsiniz. Konum burada.

Çayağzı Plajı

demrede gezilecek yerler

Demre’de en çok sevdiğim yerlerden biri oldu Çayağzı Plajı. Bir yanda deniz, bir yanda akarsu. İkisinin birleşimi de şahane bir görsel sunuyor. Araçla çayın olduğu kısma ulaşıyorsunuz. Arada bir köprü var, yürüyerek de plaj kısmına geçebiliyorsunuz. Çayda kano yapabilirsiniz. Yemek yiyebileceğiniz salaş mekanlar da var. Ayrıca günübirlik Kekova tur tekneleri buradan da kalkıyor. Ben Üçağız’dan binmiştim daha önce, buradan kalktığını bilmiyordum. Aklınızda bulunsun, Demre tatilinizde bir gününüzü muhakkak eşsiz Kekova koylarına ayırın derim. Konum burada.

Çağıllı Plajı

demre

Demre Plajları içinde diğerlerine göre biraz daha uzak olan Çağıllı Plajı, merkeze 8 km uzaklıkta bulunuyor. Çağıllı tam bir aile plajı. Yeşillikler arasında kumsal bir sahil şeridi olan plajdan denize girerken alan taşlık ancak ilerledikçe çakılların yerini kumlara bıraktığını göreceksiniz. Plajın çevresinde birkaç tane işletme bulunuyor. Kabin, duş, şezlong, şemsiye olanakları da var. Konum burada.

Simena Kalesi

kaleköy simena antik kenti

Simena Kalesi, adeta zamanın unuttuğu bir yer gibi. Denizin ortasında, taşların üzerine inşa edilmiş bu büyülü yapı, Likya döneminden kalma ve hala ayakta duruyor. Kaleye ulaşmak için önce Demre’ye gidip oradan tekneyle denize açılmanız gerekiyor. Ardından kalenin tepesine çıkmak için tırmanışa geçiyorsunuz ve manzaranın büyüsüne kapılıyorsunuz.

Buradan Likya’nın büyüleyici kıyılarına, masmavi denizine ve çevresindeki tarihi kalıntılara muhteşem bir bakış atabilirsiniz. Simena Kalesi’ne ve Simena Ören Yeri’ne ev sahipliği yapan Kaleköy’e, Demre’den katılacağınız günü birlik tekne turları ile gidebilirsiniz. 1 saat kadar zaman veriliyor ve siz nasıl geçtiğini anlamadan bitiveriyor zira insanın nutku tutuluyor burada. Demre tatilinizin 1 gününü mutlaka Kekova tekne turuna ayırın derim. Pişman olmazsınız.

Kekova Tekne Turunda Görebileceğiniz Yerler

  • Batık Şehir
  • Tersane Koyu
  • Akvaryum Koyu
  • Gökkaya Koyu
  • Korsan Mağarası
  • Hamidiye Koyu
  • Esmeralda Koyu
  • Simena Kalesi

Simena Ören Yeri’nin girişi ücretli. Müze kart geçerli. Konum burada.

Demre Hakkında Püf Noktalar

Demre Kaç Günde Gezilir ?

demre bilgi

Eğer amacınız Demre’deki gezilecek yerleri görmekse 1 günde bile tempolu bir şekilde tüm yerleri bitirirsiniz. Ama buralar öyle 1 günde göreyim geçeyim denilecek yerler değil yahu. Biz de daha önce o hataya düştük. Batı Antalya turu yaptığımızda Myra’yı görüp yola devam ettik.

Özetle Demre için 2-3 gün ayırmanız yeterli olur diye düşünüyorum. Demre merkezde çok fazla yer yok. Sadece çevresine açılmanız yeterli. Burası tam kafa dinlemelik bir yer. Kafanızı sıfırlayın ve Demre’den öyle ayrılın.

Not: Eğer Demre’de vaktiniz geniş ise muhakkak Kekova tekne turuna katılın. Bu tura katılacaksanız +1 gün ayırmanız gerekiyor. Planlarınızı ona göre yapıp zaman planlamasını iyi yapın.

Demre’ye Ne Zaman Gidilir ?

demre

Demre’ye gitmenin en ideal ayı kesinlikle bahar ayları. Özellikle Mayıs, Eylül ve Ekim ayları en iyi aylar arasında. Yazın da Demre çok güzel ama kalabalık ve sıcak faktörlerini de göz önünde bulundurmak lazım. Kışın da Demre’ye gidilir. Buralara kar neredeyse hiç düşmüyor. Demre’de tarihi yer sayısı fazla olduğu için kışın kültür turizmi adına buraları görebilirsiniz. Eğer amacınız tamamen deniz ise yaz ayları sizi bekler.

Biz ekim ayında Demre’ye gittik ve resmen huzuru buram buram hissettik. Hiç kalabalık değildi. Bir de pastırma yazına denk geldik ki değmeyin keyfimize. Denizimize de girdik, tarihi yerleri püfür püfür esen rüzgar eşlinde de gezdik. Özetle Demre’ye gidecekseniz planınızı bahar aylarına denk getirmeye çalışın. Yoksa da yaz kış fark etmez Demre sizi bekler.😊

Demre’de Nerede Kalınır ?

Demre’de kalınacak yerler içinde keyifli oteller de olduğuna eminim ama size öyle bir yer önereceğim ki tavsiyeme uyup giderseniz bana teşekkür edeceksiniz. Biz çok keyifli bir villa tatili yaptık Demre’de. Hem de öyle bir villa ki nice otel eline su dökemez.😍

Biraz uzun anlatabilirim burayı. Umarım sıkmam sizi. Kaldığımız villa 3 katlı çiçeği burnunda yepyeni bir yapı. Hatta 2. misafiri bizdik. Giriş katta mutfak ve oturma alanı bulunuyor. Fırın, bulaşık makinesi, kahve makineleri, tost makinesi ve ihtiyaç duyabileceğiniz her şey mevcut. Üstelik hepsi A kalite. Wi-fi bile düşünülmüş. Salondan da açık havuza çıkılıyor. Sağ taraftan da deniz manzarası var.

Üst katta 2 tane yatak odası var. İkisi de klimalı ve ebeveyn banyolu. Soldaki odada manzaraya karşı küvet keyfi yapmak muhteşem. 2 çift giderseniz o odayı kim alacak münakaşası yaşayabilirsiniz.😄 En alt kat ise villanın en can alıcı kısmı. Saunası ve ısıtmalı kapalı havuzu bulunuyor. Bu da kış tatili için de burayı tercih edilesi kılıyor.

Bu şahane villanın bir de çok nazik bir ev sahibi var. Nusret Bey bizi yeni demlenmiş sıcacık çayla karşıladı, neredeyse arkamızdan su dökerek uğurladı. Bölgeyle ilgili bizi bilgilendirdi, yakından ilgilendi. Buranın adı Villa Upstate Demre. Bujuyollarda’dan okkalı tavsiye. 💙 Rezervasyon linkini aşağıda bırakıyorum.

  • Villa Upstate Demre
  • Adres: Büyükkum Mahalesi, Kumdağı, 4. Sokak, No:22 Demre, Kale, Antalya 07570

Demre’de Ne Yenir & Yemek Yenilecek Yerler

Demre’ye kadar gelmişken bazı yemek yerlerini bilmenizde fayda var. Biz yemek noktasında villamızda takıldık genel olarak ama Demreliler’den tabi ki sizin için ipuçları topladık. Demre’de çok popüler bir mekan yok. Fakat yine de kahvaltı, pide, lahmacun ve balık için gitmeniz gereken mekanları öğrendik. Bu mekanları biz deneyimlemedik. Gitmeden mekanların yorumlarını okumanızda fayda var. Söylemesi bizden deneyimlemesi sizden olsun.😊

Demre’de Ne Yenir & Yemek Yenilecek Yerler

  • Uzun Ali’nin Yeri (Kahvaltı)
  • Mehmedim Restaurant (Balık ve Mavi Yengeç)
  • İpek Restaurant (Pide ve Lahmacun)
  • Taş Kafe (Belediye İşletmesi)
  • Kum Kafe (Belediye İşletmesi)
  • Demre Ziyade Lokantası (Ev Yemekleri)

Demre Vlogumuz

Antalya Demre’nin Neyi Meşhur ?

demre meşhur şeyleri
Demre Gezilecek Yerler : Myra Antik Kenti

En başta dedim ya Demre taşı toprağı tarih kokan bir ilçe. İlçenin her yerinde tarihi bir nokta var. İlçeyi gezerken bunu fazlasıyla hissediyorsunuz. Aşağıda Demre’nin nesi meşhur sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Demre’nin Neyi Meşhur ?

  • Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba Kilisesi)
  • Myra Antik Kenti
  • Kekova
  • Demre Çayı (Myros Nehri)
  • Likya Uygarlıklar Müzesi
  • Simena Kalesi
  • Antik Havuz 💘
  • Demre Pazarı
  • Beymelek Lagünü (Mavi Yengeç)

Demre Sıkça Sorulan Sorular

Demre denize yakın mı?

Demre’nin denize kıyısı fazlasıyla var. Birbirinden güzel plaj ve koyları Demre’de bulabilirsiniz.

Demre hangi ile yakın?

Demre, Antalya ilinin bir ilçesi. Konum olarak Antalya merkeze daha yakın. Aynı zamanda Muğla iline de yakın konumda yer alıyor.

Demre’nin diğer adı nedir?

Demre’nin Osmanlı dönemindeki adı Eynihal’mış. 1904 yılında köy statüsüne kavuşan Demre, Cumhuriyet Döneminde ise 6 Haziran 1968 tarihinde 4 köyün birleşmesiyle Belde Belediyesi, 4 Temmuz 1987 gün ve 3392 sayılı Yasa ile de Kale adıyla ilçe olmuş.2 4/03/2005 tarih ve 5322 sayılı Kanunla ise Kale ismi Demre olarak değiştirilmiş.

Demre gezilecek yerler listemin sonuna gelmiş bulunmaktayım. Demre’nin her yeri tarih. Ben buraya kalbimi bıraktım. Demre’yi çok sevdik ve kendimize tekrar gelme sözü verdik. Son olarak eğer Demre’de vaktiniz bol ise yukarıda saydığım yerlere ek olarak Soura Kalıntılarını, Kyaneai Ören Yerini ve Dirgenler Kilisesini ziyaret edebilirsiniz. Demre seyahatimize şahit olmak için Vloga ek olarak Instagram’daki sabit Demre hikayelerime de göz atabilirsiniz. Bakmışken takibe almayı unutmayın. Hoşça kalın.😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.