dalyan gezi rehberi

Dalyan Gezilecek Yerler | Favori 14 Yerimiz (Haritalı)

Eşsiz güzellikteki bir coğrafyadan herkese kocaman merhabalar. Her geldiğimizde aşık olduğumuz, buram buram huzuru hissettiğimiz cennet gibi bir yer olan Dalyan’dayız. 4 gün boyunca Dalyan’da bir tatil planladık ve sizin için çok güzel öneriler topladık. Gezilecek yerler, yeme içme, otel, aktivite gibi bir sürü önerimiz var. Bu bölgeye önceden çok fazla geldiğimiz için bu gelişimizle Dalyan gezi rehberimizi daha da geliştirdik ve huzurlarınıza sunduk.😊

Şu anda Dalyan gezilecek yerler başlıklı bu yazımı bu güzel yerde sıcağı sıcağına kaleme alıyorum. Bir yerde Kaunos Kral Mezarları’nın görkemli yapısı diğer yanda Dalyan Boğazı’nın kıvrımlı yolları. Bu güzel yerler eşliğinde bu duyguları sizlerle paylaşmak en büyük mutluluğum. Gelin bu duyguları bu yazımda benle beraber hissetmeye çalışın. Size çok ama çok güzel yerler anlatıp bu güzellikleri sizle buluşturacağım.

Yaz yaz methiyeler yetmez bu güzel bölgeye. Burası o kadar özel bir bölge ki tarih ve doğa iç içe. Coğrafya olarak dünyada böyle bir yer yok. Bir yanda Köyceğiz Gölü diğer yanda Dalyan Boğazı ve İztuzu Plajı. Aman Allahım muazzam ötesi bir yer. Abartma demeyin gerçekten video ve fotoğraflarımı görünce anlayacaksınız. Bir de bu yerleri yukarıdan görebileceğiniz o kadar efsane manzara noktaları var ki içiniz gider. Antik çağlarda buralara medeniyet boşuna kurulmamış. Eskiler nereye ne yapacaklarını gayet iyi biliyormuş. Kral Mezarlarına ve Kaunos Antik Kenti’ne bakınca bu duyguyu otomatik hissediyorsunuz.

Dalyan Gezilecek Yerler Vlog

Dalyan’da nerelere gidilir sorusunun cevabında tarih, doğa, deniz, kum ve manzara noktaları var. Bu yerleri gezerken iyi fotoğraf ve video yakalayalım diye dronumuz yanımızda gezdik. Doğa da muhteşem olunca çok güzel görüntüler yakaladık. Dalyan maceramız için Youtube videomuza göz atmayı unutmayın. Ayrıca 4 günlük Dalyan gezimiz için Instagram’a sabitlediğim Dalyan hikayelerime de göz atabilirsiniz. Atmışken takip etmeyi unutmayın.😀

Bu arada bizi yakından takip edenler bilir biz yaklaşık 6 yıldır Muğla’da yaşıyoruz. Dolayısıyla Dalyan gezilecek yerler vlogumuzda Dalyan’da daha önceden çok kez gittiğimiz bazı yerler yok. Ama bu listede Dalyan’da gezip görebileceğiniz her yer var. Aşağıdaki haritayı iyi inceleyin ve gezi rotanızı muhakkak gitmeden önce çıkartın. Aklınıza bir şey takılırsa ya da geldikten sonra yeni bir yer keşfederseniz yorum kısmına bekliyorum.😊

Dalyan Gezilecek Yerler Haritası

Harita bir gezide her şey demek. Dalyan’da ise bu 2 kat daha önemli. Harita her şey fakat tecrübe haritandan daha önemli. Neden mi ? Bir örnekle açıklayayım. Dalyan merkezde iken Google haritadan İztuzu Plajına rota oluşturduğunuzda size 75 km’lik bir güzergah çıkartıyor. Halbuki Dalyan Merkez ile İztuzu arası 13 km. Neden mi ? Harita Dalyan Boğazı’nın diğer tarafından sizi İztuzu’na götürüyor. Yani Köyceğiz Gölü’nü dolaştırıyor. Açıp deneyebilirsiniz. Neyse ben çok fazla kafa karıştırmayayım. Siz aşağıdaki yönlendirmelerimi takip edin.

Ben şimdi aşağıya haritayı bırakıyorum ve gezilecek yerleri arada Dalyan Boğazı olacak şekilde Dalyan merkez tarafı ve Kaunos Antik Kenti tarafı diye 2 kısma ayırıyorum. Eğer Muğla merkez, Akyaka ya da Marmaris tarafından bu bölgeye gelecekseniz ilk olarak direkt Köyceğiz Gölü manzarası yolu güzergâhında Kaunos Antik Kenti tarafını ziyaret edebilirsiniz. Sonra gölden arabalı feribotla Dalyan merkeze direkt geçebilirsiniz. Yani her şey sizin zamanınıza ve güzergahınıza bağlı.

Şunu da belirteyim Dalyan Boğazı’ndan ister küçük kayıklarla isterseniz de arabalı feribotla karşıya geçebilirsiniz. Buraya neden köprü yapılmamış diye sorguladık ama neyse deyip geçtik. 2022 yılı için Dalyan Feribotu ile arabayla geçiş tek yön 32 TL. Geçiş yaklaşık 5 dakika sürüyor ve feribota maksimum 4 araç alınıyor. Seferler her 20 dakikada bir iki yaka arasında karşılıklı oluyor. Kayıkla geçiş ücreti ise kişi başı gidiş dönüş 15-20 TL arasında değişiyor. Şimdi gelelim kıymetli haritamıza.

Dalyan Gezilecek Yerler Haritası (Yakınlaştırmak için zoom yapabilirsiniz, numaraların üstüne tıklayarak yerlerin ismini görebilirsiniz. Aşağıda da haritaya göre sıralama var. Hudut Dalyan Boğazı😀)

Dalyan Gezilecek Yerler Listesi

  1. Dalyan Boğazı
  2. Kaunos Kral Mezarları
  3. Kaunos Antik Kenti
  4. Çandır Seyir Tepesi
  5. Köyceğiz Gölü
  6. Sultaniye Kaplıcaları
  7. Ekincik Koyu
  8. Dalyan Merkez
  9. Sülüngür Gölü
  10. İztuzu Plajı
  11. Radar Tepesi
  12. Kargıcak Bay
  13. Aşı Koyu
  14. Karadonlar

Yukarıda bahsettiğim gezilecek yerler ayrımını (Dalyan merkez tarafı ve Kaunos Antik Kenti tarafı gezilecek yerler) aşağıda görebilirsiniz. Ona göre gezi planınızı ve yol haritanızı çıkartırsınız. Dalyan Boğazı’ndan geçiş nasıl olur kısmını zaten anlatmıştım. Bu arada arabalı feribotun kalktığı yerin iki yakadaki konumları aşağıda. Hangisi size yakınsa o kalkış yerini tercih edebilirsiniz.
Dalyan merkez tarafı kalkış yeri – 1Kaunos Antik Kenti tarafı kalkış yeri – 1
Dalyan merkez tarafı kalkış yeri – 2Kaunos Antik Kenti tarafı kalkış yeri – 2

Dalyan Merkez Tarafı Gezilecek Yerler

  1. Dalyan Merkez
  2. Sülüngür Gölü
  3. İztuzu Plajı
  4. Radar Tepesi
  5. Kargıcak Bay
  6. Aşı Koyu
  7. Karadonlar

Kaunos Antik Kenti Tarafı Gezilecek Yerler

  1. Kaunos Kral Mezarları
  2. Kaunos Antik Kenti
  3. Çandır Seyir Tepesi
  4. Köyceğiz Gölü
  5. Sultaniye Kaplıcaları
  6. Ekincik Koyu

Dalyan Gezilecek Yerler

dalyan gezilecek yerler

Dalyan gezilecek yerler listesini ve bölgeyi size en iyi şekilde, en ince ayrıntısına kadar anlatacağım. Bu yazı sonrası eminim aklınızda bir gezi şablonu çizilecek. Çizilmesi de gerekiyor çünkü Dalyan gezmesi biraz karışık bir yer. Neden derseniz çünkü gezilecek yerler arasından geçen bir Dalyan Boğazı (Nehri) var. Yani nereyi nasıl hangi sıralama ile gezeceğiniz önemli. Bu biraz kafa karışıklığına neden oluyor. Fakat içiniz ferah olsun detaycı bir başak burcu olarak size burayı en iyi şekilde anlatacağım.😊

Dikkat Dikkat: Dalyan gezilecek yerler listemde hiç bir gezi rehberinde göremeyeceğiniz başka kaya mezarlarının da rotasını size vereceğim. Herkes Kaunos Kral Mezarlarını bilir ama bu bölgede nice cevherler var. Eğer vaktiniz varsa ve diğer kaya mezarlarını da keşfetmek isterseniz yazımı sonuna kadar okuyun.

Dalyan Boğazı

dalyan gezilecek yerler

Sonunda listeme başlayabildim.😀 Ne yapayım detaylara önem veriyorum. Gittiğiniz yerde sorunsuz gezmeniz, güzel bir gezi planı çıkarmanız önemli. Yoksa 3-5 yer yazıp ansiklopedik bilgi vermek kolay. Lakin burası gerçek bir blog sayfası.😀

Dalyan gezilecek yerler listemizin baş köşesinde tabi ki buraya apayrı bir güzellik katan Dalyan Boğazı var. Dalyan Boğazı kıvrımlı ve sazlıkları labirent gibi olan bir yapıya sahip. Bu güzel boğaz haritadan da göreceğiniz üzere Köyceğiz Gölü’nü denize bağlıyor. Bu deniz Akdeniz belirteyim, Ege değil. Denize bağladığı yerde caretta carettaları ile nam salmış meşhur İztuzu Plajı var. Dalyan Boğazı’nın toplam uzunluğu yaklaşık 10 km. Derinlik de 10 metreyi bulabiliyor. Bu boğaz bölgeye o kadar ayrı bir güzellik katmış ki bunu manzara noktalarından bakınca çok daha iyi anlıyorsunuz.

Dalyan merkez bu boğazın güney tarafına kurulmuş. Dalyan Boğazı’na nazır bir çok otel ve restaurant bulunuyor. Bu yerlerde oturup boğazın ve kaya mezarlarının eşsiz güzelliğini seyretmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Bir de bu boğaz üzerinden geçen bir sürü tekne göreceksiniz. Dalyan tekne turu Dalyan’a gelirseniz yapmanız gerekenlerin başında geliyor. Bu tekne turları ile ister günübirlik tekne turlarına katılabilirsiniz isterseniz de İztuzu Plajı’na gidip gelebilirsiniz. Dalyan tekne turları, Dalyan Tekne Kooperatifi tarafından yapılıyor. Tekne turları ile ilgili gerekli bilgiyi kooperatifin sitesinden alabilirsiniz. Şunu belirteyim 2022 yılı için Dalyan’dan kalkan ve çevre koyları gezdiren teknelerin ücreti kişi başı 200 TL, İztuzu Plajı’na git gel kişi başı 60 TL idi.

Dalyan Boğazı’nda yüzülür mü ? Bu bölgede kaldığımız otelde konaklarken nehirde yüzenleri gördük. Fakat bence bu biraz tehlikeli. Çünkü nehirde sürekli tekne trafiği var. Bu tekneler su üzerinde baya dalga oluşturuyor. Bir de yüzecek daha güzel yerler var. Ben illa Dalyan Boğazı’nda yüzeceğim derseniz çok açılmayın ve bataklıklara dikkat edin derim.

  • Dalyan Boğazı’nın konumu burada.

Kaunos Kral Mezarları

dalyan gezilecek yerler

Dalyan’ı gezmeye ihtişamı ile akıllara kazınan Kaunos Kral Mezarları ile başlayalım. Bu güzel kaya mezarları Dalyan merkezin bir çok noktasından görünüyor. Eğer Dalyan merkezdeyseniz kaya mezarlarını yakından görmek için boğazın karşı tarafına geçmelisiniz. Lakin geçseniz bile mezarların yanına kadar çıkamıyorsunuz çünkü gidiş yolu kapalı. Fakat benim gibi meraklıysanız ve burayı yakından görmek istiyorsanız hemen tüyoyu veriyorum. Kaya mezarlarının alt tarafındaki günümüz mezarlığına girip kaya mezarlarını yakından görebilirsiniz. Burada aşırı sivrisinek var dikkat edin. Kaya mezarları yakından çok daha güzel.

Gelelim Kaunos Kaya Mezarları’nın tarihine. Bu mezarlar Kaunos Antik Kenti’ne bağlı bir yer. Yaklaşık 2400 yıllık geçmişe sahip Kaunos Mezarları, Kaunoslular tarafından inşa edilmiş. Eski inanışa göre insanın mezarı ne kadar yüksekte olursa o kadar tanrıya yakın olurmuş ve o yüzden kralların ve önemli insanların mezarları kayalara oyularak yapılırmış.

Perslerin veya Büyük İskender’in bu bölgeyi istilası üzerine yarım kaldığı tahmin edilmekte olan en büyük mezarla birlikte izleyenleri büyüleyen altılı grup kaya mezarları, Kaunos’taki mezar tipleri içindeki en önemlisi. Bu bölgede bir çok irili ufaklı kaya mezarı bulunuyor. Tekne turu yaparken bu kaya mezarlarını görebiliyorsunuz.

Kaya mezarları oyuk mezarlar, nişler ve lahitler, yerleri özel olarak seçilmiş anıt mezarlar ve daha çok şehir surunun dışında kalan yamaçlar üzerine açılmış sandık mezarlardan oluşuyor. Bu kaya mezarlarının nasıl yapıldığı hala bilinmiyor ve bu durum hala gizemini koruyor. Tahmininiz varsa aşağıya alırım.😄

  • Kaunos Kral Mezarları’nın Giriş Ücreti: Buranın girişi olmadığı için giriş ücreti de yok. Mezarları yakından görmek isterseniz yukarıda dediğim yolu izlersiniz.
  • Konum: Kaunos Kral Mezarları

Kaunos Antik Kenti

kaunos

Bu güzel kente 4 defa gitmiş biri olarak söylüyorum Kaunos Antik Kenti gerçekten özel bir yer. Antik kent aşığı bir çift olarak nerede bir tabela görsek kendimizi hemen oraya atıyoruz. Kaunos da gezdiğimiz en güzel antik kentlerden biri. Oldukça geniş ve engebeli bir alana kurulmuş olan Kaunos, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan bir antik kent. Aynı zamanda burası Likya-Karya döneminde tuz üretimi ve ticareti yapılan liman kenti olma özelliğini de taşıyor.

Kaunos Antik Kenti’ndeki Yapılar

Akropol (kale ve surlar), şehir surları, tiyatro (5000 kişilik), kilise, hamam, depo, çeşme, agora, stoa ve kent içi yolları, tapınaklar ve kutsal alan, liman ve mezarlık. Bunun yanı sıra günümüze ulaşamayan askeri liman, tersaneler, spor merkezi, konutlar gibi yapılar bulunuyor.

kaunos antik kenti

Kaunos Antik Kenti Efsanesi

Tarihi bir yerde efsane olmazsa olmaz. Kaunos’un efsanesi de var tabiki. Efsaneye göre Apollo’nun oğlu olan Karya Kralı Miletos’un ikizleri olur. Erkeğe Kaunos, kıza ise Byblis adı verilir. İkizler büyüdüklerinde Byblis, erkek ikizine aşık olur. Bu aşk kardeş sevgisinin çok ötesindedir. Ancak ikizinden karşılık bulamaz. Bu yasak aşkı öğrenen kral, oğlunu ülkesinden kovar. O da kendisini sevenlerle birlikte gider ve Lidya sınırındaki, şimdiki Dalyan’ın karşısında kendi adını taşıyan Kaunos antik kentini kurar. Byblis ise gördüğü hakaretlere ve sevdiği kardeşinden ayrı kalmaya çok üzülüp, pınarları kuruyuncaya kadar gözyaşı döker ve sonunda bir kayadan atlayarak canına kıyar. Efsaneye göre, Dalyan’da bir labirenti andıran kanallar Byblis’in gözyaşlarından oluşmuştur. 

Romalı tarihçi ve şair Ovidius’a göre, Kaunos’un kuruluşuyla ilgili efsane şöyle: Byblis Kaunos’a aşık olur. Byblis, Kaunos’a bir mektup yazarak duygularını dile getirir. Kaunos ise Byblis’in duygularını öfke ve tiksinti ile karşılar. İkizini bir daha görmek istemeyen Kaunos, kendisini sevenlerle birlikte babasının ülkesini terk eder. Kaunos’a gelerek, kendi adıyla anılan kenti kurar. Byblis ise karşılıksız kalan sevgisi yüzünden hayatına son vermek isteyerek, yüksek bir kayanın üzerinden kendisini atar. Ama Nympheler (su perileri) Byblis’e acır ve onu bir pınara dönüştürür. Byblis’in gözyaşları nehir olur ve boğazı oluşturur.

İşte efsaneler bunlar. Bu güzel kentte görmeniz özellikle tavsiye ettiğim bir yapı var. Bu yapının adı Oval Platform. Matematik ve geometrik hesaplamalarla yapılan bu yapı sadece bu antik kentte var. Bu yapıyla Kaunoslular astrolojik olayları gözlemliyormuş. Bir de hamam kısmının bulunduğu yapılar da fotoğraf çok güzel çıkıyor aklınızda bulunsun.😊

  • Kaunos Antik Kenti Ziyaret Saatleri: Kaunos Antik Kenti’nin açılış saati 08:30, kapanış saati 18:30. Yazın öğle sıcağına kalmamaya çalışın. Yanınıza muhakkak su alın.
  • Kaunos Antik Kenti Giriş Ücreti 2022: Kaunos Antik Kenti’nin giriş ücreti kişi başı 20 TLMüze kartınız varsa giriş ücretsiz. 10 yaşına kadar çocuklar için de giriş ücretsiz. 

Çandır Seyir Tepesi

Muğla’nın en güzel manzara noktalarından biri olan Çandır Seyir Tepesi muazzam bir yer. Burada öyle bir efsane manzara var ki buraya kimi götürsek ağzı açık kalıyor. Dalyan’a gelirseniz muhakkak ama muhakkak buraya uğrayın derim. Çünkü Dalyan Boğazı ve İztuzu Plajı’nın en güzel manzarası buradan izlenir.

Çandır Seyir Tepesi gitmesi zor ama manzarası ile mest eden bir yer. Özellikle buraya nasıl gidilir sorusunun cevabı önemli. Çünkü yol durumu biraz karışık. Buraya gidenler başka bir yoldan gidip tepenin başka bir tarafına ulaşıyor. Doğru yol nerde tabi ki bende.😊

Çandır Seyir Tepesi benim için çok özel bir yer olduğu için burayı ayrı bir yazıda kaleme aldım. Çok daha fazla detay için bu yazıma https://bujuyollarda.com/candir-seyir-tepesi/ göz atabilirsiniz. Yazımda özellikle nasıl gidilir kısmını dikkatli okuyun.

Not: Aşağıdaki 3 yer Köyceğiz Gölü, Sultaniye Kaplıcaları ve Ekincik Koyu (haritada 5,6,7 numaralı yerler) mesafe olarak Dalyan merkeze biraz uzak mesafede. Vaktiniz kısıtlıysa bu 3 yeri pas geçebilirsiniz.

Köyceğiz Gölü

muğla köyceğiz gezilecek yerler

Her ne kadar Dalyan sınırlarında olmasa da bu bölgeye gelirseniz Dalyan’a yakın konumda olan Köyceğiz Gölü’nü de görmenizi öneririm. Zaten kuzey taraftan Dalyan’a gelecekseniz Köyceğiz’in içinden geçeceksiniz. Gelmişken bu güzel gölü de görebilirsiniz. Köyceğiz ile ilgili detay isterseniz Köyceğiz Gezilecek Yerler başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Gelelim göle. Köyceğiz Gölü’nü deniz sananlar olsa da burası bir göl. En iyi ipucu gölün sazlıkları. Sazlık varsa göl yoksa deniz.😊Köyceğiz Gölü doğa harikası bir yer. Burada gerçekten huzur var. Kordon boyunca yürüdüğünüzde o huzuru yakalayabiliyorsunuz. Köyceğiz Gölü’nün kordonu yaz akşamları oldukça güzel ve canlı. Burada kordon boyu bir çok restaurant ve kafe var. Tam keyif yapmalık. Piknik yapmak isterseniz göl manzaralı kulak mesire alanını tavsiye ederim.

Köyceğiz Gölü’nde ne yapılır derseniz burada bir çok seçeneğiniz var. Köyceğiz’in hemen merkezinde bulunan gölde kordon boyu yürüyebilir, gölün etrafındaki kafelerde güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Kordonun sonuna doğru gittiğinizde ufak bir kumsal alan göreceksiniz. Yüzmek isterseniz bu alandan göle girebilirsiniz ancak gölde akıntının fazla olduğunu da göz önünde bulundurun. Biz gittiğimizde kano yapanlar ve balık tutanlar da vardı. Bu aktiviteleri de yapabilirsiniz.

Ayrıca Köyceğiz Gölü’nde düzenlenen tekne turlarına da katılabilirsiniz. Bazı dönemlerde Göl’de kano yarışları da düzenleniyor. Seyahatiniz bu dönemlere denk gelirse izlemesi keyifli olacaktır.

  • Köyceğiz Gölü, Köyceğiz’in merkezinde yer alıyor. Konum için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Sultaniye Kaplıcaları

dalyan gezilecek yerler
Dalyan Gezilecek Yerler : Sultaniye Kaplıcaları Kapalı Havuzlar

Dalyan gezilecek yerler listemizde Kaunos tarafını gezmeye devam ediyoruz. Listemizde farklı yerlerden biri de Sultaniye Kaplıcaları. Türkiye’nin en güzel gezi manzaralarından birine sahip olan Köyceğiz-Ekincik yoluyla ulaşılan Sultaniye Köyü’nde bulunan Sultaniye Kaplıcaları dünyanın ikinci büyük radyoaktif kaplıcası.

Sultaniye Kaplıcaları bildiğimiz çamurla şifa dağıtıyor. Bu kaplıcalar ve çamur banyoları romatizma, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları, ruhsal yorgunluk, cilt ve kadın hastalıkları gibi bir çok hastalığa şifa oluyor.

Sultaniye Kaplıcaları’nda iki adet jeodezik kubbe içinde kapalı şifalı su havuzu bulunuyor. Bu havuzlardan biri sadece kadınlara aitken diğer havuzu kadın-erkek karışık kullanılıyor. Su oldukça kükürtlü. Su sıcaklığı yaklaşık 39 derece. Burada çamur havuzundan sonra kapalı havuzlarda keyif yapabilirsiniz. Koku noktasına gelince gerçekten suyun içindeki minerallerden dolayı ağır bir koku var. Benim neredeyse burnum düşüyordu. Ama kötü koku da olsa zamanla alışıyorsunuz.😀

Not: Sultaniye Kaplıcalarına yüksek sezonda kesinlikle saat 11’den önce gitmelisiniz. Tekne turlarından dolayı saat 11 sonrası oldukça kalabalık oluyor. Aklınızda bulunsun burada konaklama için otel de var. Kaplıca turizmi için gelecekseniz bu otel de kalabilirsiniz. Ayrıca çamur banyosu için başka bir alternatif olan ve özel işletme tarafından işletilen Aqua Mia isimli tesisi de tercih edebilirsiniz.

  • Sultaniye Kaplıcaları Giriş Ücreti 2022: Sultaniye Kaplıcalarına (çamur banyolarına) güncel giriş ücreti kişi başı 10 TL. Çocuklardan giriş ücreti alınmıyor.
  • Sultaniye Kaplıcaları Nerede ve Nasıl Gidilir ? Sultaniye Kaplıcaları, Ortaca Merkeze 46 km uzaklıkta ve Sultaniye Köyü’nde bulunuyor. Buraya Köyceğiz’den karayolu ile ya da Dalyan’dan ve Köyceğiz Gölü’nden hareket eden teknelerle ulaşabilirsiniz. Sultaniye Kaplıcaları’nın yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Ekincik Koyu

muğla köyceğiz'de gezilecek yerler
Dalyan Gezilecek Yerler : Ekincik Koyu Drone Görüntümüz

Ekincik Koyu, Köyceğiz sınırlarında yer alsa da Dalyan’a yakın sayılabilecek bir konumda olduğundan Dalyan gezilecek yerler listenize burayı da dahil edebilirsiniz.

Ekincik Koyu ve Plajı oldukça sessiz ve sakin bir yer. Plajı kum ve küçük çakıllardan oluşuyor. Deniz 5-6 metrede derinleşiyor. Ekincik Koyu’nda bulunan işletmeyi belediye işletiyor ve fiyatlar gayet makul. Kamp yapmak isteyenler burayı tercih edebilir.

Ekincik Koyu ile ilgili daha fazla bilgi için yazdığım yazıyı okumanızı tavsiye ederim. İşinize oldukça yarayacaktır. (https://bujuyollarda.com/ekincik-koyu-ve-plaji-gezi-notlari/)

  • Ekincik Plajı Giriş Ücreti 2022: Ekincik Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti yok. Şezlong ve şemsiye kiralamak ücretli.
  • Ekincik Plajı Nerede ? Ekincik Koyu, Köyceğiz Merkeze 36 km, Fethiye’ye 100 km, Muğla Merkeze 85 km uzaklıkta yer alıyor. Bu koya gelmek için araba şart. Yol biraz zahmetli ama Ekincik Koyu’nun sakinliği için bu zahmete değer. Yol tarifi ve konumu için buraya tıklayabilirsiniz. 

Dalyan Merkez

dalyan merkez sevgi yolu
Dalyan Gezilecek Yerler : Sevgi Yolu

Evet artık Dalyan merkez tarafına geldik. Yani Dalyan Boğazı’nın diğer tarafındayız. Dalyan merkez oldukça mütevazi küçük bir yer. Özellikle İngiliz vatandaşlarının çokluğundan dolayı burayı yabancı bir memleket sanabilirsiniz. Ama adamlar haklı nereye geleceğini gayet iyi biliyor. Dalyan merkez sokaklarından geçerken kafelerde Chelsea ya da Liverpool maçlarını izleyen İngilizlere denk gelme olasılığınız çok yüksek. Adamlardaki futbol aşkı bitmiyor.

Bunun dışında Dalyan merkezde alışveriş yapabileceğiniz bir çok hediyelik eşya satan dükkan bulunuyor. Yeme içme noktasında da bir çok alternatif var. Dalyan boğazı manzarası eşliğinde bir şeyler yeme içmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Makul fiyat açısından Kaunos Çay Bahçesi vardı merkezde fakat orası da en son tadilattaydı. Mekanları tercih ederken menülere önceden bakın derim. Enflasyonun yüzde 70 olduğu bir dönemde ucuz bir şey kalmadı ama yine de araştırmak önemli.

Dalyan merkeze geldiğinizde aşağıda saydığım maddeleri deneyimleyebilirsiniz. Bunun dışında açıkçası çok da yapacak bir şey yok.

Dalyan Merkezde Ne Yapılır ?

  1. Dalyan merkez sokakları arşınlanır.
  2. Yine bu sokaklarda gece yürüyüşü yapılır.
  3. Caretta carettanın bin bir halinden hediyelik eşya satın alınır.
  4. Sevgi yolunda yürüyüş yapılır.
  5. Kaunos Kaya Mezarları eşliğinde bir şeyler yenilir, içilir.
  6. Dalyan Boğazı tekne turlarına katılınır.
  7. Ya da sandallarla minik bir boğaz turu yapılır.

Sülüngür Gölü

sülüngür gölü

Dalyan merkezden sonra sırada Sülüngür Gölü var. İztuzu Plajı yolu üzerinde bulunan ve Ortaca Dalyan’ın en önemli sulak alanlarından biri olan Sülüngür Gölü doğa harikası bir yer.

Sülüngür Göl’ü çevresinden geçen yol üzerinde göl manzarasını izleyen ve arabasını park eden bir çok kişi göreceksiniz. Burada kimi pikniğini yapıyor kimi de birasıyla keyif yapıyor.

Piknik yapmak isterseniz erken gelmenizi tavsiye ederim. Öğlen saatlerine kalırsanız burada oturacak yer bulamazsınız. Sülüngür Gölü’nde ister kendiniz isterseniz de burada bulunan bir kaç mekanda kahvaltı yapabilirsiniz. Kendiniz kahvaltı yapacaksanız hazırlıklı gelmeyi unutmayın.

  • Dalyan Sülüngür Gölü’nün konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

İztuzu Plajı

iztuzu plajı
dalyan gezilecek yerler
Dalyan Gezilecek Yerler : İztuzu Plajı’nın sol üst tarafı

Dalyan denilince akla ilk İztuzu Plajı gelir. Köyceğiz Gölü Dalyan Boğazı ile denize dökülüyor ve denize döküldüğü yerde İztuzu Plajı var. Muğla’nın en uzun ve en güzel plajlarından biri olan İztuzu Plajı eşsiz bir güzelliğe sahip. Dünyada eşine az rastlanır olan İztuzu Plajı’nın sahilinin bir tarafı tuzlu su iken diğer tarafı tatlı su gölü. İztuzu Plajı’nın uzunluğu 5400 metre.

The Time Gazetesi’ne göre Avrupa’nın en iyi açık alanı olarak kabul edilen İztuzu Plajı caretta carettaların da yumurtalarını bıraktığı yer. Hatta burada yaralı kaplumbağaların tedavisi için bir caretta caretta tedavi merkezi bulunuyor. Ayrıca Mayıs ve Eylül ayları arasında kaplumbağalar yumurtalarını bıraktığı için akşam 20.00’den sabah 08.00’e kadar plajdan yararlanılamıyor. Ortaca Dalyan’a geldiğinizde bu güzel ve özel plajı muhakkak ziyaret etmelisiniz.

  • İztuzu Plajı Giriş Ücreti 2022: İztuzu Plajına araç ile giriş ücreti 15 TL. Tekneyle ve kara yoluyla ulaşılan İztuzu Plajını belediye işletiyor. Fiyatlar makul seviyede. İşletmede soyunma kabini, WC, duş imkanı mevcut ve ücretsiz. Şezlong ve şemsiye kiralama imkanı bulunuyor.
  • İztuzu Plajına Nerede ? İztuzu Plajına kara yolu ile ulaşım da var. Kara yolu ile geldiğinizde araç park yeri mevcut. İztuzu otopark ücreti 15 TL. İztuzu Plajı’nın yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
  • Detaylı bilgi için bu yazıma göz atabilirsiniz. (https://bujuyollarda.com/dalyan-iztuzu-plaji/)

Radar Tepesi

ortaca gezilecek yerler gökbel radar tepesi
Dalyan Gezilecek Yerler : Eski Fotom.😀

Dalyan gezilecek yerler listesinde bir başka manzara noktasına geldik. Bu güzel yerin adı Radar Tepesi. Enfes fotoğraflar yakalayabileceğiniz bir yer burası. İztuzu Plajı’nda yüzünüz denize dönüp, başınızı sol yukarıya kaldırdığınızda dağın tepesinde bulunan küçük beyaz bir yapı ve kule göreceksiniz. İşte orası Radar Tepesi.

Radar Tepesi’nde her şey çok güzel. Tek bir şey hariç o da yolu. Radar Tepesi’ne giden yol gerçekten berbat ötesi. Biz tepeye kendi aracımızla çıkmıştık ama bizden çok, gariban arabamız öldü öldü dirildi. Buraya 4×4 jeep şart. Yine de illa araba ile çıkarım diyorsanız yavaş yavaş çıkın ve aracınızın altı mümkünse yüksek olsun. Yolun zorluğuna değdi mi değdi kesinlikle ama çok dikkatli olun. Aracınıza güvenmiyorsanız çıkmayın !

  • Radar Tepesi Nerede ? Radar Tepesi yol tarifi ve haritadaki konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Radar Tepesi’ne Nasıl Gidilir ? İztuzu Plajı’na giderken Kargıcak Koyu tabelasından sola giriyorsunuz. Birkaç viraj geçtikten sonra yol ikiye ayrılacak. Sol taraf Kargıcak Koyuna gider, sağdaki taşlık ve uzun yol Radar Tepesi’ne. Arabanıza güvenmeniz lazım güvenmiyorsanız burayı denemeyin. Yol gerçekten zorlu.

Radar Tepesi mi Çandır Seyir Terası mı ? Her iki manzara noktası da İztuzu Plajını ve Dalyan Boğazı’nı görüyor. Hangisi iyi derseniz ben Çandır Seyir Terasını seçerim. Çünkü hem Dalyan Boğazını daha net görüyorsunuz hem de yolu Radar’a göre daha iyi.

Kargıcak Koyu

dalyan gezilecek yerler

Kargıcak Koyu ve Aşı Koyu hep aklımızda vardı ve sonunda bu iki güzel koya son Dalyan gezimizde gidebildik. Kargıcak Koyu yolu zahmetli ama güzel bir koy. Buraya İztuzu Plajı’na giderken Kargıcak Koyu ayrımına saparak ulaşıyorsunuz. Buradan 5 km kadar asfalt üzerinden devam ediyorsunuz. Sonrasında köyden itibaren toprak yol başlıyor. Yaklaşık 3,5 km toprak yoldan giderek Kargıcak Koyu’na ulaşıyorsunuz. Ancak son 1,5 km zemin oldukça bozuk ve taşlı. Yavaş ve dikkatli gitmenizde fayda var.

Kargıcak Koyu’nda deniz oldukça temiz. Biz gittiğimizde deniz dalgalıydı ve hava biraz soğuktu. Buranın plajı kum ve hemen derinleşiyor. Koyda bir işletme bulunuyor. Dilerseniz bu işletmeden faydalanabilirsiniz. Bunun dışında burada halk plajı da bulunuyor. Yani kendi imkanlarınızla da takılabilirsiniz. Sadece hazırlıklı gelmeniz gerekiyor.

Kargıcak Koyu mu Aşı Koyu mu derseniz Aşı Koyu bize daha güzel geldi. Sadece alan olarak Aşı daha küçük bir koy. Yazın kalabalık olabilir.

  • Kargıcak Koyu’nun herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Kargıcak Koyu’nun haritadaki konumu ve yol tarifi için sizi buraya alalım.

Aşı Koyu

aşı koyu
dalyan gezilecek yerler
Dalyan Gezilecek Yerler : Aşı Koyu’ndaki Tesis

Kargıcak Koyu’ndan sonra Aşı Koyu’na geldik. Aşı Koyu, Sarıgerme ve İztuzu arasında kalan sessiz sakin, kalabalıktan uzak, doğayla iç içe olan muhteşem bir koy. Burası tam kafa dinlemelik bir yer.

Aşı Koyu’nun yolu son 5-6 km kala toprak yol oluyor. Çok sıkıntılı bir yol değil. Sadece arabanız bol bol toz yutuyor. Yol durumu dezavantaj gibi gözükse de kalabalıklığı azaltan bir faktör de oluyor. Aşı Koyu’nda yemek yiyebileceğiniz, bir şeyler alabileceğiniz bir tesis de bulunuyor.

Aşı Koyu otopark giriş ücreti 39 TL. Şunu belirteyim giriş ücretini ödersiniz kenarda bir yerde takılıp tesisten faydalanmak zorunda değilsiniz. Duş, wc imkanlarını kullanabiliyorsunuz. Eğer kendiniz gelmek isterseniz tedarikli gelmenizde fayda var. Burada eğlence olarak zipline ve bot imkanı mevcut.

  • Aşı Koyu’nun giriş ücreti 39 TL. Bu gerçekten fazla ve gereksiz bir ücret !
  • Aşı Koyu’nun haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Buradan dönerken Songül Bacının yeri var. Burada durup gözleme ya da yoğurtlama yiyebilirsiniz. Porsiyonlar oldukça büyük. Fiyatlar 25 TL civarı.

Karadonlar Köyü

dalyan gezilecek yerler
Dalyan Gezilecek Yerler : Bahsettiğim Kaya Mezarı

Evet Dalyan gezilecek yerler listesinin sürpriz yerine geldik. Aşı Koyu’ndan dönerken Mergenli ve Karadonlar köylerinden geçiyorsunuz. Karadonlar Köyü’nde tarih yatıyor kimsenin haberi yok. Ya da haberleri var çok normal geliyor her şey. Bu köy hem bu durumuyla hem de ismiyle bize çok garip bir yer gibi geldi.😁

Karadonlar Köyü’nde bir çok kaya mezarı bulunuyor. Aşı’dan dönerken bu köye yakın yol üzerinde portakal bahçesinin hemen arkasına gizlenmiş bir kaya mezarı gördük ve arabayı hemen yana çekip koşa koşa gittik. Bir de ne görelim güzelce ihtişamlı bir kaya mezarı. Sanki biz keşfetmişiz gibi heyecanlandık. Çok sevdik burayı. Bir kaç fotoğraf çekildikten sonra yola devam ettik.

Karadonlar Köyü’ne ulaştık. Bir de ne görelim bu köyde bir çok kaya mezarı bulunuyor. Sonra her kayalıkta mezar aramaya başladık. Çok farklı bir deneyimdi. Vaktimiz olsaydı mezarlara doğru yürüyecektik fakat akşam karanlığı bastırıyordu. Eğer bu bölgede fazlaca vaktiniz varsa bu köyü muhakkak ziyaret edin. Konumu buraya bırakıyorum.

Dalyan Çevresinde Gezilecek Yerler

Evet Dalyan gezilecek yerler listem tamamdır. Umarım Dalyan’ı güzel ve sade anlatabilmişimdir. Aklınızda bir gezi şablonu oluştuysa ne mutlu bana. Oluşmadıysa da yorum yazın oluşturmaya çalışalım.😀

Eee ben Dalyan’da gezdim bitti başka önerin yok mu derseniz olmaz mı derim. Bu bölge benden sorulur derim ve size bir sürü öneri sunabilirim.😊

Dalyan çevresinde bir sürü gezilecek yer var. Bu yerlerin başında Dalaman, Ortaca, Göcek, Fethiye ve Köyceğiz geliyor. Bu yerlerin gezi rehberini aşağıya bırakıyorum. Ayrıca Toparlar Şelalesi ve Yuvarlakçay’ı bilhassa görmenizi tavsiye ediyorum. Rehberlerimi detaylıca okuyup ona göre hareket edersiniz.

Dalyan’a Yakın Gezilecek Yerler

Dalyan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Dalyan Nerede ?

Dalyan Nerede ? Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir mahalle. Yani burası bir ilçe değil. Genelde insanlar ilçe olarak düşünüyor ama dediğim gibi burası bir mahalle. Türkiye’de Dalyan adında birçok yer bulunuyor. Dalyan kelimesi Rumca olup özel balık yakalama düzenekleri olan doğal sahalara deniliyor. Yani Türkiye’de bir çok yerde Dalyan ismine rastlayabilirsiniz. Dalyan Mahallesi’nin konumu burada.

  • Muğla – Dalyan arası yaklaşık 84 kilometre,
  • İstanbul – Dalyan arası yaklaşık 753 kilometre,
  • İzmir – Dalyan arası yaklaşık 290 kilometre,
  • Ankara – Dalyan arası yaklaşık 680 kilometre.

Dalyan’a Nasıl Gidilir ?

Dalyan’a Nasıl Gidilir ? Dalyan’a en kolay ulaşım tabiki uçak ile ulaşım. Çünkü hemen yanı başında diyebileceğim bir noktada havalimanı var. Dalyan’a en yakın havalimanı Dalaman ilçesinde bulunan Dalaman Havalimanı. Bu havalimanına İstanbul ve Ankara illerimizden her gün düzenli uçuş seferleri bulunuyor. Uygun uçak bileti bulmak için bu yazıma göz atabilirsiniz.

Bunun dışında araç ile Dalyan’a gelecekseniz yukarıda yaptığım ayrıma dikkat edin. Kaunos veya Çandır taraflarını gezecekseniz ve Muğla merkez tarafından geliyorsanız bu istikamette bulunan Sultaniye Kaplıcaları tabelasından dönüş yapıp göl manzarası eşliğinde buraları ziyaret edebilirsiniz. Sonra Dalyan’a geçmek isterseniz arabalı feribot en mantıklısı. Aksi takdirde tekrar aynı yolu dönüp Dalyan’a Ortaca tarafından gitmek zorunda kalırsınız.

Dalyan’a otobüs ile gelecekseniz Muğla Belediyesi’nin otobüsleri ile buraya ulaşabilirsiniz. Sefer saatleri için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Dalyan Kaç Günde Gezilir ?

Dalyan Kaç Günde Gezilir ? Yukarıda saydığım Dalyan gezilecek yerler listesini 3 gün içinde gezebilirsiniz. Hızlı olursanız 2 gün bile yeter sadece erken kalkmanız gerekir. Dalyan’a gelirseniz Çandır Seyir Terası, Kaunos Antik Kenti ve İztuzu Plajı’nı görmeden buradan dönmeyin. Yani 1 gün vaktiniz varsa bu 3 yer kesin listenizde olsun. Vaktiniz geniş ise istediğiniz gibi takılın derim.

Dalyan’da Ne Yenir ?

dalyanda ne yenir

Dalyan’da Ne Yenir ? O kadar gezdik tozduk acıkmadık mı ? Eee tabiki acıktık. Dalyan’da birbirinden güzel restaurantlar var. Hele bir de Dalyan Boğazı’na karşı mekan olursa değme keyfinize. Hizmet kalitesi açısından oldukça beğendiğimiz Dalyan’da birbirinden güzel yerler keşfettik. Bu yerlerin hepsine gidemesek de gittiğimiz yerlerden aldığımız tüyolarla güzel öneriler topladık.

Şunu belirtmekte fayda var. Eğer özel gün kutlayacaksanız Dalyan’ı kesinkes tavsiye ederim. Evlilik yıl dönümü, sevgililer günü, doğum günü kutlama adresi Dalyan ve şık mekanları diyebilirim. Dalyan’da yabancı ağırlıklı bir nüfus olduğundan bu işletmelerin kalitesinin artmasına neden olmuş. Biz gittiğimiz her yerden memnun kaldık. Yabancılar ki bunlar genelde İngilizler yemek işlerine bizden daha çok önem veriyor. Neyse lafı çok uzatmayayım. Dalyan’da ne yenir sorusunun cevabı için sizi buraya alayım.

Dalyan’da Nerede Kalınır ?

Dalyan’da birbirinden güzel 2 otel ve 1 kiralık ev tavsiyem var. Hepsini deneyimledim ve oldukça memnun kaldım. Gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Dalyan Boğazı kenarında bir yer arıyorsanız aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.

Dalyan’da Nerede Kalınır | 3 Konaklama ve Otel Tavsiyesi

Dalyan’da Neler Yapılır ?

dalyanda ne yapılır

Dalyan’da Neler Yapılır ? Dalyan, Muğla’da görmeniz gereken en önemli yerler arasında. Bodrum, Fethiye, Marmaris’ten sıkıldıysanız listenize ilk olarak Dalyan’ı ekleyebilirsiniz. Dalyan’da ne yapılır sorusunun cevaplarını ayrı bir yazıda kaleme aldım. Hele bir madde var ki akıllara zarar. Tam uçuş moduna geçiyorsunuz.🚀🚀🚀

Yazı için bu bağlantıma (https://bujuyollarda.com/dalyanda-neler-yapilir/) göz atabilirsiniz.

Dalyan Tekne Turu

Dalyan denilince akla ilk gelenlerden biri de Dalyan Tekne Turu. Dalyan Boğazı’ndan geçen vızır vızır tekneleri görünce bu bilinç altınıza giriyor. Dalyan’da o kadar tekne var ki sanırsam arabadan çok tekne var. Bu teknelerde Dalyan Tekne Kooperatifine bağlı.

Gelelim bu tekneler ne yapar sorusuna. Bu tekneler dolmuş tekne ve günübirlik tekne turu olarak hizmet veriyor. Dolmuş tekneler İztuzu Plajı’na gidip geliyor. Aynı minibüsler gibi düşünebilirsiniz. Gidiş dönüş ücreti en son 60 TL idi.

Günübirlik tekne turları da 2 alternatif yol ile çalışıyor. Her iki rotada da günübirlik yemekli tekne turu şeklinde oluyor. İlk alternatif olarak çevre koylara gidip buralarda yüzme molası veriyor. Diğer rotada ise Kaunos, İztuzu, Sultaniye Kaplıcası gibi yerlere götürüyor. Her iki tur için de kişi başı fiyat 200 TL idi.

Dalyan Boğazı kıyısında gezerken bir çok tekneci var. Size fazlasıyla bilgi veriyorlar! Pazarlık yapmayı unutmayın. Dalyan tekne turları ile ilgili daha fazla bilgi için kooperatifin sitesine bakabilirsiniz.

Not: Dalyan plajları ve koyları için bu yazıma göz atabilirsiniz. (https://bujuyollarda.com/dalyan-plajlari-ve-koylari/)

Dalyan’da Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular

Dalyan gün batımı nerede izlenir ?

Dalyan her şeyi ile özel bir nokta olunca güneş burada nerede batsa ayrı güzel.😀Yine de güzel bir yer arıyorsanız Dalyan Boğazı’nın yanında bulunan yerler, İztuzu Plajı, Çandır Seyir Terası Dalyan’da gün batımını izleyeceğiniz yerler arasında yer alıyor.

Dalyan’ın neyi meşhur ?

Dalyan’ın neyi meşhur sorusunun başında Kaunos Kral Mezarları geliyor. Bunun dışında İztuzu Plajı ve caretta carettalar Dalyan’ın neyi meşhur sorusunun bir diğer cevabı. Dalyan Boğazı ve menderesli yapısını da unutmayalım.

Dalyan’dan ne alınır ?

Dalyan’dan ne alınır sorusunun başında caretta caretta ile ilgili her şey geliyor. Carettaların magnetinden anahtarlığına bir çok şey var. Dalyan merkezde hediyelik eşya satan dükkanlardan bunları satın alabilirsiniz. Bunu dışında replika çanta, ayakkabı, kıyafet gibi ürünler de var.

Dalyan’da denize nerede girilir ?

Dalyan’da denize girebileceğiniz bir çok alternatif plaj ve koy bulunuyor. Aşağıda Dalyan’da denize girebileceğiniz koy ve plajları bulabilirsiniz.
-İztuzu Plajı
-Kargıcak Koyu
-Aşı Koyu
-Semizce Koyu
-Ekincik Koyu
-Bacardi Koyu

Dalyan gezilecek yerler başlıklı yazımın sonuna geldim. Bu güzel yerleri ve tecrübelerimi yazmaktan büyük keyif aldım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan ne varsa yorum kısmında sorabilirsiniz. Biliyorsam yardımcı olmaya, bilmiyorsam doğru kişiye yönlendirmeye çalışırım. Hepinize Dalyan’dan kocaman sevgiler. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.