Kışın Gezilecek Yerler | Türkiye’deki En İyi 17 Yer
Türkiye’de kışın gezilecek yerler listesi ile karşınızdayım. Kış denilince akla kar, şömine, dağ evi, soba, sobada patates ve odunların çıtır çıtır yanması gibi huzur veren bir çok güzellik geliyor. Her ne kadar kış kelimesi içimizi üşütse de listemdeki yerlerin ve kışın güzelliği bu soğukluğu sıcağa çevirebiliyor. Ama soğuğun sıcağa çevrilemediği yer olan Palandöken ve Çıldır Gölü’nü bu durumdan hariç tutuyorum. Bu iki yerde burun delikleriniz bile donabilir.😀
Ruhunda seyahat tutkusu olan insan yaz kış yağmur çamur fark etmez gezmesini her daim bilir. Seyahat tutkusuna sahip olmak da bunu gerektirir. Eeee Türkiye’de coğrafi konum açısından kış mevsimini bize yaşattığı için kışın güzelliklerini görebiliyoruz. Gerçekten ülkemizde yazın nasıl güzel gezilecek yerler varsa kışın da gezilecek bir sürü güzel yer var. İşte bu yazımda Türkiye’de kışın nereye gidilir sorusunun cevabını bulacaksınız.
Başlıklarda kah Ege’den, kah Güneydoğu’dan, kah da doğudan dem vuracağız. Kışın sıcak yer arıyorsanız adresiniz Ege, ben kar ile haşır neşir olacağım derseniz istikametiniz doğu olmalı. Hadi kolları sıvayalım ve size kış mevsimi için güzel rotalar oluşturalım. Öncesinde tabi ki gezilecek yerler haritamız.😊
Kışın Gezilecek Yerler Haritası
Kışın Gezilecek Yerler Haritası (Haritada numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Kışın Gezilecek Yerler Haritası
- Uludağ
- Abant
- Palandöken
- Uzungöl
- Ayder Yaylası
- Çıldır Gölü
- Sarıkamış
- Erciyes Dağı
- Kapadokya
- Afyonkarahisar
- Kaz Dağları
- Bodrum
- Demre
- Alanya
- Adana
- Gaziantep
- Şanlıurfa
Türkiye’de Kışın Gezilecek Yerler
Kışın gezilecek yerler listem dolu dolu. Listemde Türkiye’nin bir çok noktasından güzel yerler var. Kış denilince akla ilk kar geliyor ama ben Türkiye’de kışın gidilecek sıcak tatil yerlerinden de listeme bir kaç yer ekledim. Neden mi çünkü buralarda yazın kalabalıklığı kışın olmuyor. Her ne kadar bu yerlerde kışın denize girilmese de özellikle kültür turizmi yapmak için en ideal zaman olan kış aylarında buralara gidebilirsiniz.
Şimdiden belirteyim Türkiye’de kışın gezilecek yerler listemde en favori yerlerim karın en çok yakıştığı yer olan Erzurum Palandöken, Abant Tabiat Parkı, Uzungöl ve Çıldır Gölü dörtlüsü. Bu yerlere kışın bir şekilde yolunuzu düşürün ve kış mevsiminin güzelliklerini yaşayın derim. Listeme geçmeden önce “Türkiye’nin En İyi Kayak Merkezleri Listesi” başlıklı yazıma da göz atmayı unutmayın.
Kışın Gezilecek Yerler : Türkiye’deki En İyi 17 Yer
- Uludağ – Bursa
- Abant / Yedigöller – Bolu
- Palandöken – Erzurum
- Uzungöl – Trabzon
- Ayder Yaylası – Rize
- Çıldır Gölü – Kars
- Sarıkamış – Kars
- Erciyes Dağı – Kayseri
- Kapadokya – Nevşehir
- Termal Tatil – Afyon
- Kaz Dağları – Balıkesir
- Bodrum / Fethiye – Muğla
- Demre / Kemer – Antalya
- Alanya / Antalya
- Adana
- Gaziantep
- Şanlıurfa
Uludağ – Bursa
Türkiye’de kışın tatile gidilecek yerler neresi deseler herhâlde bir çok kişinin aklına direkt Bursa Uludağ gelir. Magazin kültürünün de popülaritesini canlı tuttuğu Uludağ özellikle İstanbulluların en favori kış tatil merkezi. Uludağ ile Bursa merkez arası yol yarım saat sürüyorken, İstanbul ile Uludağ arası yol yaklaşık 3 saat sürüyor.
Uludağ, Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı konumunda. Bursa ili sınırları içinde yer alan Uludağ 2.543 m yüksekliğe sahip. Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ’ın uzunluğu 40 km’yi bulur.
Kayak sporunun en canlı merkezi konumunda olan Uludağ’da kayak yapmak isterseniz aşağıda bağlantısını verdiğim siteden ekipman kiralama, konaklama, etkinlikler, pistlerin ve liftlerin durumu, skipass giriş ücretleri ve hava durumu hakkında anlık ve detaylı bilgi alabilirsiniz. https://www.uludaginfo.com/
Özetle özellikle İstanbul’daysanız ve kış tatili için gidilebilecek yer arıyorsanız ilk etapta Uludağ’ı değerlendirebilirsiniz. Uludağ’ın haritadaki konumu burada.
Abant / Yedigöller – Bolu
Kış mevsiminin üç güzeli olan Gölcük – Abant ve Yedigöller sadece kışın değil yılın her ayı ziyaret edilebilecek yerler arasında yer alıyor. Uludağ gibi özellikle İstanbullular için yakınlığıyla çok özel bir kaçış rotası olan Abant & Gölcük & Yedigöller üçlüsünün kışın kartpostallık bir manzarası var.
Abant Gölü, Bolu’nun 34 km. güneybatısında Abant Dağları üzerinde yer alıyor. Göl, Bolu’ya 34 km, Ankara’ya 225 km, İstanbul’a 258 km uzaklıkta. Gölün bulunduğu alana giriş ücreti 24 TL.
Burası tam bir doğa harikası. Tabiatın güzelliklerini bir arada görebileceğiniz bir yer. Ziyaret için kış aylarını tercih ediyorsanız arabanızın ve kıyafetlerin kış şartlarına göre olması şart. Abant Gölü’nün konumu burada.
Türkiye’nin saklı cenneti olan Yedigöller’e gelelim. Onlarca çeşit çam ağacına ve yüzlerce canlıya ev sahipliği yapan Yedigöller ziyaretçilerine kışın görsel şölen sunuyor. Türkiye’de kışın tatile gidilecek yerler arasında yer alan Yedigöller’e kışın gitmek zahmetli. Kışın Bolu–Yedigöller güzergâhı (karla) kapalı olduğundan ulaşım, Yeniçağa–Mengen–Yazıcık veya Devrek- Yazıcık üzerinden yapılıyor aklınızda bulunsun. Aracınızda kesinlikle kış lastiği ve zincir olması şart.
Şehir yaşamının yorucu ve bunaltıcı etkisinden uzaklaşmak, doğanın içinde yenilenmek istiyorsanız ve de kışın üşümeyi de göze alıyorsanız Yedigöller’i ziyaret edebilirsiniz. Konum burada.
Palandöken – Erzurum
Dadaşlar diyarı Erzurum bizim için önemli bir yer çünkü Üstün’ün memleketi.😃 Erzurum hem gezilecek yerleri hem yeme içme noktaları açısından mükemmel ötesi bir yer. Bizden 10 puan alan Erzurum cağ kebabı ve kadayıf dolması ile insanın aklını başından alıyor. Gördüğünüz üzere Erzurum diyince direkt akıl mideye gidiyor.😃 Neyse biz konumuza kışın Erzurum’da tatil yapılacak en güzel yere yani Palandöken’e gelelim.
Erzurum denilince akla gelenlerin başında tabiki Palandöken Dağı ve kayak geliyor. Şunu söylemek istiyorum; Erzurum Palandöken Dağı’nın eteklerine kurulmuş bir şehir. Yani Palandöken Erzurum’a uzak bir yer değil. Erzurum merkeze sadece 2-3 km uzaklıkta bulunan Palandöken Dağı Erzurum’un her yerinden görülebilir. Palandöken’de bir çok otel ve kayak merkezi bulunuyor. Palandöken gerçekten kayak için dizayn edilmiş bir yer.
Palandökendeki kayak pistleri dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer alıyor. Palandöken Kayak Merkezinde profesyonel kayakçıların kayabileceği Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) onaylı kayak pistlerinin yanı sıra çok amaçlı pistlerde olmak üzere farklı zorluk derecelerinde toplam 27 adet pist bulunuyor. En uzun pisti 12 km olan kayak pistlerinin toplam uzunluğu 28 km.
Palandöken Kayak Merkezi’nde 5 adet telesiyej (4500 kişi/saat kapasiteli), 1 adet teleski (300 kişi/saat kapasiteli), 2 adet baby lift (toplam 1800 kişi kapasiteli), 1 adet gondol lift (1500 kişi/saat kapasiteli) mevcut. Palandöken’in zirvesine yani Ejder 3200’e çıkmak isterseniz burada bulunan gondolu kullanabilirsiniz. Gondol yerine kendi aracınızla da zirveye çıkabilirsiniz ama gondolun keyfi tabiki daha güzel. Erzurum’a gelirseniz yaz kış fark etmez Palandöken’e çıkmadan kesinlikle geri dönmeyin. Konum burada.
Erzurum’la ilgili diğer yazılarımın bağlantılarını aşağıya bırakıyorum. Erzurum’a gidecekseniz bu yazılarıma muhakkak göz atın derim.
Erzurum’da Gezilecek Yerler | En Güzel 31 Yer | Haritalı
Erzurum’da Ne Yenir | En İyi 7 Restoran Önerisi
Uzungöl – Trabzon
Sadece kışın değil her mevsim görsel şölen sunan Uzungöl ülkemizin en önemli kış mevsimi tatil noktalarından biri. Buraya hangi mevsim giderseniz gidin manzara açısından tatmin olacaksınız. Biz Uzungöl’e bahar aylarında gitmiştik ama ilk hedeflerimizden biri buraya kışın da gitmek.
Uzungöl, Trabzon’un Çaykara ilçesinin Uzungöl Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Belki coğrafya dersinden hatırlarsınız heyelan set göllerini. İşte Uzungöl bir heyelan set gölü. Yani dağ yamaçlarından düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş.
Uzungöl’ün en derin yeri 15 metre. Alan olarak ise Uzungöl 1.000m uzunluğa, 500m genişliğe, 20 ha alana sahip. Fakat son zamanlardaki yapılaşma nedeniyle ne yazık ki bu ölçülerde küçülme var. Bu hızda inşaatlar devam ederse burayı Uzungöl yerine Küçükgöl olarak anmaya başlayacağız !
Uzungöl’e kışın gidecekseniz arabanızın lastiklerinin kışlık ve zincirli olması önemli. Uzungöl ile hali hazırda hazırladığım çok detaylı bir gezi rehberi var. Bağlantıdan tüm detaylara ulaşabilirsiniz. (https://bujuyollarda.com/uzungol-gezi-rehberi-uzungol-gezilecek-yerler/)
Ayder Yaylası – Rize
Tıpkı Uzungöl gibi Ayder Yaylası da kış tatilinizi ormanların içinde geçirebileceğiniz yerler arasında sayılıyor. Ayder, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alıyor. Ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı olan Ayder Yaylası 1300’lü yıllarda Hala Vadisi’nde yaşayanlar tarafından kurulmuş.
Kışın burada tatil yapmanın en güzel yanı burada bulunan kaplıcalar. Kışın soğuğundan kaçıp sımsıcak bir su sunan Ayder Kaplıcaları ortalama 50 derece su sıcaklığına sahip. Kaplıcalar romatizma ve kireçlenme başta olmak üzere, bazı hastalıklara şifa niteliğinde. Suyun ortalama 260 metreden çıkarak yüzeye ulaşıyor olması ise adeta niteliğinin bir kanıtı.
Ayder’de konaklama yapabileceğiniz bir çok tesis bulunuyor. Güzel bir tesiste konaklayıp kışın tadını Ayder’de çıkarabilirsiniz. Tesis tercih etmeden yorumları okumayı unutmayın çünkü tatiliniz çileye dönüşmesin. Ayder’in konumu burada.
Çıldır Gölü – Kars
Kış denilince akla ilk gelen aktivitelerden biri de Doğu Ekspresi‘dir. Doğu Ekspresi’nin son durağı olan Kars ise kışın gezip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kars öyle özel bir destinasyon ki dünyada yalnızca Alpler’de görülen kristal karı bir de burada görebilirsiniz. Ani Harabeleri’nde tarihin izini sürebilir, donmuş Çıldır Gölü’nün üzerinde atlı kızak yapabilir, nefis Kars mutfağını deneyimleyebilirsiniz.
Çıldır Gölü bir Kars klasiğidir. Kars’a gelip Çıldır’ı görmeden dönerseniz bir şeyler eksik kalacak demektir. Özellikle kış aylarında gidiyorsanız Çıldır Gölü donduğunda eşsiz bir güzelliğe bürünüyor.
Donmuş göl üzerinde atlı kızaklarla gezintiye çıkabilirsiniz. Başka bir şahane öneri de balıkçılarla birlikte eskimo usulü buzu kırarak balık avlamak olacak. Oldukça keyif veren bir deneyim. Eee tabi tüm bu aktiviteler sizi acıktırınca da göl kenarında bulunan restoranlarda gölden çıkarılan, buraya özgü sarı sazan yemelisiniz. Çıldır Gölü’nün konumu burada.
Sarıkamış – Kars
Gözlerden uzak bir kış tatili yapmak isterseniz adresiniz Sarıkamış olsun. Sarıkamış’ın kar kalitesi, fiyatların diğer yerlere göre daha normal olması ve kalabalığın diğer kayak merkezlerine göre daha az olması burayı diğer yerlere göre daha cazip hale getiriyor.
Çamlar arasındaki Sarıkamış kayak merkezi; kar kalitesi açısından Alplerde olan kristal kar özelliğine sahip. Toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı piste sahip Sarıkamış kayakçıların favori yeri arasında. Sarıkamış Kayak Merkezinde 2 adet telesiyej, 1 adet teleski tesisi hizmet veriyor. Sarıçam Kayak Tesisleri 2400 kişi/saat kapasiteli, diğer telesiyej ise 800 kişi/saat kapasiteli.
Sarıkamış’a gelmişken sadece kayak değil kültür turizmi de yapabilirsiniz. Tarihi dokusundan dolayı burada gezilecek görülecek yer sayısı oldukça fazla. Sarıkamış’ın konumu burada.
Erciyes – Kayseri
Kışın tatile gidilecek yerler arasında yer alan Erciyes Dağı kayak severlerin popüler noktaları arasında yer alıyor. Kayseri’nin simgesi haline gelen ve tepesinde her zaman duman ve kar bulunan Erciyes Dağı 3916 m yüksekliğinde dev volkanik bir dağ.
Erciyes’in en önemli özelliği zamanında püskürttüğü lavlar sonucunda Peri bacalarını oluşturmasıymış. Ayrıca Dağın zirvesine çıktığınızda hava açıksa Kapadokya’ dan Toroslar’a kadar uzanan bir bölgenin muhteşem manzarasını görebiliyorsunuz.
Erciyes’te kayak yapmak isterseniz pistlerin durumu, konaklama, hava durumu, teleferik bilgisi ve kayak haritası için aşağıdaki bağlantıya göz atabilirsiniz. https://www.kayserierciyes.com.tr/
Kapadokya – Nevşehir
Her mevsimin ruhuna ayrı yakıştığı Kapadokya kışın da ayrı bir güzelliğe bürünüyor. 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan Kapadokya Bölgesi sadece Türkiye için değil dünyanın sayılı turizm noktaları arasında yer alıyor.
Kapadokya’ya gelirseniz Avanos, Ürgüp, Göreme, Akvadi, Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri, El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilise, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Ihlara Vadisi, Selime Köyü, Çavuşin, Güllüdere Vadisi, Paşabağ-Zelve Anapınar Köyü gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Tabi Kapadokya’ya gelince bütçe durumunuza göre sıcak balon turunu da katılabilirsiniz. Konaklama olarak da mağara odalarda kalarak farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Kışın biraz soğuk olabilir belirteyim.😊
Termal Tatil – Afyon
Kışın sizce de termal su iyi gitmez mi ? Sıcacık insanın içini ısıtacak, şifa bulduracak termal tatil kış tatilinin en güzel alternatiflerinden.
Termal tatil diyince de Türkiye’de akla Afyon gelir. Bir çok termal tesise sahip olan Afyon’da bu tesislerde termal keyif yapabilirsiniz. Şunu belirteyim, kışın termal tatil yapacaksanız gideceğiniz tesisi iyi seçmeniz gerekiyor. Su sıcaklığından, hijyene bir çok noktaya dikkat etmeniz ve tesisi iyi seçmeniz gerekiyor.
Afyon’a geldiğinizde ayrıca Frigya Vadisi gibi ülkemizin en önemli tarihi bölgelerinden birini de ziyaret edebilirsiniz. Ben otelden çıkmam derseniz bir şey diyemem. Afyon’da termal otel noktasında herhangi bir deneyimim yok. Eğer ilerde tecrübe edersem ve memnun kalırsam seve seve burada deneyimimi sizinle paylaşırım.
Kaz Dağları – Balıkesir
Kaz Dağı ya da eski adıyla İda Dağı, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ. Güzel Egemizin yaşam ve oksijen kaynağı olan Kaz Dağları’na bir kez giden buraya tekrar gitmek istiyor. Kafa dinlemek ve huzur bulmak istiyorsanız buraya gitmelisiniz.
Kaz Dağları’na genelde bahar ve yaz aylarında gidilse de buraya kışın da gidilebiliyor. Çam ağaçlarındaki kar dokusuyla ayrı bir güzelliğe sahip Kaz Dağları özellikle İzmir’de yaşayanlar için kışın kaçış noktası olabiliyor.
Kaz Dağları muhteşem bir doğaya sahip ama ne yazık ki son yıllarda açılan maden sahalarından dolayı ciddi anlamda tahribata uğramış durumda. Bu durum daha ileriye gitmez ve doğanın önemini umarım geç de olsa anlarız !
Bodrum / Fethiye – Muğla
Ege’de kış tatili için yer arayanlar gelsin buraya. Bodrum, Fethiye, Marmaris’in bu listede ne işi var demeyin ! Kışın tatile gidilecek sıcak yer de lazım değil mi ? Tamam deniz turizmi yok ama kültür turizmi var. Dolayısıyla Ege’de kışın gezilecek yer arıyorsanız adres Muğla.
Muğla’da yaşayan biri olarak şunu belirteyim kışın yağmur yoksa Muğla’yı gezmek çok daha güzel oluyor. Neden mi çünkü kalabalık ve aşırı sıcak yok. Yazın sıcağında antik kent gezmek mi güzel kışın gezmek mi ? Serin serin rahatça gezmek emin olun daha güzel. Dolayısıyla kışın gezilecek sıcak yer arıyorsanız adres Muğla.
Gördüğünüz üzere sitemde Muğla için ayrı bir menü var. Muğla gezi rehberlerim kış tatiliniz için size ışık olacaktır. Aşağıya da detaylı bağlantıları bırakıyorum.
- Muğla’da Gezilecek Yerler | En Güzel 40 Nokta
- Muğla Merkezde Gezilecek Yerler
- Fethiye Gezilecek Yerler
- Bodrum Gezilecek Yerler
- Marmaris Gezilecek Yerler
- Datça Gezi Rehberi
- Dalaman Gezilecek Yerler
- Akyaka Gezi Rehberi
- Milas Gezilecek Yerler
- Ortaca Gezilecek Yerler
- Köyceğiz Gezi Rehberi
- Yatağan Gezilecek Yerler
- Ula Gezilecek Yerler
Kemer / Demre – Antalya
Muğla gibi kışın Akdeniz’de gezilecek sıcak yer arıyorsanız bir diğer adres Antalya. Biz Antalya’nın batı yakasını yani Demre, Finike , Kaş tarafını daha çok seviyoruz. Kışın buralarda denize giremeseniz de kültür turizmini rahatça yapabilirsiniz. Gezilecek yerler açısından bu topraklardan resmen tarih fışkırıyor. Hem yazın kalabalıklığı hem de sıcağından kaçmak isterseniz kış aylarında buraları değerlendirebilirsiniz. Sessiz sakinliği seviyorsanız bu yerler mantıklı tercih olur. Aşağıda Antalya’nın Demre ilçesi ile ilgili yazımızı bulabilirsiniz. Biz burayı çok sevmiştik eminim siz de seveceksinizdir.
Alanya – Antalya
Alanya, Akdeniz’in huzurlu kıyısında kış mevsiminde özellikle soğuk havalardan kaçmak isteyenler için ılıman iklimiyle ideal bir seçenek. Kış aylarında, yazın kalabalığından uzak, daha sakin bir atmosferde bu şehri keşfetmek mümkün. Alanya’nın tarihi dokusu ve doğal güzellikleri kışın bile etkileyici bir şekilde ön planda.
Kışın Alanya’da gezilecek yerler arasında, ilk olarak Alanya Kalesi yer alıyor. Kale, şehri yüksekten görebileceğiniz en iyi noktalardan biri. Ayrıca, Alanya’nın meşhur Kleopatra Plajı da kışın sessizliğiyle, denizin ve doğanın tadını çıkarmak isteyenler için güzel bir seçenek. Havanın çok soğumadığı günlerde sahilde yürüyüş yapmak oldukça keyifli.
Alanya’da kışın gezilecek bir diğer dikkat çekici yer ise Dim Çayı Vadisi. Ayrıca, Alanya şehir merkezine oldukça yakın olan Damlataş Mağarası da, yer altı güzelliklerini görmek isteyen için mükemmel bir alternatif. Alanya, kışın dahi keşfedilecek pek çok yönüyle, sakin ve huzurlu bir tatil arayanlar için güzel bir destinasyon. Konum burada.
Adana
Adana demek yemek yeme demek. Bu şehir sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en meşhur mutfaklarından birine sahip. Adana’nın yemek kültüründe, özellikle kebaplar ön planda. Adana kebap, şehri simgeleyen ve yerel halkın gurur duyduğu bir lezzet. Kıyma, baharatlar ve özel bir şekilde pişirilen et, her ısırıkta damakta unutulmaz bir tat. Kebabın yanında sunulan şalgam, ayran ve ince ince doğranmış soğan ise kebabı tamamlayan en güzel lezzetler. Kışın Adana’ya gidecekseniz yemek yeme en önemli vazifeniz olmalı.😂
Gaziantep
Kışın midesini düşünenlere 2. önerimiz ise tabi ki Gaziantep şehri. Burası Türkiye’nin en zengin mutfak kültürlerine sahip şehirlerinden biri. Şehir, hem lezzetli yemekleriyle hem de tarihi ve kültürel dokusuyla muhteşem bir destinasyon. Gaziantep mutfağının en meşhur yemeklerinden biri baklava ve fıstıklı tatlılar. Ayrıca, “kebap” ve “lahmacun” gibi et yemekleri de şehre özgü harika lezzetler arasında. Kışın soğuğunda bu yemekler fazlasıyla içinizi ısıtacak ve size enerji verecektir.
Yemekleri nasıl yakalım konusunda ise olarak ise Gaziantep sıra geceleri güzel bir eğlence aktivitesi olabilir. Bu geleneksel eğlence, yerel halkın müzik, dans ve şiirle keyifli vakit geçirdiği bir etkinlik. Sıra geceleri, şehrin kültürünü ve sosyal yaşamını daha yakından hissetmek isteyenler için güzel bir fırsat. Fasıl müziği eşliğinde, gazel ve türkülerin söylendiği bu etkinlikte kafaları dağıtmanızı şiddetle öneririz. Detaylar aşağıdaki yazıda.
Şanlıurfa
Antep’i anlatmışken Urfa’yı pas geçmek olmaz. Yazın cehennem sıcaklarındansa kışın ya da bahara yakın Urfa’yı gezmek oldukça mantıklı olabilir. Şanlıurfa, tarih ve kültürün iç içe geçtiği, keşfetmeye doyamayacağınız bir şehir. Mutfak kültürü ve sıra geceleriyle ünlü olan Urfa, lezzetleriyle sizi büyüleyecek bir yer. Urfa kebapları, özellikle “Patlıcan Kebabı” ve “Urfa Kebabı”, damağınızda unutulmaz tatlar bırakacak. Şehirde yürürken karşınıza çıkacak olan taze yapılmış çiğ köfteler de hem lezzetli hem de yerel bir deneyim yaşatır size.
Şanlıurfa’yı keşfederken akşamları yapılacak bir şey var: Sıra geceleri. Bu geleneksel Urfa eğlencesi, şehrin kültürünü deneyimlemek için mükemmel bir fırsat. Sıra gecelerinde, yerel halkın eşliğinde türkülerin söylendiği, geleneksel sazların çaldığı bir atmosferde vakit geçirebilirsiniz. Şanlıurfa’nın samimi ortamında, bu geceye katılarak hem müziği hem de halkın misafirperverliğini keşfetmek mümkün. Sıra geceleri, sadece bir eğlence değil, Urfa’nın kalbine dokunacağınız bir kültür yolculuğu. Eğer Şanlıurfa’da bir gezi planlıyorsanız, buradaki mutfak lezzetlerini ve sıra gecelerini deneyimlemeden geri dönmeyin! Detayları aşağıdaki yazılarımda bulabilirsiniz.
Kışın Tatile Çıkmadan Önce Bunları Yanınıza Alın
Kışın tatile çıkacaksanız hazırlıklı olmanız çok önemli. Aksi takdirde tatiliniz işkenceye dönüşebilir. Buju’nuz bunu da düşündü ve kaleme aldı sizin için. 😃 Aşağıda kışın tatile çıkmadan önce yanınıza almanız gerekenleri yazdığım yazıyı bulabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Türkiye’de kışın nerede tatil yapılır?
Kışın gezilecek yerler Türkiye’de gerçekten çok çeşitli. Kayak yapmayı seviyorsanız, Uludağ, Palandöken ve Erciyes gibi merkezler çok ideal. Karadeniz’deki Ayder Yaylası veya Uzungöl de kışın bembeyaz manzaralarıyla oldukça huzurlu. Eğer biraz daha farklı bir deneyim isterseniz, Kapadokya’daki peri bacaları altında sıcak hava balonlarıyla sabahın erken saatlerinde yapılan turlar unutulmaz oluyor. Ayrıca, daha sıcak hava için Muğla yada Antalya’yı tercih edebilirsiniz.
Sevgiliyle kışın gidilecek yerler neresi?
Sevgilinizle kışın gitmek için keyifli yerler arasında Kapadokya ön planda Uludağ, kayak yaparak eğlenceli vakit geçirmek isteyen çiftler için mükemmel bir seçenek. Karadeniz’in huzurlu doğasını seviyorsanız, Ayder Yaylası veya Uzungöl’deki kış manzarasıyla romantik bir kaçamak yapabilirsiniz. Biraz daha sakin bir tatil için ise, Antalya’nın Olympos ve Kaş gibi bölgeleri kışın bile sakin atmosferiyle güzel bir tercih olur.
Ege Bölgesi kış tatil yerleri?
Ege Bölgesi’nde kış tatili yapmak için Pamukkale, sıcak termal suları ve beyaz travertenleriyle harika bir tercih. Ayvalık’ın huzurlu atmosferi ve şirin köyleri, kışın da dinlendirici bir kaçamak sunar. İzmir’in Çeşme ilçesi ise soğuk kış günlerinde sakin deniz kenarlarında rahatlamanızı sağlar. Muğla, özellikle Fethiye ve Bodrum gibi bölgelerde, kışın bile ılıman havasıyla huzurlu bir tatil imkanı yakalayabilirsiniz.
Kışın gezilecek yerler listemizin sonuna geldik. Listemdeki tüm yerler cennet ülkem Türkiye’den. Bu bahsettiğim yerlere kışın gidecekseniz her konuda hazırlıklı gitmeye çalışın. Kış soğuk bir mevsim ama sobada kestane patates, yanan odunların çıkardığı ses, sıcak bir kahve ya da çay, battaniye altında izlenen bir filmin tadı da başka bir mevsimde yok. Rotanız, tatiliniz huzurlu geçsin hep.😊