dalaman koyları

Dalaman Koyları ve Plajları : En Güzel 16 Yer (Haritalı)

Bujudan mavinin her tonuna doyacağınız bir yazı daha sizlerle. Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olan Dalaman birbirinden güzel koy ve plajlara sahip. Allah doğa güzelliği noktasında buraya yağdırdıkça yağdırmış. Koylarından plajlarına, tarihinden doğasına Dalaman çok güzel bir yer. Dalaman koyları ve plajları yazımız ile siz de bu güzellikleri en ince ayrıntısına kadar keşfedeceksiniz.

Dalaman koyları ve plajları listemi sizlere kolaylık olsun diye en altta 2 kısma ayıracağım. Bu kısımlardan ilki Dalaman’da araba ile gidilen koylar ve plajlar diğeri de sadece tekne ile gidilebilen koylar ve plajlar.

Eğer vaktiniz Dalaman ve çevresinde genişse tavsiyem bu bölgede özellikle Göcek’te günübirlik tekne turuna yada mavi yolculuğa katılmanızdır. Bu bölgedeki koyların hepsi çok değerli ve çok güzel. En başta söylemeden edemeyeceğim bizim Dalaman’daki favori koylarımız: Sarsala Koyu, Sarıgerme Sarçed Plajı, Kleopatra Hamam Koyu, Bedri Rahmi Koyu ve Aşı Koyu. Mümkünse favori koy ve plajlarımızdan en az 2 ya da 3 tanesini listenize ekleyin.

Dalaman Koylar ve Plajları Haritası

Dalaman koyları ve plajları listemize geçmeden önce Dalaman ile ilgili bir kaç durumdan bahsetmek istiyorum. İlk olarak Dalaman Nerede – Dalaman’a Nasıl Gidilir sorularının cevabı için bu yazıma göz atabilirsiniz. İkinci olarak Dalaman’a gelmişken buraya çok yakın konumda olan Muğla’nın Köyceğiz ve Ortaca ilçelerini gezmeyi unutmayın.

Ben bu yazımda her ne kadar Dalaman sınırları içerisindeki koy ve plajları yazsam da listeme Dalaman’a yakın koyları ve plajları da ekledim. Özellikle Dalaman ile Göcek çok yakın olduğundan listemde önemli olan Göcek koylarını da bulabilirsiniz. Liste çok uzamasın diye Dalaman’a yakın sayılabilecek İztuzu Plajı, Dalyan ve Kargıcak Koyu’nu listeye eklemedim bilginiz olsun.

Dalaman koyları ve plajları listesi birbirine yakınlık durumuna göre sıralanmıştır. Kendi gezi planınızı çıkarmak için harita üzerinde zoom yapabilirsiniz. Sadece tekne ya da araba ile gidilen koy ayrımı en aşağıdadır.

Dalaman Koyları ve Plajları

Dalaman Koyları ve Plajları Listesi

  1. Aşı Koyu
  2. Sarıgerme Sarçed Plajı
  3. Sarıgerme Halk Plajı
  4. Kayacık Plajı
  5. Sarsala Koyu
  6. Gökgemile Koyu
  7. Kleopatra Hamam Koyu
  8. Martı Koyu
  9. Göbün Koyu
  10. Merdivenli Koyu
  11. Akvaryum Koyu
  12. Tersane Koyu
  13. Yassıca Adaları
  14. Sıralıbük Koyu
  15. Bedri Rahmi Koyu
  16. Kille Koyu

Aşı Koyu

dalaman koyları ve plajları
Dalaman Koyları ve Plajları : Aşı Koyu

Listemize güzeller güzeli, insana huzur veren Aşı Koyu ile başlıyoruz. Dalaman civarındaki en güzel koylardan olan Aşı Koyu yol açısından gitmesi biraz zahmetli olan bir yer. Yolu kısmen kötü olmasına rağmen (köy yolu iyi, orman yolu toprak) kesinlikle gitmeye değer bir koy. Yolun kötü olması kalabalık oranını da etkiliyor. Yani Aşı Koyu diğer koylara göre daha sakin bir yer.

Aşı Koyu’nun denizi tertemiz. Deniz 5-6 metre sonra derinleşiyor. Plaj küçük çakıllardan oluşuyor. Burada bulunan işletmeden yeme içme noktasında faydalanabilirsiniz. İşletmeden şezlong ve şemsiye de kiralayabilirsiniz. İşletmeden faydalanmak istemezseniz koyda bulunan piknik alanlarında kendi imkanlarınızla da takılabilirsiniz.

Aşı Koyu, piknik ve mesiri alanı olarak kullanıldığından koya giriş ücretli. Araç başı giriş ücreti 70 TL. Koyun konumu bu bağlantıda.

Sarıgerme Sarçed Plajı

dalaman koyları

dalaman koyları ve plajları

Açılımı Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği olan Sarıgerme Sarçed Plajı bir çok kesime hitap eden çok güzel bir plaj. Sarçed Plajı kumdan oluşuyor ve çocuklu aileler için oldukça uygun. Plaj uzunluğu yaklaşık 200 metre. Dalaman’dan Sarıgerme dolmuşlarıyla Sarçed’e rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

Şunu belirteyim Sarçed Plajı’nın içinde yok yok. İçeride çocuk oyun parkı, tüplü mangal yakmak için piknik alanı, mini hayvanat bahçesi, kafe, emanet dolapları gibi bir çok alan ve imkan mevcut. Tuvaletleri, soyunma odaları ve duş alanı oldukça temiz.

Sarıgerme Sarçed Plajı’nın araç giriş ücreti 75 TL, araç ile gitmezseniz yaya giriş ücreti kişi başı 15 TL. Şezlong kiralama ücreti 50 TL. Plajda yeme içme imkanı var ve fiyatlar bize standart tatil bölgesine göre oldukça makul geldi. Plajın konumu burada.

Sarıgerme Halk Plajı (Belediye Plajı)

dalaman plajları

Sarıgerme Halk Plajı upuzun ve kumdan oluşan bir plaj. Ama burada ne bir tesis ne de bir duş alanı var. Bu kadar güzel ve uzun bir plaja yakışmayan bir durum. Keşke bu güzel plaj çok daha iyi değerlendirilebilse.

Biz gittiğimizde Sarıgerme Halk Plajı’nın (Kasım Ayı) herhangi bir giriş ücreti yoktu fakat yazın 10 TL giriş ücreti alındığını duyduk. Buraya gelirseniz yiyecek, içecek açısından tedarikli gelmenizde fayda var.

İnsanlar genelde Belediye Plajını Sarçed Plajı ile karıştırıyor. Yukarıda dediğim gibi Sarçed Plajı’nda imkanlar çok daha iyi. Sarıgerme Halk Plajı’nın yol tarifi ve konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Kayacık Plajı

dalaman gezilecek yerler

Dalaman Havalimanına yakın bir plaj arıyorsanız adres o zaman Kayacık Plajı. Plajda belediyeye ait bir tesis mevcut. Fiyatlar oldukça makul. Tesisin lavaboları, duşları ve soyunma kabinleri oldukça temiz. Tesisten faydalanmak istemiyorsanız kendi imkanlarınızla da takılabilirsiniz.

Sabah denize girmek için çok uygun bir yer olan Kayacık Sahili bazen rüzgarlı olabiliyor. Rüzgarlı olduğunda da deniz dalgalı oluyor. Öğleden sonra rüzgarlı anlara rastlayabilirsiniz.

Plaj, Dalaman Havalimanı’na yakın olduğundan uçakların inip kalkışını da görebiliyorsunuz. Ayrıca çocuklar için salıncaklar ve oyun parkı da var.

Son olarak Dalaman’da özellikle günbatımı izlemek için burayı tercih edebilirsiniz. Koyun konumu burada.

Sarsala Koyu

dalaman koyları

dalaman koyları ve plajları

Dalaman koyları ve plajları listesinin en güzel koylarından olan Sarsala Koyu sadece Dalaman’da değil Muğla’daki en güzel koylardan biri. Burası gerçekten insanoğlu için özel dizayn edilmiş bir yer. Yeşil ile mavi burada o kadar uyumlu ki ruhunuz açılıyor, gönlünüz ferahlıyor. Dalaman Havalimanına yakın gezilecek yerlerden biri olan Sarsala Koyu denize hemencecik girmek isteyenler için büyük fırsat. Sarsala Plajı kumdan oluşuyor, deniz suyu sıcak ve çocuklu aileler için oldukça uygun bir plaj.

Sarsala Koyu oldukça korunaklı bir bölgede yer alıyor. Sarsala’yı çevreleyen 12 Adalar koyun oldukça akıntısız ve korunaklı olmasını sağlıyor. Korunaklı olması teknecileri de buraya çekiyor. Yerel köylüler, piknikçiler, yatçılar herkes burada.

Dalaman’a bağlı Kapukargın Köyü sınırlarında bulunan Sarsala Koyu’nun yolu oldukça virajlı. Koya giderken dikkatli olun. Bazen yol tek arabanın geçebileceği şekilde daralıyor. Sarsala’ya ulaşmak için Kocagöl’ü geçmeniz gerekiyor.

Sarsala Koyu Dalaman’a 12 km, Ortaca’ya 27 km, Dalyan’a 40 km, Fethiye’ye 55 km, Göcek’e 28 km uzaklıkta yer alıyor. Sezonda Dalaman merkezden sabah 10:00’da Sarsala Koyu’na dolmuş var. Dolmuş akşam 18:00’da geri dönüyor. Sarsala Koyu’na özel aracınız ile gitmek en pratik yol. Yol oldukça virajlı olduğundan dikkatli olun. Sarsala Koyu giriş ücreti araç ile sezonda 10 TL. Burada belediye ait bir işletme bulunuyor. Sarsala Koyu’nun yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya alalım sizi.

Gökgemile Koyu

Kapıdağ Yarımadası’nda bulunan Gökgemile Koyu’na Hamam Koyu’ndan 20 dakikalık bir yürüyüş ile varılabiliyor. Koya ulaşım için diğer bir alternatif yol Fethiye’den ya da Göcek’ten kalkan tekne turlarına katılmak.

Gökgemile Koyu kampçılar için uygun bir yer. Burada çadır kurup, kamp yapabilirsiniz. Bu koy az bilinen bir koy. Eğer kalabalıklardan sıkıldıysanız ve doğa yürüyüşü yapmak istiyorsanız bu koyu tercih edebilirsiniz. İmkanlar çok kısıtlı olduğundan hazırlıklı gitmeyi unutmayın. Yazın öğle sıcağında yürüyüş yolunu tercih edecekseniz dikkatli olun.

Gökgemile Koyu’nun konumunu yukarıdaki haritada 6 numaralı yerde bulabilirsiniz.

Kleopatra Hamam Koyu

dalaman koyları ve plajları

Dalaman koyları ve plajları listesine Göcek koyları ile devam ediyoruz. Yukarıda da belirttiğim gibi Dalaman – Göcek birbirine çok yakın olduğundan Dalaman’a gelmişken Göcek koylarını da gezmelisiniz.

Kleopatra Hamam Koyu gerçekten efsane bir yer. Bu koyda hem doğa hem tarih iç içe. Buraya Kleopatra Koyu denilmesinin nedeni Antik Mısır’ın son Hellenistik kraliçesi olan Kleopatra’nın burayı ziyaret ettiğine inanılıyor olmasıymış. Efsaneye göre; Kleopatra buraya geldiği zamanlarda yıkanabilmek amacıyla bir hamam yaptırmış. Hatta bu hamam kalıntıları nedeniyle koya bir zamanlar Hamam Koyu deniliyormuş. Hamamın kalıntıları arasından çıkan sıcak su kaynağının Kleopatra’nın güzelliğinin kaynağı olduğu ve bu suyun cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor.

Koyda kalıntılar arasında yüzmek çok güzel bir deneyim. Deniz altında kalan kalıntıları görmek için şnorkel şart. Kleopatra Hamam Koyu’nun konumu haritada 7 numaralı yerde.

Martı Koyu – Yavansu Koyu

dalaman koyları ve plajları

Martı Koyu hemen deniz kenarında yere işlenmiş bir martı figürü ile anılıyor. Bu nedenle bu koya Martı Koyu denilmiş. Burada teknelerin koya yanaşabileceği ahşap bir iskele mevcut.

Bu koy aynı zamanda Yavansu adı ile de biliniyor. Yavansu adı dağdan gelen suyun kalitesinden geliyor, sadece hayvanların içebileceği kalitede yavan tadından dolayı koya Yavansu adı verilmiş.

Göbün Koyu

Domuz Adası’na yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Göbün Koyu’nun denizden girişi oldukça dar. Bu nedenle Göbün Koyu korunaklı bir sahile sahip. Göbün Koyu’nda kaya mezarları ve antik kalıntılar mevcut. Bu bölgede denizin derinliklerinde tarih yatıyor.

Göbün Koyu’nun manzarasını izlemek isterseniz zirveye koya hakim olan tepeye kadar yürüyüş yapabilirsiniz. Göbün Koyu’nda Göbün Restaurant adında bir işletme mevcut. İsterseniz burada bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Koyun konumu burada.

Merdivenli Koyu

Merdivenli Koyu, Göbün Koyu’nun hemen batısında, iki tepenin arasında kalmış küçücük şirin bir koy. Arkasında küçük kumsalı bulunuyor ve buradan küçük bir patika yol Göbün Koyu’na geçiyor.

Kıyıdan patikayı kullanarak yukarıda bulunan köyü ziyaret edebilirsiniz. Buradan yöresel ürünler satın alabilirsiniz.

Merdivenli Koyu, kanyon görünümü içinde iki yüksek tepenin arasında bulunuyor. İmkanınız olursa ya da denk gelirseniz buradan efsane drone görüntüleri yakalayabilirsiniz.

Akvaryum Koyu

dalaman akvaryum koyu

Akvaryum Koyu, Domuz Adası ile Tersane Adası arasında kalan ve cam gibi bir denize sahip olan bir koy. Göcek tekne turumuzda gittiğimiz koylar arasında en çok balık olan yer burasıydı.

Akvaryum Koyu’nda bulunan kalıntılar eski bir deniz fenerinden kalma. Denizin altı tam anlamıyla efsane. Burası adının hakkını fazlasıyla veriyor.

Göcek 12 Ada Tekne Turlarının popüler noktası olan Akvaryum koyunda yanınızda kesinlikle şnorkel bulundurun. Konum burada.

Tersane Koyu

tersane koyu

Göcek’in en büyük adası olan Tersane Adası, adını Osmanlı döneminde tersane olarak kullanılması sebebiyle almış. Şuanda tersaneden eser yok tabi ama tersanenin kalıntıları mevcut.

Tersane Adası’nda bölge yerlilerinin keçilerine denk gelebilirsiniz. Adada ayrıca yeme içme ihtiyacı için bir restaurant da bulunuyor.

Ayrıca adada mübadele sonrasında boşaltılmış eski Rum yerleşiminin kalıntıları da yer alıyor. Biz Göcek tekne turumuzda burada durmadık. Adayı paralel geçerek yolumuza devam ettik. Adanın konumu burada.

Yassıca Adaları

dalaman koyları ve plajları

Göcek 12 Ada Turlarının simgesi haline gelen Yassıca Adaları irili ufaklı bir çok adadan oluşuyor. Göcek mavi tur rotalarının vazgeçilmez noktası burası. Yassıca Adaları’nın uç kısmında doğal bir havuz bulunması sebebiyle burası dünya çapında bir üne sahip.

Adanın manzarasını yakalamak için adada bulunan zirveye çıkabilirsiniz. Aynı zamanda adada yürüyüş yaparak keçilere eşlik edebilirsiniz.😊

Biz burada drone uçurduk ve efsane görüntüler yakaladık. Tekne ve yatların vazgeçilmezi Yassıca Adaları’nın konumu burada.

Sıralıbük Koyu

Günübirlik tekne turlarının ve yatçıların uğrak noktası olan Sıralıbük Koyu bölgenin en güzel koylarından biri.

Martı Burnu’nun hemen kuzeyinde batı yöne giren, çam ağaçları ile kaplı bir koy olan Sıralıbük’e sadece tekne ulaşım mevcut.

Tatlı su ile tuzlu suyun buluştuğu Sıralıbük Koyu’nda küçük bir restaurant da var. Lacivert suları ile Sıralıbük Koyu’nun konumunu bu bağlantıda bulabilirsiniz.

Bedri Rahmi Koyu

dalaman koyları ve plajları

dalaman koyları

Diğer adı Taşkaya Koyu olan Bedri Rahmi Koyu gerçekten enfes bir güzelliğe sahip. Koyun küçük bir iskelesi var. Koyda küçük bir balıkçı restaurantı mevcut. 1974’te ressam ve yazar Bedri Rahmi’nin burayı ziyaret ederek bir taşın üzerine çizdiği resimden sonra Bedri Rahmi Koyu olarak anılmaya başlanmış.

Arkadaşıyla buraya balık yemeye gelen Bedri Rahmi hesabı ödemeye parası yetmeyince restaurant sahibiyle anlaşarak buraya balık figürü yapmış. Kayanın üzerinde çizilen bu figür balık gibi görünse de figüre detaylı bakınca içinde 6 hayvanın gizlendiğini görebiliyorsunuz.

Bedri Rahmi Koyu’nun yamaçlarında antik dönemden kalma kaya mezarlarını da görebilirsiniz. Her şeyi ile muhteşem bir yer olan Bedri Rahmi Koyu bölgenin en popüler koylarından biri. Konum burada.

Kille Koyu

kille koyu ve plajı

Araba ile gidilebilen koylardan biri olan Kille Koyu, bölgede bakir kalmış koylardan biri. Buraya kara yolundan ulaşım var ama yol biraz zorlayıcı. Zorlayıcı ama imkanlarıyla bu koy tam ailelere hitap eden bir yer. Çocuklu aileler için biçilmiş kaftan olan Kille Koyu’nda Dalaman Belediyesi’nin işlettiği güzel de bir tesis var.

Kille Koyu’nun en sağ ve en sol tarafı ağaçlarla kaplı. Tam ortada belediyenin tesisi var. Duş, wc, soyunma odası her şey var.

Tesisten faydalanmayacaksanız yiyecek ve içecek noktasında hazırlıklı gelmeyi unutmayın. Koyun konumu haritadaki 8 numaralı yerde.

Not: Dalaman’da denize girilecek sessiz sakin bir yer arıyorsanız bu koyu tercih edebilirsiniz. Kille Koyu ile ilgili detaylı yazım burada. Kille Koyu Rehberi : Dalaman’ın Saklı Cenneti

Araba İle Gidilebilen Dalaman Koyları ve Plajları

Arabayla Gidilebilen Dalaman Koyları ve Plajları:

  • Aşı Koyu
  • Sarıgerme Sarçed Plajı
  • Sarıgerme Halk Plajı (Belediye Plajı)
  • Kayacık Plajı
  • Sarsala Koyu
  • Kille Koyu
  • Bedri Rahmi Koyu (Araç ile belli bir yere kadar ilerliyorsunuz sonrası yürüme)

Sadece Tekne İle Gidilebilen Dalaman Koyları ve Plajları

Sadece Tekne İle Gidilebilen Dalaman Koyları ve Plajları:

  • Gökgemile Koyu
  • Yassıca Adaları
  • Tersane Adası Koyları
  • Kleopatra Hamam Koyu
  • Akvaryum Koyu
  • Göbün Koyu
  • Merdivenli Koyu
  • Martı Koyu – Yavan Su Koyu
  • Sıralıbük Koyu

Dalaman koyları ve plajları yazımın sonuna geldik. Dediğim gibi tüm koyları keşif için tekne turu şart. Tabi yatınız ya da yelkenliniz yoksa. Dalaman’a gelirseniz yukarıda belirttiğim favori koylara kesinlikle gidin derim. Gittikten sonra kıymetli yorumlarınızı bekliyorum. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.