akyaka azmak nehri

Akyaka’da Ne Yapılır | En İyi 12 Aktivite (Ayrıntılı)

Akyaka bizden sorulur desek abartmış olmayız herhalde.:) Her fırsatta gittiğimiz ve evimize çok yakın olan Akyaka cennetin yeryüzündeki şubesi gibi. Akyaka’ya geldiğinizde kesinlikle yapmanız gereken bazı aktiviteler var. Bunları yapmadan Akyaka’dan dönmeyin derim. Bomba bir Akyaka’da Ne Yapılır yazısı sizi bekliyor.

Baştan söyleyeyim Akyaka ile ilgili tatil planınız varsa ilaç niteliğinde, detaylı hazırlanmış Akyaka Gezi Rehberimi okumayı ihmal etmeyin. Bu rehberde Akyaka’da Gezilecek Yerler, Akyaka’da Nerede Kalınır, Tekne Turu Tavsiyesi ve Yeme-İçme Önerileri gibi bir çok sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Akyaka’da Ne Yapılır ?

Akyaka’da yapabileceğiniz bir çok aktivite bulunuyor. Su sporlarından soğuk sularda yüzmeye, kanodan tekne turuna, çadır kurup kamp yapmaktan balık tutmaya kadar yapılması gereken bir çok şey sizi bekliyor. Hadi şimdi tek tek Akyaka’da Neler Yapılır sorusuna tek tek cevap verelim.

Azmak Nehri’nde Yüzmek

akyaka azmak nehri
akyakada ne yapılır azmak nehri
Akyaka’da Ne Yapılır – Azmak’ta Yüzmek

Akyaka’da yapılacak şeyler listesine tabi ki Azmak Nehri’nin soğuk sularında yüzme ile başlıyoruz. Akyaka’ya yazın gidecekseniz Muğla’nın sıcaklarına denk geleceksiniz demektir. Akyaka’da Muğla’nın sıcaklarından kurtulup, vücudunuzda buz etkisi oluşturmak için doğanın bize verdiği bir hediye olan Azmak Nehri (Kadın Azmağı) var. Azmak nehri 2 km boyunca uzanan, su sıcaklığı 8-10 derece olan enfes bir nehir. Azmak nehri namı diğer Kadın Azmak’ı nehrinde yüzmek Akyaka’da yapılacak en güzel aktivite diyebilirim.

Akyaka Azmak Nehri için bir durumu belirteyim. Azmak Nehri’nin sığ olan sularında nehre girmek isterseniz üst tarafları Orfoz Restaurantın olduğu tarafları tercih etmelisiniz. Daha rahat ve daha derinde yüzmek isterseniz denize yakın taraflarda Azmak’a girebilirsiniz.

akyaka'da ne yapılır

ÖNEMLİ NOT: Azmak Nehrine girdiğinizde çok dikkatli olun ! Çünkü nehirde sürekli tekne turu yapılıyor yani tekne trafiği oldukça yoğun. Kıyıya yakın yüzmeye çalışın. Ayrıca nehrin akış hızı yüksek olduğundan akıntıya dikkat etmeniz gerekiyor. Azmak Nehri’ne restaurantların olmadığı kıyıya yakın yerlerden girebilirsiniz. Son olarak yanınıza şort, mayo, havlu ve deniz ayakkabısı almayı unutmayın.

Akyaka Plajı’nda Gün Batımını İzlemek

akyakada ne yapılır gün batımını izleme

Gün batımı renk ve efekt olarak bir çok yerde güzeldir. Fakat söz konusu Akyaka olunca gün batımı gerçekten Akyaka’da bir başka oluyor. Güneş Akyaka’ya öyle bir turuncu efekt veriyor ki tam kartpostallık görüntüler yakalayabiliyorsunuz.

Akyaka’da gün batımını yakalamak için size 2 stratejik nokta veriyorum. Bu noktalardan ilki tabi ki Akyaka Plajı. Akyaka Plajı’nda güneş batarken etrafı huzur kaplıyor. Akyaka Plajındaki palmiyeler arasından güzel fotolar yakalayabilirsiniz. İkinci noktam ise Akyaka Plajın’dan Orman Kampına yürüyerek giderken çıkacağınız merdivenlerdeki dinlenme noktalarından enfes gün batımı fotoğrafları yakalayabilirsiniz. Merdivenlerin başlangıç noktasının konumu ise burada.

Azmak Nehri’nde Tekne Turu

azmak tekne turu

Akyaka’ya geldiğinizde yapabileceğiniz diğer bir güzel aktivite Azmak’ta tekne turu yapmak. Azmak Nehri’ni keşfetmenin en iyi yolu Azmak Nehri tekne turlarına katılmak. Tur teknelerinin kapasitesi 10-15 kişilik. Bu tekneler dolmuş misali sıra sıra bekliyor ve doldukça tura başlıyor. Azmak tekne turu, yaklaşık 30 dakika sürüyor ve bu turlar akşam 7-8’e kadar devam ediyor. Tekne turunda Azmak Nehri’nin tertemiz sularında, balıklarla beraber suyun dibini görerek ilerliyorsunuz. İnanılmaz güzel bir duygu. Akyaka’ya gelecekseniz en az 1 kez bu tura katılın derim.

AZMAK TEKNE TURU FİYATLARI 2021

Azmak Tekne Turu’nun fiyatı (2021 yılı) kişi başı 15 TL. Azmak tekne turunu yapan teknelerin konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Akyaka’da Günübirlik Tekne Turuna Katılmak

akyaka'da ne yapılır

Azmak tekne turu tamamsa Akyaka’nın diğer koylarına açılma vakti gelmiştir. Akyaka’da günü birlik tekne turlarına katılmak, tek tek gitmeye kalksanız birkaç gününüzü ayırmanız gerekecek koyları bir günde gezmenizi, karayoluyla ulaşılamayacak koylarda yüzebilmenizi sağlaması açısından oldukça mantıklı bir yol.

Akyaka tekne turunda gerçekten efsane koylar ve plajlar görüyorsunuz. Bu turlar genelde sabahtan akşama kadar olduğu için tekne turuna 1 gün ayırmanız gerekiyor. Bizim Akyaka’da katıldığımız tekne turunun detayları için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

AKYAKA TEKNE TURU ROTALARI

akyaka tekne turu
Akyaka’da Ne Yapılır : Tekne Turu

Akyaka Tekne Turlarının rotaları genel olarak birbirine benziyor. Tüm tekneler aynı rotayı takip ediyorken bazıları da koylardaki kalabalığa denk gelmemek için gidilen rotaların tersinden başlıyor. Akyaka tekne turu rotalarını 4 seçenekli olarak aşağıya sıralıyorum. Hepsi birbirinden güzel olduğu için tercih sizin.

KLASİK GÜNLÜK TUR: Kandilli, İncekum, Sedir Adası, Zeytinli Koyu, Lacivert Koy, Sualti Mağarası

AKBÜK TURU: Asarcık, Akbük, Akbük Akvaryum, İncekum, Sedir Adası, Zeytinli Koyu, Lacivert Koy, Gelibolu Adası Sualtı Mağaraları

İNGİLİZ LİMANI TURU: İncekum, İngiliz Limanı, Deniz Kızı, Çamur Banyoları, Sedir Adası, Zeytinli Koyu, Lacivert Koy, Sualtı Mağarası.

DİĞER SEÇENEK -1: Defne Koyu, İncekum Plajı, Zeytinlik Koyu, Sedir Adası Kleopatra Plajı, Lacivert Koy, Gelibolu Adası Sualtı Mağaraları

ÖNEMLİ NOT: Eğer Kleopatra (Sedir) adasına gidecek bir tura katılıyorsanız sizi bir noktada uyarayım. Adaya giriş ücretli, müze kart burada geçerli değil. Sedir Adası ve Kleopatra Plajı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz çok kapsamlı yazdığımız Sedir Adası ve Kleopatra Plajı Hakkında Her Şey (https://bujuyollarda.com/sedir-adasi-ve-kleopatra-plaji/) başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

AKYAKA TEKNE TURU SAATLERİ

Akyaka Tekne Turları genel olarak sabah 10:00 – 10:30 gibi başlıyor akşama doğru 18:00-18:30 gibi kalktığı yerlere dönüyor. Tur saatleri firmadan firmaya değişebiliyor ama genel olarak saatler bunlar.

AKYAKA GÜNÜBİRLİK TEKNE TURU FİYATLARI 2021

Akyaka tekne turu fiyatları 2021 yılı için kişi başı 100 – 120 TL arası değişiyor. Bu fiyata öğle yemeği de dahil.

Akyaka Koylarını ve Plajlarını Keşfedin

muğla akbük koyu ve plajı

Akyaka’nın hepsi birbirinden güzel bir çok koy ve plajı var. Akyaka Orman Kampında bulunan koylar ve Akyaka-Akbük yolu üzerinde bulunan yerler Akyaka’da denize nerede girilir sorusunun cevabını veriyor.

Akyaka koylarını ve plajlarını burada anlatmaya kalkarsam yazı uzadıkça uzar. Bu konuda zaten ayrı bir yazıyı hak ediyor. Eğer Akyaka’da denize dair her şeyi keşfetmek istiyorsanız (https://bujuyollarda.com/akyaka-koylari-ve-plajlari/) bu bağlantıma göz atabilirsiniz.

Akyaka’da Kamp Yapmak

Akyaka‘da en bilindik kamp alanı Akyaka Orman Kampı’dır. Eğer ilk defa kamp deneyimini yaşayacaksanız oldukça uygun koşullara sahip orman kampları sizin için ideal olur. Orman kamplarında sıcak su, tuvalet, elektrik, mutfak gibi temel ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz yerler mevcut. Çadırınız yoksa endişelenmeyin, orman kampında çadırı olmayanlar için çadır da temin edilebiliyor.

ÖNEMLİ NOT: Akyaka’da çadırda kalma düşünceniz varsa en yakın dostunuzu yani sinek kovucu spreyinizi yanınızdan ayırmayın. 🙂

AKYAKA KAMP ALANLARI

Akyaka’daki kamp alanları mavi ile yeşilin buluştuğu eşsiz güzellikteki yerlerde bulunuyor. Aşağıda Akyaka’da bulunan kamp alanlarını araştırıp buralarda çadırda kalabilirsiniz.

Akyaka’daki Kamp Alanları

1-Akyaka Orman Kampı
2-Akyaka Camprail Station
3-Akbük Karya Beach Camping
4-Turnalı Boncuk Camping
5-Kozalakbük Çadır & Karavan Kampı & Günübirlik Kamp
6-Alpina Beach Camping
7-Akbük Diem Camping
8-Akbük Eses Camping

Amazon’da Kano Deneyimi

akyakada ne yapılır kano
akyakada yapılacak şeyler

Akyaka’da yapılacak şeyler noktasında yok yok. Akyaka’da yapılması gereken en güzel aktivitelerden birine Akçapınar Azmak’ta Kano Turuna geldik. Akyaka’da farklı aktiviteler arayanlar için, Akçapınar tostçusunun biraz ilerisinde kano kiralanabilecek bir yer bulunuyor. Sazlıkların arasında, Amazon diye bilinen yerde doğanın sesine kulak verebilirsiniz… Üstelik bu aktiviteyi yapmak için kanoyu biliyor olmanız ya da daha önce yapmış olmanız gerekmiyor. Kano için bizim deneyimlediğimiz ve oldukça memnun kaldığımız Amazan Kano’yu size gönül rahatlığıyla önerebilirim. Akçapınar Azmaktaki kano deneyimi yaklaşık 1-2 saat arası sürüyor. Siz kanoda kürek çekerken sizinle beraber bir tekne de ilerliyor. Eğer yorulursanız kanoyu tekneye bağlayıp çekiyorlar. ‘Akyaka’da yapmadan dönmeyinlere yeni bir madde daha eklediğimize göre sıradaki aktiviteye geçebiliriz 🙂

akyaka'da yapılacak şeyler kano
Akyaka’da Ne Yapılır – Kano
akyakada yapılacak şeyler

Not: Kano yaparken ıslanma olasılığınız yüksek olduğu için kıyafet ve ayakkabılarınızı ona göre ayarlayın. Kanonun dönüş noktası olan ve Amazon ismiyle bilinen yerde yüzmek de çok keyifli. Mayo ya da şortla giderseniz bu fırsatı kaçırmazsınız.

AKÇAPINAR AMAZON KANO FİYATLARI

Akçapınar Amazon’da kano yapmak inanılmaz eğlenceli. Akyaka’da ne yapılır sorusunun güzel bir cevabı olan Amazon’da kano fiyatı kişi başı 75 TL. Akçapınar Azmağında kano için en ideal saatler sabahın erken saatleri ya da gün batımına denk gelen 17.00-18.00 saatleri arası. Öğlen vakti hava sıcaklığından dolayı çok uygun değil. Hadi kollara kuvvet kürek çekmeye devam. 🙂

Aşıklar Yolunda Yürüyün

akyaka'da ne yapılır akçapınar aşıklar yolu

Akyaka’ya çok yakın konumda olan ve Akçapınar Köyü’nde bulunan Aşıklar Yolu 80 küsür yıllık 200’den fazla okaliptüs ağacı ile çevrili bir yol. Aşıklar Yolu’nun bulunduğu yer eskiden bataklıkmış ve buradan sıtma hastalığı türemiş. Dönemin valisi tarafından her aileye 3 adet okaliptüs fidanı verilerek buralara dikilmesi sağlanmış ve bataklık kurutulmuş. Aşıklar yolu yazın klimalı gibi püfür püfür esiyor. Burada çok güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Aşıklar Yolu’nun konumu burada.

Akçapınar Tostçusunda Tost Yiyin

Akyaka’da ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı Akçapınar Tostçusunda tost yemek. Akçapınar Tostçusu kimine göre ünü fazla abartılmış kimine göre de oldukça lezzetli tost yapan bir mekan. Ben tostundan daha çok ayranının sevildiğini duydum. En meşhur tostu domatesli kaşarlı ve sucuklu olanı. Tostun dışında alternatif arıyorsanız pide veya gözleme de deneyebilirsiniz. Akçapınar Tostçusu’nun en büyük avantajı 24 saat açık olması. Gece ya da sabahın erken saatlerinde acıkırsanız buraya gelebilirsiniz. Belki tostu sıradan gelebilir size ama mekanın tarihselliği ve nostaljisi açısından burayı deneyebilirsiniz.

Kitesurf Deneyimi

akyakada yapılacak aktiviteler

Bir ülkenin olimpiyat takımı Akyaka’ya gelse Akyaka’da neredeyse tüm spor dalları için doğal antrenman alanları bulabilir.:) Mübarek Akyaka adeta bir spor cenneti. Akyaka’da yapabileceğiniz bir diğer aktivite Kitesurf. Bir diğer adı uçurtma sörfü olan kitesurf için Akyaka biçilmiş kaftan. Akyaka’nın kitesurf için ideal rüzgarları ve Kitezone adı verilen sahilin uzun olması, Akyaka’yı popüler kitesurf noktalarından biri haline getiriyor.

Akyaka’daki kite okullarından kurs alabilir ya da kitesurf’ü zaten biliyorsanız bu okullardan ekipman kiralayabilirsiniz. Kitesurf ilgi alanınıza girmediyse size paddleboard verelim 🙂 Üstelik bunu yapmanız için de deneyim sahibi olmanız gerekmiyor. Paddleboard kiralamak için Akyaka kitezone sahilindeki bir kite okuluna uğramanız yeterli. Kitezone sahilinin haritadaki yerine bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Akyaka’da Bisiklet Kiralayın

Akyaka’nın miss gibi doğasında bisiklet kiralamak çok güzel bir aktivite olabilir. Akyaka’nın bisiklet rotaları oldukça ünlü. Bisiklet rotalarının bazıları Eski Datça ve Akyaka arasındaki 800 km’lik trekking rotası olan Karia Yolu’nun üzerinde yer alıyor. Akyaka’da bisiklet kiralayabileceğiniz bir çok yer bulunuyor. Bisikleti konaklayacağınız otelden de imkan varsa kiralayabilirsiniz.

AKYAKA BİSİKLET ROTALARI

Akyaka bisiklet rotaları genel itibariyle çevre ilçelere ya da köylere gidilen rotalardan oluşuyor. Zorluk derecesine göre her seviyeye göre bisiklet yolu bulunuyor. Akyaka – Akbük – Ören (50 km) arası oldukça favori bir bisiklet yolu. Bu yol dışında diğer öneli bisiklet rotaları aşağıdaki gibi.

  • Akyaka – Dalyan – Gökçek 95,78 kilometre – Orta zorlukta
  • Akyaka – Marmaris Etabı (Okluk koyu, Yeşilbelde yolundan) 39,3 kilometre – Orta zorlukta 
  • Akyaka – Aşağıbörtlen 53,16 kilometre – Orta zorlukta
  • Akyaka – Turnalı 29,42 kilometre – Orta zorlukta

AKYAKA BİSİKLET KİRALAMA ÜCRETLERİ

Akyaka’da bisiklet kiralama fiyatları günlük bisikleti türüne göre 10 – 15 TL arası değişiyor. Bisikleti nerede kullanacaksanız ona göre bir bisiklet kiralamanızda fayda var.

Akyaka’da Balık Tutma

Akyaka’da ne yapılır sorusunun son cevabına geldik. Bu soru özellikle balık tutma tutkunlarına gelsin.:) Akyaka merkezde kıyıdan olta balıkçılığı yapabileceğiniz herhangi bir yer yok. Azmak Nehri’nde ve Akyaka Plajı’nda her türlü avcılık yasak. Bölge koruma altında.

Azmak kenarlarında ve plajlardaki levhalarda avcılığın yasak olduğu açıkca belirtiliyor. Yani buralarda amatör de olsanız balık tutamazsınız. Eğer balık tutma tutkunuz varsa Akyaka’da kayık kiralayıp denize açılırsanız balık tutabilirsiniz. Son olarak Maden iskelesinden Akbük tarafına doğru bulunan güzergahta balık tutmak serbest olduğu için buralarda balık tutabilirsiniz.

Akyaka’da Ne Yapılır başlıklı yazımın sonuna geldik. Bu saydığım aktiviteleri ister yapın ister yapmayın ama muhakkak Akyaka’ya yolunuzu düşürün. Bizim keşfedemediğimiz sizin keşfettiğiniz aktiviteler varsa yorumlarda bizle paylaşmayı unutmayın. Musmutlu gezmeler.:)

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.