datca gezilecek yerler 1

Datça Gezilecek Yerler | Adım Adım 21 Yer | Haritalı

Yıllardır Muğla’da yaşayan bir çift olarak Datça’nın yeri bizde hep ayrı olmuştur. Püfür püfür esen havası, birbirinden güzel koyları ve tarihi noktaları ile Datça çok özel bir yarımada. Muğla’nın bu güzel ilçesi coğrafi konumu ile sanki bu dünyadan ayrı bir noktada yer alıyor. İlçenin tek bir giriş noktası ve buradan da aynı şekilde çıkış yolu var. Coğrafi olarak uzak bir köşede olması Datça’nın daha sessiz, sakin bir yer olmasını sağlamış. Yani burada bir Bodrum, Marmaris performansı beklemeyin.

Gözlerden uzak, mis gibi bir havada, doğanın ve tarihin içinde tatil yapmak istiyorsanız Datça’yı listenizin başına almalısınız. Biz burada emeklilik hayali kuruyoruz diyeyim siz anlayın. Adım adım, köy köy gezdiğimiz Datça, gezilecek yerler açısından çok güzel yerlere sahip. Burada o kadar güzel koylar var ki mavilikler içinize işliyor resmen.

Datça Gezilecek Yerler listemi olabildiğince sade ve düz anlatmaya çalışacağım. Burada istediğim çok rahat bir gezi planı çıkarmanızı sağlamak. Yani Datça gezi planı yaparken bu yazım size referans olacaksa ne mutlu bana. Yazımda Datça ile ilgili kilit bilgiler de vereceğim. Datça’ya kaç gün ayırmalısınız, nasıl bir gezi planı hazırlamalısınız, Datça gezilecek yerler haritası bu yazımda olacak.

Yazıma geçmeden önce Datça hakkında çok detaylı hazırladığım yazılar var. Bu yazılar arasında özellikle Datça tekne turu radarınızda olsun. Datça’da araba ile gidilemeyen koyları keşif için bu yazım oldukça önemli. Dedim ya Datça’ya her yıl gidiyoruz. Yazılarımdan Datça muhtarı olduğumu anlayacaksınız.😂

Datça Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıdaki Datça gezilecek yerler haritasından da anlayacağınız üzere Datça bir yarımada. Bu sebeple Datça’da gezilecek yerlerin çoğunu koy ve plajlar oluşturuyor. Yani Datça tatilinizde masmavi sular için her noktada hazırlıklı gelin. Bu başlık sonrası Datça gezi planınızın nasıl olması gerektiğini tek tek anlatacağım. Datça’da vaktiniz geniş ise ki bence geniş olmalı bu yerleri tek tek sindire sindire gezebilirsiniz. Datça gezilecek yerler listemde muhakkak görmeniz gereken yerlere aşağıda bir kalp (💙) konduracağım bilginiz olsun.

Datça Gezilecek Yerler (Haritadaki numaralara tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)

Datça Gezilecek Yerler Haritası

  1. Datça Limanı
  2. Kumluk Plajı 💙
  3. Taşlık Plajı
  4. Kargı Koyu 💙
  5. Datça Burgaz Ören Yeri
  6. Eski Datça 💙
  7. Can Yücel Evi
  8. Kızlan Yel Değirmenleri
  9. Kızlan Gereme Koyu
  10. Perili Köşk Plajı 💙
  11. Karaincir Plajı
  1. Apollon Kutsal Alanı
  2. Aktur Plajları
  3. Palamutbükü Plajı 💙
  4. Gerence Koyu 💙
  5. Kurubük 💙
  6. Ovabükü Plajı
  7. Hayıtbükü Koyu
  8. Gabaklar Plajı
  9. Knidos Antik Kenti 💙
  10. Knidos Deveboynu Feneri 💙

Datça Kaç Günde Gezilir ?

datça'da ne yapılır
Datça Koyları

Datça Kaç Günde Gezilir ? Şimdi sevgili Can Yücel, “Acelen varsa ne işin var Datça’da” demiş. Bu söze katılmamak ne mümkün. Bu güzel ilçeyi 1 ya da 2 günde gezmeye çalışmayın. Datça sindire sindire gezilmeyi hak eden bir yer. Bana göre 3 ya da 4 gün yeterli olur diye düşünüyorum. Hele ki Datça’ya deniz tatili için gidecekseniz bu süreyi uzatmanızda fayda var. Bu noktada Datça sizi emin olun pişman etmeyecektir. Ben aşağıda Datça’da kalabileceğiniz ortalama sürelere göre size gezi planı sunacağım. Buraya kaç gün ayıracaksanız, bu günlerde önem sırasına göre aşağıdaki yerleri gezmenizi tavsiye ederim.

Datça Gezi Planınız Nasıl Olmalı ?

datça akvaryum koyu
Güzelim Datça

Datça Gezi Planınız Nasıl Olmalı ? Datça’ya geldiğinizde gezmeniz gereken olmazsa olmaz yerler var. Ben Datça gezilecek yerleri 4 gruba ayıracağım. Bu 4 grubu farklı günlere bölerek kolayca gezebilirsiniz. Bu bölgeler içinde ortalama 4 ya da 5 yer var. Siz ona göre günlük plan yapıp rotanızı çizebilirsiniz. Sadece bu noktada size tavsiyem yanınıza şort, mayo, havlu ve güneş kremi almanız olacaktır. Zira gezilecek yerlerin çoğunda plaj ve koy var.😊

Datça Gezi Bölgeleri

  • Datça merkez ve çevresi
  • Datça’ya girişi yolu üzerindeki yerler
  • Palamutbükü – Ovabükü tarafı
  • Knidos bölgesi

Datça Merkez Gezilecek Yerler

  • Datça Limanı
  • Kumluk Plajı
  • Taşlık Plajı
  • Kargı Koyu
  • Datça Burgaz Ören Yeri
  • Eski Datça
  • Can Yücel Evi

Datça Gezi Planı: Datça’da 1 gün vaktiniz olacaksa Datça merkez ve Palamutbükü tarafını hızlı da olsa görmenizi öneririm. Bu planda yukarıda kalp koyduğum yerleri dikkate alın. Datça’da 2 gün vaktiniz varsa bu plana Knidos’u da ekleyin. 3 gün vaktiniz varsa Datça’ya giriş yolu üzerindeki yerleri gezi planına ekleyebilirsiniz. 4 ya da 5 gün vaktiniz varsa dilediğiniz gibi Datça’da takılabilirsiniz.

Datça’da Gezilecek Yerler

Datça Limanı

datça gezilecek yerler

Datça’nın kalbi Datça Limanı ve çevresinde atıyor. Datça merkeze geldiğinizde berrak sularıyla limanı görebilir, sevgi yolunda yürüyebilir, sahil boyunca sıralanan kafe ve restoranlarda bir şeyler yiyebilirsiniz. Aynı zamanda burada alışveriş yapabilir ve güzel Datça gecelerinin tadını çıkarabilirsiniz. Akşam burası oldukça canlı. Datça’da akşam saatlerinde burayı görmenizi öneririm. Bir de limanın yan tarafında bulunan Amfi Tiyatro’da zaman zaman konserler, festivaller düzenleniyor. Bu aktivitelere denk gelirseniz güzel olur. Limanın konumu burada.

Kumluk Plajı

datçada gezilecek yerler

datçada gezilecek yerler kumluk plajı

Datça merkezde bulunan Kumluk Plajı’nda gündüz ister denize girebilir isterseniz de akşam burada bulunan restaurant veya kafelerde güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Buranın denizi temiz fakat biz denize girmek için genelde merkez yerleri tercih etmiyoruz.

Kumluk Plajını akşam görmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum çünkü gerçekten ışıklandırmalarla birlikte buranın atmosferi değişiyor ve çok güzel oluyor. Kumluk yolu üzerinde bir çok balık restaurantı bulunuyor. Bu mekanları akşam yemeği için değerlendirebilirsiniz. Mekanlara oturmadan önce fiyatları kontrol etmenizde fayda var.

  • Kumluk Plajı Nerede ? Datça merkezde bulunan Kumluk Plajı’nın konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Araç parkı için buraya paralel arka sokakları ya da ücretli otoparkları tercih edebilirsiniz.
  • Kumluk Plajı Giriş Ücreti: Kumluk Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.

Taşlık Plajı

datçada gezilecek yerler haritası

datçada gezilecek yerler listesi

Datça merkezde denize girilecek yerlerden biri olan Taşlık Plajı’na biz sabahın erken saatlerinde gittik. Buranın denizi efsane güzel ve tertemiz. Adı üstünde plaj taşlık ve hemen derinleşmiyor.

Buraya geldiğinizde ister buradaki işletmelerin olanaklarından faydalanabilirsiniz isterseniz de kendiniz şemsiye, sandalye keyfi yapabilirsiniz. Taşlık Plajı’nın arkasında oyun parkı mevcut. Çocuklu aileler için ideal bir plaj.

ılıca göleti

Plajın sonlarına doğru yeraltı termal sulardan oluşan yapay bir göl (Ilıca Göleti) bulunuyor. Burada bu suyun şifalı olduğuna inanılıyor. Göl ile denizi bağlayan küçük de bir şelale var. Taşlık Plajı’na gelmişken burayı da değerlendirebilirsiniz.

  • Taşlık Plajı Nerede ? Datça Taşlık Plajı’nın konumu burada. Yazın oldukça kalabalık oluyor burası. Araç parkı için çevre sokakları tercih edebilirsiniz.
  • Taşlık Plajı Giriş Ücreti: Taşlık Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.

Kargı Koyu

datçada gezilecek yerler listesi

Datça gezilecek yerler listemizde bizim çok beğendiğimiz bir koya geldik. Kargı Koyu Datça merkeze sadece 3 km uzaklıkta bulunuyor. Buraya belediyenin dolmuşlarının düzenli geldiğini söyleyelim.

Kargı Koyu, etrafındaki tepelerden dolayı korunaklı ve sakin bir koy. Kargı Koyu’nun çevresi okaliptüs ağaçlarıyla kaplı. Buranın denizi tertemiz, plajı çakıl. Burada hem halk plajı var hem de tesislerin kendi alanı mevcut.

Datça Kargı Koyu’nda bizim bayıldığımız bir nokta var. Burada denize doğru kaynak sudan oluşan böyle küçük bir nehir var ve denize doğru akıyor. Çok güzel buz gibi bir su. Üstün buz gibi sulara bayıldığı için onu buradan çıkartamadık.😀 Serinlemek isterseniz bu nokta aklınızda bulunsun.

datçada gezilecek yerler listesi
Datça Gezilecek Yerler – Kargı Koyu Su Akıntısı

Not: Plajı taşlık olan koylar için yanınıza deniz ayakkabısı ve şnorkel almayı unutmayın.

  • Kargı Koyu Minibüs Saatleri: Datça’dan Kargı Koyuna gelen dolmuşların saatleri için Muğla Belediyesi’nin bu bağlantısına tıklayabilirsiniz.
  • Kargı Koyu Nerede ? Datça merkez ile arası 3 km olan Kargı Koyu’nun konumu için sizi bu bağlantıya alalım.

Burgaz Ören Yeri

datça gezilecek yerler

Datça’da gezilecek tarihi yerler arasında yer alan Burgaz Ören Yeri, Datça merkeze 2 km uzaklıkta yer alıyor. Datça merkezden yürüyerek buraya kolayca ulaşabilirsiniz. Burgaz Ören Yeri’nin Eski Knidos Antik Kenti’nin bulunduğu yer olduğu düşünülüyor.

1980’lerden itibaren Prof. Dr. Numan Tuna tarafından bu bölgede arkeolojik yüzey araştırmaları başlatılmış ve çalışmalar hala devam etmektedir. Kıyı boyunca liman kalıntıları, depolama yerleri gibi kalıntıları görebilirsiniz.

İlk yıllarda telle çevrili küçük bir alanı kaplayan çalışmalar bugün sualtı çalışmaları da olmak üzere daha geniş bir alanda devam ediyor. Konum burada.

Eski Datça

Begonvillerle süslü taş evleri, hediyelik eşya satan şirin dükkanları, güzel mi güzel sokakları ve hepsi kendine özgü yemek yenecek yerleri ile Datça’nın en güzel mahallesi olan Eski Datça sizi alıp uzaklara götürüyor. Eski Datça’da ünlü şair ve Datça aşığı Can Yücel’in Evini de görebilirsiniz. Eski Datça’nın sokakları sanat ve huzur kokuyor. Burada ikamet edenler bahçelerinde o kadar güzel süs eşyaları yapmışlar ki yaratıcılık tavan yapmış burada. Eski Datça’daki butik oteller ve pansiyonlar konaklama için güzel bir seçenek olabilir. Aklınızda bulunsun.

Eski Datça’da Ne Yapılır ?

  1. Tabi ki Eski Datça sokaklarının fotoğrafik noktalarında bol bol fotoğraf çekilmelisiniz.
  2. Ünlü şair Can Yücel’in evi görmelisiniz..
  3. Can Yücel Eski Datça’da yakın arkadaşı Orhan Bey’in mekanı Karya Çay Bahçesinde dinlenip Can Babayı yad edebilirsiniz.
  4. Datça’nın badem gazozunu burada tadabilirsiniz. Badem gazozunun dadını dadan biliyor.😊
  5. Evinize, kendinize ya da sevdiklerinize el emeği hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
  6. Badem kurabiyesi alabilir, badem kahvesi deneyebilirsiniz.
  7. Akşam Eski Datça sokaklarında bulunan kafe veya restaurantlarda güzel ve keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
eski datçada ne yapılır

Eski Datça Gezilecek Yerler: Eski Datça, son zamanlarda popüler olan, sürekli gelişen ve yeni mekanlar açılan bir yer. Güzel mi güzel sokakları olan Eski Datça’da gezilecek yerler listemiz aşağıda.

  1. Eski Datça’nın rengarenk sokakları,
  2. Ünlü şair Can Yücel’in Evi,
  3. Eski Datça’da bulunan eski tarihi cami,
  4. Badem aromalı yiyecek, içecek alabileceğiniz dükkanlar,
  5. El yapımı hediyelik eşya satan dükkanları ziyaret edebilirsiniz.
  • Eski Datça Nerede ? Eski Datça, Datça merkeze çok yakın konumda bulunuyor. Aralarındaki mesafe yaklaşık 2-3 km. Eski Datça’nın yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Eski Datça sokaklarına araba ile giremiyorsunuz. Eski Datça’ya girmeden bulunan yerlere aracınızı kolayca park edebilirsiniz. Otopark sorunu yok.
  • Eski Datça Giriş Ücreti: Buranın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.

Can Yücel’in Evi

datça gezilecek yerler listesi

eski datça can yücelin evi

Eski Datça’ya gelip de Can Yücel’in evini görmeden dönmek olmaz. Can Yücel’in evi Eski Datça’nın güzel sokakları arasında yer alıyor. Burası Eski Datça’nın popüler olmasına büyük katkı sağlamış. Can Yücel’in evinin içerisine özel mülk olmasından dolayı giremiyorsunuz, kapı kilitli. Burası müze değil karıştırmayın. Eve giremiyorsunuz fakat o havayı almanız yetiyor.

Can Yücel Eski Datça’da yakın arkadaşı Orhan Bey’in mekanı Karya Çay Bahçesi’nde vakit geçiriyormuş. Bu çay bahçesine gittiğinizde Can Babaya ayrılmış bir masa göreceksiniz. Burada Can Yücel’i yad edip bir şeyler içerek dinlenebilirsiniz.

Eski Datça’da bulunan Can Yücel’in evinin konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kızlan Yel Değirmenleri

datçada gezilecek yerler haritası

datçada gezilecek yerler kızlan yel değirmenleri

Datça – Marmaris yolu üzerinde bulunan Kızlan Yel Değirmenleri toplamda 6 değirmenden oluşuyor. Değirmenlerden sadece 1 tanesini gezebiliyorsunuz o da restorana çevrilmiş ve restoran olarak hizmet veriyor. Diğer kalan 5 değirmen özel mülk içerisinde olduğu için ziyaret edilemiyor. Yel Değirmenleri’nin durumu çok iç açıcı değil, değirmenler restore edilmeyi bekliyor. Turizme kazandırılsa çok da güzel olur. Kızlan Yel Değirmenleri Datça Merkeze 12 km uzaklıkta bulunuyor. 1900’lü yılların başlarında bu bölgede yaşayan zengin Rumların inşa ettiği düşünülen taş değirmenlerinin konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kızlan Gereme Koyu

datça gezilecek yerler gereme koyu

datça gezilecek yerler gereme koyu

Datça tatilimizin son 3 gününü geçirdiğimiz Kızlan Köyü’ne bağlı Gereme Koyu berrak, tertemiz sularıyla sizi bekliyor. Datça’da sessiz sakin bir koy arıyorsanız adres Gereme Koyu. Burası Datça’ya gelirken son 10 km’de gördüğünüz rüzgar türbinleri var ya ha işte onların arka tarafında kalıyor.

Gereme Koyu oldukça uzun bir plaja sahip. Denizi taşlık ve taşlar oldukça büyük. Dikkatli olmanızda fayda var. Gereme Koyunda herhangi bir işletme bulunmuyor. Gelirken tedarikli gelmeniz lazım. Burada incir ağacının altında bir çeşme var bu çeşmeyi kullanabilirsiniz. Duş, wc imkanı yok.

  • Kızlan Gereme Koyu’nda Kamp: Kızlan Gereme Koyunda kamp kurmak yasak. Fakat biz gittiğimizde çadır kuranlar vardı. Bu konuda net bir şey söylemek doğru olmaz. Jandarma belki gelir belki gelmez. Sadece burası doğayla iç içe olduğundan kesinlikle ateş yakmayın.
  • Kızlan Gereme Koyu Giriş Ücreti: Gereme Koyu’nun herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Kızlan Gereme Koyu Nerede ? Datça’nın Kızlan Köyünde bulunan Gereme Koyu’nun yolu topraklı. Bu konuda size bir uyarım var. Köyün içinden giden daha sonra denize çıkan ve akabinde 2-3 km ile koya ulaşabileceğiniz yolu tercih edin. Navigasyonun size önereceği orman yolunu tercih etmeyin çünkü bu yol berbat. Kızlan Gereme Koyu’nun konumu burada.

Periliköşk Plajı

datça'da ne yapılır
Datça Gezilecek Yerler : Periliköşk Plajı Drone Görüntümüz

Datça Gezilecek Yerler listemize çok fazla bilinmeyen bir koy ile devam ediyoruz. Perili Köşk Plajı Datça’nın en sakin koylarında biri. Bu plaj adını burada bulunan otelden alıyor. Yani peri falan yok buralarda.😀

Perili Köşk Plajı’nda beach hizmeti veren bir tesis bulunmuyor sanırım. Oteller var, günübirlik şezlong kullanımı sunuyorlar mıdır bilmiyorum, sorabilirsiniz. Eğer kendi imkanlarınızla takılacaksanız buraya gelirken şemsiye ve sandalye getirmeyi unutmayın. Bu plajın güzel bir tarafı var. O da karşıda bulunan adaya yürüyerek denizin içinden geçebiliyorsunuz. Tıpkı Marmaris’teki Kız Kumu Plajı gibi. Biz de Üstünle karşı adaya yürüyerek geçtik ama biraz yorulduk. Deniz bazen derinleşiyor ve bazen de akıntı oluyor dikkat edin.

Eğer adaya geçecekseniz deniz ayakkabısı almayı unutmayın. Perili Köşk Plajı’nın konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Karaincir Plajı

datça gezilecek yerler haritası

Perili Köşk Plajı’na oldukça yakın bir konumda olan Karaincir Plajı Datça’daki nadir kum plaja sahip plajlardan biri. Biz çok fazla kum plaj sevmediğimiz için buraya çok fazla ısınamadık. Şunu belirteyim çocuklu aileler için oldukça ideal burası. Deniz oldukça sığ, hemen derinleşmiyor. Karaincir Plajı’nda hem halk plajı var hem de özel işletmeler mevcut. İstediğiniz şekilde takılabilirsiniz.

  • Karaincir Plajı’nın Giriş Ücreti: Datça Karaincir Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz şekilde plajdan faydalanabilirsiniz.
  • Karaincir Plajı Nerede ? Datça merkeze 19 km uzaklıkta bulunan Karaincir Plajı’nın konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Apollon Kutsal Alanı

datça gezilecek yerler apollon kutsal alanı

Datça öyle bir yer ki üstü nasıl bir cennetse altında da kocaman bir tarih yatıyor. Yakın tarihte keşfedilen Marmaris-Datça yolu üzerinde, Emecik Köyü yakınlarında bulunan Apollon Kutsal Alanı bu cümleyi tam anlamıyla doğruluyor. Antik dünyada bile insanların Datça’nın öneminin ve güzelliğinin farkındaymış demek.

Burada yapılan kazılarda MÖ 7. yy ait heykelcikler bulunmuş. 1998-2006 yılları arasında T.C. Kültür Bakanlığı adına, ODTÜ tarafından Alman Bilimsel Araştırma Kurumu ile işbirliğinde ve Gerda-Henkel Vakfı’nın katkılarıyla kurtarma kazısı gerçekleştirilmiş. Buradan çıkarılan eserler Marmaris Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

Apollon Kutsal Alanı’nın konumu burada. Yol üzerinde bir yer olduğu için araba ile yavaş gitmenizde fayda var. Alanının etrafı çitle çevrilmiş. Giriş yapamıyorsunuz. Buranın ciddi bir şekilde elden geçirilmesi gerekiyor. Yol üstü görebileceğiniz bir yer olduğu için burada fazla zaman harcamaya gerek yok.

Aktur Plajları

datça gezilecek yerler

Marmaris’ten Datça’ya giderken yol üzerinde göreceğiniz Aktur Koyları, Aktur tatil sitesinin içerisinde yer alıyor. Kampçı ve karavancıların favori yeri olan Aktur’da büyükçe bir kamping alanı var.

Aktur’da Aktur Kovanlık Koyu (Küçük Koy) ve Aktur Çiftlik Koyu (Büyük Koy) olmak üzere 2 koy bulunuyor. Koyların imkanları bölgede tatil sitesinin olmasından dolayı oldukça gelişmiş. Migros Jet, eczane gibi bir çok imkan mevcut.

Aktur Koyları’nın denizi kum ve küçük çakıllardan oluşuyor. Burada bir çok tesis var. İster bunlardan faydalanır isterseniz de kendi başınıza takılabilirsiniz. Aktur koy ve plajının herhangi bir giriş ücreti yok. Araç park yeri sorunu da bulunmuyor. Aynı zamanda Aktur Çiftlik Koyu’nda (Büyük Koy) su sporları yapabileceğiniz bir işletme de mevcut. Aktur Koyları’nın konumu burada.

Datça merkez ve merkeze yakın gezilecek yerler tamamlandıktan sonra artık Datça’nın çevresindeki güzelliklere geçebiliriz. Datça yarımada olmasından dolayı Datça çevresinde bol bol güzel koylar ve plajlar var. Datça çevresinde gezilecek yerleri yazarken Datça’nın en uç noktası olan Knidos Antik Kenti’nden başlıyorum. Özellikle Palamutbükü tarafı yani Datça’nın güney kısmı her yeri ile görülmeye değer. Datça çevresi için araç şart onu da belirteyim.

Palamutbükü Plajı

Palamutbükü Gezi Rehberi

datçada gezilecek görülecek yerler

Datça’da görülmesi gereken yerler listesinde olmazsa olmaz bir yer varsa orası Palamutbükü’dür. Palamutbükü Datça merkeze 20 km uzaklıkta yer alıyor. Oldukça uzun bir plaja sahip olduğu için kalabalık burada çok sorun olmuyor.

Burada tüm gününüzü geçirebilirsiniz. Palamutbükü’nün denizi tertemiz ve taşlık. Şnorkel şart. Şnorkelinizi takıp, berrak suların altında çeşit çeşit balıklarla yüzerken parmaklarınız buruşma garantili oluveriyor.😊

Datça Palamutbükü’nde konaklama yapabileceğiniz bir çok otel ve pansiyon seçeneği de mevcut. Gündüz denizin tadını bolca çıkarıp, akşamları Palamutbükü’nün en güzel restaurantlarında yemek yiyebilirsiniz. Palamutbükü ile ilgili daha detaylı bilgi için Palamutbükü Gezi Rehberime tıklayabilirsiniz.

Gerence Koyu

Palamutbükü gezilecek görülecek yerler

datçada gezilecek görülecek yerler

Palamutbükü’ne çok yakın konumda olan Gerence Koyu’na geldiğinizde kendinize ben cennete mi geldim acaba diyorsunuz. Burası tam anlamıyla efsane bir plaj.

Gerence Koyu halk arasında Akvaryum Koyu olarak da biliniyor. Palamutbükü ile Akvaryum Koyu arası yaklaşık 1 km. Palamutbükün’den buraya yürüyerek bile ulaşabilirsiniz. Akvaryum Plajı taşlık bir sahile sahip ve alan olarak oldukça küçük. Deniz turkuaz renginde tertemiz.

Gerence Plajı yazın oldukça kalabalık oluyor. Sabah erken saatlerde gitmenizde fayda var. Burada herhangi bir tesis vs. yok. Hazırlıklı gelin. Akvaryum Plajında ateş yakmak, kamp kurmak yasak.

  • Palamutbükü Akvaryum Plajı (Gerence Koyu) Nerede ? Akvaryum Plajına geldiğinizde aracınızı yol kenarına park edip sağ taraftan patika yoldan plaja iniyorsunuz. Bizim gibi ters tarafa gitmeyin.🙂 Giriş yolu hemen sağ tarafta. Akvaryum Plajı’nın konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Datça Kurubük

datçada gezilecek görülecek yerler

İddialı bir cümle ile başlamak istiyorum. Datça gezilecek yerler listesinin en güzel yeri Kurubük’tür. Eğer deniz tatili için Datça’ya geliyorsanız burası gerçekten sizi her anlamıyla tatmin edecektir.

Kurubük’ün özellikle yukarıdan manzarası efsane. Biz burada drone çekimi yaptık ve efsane görüntüler yakaladık. Kurubük denizinin berraklığı, maviliği insanı içine çekiyor. Burada deniz taşlık ve hemen derinleşmiyor. Muğla koyları ve plajları arasında en fazla balık sanırım burada gördük.

Kurubük’te herhangi bir otel, tesis, wc, duş imkanı yok. Dolayısıyla buraya hazırlıklı gelmeniz gerekiyor.

  • Datça Kurubük Nerede ve Nasıl Gidilir ? Kurubük, Ovabükü ve Palamutbükü arasında kalıyor. Buraya gelmek için deniz şeridinden ilerlemeniz gerekiyor. Araç şart. Kurubük’ün konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Aracınızı aşağı tarafa ya da yol kenarına bırakabilirsiniz.

Ovabükü Plajı

datçada gezilecek görülecek yerler

datçada gezilecek görülecek yerler

Ovabükü Plajı, hem açık deniz, hem koy havasını veren nadir plajlardan biri. Akvaryum gibi olduğu anlar genellikle sabahları. Öğlen saatleri nispeten dalgalı olabiliyor. Doğasına denizine hayran kalacağınız bir yer burası. Tatilinizi geçirmek için adeta cennet.

Gürültüden uzak, huzura doyacağınız Ovabükü Koyu’nda konaklama ve yeme içme seçenekleri de mevcut. Burada isterseniz tesislerden faydalanırsınız isterseniz kendi imkanlarınızla takılabilirsiniz. Ovabükü Plajı’nın Palamutbükü tarafına düşen en sağ tarafı diğer kısımlarına göre daha az kalabalık aklınızda bulunsun.

Ovabükü Plajı, Hayıtbükü Koyu’na oldukça yakın konumda. Yol tarifi ve haritadaki konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Hayıtbükü Plajı

datça çevresinde gezilecek yerler

Datça Gezilecek Yerler listesi “büklerden” oluşuyor desek abartmamış oluruz.😂 O güzel büklerden biri de Hayıtbükü Koyu. Datça’nın Mesudiye köyüne bağlı bu bük konaklamak için ya da günü birlik yüzmek için tercih edebileceğiniz yerlerden biri. Denizi çabuk derinleşmediği için çocuklu ailelerin tercih edebileceğini de söylemiş olayım. Burada şezlong ve yeme içme için tesisler bulunuyor. Hayıtbükü Plajı diğer plajlara göre biraz daha sakin. Hayıtbükü Koyu’nun yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Gabaklar Koyu (Kızılbük)

datça çevresinde gezilecek yerler

Gabaklar Koyu, Hayıtbükü’nün hemen karşısında bulunan güzel bir koy. Buraya araç ile ulaşım var. Aracınızı park edip kendiniz de şezlong, şemsiye atabilirsiniz ya da burada bulunan tesisin imkanlarından faydalanabilirsiniz.

Gabaklar Koyu, Kızılbük olarak da biliniyor. Buranın plajı ve denizi Hayıtbükü’nden daha güzel geldi bize. Burada size bir tavsiyem var. Gabaklar Koyu’nun hemen birazcık ilerisinde bir tepe var. Oraya çıkın ve tepenin diğer tarafında inişi olmayan bilinmeyen bir koyu keşfedin. Bu tepeden karşı tarafa baktığınızda askeri bir kule de göreceksiniz. Aynı duyguları yaşayalım diye yazıyorum bu detayları.😊

Gabaklar Koyu’nun herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Koyun konumu bu bağlantıda.

Knidos Antik Kenti

datçada gezilecek yerler
Datça Gezilecek Yerler – Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti, Datça merkeze 37 km uzaklıkta bulunuyor. Burası Datça Yarımadası’nın en uç noktası. Knidos Antik Kenti, zamanında Ege ile Akdeniz’in buluştuğu noktada önemli bir liman ticaret kentiymiş. Burada kazı çalışmaları hala devam ediyor.

Antik kentte Tiyatro, Apollon Tapınağı ve Sunağı, Güneş Saati, Agora ve Odeon kalıntılarını görmek mümkün. Özellikle güneş saati oldukça ilgi çekici. Gün batımı burada oldukça güzel aklınızda bulunsun. Knidos’un yolu biraz zahmetli olsa da burayı muhakkak ziyaret edin. Yol bazen çok daralıyor ve tek şeritli oluyor. Dikkatli olmanızda fayda var.

Knidos Antik Kenti Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Knidos dönemin önemli şehirlerinden biri olunca hakkında aşağıdaki önemli maddelerin bilinmesi gerekiyor.

  1. Knidos antik çağın en önemli bilim ve sanat merkezlerinden biriymiş.
  2. Dünyanın 7 Harikasından biri olan İskenderiye Feneri’nin mimari Sostratos Knidos’luymuş.
  3. Knidos dönemin en ünlü gözlemevine ev sahipliği yapıyormuş.
  4. Antik dönemde Knidos şarabının hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğinin olduğuna inanılıyormuş.
  • Knidos Antik Kenti’nin Ziyaret Saatleri:
    Yaz Dönemi – 1 Nisan – 1 Ekim (Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 19:00)
    Kış Dönemi – 1 Ekim – 1 Nisan (Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 17:30)
  • Knidos Antik Kenti Nerede ? Datça’nın en uç noktasında bulunan Knidos Antik Kenti’nin yol tarifi ve konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Knidos Deveboynu Deniz Feneri

Datça gezilecek yerler listesinin en efsane yerine geldik. Knidos Deveboynu Deniz Feneri hem manzarası hem de atmosferi ile bambaşka bir yer. Burada drone uçurmak ise bizim için efso bir deneyimdi. Şimdiden belirteyim Knidos’a geliyorsanız vaktiniz varsa buraya muhakkak zaman ayırın derim.

Knidos Deveboynu Deniz Feneri’ne, Knidos Antik Kenti’nden yaklaşık 40-45 dakikalık bir yürüyüşten sonra ulaşıyorsunuz. Yaz sıcağında yol biraz zorlu olabilir fakat fenere çıktığınızda tüm yorgunluğa değecek bir manzara ile karşılaşacaksınız. Bir taraf Ege Denizi, bir taraf Akdeniz. Ayrıca buradan Knidos Antik Kentini de çok güzel bir açıdan görmüş oluyorsunuz.

datça'da gezilecek yerler

datçada gezilecek yerler
Bahsettiği kapı görünümlü kutu

Buraya çıkarken tabelaları ve siyah elektrik borularını takip etmeniz yeterli. Fenere çıkarken yanınıza su almayı unutmayın. Bizim gibi gün batımına buraya gidecekseniz de yanına kahve ve termos almayı unutmayın.

Knidos Deveboynu Deniz Feneri’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Burada bulunan yapıda biz gittiğimizde kimsecikler yoktu. Son olarak burada deniz açılan bir kapı var. Biz de başta burayı kapı sandık ama burası bildiğin elektrik kutusu gibi bir şey.😂 Deniz Feneri’nin haritadaki konumu burada.

Datça Sıkça Sorulan Sorular

Datça’nın en güzel denizi neresi?

Datça’nın en güzel denizi konusunda farklı tercihler olsa da genellikle Knidos Antik Limanı, Palamutbükü, Kurubük ve Kargı Plajı en güzel denize sahip yerler arasında. Daha güzel koylar için ise muhakkak Datça tekne turuna katılmalısınız.

Datça’da çocukla nereye gidilir?

Datça’da çocuklarla keyifli zaman geçirebileceğiniz birkaç yer bulunuyor. Bunlardan biri Datça merkezindeki sahil şeridi ve halk plajları. Deniz için Datça merkeze ek olarak kumlu plaja sahip olmasından dolayı Karaincir Plajı’nı da tercih edebilirsiniz. Tarihi nokta olarak ise çocuklarla beraber Knidos Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Burada antik kalıntıları görmek ve tarihi atmosferi hissetmek çocuklar için ilginç olabilir.

Datça deniz suyu soğuk mu?

Datça’nın denizi İzmir koylarına göre sıcak, Antalya plajlarına göre daha soğuk. Yüksek sezonda ise genel olarak deniz sıcaklığı iyi durumda.

İster badem ağaçları çiçek açtığında ister meyve verdiğinde, herhangi bir mevsimde yolunuzu muhakkak Datça’ya düşürün. Datça gezilecek yerler için benden bu kadar, yazımı beğendiyseniz aşağıya yorum bırakıp beni mutlu edebilirsiniz.😊 Az kalsın unutuyordum tüm Datça Hikayelerimi Instagram hesabıma sabitledim beni oradan da takip edebilirsiniz. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

yorumlar

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.