13 Maddede Muğla Akbük Koyu ve Plajı Hakkında Her Şey
Muğla’da bir Akbük var ki dillere destan. Gökova Körfezi’nde yer alan ve Muğla’nın incisi olan Akbük, ömrü hayatınızda görüp görebileceğiniz en güzel koylar arasında yer alıyor. Bize göre bırakın Muğla’yı Türkiye’nin en güzel plajları arasında yer alan bu güzel koy tam anlamıyla bir cennet.
Akyaka’dan Akbük’e giderken geçtiğiniz yollar Akbük’ün güzelliğinin işareti. Denize paralel giden yollar o kadar güzel ki her manzara noktasında durasınız geliyor. Muğla Akbük Koyu ve Plajı bize ilaç gibi gelen bir yer. Son gidişimizde bu güzel koyu sizin için detaylıca keşfettik ve huzurumuzu depolayıp evimize döndük. Mutluluk hormonu salgılatmayı başarabilen Akbük Koyu ve Plajı hakkında her şey bu yazımda.
Muğla Akbük Koyu ve Plajı Hakkında Her Şey
Akbük Koyu, genel olarak bölge insanının bildiği fakat Muğla’ya şehir dışından gelenlerin çok fazla bilmediği bir yer. Lakin şöyle de bir gerçek var ki Akbük’e bir kez giden ikinci kez de gitmek istiyor.
Akbük Koyu’na gitmek biraz zahmetli olsa da bu koy Muğla koyları ve plajları arasında en popüler yerlerden biri. Eminim ki Akbük’e sosyal medyada bir yerde denk gelmişsinizdir. Cam gibi bir deniz, tertemiz bir su ve karşılığında müthiş bir keyif.
Bu cennet gibi yerin her şeyi çok güzel fakat ne yazık ki burada bazı işletmeler insanları Türk Lirası olarak görüyor. Bu işletmeler hakkında detayları aşağıda vereceğim. Öncelikle Akbük Koyu Nerede ve Nasıl Gidilir sorusuna cevap vereyim.
Akbük Koyu ve Plajı Nerede ?
Evet Akbük Koyu ve Plajı Nerede sorusu oldukça önemli bir soru. Çünkü bu sorunun cevabında kafa karıştırıcı bir durum var. Bu bölgede 2 tane Akbük var. Bunlardan biri Muğla sınırları içinde yer alan ve Gökova Körfezi’nde bulunan, yazımızın konusu olan Muğla Akbük Koyu diğeri ise Aydın’ın Didim ilçesinde yer alan Akbük beldesi.
Akbük Koyu ve Plajı, Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı bir yer. Gökova Körfezi’nde bulunan koy Muğlalılar arasında Akyaka beldesi ile anılıyor. Yani koy Akyaka Akbük Koyu olarak biliniyor. Muğla Akbük Koyu ve Plajı ‘nın haritadaki konumu burada.
Son olarak Akyaka’dan Akbük’e giderken inanılmaz güzel manzaralar ve koylar eşliğinde ilerliyorsunuz. Ayrıntılı yazdığım Akyaka Koyları ve Plajları başlıklı yazımda bu güzel yerlerin detaylarını bulabilirsiniz.
Muğla Akbük Koyu ve Plajı’na Nasıl Gidilir ?
Evet gelelim diğer meseleye yani Akbük Koyu ve Plajı’na Nasıl Gidilir sorusunun cevabına. Buraya kara yoluyla şahsi ya da kiraladığınız araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Akbük’e ulaşım için en çok Akyaka-Akbük ve Milas-Ören-Akbük güzergahları tercih ediliyor. Bu yollardan ise en çok kullanılan yol Akyaka-Akbük yolu.
Akyaka ile Akbük arası yaklaşık 25 km. Bu yol oldukça virajlı bir yol. Virajlı fakat tamamen asfalt. Manzarası çok güzel olan bu yolda araç sürerken dikkatli olmanızda fayda var.
Milas-Ören-Akbük yolu ise nispeten daha rahat bir yol. Milas Beçin Kalesi tarafından Gökova Körfezine doğru ilerleyip kıyıya kadar geliyorsunuz. Daha sonra kıyı şeridini takip edip ilk olarak Ören daha sonra Akbük’e ulaşıyorsunuz.
Karayolu dışında Akbük’e havayolu ile ulaşım noktasını da belirtelim. Akbük’e en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Dalaman Havalimanı’na gelip ilk olarak Akyaka’ya daha sonra da Akbük’e ulaşabilirsiniz.
Akyaka’dan Akbük’e ulaşım için aracınız yoksa dolmuşla ulaşım sağlayabilirsiniz. S.S. 171 Nolu Muğla-Akbük-Ören Taşıyıcılar Kooperatifi dolmuşları yıl boyunca hizmet veriyor. (İrtibat Tel: 0536 834 71 75 – 0535 844 19 51)
Aşağıda Muğla Akbük ile diğer önemli merkezler arası mesafeleri bulabilirsiniz.
- Akbük – Akyaka arası yaklaşık 25 km,
- Akbük – Ören arası yaklaşık 24 km,
- Akbük – Milas arası yaklaşık 66 km,
- Akbük – Bodrum arası yaklaşık 91 km,
- Akbük – Muğla Merkez arası yaklaşık 60 km,
- Akbük – İzmir arası yaklaşık 256 km,
- Akbük – Aydın arası yaklaşık 165 km,
- Akbük – İstanbul arası yaklaşık 717 km,
- Akbük – Ankara arası yaklaşık 665 km,
Muğla Akbük Koyu ve Plajı Nasıl Bir Yer ?
Ne kadar yazsam da nafile. Gidip görmeniz ve hissetmeniz lazım. Bazı şeyler görecelidir ama Akbük mevzu bahis olunca bence 100 kişiden 95’i buraya bayılır. Çok abartma Burcu diyorsunuz olabilir fakat gerçekten Akbük Koyu bu iltifatları sonuna kadar hak eden bir yer. Muğla’da yaşadığımız için bu bölgede çok fazla koy ve plaj deneyimledik. Akbük’ü bu yerler arasında ilk 3’e koyarız kesinlikle. Yani özetle Akbük Koyu nasıl bir yer diyorsanız bize göre burası muazzam bir yer. Sadece bir kaç negatif yönü var. O da yazın aşırı kalabalık olması ve her yerde karşılaşabileceğiniz 1’i 5 yapan yapan uyanık esnaflar !
Muğla Akbük Koyu ve Plajı’nın Denizi Nasıl ?
Siz hiç 5 metre derinde bile denizin dibini görebileceğiniz bir yere denk geldiniz mi ? Gelmediyseniz o zaman Akbük’e uğrayın bence. Akbük Koyu’nun denizi cam gibi. Burayı bu denli özel yapan da bu deniz zaten.
Koyun plajı küçük çakıllardan oluşuyor. Taşlar ayağı çok acıtmıyor. Rahatsız olursanız yanınıza deniz ayakkabısı alın derim.
Akbük Koyu’nun denizi cam gibi tertemiz. Aşık olma garantili. Genel itibariyle çarşaf gibi olan deniz yaklaşık 5-6 metreden sonra birden derinleşiyor. Deniz sıcaklığı bence biraz soğuk. Koyda çok güzel balıklar var. Muğla civarında dalıp gördüğümüz en büyük balıkları burada gördük. Şnorkelinizi yanınıza almayı sakın unutmayın. Denizden kafanızı bi kaldırıyorsunuz yemyeşil dağları görüyorsunuz. Burası tam anlamıyla yeryüzü cenneti.
2024 Yılı Muğla Akbük Koyu ve Plajı Giriş Ücreti Ne Kadar ?
2024 Muğla Akbük Koyu Giriş Ücreti Ne Kadar ? Muğla Akbük Koyu’nun bir zamanlar herhangi bir giriş ücreti yoktu. Ama bu bir zamanlardı. Koyun girişinin üst kısmında sizi otopark karşılıyor. İçeride bir işletmeye gitmiyorsanız içeriye giriş yasak. Otopark Kültür Bakanlığına ait ama özel bir şirket işletiyor. Otopark ücreti 2024 Temmuz itibari ile 200 TL. Daha sonra servisler ile yaklaşık 500-1000 metre mesafedeki plaja gidiyorsunuz.
Akbük’te ücretsiz bir halk plajı var ama bu alan küçük. Buradan faydalanmak için sabah erken saatlerde Akbük’e yol almalısınız. Halk plajında şezlong ve şemsiye yok. Yani hazırlıklı gitmeniz lazım. Plajın büyük kısmı özel şirketlere ayrılmış durumda. Şezlong fiyatları şirketten şirkete göre değişiyor. Biz çift şezlong ve şemsiyeye 300-400 TL arasında. Bu cennet yer umarım bir gün belediye tarafından işletilir. Yoksa rantın sonu yok !
Akbük Koyu Halk Plajı
Akbük Koyu’nun enfes bir halk plajı var. Koya giriş yolunda hemen sol tarafta bulunan Akbük Halk Plajı yazın oldukça kalabalık oluyor. Burada herhangi bir şezlong, şemsiye imkanı yok. Halk plajında herkes kendi imkanlarıyla takılıyor.
Akbük Halk Plajı ile ücretli tesisleri sınır olarak bir nehir ayırıyor. Tıpkı Akyaka’daki Azmak Nehri gibi bu nehrin suyu da oldukça soğuk. Yazın sıcağında bu nehrin deniz ile buluştuğu yerde denize girdiğiniz vücudunuzdan cıss sesi çıkıyor.😊 Aynı durumu Datça’daki Kargı Koyu’nda da yaşıyorsunuz bilginiz olsun.
Akbük Halk Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti yok, otopark ücreti hariç. Ücretsiz şekilde halk plajından faydalanabilirsiniz. Hatta işletmelerin bulunduğu alanda kendi imkanlarınızla denize girebilirsiniz. Unutmayın işletmeler kıyının hakimi değiller ! Sadece oradaki şezlong ve şemsiyeyi sizlere kiralıyorlar. Yani yeri değil !
Akbük İtfaiye Koyu
Herkes Akbük’ü bilir ama kimse hemen yandaki İtfaiye Koyu’nu bilmez. Akbük’ün sahil yolunu takip ediyorsunuz baya gittikten sonra yol sola kıvrılıyor. Burada bir işletme var ve devamında araç yolu yok yürüyerek gitmeniz gerekiyor. İtfaiye araçları için ayrılmış normal araçların giremediği toprak yolda yürüyerek ilerliyorsunuz ve koya varıyorsunuz. İtfaiye Koyu çok bilinmediği için daha az kalabalık. Burada hiç bir tesis yok. Deniz sığ ve kum. Akbük ile alakası yok. Akbük’ten sıkılırsanız burayı da tercih edebilirsiniz.
Akbük Koyu ve Plajı’nda Ne Yapılır ?
Akbük alan olarak küçük ama yapılacak aktivite olarak bir çok imkana sahip. Burada ana karakter doğa ve deniz. Yapılacak şeyler de bu iki karakter üzerinde şekilleniyor. Akbük’te Ne Yapılır sorusunun bize göre en güzel cevabı şnorkelle dalıştır. Diğer aktiviteler aşağıda.
Akbük Koyu ve Plajı’nda Ne Yapılır ?
- Tertemiz cam gibi denizin tadı parmaklar buruşurcasına çıkartılır.
- Şnorkelle dalış yapıp balıklarla yüzülür.
- Çarşaf gibi denizde paddleboard yapılır.
- Kano kiralayıp denizin tadı çıkartılır.
- Akbük’te çadır kurup kamp yapılır.
- Akbük çevresindeki ormanlarda doğa yürüyüşü yapılır.
- Akbük’ün arka tarafında kalan İtfaiye Koyu keşfedilir.
- Buranın yerel marketi Çakmak Market’ten Gara Guzu, Bodrum Mandalina Gazozu, Goca Moğla Gazozu gibi yerel lezzetlerle serinlenir.
- Son olarak bol bol fotoğraf çekilinir. Hatta huzur veren çarşaf gibi Akbük denizini çekin ve bizi instagram’dan etiketleyin çok memnun kalırız. (Instagram: bujuyollarda)
- Fırsat bulursanız Akyaka’yı da gezebilirsiniz. Bunun için bu bağlantıya (https://bujuyollarda.com/akyaka-gezilecek-yerler/) tıklamanız yeterli.
Akbük Koyu ve Plajı’nda Kamp ve Çadır Kurma
Bir çok kamp severin popüler kamp noktası olan Akbük doğası itibariyle kamp yapmaya çok uygun bir yer. Zaten sit alanı olmasından dolayı otel olayına kimse girmiyor. Akbük’te kamping noktasında bir çok tesis var. Bu tesislerde ister kendi çadırınızı kullanabilirsiniz isterseniz işletmenin çadırlarından faydalanabilirsiniz.
Akbük Koyu’nda bireysel olarak çadır kurmanız yasak. Çadır için kamping işletmelerini tercih etmelisiniz. Ormanlık bölgelerde kamp kurmaya kalkmayın jandarmayla sorun yaşayabilirsiniz.
Kamp ile ilgili size tavsiyem yine yiyecek içecek noktasında hazırlıklı gelmeniz. Kamp yerlerinde bulunan buzdolaplarını kullanarak yiyeceklerinizi burada koruyabilirsiniz. Bunun dışında aşağıda yazdığım Akbük’te konaklama önerilerini tercih ederken yorumları iyi okuyun derim.
Akbük Koyu ve Plajı’nda Ne Yenir ? Yeme İçme Önerileri
Akbük denilince akla cam gibi tertemiz bir deniz gelir. Bu denizde de çok güzel balıklar var. Dalış yaparken bunu çok iyi fark ediyorsunuz. Eee hal böyle olunca Akbük’te Ne Yenir sorusunun ilk cevabı da çıkmış oldu. Akbük’te taptaze balıkları afiyetle yiyebilirsiniz. Burada şunu belirteyim balıkçılardan taze balık alıp restaurantlarda pişirtme durumunuz mevcut bilginiz olsun. Akbük’te Ne Yenir sorusunun cevapları aşağıda.
Akbük’te Ne Yenir ?
- Akbük’ün yerel marketi Çakmak Market’ten Gara Guzu, Bodrum Mandalina Gazozu, Goca Moğla Gazozu gibi yerel lezzetleri tadabilirsiniz.
- Dediğim gibi taptaze balıkları afiyetle götürebilirsiniz.
- Köylü ablaların enfes gözlemelerini deneyebilirsiniz.
- Bizim favorimiz olan sahilde haşlanmış mısırı (koçanıyla olacak😊) afiyetle yiyebilirsiniz.
Muğla Akbük Koyu ve Plajı’nda Konaklama & Otel Önerileri
Akbük Koyu’nda konaklama konusunda sizlere tavsiye vermek isterdim fakat biz Muğla’da yaşadığımız için Akbük’e günübirlik şekilde gitmeyi tercih ediyoruz. Fakat yine de gittiğimiz yerleri sizler için detaylı gözlemleyen biri olarak konaklama noktasında bir kaç tavsiye vereceğim.
Akbük’te konaklama seçenekleri arasında pansiyon, bungalov ve camping alanı bulunuyor. Özellikle camping alanı konusunda Akbük oldukça iyi bir konumda. Bölgenin sit alanı olmasından dolayı Akbük’e otel inşaatına izin verilmiyor. Umarım bu durum gelecekte değişmez !
Akbük’te her bütçeye hitap eden yerler var. Fakat şunu belirteyim korona sonrası fiyatlarda ciddi artış var. Akbük’te özellikle camping alanları konusunda okuduğum, gördüğüm ve duyduğum durumlara dayanarak aşağıdaki yerleri sizlere önerebilirim.
Akbük’te Konaklama & Pansiyon – Camping Alanı Tavsiyesi
- Akbük Eses Camping
- Azmakbaşı Camping
- Su Camping
- Kozalakbük Çadır & Karavan Kampı
- Fullmoon Akbük Camping
- Yavansu Çiftliği
Bu işletmelerde herhangi bir konaklama deneyimimiz olmadı. Dolayısıyla bu tesisleri tercih etmeden önce ön araştırmanızı iyi yapın lütfen. Eğer ileride Akbük’te konaklama deneyimimiz olursa yazımda güncelleme yaparım.
Akbük Koyu ve Plajı’nın Eksi Yönleri
O kadar methettik ama Akbük’ün eksi yönleri de yok değil. Sonuçta her güzelin bir kusuru vardır. Fakat bu kusurlar genel olarak Akbük’ün doğal yapısından kaynaklanmıyor. Akbük’ün eksi yönlerini (görecelidir) aşağıya sıralıyorum:
- Akbük’te bulunan işletmelerin bazılarının fırsatçı ve uyanık olması eksi puan !
- Yine işletmelerin imkanlarının yetersiz olması. Tuvalet, soyunma kabini gibi temel imkanlarda yetersizlik var.
- Akbük Plajı ile araç yolu arasındaki mesafenin çok dar olması. Bu mesafe 1-2 metre arasında değişiyor.
- Akbük yolunun virajlı olması. Virajlı yoldan etkileniyorsanız Akbük sizi zorlayabilir !
- Yazın burası bazen çok ama çok kalabalık olabiliyor.
- Akbük’ün bazı yerlerinde deniz kestanesinin olması. Bastığınız yere dikkat !
Muğla Akbük Koyu ve Plajı’nda Dikkat Etmeniz Gerekenler
Muğla Akbük Koyu ve Plajı’nda deneyimlediğimiz bir çok husus oldu. Bu tecrübelerimizi size aktarıp tatilinizin güzel geçmesini sağlamak bizim için oldukça önemli. Basit de olsa bazı şeyler tatilinizin kötü geçmesine neden olabilir. Dolayısıyla tedbirli olmak genel olarak iyidir deyip Akbük’te dikkat etmeniz gerekenleri aşağıya sıralıyorum.
Akbük Koyu ve Plajı’nda Dikkat Etmeniz Gerekenler:
- Akbük Plajı taşlık olduğundan yanınıza deniz ayakkabısı alın.
- Deniz kestanesi az ama yine de dikkatli olun.
- Fırsatçı esnaflara karşı uyanık olun.
- Yiyecek ve içecek noktasında hazırlıklı gelin. Kamp da yapsanız günübirlik de gelseniz yanınıza bir şeyler alın.
- Akyaka – Akbük yolunu kullanacaksanız bu yolda aracınızı yavaş kullanın.
- Akbük’te deniz 5-6 metreden sonra birden derinleştiğinden yüzme bilmiyorsanız dikkatli olun.
- Akbük’e geldiğinizde tesis imkanından faydalanmayacaksanız soyunma kabini durumu sıkıntılı olduğu için kıyafetlerinizi ona göre giyin.
Akbük Koyu ve Plajı Sıkça Sorulan Sorular
Akbük Koyu denizi nasıl?
Akbük Koyu’nun denizi oldukça sakin ve berrak. Suyun rengi turkuaz ile mavi arasında değişiyor. Sahili ise genellikle çakıllı veya kumlu. Deniz ayakkabısı yanınıza almanızda fayda var. Koy etrafı ormanlarla çevrili. Buraya giderseniz pişman olmazsınız.
Muğla Akbük nereye yakın?
Muğla’nın Akbük Koyu, Bodrum’a yaklaşık 50 kilometre mesafede. Milas ise Akbük Koyu’na yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta. Akyaka ile Akbük arası ise sadece 25 km. Akyaka’dan Akbük’e dolmuş ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Akbük suyu soğuk mu?
Akbük Koyu’nun suyu diğer koy ve plajlara göre bir tık daha soğuk. Deniz içine akan bir azmak olduğu için su daha serin. Yaz sıcaklarında bu soğuk su ilaç gibi gidiyor.
Muğla Akbük Koyu ve Plajı yazımın sonuna geldik. Elimden geldiği kadar her şeyi detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım aydınlatıcı bir yazı olmuştur. Instagram profilime sabitlediğim Akbük hikayelerime bakıp Akbük deneyimlerimizi görebilirsiniz. Aklınıza takılan bir soru olursa yorum kısmına yazın hemen dönmeye çalışırım. 24 saat içinde dönme garantisi veriyorum.😂 Şimdiden Akbük’ün tadını dibine kadar çıkarırcasına musmutlu bir gezi diliyorum.
yorumlar
Selda Akgün
Çok detaylı ve güzel bir rehber olmuş. Akbük rotamızda vardı ve işimiz çok kolaylaştı. Ellerinize sağlık ☺️
Bujuyollarda
İşimiz bu ne demek.:) Mutlu gezmeleriniz olsun.
Pınar
Akbük kesinlikle muhteşem bir yer hersene manisadan geliyoruz akbüke inerken işte bu beach var camping alanı orada konaklıyoruz gerek işletme sahibi gerekse fiyatları çok iyi sizede tavsiye ederim oraya uğramanızı 😀
Funda Güler
Ayden elektrik kesmiş içeri araba girişi var ve su yok hiç etik değil 100 tl yer kirası ver oyleee otur yanii
muzaffer şahin
yazılarınızı okuyup ailece hoşumuza gitti.kamp için çadırlarımızıda aldık.Akbük ü aradık bu sene kamp alanlarının dolu olduğu söylendi.Böyle ir şey varmı daha yaz yeni başlıyor.
06.06.2023
Bu konuda ne önerirsiniz tadını alamadan hayallerimiz bitti.
MUZAFFER ŞAHİNÖZTÜRK
05358755420
Bujuyollarda
Akbük her şeyi ile güzeldir. Fakat işletmeler ne yazık ki iyice tekel oldu. Önden rezervasyon yaptırmadan bir yere gitmeyin bence.
Bu numarayı arayın yardımcı olabilirler. Yer yoksa en yakın Akyaka’da kalabilirsiniz.
İşletme sahibi Sevda hanımın numarası: 0541 872 2235
Nega
Giriş ücreti alınıyor mu şuan? Bazıları giriş ücreti var yazmış.
Bujuyollarda
Normalde giriş ücreti yok. Fakat otopark ücreti adı altında insanlardan giriş ücreti alıyorlar. Bayramda burası inanılmaz kalabalık bilginiz olsun. Bulabilirseniz Akyaka – Akbük arası koyları değerlendirin.
Elif
Merhabalar, yazı için teşekkürler, gerçektende süper bilgiler var. Şunu tam anlayamadım. Ücretli otoparka girdikten sonra arabayı park edip plaja dar bir yoldan yürüyoruz sanırım. Tahmini ne kadar yürüyoruz? Drone fotolarında arabalar gözüküyor tam plaj yanında, oraya kadar gidemiyor muyuz araba ile? Ayrıca şezlong-şemsiye kiraladık tesiste diyelim, yinede wc ve soyunma olmayabiliyor mu? Bunu önden sormak mı lazım tesise? Gözlemeciler yakında mı hemen ve fiyatlar ne aralıkta acaba? Akyaka’dan gitmeyi planlıyoruz ve sanırım yarım saatte gidebiliriz oraya? Çok soru sordum şimdiden teşekkürler 🙂 Sevgiler
Unutmadan İtfaiye koyu için araba sonrası ne kadar mesafe yürümek gerekiyor acaba 😀 Yanımızda çocuk olacak o yüzden detaylar önemli 😀
Bujuyollarda
Merhabalar teşekkür ederiz yorumunuz için. Soruların hepsinin cevabı tamamen yok bende ama siz tecrübe edip bizi aydınlatırsanız çok seviniriz.
Cevaplara gelince;
Otoparktan ring araçlarla plaja gidiyorsunuz mesafe çok uzun değil.
Şezlong şemsiye kiralarsanız tesislerin imkanlarından faydalanabilirsiniz. Kiralamadan önce tesisten teyit alın yine.
Gözleme fiyatları aldı başını gitti. Fiyatlar 100 üstü sanırım. Yeme içme konusunda tedbirli olun.
Akyaka’dan Akbük’e yarım saate gidebilirsiniz. Yol virajlı dikkatli olun.
İtfaiye koyunu biz drone ile çektik. 10-15 dk yürüme ile ulaşabilirsiniz.
Tecrübelerinizi muhakkak bekliyoruz. Güncel bilgiler faydalı olur. İyi tatiller dileriz.:)