İlkbaharda Gezilecek Yerler : Türkiye’de Baharda Gidilecek 11 Yer
Kışın soğuk günlerinde hayal kurarız ya bahar gelsin yaz gelsin biraz ısınalım diye. Şimdi tam da bu dönemde ilkbaharda gezilecek yerler başlıklı bu yazıyı kaleme alıyorum. Kışın soğuğu iliklerimize işliyorken, evden çıkarken 5 kat giyiniyorken tişörtle gezmeyi hayal ediyoruz. Evet ben de yaz insanı olarak bu duyguları derinden yaşıyorum. Ne yalan söyleyeyim kışı sevmiyorum, üşümek bana göre değil. Gerçekten imkan olsa kışı yaz ülkelerinde geçiririm ama ne yazık ki böyle bir durum şu an için hayal.😥
Kışı biraz kötüledim ama her mevsim nihayetinde birbirine muhtaç. Toprağın dinlenmesi, doğanın yeniden dirilişi için kış mevsimi şart. Bir de kış doğayı ayrı bir güzellikte süslüyor. Kışın da ülkemiz ayrı güzelliklere sahip. Kışın gezilecek yerler listemi buraya bırakıyorum. Dilerseniz göz atabilirsiniz. (https://bujuyollarda.com/kisin-gezilecek-yerler/)
İlkbaharda Gezilecek Yerler
İlkbaharda gezilecek yerler listem doğanın yeniden dirilişini temsil ediyor. Ülkemizin bulunduğu konum nedeniyle 4 mevsimi bize göstermesi bir sürü güzelliğe şahit olmamızı sağlıyor. Eğer benim gibi yeşile ve doğaya aşıksanız ilkbahar tam da size göre demektir.
Ağaç dallarından çıkan yapraklar, hafif çisildeyen yağmur, bunaltıcı olmayan sıcaklar ve miss gibi bir toprak kokusu bahar ayının güzellikleri arasında. Bahar aylarında gezmek gerçekten ayrı güzel. Özellikle kültür turizmini seviyorsanız bu aylar en uygun aylar.
Türkiye’de ilkbaharda gezilecek yerler listemde ülkemizin 4 bir yanından yerler var. Size en yakın yerleri değerlendirin derim. Bahar gerçekten her yere ayrı yakışıyor. Ben Muğla’da yaşamamdan dolayı buraya biraz torpil geçtim. 😊 Geçtim ama gerçekten baharda Muğla bambaşka. Neyse daha fazla uzatmayayım listeme geçeyim hemen.
İlkbaharda Gezilecek Yerler
- Bodrum – Muğla
- Datça – Muğla
- Fethiye – Muğla
- Uzungöl – Trabzon
- Kapadokya – Nevşehir
- Mardin – Güney Doğu
- Çeşme – İzmir
- İğneada – Kırklareli
- Safranbolu – Karabük
- Şirince – İzmir
- Gölcük / Abant- Bolu
Bodrum – Muğla
Bahar aylarında gezilecek yerler listemde ilk durağımız Bodrum. Her fırsatta gitmeye çalıştığım Bodrum kış hariç her mevsimiyle büyüleyici bir yer. Kış hariç dedim çünkü kışın burada inanılmaz yağmur var. Yağmurlar bir başlayınca 2 ay sürüyor.
Bodrum denilince akla ilk yaz gelir ama bahar ayları da Bodrum’da bir başka güzel. İlkbaharda doğanın hayat bulmasıyla Bodrum insana huzur veriyor. Kalabalıktan uzak bahar ayları Bodrum’da çok güzel. Eğer Bodrum’a ilk defa gelmeyecekseniz bir de ilkbaharda Bodrum’a gelmeyi tercih edin. İlk defa gelecekseniz mevsim belli. 😍
Bodrumla ilgili çok detaylı yazdığım yazıların bağlantısını aşağıya bırakıyorum. Eğer Bodrum’a gelecekseniz bu yazılar size rehberlik edecektir.
- Bodrum Gezilecek Yerler | Adım Adım 33 Yer
- Bodrum Otel Önerisi | Bodrum Konaklama Tavsiyesi
- Bodrum’da Ne Yenir ? En İyi 12 Mekan Önerisi
- Bodrum Koyları ve Plajları : En Güzel 25 Yer (Haritalı)
Datça – Muğla
Ahh Datçam ahhh. Sana her mevsim ayrı yakışıyor. Benim kalbimde yerin her zaman farklı olacak. Datça hakkında ne desem az. Gerçekten burayı ömrü hayatınızda bir kere görmelisiniz.
Akdeniz ile Ege’nin buluştuğu Datça’da ilkbaharda mavi yeşile kavuşuyor. Buluşmalar noktası Datça’da baharda hayat yeniden başlıyor. Zeytin ağaçları, badem çiçekleri, meyve ağaçları Datça’nın görsel şölen sunmasını sağlıyor.
Muğla’daki en güzel manzara noktaları arasında Datça’da bir kaç yerim mevcut. Baharda bu yerler çok güzel oluyor. Özellikle Knidos Antik Kentine bu mevsimde gitmenizi tavsiye ederim. Bir de Eski Datça’ya gitmeyi unutmayın. Datça ile ilgili detaylı olarak hazırladığım yazıları aşağıya bırakıyorum. Gitmeden önce göz atın derim. Datça’nın konumu burada.
- 22 Maddede Datça Gezilecek Yerler (Haritalı)
- Datça’da Nerede Kalınır | Datça Otel Tavsiyesi
- Datça’da Ne Yenir & Datça Yeme İçme Önerileri
- Datça Koyları ve Plajları : En Güzel 19 Yer (Haritalı)
- Datça’da Ne Yapılır : En Güzel 14 Öneri
Fethiye – Muğla
İlkbaharda gezilecek yerler listeme Muğla’dan son yerim olan Fethiye ile devam ediyorum. Farkındayım Muğla’ya biraz torpil geçtim ama ne yapayım.🙂 Muğla her yeri ile çok özel bir yer.
Muğla merkezde yaşamanın avantajlarını sonuna kadar kullanan ve Fethiye’ye defalarca giden bir çift olarak Fethiye hakkında en önemli düşüncem emekli olunca buraya yerleşmek. Mavi ile yeşilin birbiriyle dans ettiği, sokakları huzur kokan, gezilecek yer ve yapılacak aktivitelerin bitmediği bir yer Fethiye.
Fethiye öyle bir yer ki size doğayı, denizi, tarihi, kültürü hep bir arada sunuyor. Eşsiz güzellikteki koyları ve plajları ile dünya çapında bir yer olan Fethiye size bir tatilden ne bekliyorsanız onu hünerli elleriyle sunuyor. İlkbaharda muhakkak yolunuzu Fethiye’ye düşürün ve buradaki özellikle antik tarihi derinlemesine hissedin.
Fethiye’nin güzelliklerini tam anlamıyla keşfetmek için Fethiye hakkında yazdığım yazıları noktası virgülüne okumalısınız.
- Fethiye Gezilecek Yerler : En Güzel 30 Yer
- Fethiye’de Ne Yenir : En İyi Restaurant Önerileri
- Fethiye Otel Tavsiyeleri | Fethiye’de Nerede Kalınır
Uzungöl – Trabzon
Karadeniz denilince akla gelen ilk yerlerden biri Uzungöl’dür. Burası öyle özel bir yer ki her mevsim Uzungöl’e ayrı yakışıyor. Bana göre Uzungöl’e gitmenin en güzel vakti ilkbahar ayları. Çünkü doğa ilkbaharda burada coşmuş durumda. Yeşilin her tonunu Uzungöl’de rahatça görebilirsiniz.
Uzungöl son zamanlarda sosyal medya etkisiyle popülerliğine popülerlik kattı. Instagram sağ olsun bir yerin turizme kazandırılmasında büyük rol oynuyor. Uzungöl için de bu durum fazlasıyla geçerli.
Bir de son yıllarda Uzungöl’de inanılmaz çarpık bir yapılaşma var. Umarım bu çarpık yapılaşmaya bir gün biri dur der.
Uzungöl ile ilgili hazırladığım detaylı rehber için bu bağlantıma (https://bujuyollarda.com/uzungol-gezi-rehberi-uzungol-gezilecek-yerler/) göz atabilirsiniz.
Kapadokya – Nevşehir
Türkiye’de mevsimsel olarak gezilecek yerler listesi yapılır da Kapadokya bu listede olmaz mı ? Mevsim zaman fark etmez Kapadokya her listenin başında gelir.
Dünyaca ünlü peri bacaları, Ihlara Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Güvercinlik Vadisi, Kızıl Vadi, Uçhisar Kalesi, ve yer altı mağaraları ile Kapadokya tam bir cazibe merkezi. İlkbaharda doğanın cömertliği buraya ayrı bir hava katıyor. Papatyalar peri bacalarının tacı oluyor.
Kapadokya denilince akla ilk gelen aktivite olan sıcak balon turu ise doğanın güzelliğini görebileceğiniz en güzel aktivite. Sabahın erken saatlerinde katılabileceğiniz balon turu Kapadokya’ya gelince yapmanız gereken ilk aktivitelerden biri olsun.
İlkbaharda gezilecek yerler listemizde olmazsa olmaz olan Kapadokya’ya yazın gelmektense baharda gelmek daha mantıklı. Nedeni ise çok açık: Aşırı kalabalık ! Kapadokya’nın konumu burada.
Mardin – Güney Doğu
Mezopotamya’nın mistik şehri Mardin tarihiyle, doğasıyla, gizemli havası ve kültürüyle büyüleyici bir şehir. Çocukluğumun bir kısmını geçirdiğim Mardin benim için oldukça özel bir yer.
Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Mardin çağlar boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Güney Doğu’da önemli bir şehrimiz olan Mardin’in önemli bir turizm potansiyeli var. Burayı yazın aşırı sıcaklardan kaçıp bahar aylarında gezmek çok daha mantıklı.
Mardin’de Gezilecek Önemli Yerler:
- Deyrulzafaran Manastırı
- Zinciriye Medresesi
- Kasımiye Medresesi
- Mardin Müzesi
- Eski Mardin
- Mardin Kalesi
- Mor Gabriel Manastırı
- Dara Antik Kenti
İlkbaharda gezilecek yerler listesinde baş köşede olan Mardin’e bir gün yolunuzu düşürün. Konum bu bağlantıda.
Çeşme – İzmir
Son yılların en gözde tatil bölgelerinden biri olan Çeşme birbirinden güzel mekanlarıyla, doğal ve tarihi güzellikleriyle ününe ün kattı.
Çeşme, İzmir’in 94 km batısında yer alıyor. Çeşme ve civarında kaynak suları bol olduğundan, zamanla çoğalan ve buz gibi suların aktığı çeşmelerinden dolayı yöreye Çeşme denilmiş. Sonrasında Çeşme adını, bir zamanlar yüz kadar olduğu söylenen bu çeşmelerden almış. Bu çeşmelerin hepsinin kendisine özgü bir özelliği ve mimarisi bulunuyor.
Yazın kalabalıktan sıkılıyorsanız Çeşme’ye bahar aylarında gitmeniz daha rahat ve güzel olur. Çünkü yazın burası inanılmaz kalabalık. Konum burada.
Çeşme’de Gezilecek Önemli Yerler:
- Çeşme Kalesi
- Altınkum Plajı
- Erythrai Antik Kenti
- Ilıca Plajı
- Aya Yorgi Koyu
- Delikli Koy
- Germiyan Koyu
İğneada – Kırklareli
Türkiye-Bulgaristan sınırında bulunan İğneada, etrafı longoz ormanlarıyla ve Yıldız Dağlarıyla çevrilmiş saklı bir cennet. Kırklareli’nde kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşan İğneada Longoz Ormanları halk arasında “subasar orman” olarak biliniyor. Burası aslında ormanlık bir alan ve tabanı sularla kaplı. Bahar aylarında su seviyesi yükseliyor ve adı gibi ormanı su basıyor.
Trakya bölgesinin saklı cenneti olarak nitelendirilen longozlar, yeşilin bin bir tonu, derelerin ve kuşların dinlendiren insana huzur veriyor. Burada yürümek isteyenler için yürüyüş yolları, longozun zengin florasına tanıklık etmek isteyenler için dinlenme alanları, göllerde kano yapmak veya longozda çadır kurmak isteyenler için de çeşitli aktivite alanları yer alıyor.
İstanbul’a sadece 3 saat uzaklıkta bulunan İğneada Longoz Ormanları ilkbaharda gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Konum burada.
Safranbolu – Karabük
Karabük ilimizin turistik bir ilçesi olan Safranbolu tarihi evleriyle, sakin ve doğal yapısı ile tatil severler için oldukça popüler bir yer.
Eskiden ismi Zafranbolu olan ilçe, ismini bölgede yetişen safran bitkisinden almış. Safranı bilirsiniz çok değerli bir bitki.
Tarihi Safranbolu evleri ile ünlü olan şehir, Osmanlı kent mimarisini yansıtması ve özgün bir mimariye sahip olmasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Meşhur evlerinin yanında tarihi, kültürü, yaşam tarzı, gelenek ve görenekleri, yöresel yemekleri ile tam keşfedilmesi gereken bir yer.
Ankara’ya yakın olması da ciddi bir artı olan Safranbolu ilkbaharda gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Konum burada.
Şirince – İzmir
Köy demeye insanın dilinin varmayacağı bir şirinlikte Şirince Köyü. İzmir’in Selçuk ilçesinde bir dağ köyü burası. Mimari dokusu korunmuş olan bu köyde bir çok ev ve konak, butik otel olarak hizmet veriyor. Mübadele zamanında Rumların yerine gelen Türkler köye Çirkince demeye başlamışlar ama gönülleri el vermemiş olacak ki gel zaman git zaman hakkını vermiş ve Şirince demişler bu şirin köye 😊
Öncesinde de turistik olan köy Mayaların kehaneti ile daha da ön plana çıkmıştı hatırlarsanız. 2012’de kıyametin kopacağını ve dünyada kurtulan 2 yerden birinin burası olacağını ileri sürdüler. Mayalar yanıldı yanılmasına ama Şirinceliler için bulunmaz nimet oldu bu durum 😀
Şirince günübirlik gezmek ya da mini bir hafta sonu kaçamağı için oldukça ideal. Gelmişken Şirince’de aşağıda saydığım yerleri gezmeyi unutmayın. Konum burada.
Şirince gezilecek yerler
- St. John Baptist Kilisesi
- Aziz Dimitrios Kilisesi
- Hodri Meydan Kule
- Taş Mektep
- Nesin Matematik Köyü
- Tiyatro Medresesi
Şirince Köyü ile ilgili daha detaylı bilgi için “Şirince Köyü Gezilecek Yerler : 1 Günde Şirince Gezi Rehberi” başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Gölcük / Abant – Bolu
Yaz, kış, bahar fark etmez Bolu’nun üç güzeli olan Gölcük – Abant ve Yedigöller yılın her ayı ziyaret edilebilecek yerler arasında yer alıyor. İstanbullular için yakınlığıyla çok özel bir kaçış rotası olan Abant & Gölcük & Yedigöller üçlüsünün bahar aylarında kartpostallık bir manzarası var.
Bu güzel üçlü ormanların içine gizlenmiş saklı cennet gibi yerler. İlkbaharda doğa hayat bulmaya başladığı için muhteşem bir güzelliğe kavuşuyorlar.
Şehir yaşamının yorucu ve bunaltıcı etkisinden uzaklaşmak, doğanın içinde yenilenmek istiyorsanız ilk baharda bu güzel üçlüyü ziyaret edebilirsiniz. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar için şiddetli tavsiyemdir.
İlkbaharda gezilecek yerler listemden bu kadar. Ülkemizde bu saydıklarım dışında çok daha fazla gezilecek görülecek yerler var. Sizlerin de favori yeriniz varsa aşağıda yorum kısmına beklerim. Her daim musmutlu gezmeleriniz olsun.🙂