Denizli Gezilecek Yerler | Merkez ve Yakın Çevrede 21 Yer
Denizli, sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerle Türkiye’nin tanıtım videolarında mutlaka öne çıkan bir şehir. Bu güzel şehir çok özel yerlere sahip. Ünü Türkiye sınırlarını aşan ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Pamukkale Travertenleri bu şehirde. Gelen herkesi kendine hayran bırakmayı başaran Denizli bizim hep görmek istediğimiz bir yerdi. Planı yaptık, düştük yollara ve Denizli gezilecek yerler listesini bir bir keşfettik. Seyahatimiz sonrasında da Denizli gezi planınıza faydalı olması açısından güzel bir yazı kaleme alalım dedik.
Biliyorsunuz yıllarca Muğla’da yaşıyoruz. Muğla ile Denizli komşu iller. Yani birbirlerine konum olarak oldukça yakınlar. Muğla’da yaşamanın ve Denizli’ye yakın olmanın avantajıyla farklı dönemlerde gitme fırsatımız oldu bu şehre. Her gidişimizde bizi etkilemeyi başaran Denizli, gezilecek yerlerinin yanında midenize de hitap edecek bir gastronomi şehri. Müthiş lezzetleriyle, birbirinden güzel mekanlarıyla, gezilecek yerleriyle gözünüze, ruhunuza, midenize hitap edecek bir şehir olan Denizli’yi muhakkak keşfetmelisiniz. Şimdi gelin Denizli gezilecek yerler dosyamızı açalım. Ama ilk önce iyi bir gezi planı için harita üzerinde çalışma yapalım.
Denizli Gezilecek Yerler Haritası
Denizli Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Denizli Gezilecek Yerler Haritası
- Babadağlılar Çarşısı
- Denizli Atatürk Etnografya Müzesi
- Kaleiçi Çarşısı Pazarı
- Denizli Bez Bebek Evi Müzesi
- Denizli Ufo Müzesi
- Denizli Teleferik – Bağbaşı Yaylası
- Laodikeia Antik Kenti
- Hierapolis Antik Kenti
- Kleopatra Havuzu
- Hierapolis Arkeoloji Müzesi
- Pamukkale Travertenleri
- Karahayıt Kaplıcaları
- Tripolis Antik Kenti
- Güney Şelalesi Milli Parkı
- Ağlayan Kaya – Sakızcılar Asmaaltı Şelalesi
- Babadağ
- Kaklık Mağarası
- Işıklı Gölü
- Acıgöl
- Keloğlan Mağarası
- Acıpayam Kanyonu
Gördüğünüz üzere Denizli merkezde gezilecek yer sayısı çok fazla değil. Gezilecek yerler Denizli’nin çevresinde kümelenmiş durumda. Denizli merkezde ne yapabilirim derseniz bence Denizli’nin lezzet duraklarını ziyaret edip midenize bayram yaptırabilirsiniz. Merkezde çok fazla zaman kaybetmemeniz lazım. İyi bir Denizli gezi planı aşağıdaki gibi olmalı.
Not: Denizli gezilecek yerler haritasını Google Haritada direkt açmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Denizli Gezi Planı
1 Günlük Denizli Gezi Planı
- Denizli merkez gezilecek yerler ve Bağbaşı Yaylası
2 Günlük Denizli Gezi Planı
- Denizli merkez gezilecek yerler ve Bağbaşı Yaylası
- Laodikeia ve Pamukkale (7-11 arası)
3 Gün ve Üstü Denizli Gezi Planı
- Denizli merkez gezilecek yerler ve Bağbaşı Yaylası
- Laodikeia ve Pamukkale (7-11 arası)
- Denizli yakın çevre gezilecek yerler (12-21 arası) Bu yerler için en az 3 gün lazım belirteyim.
Gördüğünüz üzere Denizli çevresinde çok fazla gezilecek yer var. Denizli’yi tamamen gezmek için en az 5 gün şart. Denizli’de 1 gün vaktiniz varsa bence görmeniz gereken en önemli yerler Laodikeia ve Pamukkale (7-11 arası). Buraları görüp akşamında Denizli merkezde takılmanız daha ideal olur. Yani Denizli merkez mi yoksa Pamukkale mi sorusunun cevabını vermiş oldum !
Denizli’de Gezilecek Yerler
Denizli oldukça büyük bir şehir. Haliyle çok fazla gezilecek görülecek nokta var. Eğer Denizli’de vaktiniz kısıtlıysa tüm bu yerleri görmeniz pek mümkün değil. A’dan Z’ye Denizli’de her yeri görmek isterseniz buraya en az 4-5 gün ayırmanız gerek.
Denizli’de gezilecek yerler listesi geniş olduğundan, planlama açısından kolaylık sağlaması için listemi 2 kısma ayırarak yazacağım. Denizli merkezde gezilecek yerler ve Denizli yakın çevresinde gezilecek yerler olarak rota çıkarabilirsiniz. Yukarıda gezi planını bulabilirsiniz.
Denizli Merkezde Gezilecek Yerler
- Babadağlılar Çarşısı
- Denizli Atatürk Etnografya Müzesi
- Kaleiçi Çarşısı Pazarı
- Denizli Bez Bebek Evi Müzesi
- Denizli Ufo Müzesi
- Denizli Teleferik – Bağbaşı Yaylası
Babadağlılar İşhanı
Denizli deyince herkesin aklına tekstil geliyor ya hani, işte havluları, bornozları ve nicesini bulabileceğiniz içinde bir çok dükkanı barındıran Babadağlılar İşhanı’nı Denizli merkezin olmazsa olmazı. Denizli’nin en merkezi noktasında yer alan iş hanı 7 katlı bir yapıdan oluşuyor. Her katta en az 20-30 dükkan bulunuyor. Fiyatlar ise gayet makul seviyede. Denizli’de tekstil alışverişi için burayı değerlendirebilirsiniz. Çoğunluğunu Babadağlı esnafların oluşturduğu çarşıda alışveriş yaparken pazarlık yapmayı ihmal etmeyin.😊
Çarşı girişinde şöyle bir yazı yer alıyor;
Besmele çek gir çarşıya, selamı da unutma ha,
Kiloyu eksik çekme ha, metreyi kısa tutma ha
Halka hizmet eylemektir hakka hizmet eylemek
İyi belle sen bu sözü, sakın yabana atma ha
Alış derken veriş derken ölçü tartı satış derken
Paraya pula tapma ha, insanlığı unutma ha !
M. İlhan Canbaba
- Babadağlılar İşhanı’nın konumu burada.
Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi
Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi Denizli merkezde bulunuyor ve Babadağlılar İşhanı’na çok yakın. Mustafa Kemal Atatürk 1931’de Denizli ziyaretinde burada bir gece konakladığı için buraya Atatürk Evi ismi verilmiş. Müzede Atatürk’ün Denizli’ye gelişi ile ilgili telgrafları, Atatürk’ün yatak odasını, Denizli kültürüne dair canlandırmaları, eski yöresel kıyafetleri, takıları ve daha birçok şeyi görebilirsiniz. Biz burayı çok sevdik.
- Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi’nin giriş ücreti yok.
- Kapalı günler: Pazartesi, Cumartesi, Pazar
- Açılış/Kapanış Saati: 08.00-17.00
- Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi konumu burada.
Kaleiçi Çarşısı
Merkezde gezilecek yerler içinde bulunan Kaleiçi Çarşısı sıradaki durağımız. Kaleiçi Çarşısı; Denizli’nin ilk kurulduğu yer olarak biliniyor. Kaleiçi’ndeki yerleşimin 11. yüzyılda başladığı tahmin ediliyor. Kaleiçi ilk kez Selçuklular zamanından başlayarak, Ladik Beyliği ve sonrasında Germiyan Beyliği, İnançoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde kullanılmış.
Kaleiçi günümüzde çarşı olarak kullanılıyor. Tekstil, ayakkabı, bakır ve demir el sanatları gibi ürünlerin satıldığı Denizli’nin en eski çarşısı olma özelliğini koruyor. Denizli’den hediyelik eşya almak isterseniz burayı değerlendirebilirsiniz.
- Kaleiçi Çarşı’nın konumu burada.
Denizli Bez Bebek Evi Müzesi
Denizli Belediyesi’nin restore ettiği tarihi Balcı Evi, Folklorik Bez Bebek Müzesi olarak gezginlerin hizmetinde. Türkiye’de tek olan müzede emekli öğretmen Zeynep Karaaslan’ın yaptığı 500’den fazla bez bebek sergileniyor. Enteresan bir müze gezmek için burayı değerlendirebilirsiniz.
Aynı zamanda burada bir de kafe bulunuyor. Kahvaltı ve farklı yeme içme alternatifler var. Denizli’de vaktiniz varsa ve farklı bir müze görmek isterseniz burayı listenize dahil edebilirsiniz.
- Denizli Bez Bebek Evi Müzesi girişi ücretsiz.
- Denizli Bez Bebek Evi Müzesi konumu burada.
Denizli Ufo Müzesi
Denizli gezilecek yerler listesinin en sıra dışı noktası Denizli Ufo Müzesi sanırım. 😀 Dünya’nın 4. Uluslararası UFO Müzesi, Denizli’de macera ve bilim kurgu sevenler için hizmet veriyor. Uçan daire, mutasyon canlılar ve uzaylı kaçırmaları gibi canlandırmalar epey ilgi çekici.
Müzede simülasyon gösterilerinin yanı sıra UFO tarihine ilişkin bilgiler de bulunabiliyor. Sıra dışı bir deneyim yaşamak isterseniz UFO Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Müze ziyaretçilere ücretsiz hizmet veriyor. Yani herhangi bir giriş ücreti yok. Müze pazartesi günleri hariç diğer günler saat 09:00’da açılıyor ve 18:00’de kapanıyor.
Denizli Teleferik – Bağbaşı Yaylası
Denizli gezilecek yerler her gezgine hitap edecek çeşitlilikte. Antik kentler de var, ormanlar da, travertenler de var şelaleler de. Şimdi gelelim Denizlililerin hafta sonu kaçış noktasına. Ege’de yaşayıp kara hasret kalanların en yakın seçeneği sanırım Denizli Bağbaşı Yaylası. Hafta içi gitme imkanı varsa daha tenha olacağı kesin, çünkü bizim gittiğimiz Pazar günü hınca hınç doluydu.
Burada teleferikle Denizli manzarasını izleyerek keyifli bir yolculukla tepeye çıkıyorsunuz. Kabinler 8 kişilik ve 8 kişi binme mecburiyeti var. 7 dakikalık bir yolculukla 1500 metre yukarıdasınız. Teleferikten indiğiniz yerde bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir işletme ve seyir terasları bulunuyor. Buradan Bağbaşı Yaylası’na ücretsiz servisler var. Gidişte de dönüşte de sürekli seferler bulunuyor, hiç beklemiyorsunuz.
Peki Bağbaşı Yaylası’nda kışın ne yapılır derseniz bungalov evlerde konaklayabilir, sucuk ekmek yiyebilir, stantlardan hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Fazlasıyla kar olduğu için kar topu, kardan adam gibi eğlenceli etkinliklerden sonra kafe ve restoranlarda bir şeyler içip ısınabilirsiniz.
- Denizli Teleferik konumu burada.
Not: Denizli’de kışın gezilecek yer arıyorsanız Bağbaşı Yaylası çok güzel bir fikir olabilir. Bembeyaz karların içinde sucuk ekmek yemek yapılacak güzel bir aktivite. Kışın Denizli’de ne yapayım derseniz burayı ilk sıraya ekleyin.
Şimdi buraya kadar anlattığım yerler Denizli merkezde yer alıyor. Bağbaşı Yaylası konum olarak merkeze uzak ama teleferiğe araba ile merkezden kolayca ulaşabilirsiniz. Şimdi Denizli’nin yakın çevresine geçiyoruz. Denizli’nin asıl görülmesi gereken yerleri burada. Hadi başlayalım.
Denizli Yakın Çevresinde Gezilecek Yerler
- Laodikeia Antik Kenti
- Hierapolis Antik Kenti
- Kleopatra Havuzu
- Hierapolis Arkeoloji Müzesi
- Pamukkale Travertenleri
- Karahayıt Kaplıcaları
- Tripolis Antik Kenti
- Güney Şelalesi Milli Parkı
- Ağlayan Kaya – Sakızcılar Asmaaltı Şelalesi
- Babadağ
- Kaklık Mağarası ve Yüzme Havuzu
- Işıklı Gölü
- Acıgöl
- Keloğlan Mağarası
- Acıpayam Kanyonu
Laodikeia Antik Kenti
Denizli’ye 6 km uzaklıkta bulunan Laodikeia Antik Kenti’ne giderken bu denli seveceğimi, ’en’lerimin arasında yerini alacağını bilmeden gittim ama ilk girdiğim andan itibaren çok seveceğimi anladım. 5 kilometrekarelik bir alana yayılan Laodikeia’nın Hıristiyanlık dünyasında önemli bir yeri var. Hıristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri burada bulunuyor ve kent kutsal hac merkezi olarak da kullanılmış. Bizim burada en beğendiğimiz yer kilisenin içindeki mozaikler ve Laodikya Tapınağı’nın hemen arkasında bulunan cam teras. Tarih ayaklarınızın altındayken ve onu bu kadar net görebiliyorken insan kendini muazzam hissediyor.😊
Laodikeia’nın önemli ve günümüze kadar gelebilen yapıları içinde, Anadolu’nun en büyük stadyumu, 2 tiyatrosu, 4 hamam kompleksi, 5 Agorası, 5 Nympheumu, 2 Ana Giriş Kapısı, Meclis Binası, Tapınakları, kiliseleri ve anıtsal caddesi bulunuyor.
- Laodikeia Antik Kenti’nin giriş ücreti var. Müze kart geçerli.
- Açılış/Kapanış Saati: 08.00-20.00
- Laodikeia Antik Kenti konumu burada.
Hierapolis Antik Kenti
Laodikeia Antik Kenti sonrası durağımız Pamukkale tarafı. Pamukkale’de Hierapolis Antik Kenti, Kleopatra Havuzu, Hierapolis Arkeoloji Müzesi ve Pamukkale Travertenleri aynı alan içerisinde bulunuyor. Pamukkale’ye giriş yapılan tüm kapılarda müze kart çıkartılabiliyor. Müze kart ücretinin giriş ücretinden daha uygun olduğu düşünülünce müze kart çıkartmak daha mantıklı elbette.
Pamukkale’nin hakkını vererek gezmek için buraya minimum 4-5 saat ayırmak gerekli. Hangi kapıdan giriş yapalım, nasıl bir rota izleyelim diye düşünenler için şahsi fikrim alanı daha rahat gezebilmek adına Güney Kapısından giriş yapmanız yönünde. Alana girdikten sonra sağ taraftan giden patika yolu izleyerek Hierapolis Antik Tiyatroyu, Sekizgen Kilise’yi ve diğer yapıları gezip sonra Kleopatra Havuzu, Hierapolis Arkeoloji Müzesi ve Travertenler şeklinde ilerlemek burayı gezmenin en mantıklı yolu.
Gezmeye bu sıralamayla başladıysanız göreceğiniz ilk yapı Hierapolis Antik Tiyatro. İlk defa gidiyorsanız ve daha önce fotoğraflarını da görmediyseniz büyülenmeniz muhtemel benden söylemesi.😍 Hierapolis Antik Tiyatrosu günümüze en sağlam şekliyle ulaşabilmiş nadir antik tiyatrolardan. İnanılmaz görkemli bir sahne binası, mitolojik kabartmaları ve oturma bölümüyle mutlaka görülmesi gereken önemli antik tiyatrolardan. Tiyatronun merdivenlerinde soluklanıp, bol bol fotoğraf çektiyseniz ve inanılmaz akustiğini test ettiyseniz buradaki göreviniz tamamlanmış demektir.
- Pamukkale güney kapı konumu burada.
Kleopatra Havuzu (Antik Havuz)
Sıra dışı bir yüzme deneyimi için Kleopatra Havuzu kadar farklı bir yer daha olabilir mi bilmiyorum. 23 yüz yıllık bir tarihin içinde, şifalı sularda olmak Pamukkale’ye yolunuz düştüğünde yaşamanız gereken bir an bence. Bu antik havuz M.S. 7. yüzyılda yaşanan depremde oluşan çukura Hierapolis Antik Kenti’nin sütunlarının devrilmesiyle ortaya çıkmış. Müthiş bir durum değil mi ?
Antik havuzun şifalı suları yaz kış değişmeyen 36 derece sıcaklığa sahip ve kalp, romatizma, deri hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiğine inanılıyor. Bu kısımda bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir işletme bulunuyor ancak fiyatların biraz yüksek olduğunu belirtelim. O sebeple yanınıza yiyecek ve içecek almanızı tavsiye ederim.
Pamukkale’ye girerken ödediğiniz ücret ya da müze kart burayı yalnızca seyretmeyi kapsıyor. Yani bu şifalı sularda yüzmek isterseniz ücret ödemek durumundasınız.
- Kleopatra Antik Yüzme Havuzu girişi ekstra ücretli. Yani Antik havuzda müze kart geçerli değil.
- Kleopatra Havuzu konumu burada.
Hierapolis Arkeoloji Müzesi
Kleopatra havuzundan çıkıp travertenlere giden yol üzerinde göreceksiniz Hierapolis Arkeoloji Müzesini. Müze kart ile burayı da ücretsiz gezebiliyorsunuz. Aslında gezeceğiniz yer Hierapolis Antik Kenti’nin en büyük yapılarından olan Roma Hamamı. 1984’den beri arkeoloji müzesi olarak kullanılan yapıda heykeller, tiyatro buluntuları ve daha birçok şeyi görebilirsiniz. Burayı sakın pas geçmeyin. Çünkü muhteşem eserler var. Çevre bölgede çıkan eserler bu müzede sergileniyor.
- Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nin giriş ücreti yok.
- Hierapolis Arkeoloji Müzesi konumu burada.
Pamukkale Travertenleri
İşte geldik dünyaca ünlü yere. Pamukkale öyle bir yer ki size tarih, doğal güzellik, kültür gibi bir çok şeyi aynı anda sunuyor. Hierapolis Antik Tiyatro ve Arkeoloji Müzesini gezdikten sonra doğanın bize sunduğu bir güzellikle karşılaşıyoruz. Hafızalarımızda Denizli ile bütünleşmiş bir doğa harikası Pamukkale… Denizli gezilecek yerler listelerinin en başında. Bu güzellik ülkemizde olduğu için ne kadar şanslı olduğumuzu Pamukkale’yi ziyaret eden Uzakdoğulu turist kafilelerini görünce daha iyi anlıyor insan.😃
Pamukkale UNESCO Dünya Mirası Koruma listesinde yer alıyor. Bu nedenle de belli tedbirler dahilinde gezilebiliyor. Örneğin travertenlerde ayakkabıyla yürümek yasak. O nedenle yanınıza ayakkabılarınızı koyabileceğiniz bir çanta ya da poşet almanızda fayda var.
Pamukkale’ye bir yaz bir de kış döneminde gitme fırsatımız oldu. Yazın gittiğimizde hava inanılmaz derecede sıcaktı ve maalesef güneş kremi ve şapka almayı unutmuştuk. Gün sonunda başımıza güneş geçmiş halde kendimizi eve zar zor attık. İkinci olumsuz yanı da Pamukkale’nin yazın aşırı kalabalık olması, neredeyse yürürken bile sıra bekleyecek kadar, çektiğimiz her fotoğrafta sağımızda solumuzda bir el bir kafa çıkacak kadar kalabalık.😂 Kleopatra havuzundaki insanların yüzmek bir yana dursun sadece ayakta dikilebildikleri kadar kalabalık !
Eğer tüm bunlara rağmen yazın gidecekseniz mümkünse hafta içini tercih edin. Yanınıza şapka ve güneş kremi almayı sakın unutmayın. İçeride yeme içme seçeneği kısıtlı ve fiyatların yüksek olması sebebiyle yiyecek ve içecek anlamında tedarikli gidin. Kışın gittiğinizde hava soğuk olsa bile Kleopatra havuzunun 36 derecelik termal sularında ısınmak çok keyifli olacaktır. Aşırı kalabalık olmaması, sıcaktan bunalmak yerine serin serin gezebiliyor olmak da avantajlar arasında.😊
- Pamukkale giriş ücreti var ama müze kart ile ücretsiz.
- Pamukkale Travertenleri konumu burada.
Not: Biz ne yaptık biliyor musunuz ? Pamukkale’de balon turuna katıldık. Bu bölgede sıcak hava balonları var ve Pamukkale’yi tepeden görebiliyorsunuz. Eğer vaktiniz varsa burada 1 gün kalıp bu aktiviteyi deneyimlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Detaylar Pamukkale Balon Turu başlıklı yazımda.
Karahayıt Kaplıcaları
Denizli gezilecek yerler listemizde turizme yön veren termal sular da yer alıyor. Karahayıt Kaplıcaları ülkemizin kaplıca yönünden en zengin bölgelerinden biri. Yılın her mevsiminde ana kaynağından çıkan kendine has kırmızı renkli şifalı termal suyun ve termal çamurun sıcaklığı 58 ºC. Kaplıcalardaki su içerdiği zengin mineralleri ile eşsiz bir sağlık kaynağı. Termal suların banyo ile ve içme suyu ile tedavi ettiği bir çok hastalık bulunuyor. Bu şifalı sulardan faydalanmak isteyenler Karahayıt’ta bulunan turistik tesislerde konaklayarak şifa bulabiliyor. Karahayıt Kaplıcaları konumu burada.
Tripolis Antik Kenti
Tripolis Antik Kenti, Denizli gezilecek yerler listemizin önemli tarihi değerlerinden biri. Kaynaklarda Tripolis’in ilk adının Apollonia olduğu daha sonra Geç Helenistik dönemde Tripolis olarak adlandırıldığı geçiyor. Ayrıca ilk kuruluşunun Lidya Devleti zamanında olduğuna ilişkin belgelere de rastlanıyor.
Tripolis’in ilk kuruluşu Lidyalılar zamanında olmasına karşın, yüzeydeki kalıntılar Roma ve Bizans dönemi mimari özelliklerini taşıyor. Tripolis Antik Kenti İ.Ö. II. yüzyıl sonları ile İ.S. I. yüzyıl ortalarında ve IV. yüzyıl ortalarında birçok depreme ve savaşlara sahne olduğundan çok tahrip olmuş. Kent en görkemli dönemini Roma Devri’nde yaşamış.
- Tripolis Antik Kenti’nin giriş ücreti bulunmuyor.
- Tripolis Antik Kenti konumu burada.
Güney Şelalesi
Güney Şelalesi, Denizli ili Güney ilçesi Cinlere Mahallesi sınırları içinde yer alıyor. Şelale doğal güzelliği bakımından Denizli’de görülmeye değer yerlerden. Bu gizli cennet, birinci derece doğal sit alanı. Şelale Cindere Dağı yamaçlarından çıkan su kaynaklarından besleniyor. Yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülen şelale suyu kireçli olduğu için şelale yatağında kalker basamaklar ve çeşitli oluşumlar meydana gelmiş. Şelaleden süzülen su damlaları bir damlataş mağarası da oluşturmuş. Mağaranın içinde de bir göl bulunuyor. Güney Şelalesi’nin konumu burada.
Ağlayan Kaya Şelalesi
Ağlayan Kaya Şelalesi bilinen diğer isimleriyle Sakızcılar Asmaaltı Şelalesi ve Yeşildere Şelalesi olarak da anılıyor. Şelale, 30 metre yükseklikten dökülüyor. Şelalenin dibinde “Hocanın Yeri” olarak bilinen yerde alabalık yetiştiriliyor. Burada lezzetli bir yemek yiyebilir, doğanın içinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ağlayan Kaya Şelalesi, Denizli’de gezilecek şelaleler arasında en güzellerinden. İlk başta bahsettiğim gibi 4-5 günlük bir gezi planınız varsa bu doğal güzellikleri mutlaka rotanıza ekleyin. Ağlayan Kaya Şelalesi konumu burada.
Babadağ
Babadağ İlçesi, zamanın Oğuz Türklerinden bir yörük aşiretinin 1386’da şimdiki Babadağ’a üç kilometre uzaklıktaki Oğuzlar Köyü’ne yerleşmesi ile kurulmuş. Daha sonra dört kilometre uzaklıktaki Yeniköy’e; oradan da şimdiki konumuna yerleşmişler. Dokumacılık Babadağ’ın en önemli geçim kaynağı. Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olan dokumacılık el tezgahlarından, yarı otomatik tezgahlara, sonra tam otomatik tezgahlara geçerek canlılığını korumuş. İlçe merkezinde 19 fabrika, 60 civarında atölye bulunuyor. Rengarenk evleriyle görülmeye değer olan Babadağ Denizli gezilecek yerler listelerinde olmayı hak eden bir yer. Denizli Babadağ konumu için buraya tıklayın.
Kaklık Mağarası
Kaklık Mağarası için yer altında gizli Pamukkale desek yanılmış olmayız sanırım. Mağara damlataş, sarkıt ve dikitlerle süslü olup, Pamukkale’de bulunan travertenlere benzeyen traverten basamaklarıyla dikkat çekiyor. O nedenle de burası Küçük Pamukkale veya Mağara Pamukkale olarak da anılıyor. Mağara içerisinde bol miktarda termal su bulunuyor. Burada yüzülebiliyor. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu termal suyun bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Bu eşsiz doğa harikasını ziyaret etmek isterseniz Denizli’ye 30 km mesafede bulunuyor. Kaklık Mağarası’nın giriş ücreti bulunuyor. Konumu burada.
Çivril Işıklı Gölü
Çivril Işıklı Gölü Denizli çevresinde gezilecek yerler içinde son senelerde adından sıkça söz ettiren benim de görmek için sabırsızlandığım bir doğal güzellik. Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile A Sınıfı Sulak Alan statüsüne alınan Çivril Işıklı Gölü görülmeye değer yerler arasında.
Burayı bu denli popüler yapan özelliği bahar aylarında açan nilüferleri. Çiçek açma zamanı Mayıs ayında başlayıp Eylül’e dek sürebiliyor. Yüzeyi lotus çiçekleriyle kaplı olan gölde tekne turları düzenleniyor. Yaklaşık 1,5 saat süren turda birbirinden güzel fotoğraflar videolar ortaya çıkıyor.
Göl aynı zamanda su kuşları için de önemli bir yaşam alanı oluşturuyor. Yaban hayatı ve biyo çeşitliliği gözlemlemek isteyenler de yolunu buraya düşürebilir.
- Çivril Işıklı Gölü tekne turu fiyatı, tekne başına 250 TL. Tekneye 2 kişi binebiliyor.
- Çivril Işıklı Gölü konumu burada.
Acıgöl
Çardak Gölü ismiyle de bilinen Acıgöl Denizli’nin Çardak ilçesinde yer alıyor. Gölü Söğüt Dağları’ndan inen sular besliyor. Gölde tuz, potasyum, sodyum ve sülfat gibi maddeler bulunuyor. Denizli çevresinde gezilecek yerler içinde bulunan Acıgöl ziyaret edebileceğiniz yerlerden. Fakat son zamanlarda yaşanan kuraklık nedeniyle göl ne yazık ki içeri çekilmiş. Vaktiniz yoksa pas geçebilirsiniz. Acıgöl’ün (Çardak Gölü) konumu burada.
Keloğlan Mağarası
Saçım benim saçım benim, dökülüyor saçım benim, girdim Keloğlan Mağarasına, gür çıkar saçım benim. 😂 Bu dizeler bir yerden tanıdık geliyor mu ? Evet Saadettin Teksoy zamanında olay programını burada çekmiş. Denizli merkeze 1 saat mesafedeki Keloğlan Mağarası içerisinde çok miktarda dikit, sarkıt ve sütun bulunuyor.
Mağara içinde hava nemli ve sıcak. O nedenle astım ve bronşit hastalarına iyi geldiği düşünülüyor. Denizli Acıpayam’da gezilecek yerler arıyorsanız burayı rotanıza ekleyebilirsiniz. Burada bulunan kafede bir kahve molası vererek manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
- Keloğlan Mağarası’nın giriş ücreti bulunuyor.
- Keloğlan Mağarası konumu burada.
Not: Dikkat ettiyseniz gezilecek yerlerin giriş ücretlerini yazmıyorum. Çünkü Türkiye’de her şeyin fiyatı bir anda değişiyor ve biz de güncellemelere yetişemiyoruz.
Acıpayam Kanyonu
Acıpayam Kanyonu, Denizli’nin Acıpayam ilçesinin Benlik Köyü sınırlarında yer alıyor. Halk arasında Olukbaşı ve Benlik Kanyonu olarak da bilinen güzellik 50 metrelik kayalıkların arasından akan turkuaz renkteki sularıyla dikkat çekiyor. Akan suyun üzerine yapılan iskele sayesinde kanyonu rahatça gezebilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz. Suya girmek ve yüzmek yasak olsa da göreceğiniz bu doğa harikası sizi fazlasıyla tatmin edecek. Kanyon girişinde otopark alanı, satış stantları, kafe bulunuyor. Acıpayam Kanyonu konumu burada.
Not: Acıpayam Kanyonu her zaman açık olmayabiliyor. Gitmeden önce açık olup olmadığını teyit etmenizde fayda var.
Denizli Hakkında Hap Bilgiler
Denizli Nerede ?
Denizli Nerede ? Denizli, Türkiye’nin batı kesiminde, Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde bulunan bir şehir. Denizli isminde deniz var ama Denizli sınırlarında deniz bulunmuyor. Sanayi, ihracat ve ticaret merkezi olarak kabul edilen ve ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Denizli tarihi ve turistik yerleriyle çok güzel bir yer. Her ne kadar Ege’ye bağlı olsa da Akdeniz ile de bir geçit görevi görüyor. Aydın, Manisa, Muğla ve Uşak şehirlerine de oldukça yakın konumda bulunuyor. Denizli’nin haritadaki konumu burada.
Denizli’ye Nasıl Gidilir ?
Denizli’ye Nasıl Gidilir ? Denizli’ye uzak şehirlerden gelmenin en konforlu yolu elbette uçak ile ulaşım. Şehirde Denizli Çardak Havalimanı bulunuyor. Havalimanı şehir merkezine 45 km mesafede yer alıyor. Alana indikten sonra ise servislerle şehir merkezine geçebilirsiniz.
Denizli’ye tren ile de ulaşmak mümkün. Eskişehir-Denizli arası yolculuk yapabileceğiniz Pamukkale Ekspresi iyi bir tercih olabilir. Şehre karayolu ile ulaşmak isterseniz Denizli’nin önemli yerlere yakınlıkları hemen aşağıda.
- Denizli-Aydın arası 125 km.
- Denizli-Muğla arası 146 km.
- Denizli-İzmir arası 224 km.
- Denizli-Ankara arası 466 km.
- Denizli-İstanbul arası 576 km.
Denizli Kaç Günde Gezilir ?
Denizli Kaç Günde Gezilir ? Denizli Türkiye’nin tanıtım kliplerinde sıkça gördüğümüz, dünyadan akın akın turist çeken tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü bir şehrimiz. Bu şehri ne anlatmaya ne gezmeye zaman yetmiyor bence. Yalnızca en temel yerleri görmek meşhur bir kaç lezzeti denemek isterseniz Denizli için en az 2 günlük bir süre lazım. Hafta sonu kaçamağı yaparak kısa bir denizli turu yapabilirsiniz. Fakat vakit sıkıntım yok, Denizli’de gezmediğim görmediğim yer kalmasın derseniz 4-5 günde şehri detaylıca keşfeder, Denizli gezilecek yerler listesindeki tüm maddelere tik atarsınız.
Denizli’de Araç Kiralamak Gerekir mi ?
Denizli’de Araç Kiralamak Gerekir mi ? Denizli’de gezilecek yerler konum olarak birbirine uzak mesafelerde yer alıyor. Sadece merkezde takılacaksanız araç şart olmayabilir ama Denizli’nin yakın yerlerine gidecekseniz araç şart. Eğer detaylı bir program yapmak istiyorsanız mutlaka araçla gezmenizi öneririm. Kişisel aracınızla gelmediyseniz Denizli’de araç kiralayarak gezerseniz çok rahat edersiniz.
Denizli’de Ne Yenir ?
Denizli denildiğinde daha önce gitmediyseniz ve şehir hakkında pek bilgi sahibi değilseniz aklınıza pek de yeme-içme seçenekleri gelmiyor olabilir. Ama gittiğinizde göreceksiniz ki şehir sizi şaşırtacak lezzetlerle ve mekanlarla dolu bir gastronomi şehri gibi.
Benim ”her şehrin kebabı mı olurmuş!” önyargımı kıran bir Denizli kebabı var ki off diyorum. Bakın ismini yazmak bile ağzımın sulanmasına yetiyor. 😃 Şahane pideleri de tadılmadan dönülmemesi gereken lezzetlerinden. Denizli’de ne yenir sorusunun cevaplarını bulacağınız tüm lezzet ve mekan deneyimlerimi yazdığım https://bujuyollarda.com/denizlide-ne-yenir/ rehberimi muhakkak okuyun.
Denizli Sıkça Sorulan Sorular
Kışın Denizli’ye gidilir mi?
Denizli kışın da harika bir yer! Pamukkale’nin eşsiz manzarası ve termal suları her mevsimde büyüleyici. Kış aylarında şehir biraz daha sakin olabilir, bu da sizin için daha rahat bir gezi demek. Ayrıca kışın Başbağı Yaylası çok güzel. Son olarak Denizli’de bulunan Bozdağ Kayak Merkezi’nde kayak keyfi de yapabilirsiniz. Özetle kışın da Denizli’ye gidilir.
Denizli ne yemeği meşhur?
Denizli’nin tadı damağınızda kalacak lezzetleri var! Mesela en başta Denizli Kebabı geliyor. O yumuşacık etler damakta müthiş bir tat bırakıyor. Bir de Denizli’nin meşhur çorbası olan kelle paça çorbası var. Özellikle soğuk kış günlerinde içi ısıtır! Yöresel keşkek ve güveçler de bir başka lezzet şöleni sunuyor.
Denizli gezilecek yerler listemin sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Değerli yorumlarınızı aşağıya bekliyorum. Sorunsuz ve huzurlu seyahatler diliyorum. Hoşça kalın.
4 Comments
Myra
Heryer çok güzel herkesin gelip gormesi gereken yerler
Bujuyollarda
kesinlikle Denizli gezilecek yerler listesi dolu dolu. her yeri gezmek lazım
Tolga
Bence pamukkaleyi görmeden ölmeyin .
Bujuyollarda
bucket list in olmassa olmazıdır . 🙂