Datça Nerede – Datça’ya Nasıl Gidilir & Datça Gezi Rehberi
Bal badem balık… Üçünü yan yana gördüğünüzde aklınıza Datça gelsin. Biz Datça aşıkları olarak Üstün’le her fırsatta Datça ve çevresine gitmeye çalışırız. Son 5 günlük Datça tatilimizde de çok güzel yerler keşfettik. Datça Gezilecek Yerler listesine geçmeden önce Datça Nerede – Datça’ya Nasıl Gidilir, Datça’ya Hangi Ay Gidilir, Datça’ya Kaç Gün Ayırmalı, Datça’nın Nesi Meşhur, Datça’dan Ne Alınır, Datça’da Ne Yapılır sorularının cevaplarını vermeye çalışayım.
Datça hayatın yavaş aktığı yer… Burası gerçekten apayrı bir dünya. Yarımada olmasındandır ki kendine özgü bir havası var Datça’nın. Datça Ege ile Akdeniz’in buluşma noktası. Burası havasıyla, plajlarıyla, koylarıyla, tarihiyle cennetten bir köşe. Datça’ya bir kere gelen, Datça’nın havasını bir kere alan buraya kesinlikle bir kez daha gelecektir. Datça Gezilecek Yerler listesini gördükçe ve buraları gezdikçe ruhunuz tazelenecek.
Muğla’ya bağlı Datça taş evleri, begonvilleri, şirin sokakları, badem çiçekleri ve mutlu insanları ile sizi karşılıyor. Strabon’un, “Tanrı çok sevdiği kulunu uzun ömürlü olsun diye Datça Yarımadası’na gönderir” sözü gerçekten burada kendini doğruluyor. Masmavi denizi, bol bol güneşli günleri, güzel havası ve bükleriyle Datça insanın ömrüne ömür katıyor. Biliyor musunuz yabancılar hastalıklarından arınmak için Datça’ya yerleşiyor. Datça’ya say say methiyeler yetmez.
Datça Nerede ? & Datça Nereye Bağlı ?
Güzeller güzeli Datça, Muğla iline bağlı ve Muğla’nın 13 ilçesinden biri. Akdeniz ile Ege’nin buluşma noktası olan Datça’nın sadece Marmaris ile kara bağlantısı var. Datça’ya giderken sağınız solunuz deniz şeklinde ilçe merkezine doğru ilerliyorsunuz. Datça’nın yolları oldukça virajlı. Havası püfür püfür esen Datça’ya en yakın havaalanı Milas Bodrum Havalimanı ve Dalaman Havalimanıdır. Datça’nın haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Datça’nın bazı önemli yerler ile arasındaki mesafe aşağıdaki gibi.
Datça – Marmaris arası 28 km,
Datça – Fethiye arası 192 km,
Datça – Muğla Merkez arası 122 km,
Datça – İzmir arası 330 km,
Datça – Ankara arası 708 km,
Datça – İstanbul arası 882 km mesafe bulunuyor.
Datça’ya Nasıl Gidilir ?
Datça Nerede – Datça’ya Nasıl Gidilir ? başlığımızın 2. kısmına geldik. Aşağıda Datça’ya ulaşmak için kullanabileceğiniz kara yolu ve hava yolunun detayları bilgileri var..
Datça’ya Kara Yolu İle Ulaşım:
Datça’ya kara yolu ile İstanbul, İzmir, Ankara, Adana gibi büyük illerimizden otobüs ile düzenli seferlerle ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla Datça’ya ulaşmak için Marmaris’ten geçmeniz gerekiyor. Marmaris sonrası Datça geliyor. Yol çift şerit değil ve virajlı. Dikkatli olmanızda fayda var.
Datça – Marmaris Dolmuş Saatleri:
Datça’dan Marmaris’e ya da Marmaris’ten Datça’ya her saat başı dolmuş var. Dolmuş saatleri genelde seferlerine 09:00 da başlıyor, akşam 21:00 da son sefer düzenleniyor. Dolmuş saatleri için bu Muğla Belediyesi’nin bağlantısına göz atabilirsiniz.
Datça’ya Hava Yolu İle Ulaşım:
Datça’ya yakın 2 tane havalimanı bulunuyor. Bunlar Milas Bodrum Havaalanı (199 km) ve Dalaman Havaalanı (160 km). Bu havaalanlarına geldikten sonra Datça’ya geçmek için kara yolu ile Marmaris’e gelmeniz şart. Çünkü Datça bir yarımada ve yarımadanın giriş noktası Marmaris.
Dalaman Havaalanı’ndan Datça’ya ulaşım: Dalaman Havaalanı ile Datça arası 160 km. Dalaman Havalimanın’dan Marmaris’e Muğla Belediyesine ait Muttaş’ın seferleri oluyor. Sefer saatleri için bu bağlantıdan bilgi alabilirsiniz. Marmaris otogarından da Datça minibüsleri ile Datça’ya 1 buçuk saatte gidiliyor. Bazen Dalaman Havaalanından direkt Datça’ya da sefer düzenleniyor. Yukarıdaki bağlantıdan bunun da bilgisini alabilirsiniz.
Bodrum Havaalanı’ndan Datça’ya ulaşım: Eğer Datça’ya uçak ile gelecekseniz en kolay ve en kısa ulaşım yolu Bodrum üzerinden feribotla Datça’ya geçmek. Bunun için Muttaş ile Milas Bodrum Havaalanı’ndan Bodrum Otogara buradan Bodrum – Datça Feribot İskelesine ve iskeleden de kalkan Datça feribotlarıyla toplamda 2 saatte Datça – Bodrum Feribot İskelesine ulaşabiliyorsunuz. Bodrum – Datça feribot saatleri için bu bağlantıdan bilgi alabilirsiniz.
Bu arada Datça’ya ucuz uçak bileti bulmak için Ucuza Uçak Bileti Bulma Yolları yazımı okumayı ihmal etmeyin.
Datça’ya Ne Zaman Gidilir ?
Datça’ya hangi ay gidilir sorusunun cevabı net. Yaz kış, ilkbahar, sonbahar fark etmez yılın 365 gününde Datça’ya gidebilirsiniz. Deniz, kum, güneş için gelecekseniz yaz ayları en ideali. Kalabalıktan çok hoşlanmıyorsanız bahar ve kış ayları tam size göre.
Kış aylarında gelirseniz Şubat ayında Datça’da Badem Çiçeği Festivali düzenleniyor aklınızda bulunsun. Badem ağaçları çiçek açıyor ve Datça’ya bembeyaz bir görüntüye kavuşuyor. Yani özetle yaz kış fark etmez istediğiniz zaman Datça’ya gidebilirsiniz.
Datça Kaç Günde Gezilir ?
Datça kaç günde gezilir diye sorarsanız bence Datça 2 – 2,5 günde hızlıca gezilebilir. Ama ben Datça’nın plajlarını, koylarını yavaş yavaş tadını çıkara çıkara gezmek istiyorum derseniz o zaman Datça’ya 5-6 gün zaman ayırmalısınız. Eğer vaktiniz varsa Datça’ya 1 hafta süre ayırın pişman olmazsınız.:)
Datça Gezilecek Yerler
Datça’ya her gittiğimizde yeni bir güzelliğini keşfediyoruz. Son Datça gezimizle beraber Datça Gezilecek Yerler listemiz çok sağlam oldu. Tüm detaylarıyla Datça’yı keşfetmek istiyorsanız muhakkak Datça Gezilecek Yerler başlıklı yazımı okumayı unutmayın.
Datça Koyları ve Plajları
Efsane güzellikteki Datça Koyları ve Plajlarını bu küçücük alana yazamazdım tabi ki. Bunun için ayrı bir başlık lazımdı ve o da sizin için yazıldı. Datça’daki tüm koy ve plajlar için Datça Koyları ve Plajları başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Datça’nın Neyi Meşhur ? & Datça’dan Ne Alınır ?
Güzelim Datça’nın Nesi Meşhur sorusuna geldik. Datça’ya gelirseniz bunları almadan dönmeyin derim. Ama döndüğünüzde işin kötü yanı aldıklarınıza bakıp Datça’yı hatırlayacaksınız bu iyi mi kötü mü bilemedim.:)
- Listenin en başına koyarım Datça’nın püfür püfür esen güzel havası,
- Datça Bademi,
- Datça Balı,
- Datça’nın enfes lezzetteki balıkları,
- Datça’nın Taş Evleri
Datça’dan Ne Alınır ?
Datça’dan Ne Alınır sorusunun cevabı bile insana huzur veriyor. Çünkü bulabileceğiniz en doğal şeyleri Datça’da bulabilirsiniz. Gelelim Datça’dan Ne Alınır listesine
- Badem Kahvesi
- Badem aromalı ürünler (Kurabiye, Ezme, Bakım Kremleri)
- Datça Balı
- Zeytinyağı
- Zeytin
- Datça magneti
- El yapımı takılar
Datça’da Ne Yapılır ?
Datça Nerede – Datça’ya Nasıl Gidilir başlıklı yazımın son kısmına geldik. Datça’ya gelirseniz yapmanız gereken olmazsa olmaz şeyleri sizin için listeledik. Fırsatınız olursa bu saydıklarımızı yapmaya çalışın.
- Akşamları Datça merkezde bulunan ışıklı Kumluk Yolunda bulunan restaurantlarda oturup Datça akşamlarının tadını çıkarabilirsiniz.
- Datça’da günübirlik tekne turlarına katılıp Datça koylarının serin sularının keyfini çıkartabilirsiniz.
- Knidos Antik Kentine gidip gün batımını izleyebilirsiniz.
- Kargı Koyun’da tatlı su akıntısının denize karıştığı yerde denize girebilirsiniz. Donma garantili.:)
- Eski Datça’nın sokaklarında bol bol fotoğraf çekilebilirsiniz.
- Eski Datça’da ünlü şair Can Yücel’in evini görebilirsiniz.
- Badem Gazozu ve ve Badem Kahvesinin muhakkak tadına bakmalısınız.
- Palamutbükü Plajı’nın eşsiz güzellikteki berrak denizinin tadını çıkarabilirsiniz.
İster badem ağaçları çiçek açtığında ister meyve verdiğinde, herhangi bir mevsimde yolunuzu muhakkak Datça’ya düşürün. Datça yazılarımı beğendiyseniz aşağıya yorum bırakıp beni mutlu edebilirsiniz 🙂 Az kalsın unutuyordum tüm Datça Hikayelerimi Instagram hesabıma sabitledim beni oradan da takip edebilirsiniz. Musmutlu gezmeler.