Akyaka Azmak Nehri Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey
Akyaka son yıllarda o kadar popüler bir yer oldu ki ünüyle neredeyse Marmaris’i, Fethiye’yi geride bıraktı. Bu kadar büyük bir üne kavuşmasının bazı nedenleri elbette ki var. Özellikle beldenin kendine özgü bir mimariye sahip olması, gezilecek yerlerinin güzelliği, muhteşem bir doğanın içinde bulunması, etrafında çok güzel koy ve plajların olması Akyaka’yı çok popüler bir yer yaptı. Bunların ötesinde Akyaka’da bir de Azmak Nehri var ki Akyaka’ya gelen herkes bu nehri görmek istiyor. Burayı görmek isteyenler sonuna kadar haklı. Çünkü Akyaka Azmak Nehri muhteşem bir doğal güzelliğe sahip.
Sürekli ziyaret ettiğimiz Akyaka ile ilgili bir çok yazım var ama bu güzeller güzeli Azmak Nehri ayrı bir başlığı hak ediyor diye düşündüm. Yazımda Azmak ile ilgili neredeyse her şeyi bulabileceksiniz. Azmak Nehri nerede, en iyi nerede Azmak’a girilir, Azmak’ta yapılması gerekenler, Akyaka Azmak Nehri tekne turu gibi tüm detayları verip sizi Azmak uzmanı yapacağım.😊 Burası için vereceğim ince tüyolar işinize fazlasıyla yarayacak ve sizi Azmak kalabalıklığından kurtaracak !
ÖNEMLİ UYARI: Yazıma geçmeden önce Azmak Nehri ile ilgili bir kaç şeye değinmek istiyorum. Özellikle yaz aylarında Akyaka inanılmaz kalabalık bir yer oluyor. Bu aylarda Akyaka resmen nüfus patlaması yaşıyor. Metrekareye neredeyse 5 insan düşüyor ve bu da başta Azmak olmak üzere çevreye çok fazla zarar veriyor. Şöyle ki yazın özellikle bayramlarda Azmak’a araç girişi kapatılıyor diyeyim siz anlayın.
Bu noktada insanlara buraya gelmeyin demek tabi ki olmaz. Fakat lütfen ama lütfen buraya geldiğinizde çevreye karşı çok duyarlı olun. Çöplerinizi doğaya atmayın, Azmak Nehri’ni mümkün mertebe temiz tutun. Burası çok özel ve bize ait bir yer. Benim okuyucularım eminim titizdir fakat yine de dikkat edin. Biz yeri geldiğinde Akyaka’da çok çöp topladık. Gerekirse siz de yapın. Duyarlı olun ve çevreyi temiz tutun.
Akyaka Azmak Nehri
Akyaka, 20 yıl öncesinde sadece mütevazı bir balıkçı köyü iken şu an yaz aylarında 1 milyona yakın ziyaretçi çeken bir yer oldu. Özellikle Azmak Nehri bu yoğunluğun oluşmasının en büyük nedeni. Azmak Nehri üzerinde yapılan tekne gezileri buranın ününe ün kattı. Akyaka’ya geldiğinizde zaten yapmanız gereken ilk şeylerden biri Azmak tekne turuna katılmak olacak. Detayları aşağıda yazacağım.
Akyaka cittaslow yani sakin şehir unvanına sahip bir yer. Akyaka’nın mavi bayraklı sahilinde güneşlenmek, Azmak’ın serin sularında yüzmek, Gökova Körfezi’nde maviyle yeşilin birbirini sarmaladığı koylarda gün batımını izlemek, balık tutmak, su sporları yapmak ve orman içinde bisiklet kullanmak Akyaka’da mutlaka yapmanız gerekenler arasında.
Azmak Nehri Nerede ?
Akyaka, Türkiye’nin Muğla ili Ula ilçesine bağlı bir mahalle. Akyaka, Muğla il merkezinin güneybatısında, Marmaris ilçesine ve Muğla merkeze yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Akyaka’nın en bilinen doğal güzelliği Azmak Nehri ise Akyaka’nın doğusundan denize dökülen bir akarsu.
Azmak Nehri uzunca bir nehir. Tertemiz bir suya sahip. Dağların arasından doğup Akyaka’nın içinden geçerek Ege Denizi’ne dökülüyor. Döküldüğü yerde hemen Akyaka Plajı bulunuyor. Yani bir yerde deniz diğer tarafta nehir çok enteresan bir güzellikle karşı karşıya kalıyorsunuz. Tatlı su ve tuzlu suyun buluştuğu yer olan Azmak’ın döküldüğü yer aynı zamanda uçurtma sörfünün yapıldığı Kite Beach’e de komşu konumunda.
Yukarıda haritada çizdiğim kırmızı çizgi Azmak Nehri’nin akış yönünü ve döküldüğü yeri gösteriyor. Akyaka merkeze inen yokuşu geçtiğinizde sağ tarafa giderseniz sahile ve devamında orman kampına, sol tarafa giderseniz de Azmak Nehri’ne ulaşırsınız. Ya da Marmaris ya da Fethiye tarafından geliyorsanız direkt Gökova tarafından girdiğinizde Azmak Nehri’nin diğer tarafını ulaşmış olursunuz. Bu bahsettiğim son kısım diğer tarafa göre daha az kalabalık bilginiz olsun.
Akyaka Azmak Nehri’nin konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.
Akyaka Azmak Nehri’ne Nasıl Gidilir ?
Akyaka Azmak Nehri’ne ulaşmak için aracınız olmalı ya da dolmuş kullanmalısınız. İlk olarak araç kısmını anlatayım. Araba ile Akyaka’ya İzmir, Aydın üzerinden gidecekseniz Sakar Geçidini kullanmanız gerekiyor. Bu geçit oldukça virajlı. Çok çok dikkatli olmanızda fayda var. Bu geçitin hemen sonunda Akyaka’ya dönüş tabelasından dönüp Akyaka’ya 5 dakika içinde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eğer Marmaris veya Fethiye istikametinden Akyaka’ya doğru gelecekseniz ya Gökova tarafına dönüp buradan Akyaka’ya ulaşım sağlayabilirsiniz ya da yukarıda bahsettiğim diğer yolu kullanabilirsiniz. Akyaka merkeze gelince konumunu bıraktığım bu otoparkı ya da ara sokakları park için kullanıp Azmak’a yürüyerek geçebilirsiniz. Ücretsiz park yeri için de bu konumu değerlendirebilirsiniz.
Toplu taşıma ile Akyaka’ya ulaşım için Muğla Otogar’dan ya da Muğla şehir merkezinden dolmuşlarla Akyaka’ya gidebilirsiniz. Akyaka çok büyük olmadığı ve yürüyerek gezmeye müsait olduğu için Azmak Nehri’ne kolayca ulaşırsınız. Akyaka dolmuş saatleri için bu bağlantıyı kontrol edebilirsiniz. Marmaris ya da Fethiye’den gelen dolmuşlar Akyaka merkeze uğramayabiliyor. Bunun için Akyaka Kavşağı’nda inmeli sonrasında da yürüyerek ya da otostopla Akyaka merkeze geçmelisiniz.
- Akyaka, Marmaris’e yaklaşık olarak 30-35 kilometre uzaklıkta.
- Akyaka, Dalaman Havalimanı’na yaklaşık olarak 75-80 kilometre uzaklıkta.
- Akyaka, Fethiye’ye yaklaşık olarak 130-140 kilometre uzaklıkta.
- Akyaka, Bodrum’a yaklaşık olarak 170-180 kilometre uzaklıkta.
Akyaka Azmak Nehri’nin Özellikleri
Azmak Nehri namı diğer Kadın Azmağı her şeyi ile özel bir yer. Buraya Kadın Azmağı denilmesinin de bir hikayesi var. Azmak Nehri birçok kaynak suyu ile besleniyor. Eskiden evlerde su olmadığı için, kadınlar çamaşırlarını bu nehirde yıkadığından Azmak Nehri’ne yöre halkı tarafından Kadın Azmağı denilmiş. Nehrin antik dönemdeki adı İdimos’muş.
Tertemiz, cam gibi suyu ile ünlü Azmak Nehri, yaklaşık 2,5 km uzunlukta. Devamında ise nehir Ege Denizi ile buluşuyor. Azmak Nehri’nin sıcaklığı her mevsim 10-12 derece arasında. Derinlik açısından yer yer 2-3 metreyi bulan Azmak Nehri’ne kıyı tarafından yani derin olmayan tarafından rahatlıkla girebilirsiniz. Nehirdeki suyun yüzde 60’ı bol mineralli sodalı su, %40’ı da kaynak suyu.
Azmak, su altı bitki örtüsünde yaşayan birçok canlıyla ev sahipliği yapıyor. Balık, su samuru, deniz kaplumbağası gibi pek çok hayvan türü Azmak Nehri’ni ev yapmış. Nehir boyunca yüzen ördekler buraya ayrı bir hava katıyor. Azmak’ın deniz tarafından başlangıcı sayılan bir noktada küçük bir Azmak Köprüsü bulunuyor. Bu köprünün hemen yanı başındaki yerde bir çok insan balık ekmek yemeyi tercih ediyor.
Kadın Azmağı’na paralel uzanan ikinci bir azmak daha bulunuyor. Bu azmağın adı da Ferek Azmağı. Ferek Azmağı’ndan ayrılan bir kol ise Akçapınar Mahallesi’nin içinden geçiyor. Kadın Azmağı ile Ferek Azmağı arasında kalan alandaki doğal ekosistemi koruyan sazlıklar var. Bu sazlıklar değişik türdeki göçmen kuşlar, leylekler, flamingolar ve pelikanlara ev sahipliği yapıyor. Özetle burası tam bir yeryüzü cenneti.
Azmak Nehri Nereden Başlıyor ?
Nehir, Akyaka beldesinin doğusunda yer alan dağlardan ve yeraltı kaynaklarından doğuyor. Bu kaynaklar Akyaka çevresindeki dağlardan ve yer altındaki su yataklarından besleniyor. Azmak Nehri, Akyaka’dan doğuya doğru akıyor. Akyaka’nın içinden geçerek Ege Denizi’ne dökülüyor.
Akyaka Azmak Nehri’nde Yüzülür mü ?
Sormanız kabahat, hem de ne yüzülür! E tabi cesursanız. Zira yaz sıcağı teninizi kavururken, buz gibi Azmak sularına girdiğinizde cıs sesleri duyabilirsiniz.😃 Şaka maka cidden soğuk su sevmeyen biriyseniz muhtemelen sadece ayaklarınızı sokmakla yetineceksiniz. Ama eskiden soğuk suya girmeyi sevmeyen ve şimdilerde sıcak denize girmekten nefret eden biri olarak söylüyorum ki bu bir bağımlılık.
Azmak Nehri’nde suya girebilmek için suyun kaynağına doğru biraz ilerlemek gerekiyor. Gözünüze kestirdiğiniz uygun bir yer bulduğunuzda nefesinizi tutun ve o serinliğin sizi sarmalamasına izin verin. Ardından kendinizi suyun akışına bırakın ve kulaç bile atmadan süzülmenin tadını çıkarın. Yine uygun bir noktada durup, kenardan çıkın. Bunu sayısız kez yapabilirsiniz.
Azmak yazın tabiri caizse ana baba günü oluyor. Bu kadar kalabalık bir ortamda resmen suya girmek için bile sıra bekliyorsunuz. Bu biraz da herkesin aynı noktadan suya girmesi nedeniyle oluyor. Yani kim onlar, bujuyollarda.com u okumayanlar. 😃 Tabi benim okuyucularım her zaman ayrıcalıklı. Bu konum daha yukarıda, daha az kişinin bildiği ve tercih ettiği görece daha sakin bir yer.
Tabi dikkat etmeniz gereken en önemli faktör tekneler. Yaz sezonunda nehirde vızır vızır tekne trafiği var. Tekneler yukarı doğru çıkarken, siz aşağı doğru iniyor olacaksınız akıntıyla, yani karşı karşıya olacaksınız. Mümkün olduğunca kenardan yüzmeye çalışın ve çok dikkatli olun. Yüzme bilmiyorsanız bu işe yeltenmeyin.
Akyaka Azmak Nehri’nde Ne Yapılır ?
Azmak Nehri resmen bir huzur deposu. İster keyifli bir yürüyüş, ister tekne turu yapabilir, ister buz gibi sulara atlayabilirsiniz. Burada neler yapabileceğinize birlikte göz atalım.
- Nehir kenarında yürüyüş yapın.
- Azmak’ın buz gibi sularında yüzün.
- Azmak tekne turu yapın ve akvaryum olarak adlandırılan bölgeyi görün.
- Azmak Nehri boyunca sıralanan kafe ve restoranlarda bir şeyler yiyip için.
- Nehir kenarında bir yer seçin kendinize, kamp sandalyelerinizi açın, termosunuzdan kahvenizi yudumlarken kitap okuyun.
- Buradaki hediyelik eşya satıcılarından kendinize ya da sevdiklerinize Akyaka hatırası alın.
- Azmak Nehri kenarındaki otellerde konaklayın.
Akyaka Azmak Nehri Tekne Turu
Azmak nehri tekne turu bence Akyaka’nın olmazsa olmazlarından. Son dönemde normal mazotlu tekneler yerini elektrikli teknelere bıraktı ki Azmak için çok güzel bir gelişme oldu. Elektrikli tekneler ile bu eşsiz doğa daha iyi korunuyor. Azmak nehir turu nereden kalkıyor diye sorarsanız sahili arkanızda bırakıp, günübirlik teknelerin kalktığı iskeleyi de geçince biraz ileride Azmak tur teknelerini göreceksiniz. Teknelerin kalktığı konum burada. Azmak turu için herhangi bir rezervasyona gerek yok. Tekneler 15 dakikada bir kalktığı için gittiğinizde kolayca binebilirsiniz.
Azmak tekne turları yaklaşık yarım saat sürüyor. Suyun akış yönünün tam tersine doğru ilerliyor tekne. Solunuzda insanlar nehirde yüzüyor, restoranlarda yemek yiyor. Suyun altı inanılmaz berrak ve yosunlar, balıklar harika görünüyor. Hele akvaryum dedikleri kısım şahane. Hem fotoğraf çekilmek hem de önünüz açık şekilde manzarayı izlemek için teknelerde en iyi konum tekneye bindiğiniz en uç kısım. Tekneye binince en ileri gidip oturmaya meyilli oluyor herkes genelde. Aklınızda bulunsun, kaptandan en uzak noktaya, ilk girişe oturun. Bu da Buju’nuzdan size bir tüyo.😉
Teknelerin hepsi aynı turu yapıyor. Ama biz Şadi Kaptan’ın teknesine biniyoruz hep. Çevreyi tanıtması, esprili dili, sohbeti ile daha bir keyifli geçiyor. Bir de meşhur sözü var tabi, ‘Gözlerim kapalı olsa bile Akyaka’yı kokusundan tanırım‘ diye.😊 Azmak tekne turu ücreti kişi başı 50 TL. Zam gelirse yorumlarda fiyatı güncelleyin.
Azmak Nehri Otelleri
Azmak Nehri çevresinde konaklama yaparken doğanın huzurunu yaşayabilir ve nehir manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Azmak Nehri otel önerilerimse Elif Hanım Hotel&Spa ve Kerme Ottoman Konak. Her ikisi de nehir kenarında keyifli oteller. Daha fazla Akyaka konaklama önerisi için aşağıdaki yazımı detaylı şekilde okuyabilirsiniz.
Azmak Nehri Restaurantları
Azmak bu kadar güzel olunca işletmeciler de bu fırsatı kaçırmamış ve sıra sıra mekanlar açmışlar nehir kenarı boyunca. Bazıları daha salaş mekanlar, bazıları şık restoranlar. Azmak nehri kahvaltı yapmak, yemek yemek ya da bir şeyler içmek için çok sayıda seçenek sunuyor. Sadece gitmeden önce bu mekanların yorumlarını okumanızda ciddi fayda var. Çünkü bazıları fiyatları gerçekten çok abartıyor. Akyaka Azmak Nehri için işte bazı seçenekler.
Azmak Nehri Restaurantları
- West Cafe Bistro
- Maydanoz Gökova Akyaka
- Olta Balık Restaurant
- Halil’in Yeri
- Akyaka Orfoz Restaurant
- Kordon Restaurant
- Cennet Restaurant
Akyaka Azmak Nehri Sıkça Sorulan Sorular
Akyaka Azmak Nehri’ne girilir mi?
Azmak Nehri’nde suya girmek serbest. Tekne trafiğinden dolayı dikkatli olmanız gerek. yüzme bilmiyorsanız çok açılmamanızı öneririm.
Azmak Nehri’nde nerede suya girilir?
Azmak Nehri boyunca yürüdüğünüzde suya giren kişileri göreceksiniz. Onların olduğu noktalarda nehre girebilirsiniz. Azmak’ın Akyaka Plajı’na olan tarafı daha kalabalık. Daha yukarı çıkarsanız daha az kalabalığa denk gelirsiniz.
Akyaka Azmak Nehri tekne turu ne kadar?
Azmak tekne turu fiyatı 50 TL. Bu fiyat 2023 Eylül ayı için geçerli ama her an zam gelebilir.
Azmak Nehri turu kaç dakika sürüyor?
Akyaka Azmak turu yarım saat sürüyor.
Marmaris Akyaka Azmak Nehri arası kaç km?
Marmaris merkez ile Akyaka arası yaklaşık 33 km.
Akyaka Azmak suyu kaç derece?
Azmak Nehri’nde su sıcaklığı ortalama 15 derece civarında.
Azmak suyunun faydası var mı ?
Akyaka Azmak suyunun bilinen herhangi bir faydası yok. Su sadece soğuk. Gireni çivi gibi yapıyor. Bu da oldukça dinç olmanızı sağlıyor. Hele yazın sıcakta Azmak’a girmek muhteşem bir duygu. Resmen içiniz ferahlıyor.
Azmak Nehri’nin giriş ücreti var mı ?
Azmak Nehri namı diğer Kadın Azmağı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.