Ula gezi rehberi

Ula Gezilecek Yerler | En Güzel 9 Yer (Haritalı)

Evimize yakın olması nedeniyle Üstün’e hadi bir soluklanalım, doğayla kucaklaşalım dediğim bir yer Ula. Muğla’nın en şirin ve küçük ilçelerinden biri olan Ula’nın bizim için yeri ayrı.

Yemyeşil doğasıyla, sessiz, sakin gezilecek yerleriyle Ula gerçekten size huzuru vadediyor. Ula küçük bir yer olsa da gezilecek yerleri gerçekten görülmeye değer. Eğer Fethiye, Marmaris, Bodrum’dan fırsat bulursanız ki bulun bence Ula gezilecek yerler listemize göz atmayı unutmayın, pişman olmazsınız.😊      

Ula’da gezilecek yerler listesi kısa ve öz. Genel itibariyle bu yerler Ula ilçe merkezinin dışında kalıyor fakat birbirlerine yakın konumda sayılırlar. Ula’da gezilecek yerler listesini yazarken bu yakın yerleri sıralı şekilde yazmaya çalışacağım, siz navigasyondan kendinize göre yol haritası çıkartabilirsiniz.

Ula gezilecek yerler listesinden sonra Ula Nerede ve Nereye Bağlı, Ula’da Deniz Var mı, Ula’ya Nasıl Gidilir, Ula’ya Ne Zaman Gidilir, Ula’ya Kaç Gün Ayırmalı gibi soruları da kısaca cevaplamaya çalışacağım.

Ula Gezilecek Yerler Listesi

Ula Gezilecek Yerler Haritası (Yakınlaştırmak için harita üzerinde zoom yapabilirsiniz.)

Ula Gezilecek Yerler Listesi:

  1. Ula Göleti
  2. Thera Antik Kent
  3. Nasip Dondurma Salonu
  4. Sarıkadı Mescidi
  5. Ula Tarihi Konaklar
  6. Kerimoğlu Türküsü Evi
  7. Damla Deresi
  8. Geyik Kanyonu
  9. Akyaka

Ula gezilecek yerler listemiz oldukça mütevazi. Hemen söyleyeyim bu listeye Kerimoğlu Türküsü Evi ve Damla Deresini de ekledim. Bu yerler Menteşe ilçesi sınırları içinde olsa da Ula’ya yakın konumda olduğu için buralara da gitmenizi öneriyorum.

Ula gezilecek yerler listesinde doğa harikası yerler var. Bir gün içinde buralarda tozu dumana katıp listedeki noktaların hepsine tik atabilirsiniz. Listemde bulunan Thera Antik Kenti’ni çoğu kişi bilmez, burası gezmesi oldukça gizemli bir yer. Bunun dışında Ula Göleti ve Damla Deresi tam kafa dinlemelik deyip listeme geçiyorum.

Ula Göleti

ula gezilecek yerler ula yorumları
Ula Gezilecek Yerler – Ula Göleti

Üstün’le bizim favori yerlerimizden Ula Göletindeyiz. Evde canımız sıkılırsa en yakın buraya atarız kendimizi. Doğası, sakinliği gerçekten insana huzur veren bir yer burası. Ula Göleti piknik ve mangal için favori yerlerimizden. Hafta sonları biraz kalabalık oluyor. Yani hafta sonu için biraz erken davranmak gerek. Buraya erken gelip güzel bir kahvaltı da yapabilirsiniz.

Gölete araba ile giriş yaptıktan sonra piknik alanına ulaşmak için gölün etrafını turlayıp kamelyaların bulunduğu yere gelmelisiniz. Bu alanda mangal serbest ama ateşe ve çöplere lütfen dikkat edin. WC imkanı mevcut.

Ula Göleti’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Burada bulunan işletmede zipline yapabilirsiniz. Zipline ücreti kişi başı en son 25 TL‘idi. Ayrıca gölette balık da tutabilirsiniz. Akşam Ula Göleti’nde balık tutmak oldukça keyifli oluyor.

Ula Göleti’ne Geldiğinizde Yapabileceğiniz Şeyler:

  • Ula Göleti piknik alanında piknik yapıp mangal yakabilirsiniz.
  • Burada bulunan işletmelerde güzel bir kahvaltı yapabilir, yemek yiyebilirsiniz.
  • Deniz bisikletiyle gölde tur atabilirsiniz.
  • Gölün etrafını yürüyerek ya da bisikletle turlayabilirsiniz.
  • Gölde zipline yapabilirsiniz.
  • Plaj voleybolu oynayabilirsiniz.
  • Olta ekipmanınız varsa Ula Göleti’nde balık tutabilirsiniz.

Ula Göleti’nde yapmamanız gereken ise gölde yüzmek. Bu konuda kesinlikle göle girmemenizi tavsiye ediyorum.

Ula Göleti’nde Kamp

Ula Göleti’nde çadır kuramıyorsunuz. Çadır kurmak için en yakın adres Akyaka. Akyaka’daki kamp alanlarında çadır kurabilirsiniz.

Ula Göleti Nerede ve Yol Tarifi

Ula’dan Muğla’ya giderken Ula kavşağını geçtikten sonra sağa dönüp 2-3 km gittikten sonra Ula Göleti’ne ulaşabilirsiniz. Ula Göleti’nin konumu için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Thera Antik Kenti

ula gezilecek tarihi yerler thera antik kenti
Ula Gezilecek Tarihi Yerler – Thera Antik Kenti

Ula tarihi yerler arasında yer alan Thera Antik Kenti’ne geldiğinizde ne hissediyorsunuz biliyor musunuz ? Sanki burayı ilk siz keşfetmişsiniz hissine kapılıyorsunuz. Bunun nedeni ise buranın bilinirliğinin çok çok az olması. Gerçekten biz buraya en az 4-5 kere gitmişizdir ve genelde burada hiç kimseye rastlamadık. Kendi halinde keşfedilmeyi bekleyen gizemli bir antik şehir Thera Antik Kenti.

Karyalıların önemli yerleşim yerlerinden biri olan bu antik kentte 2 tane görkemli kaya mezarı, tiyatro ve agora yer alıyor. Buradaki kaya mezarlarına yürüyerek kolaylıkla çıkabiliyorsunuz. Thera’da güvenlik olmadığından burası ne yazık ki definecilerin kazdığı çukurlarla dolu. Thera Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti ya da ziyaret saati yok. Gündüz istediğiniz vakit kenti ziyaret edebilirsiniz.         

ula gezi rehberi muğla ula yorumları
Ula Gezilecek Tarihi Yerler – Thera Antik Kenti Kaya Mezarları

Thera Antik Kenti nerede, konumu ve yol haritası için yapmanız gereken Muğla’dan Ula’ya giderken Ula kavşağına gelmeden 500 metre önce küçük bir Thera tabelasından sağa dönmek ve yolu takip etmek. Toprak yoldan 3 km gittikten sonra Thera’ya ulaşacaksınız. Haritadaki konum burada.

Nasip Dondurmaları : Dondurmam Gaymak

ula gezilecek yerler
Ula Gezilecek Yerler – Nasip Dondurmaları

Ula merkez gezilecek yerler listesindeki ilk durağımız güzel mi güzel dondurma yiyebileceğiniz yer olan Nasip Dondurmaları. Eğer Dondurmam Gaymak filmini izlediyseniz filimde yer alan mütevazi bir dondurma dükkanı işte burası.

Mekanın dondurmaları doğal ve çok lezzetli. Çeşit çeşit dondurma arıyorsanız adres burası. Güllü, Türk kahveli, mandalinalı, ballı bademli, damla sakızlı, üzümlü ne ararsanız var burada. Fiyatlar da oldukça uygun.     

Ula merkezde bulunan Nasip Dondurmaları’nın yol tarifi ve konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Dalkavak Mescidi & Sarıkadı Mescidi

Ula merkezde görebileceğiniz tarihi nitelikte sayılabilecek bir kaç mescit var. Bunlar yol üzerinde bize denk gelen mescitlerdi. İsimleri Dalkavak Mescidi ve Sarıkadı Mescidi ‘idi.

Çok gezilecek bir tarafı yok buraların fakat görmek isterseniz bu mescitleri ziyaret edebilirsiniz. Konumları Ula merkezde ana yol üzerinde bulunuyor.

Ula Tarihi Konaklar

Ula merkezde Muğla mimarisi ile yapılan çok güzel tarihi konaklar var. Bu konaklardan bazıları metruk haldeyken bazıları da restore edilmiş durumda. Restore edilen bu konaklar restoran ve otel olarak hizmet veriyor.

Ula’nın tarihi atmosferini tatmak isterseniz bu konakları ziyaret edebilirsiniz. Benim bildiğim tarihi Ula konakları listesi aşağıdaki gibi.

Ula Merkezde Yer Alan Tarihi Konaklar

  • Meltem Hanım Konağı
  • Halise Şevket Akıncı Konağı
  • Nail Çakırhan Evi
  • Hamza Bey Konağı
  • Bekir Ağa Konağı

Kerimoğlu Türküsü Evi

muğla ula gezilecek yerler
Ula Gezilecek Yerler – Kerimoğlu Türküsü Evi

Allah sevdiği kulunun eşyasını kaybettirip sonra da buldururmuş ya işte buranın bizde öyle bir anısı var. Üstün burada alyansını düşürdü ve tam 2 gün sonra Jandarmayı da işin içine katarak derin bir istihbarat çalışması yapıp yüzüğü burada buldu. Nasıl ağlamıştım sonra da buldu diye nasıl sevindim.😂

Kerimoğlu Zeybeği ve Kerimoğlu Türküsü Evi, 1901 yılında geçen ve Muğla mahallesinde Kerimoğlu Eyüp’ün kahramanı olduğu bir olayı konu edinen ünlü bir türkü evi. Türkünün konu ettiği olay Kerimoğlu Eyüp’ün ölümü ile sonuçlanmış ve öldürüldüğü ev türkünün anısına müzeye dönüştürülmüş. Muğla’nın eski evlerini görüyorsunuz burada. Burada banyo olarak kullanılan alan bizi çok etkilemişti.

Kerimoğlu Türkü evinin herhangi bir giriş ücreti yok. Burayı belediye işletiyor, güzel manzara eşliğinde ayran + gözleme yapabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Damla Deresini de gezmeyi unutmayın.

Kerimoğlu Türküsünü dinlemek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Öf aman da aman da
Karadağların sandalı da sandalı
Öf aman da aman da
Karadağların sandalı da sandal
Vurulmuş da kanıyor
Kerimoğlunun her yanı da her yanı
Vurulmuş da kanıyor
Kerimoğlunun her yanı da her yanı
Hadi ülen de hadi ülen de
Şu dağlarda geyik kalmadı
Hadi ülen de hadi ülen de
Şu dağlarda geyik kalmadı
Oynülen de kör arabım sen oyna
Şu dağlarda geyik kalmadı
Oynülen de kör arabım sen oyna
Şu dağlarda geyik kalmadı

Kerimoğlu Türkü Evi Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Kerimoğlu Türküsü Evi Muğla’nın Yerkesik Beldesine 4.5 km mesafede bulunuyor. Buraya Akyaka’dan ayrı Ula’dan ayrı bir yol ile gelebilirsiniz. Kerimoğlu Türküsü Evi’nin yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Damla Deresi

ula'da gezilecek yerler
Ula Gezilecek Yerler – Damla Deresi

Alın size Muğla’ya aşık olmak için bir neden daha. Damla Deresi gerçekten kendine özgü bir yer. Kanyon misali arada akan bir dere ve dereyi çevreleyen tepelerden akan damlacıklar. Bu derede balıklar ve ördekler de bulunuyor. Burası sıcaklık açısından oldukça serin bir yer. Telefon genel itibariyle çekmiyor. Çekmesin de zaten kafayı dinleyin biraz.

Damla Deresine gelirseniz buradaki işletmede güzel bir kahvaltı yapabilir ve çayınızı yudumlayabilirsiniz. Muğla Ula’ya gelirseniz görmeniz gereken bir yer burası. 

Damla Deresi Ziyaret Saatleri

Damla Deresi’nin açılış saati 08:30, kapanış saati ise 22:00. Tabi ki siz bu doğa harikası yeri görmek için çok geçe kalmayın.

Damla Deresi Giriş Ücreti

Damla Deresi’nin giriş ücreti en son 4 TL‘idi. Ödediğiniz bu ücretle içeride çay içebiliyorsunuz. 

ula gezilecek yerler muğla ula yorumları
Ula Gezilecek Yerler – Damla Deresi

Damla Deresi Nerede ve Yol Tarifi

Damla Deresi Yerkesik’e 7 km, Akyaka’ya 21 km, Ula’ya 22 km uzaklıkta. Damla Deresi’ne Kerimoğlu Türküsü evini ziyaret ettikten hemen sonra gidebilirsiniz. Arada çok az bir mesafe var.

Damla Deresi’ne Akyaka üzerinden ayrı, Ula tarafından ayrı bir yoldan gelebilirsiniz. Damla Deresi’nin haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Geyik Kanyonu

Biz Geyik Kanyonuna gitmeye niyetlendik fakat saat öğleden sonra 5 gibi gidince hiç bir şey yapamadan döndük. Eğer Ula’da +1 gününüz daha varsa burada uzun bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bunun için de buraya erken gelmeniz gerekiyor. Ama bence buradaki imkanların daha geliştirilmesi lazım zaman sınırınız varsa burayı es geçin.

Geyik Kanyonu, Muğla-Denizli sınırında başlayıp, Ula’nın Karabörtlen (Karaböğürtlen) Mevkii’ne kadar uzanıyor. Kanyona girişler, Arıcılar, Gölcük ve Çakmak köyleri ile Namnam Mevkii olmak üzere dört noktadan sağlanıyor. Arıcılar veya Gölcük çıkışlı turlarla genellikle 4-5 saatlik yürüyüşle mağaralara kadar ulaşılıp dönülebiliyor. Kanyonda keşfedilmiş 10’a yakın mağara, mağara içlerinde sarkıt, dikit ve bunlardan oluşmuş sütunlar bulunuyor.

Geyik Kanyonu’na giriş ücretsiz. Kanyonu’nun haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Akyaka

Ula’nın en can alıcı tarafı kesinlikle Akyaka’dır. Akyaka mahalle olarak Ula ilçesine bağlı olduğu için Akyaka’yı Ula gezilecek yerler listesine yazdık. Fakat Akyaka başlı başına bir rehberi hak ediyor. Bunun için çok detaylı hazırladığım Akyaka Gezi Rehberime göz atabilirsiniz. Muğla’nın diğer ilçelerini keşfetmek için ise aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.

Ula Nerede & Ula Nereye Bağlı

Ula, Muğla iline bağlı bir ilçe. Ula, Muğla Merkeze 18 km, Akyaka’ya 28 km, Marmaris’e 45 km, Fethiye’ye 103 km uzaklıkta bulunuyor. Yakın olduğu yerlere bakar mısınız resmen hepsi cennet.😊 Ula ilçe merkezinde deniz yok. Deniz için en yakın Sakar Geçidini kullanarak Akyaka tarafına gidebilirsiniz.

7’den 70’e herkesin bisiklete bindiği Ula’ya en yakın havalimanı ise Dalaman Havalimanı. Ula’nın haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Muğla Ula’da Deniz Var mı ?

Muğla’ya tatile gelenler Muğla’nın neresinde deniz var sorusunu araştırıyor. Muğla’nın her yerinde doğal olarak deniz yok. Muğla’nın Ula ilçesinde ise durum şöyle: Ula ilçe merkezinin denize kıyısı yok ama Ula’ya bağlı meşhur Akyaka Mahallesinde deniz var.

Ula’ya Nasıl Gidilir ?

Ula’ya Uçak İle Ulaşım:

Ula’ya nasıl gidilir sorusunun cevabına geldik. Eğer Ula’ya mesafe açısından uzak bir şehirden gelecekseniz Ula’ya gelmek için en hızlı yol uçak ile ulaşım. Ula’ya en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Ula ile Dalaman Havalimanı arası mesafe 73 km yani yol yaklaşık 1 saat 10 dakika sürüyor.

Ula’ya uçak ile gelmek için bir başka seçenek ise Milas Bodrum Havalimanı. Milas-Bodrum Havalimanın’dan Bodrum’a gelmek için ilk olarak Muğla Merkeze gelmeniz buradan da Ula otobüslerine binmeniz gerekiyor. Milas Bodrum Havaalanı – Muğla merkez arası ulaşımı sağlayan Muttaş’ın güncel seferlerine bu bağlantıdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.  

Ula’ya uçak ile gelmek için tabi ki bir uçak biletine ihtiyacınız var. Ucuz uçak bileti yakalamak için ucuz uçak bileti bulma yöntemleri başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Yazı hap bilgiler içerir.😊

Ula’ya Otobüs İle Ulaşım:

Ula’ya nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı otobüs ile ulaşım. Ula’ya yakın bir ilden gelecekseniz en mantıklı yol tabi ki otobüs. 
Otobüs ile;

  • İstanbul Ula arası yaklaşık 695 km ve yol yaklaşık 7 saat 55 dakika sürüyor,
  • Antalya Ula arası yaklaşık 310 km ve yol yaklaşık 4 saat 10 dakika sürüyor,
  • İzmir Ula arası yaklaşık 225 km ve yol yaklaşık 2 saat 40 dakika sürüyor,
  • Ankara Ula arası yaklaşık 587 km ve yol yaklaşık 7 saat 30 dakika sürüyor,
  • Muğla Ula arası yaklaşık 18 km ve yol yaklaşık 20 dakika sürüyor,
  • Akyaka Ula arası yaklaşık 28 km ve yol yaklaşık 25 dakika sürüyor,
  • Yatağan Ula arası yaklaşık 42 km ve yol yaklaşık 35 dakika sürüyor.

Ula’ya bu ulaşım yollarının dışında kendi aracınızla ya da araç kiralayarak da ulaşabilirsiniz. Bu yol bence en ideali çünkü nereye ne kadar zaman ayıracağınızı siz belirliyorsunuz. Ula’ya 1 gün ayırmanız yeterli olup, 1 günlüğüne araç kiralamanız yeterli olacaktır.

Ula’ya Ne Zaman Gidilir ?

Ula’ya Ne Zaman Gidilir ? Ula iklimsel olarak sıcak bir konumda bulunduğundan Ula’ya 12 ay boyunca istediğiniz zaman gidebilirsiniz. Ula gezilecek yerler listesindeki yerler hava koşullarından çok fazla etkilenmeyecek yerler.

Bizim için ise en ideal zaman sıcaktan dolayı Mayıs ve Ekim ayları. Yoğunluk açısından Ula gezilecek yerler listesi yüksek sezonda kalabalık olmayacağı için Ula’yı yaz aylarında da rahat bir şekilde keşfedebilirsiniz.

Ula’ya Kaç Gün Ayırmalı ?

Ula kaç günde gezilir sorusunun cevabı bu listede bulunan Akyaka’yı (Akyaka Ula’ya bağlı bir mahalle) gezip gezmeyeceğinize göre değişir. Eğer Akyaka’ya tamamen ayrı bir vakit ayıracaksanız Ula’yı 1 günde rahatça gezip akşamında başka bir yerde keyif yapabilirsiniz.

Ula gezilecek yerler başlıklı yazımın sonuna geldik. Muğla’nın şirin mi şirin bu güzel ilçesine 1 gün bile olsa vakit ayırın gezin derim. Siz de Ula’da yeni yerler keşfederseniz aşağıda muhakkak bizimle paylaşın. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

yorumlar

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.