ölüdeniz plajı gezi rehberi

Ölüdeniz Plajı Gezi Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey

Hazır mısınız ? Sizi sadece Muğla’nın değil Türkiye’nin hatta dünyanın en iyi plajlarından biriyle tanıştıracağım. Eminim bu plajın ismini bir yerlerden duymuşsunuzdur. Mavisiyle insanı çepeçevre kuşatan, güzelliği ile ruhunuza huzur katan, turkuaz denizi ile içinizde çiçekler açtıran Ölüdeniz Plajı tam anlamıyla kartpostallık bir yer. Defalarca gittiğimiz bu plaj hakkında artık Ölüdeniz Plajı Gezi Rehberi’ni hazırlamasak olmazdı. Manzara noktalarından, paraşütten, içinden, dışından her açıdan güzelliğine şahit olduğumuz bu güzel plajı bu rehberle siz de görmüş gibi olacaksınız.

Eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız ömrü hayatınızda 1 kere de olsa bu güzel plajı görmelisiniz. Yabancı turistlerin zaten Türkiye’deki favori noktası olan Ölüdeniz Plajı hem coğrafi olarak hem de görsellik olarak sanki özel dizayn edilmiş. Plaj muhteşem fakat hakkında bilmeniz gereken bir çok ince nokta var. Yazımda Ölüdeniz Plajı hakkında detaylı bilgilere sahip olacaksınız. Plaja ulaştığınızda yabancılık çekmeyecek ve orayı biliyormuşsunuz gibi hareket edeceksiniz. Hadi şimdi Ölüdeniz Plajı gezi rehberi dosyamızı açalım.

Ölüdeniz Plajı Gezi Rehberi

Ölüdeniz Plajı Gezi Rehberi

Ölüdeniz Plajı diğer adıyla Belcekız Plajı muhteşem doğal güzellikleri ve berrak deniziyle insanı mest ediyor. Ölüdeniz Plajı’na inen yokuşta bu güzellikle ilk defa karşı karşıya geliyorsunuz ve ne güzel bir yere geldim diyorsunuz. Peki Ölüdeniz’e ulaştınız ne yapacaksınız ? Bu noktada Ölüdeniz’i iyi bilmeniz acemilik yaşamanızı engelleyecektir. Yani yazımdaki detaylara vakıf olmanız lazım.

İlk olarak şunu belirteyim. Yukarıdaki fotoğraf önemli. Ölüdeniz Plajı namı diğer Belcekız Plajı upuzun bir plaj ve bu plaj Kumburnu Plajı ile yan yana. Başka bir deyişle Mavi Lagün (Blue Lagoon) tarafı Kumburnu Plajı kısmında yer alıyor. Yani siz Mavi Lagün’e gitmek isterseniz Ölüdeniz’in sağ tarafına burun kısmına gitmelisiniz. Kumburnu Plajı da ayrı bir cennet ama bizim konumuz Ölüdeniz Plajı.

Not: Ölüdeniz’e inen yokuş sahile kadar gidiyor ve yol sağa doğru bükülüyor. Bu yol 100 – 200 metre sonra Kumburnu Plajı’nın girişine varıyor. Eğer siz Ölüdeniz Plajı’nda takılacaksanız aracınızı ya solda kalan Ölüdeniz tarafına ya da Kumburnu park alanında bir yere bırakabilirsiniz.

Ölüdeniz Plajı Hakkında Hap Bilgiler

Ölüdeniz Plajı Gezi Rehberi

Bu başlıkta Ölüdeniz hakkında kısa kısa bilgilere yer vereceğim. Hap niteliğinde olan bu bilgiler Ölüdeniz’de işinize yarayacaktır.

  • Ölüdeniz Plajı upuzun bir plaj. Bir ucu (sol tarafı) kayalıklara diğer ucu da Mavi Lagün’e (Kumburnu Plajı) kadar gidiyor.
  • Ölüdeniz Plajı’nın diğer adı Belcekız Plajı’dır.
  • Ölüdeniz Plajı taşlık bir plaj. Çıplak ayakla yürürken zorlanabilirsiniz. Daha doğrusu plaja giden yol kum , plaj tarafı da taşlık topraktan olşuyor.
  • Derinlik açısından deniz 3-4 metre sonra derinleşiyor. Yüzme bilmiyorsanız dikkatli olmalısınız.
  • Denizin altı çok net görünmüyor. Hele yüksek sezonda kabalıkta sıfır görüş açısı var.
  • Ölüdeniz Plajı halka açık bir plaj. Plajın herhangi bir giriş ücreti yok.
  • Deniz zaman zaman sakin olabiliyor ama genel olarak dalgalı. Fakat şöyle bir ipucu vereyim size sabahın erken saatlerinde deniz çok daha sakin oluyor.
  • Ölüdeniz Plajı’nın arkasında yükselen dağın adı Babadağ. Paraşütçüler paraşütle buradan atlayış yapıp Ölüdeniz Plajı tarafına iniş yapıyorlar. Yani plaja giderken dikkat edin paraşütçüler üstünüze iniş yapmasın.😃

Ölüdeniz Plajı Nerede ?

ölüdeniz nerede

Ölüdeniz Plajı, Muğla iline bağlı Fethiye ilçesinde yer alıyor. Muğla kıyı uzunluğu çok uzun olan bir il. Fethiye de bu uzunluktan nasibini almış. Ölüdeniz ile Fethiye birbirine çok yakın konumda yer alıyor. Aralarında sadece 14 kilometre var. Bu yakınlık önemli çünkü Ölüdeniz’de konaklama yapmak istemezseniz Fethiye merkez ya da çevresinde kalabilirsiniz.

Bizim Muğla’da en sevdiğimiz yerlerden biri Fethiye. Bu ilçeyi çok iyi gezmenizi tavsiye ediyorum. Aşağıya hem Fethiye hem de Ölüdeniz ile ilgili kilit yazılarımı bırakıyorum. Bu bölgeye seyahat planlayacaksınız yazılarıma muhakkak göz atın. Ölüdeniz Plajı’nın haritadaki konumu burada.

Ölüdeniz Plajı’na Nasıl Gidilir ?

ölüdeniz plajına nasıl gidilir

Ölüdeniz Plajı’na ulaşım oldukça basit. Ben aşağıda buraya nasıl ulaşacağınıza dair detaylı bilgileri yazacağım. Fakat şunu önden belirteyim ki Ölüdeniz’de araç park etme işkencesi var. Burada ücretsiz araç park yeri bulmak isterseniz işiniz zor. Dolayısıyla ya belediyenin sokak kenarlarındaki yerlerine ya da özel otoparklara aracınızı park etmelisiniz. Kumburnu Plajı tarafına gidecekseniz zaten orada araç park etme her hâlükârda ücretli. Ücretsiz alan var ama genel olarak bu alanlar dolu oluyor. Şimdi gelelim Ölüdeniz Plajı’na nasıl gidilir sorusuna.

Hava yolu ile Ölüdeniz’e Ulaşım

Ölüdeniz Plajı’na en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Ölüdeniz ile Dalaman Havalimanı arası mesafe sadece 61 km. Dalaman Havalimanı’na düzenli olarak iç ve dış hat uçuşları yapılıyor. Özellikle Ankara ve İstanbul’dan buraya her gün uçak seferi var. Dalaman Havalimanı’ndan transfer ya da Muttaş’a ait otobüslerle ilk olarak Fethiye’ye, Fethiye Otogarı’ndan da Ölüdeniz’e kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Dalaman Havalimanı’ndan Fethiye’ye olan Muttaş seferleri için bu bağlantıya, Fethiye Otogar’dan Ölüdeniz’e olan dolmuşlar için ise bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Otobüs ile Ölüdeniz’e Ulaşım

Ölüdeniz’e otobüsle ulaşım için öncelikle Fethiye’ye gitmeniz gerekiyor. Fethiye, Ölüdeniz Plajı’nın yakınında bulunan bir ilçe ve buradan Ölüdeniz’e minibüs veya taksi ile geçiş yapabilirsiniz.

İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirlerden Fethiye’ye otobüs seferleri düzenli olarak var. Kendi bulunduğunuz şehirden Fethiye’ye doğrudan otobüs seferi olup olmadığını öğrenmek için otobüs firmalarının internet sitelerini veya otobüs terminali acentelerini kontrol edebilirsiniz.

Özellikle yaz aylarında Fethiye’ye seferler sürekli var. Hatta yoğunluktan dolayı biletinizi önceden rezerve etmenizi tavsiye ederim. Otobüsle Fethiye Otogarı’na geldikten sonra dolmuşla Ölüdeniz’e geçmek için yukarıda verdiğim dolmuş saatlerine göz atabilirsiniz.

Özel araç ile Ölüdeniz’e Ulaşım

Özel araçla Ölüdeniz’e ulaşmak oldukça kolay. Yapmanız gereken sadece Fethiye’ye gelmek ve Ölüdeniz tabelalarını takip ederek buraya ulaşmak. Fethiye ile Ölüdeniz arası yol oldukça güzel. Yolda başlangıçta yokuş var sonrasında da iniş. Bu yolda Hisarönü ve Ovacık mahallelerinden geçerek Ölüdeniz’e ulaşıyorsunuz. Yukarıda dediğim gibi Ölüdeniz’de araç park olayı meşakkatli. Bu noktada dikkatli olmanız ve aracınızı iyi bir yere park etmeniz önemli.

Ölüdeniz Plajı’nın Denizi Nasıl ?

ölüdeniz plajı yorumları

Yukarı başlıklarda Ölüdeniz Plajı’nın denizinin özelliklerinden kısaca bahsetmiştim. Şimdi bu başlık altında biraz daha detaylı bahsedeyim. Başlangıçta dediğim gibi bizim konumuz Ölüdeniz Plajı. Yani Ölüdeniz’e inerken gördüğünüz yay şeklinde olan plaj. Bu bölgede alternatif olarak ya Ölüdeniz Plajı’nda ya da Kumburnu Plajı’nda deniz girebilirsiniz. Ölüdeniz Plajı’nın genel özellikleri aşağıda. Burayı ziyaret etmeden önce eşyalarınızı bu plajın özelliklerine göre ayarlamanızda fayda var.

Ölüdeniz Plajı’nın Denizi Nasıl ?

  • Ölüdeniz Plajı’nın sahili küçük taşlardan oluşuyor. Deniz ayakkabısı almanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
  • Deniz bence genel olarak dalgalı. Sakin bir deniz yakalamak isterseniz sabahın erken saatlerini tercih edin.
  • Şezlong ve şemsiyeler var ve bunlar ücretli. Dilerseniz siz de kendi sandalye ya da şemsiyenizi açabilirsiniz. Kimse karışmıyor.
  • Deniz suyu sıcaklığı yazın gayet iyi ama baharda oldukça soğuk.
  • Deniz turkuaz mavi karışımı bir renge sahip ve çok güzel görünüyor. Ölüdeniz’in mavi olmasının nedeni denizin dibindeki kumun kırdığı güneş ışığı ve onun ortaya çıkardığı renkten dolayıymış.
  • Yazın denizin dibi kalabalıktan dolayı net görünmüyor. Yani şnorkel çok da bir işe yaramıyor.
  • Deniz 3-4 metre sonra derinleşiyor. Yüzme bilmiyorsanız dikkatli olun.
  • Plajda duş alma imkanı ve wc mevcut. Fakat duş sonrası ayaklarınız yine de kum olmuyor değil.
  • Ölüdeniz’de bir çok tesis var ama kendiniz takılacaksanız yiyecek ve içecek olarak dışarıdan tedarikli gelmenizde fayda var.

Ölüdeniz Plajı Giriş Ücreti

fethiye ölüdeniz plajı
Ölüdeniz Plajı Giriş Ücreti : Montana Tepesi

Ölüdeniz Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti yok. Yani ücret ödemeden plaja yürüyerek giriş yapabiliyorsunuz. Burada şezlong ve şemsiye ücretli. Plajdaki işletmeden dilerseniz şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Bunun dışında kendiniz de plajda özgürce takılabilirsiniz. İşletmeler her ne kadar bunu biraz baltalamaya çalışsa da özellikle plajın sol tarafı (Kumburnu tarafının tersi) özgür takılmanız için daha elverişli. Sadece bu bölgeye doğru biraz yürüme mesafesi var. Özetle Ölüdeniz Plajı’nın giriş ücreti yok. Sadece araç park yeri, şezlong ve şemsiye ücretli.

Not: Ölüdeniz Plajı’nın komşusu olan Kumburnu Plajı’nın araç ile giriş ücreti var. Yaya olarak Kumburnu’na gitmek isterseniz ücret ödemiyorsunuz. Ölüdeniz’deki temel mantık gibi Kumburnu’nda da şezlong ve şemsiye ücretli.

Ölüdeniz’i Tepeden Gören Nokta

montana tepesi

Ölüdeniz’i tepeden gören 2 tane nokta var. Bunlardan en bilindiği Babadağ ikincisi ise Montana Tepesi. Babadağ, Ölüdeniz’in arkasında yükselen 1969 metre yüksekliğinde bir dağ. Bu dağ yamaç paraşütü için kullanılan bir nokta. Yani Ölüdeniz’de şirketlerle anlaşıp paraşüt yapmak isterseniz sizi bu dağa çıkartıyorlar ve pilot ile bu dağdan atlıyorsunuz. Burası Montana Tepesi’ne göre daha yüksek olduğu için manzarası daha güzel. Sadece gitmesi zahmetli ve bireysel gitmeniz zor. Babadağ için teleferik de yaptılar gerçi ama yine de zahmetli.

Ölüdeniz’i tepeden gören bir diğer nokta ise Montana Tepesi. Burası da çok güzel manzara sunuyor. Ölüdeniz’i kısa zamanda tepeden görmek isterseniz burası en ideal nokta. Montana tepesi Ölüdeniz merkeze daha yakın. Eskiden buraya topraklı bir yoldan araç ile gidiş vardı. Fakat araba sayısı ve ne yazık ki çevre kirliliği artınca burası araç trafiğine kapatıldı. Yani artık araba ile Montana Tepesi’ne gidemiyorsunuz. Buraya ulaşmak için Likya Yolu’nun başlangıç noktasına gelmeli ve yaklaşık 20 dakika yürümelisiniz. Eğer buraya gidecekseniz yanınıza su almayı unutmayın. Montana Tepesi’nin konumu burada.

Not: Likya Yolu’nun girişi için Ölüdeniz’e inen yoldan Garcia Otel tarafına dönmelisiniz.

Ölüdeniz Plajı’na Yakın Gezilecek Yerler

Ölüdeniz Plajı’na Yakın Gezilecek Yerler (Harita üzerindeki mavi noktalara tıklayabilirsiniz, sıralama aşağıda.)

Ölüdeniz Plajı çok güzel bir yer fakat çevresinde de muhteşem yerler var. Eğer hedefinizde Ölüdeniz Plajı varsa buranın yanına ekstra yerler de eklemelisiniz. Hele vaktiniz geniş ise bu kesinlikle şart olmalı. Ölüdeniz’in etrafında Türkiye’nin en güzel yerleri listesinde yer alan konumlar var. Tekrar söylüyorum Ölüdeniz’e gidecekseniz bu yerleri de radarınıza alın.

Ölüdeniz Plajı’na Yakın Gezilecek Yerler

  1. Kumburnu Plajı (Hemen yanı başında)
  2. Kıdrak Koyu
  3. Kelebekler Vadisi
  4. Kabak Koyu
  5. Kayaköy
  6. Gemiler Adası (Şövalye Adası)
  7. Af Kule Manastırı
  8. Amintas Kaya Mezarları
  9. Fethiye Müzesi

Bu yazdığım yerlerin hemen hepsi görülmeye değer. Eminim buraları da çok seveceksiniz. Yalnız bu yazdığım yerler için aracınız olursa çok daha rahat edersiniz. Yazın sıcağında buraları gezecekseniz yanınızdan suyu eksik etmeyin. Konumlarını yukarıdaki haritada görebilirsiniz.

Ölüdeniz’de Ne Yapılır ?

Ölüdeniz’e geldiniz peki burada ne yapacaksınız. Sadece Ölüdeniz Plajı’na girip geri dönmek olmaz. Burada yapmanız gereken bir çok şey var. Ölüdeniz coğrafi olarak sanki bu dünyadan değil gibi. Kendi halinde çok özel bir yer burası. Buraya geldiğinizde yapacağınız aktiviteler Ölüdeniz’i hafızanızda daha da unutulmaz kılacak.

Ölüdeniz’de Ne Yapılır ?

  • Ölüdeniz Plajı’nın tadı çıkartılır. Burada sabah erken saatlerde denize girmenizi tavsiye ederim.
  • Kumburnu Plajı’na gitmeseniz olmaz. Burada Mavi Lagün’de muhakkak yüzün.
  • Yine Kumburnu tarafında kano yapabilirsiniz.
  • Ölüdeniz’in olmazsa olmazı yamaç paraşütü var. Buraya gelmişken paraşütle bir kere de olsa atlayın. Bu yazım imdadınıza yetişecektir. (Fethiye Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Tavsiyem ve Fiyatları 2022 | Bujuyollarda)
  • Kelebekler Vadisi’ni keşfetmeden dönmeyin.
  • Ölüdeniz’de vaktiniz geniş ise 1 gününüzü tekne turuna ayırın. Tekne turu ile ilgili yazım burada. (Ölüdeniz Tekne Turu Tavsiyesi ve Deneyimi)
  • Ölüdeniz’de çeşitli su sporları yapabilirsiniz. Dalış, deniz kayağı, jet ski gibi aktiviteleri deneyimleyebilirsiniz. Plajda su sporları için birçok kiralama noktası var.
  • Ölüdeniz gece hayatına akın. Burası kesmezse en yakın Hisarönü tarafında takılabilirsiniz. Hisarönü de oldukça canlı.
  • Yukarıda yazdığım Ölüdeniz’e yakın yerleri keşfedin.

Ölüdeniz Plajı’nda Kamp

ölüdenizde kamp
Ölüdeniz Plajı Gezi Rehberi : Keyif Zamanı

Ölüdeniz Plajı’nda herhangi bir kamp tesisi bulunmuyor. Burada normal şartlar altında kampa da izin verilmiyor. Plaj, tabiat parkı ve koruma alanı olarak belirlendiği için kamp yapmak yasak. Fakat biz Ölüdeniz Plajı’na gittiğimizde kamp yapan yani çadır kuran bazı kişileri zaman zaman görüyorduk. Özellikle Plajın sağ tarafı yani kayalık alan çadır kurmak için ideal fakat dediğim gibi yasak. Çadır kuranlar genelde bu alanda kuruyorlardı. Dediğim gibi yasağı delenler var ama jandarmanın gelip uyarı yapması kuvvetle muhtemel. Yani Ölüdeniz Plajı’nda kamp yapmak yasak dolayısıyla riske gerek yok.

Ölüdeniz Plajı’nda kamp yasak ama çevredeki bölgelerde kamp yapabileceğiniz birkaç seçenek bulunuyor. Fethiye bölgesindeki Ovacık, Kıdrak, Faralya veya Kabak Koyu gibi yerlerde kamp alanları var. Kamp için bu noktaları değerlendirebilirsiniz.

Kamp yapmayı düşünüyorsanız önceden rezervasyon yapmanızı ve o bölgedeki kamp tesislerinin imkanlarını iyi araştırmanızı tavsiye ederim. Kamp demek artık imkan demek. İmkanları ve temizliği iyi olan tesisleri tercih etmeniz rahat etmenizi sağlayacaktır. Ben aşağıya Ölüdeniz kamp alanlarından bazılarını bırakıyorum. Gitmeden önce lütfen iyi araştırın ve yorumları iyi okuyun.

Ölüdeniz Kamp Alanları

  • Ölüdeniz Doğa Kamp
  • Ölüdeniz Aydede Camping Restaurant
  • Kıdrak Camping Namaste
  • Kabak Lost Forest Camping
  • Yerdeniz Kamp

Ölüdeniz Plajı Otelleri

Ölüdeniz neredeyse tamamen turistik bir yer. Yani burada insanların kaldığı yerleşim yerleri çok az. Normal evlerden çok oteller var. Bölgede otel çeşitliliği olarak 5 yıldızlı otel de var butik otel de. Bu noktada tercih tamamen sizin.

Ölüdeniz’de konaklamak istemezseniz sadece Ölüdeniz değil çevre bölgelerde de konaklama imkanları oldukça gelişmiş. Ölüdeniz’e alternatif olarak Fethiye merkez, Kayaköy, Faralya ya da Çalış taraflarında da kalabilirsiniz. Bu yerler genel olarak birbirine yakın konumda. Mesafe açısından sorun yaşamazsınız. Hele aracınız varsa hiç yaşamazsınız.

Aşağıya Ölüdeniz’de kalabileceğiniz bazı otellerin ismini bırakıyorum. Bu otellerin genel olarak profili iyi. Otellerin yorumuna ve konumuna bakıp dilediğiniz oteli tercih edebilirsiniz.

Ölüdeniz Plajı’nda konaklayabileceğiniz bazı otel önerileri:

  1. Liberty Hotels Ölüdeniz
  2. Belcekız Beach Club
  3. Ölüdeniz Resort Hotel
  4. Jiva Beach Resort
  5. Montebello Deluxe Hotel
  6. Garcia Resort & Spa
  7. Green Pine Beach & Bungalows Luxury Concept
  8. Ölüdeniz Resort by Z’Hotels
  9. Hotel Meri Ölüdeniz
  10. Green Pine Beach & Bungalows Luxury Concept
  11. Karbelsun Hotel
  12. Orka Sunlife Resort Hotel and Aquapark

Sonuç: Ölüdeniz Plajı Nasıl ve Yorumları

Ölüdeniz Plajı, Türkiye’nin en gözde tatil noktalarından biri ve burası çok özel bir yer. Tabi bu denli popüler olmasının karşılığı olarak da yazın Ölüdeniz oldukça kalabalık oluyor. Dolayısıyla erken saatlerde buraya gelmenizi tavsiye ediyorum. Kalabalıkta deniz bulanık oluyor onu da belirteyim. Çocuklu aileler için uygun bir plaj olsa da Kumburnu Plajı bence çocuklar için daha uygun. Çünkü burada hem deniz dalgası daha az hem de plajın 2 tarafından biri kumlu. Çocuklar kumu daha çok sevdiğinden Kumburnu Plajı’nı da tercih edebilirsiniz.

Sonuç olarak Ölüdeniz Plajı bir çok noktası ile keşfedilmesi ve görülmesi gereken bir yer. Bu rehberim de size eminim ışık tutacaktır. İnanıyorum ki bu rehberle Ölüdeniz’i biliyormuş gibi hareket edeceksiniz.😊

Ölüdeniz Plajı Sıkça Sorulan Sorular

Ölüdeniz’de halk plajı var mı?

Ölüdeniz aslında bir halk plajı. Buraya giriş ücretsiz. Şezlong ve şemsiye kiralama ücretli. Fakat dilerseniz kendi imkanlarınızla da takılabilirsiniz. Sadece tedarikli gelmeniz lazım.

Ölüdeniz Plajı ücreti ne kadar?

Ölüdeniz Plajı’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.

Ölüdeniz Plajı kum mu taş mı ?

Ölüdeniz Plajı taşlardan oluşuyor. Deniz ayakkabısı almanızı şiddetle tavsiye ederim. Kum için Kumburnu Plajı’nı tercih edebilirsiniz.

Kapsamlı Ölüdeniz Plajı Gezi Rehberi yazımın sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Yazılarımı anlık takip etmek için beni Instagram’dan takip etmeyi ve aşağıda bültenime abone olmayı unutmayın. Yorumlarınızı ve sorularınızı aşağıya bekliyorum. Seyahatte değilsem 24 saatte cevaplarım. Seyahatleriniz bol olsun, yollar bizi buluştursun.😊

Abone Ol !

yorumlar

  • MUTALLIM IBRAHIMOV

    Ölüdeniz bölgesinde en iyi dövüzcu arıyorum? giderken lazım olacak

    Birde en iyi tur fiyat olarak bilgi almak isterdim. Saklıkent, suyun icinde restoran falan vardi oralara nasil gidilir. Oludeniz plaji tarafinda konaklayacagim

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.