yatağan gezilecek yerler

Yatağan Gezilecek Yerler : En Güzel 12 Yer (Haritalı)

Muğla’nın en sakin, kendi halinde ilçelerinden biri olan Yatağan her ne kadar Muğla’nın diğer ilçeleri kadar popüler olmasa da keşfedilecek yerleri ile bana göre çok özel bir yer. Yatağan gezilecek yerler listemi görünce bence ne demek istediğimi tam olarak anlayacaksınız. Bu güzel ilçede birbirinden güzel tarihi noktalar var. Bu güzel yerler evimize oldukça yakın, biz de bulduğumuz her fırsatta buralara gitmeye çalışıyoruz. Hadi bir hava alalım diyoruz ve doğayla buluşmak için kendimizi Yatağan ve çevresine atıyoruz.

Eskiden coğrafya derslerinde hep duyardık ya Yatağan Termik Santrali diye işte Yatağan denilince benim aklıma hep termik santral geliyor.😄Ama Yatağan ve çevresini gezdikten sonra aklıma artık antik kentler ve doğal güzellikler geliyor.

Yatağan gezilecek yerler listemiz kısa ve öz. Listemde toplamda 12 yer bulunuyor. Genel itibariyle gezmesi zaman almayacak yerler. Listemin sonunda Yatağan Nerede, Yatağan’a Nasıl Gidilir, Yatağan’a Kaç Gün Ayırmalı, Yatağan’a Ne Zaman Gidilir, Yatağan’ın Neyi Meşhur gibi soruların cevaplarını da bulabilirsiniz. Ama tabi ki önce gezilecek yerlerin haritada görünümü.

Yatağan Gezilecek Yerler Haritası

Yatağan Gezilecek Yerler listem dediğim gibi oldukça kısa. Listemizdeki yerler birbirine yakın konumda sayılır. Yakın olan yerleri art arda yazdım. Rotanızı yazdığım sıralamaya göre ya da Yatağan’a geliş yönünüze göre belirleyebilirsiniz. Bu yerleri gezmek için aracınız olursa çok daha rahat edersiniz.

(Yatağan Gezilecek Yerler Haritası üzerinde zoom yapabilir, numaraların üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama altta yer alıyor.)

Yatağan Gezilecek Yerler

  1. Stratonikeia Antik Kenti
  2. Lagina Antik Kenti
  3. Osman Hamdi Bey Konağı
  4. Yeşilbağcılar Köyü (Gibye)
  5. Küldağı Göleti (Mavi Göl)
  6. Meyistan Terkedilmiş Köy
  7. Bozüyük (Güzelköy)
  8. Belen Kahvesi
  9. Gevenez Köprüsü
  10. Kaya Resimleri
  11. Gökbel Vadisi Kayaları
  12. Gerga

Not: İnternetteki gezi blog sayfalarında yer alan Yatağan Gezilecek Yerler listesi birbirinden alakasız yerler ile dolu. Başka bir yerin fotoğrafını başka bir yere koyacak kadar bilgisizce yazılmış yazılar var. Hatta Yatağan’a yaklaşık 100 km ötedeki yer Yatağan’da gezilecek yerler listesine eklenmiş. Dikkat edin kendinizi başka yerde bulmayın !

Not: Listemizdeki en son yer olan Gerga, Yatağan’a oldukça uzak bir konumda yer alıyor. Yolu da oldukça zahmetli. Vaktiniz kısıtlıysa dilerseniz burayı gezi programınızdan çıkartabilirsiniz.

Yatağan Gezilecek Yerler

Stratonikeia Antik Kenti

yatağan gezilecek yerler

Stratonikeia Antik Kenti’nin biz de yeri bambaşka. Burası Üstünle evlendikten sonra Muğla’da gittiğimiz ilk antik kent. Yeri bambaşka dedim ya, neden diye soracak olursanız hem buraya ilk defa gelişimiz hem de Stratonikeia’nın ölümsüz aşkların ve gladyatörlerin kenti olması bizi bizden aldı ve bu kente aşık olmamızı sağladı.😍😍😍

Bir antik kent düşünün ki içinde hala yaşayan insanlar var. Bu antik kentte Romalıların ve Osmanlıların ikamet yerleri iç içeymiş ve şu anda da burada insanlar yaşamlarına devam ediyor. Dünya’nın mermerden inşa edilen en büyük antik kentlerinden biri olan Stratonikeia’nın henüz %7’si keşfedilmiş.   

Stratonikeia Antik Kenti’nin Tarihi

Tunç Çağı’ndan günümüze kadar sürekli yerleşime sahne olan kente, M.Ö. 3. yy’ın ilk çeyreğinde Seleukos kralı I. Antiokhos tarafından karısı Stratonike’nin adı verilmiş. Hellenistik Dönem boyunca, Seleukos, Ptolemaios, Makedonyalılar, Rodos ve Roma arasında el değiştiren Stratonikeia, M.Ö. 130/129 yılında tamamen Roma’ya bağlanmış.

Anadolu’nun fethinden sonra Türk hâkimiyetine giren kentte Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nde de yerleşim devam etmiş. 1957 yılındaki deprem sonrasında yeni yerleşim alanına taşınan Eskihisar Köyü’nden kalan bazı aileler halen antik kent sınırları içinde tarihi köy evlerinde yaşıyor. Stratonikeia Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma İmparatorluk, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden bir yer. Kapladığı 7 kilometrelik alanla, dünyanın mermerden inşa edilmiş en büyük kentlerinden biri.

Antik kent içinde, Arkaik ve Klasik Döneme ait iki farklı sur duvarı, Hellenistik Dönemden Anadolu’nun en büyük Gymnasionu, Tiyatro, Roma İmparatorluk Dönemi’ne tarihlenen Meclis Binası (bouleuterion), Hamam kompleksleri, Agoralar, Tapınaklar, Şehir Kapıları, Sütunlu Cadde, Çeşmeler ve Su Yapısı, Mezar Anıtları gibi yapılar bulunuyor. Bu yapılardan Bouleuterion’un (Meclis Binası) duvarlarında Latince Roma Dönemi’nde (M.S. 301) kentte satılan tüm mal ve hizmetlerin adları ve fiyatları yer alıyor.

yatağan gezi rehberi stratonikeia antik kenti

Antik kentte Bizans Dönemi’nden kiliseler (Erikli, İsa ve Mikail kilisesi) ve evler bulunuyor. Bunların dışında Köy Meydanı’nda Beylikler Dönemi hamamı (Selçuk Hamamı-M.S. 14-15. yy), Osmanlı Dönemi Camii (Şaban Ağa Camii-1876) ile kent içinde, Osmanlı Çeşmesi, Ağa Evleri, Sokak Kenarında Dükkanlar, Adnan Menderes Dönemi Meydan Çeşmesi ve evleri de yer alıyor.

Not: Şaban Ağa Cami’nin restorasyonu 2019 yılı itibariyle tamamlanmış ve ziyarete açılmış durumda.

stratonikeia antik kenti cami
Şaban Ağa Cami

Stratonikeia Antik Kenti’nin Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Stratonikeia Antik Kenti’nin eskiden herhangi bir giriş ücreti bulunmuyordu. Fakat kentin girişi sonradan ücretli oldu. Müze kart geçerli bilginiz olsun. Ziyaret saatleri 08:30 – 17:30 saatleri arası.

Stratonikeia Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Stratonikeia, Muğla’nın Yatağan ilçesinin 7 km batısında, Eskihisar Köyü sınırları içinde yer alıyor. Yatağan’dan Milas’a giderken yol üstünde ilk Lagina daha sonrada Stratonikeia’yı görüyorsunuz. İlk durağınız Stratonikeia olsun ikincisi Lagina. Stratonikeia’nın yol haritası ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Lagina Antik Kenti

yatağan gezi rehberi lagina
Yatağan Gezilecek Yerler : Lagina Antik Kenti Drone Görüntüsü

Lagina Antik Kenti, zamanında Karyalıların önemli bir dini merkeziymiş. Kent Yatağan’ın Turgut Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Kentteki en önemli yapı büyük mermer mimari blokların oluşturduğu Lagina Hekate Tapınağı. Bu tapınağın, zamanında bölge tapınağı özelliği taşıdığı biliniyor. Tapınak, daha çok falcılık ve büyücülük gibi bir takım yetenekleri olan ve aslında eski çağın insanları tarafından da pek sevilmeyen yer altı ve ölüm tanrısı Hekate için yapılmış. Bu amaçla yapılmış dünyada başka tapınak olmadığına inanılıyor.

Stratonikeia ile Lagina’yı birbirine bağlayan kutsal bir yol bulunuyor. Hatta geçenlerde bu yolun gün yüzüne çıkartılması için çalışmalara başlanıldığı haberleri vardı. Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz. Hekate festivallerinde Lagina Hekate tapınağından alınan ölüler dünyası kapısının anahtarı büyük bir törenle bu yoldan Stratonikeia kenti şehir meclisine taşınırmış. Yapılan kazılarda giriş kapısı, merdivenleri, tapınak merkezi ve altar (sunak) ortaya çıkarılmış. Doğanın içinde güzel bir antik kent burası.

Lagina Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Lagina Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Ziyaret saatleri 08:00 – 19:00 arası.

Lagina Antik Kenti Nerede ve Ulaşım

Lagina Antik Kenti Muğla’nın Yatağan ilçesinin Turgut Mahallesi’nde bulunuyor. Buraya Stratonikeia’dan sonra gidebilirsiniz. Lagina Antik Kenti’nin yol tarifi ve konumunu buraya bırakıyorum. Buranın yolu navigasyonda çok doğru çıkmıyor. Ana yoldan tabelaları takip edin ve Lagina tabelasından keskin bir sağa dönüş yapmanız gerekiyor. Bulamazsanız birilerine sorabilirsiniz.

Osman Hamdi Bey Konağı

yatağan gezilecek yerler

yatağanda gezilecek yerler

Osman Hamdi Bey Konağı, Türkiye’nin ilk müzecisi olan Arkeolog ve Ressam Osman Hamdi Bey’in Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’nde bir süre kaldığı ev olarak biliniyor.

Lagina Antik Kentindeki kazıları başlatan Osman Hamdi Bey´in 1891-1893’de iki yıl kaldığı Turgut Mahallesindeki evde, yakın bir tarihte 5 trilyon liraya satılan ünlü eseri “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunu yapmaya başladığı biliniyor. Restorasyonu tamamlanan bu güzel konağı Lagina Antik Kenti sonrası ziyaret edebilirsiniz. .

Osman Hamdi Bey Konağı’nın girişi ücretsiz, ziyaret saatleri 08:00 – 17:00 saatleri arasında. Osman Hamdi Bey Konağı nerede ve haritadaki konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Yeşilbağcılar Köyü (Gibye)

yatağan yeşilbağcılar köyü

yatağan gezilecek yerler
Yatağan Gezilecek Yerler : Yeşilbağcılar Köyü

Yatağan gezilecek yerler listeme eski adı Gibye olan ve hüzünlü bir hikayeye sahip Yeşilbağcılar Köyü ile devam ediyorum. Burası terkedilmiş bir köy. Yani bu köyde hayat yok. 2012 yılına kadar aktif yerleşim yeri olarak kullanılan köy şimdilerde doğanın hakimiyetine boyun eğmiş durumda.

kimselerin yaşamadığı terkedilmiş bir köy olan Yeşilbağcılar ne yazık ki maden arama uğruna zamanında kamulaştırılmış ve köylülere hadi buradan gidin demişler. Yani köyün kaderini topraklarındaki kömür ne yazık ki olumsuz yönde değiştirmiş. Köyün sokaklarında gezerken o kadar gizemli geliyor ki yollar çok değişik duygular hissediyorsunuz. Yatağan’a yolunuz düşerse burayı listenize muhakkak alın.

Bu köye gitmek biraz zahmetli. Şu an ki yerleşim yeri olan Yeşilbağcılar Köyü’ne gidiyorsunuz. Buradan dümdüz ilerlediğinizde karşınıza bir güvenlik noktası çıkıyor. Buradan geçtikten sonra köy yolu tabelalarını takip ederek köye ulaşıyorsunuz. Bize yolda yerel halk güvenlikler izin vermez dediler ama hiç bir sorun yaşamadan ve kimse durdurmadan köye ulaştık. Sadece dönerken yolları biraz karıştırdık ama sonra ana yola çıkabildik. Yani gittiğiniz yolu iyi ezberleyin. Eski Yeşilbağcılar Köyü’nün tam konumunu buraya bırakıyorum.

Kül Göleti (Mavi Göl)

mavi göl kül göleti

Yatağan gezilecek yerler listesinin yukarıda da bahsettiğim en giz(em)li noktasına geldik. Mavi Göl diğer adıyla Küldağı Gölü. Bu gölü Muğlalılar da dahil olmak üzere bir çok insan bilmiyor. İleride turizme kazandırılırsa oldukça güzel bir yer olacak eminim. Dark turizm noktası neden olmasın ki !

Yatağan Mavi Göl, Yatağan’da 35 yıldır faaliyet gösteren termik santralde elektrik üretmek için kullanılan kömürlerin kül halindeki atıkları ile yağmur sularının birleşmesiyle oluşmuş. Gölün çok enteresan bir yapısı var. Külün getirdiği tortular resmen gölün üstünü örtü gibi örtmüş durumda.

Burada yapacağınız tek şey fotoğraf çekmek ve gölün etrafında yürümek. Onun dışında içinde bulundurduğu kimyasallardan dolayı göle girilmesi yasak. Göl bazen yemyeşil oluyor bazen de turkuaz renginde oluyor. Sanırım bu durumda güneş etkili oluyor.

Yatağan Mavi Göl’ün herhangi bir giriş ücreti yok. Burada herhangi bir tesis de bulunmuyor. Geldiğinizde yanınızda yiyecek ve içecek bulundurmanızda fayda var. 

Not: Mavi Göl’ün içinde bulunan kimyasallardan dolayı burada kesinlikle yüzmeyin. Hatta 1 saatten fazla kalmayın.

yatağan küldağı göleti
En son gittiğimizde (2023 Mart) gölün etrafını çitlerle kapatmışlardı. Renk yine çok güzeldi.

Yatağan Mavi Göl Nerede ve Yol Tarifi

Mavi Göl diğer adıyla Küldağı Göleti, Yatağan’ın Kapubağ Köyü’nde bulunuyor. Mavi Göle ulaşmak için bu köyün içinden geçmeli ve köyün arkasında bulunan dağın arkasına ulaşmalısınız. Yol biraz topraklı ve çukur ama yine de göle rahatlıkla ulaşılabiliyor. Mavi Göl yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Meyistan Terkedilmiş Köy

yatağan gezilecek yerler

Yatağan gezilecek yerler listemde en sevdiğim yerlerden biri olan Meyistan Köyü’ne geldik. Burası da yukarıda anlattığım Gibye Köyü gibi terk edilmiş durumda. Bu köy Kül Göleti’ne çok yakın konumda yer alıyor. Hatta köy göletten rahatça gözüküyor. Göle geldiğinizde sol taraftan giden yoldan 100 metre ilerlediğinizde köye ulaşıyorsunuz.

Meyistan Köyü, 18 yüzyılda Yatağan’ın tek Alevi köyü olarak kurulmuş. 150 yıllık geçmişi var fakat son 25 yıldır köyde kimsecikler yaşamıyor. Burada bulunan evler genelde iki katlı ve virane durumda. Eskiden köy sakinleri geçimlerini hayvancılık ve zeytincilikle sürdürüyorlarmış fakat köyün gençlerine bu işler cazip gelmeyince köy de hane sayısı giderek azalmış ve köyde yaşayan kalmamış. Şu an da köyün sahipleri koyunlar ve keçiler.

yatağanda gezilecek yerler

Köyde evler arasında gezerken bir de türbeye denk geldik. Türbenin adı Kayıp Baba Türbesi. Hiç bir açıklama yoktu. Olmasını da beklemiyorduk zaten. Mezar başında eşarplar vardı ama kimse olmadığı için bir şey soramadık. Bir de burada gezerken bir çocuk denk geldi ve Dabbe’nin bazı sahnelerinin burada çekildiğini söyledi. Tırsmadık değil yani.🫥

Yatağan’ı gezecekseniz listenizde burası muhakkak olsun. Kül Göletine gelmişken burayı görmeden dönmeyin. Haritada konum yok. Yukarıda dediğim yolu takip edin kolayca bulursunuz.

Bozüyük (Güzelköy)

yatağan gezilecek yerler

Yatağan – Muğla yoluna yaklaşık 8 km uzaklıkta yer alan Bozüyük kendi halinde tam bir Ege köyü. Bozüyük evleri, köy meydanı ve meydandaki kahvehanede oturan köylüleri ile size orijinal Ege havasını hissettiriyor.

Son yıllarda Güzelköy Baba ocağı, Dürüye’nin Güğümleri gibi pek çok dizi ve filmin çekildiği köy olmasıyla nice dizi takipçisinin dikkatini çekmiş. Köyün sokakları ziyaretçiler ile dolup taşan bir mahalle haline gelmiş.

Bir çok tarihi evin bulunduğu, tarım ve hayvancılıkla geçinen gerçek şirin bir kasaba olan Bozüyük Mahallesi’nde 800 yıllık tarihi anıt bir çınar ağacı bulunuyor. 87 metre derinlikte çıkan tabii su kaynağı olan Bozüyük Pınarbaşı ve tarihi evleri ile oldukça turist çeken bir noktaya ulaşmış. Burayı ziyaret ettiğinizde mahalle pazarında ve çarşısında yöresel ürün ve hediyelik eşya satın alabileceğiniz yerleri gezmeyi unutmayın.

Bozüyük, Yatağan ilçesine bağlı bir köy. Yatağan’a 10 km, Muğla Merkeze 25 km uzaklıkta bulunuyor. Bozüyük Güzelköy’ün dolmuş saatleri için bu bağlantıya bakabilirsiniz. Buraya geldiğinizde Pınarbaşı’na ve Bozüyük Kültür Evine gitmeyi unutmayın. Bozüyük Güzelköy’ün yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Belen Kahvesi

yatağan gezilecek yerler

yatağan gezilecek yerler

Meşhur Ormancı Türküsü’nün çıkış noktası Belen Kahvesi’ne geldik. Burada yapılacak en güzel şey bir kahve molası vermek. Manzarası ve atmosferi ile gerçekten güzel bir yer. Belediyenin işlettiği bir işletme var ve fiyatlar makul seviyede. Belen Kahvesi’ne geldiğinizde Muğla Gazozu da içebilirsiniz. Yiyecek olarak da bir çok alternatif var. Gelelim Ormancı Türküsü’nün hikayesine.

Belen Kahvesi ve Ormancı Türküsü

Ormancı Türküsü, 1946’da Muğla’nın Gevenes Köyü’ndeki (Şimdiki adı Çaybükü Mahallesi/Menteşe) Belen Kahvesi’nde meydana gelen gerçek bir olay üzerine Değirmenci Pisili Tahir Usta tarafından bestelenen ve zamanla ünü Türkiye geneline yayılan bir halk türküsü. Meydana gelen bu acı olaydan sonra Belen Kahvesi zamanla yıkılma ve yok olma noktasına gelir. Ancak, 2005 yılında Muğla Valiliği tarafından kamulaştırılıp restore edilerek tekrar hizmete açılmış.

Belen Kahvesi Hikayesi

Gevenes Köyü’nde yaşayan ağa oğlu Mustafa Şahbudak köy muhtarı Tevfik Cezayir’in en yakın arkadaşıdır. Bu ikili her akşam köy kahvesinde dama maçı düzenler, iddialı ve dostça yapılan bu karşılaşmalar kahvedekiler tarafından ilgi ile izlenir. Bir temmuz akşamı yine dama oynarken oyunun yarısında “Sarı Memet” lakaplı orman memuru Mehmet İn çıkagelir. Gevenes ve Kozağaç köyleri civarında bir orman yangını çıkar. 

Yangın ile ilgili tutulan zaptın bekçi tarafından Muğla’ya gönderilmesini muhtardan talep eder. Muhtar Tevfik Cezayir, ‘Olmaz, daha acil olan seçim sonuçlarının ulaştırılması gerekiyor. Bekçiyi gönderemem’ diyerek isteği reddeder. Bunun üzerine Ormancı ile Muhtar arasında tartışma başlar. Ormancı dama masasını devirerek dağıtır, muhtarın arkadaşı Mustafa Şahbudak ise bu davranış üzerine ormancıya bir tokat atar. Ormancı kamasını çıkartarak Mustafa Şahbudak’ı kolundan yaralar. O da bunun üzerine tabancasıyla ormancıya ateş eder. Kurşun sekerek olayı yatıştırmak amacıyla araya giren Muhtar’a isabet eder ve ölümüne sebep olur.

Bu acı olaydan sonra köyde kalamayacağını anlayan Mehmet İn, tayinini Kavaklıdere Orman Müdürlüğü’ne ister ve oraya yerleşir. Doksanlı yılların başında da ölür. Hayatının geri kalan yıllarını bu olayı unutmaya çalışarak geçiren Mustafa Şahbudak ise 28 Mart 2005 günü tedavi gördüğü İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 83 yaşında ölür.

Belen Kahvesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Belen Kahvesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Haftanın her günü saat 08:00 – 21:00 saatleri arasında burayı ziyaret edebilirsiniz.

Belen Kahvesi Nerede ve Yol Tarifi

Muğla Yatağan yolu üzerinden 8 km içeride kalan Belen Kahvesine aracınız ile gidebilirsiniz. Belen Kahvesi Muğla Merkeze 25 km, Yatağan’a 16 km uzaklıkta bulunuyor. Belen Kahvesi’nin yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Gevenez Köprüsü

gevenez köyü

Belen Kahve’sinden sonra ki durağımız Gevenez Köprüsü oldu. Bu iki yer birbirine çok yakın konumda yar alıyor. Köprünün çok fazla bir özelliği yok, öylesine bir köprü işte.

Köprü konum olarak Çaybükü Köyü’nde yer alıyor. Eski adı Gevenes olan Çaybükü Köyü, yukarıda anlattığım ünlü Ormancı Türküsü’nün hikâyesinin yaşandığı yer.

Bu bölgede bu tarz köprüler oldukça fazla. Gevenez Köprü’nü kimin ve ne zaman yapıldığı hakkında herhangi bir bilgi yok. Yapısı itibariyle Osmanlı Köprülerini andırıyor.

Gevenez Köprüsü’nün konumunu yukarıdaki haritada bulabilirsiniz. Belen Kahvesi’ne giderken tabelasını göreceksiniz.

Kaya Resimleri

yatağan çine kaya resimleri

Yatağan – Çine yolu üzerinde olan gezilecek yerlere geçiyorum şimdi. İlk durağımız çok az kişi tarafından bilinen kaya mezarları. Buraya ben kaya resimleri dedim ama buranın herhangi bir özel adı yok. Burayı hiç bir gezi rehberinde bulamazsınız. Kaya resimlerini görmek için baya zahmete katlanmalısınız. Bu resimlerde Hz İsa’yı tasvir eden freskler bulunuyor. Çok az kişi tarafından bilinen bu kaya resimlerine gitmek için aşağıda anlattığım yolu takip etmelisiniz.

İlk olarak Yatağan’dan Çine’ye giderken karşınıza çıkan ilk tünelden sonra 1. cep değil 2. cepte aracınızı park edeceksiniz. Sonra bariyerleri atlayıp aşağı vadiye doğru inen yolu takip edeceksiniz. Güzel mi güzel doğanın içinden giden bu yolda yaklaşık 1 km ilerledikten sonra bu kaya resimlerini görebilirsiniz. Burada minik bir dere var, vadiden inerken dereyi de takip edebilirsiniz. Gerçekten büyüleyici bir yer burası. Konum burada. Lütfen ama lütfen doğaya çok dikkat edin ve asla kirletmeyin.

Gökbel Vadisi Kayaları

yatağan çine kayalar

Yatağan gezilecek yerlerde Çine yolu üzerinde bulunan enteresan şekildeki kayalara geldik. Bu kayalar Gökbel Vadisi’nde bulunuyor. Kayaların birbirinden farklı şekilleri var ve nasıl oluştuğu tam bilinmiyor. En genci 14 milyon, en yaşlısı 1 milyar yaşında. Bu vadi mitolojide bir çok efsaneye de konu olmuş. Vadi farklı kaynaklarda Marsyas Vadisi olarak da geçiyor. Vadiyi gezerken kayaların içine oyulmuş mezarlar da gördük. Yani çok enteresan bir yer. Muğla Aydın arasında burayı kesinlikle keşfetmelisiniz. Instagram’daki reels’larımda burayı havadan da görebilirsiniz. Bu kayaları görmek için en iyi konum burada. Araba ile konuma kadar gidebiliyorsunuz.

Gerga

yatağan gezilecek yerler

Yatağan’a yakın sayılabilecek konumda bulunan Gerga, bana göre uzaklık açısından sadece İzmir-Aydın istikametinden gelirken ziyaret edebileceğiniz bir yer. Ters istikametteyseniz burayı ziyaret etmenize çok da gerek yok.

Çine-Muğla yolunun 6. kilometresinden doğuya, Madran dağlarına ayrılan yol, 15 km sonra Kırsakallar Köyü’ne ulaşıyor. Buradan sağlanacak rehberle ulaşılabilen Gerga ören yerine ulaşabilirsiniz, Örenin girişindeki tüm kayalarda yön bildiren yazıtlar var. Çoğunluğu Yunanca olan yazıtların yalnızca biri Latince.

Gerga’nın önceden dini amaçlı kullanıldığı düşünülüyormuş. Giderken yol bozuk olduğu için biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Aracınız yüksekse sıkıntı yok. Doğa yürüyüşü için güzel bir tercih olan Gerga hem doğa hem de tarih ile buluşturuyor sizi. Buraya gelirken içecek ve yiyecek açısından tedarikli gelin.👍Konum burada.

Yatağan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yatağan Nerede & Yatağan Nereye Bağlı ?

Yatağan, Muğla iline bağlı ve Muğla’nın 13 ilçesinden biri. Yatağan, Muğla Merkeze 27 km, Milas’a 38 km, Bodrum’a 83 km, Fethiye’ye 150 km ve Aydın iline 74 km uzaklıkta bulunuyor. Şimdiden söyleyeyim Yatağan’da deniz yok. Deniz için en yakın Milas tarafına gidebilirsiniz.

Yatağan Termik Santrali ve bölgede bulunan mermer yatakları ile bilinen Yatağan, Muğla’dan Aydın’a, Bodrum’a, Milas’a ve Milas Bodrum Havalimanına gitmek isteyenlerin geçiş noktası üzerinde bulunuyor. Yatağan’ın haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Yatağan’a Nasıl Gidilir ?

yatağanda gezilecek yerler
Yatağan Gezilecek Yerler : Lagina Antik Kenti

Yatağan’a Uçak İle Ulaşım

Yatağan’a nasıl gidilir sorusunun cevabına geldik. Eğer Muğla’ya mesafe açısından uzak bir şehirden gelecekseniz Yatağan’a gelmek için en hızlı yol uçak ile ulaşım. Yatağan’a en yakın havalimanı Milas-Bodrum Havalimanı. Yatağan ile Milas-Bodrum Havalimanı arası mesafe 50 km yani yol yaklaşık 60 dakika sürüyor. Milas Bodrum Havalimanı’ndan Yatağan’a ulaşmak için Muttaş’ın servislerine binip Yatağan’da inebilirsiniz. Muttaş’ın güncel seferlerine bu bağlantıdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Yatağan’a uçak ile gelmek için önemli olan ucuz uçak bileti bulabilmek. Bunun yolu da önceden bilet almak ve ucuz uçak bileti bulma yöntemleri başlıklı yazımı okumak.😊

Yatağan’a Otobüs İle Ulaşım

Yatağan’a nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı otobüs ile ulaşım. Yatağan’a yakın bir ilden gelecekseniz en mantıklı yol tabi ki otobüs. 
     Otobüs ile,

  • İstanbul Yatağan arası yaklaşık 660 km ve yol yaklaşık 7 saat 30 dakika sürüyor.
  • Antalya Yatağan arası yaklaşık 340 km ve yol yaklaşık 4 saat 30 dakika sürüyor.
  • İzmir Yatağan arası yaklaşık 187 km ve yol yaklaşık 2 saat 10 dakika sürüyor.
  • Ankara Yatağan arası yaklaşık 623 km ve yol yaklaşık 7 saat 40 dakika sürüyor.
  • Muğla Yatağan arası yaklaşık 27 km ve yol yaklaşık 35 dakika sürüyor.
  • Aydın Yatağan arası yaklaşık 74 km ve yol yaklaşık 1 saat sürüyor.

Yatağan Otogarı, Yatağan merkezde bulunuyor. Yatağan Otogarı’nın konumu ve yol haritası için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Yatağan’a bu ulaşım yollarının dışında kendi aracınızla ya da araç kiralayarak da ulaşabilirsiniz. Bu yol bence en ideali çünkü nereye ne kadar zaman ayıracağınızı siz belirliyorsunuz. Yatağan’a 1 gün ayırmanız yeterli olup, 1 günlüğüne araç da kiralayabilirsiniz.

Yatağan’a Ne Zaman Gidilir ?

yatağan gezilecek yerler
Yatağan Gezilecek Yerler : Meyistan Köyü

Bana göre Yatağan’a her mevsim gidilebilir. Çünkü Yatağan Gezilecek Yerler listesindeki yerler hava koşullarından çok fazla etkilenmeyecek durumdalar. Siz yaz sıcağında antik kent gezemem derseniz, Mayıs ve Ekim ayları oldukça ideal.

Yoğunluk açısından listemizdeki yerler yüksek sezonda kalabalık olmayacağı için yazın kalabalıktan yana endişeniz olmasın. Kısacası programınızı ayarlayın ve Yatağan’ı ziyaret edin.

Yatağan Kaç Günde Gezilir ?

Yukarıda dediğim gibi Yatağan gezilecek yerler listesi kabarık değil. Yatağan’ı komple 2 günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Gezilecek yerler konum olarak birbirine yakın olmasından dolayı işiniz oldukça kolay. Yazın sıcaklarda gezmek biraz zor olsa da güneş tepedeyken antik kentleri bence gezmeyin. Kış ya da bahar aylarında Yatağan’ı gezecekseniz güne erken başlayın çünkü hava erken kararıyor. Özetle Yatağan’a 2 gün ayırın yeter.

Yatağan’ın Neyi Meşhur ?

yatağan gezilecek yerler

Yatağan birbirinden güzel antik kentleri ile meşhur. Ama Yatağan denilince akla ilk termik santral geliyor. Bu da sanırım coğrafya derslerinden bize kalma bir durum. Ayrıca ilçe sınırlarında birbirinden değerli mermer yatakları da bulunuyor. Bunun dışında Yatağan zeytinyağı ile de ön plana çıkıyor. Yani Yatağan’ın spesifik meşhur bir şeyi yok. Ben yine bildiklerimi aşağıya sıralıyorum. Siz bu da meşhur dediğiniz bir şey varsa yorum kısmına yazın ben yazımı güncellerim.

Yatağan’ın Neyi Meşhur ?

  1. Termik Santrali
  2. Mermer Yatakları
  3. Zeytin ve Zeytin Yağı
  4. Stratonikeia Antik Kenti
  5. Lagina Antik Kenti
  6. Osman Hamdi Bey Konağı
  7. Belen Kahvesi
  8. Kaya Resimleri
  9. Gökbel Vadisi

Yatağan Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular

Yatağan Mavi Göl neden tehlikeli?

Yatağan Mavi Göl diğer adıyla Kül Göl’ü termik santralden çıkan küllerle yağmur suyunun birleşmesiyle oluşmuş. Kül demek kimyasal atık demek. Gölde zaten ağaçlar bile kurumuş. Bu göle kesinlikle girmeyin hatta bu bölgede 1 saatten fazla durmayın.

Muğla Yatağan’da ne var?

Yatağan’da bölgenin en önemli antik kenti olan Stratonikeia Antik Kenti. bulunuyor. Ayrıca Lagina Antik Kenti ve Osman Hamdi Bey Konağı da Yatağan sınırlarında yer alıyor. Buraya gelmişken Mavi Gölü ve Meyistan Terkedilmiş Köyü de gezmeyi unutmayın.

Yatağan’da ne fabrikası var?

Muğla’nın Yatağan ilçesinde önemli bir termik santral bulunuyor. Yatağan Termik Santrali, Türkiye’nin en büyük termik santrallerinden biri. Elektrik üretimi için kullanılan bir termik santral olan Yatağan Termik Santrali, kömür yakarak enerji üretir. Bu santralin dışında Yatağan’da önemli mermer fabrikaları da bulunuyor.

Muğla Yatağan denize yakın mı?

Muğla’nın Yatağan ilçesi içerisinde doğrudan denize kıyısı olan bir yer yok. Yani Yatağan, Muğla’nın iç kısımlarında kalıyor. Yatağan’ın denize en yakın uzaklığı ortalama 50 – 60 km arasında değişiyor. Denize girmek için Yatağan’a en yakın nokta Gökova Körfezi’ndeki Akyaka ve Akbük tarafı. Buraya alternatif olarak da Milas tarafı değerlendirilebilir.

Yatağan Bodrum arası kaç?

Yatağan ile Bodrum arası yaklaşık 70 km. Yatağan’dan Bodrum’a gitmek için Milas ilçesinden geçmek zorundasınız. Bu yol ulaşım açısından çift şeritli rahat bir yol. Yatağan’dan Milas’a yaklaşık 1 saate ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yatağan Kül Gölü nerede?

Mavi Göl diğer adıyla Küldağı Göleti, Yatağan’ın Kapubağ Köyü’nde bulunuyor. Mavi Göle ulaşmak için bu köyün içinden geçmeli ve köyün arkasında bulunan dağın arkasına ulaşmalısınız. Yol biraz topraklı ve çukur ama yine de göle rahatlıkla ulaşılabiliyor. Mavi Göl yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Yatağan Gezilecek Yerler listemin sonuna geldim. Muğla’nın diğer güzel ilçeleri için aşağıdaki bağlantılara göz atabilirsiniz. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊

yorumlar

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.