Uzungöl Gezi Rehberi | Trabzon Uzungöl Gezilecek Yerler
Mini Türkiye turumuzun Sivas – Erzurum – Gümüşhane’den sonraki durağı Trabzon’du. Trabzon’a gelmişken Doğu Karadeniz’in en popüler gezi noktalarından biri olan Uzungöl’e uğramadan olmazdı.
Yaklaşık 1 günümüzü ayırdığımız Uzungöl’e kahvaltı yapmak için erkenden ulaştık. Uzungöl manzarası eşliğinde güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra Uzungöl’ü tüm detaylarıyla keşfetmeye çalıştık. Gördüğümüz, duyduğumuz ve hissettiğimiz kadarıyla Uzungöl Gezi Rehberi huzurlarınızda.
Uzungöl Gezi Rehberi
Uzungöl Gezi Rehberi ‘nde yok yok. Uzungöl hakkında tüm bilgileri ve bilinmesi gerekenleri işinize yaraması açısından yazmaya çalıştık. Her noktasıyla korunması ve el üstünde tutulması gereken bir yer. Fakat ne yazık ki bu güzellik insanların elinde her gün yara alıyor. Bu doğa güzelliği son yıllardaki çarpık yapılaşmaya inat cazibesini kaybetmemeye çalışıyor. İnsan bu duruma gerçekten üzülüyor. Tek umudumuz Uzungöl’ün makus tarihinin bir gün iyi yönde değişmeye başlaması…
Uzungöl Gezi Rehberi ‘mde Uzungöl Nerede, Uzungöl’e Nasıl Gidilir, Uzungöl’e Ne Zaman Gidilir, Uzungöl’de Gezilecek Yerler, Uzungöl’de Kahvaltı ve Salıncak Keyfi, Uzungöl’ün Eski ve Sonraki Durumu, Uzungöl’de Konaklama gibi konuları anlatmaya çalışacağım. Bunlara ek olarak yazımda sürekli bir serzeniş hali ve sitem olacak. Bilginiz olsun …
Trabzon Uzungöl Nerede ?
Uzungöl, Trabzon’un Çaykara ilçesinin Uzungöl Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Belki coğrafya dersinden hatırlarsınız heyelan set göllerini. İşte Uzungöl bir heyelan set gölü. Yani dağ yamaçlarından düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş. Uzungöl’ün en derin yeri 15 metre. Alan olarak ise Uzungöl 1.000m uzunluğa, 500m genişliğe, 20 ha alana sahip. Fakat son zamanlardaki yapılaşma nedeniyle ne yazık ki bu ölçülerde küçülme var. Bu hızda inşaatlar devam ederse burayı Uzungöl yerine Küçükgöl olarak anmaya başlayacağız !
Biliyor musunuz Uzungöl, 2004 yılında yapılan rusubat temizliği ile alan olarak %67 oranında büyütülmüş. Ayrıca 3 Ekim 1989’da ilan edilen Uzungöl Tabiat Parkı’nın da bir parçası. Aşağıya Uzungöl ile önemli yerler arasındaki mesafeyi bırakıyorum. Uzungöl Nerede ve Yol Tarifi için Uzungöl’ün Google haritadaki tam konumunu buraya bırakıyorum.
Trabzon Merkez – Uzungöl arası 96 km yaklaşık 1 saat 25 dk.
Trabzon Havaalanı – Uzungöl arası 90 km yaklaşık 1 saat 20 dk.
Trabzon Otogar – Uzungöl arası 93 km yaklaşık 1 saat 25 dk.
Rize Merkez – Uzungöl arası 72 km yaklaşık 1 saat 5 dk.
Ankara Merkez – Uzungöl arası 831 km yaklaşık 10 saat 45 dk.
İstanbul – Uzungöl arası 1140 km yaklaşık 13 saat 40 dk.
Uzungöl’e Nasıl Gidilir ? & Uzungöl’e Ulaşım
Uzungöl konum olarak Trabzon ve Rize illerine yakın konumda yer alıyor. Trabzon’a 96 km, bağlı olduğu Çaykara ilçesine 20 km uzaklıkta bulunan Uzungöl turizm açısından yüksek potansiyele sahip olduğundan özellikle yaz ayları bir çok firma Uzungöl’e sefer düzenliyor. Uzungöl’ün yolu asfalt ve sorunsuz. Sadece biraz virajlı. Hadi gelin Uzungöl’e nasıl gidilir sorusunun alternatiflerine geçelim.
Özel Araç İle Uzungöl’e Ulaşım
Bizim gibi özel aracınızla Uzungöl’e giderseniz oldukça rahat edersiniz. Çünkü Uzungöl’e ulaştıktan sonra belli yerlerine gitmek şart. Bizim kaldığımız otel Araklı’da olduğu için yol olarak Trabzon – Rize sahil yolunu kullandık. Trabzon merkezden gelirseniz rotanız Yomra – Arsin – Araklı – Sürmene – Of – Çaykara – Uzungöl olacak şekilde yol izlemeniz gerekiyor. Sürmene’ye uğramışken Sürmene ile ilgili gezi notlarımı da okuyabilirsiniz. Yukarıda belirttiğim yol üzerinde yeşilin her tonunu, denizin güzelliğini, çay bahçeleri gibi doğanın tüm hediyelerini görebilirsiniz.
Uzungöl’e Rize tarafından geliyorsanız Of ilçesinden Çaykara ilçesine geçmeniz gerekiyor. Yani Trabzon’a kadar ilerlemenize gerek yok. Çaykara’ya geçtikten sonra 20 km ilerleyip Uzungöl’e ulaşabilirsiniz. Zaten Rize Uzungöl’e daha yakın konumda bulunuyor.
Otobüs İle Uzungöl’e Ulaşım
Farklı illerden otobüs ile Uzungöl’e ulaşmak için Trabzon Otogarına gelmeniz gerekiyor. Trabzon’a bir çok ilimizden karşılıklı olarak otobüs seferi düzenleniyor. Otobüs ile Trabzon’a geldikten sonra Uzungöl’e ulaşmak için Trabzon Merkez Çömlekçi Mahallesinde bulunan Çaykara Tur Minibüslerine binmeniz gerekiyor. Yaz aylarında Çömlekçi’den günün her saatinde ortalama 20 dakikada, kışın ise iki saatte bir Uzungöl’e servis kalkıyor.
Rize ve Artvin’den Uzungöl’e ulaşmak isterseniz yapmanız gereken Trabzon’un Of ilçesine kadar gelmek ve buradan Uzungöl servislerine binerek Uzungöl’e ulaşmak. Rize ve Artvin’den bildiğim kadarıyla özel turizm firmaları hariç doğrudan Uzungöl’e bir sefer düzenlenmiyor.
Uçak İle Uzungöl’e Ulaşım
Uzungöl’e ulaşım için en pratik yol havayolu ile ulaşım. Tabi ki Uzungöl’e uzak bir yerden gelecekseniz. Uzungöl’e en yakın havaalanı Trabzon Havaalanı. Trabzon Havaalanına Türkiye’nin bir çok şehrinden düzenli seferler var. Havaalanına geldikten sonra Uzungöl’e ulaşmak için yukarıda saydığım yollardan birini tercih edebilirsiniz.
Uzungöl’e Ne Zaman Gidilir ?
Uzungöl’e ne zaman gidilir sorusunun cevabı çok basit. Neden diye soracak olursanız bir yer yılın her ayı her mevsimi güzel olunca bu yere yılın her dönemi gidebilirsiniz. Uzungöl’ün yazı, kışı, baharı ayrı güzel. Bana göre Uzungöl’e Ne Zaman gidilir sorusunun en güzel ayları sonbahar ve ilkbahar ayları.
Biz sonbaharda gittik sonbahar mevsiminin doğadaki rengarenk sanatsal çalışmasının her zerresini gördük. İlkbahar da güzel bence çünkü bu mevsimde de doğanın dirilişine şahit oluyorsunuz. Uzungöl’ün kışı da güzel, kar yağdığında burası bambaşka bir yer oluyor. Gördüğünüz üzere bu sorunun cevabı (e) şıkkı yani hepsi.:)
Uzungöl’de Kahvaltı
Uzungöl her daim turizm açısından yüksek potansiyele sahip bir yer fakat son zamanlarda sosyal medya etkisiyle bu potansiyel tavan yaptı. Instagram sağ olsun bir yerin turizme kazandırılmasında büyük rol oynuyor. Uzungöl için de bu durum fazlasıyla geçerli. Uzungöl manzarasına karşı mıhlamayı sündürerek fotoğraf çekinmeyeni dövüyolar 😀 Yani Uzungöl’e gelince kahvaltı yapmak bahane fotoğraf çekilmek şahane gibi bir durum oluyor.:)
Uzungöl’de kahvaltı noktasında bir çok alternatif bulunuyor. Bu alternatiflerden istediğinizi değerlendirebilirsiniz. Fakat ben manzaralı Uzungöl kahvaltısı istiyorum derseniz bunun için size en iyi manzara noktasına sahip bir yer önerebilirim. Bizim kahvaltı yaptığımız Kom Kafe’nin manzarası çok güzeldi. Burayı kahvaltı için tercih edebilirsiniz. Burada bir şey vurgulamak istiyorum. Kahvaltı gurmesi bir çift olarak bu yerlerde manzara çok daha ön plana çıktığından kahvaltıdan çok fazla bir şey beklemeyin. Bizim gittiğimiz kafede işletme el değiştiğinden bize bu düşünceyi değiştireceklerini söylediler.
Uzungöl’de Salıncak Keyfi
Uzungöl’e gelince kahvaltı sonrası salıncak keyfi bambaşka oluyor. Salıncağa bindiğinizde sanki manzaraya karşı uçacakmış hissi oluyor. Uzungöl’de salıncak noktasında bir çok yerin imkanı var. Hatta etraf salıncaktan geçilmeyecek duruma gelmek üzere. Salıncak için doğru yer oldukça önemli. Bunun için Uzungöl’de en iyi manzara noktasını seçmeniz gerekiyor. Bizim kahvaltı yaptığımız mekanda salıncak imkanı da mevcuttu. Uzungöl’e gelince salıncaklı fotoğrafım olsun diyenlerdenseniz sizi en iyi manzara noktasına alalım.
Uzungöl’de turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılması için Uzungöl Doğa Salıncak Şenliği yapılmaya başlanmış. Bu şenlikle ana tema salıncak. Salıncak dışında kar motoru, kayak, kardan adam, doğa yürüyüşü, kar topu, horon gibi bir çok etkinliğin de yapılması planlanıyor.
Trabzon Uzungöl’de Gezilecek Yerler
Uzungöl küçük olabilir ama gezilecek yerleri az da olsa var. Bizim gibi güzel bir kahvaltı sonrası buraları gezip Uzungöl’ü keşfedebilirsiniz. O zaman gelsin Uzungöl Gezilecek Yerler listesi.
Uzungöl’de En İyi Manzara Noktası
Uzungöl’e gelmişken sosyal medya etkisiyle Uzungöl’de en iyi nerede fotoğraf çekilir diye düşünüyoruz. Bu konuda size yardımcı olmak açısından yukarıda da bahsettiğim üzere Uzungöl’de en iyi manzara noktaları Uzungöl Cami’nin arka tarafında kalan kısımlar oluyor. Bunun dışında farklı bir açıdan güzel bir Uzungöl manzarası isterseniz DKMP Seyir Terasını önerebilirim. Konumlar benden fotolar sizden olsun…:) Uzungöl için en iyi manzara noktasının Google haritadaki konumu buraya bırakıyorum.
Uzungöl DKMP Seyir Terası
DKMP Seyir Terası, Uzungöl’ü oldukça güzel bir yerden gören manzaraya sahip. Bu seyir terasına ister araçla, isterseniz göl kenarından yukarıya çıkan merdivenlerle çıkabilirsiniz. Araç ile gelirseniz yol biraz dar bilginiz olsun.
Genel olarak söylüyorum Uzungöl’de gördüğümüz seyir terası bu zamana kadar gördüğümüz en iyi seyir teraslarındandı. Çünkü bu seyir terası cam değil ve doğaya uyumluydu. Dkmp seyir terası konum olarak da iyi seçilmiş bir noktada bulunuyor. Burada bol bol fotoğraf çekilebilirsiniz. Biz burada drone uçurmak istedik ve çalışan birine danıştık. Drone uçurmanın yasak olduğunu ve anında tespit edilip ceza kesildiğini öğrenince dronumuzu sakince çantasına kaldırdık 😀 Uzungöl DKMP seyir terasının konumunu burada.
Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi
Uzungöl gezilecek yerler arasında farklı bir yer olan Dursun Ali İnan Müzesi, Uzungöl’e farklı bir hava katmış. Burada 50 yıllık bir emek yatıyor. Dursun Ali İnan’ın olağanüstü gayretleriyle kurulmuş bu müze. Toplamda 3 kısımdan oluşuyor. Müzede Dursun Ali İnan’ın doğadan topladığı ağaç köklerinden yaptığı heykeller ve mobilyalar, Uzungöl’ün tarihi, kültürü, coğrafyası, faunası, florası, sosyal yaşamı ve daha birçok özelliği hakkında yazılı ve görsel içerik bulunuyor.
Uzungöl Cami
Uzungöl’ün hemen girişinde bu güzel camiyi göreceksiniz. Uzungöl Cami gördüğünüz fotoğrafın Uzungöl olduğunu bir seferde anlamanızı sağlayan, Uzungöl ile tamamen özdeşleşmiş bir cami. Üstün’ün demesiyle burada hiç bir bina yokken bu cami varmış. Uzungöl’ün ikonik camisi. Yıllar geçtikçe binaların arasında kalıp ortadan kaybolmaz inşallah. Bu gidişle burayı da yıkıp otel falan yaparlar bu zihniyet öyle duruyor.
Uzungöl Mini Şelale
Burayı Uzungöl gezilecek yerler listeme koymayacaktım ama yine de fotoğraf çekilmek isterseniz diye koymak istedim. Şelalenin bir adı da yok. DKMP seyir terasına giderken gördük. Doğal mı yapay mı sorusuna bir kişi doğal bir kişi yapay dedi. Bu şelaleyi görmek isterseniz Aygün Otel’in arka tarafına gitmeniz gerekiyor.
Uzungöl gezilecek yerler listem bu kadar. Eğer Uzungöl’de 1 günden fazla zaman geçirecekseniz Sultan Murat Yaylası, Eğrisu Yaylası, Karester Yaylası, Şekersu Yaylası ve Yedigöller’ den birine gidebilirsiniz. Buralara tahminen 2-3 gün lazım diye düşünüyorum.
Trabzon Uzungöl’de Son Durum
Doğu Karadeniz’in en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Uzungöl’ün son durumu ne yazık ki içler acısı. Son yıllarda Uzungöl’de beton katliamı var. Evet yanlış duymadınız beton katliamı. Fütursuzca inşa edilen yapılar Uzungöl’ün güzelliğini kaybetmesine neden oluyor. Doğa bize Uzungöl gibi böyle güzel bir yeri hediye etmişken doğaya neden bu kadar acımasız davranıyoruz ! Her şey para mı ya da rant mı ?
Uzungöl, Karadeniz’de en çok turist çeken noktalardan biri. Burayı yılda yaklaşık 2,5 milyon turist ziyaret ediyor. Özellikle Arap turistler arasında Uzungöl gerçekten çok popüler. Turizmin gelişmesi bir bölgenin kalkınması için iyi olabilir ama genelde bu durum doğa için geçerli değil. Uzungöl bu kurduğum cümlenin en güzeli kanıtı.
Son 10 yıldır burada inanılmaz bir yapılaşma var. Herkes ticaret uğruna bir şeyler yapmaya çalışıyor ama doğayı düşünen yok. Gezdiğimizde kıyafet satan butikler, hediyelik eşya satan yerler vardı. Buradan soruyorum gerçekten Uzungöl’de butiğe çok mu ihtiyaç var? Hadi ticaret kaygısı güden insanlar bu yapıları dikiyor peki hiç bir yetkili buradaki yapılaşmaya neden dur demiyor. Doğa severler artık Uzungöl’ü süs havuzu ya da uzun havuz diye adlandırıyor. Geldiğimiz durumun ne kadar acı olduğuna bakar mısınız ?
Uzungöl’e giderken, Üstün Uzungöl’e 15-20 yıl önce bir kaç defa gittiğini ve burada sadece çok az yapının olduğunu söyledi. Biz fotoğraflardan ve haberlerden Uzungöl’ deki çarpık yapılaşmayı biliyorduk fakat bunu canlı şekilde görünce çok üzüldük. Son zamanlarda çıkan haberlerde Uzungöl’de imar barışına uygun olmayan 118 yapının yıkılacağı belirtiliyordu. Umarım burada bu yapılarla ilgili güzel bir çalışma yapılır ve doğa az da olsa biraz nefes alır.
Uzungöl’ün Eski Hali
Evet o kadar sitemden sonra size Uzungöl’ün eski halini göstermek istiyorum. Uzungöl’ün son halini yukarıdaki fotoğraflardan da gördüğünüz üzere bu başlığa yazmaya gerek yok. Aşağıya Uzungöl’ün eski fotoğraflarını bırakıyorum. Uzungöl’ün şimdiki haliyle eski hali arasından 7 fark değil 700 fark var. Umarım bu fark gün geçtikçe artmak yerine azalma eğilimine girer…
Uzungöl Gezi Rehberi ‘min sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Uzungöl’deki deneyimlerimiz için Instagram sayfama sabitlediğim Trabzon hikayelerime bakabilirsiniz. Bakmışken takibe almayı da unutmayın.:) Herkese şimdiden musmutlu gezmeler…
5 Comments
EVİSSA
sık sık sitenize uğrar oldum desem yazılarınızı okudukça gittiğim yerleri özlüyorum pandemi süreci bitsede yaylalara gitsek dinlensek 3 defa karadenize gittim hiç pişman olmadım herkes gitmeli kesinlikle
BujuYollarda
Çok teşekkür ederim. Karadeniz’in yeri bir başka.
Akvar Sidar
Her zaman sizi takip ediyorum. İnşallah bende bir gün giderim Uzungöle
Fatih kara
Elinize emeğinize Sağlık, sizin analizinize göre hareket etmenin doğru olacağını düşünerekten hemen not aldım, uzungöl içerisinde çok oyalanmadan kaydadeğer birkaç yeri gezerek zamanı doğru kullanmış olacağım.
tekrar teşekkürler.
Bujuyollarda
Fatih Bey merhaba , Uzungöl rehberimiz faydalı olduysa ne güzel. Mutlu gezmeleriniz olsun 😊