Türkiye'nin Tarihi Güzellikleri efes antik kenti

Türkiye’nin Tarihi Güzellikleri | En Güzel 17 Yer

Türkiye’nin tarihi yerleri, yüzlerce yıllık kültürel mirasıyla dikkat çeken ülkemizin en büyük zenginlikleri. Kim demiş zamanda yolculuk bulunmamış diye. Bu yerler, ziyaretçilerini geçmişe doğru unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor.

İstanbul’un tarihi Yarımada’sı, Kapadokya’nın peri bacaları, Efes Antik Kenti’nin kalıntıları, Nemrut Dağı’ndaki heykeller, Ani Harabeleri ve daha birçok yer, Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmek için en gözde yerler. Türkiye’nin tarihi güzellikleri, zengin geçmişiyle sizi büyüleyecek ve yola çıkma duygusu uyandıracak.

Türkiye’nin Tarihi Güzellikleri Haritası

Türkiye’nin Tarihi Güzellikleri Haritası

  1. Efes Antik Kenti
  2. Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi
  3. Sümela Manastırı
  4. Kapadokya
  5. Ayasofya Camii
  6. Sultan Ahmet Cami
  7. Tarihi Yarımada
  8. Topkapı Sarayı Müzesi
  9. Kaunos Kral Mezarları
  10. Nemrut Dağı
  11. Aspendos Antik Tiyatro
  12. Hattusas
  13. Anıtkabir
  14. Göbeklitepe
  15. Erzurum Çifte Minareli Medrese
  16. Zinciriye Medresesi
  17. Alanya Kalesi

Geçmişten Günümüze: Türkiye’nin Tarihi Yerleri ve Güzellikleri

Türkiye, tarihi zenginlikleri ile ünlü bir ülke. İpek Yolu’nun geçtiği topraklarda yer alan ülkemiz, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İstanbul’daki tarihi yarımada, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olması nedeniyle özellikle zengin bir tarih mirası sunuyor. Ayasofya, Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii ve Kapalıçarşı gibi tarihi yapılar, İstanbul’u dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri haline getiriyor.

Ayrıca Anadolu’daki antik kentler de Türkiye’nin tarihi güzellikleri arasında. Efes, Pergamon, Miletos gibi antik kentler, Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntıları ile bizlere bir zaman yolculuğu yaşatıyor. Büyüleyici güzelliklere ev sahipliği yapan bu topraklarda yaşadığımız için oldukça şanslıyız. Binlerce yıllık tarihi ile içinde bulunduğumuz coğrafyanın her köşesi adeta açık hava müzesi gibi. Yabancı turistlerin de çok fazla ilgi gösterdiği tarihi yerlerimizden oluşan Türkiye’nin en özel 17 tarihi yerine gelin birlikte göz atalım. İlk durağımız Efes Antik Kenti.

Efes Antik Kenti – İzmir

efes antik kenti

Efes Antik Kenti, İzmir’de bulunan tarihi bir yerleşim yeri ve dünyanın en büyük antik kentlerinden biri. MÖ 6. yüzyılda İyonya uygarlığı tarafından kurulan Efes, antik dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biriymiş. Bugün, antik tiyatrosu, Celcius Kütüphanesi, Artemis Tapınağı, Agora, Hadrian Çeşmesi gibi birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor.

Efes’te bulunan Aziz Yuhanna Bazilikası, Hristiyanlığın erken dönemlerinde önemli bir dini merkezmiş ve Meryem Ana Evi de burada yer alıyor. Efes Antik Kenti’nin tarihi, zengin ve etkileyici öyküsü, sizi binlerce yıllık geçmişe götürecek. Türkiye’nin tarihi güzellikleri arasında en popüler yerlerden biri olan Efes, henüz görmediyseniz ilk fırsatta ziyaret etmeniz gereken çok özel bir yer.

Selçuk Gezilecek Yerler yazımı okuyarak Efes’i ziyaret ettiğinizde gezebileceğiniz diğer yerler hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bodrum Kalesi – Muğla

bodrum kalesi

Bodrum Kalesi, Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan tarihi bir kale ve müze. MÖ 4. yüzyılda İran İmparatorluğu tarafından inşa edilen kale, daha sonra Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılmış. Bodrum Kalesi, aynı zamanda Şövalyeler Adası olarak da biliniyor, çünkü 15. yüzyılda Hospitalier Şövalyeleri tarafından kullanılmış.

Kalenin büyük bir bölümü günümüze kadar korunarak gelmiş. Kale günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzede, eski batıkların ve denizaltıların kalıntıları sergilenirken, aynı zamanda kalenin tarihini ve Bodrum’un denizcilik geçmişini de anlatan birçok sergi bulunuyor. Bodrum Kalesi, Türkiye’nin tarihi güzellikleri arasında önemli bir yere sahip. Bodrum tatilinizde mutlaka birkaç saatinizi ayırıp bu tarih mirasını görün derim.

8 Maddede Bodrum Gezi Rehberi içeriğimdeki tüm yazıları okursanız Bodrum’da ihtiyacınız olacak tüm bilgilere erişebilirsiniz.

Sümela Manastırı – Trabzon

sümela manastırı

Karadeniz bölgesinde yer alan Sümela Manastırı, ülkemizin en etkileyici tarihi yapılarından biri. Manastır, 4. yüzyılda inşa edilmiş ve yüzlerce yıl boyunca kullanılmış. Doğal bir mağaranın içinde bulunan manastır, kayalara oyulmuş yapısı ve dış cephesindeki fresklerle insanı büyüleyen cinsten.

İç mekanı ise, özellikle ayin yapılması için tasarlanmış. Hıristiyanlık inancı için önemli bir hac yeri olan manastırın bulunduğu bölge, eşsiz bir doğal güzellik sunuyor.

Zigana Dağı’nın eteklerinde yer alan manastır, kanyonların arasında bulunan bir vadiye bakıyor. Sümela, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile sizi kendine hayran bırakacak.

Kapadokya – Nevşehir

Kapadokya

Türkiye’nin merkezinde yer alan Kapadokya, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaca ünlü bir bölge. Kapadokya’nın en belirgin özelliklerinden biri, peribacaları olarak adlandırılan doğal kaya oluşumları. Bu oluşumlar, binlerce yıl boyunca rüzgar ve yağmurun etkisiyle şekillenmiş. Yer altı şehirleri ve kayalara oyulmuş evleriyle de tanınan bölgede, Hristiyanlığın ilk dönemlerinde inanç merkezleri ve manastırlar inşa edilmiş.

Göreme Açık Hava Müzesi, bölgedeki en önemli turistik yerlerden biri. Müzede, kayalara oyulmuş kiliseler ve manastırlar bulunuyor. Zelve Vadisi’nde yer alan kayalara oyulmuş evler ve kiliseler, Uçhisar Kalesi, Paşabağı mutlaka görmeniz gereken yerler. Kaymaklı ve Derinkuyu gibi yer altı şehirleri, bölgedeki en ilginç tarihi yerler arasında.

Ayasofya Cami – İstanbul

ayasofya cami

Türkiye’nin tarihi güzellikleri arasında yer alan Ayasofya, İstanbul’un en önemli yapılarından biri. İlk olarak Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 537 yılında kilise olarak inşa edilen yapı, tarih boyunca çeşitli amaçlar için kullanılmış. Osmanlı İmparatorluğu döneminde camiye dönüştürülmüş Ayasofya. Yapı, tarihi ve mimari özellikleriyle dünya çapında ün kazanmış.

İç mekanındaki mozaikler, Bizans İmparatorluğu dönemine ait sanat eserlerinin en önemli örneklerinden. Ayasofya, İstanbul’un fethinin ardından, Fatih Sultan Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüş. 1935 yılından beri müze olarak kullanılan eser 2020 yılında alınan bir kararla yeniden cami olarak hizmet vermeye başladı. Bu tarih mirası hepimizin ölmeden önce görmesi gereken yerlerden biri.

Sultan Ahmet Cami – İstanbul

sultan ahmet cami

Sultan Ahmet Camii, İstanbul’un en ünlü camilerinden. İnşaatına 1609 yılında başlanan cami, Osmanlı padişahı I. Ahmed tarafından yaptırılmış. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa tarafından tasarlanan cami, Türk-İslam sanatının en önemli örneklerinden biri. Mavi mozaikleriyle ünlü olan cami, “Mavi Cami” olarak da biliniyor.

Cami, iç mekanındaki süslemeleri ve mozaikleriyle de önemli. İçerisinde 20 binin üzerinde çiniler, hat sanatı örnekleri ve diğer süslemeler yer alıyor. Caminin kubbesi, 23.5 metre çapı ile dünyanın en büyük kubbelerinden. İstanbul’un bu en turistik yerlerinden biri olan ve yılda milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen cami, şehrin tarihi dokusuna önemli bir katkı sağlıyor.

Tarihi Yarımada – İstanbul

tarihi yarımada

Türkiye’nin tarihi güzellikleri arasında yer alan Tarihi Yarımada, dünyanın en önemli tarihi miraslarından biri. İstanbul tarihi yarımada, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşıyan önemli yapıları içinde barındırıyor.

Yarımada üzerinde Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Kapalıçarşı, Yerebatan Sarnıcı gibi efsanevi tarih mirasları yer alıyor. Bu tarihi yapılar, İstanbul’un tarihi dokusunu ve kültürünü hissettirirken size tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Topkapı Sarayı – İstanbul

topkapı sarayı Türkiyenin tarihi güzellikleri

Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük ve en önemli saraylarından biri olan Topkapı Sarayı, 15. yüzyılın sonlarında Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa edilmiş. Saray, Osmanlı padişahlarının yaklaşık 400 yıl boyunca yaşadığı ve devlet işlerini yönettiği yer olmuş.

Topkapı Sarayı, kapsamlı bir kompleks yapı. Sarayın içinde, padişahların harem dairesi, idari binalar, çeşitli avlular, bahçeler ve müzeler bulunuyor. Sarayın müzeleri, Osmanlı dönemine ait birçok sanat eserini sergiliyor.

Topkapı Sarayı Müzesi’nde, Osmanlı İmparatorluğu’na ait paha biçilmez mücevherler, silahlar, giysiler ve el yazması kitaplar var. Ülkemizin en önemli tarih miraslarından biri olan Topkapı Sarayı mutlaka görülmeli.

Kaunos Kaya Mezarları – Muğla

kaunos kaya mezarları

Kaunos, antik Likya bölgesinde yer alan ve günümüzde Dalyan Nehri’nin hemen yanında bulunan bir antik kent. Kent, tarihi boyunca Karya, Lidya, Pers İmparatorluğu, Helenistik krallıklar ve Roma İmparatorluğu tarafından yönetilmiş. Kaunos’un en dikkat çekici özelliklerinden biri, antik dönemde önemli bir mezarlık alanı olarak kullanılan Kaunos Kaya Mezarları.

Bu mezarlar, nehir kıyısındaki yüksek kayalık kısımlarda oyulmuş ve çeşitli boyutlarda ve tasarımlarda yapılmış. Bazıları oldukça büyük ve hem mimari hem de sanatsal açıdan oldukça ilginç detaylara sahip. Listemizde birbirinden özel birçok tarihi yer olsa da beni en çok etkileyen yerlerden biri Kaunos Kaya Mezarları.

Eee buralara kadar gelmişken Dalyan gezi rehberi içeriğimi okuyarak Dalyan’ın altını üstüne getirebilirsiniz. 😍

Nemrut Dağı – Adıyaman

nemrut dağı

Türkiye’deki tarihi ve turistik yerler içinde akla ilk gelen yerlerden Nemrut Dağı. MÖ 2. yüzyılda Kommagene Krallığı tarafından yapılmış antik bir tapınak kompleksine ev sahipliği yapıyor. Buranın en dikkat çekici özelliği, tapınak kompleksinde yer alan devasa heykeller. Bu heykeller, tanrılar, krallar ve diğer önemli figürleri tasvir ediyor.

Nemrut Dağı’nın tarihi önemi oldukça büyük. Kommagene Krallığı döneminde inşa edilmiş bu tapınak kompleksi, antik dünyanın en etkileyici kült merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Tapınak kompleksi, Roma İmparatorluğu döneminde de kullanılmış.

Nemrut Dağı’nı ziyaret ettiğinizde, muhteşem manzaralar ve tarihi kalıntılar arasında nutkunuz tutulacak. Nemrut Dağı’na tırmanmak, yürüyüş yapmak ve güneşin doğuşu ya da batışını izlemek buranın olmazsa olmazı. Güneydoğu bölgemizin en önemli turistik noktalarından biri olan Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiş.

Aspendos Antik Tiyatro – Antalya

aspendos antik tiyatro

Aspendos, Antalya ilinde yer alan antik bir Roma tiyatrosu. MS 2. yüzyılda inşa edilen tiyatro, mimari açıdan oldukça etkileyici ve hala günümüze kadar büyük ölçüde korunmuş.

Tiyatro, yaklaşık 15.000 seyirci kapasitesine sahip ve akustiği o kadar iyi ki, bugün bile konserler, müzikal performanslar ve diğer etkinlikler için kullanılıyor. Tiyatro, yıl boyunca açık ve tarihi kalıntıları, mimari harikasını görmek için mutlaka yolunuzu Antalya’ya düşürmelisiniz.

Hattuşaş – Çorum

Türkiyenin Tarihi Güzellikleri hattuşaş

Hattuşaş, Çorum’da yer alan antik bir Hitit şehri. MÖ 17. yüzyıldan itibaren Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak kullanılmış. Hattuşaş, bir zamanlar antik dünyanın en büyük ve en önemli şehirlerinden biriymiş.

Hattuşaş, Hitit İmparatorluğu’nun en önemli merkezlerinden biri olduğu için tarihi açıdan büyük öneme sahip. Bu antik kentte birçok tarihi kalıntı ve yapılar günümüze kadar korunarak gelmiş. Şehrin en önemli kalıntıları arasında Büyük Tapınak, Güneş Kapısı, Kraliyet Sarayı ve Çivi Yazılı Arşiv yer alıyor.

Türkiye’nin tarihi eserleri arasında en başta gelen Hattuşaş, tarihi ve arkeolojik önemi nedeniyle oldukça popüler turistik bir yer. Türkiye’nin tarihi mirasını koruma ve tanıtma konusundaki çalışmaları nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kent, Çorum’da kesinlikle görülmesi gereken bir yer.

Anıtkabir – Ankara

anıtkabir

Türkiye’nin tarihi güzellikleri arasında yer alan Anıtkabir, Türkiye’nin modern tarihinde önemli bir yere sahip. Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına yapılmış olan Anıtkabir, Türkiye’nin en büyük anıt mezarı ve Türk tarihindeki önemli olayların birçoğu burada anılıyor. Anıtkabir’in yapımı 1953 yılında tamamlanmış.

Anıtkabir, Türk mimarisi ve heykeltıraşlığının önemli örneklerinden biri. Anıtkabir’de yer alan Mozole, Anıtkabir Müzesi ve Kuleler, Türkiye’nin modern tarihini anlatıyor. Anıtkabir, Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirası arasında en önemli yerlerden biri. Milli bayramlarımızdan birinde ya da 10 Kasım’da ziyaret ederseniz oradaki atmosferi iliklerinize kadar hissedersiniz.

Göbeklitepe – Şanlıurfa

Türkiyenin tarihi güzellikleri Göbeklitepe

Son yıllarda gerçekleşen en önemli arkeolojik keşiflerden biri olan Göbeklitepe, tarihin başlangıcı olarak anılıyor ve Şanlıurfa’da her gün çok fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Medeniyetin başladığı yer olarak bahsedilen Göbeklitepe, 12.000 yıllık geçmişi ile şu an ülkemizdeki en önemli tarihi yerlerden biri.

Göbeklitepe, dünya tarihinin bilinen en eski tapınak kompleksi. M.Ö. 10.000 yıllarına tarihlenen bu yapı, insanlık tarihindeki en eski kültür yapılarından biri. Bu tapınak kompleksi, insanlığın inanç sistemleri, ritüelleri ve toplumsal yapıları hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Göbeklitepe’de yer alan 20’den fazla tapınak, dikili taşlar, kabartmalar ve duvar resimleri, insanların hayatta kalma mücadelesi sırasında nasıl bir inanç sistemine sahip olduğunu ve bu inançların hayatlarını nasıl etkilediğini gösteriyor. İnsanlığın tarihine ışık tutan bu önemli yeri mutlaka ziyaret edin. Şanlıurfa gezilecek yerler yazım size rehber olacak, okumadan yola çıkmayın.

Çifte Minareli Medrese – Erzurum

Çifte minareli medrese Türkiyenin tarihi güzellikleri
Türkiye’nin Tarihi Güzellikleri : Çifte Minareli Medrese

Erzurum Çifte Minareli Medrese, Erzurum şehrinin tarihi merkezinde yer alan Selçuklu dönemine ait bir yapı. 13. yüzyılda inşa edilen medrese, Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden ve Türk tarihi ve kültürü için önemli bir yere sahip. Medresenin adı, yapının giriş kapısındaki iki minareden geliyor. Medrese, Osmanlı döneminde de kullanılmış ve son olarak 1970’li yıllarda restore edilmiş.

İç avluda yer alan bir havuz, avlunun ortasına yerleştirilmiş bir şadırvan ve avlunun çevresindeki 24 adet küçük oda, medresenin detayları. Erzurum Çifte minareli medrese, Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasları arasında önemli bir yere sahip. Tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar ulaşan bu miras görülmesi gereken yerler listenizde olsun.

Erzurum’da gezilecek yerler için bu bağlantıma göz atmanızda fayda var. Çok detaylı bir yazı hazırladım. Eminim faydalı olacaktır.

Zinciriye & Kasımiye Medresesi – Mardin

zinciriye medresesi

Zinciriye & Kasımiye Medresesi, Mardin’de yer alan ve Artuklu dönemine ait bir medrese kompleksi. 14. yüzyılda inşa edilen medrese, dönemin önde gelen mimarları tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiş. Medresenin adı, içinde yer alan Zinciriye ve Kasımiye camilerinden geliyor. Medrese, döneminde eğitim ve öğretim faaliyetleri için kullanılmış ve günümüze kadar önemli ölçüde korunarak gelmiş.

Medresenin içinde yer alan avlu, farklı dönemlere ait sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, medresenin kütüphanesi de önemli bir miras niteliğinde ve eski dönemlere ait el yazması kitaplar burada saklanıyor. Mardin’in tarihi dokusuna önemli bir katkı sağlayan Zinciriye & Kasımiye Medresesi, Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasları arasında önemli bir yere sahip.

Alanya Kalesi – Antalya

alanya kalesi

Türkiye’nin tarihi güzellikleri listemin son güzelliği Alanya Kalesi, tarihi bir kale kompleksi. Kale, Selçuklu dönemi mimarisinin önemli örneklerinden ve 13. yüzyılda inşa edilmiş. Akdeniz’e hakim bir tepede konumlanmış. Kale kompleksi, içinde tarihi camiler, sarnıçlar, kuleler ve surlar barındırıyor.

Alanya Kalesi’nden göreceğiniz muhteşem bir deniz manzarası da hafızalara kazınacak cinsten. Kale kompleksi, zamanla hem Selçuklu hem de Osmanlı dönemlerinde çeşitli eklemeler ve yenilemeler geçirerek günümüze kadar ulaşabilmiş.

Bu yazıda, Türkiye’nin tarihi yerlerinden sadece birkaçına değindim. Bunlar; Anadolu medeniyetlerine ait antik kentler, Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşıyan yapılar ve İslam kültürünün zenginliğini yansıtan camilerdi. Türkiye’nin her köşesinde keşfedilecek daha pek çok tarihi ve doğal güzelliğimiz var. Umarım yazım ülkemizin zengin tarihini keşfetmek ve bu yerleri ziyaret etmek için sizi teşvik edebilmiştir. 😊

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.