Muğla Merkez Gezilecek Yerler | Menteşe Gezilecek Yerler
Muğla’nın hemen hemen her ilçesini anlatıp Muğla Merkezi anlatmadan olmazdı. Ben ne yapayım, Muğla’nın o kadar güzel ilçeleri var ki Muğla merkeze daha yeni sıra geldi. Yaklaşık 4 yıldır Muğla’da yaşamanın verdiği tecrübe ile bu yazıyı yazıyorum.
Muğla merkez gezilecek yerler listesi dolu dolu ve hepsi ayrı ayrı güzel. Bu arada Menteşe ilçesi, Muğla’nın merkez ilçesi olduğu için Muğla merkez gezilecek yerler listesi = Menteşe gezilecek yerler listesidir. Son olarak Muğla merkezde gezilecek yerler birbirine çok ama çok yakın. Birinden çıkıp birine giriyorsunuz. Dolayısıyla zaman açısından oldukça avantajlısınız. Sadece son anlattığım 2 yer (Karabağlar Yaylası ve Yılanlı Dağı) merkezden birazcık uzak.
Yazıma geçmeden önce Muğla merkezde ne yenir sorusunun cevabı için aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz. Gezdikten sonra acıkırsanız önerilerim işinize yarayacaktır.
https://bujuyollarda.com/mugla-merkezde-nerede-yemek-yenir/
Muğla Merkez Nerede ?
Biliyor musunuz bir çok öğrenci Muğla merkezde deniz var sanıp Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesini tercih ediyor.😀 Bu durum çok karıştırılan bir konu ve hemen açıklamak istiyorum. Muğla’yı bilmeyen insanlar Muğla Merkezde deniz olduğunu düşünüyor ama üzgünüm Muğla merkezde deniz yok. Muğla’ya (Menteşe’ye) en yakın deniz 28 km uzaklıkta Akyaka’da bulunuyor. Yani deniz var diye üniversite ya da iş açısından burayı tercih etmeyin, üzülürsünüz.
Muğla merkezin bana göre çok ama çok büyük bir artısı var. O da Muğla çevresinde bir sürü gezilecek yer var ve Muğla merkez bu yerlerin tam orta noktasında yer alıyor. Sanırım Muğla’nın il olmasında da konum olarak haritada bu yerlerin tam ortasında olması etkili olmuş. Muğla merkez Fethiye’ye, Bodrum’a, Marmaris’e, Akyaka’ya, Aydın’a, İzmir’e, Denizli’ye oldukça yakın konumda ve ortalama 1-2 saat uzaklıkta bulunan bu yerlere kolayca ulaşım imkanı var.
Muğla merkez ve Menteşe ilçesinin haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Muğla Merkeze Nasıl Gidilir ?
Muğla merkeze uzak bir şehirden gelecekseniz en pratik yol uçak ile gelmek. Muğla’nın 2 havaalanı var. Biri Milas Bodrum Havaalanı diğeri de Dalaman Havaalanı. Her iki havalimanının Muğla merkeze uzaklığı aynı. Dalaman Havaalanı’ndan Muğla Merkeze servis yok. Bodrum Milas Havaalanı’ndan ise Muttaş’ın düzenli servisleri var. Muğla Merkez – Bodrum Milas arası Muttaş servislerinin saatleri için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Muğla Menteşe – Milas Bodrum Havalimanı seferi yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor. Havaalanından Muğla merkeze dönüş saatleri uçakların iniş saatine göre değişiyor. Muğla Merkez – Bodrum Milas Havaalanı Muttaş ücreti kişi başı 50 TL.
Not: Muğla Otogarı yeni yerine taşındığı için ve otogarda merkeze uzak olduğundan Muğla merkeze kolayca ulaşmanız açısından Carrefour durağında inerseniz daha iyi olur.
Muğla Merkez & Menteşe Kaç Günde Gezilir ?
Muğla merkez gezilecek yerler birbirine çok yakın konumda olduğu için gezilecek yerleri yarım günde hızlı tempo ile tamamlayabilirsiniz. Sadece Karabağlar Yaylası ve Yılanlı Dağı merkeze biraz uzak olduğu için bu yarım güne +1, 2 saat daha ekleyebilirsiniz. Sindire sindire gezmek için 1 gün yeterli.
Muğla Merkezde Gezilecek Yerler & Menteşe Gezilecek Yerler
Muğla merkez gezilecek yerler dediğim gibi birbirine çok yakın. Yürüyerek rahatlıkla her yeri (Karabağlar Yaylası ve Yılanlı Dağı hariç) gezebilirsiniz. Araç ile gelecekseniz aracınızı Kurşunlu Cami’nin arkasındaki kapalı otoparka park edip gezilecek yerleri alt üst edebilirsiniz.
Kurşunlu Cami
Muğla merkez gezilecek yerler listemize Kurşunlu Cami ile başlıyoruz. Kurşunlu Cami, 1493 yılında Menteşe beylerinden Esseyyid Şucâeddîn Bey’in talimatı üzerine yaptırılmış. Klasik Osmanlı mimarisine sahip Kurşunlu Cami eskiden medrese olarak da kullanılmış.
Kurşunlu Cami’yi diğer camilerden ayıran en önemli farkı 1853 yılında gördüğü tamir sırasında kubbesinin kurşunla kaplı olmasıdır. 510 yıllık tarihe sahip Kurşunlu Cami birçok kez tadilata alınmış ve biz gittiğimizde de tadilat görüyordu. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Geçen Kurşunlu Caminin içinde yer alan kalem işi süslemeler Rodos’tan getirilen kök boyalarla yapılmış. Caminin içinde bulunan Kâbe ve yelkenli gemi resimleri görülmeye değer. Muğla merkezin sembolü olan bu camiyi görmeden dönmeyin.
Muğla Kurşunlu Cami’nin konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Menteşe Belediyesi Kültür Evi
Kurşunlu Cami’nin hemen yakınında bulunan Kültür Evi bizim Muğla merkezde en sevdiğimiz yerlerden biri. Burada bulunan kafeyi Menteşe Belediyesi işletiyor ve fiyatlar oldukça uygun. Gözleme, çay ve portakal suyu favorilerimiz. 1999 yılında kamulaştırılan Kültür Evi’nin tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. Önceden Şerefliler Ailesi’ ne ait olan yapı, hem Türk hem de Rum mimarisini bir arada yansıtan bir özelliğe sahip.
Muğla Kültür Evi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Yağcılar Hanı
Kurşunlu Cami’ye oldukça yakın konumda olan Yağcılar Hanı zamanında kentin önemli bir ticaret merkeziymiş. Tarihi 1493 yılına dayanan Yağcılar Hanı eskiden yağhanelerin bulunduğu bir yerken günümüzde restore edilerek hem ticaret merkezi olarak hizmet veriyor hem de avlusundaki çınar ağacının gölgesinde bir dinlenme yeri olarak kullanılıyor. Bu çınar ağacının altında çay içmeyi unutmayın.
Arasta Çarşısı
Yağcılar Hanı’nın karşısında bulunan ve ara sokaklardan oluşan Arasta Çarşısı ve onlarca dükkan Eski Muğla’nın kültürünü bire bir yansıtıyor. 6 asırlık bir tarihe sahip olan Arasta Çarşısı Muğlalıların alışveriş için uğrak noktası.Siz de burada alışveriş yapabilir ya da yemek molası verebilirsiniz. Muğla kültürünü hissetmek istiyorsanız Arasta sokaklarında muhakkak yürüyüş yapın.
Zahire Çarşısı
Muğla gezilecek görülecek yerler listesinde en otantik mekanı Zahire Çarşısı diyebilirim. Restore edilmiş dükkanlarıyla ticaret burada hala canlı durumda. Ayrıca burada bulunan kafede oturup bu güzel havanın tadını çıkarabilirsiniz. Bu kafede kesinlikle kumda yapılan Türk kahvesini içmeyi ihmal etmeyin.
Zahire Pazarı, Arasta Çarşısına çok yakın konumda olup, yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Muğla Şeyh Bedrettin Cami
Şeyh Bedrettin Cami 1565 yılında Ulemadan Şeyh Bedrettin tarafından yaptırılmış. Bu zamana kadar bir çok restorasyon geçiren Şeyh Bedrettin Cami en son 2007 yılında restore edilerek yeni bir görünüm kazanmış. ama eski halinden fazla eser kalmamış. Camiye ismini veren Şeyh Bedrettin ‘in mezarı da burada bulunuyor. Hacıkadı Evi’nin yol tarifi ve konumu için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.
Özbekler Evi
Geleneksel Muğla evlerinden biri olan Özbekler Evi, Hacı Hamzalar ve Ali Rıza Özbek evi olarak da biliniyor. Tarihi yaklaşık 225 seneye kadar değişiyor. İlk zamanlarda yapı toprak damlı iken sonradan belli tadilatlar geçirmiş ve yapıda kış evi, yaz evi, sahanlıklar, ev altları gibi mekanlar da yapılmış. Konum burada.
Muğla Saatli Kule
Saatli Kule, 1895’te Muğla’nın ilk Belediye Başkanı olan Hacı Kadızade Süleyman Efendi ve eşi Pembe Ana tarafından yaptırılmış. Süleyman Efendi ve Pembe Ana, Şam şehrinde gördükleri kulenin bir benzerini hac dönüşü ünlü Rum usta Filvarus’a (Mihail Konstantin’in oğlu) yaptırmış.
Saatli Kule’nin alt katı saatçi dükkânı olarak kullanılıyor, kulenin beşinci katına ise yuvarlak saat kadranı yerleştirilmiş. Tarihi Saatli Kule’de bulunan ‘Çan’ sayesinde halk saati göremese de yapılan vuruşlar sayesinde saatin kaç olduğunu anlayabiliyor. Genellikle saat başlarında saat sayısı kadar çalan çan, yarım saatlerde ise tek çalıyor. Yani çan var diye burayı kilise sanmayın. Üzerinde yer alan kitabede hem yapanı, hem de neden yapıldığı hakkında bilgiler bulunuyor. Kitabeyi de Muğla Rüştiyesi hocalarından ve Şahidi Mevlevihanesi neyzeni Dede İsmail Hakkı Efendi yazmıştır. Üzerinde ustasının imzasını taşıyan kulenin saati hala çalışmaktadır. Saat kulesinin kitabesinde Osmanlıca yazanlar ise şöyle:
Sahib’ül hayr Hacı Süleyman Efendi
Yine deryayı itâsını ikân eyledi zuhur,
Bahusus aktar-ı eshar vaktini ilân için,
Bu mahalle bir muvakkithane yaptı bi kusur,
Beldemizde misli nâmesbuk kebir çan saati
Avrupadan celb edince herkese verdi süru,
Kalmadı hiç ihtiyaç cep saati taşımaya,
Aksi avaz ile alem vakti etti şuur,
Hacıkadı Evi
Muğla merkez gezilecek yerler listesinde bol bol Muğla’nın kendine özgü evleri bulunuyor. Bu evlerden biri de Hacıkadı Evi. Hacıkadı Evi’nin yapım tarihi 1875-1880 yılları arası olup geçmişi 130 yıl öncesine dayanıyor. Muğla’nın ilk belediye başkanı olan Hacıkadı Süleyman Efendi ve eşi Pembe Hatun bu evi oğulları Ömer Efendi için yaptırmış. Muğla için önemli olan tarihi saatli kule de aynı aile tarafından yaptırılmış. Hacı Kadı Evi 2004 yılında Muğla Valiliği tarafından tadilata alınmış ve 2005 yılında hizmet vermeye başlamış.
Konakaltı Kültür Merkezi
Muğla’da kültürün kalbinin attığı yer burası. 1800’lü yıllarda yapılan Konakaltı Kültür Merkezi Hanı iki kattan oluşuyor. Zamanında bu hanın alt katında hayvan barınakları, ambarlar, dükkânlar yer alırken ikinci katında ise bölgeye gelen tüccarların ve işçilerin konaklayabileceği alanlar bulunuyormuş.
Konakaltı Kültür Merkezi günümüzde Muğla Belediyesi tarafından restore edilerek günümüzde Muğla Belediyesi Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne tahsis edilmiş. Burada halk oyunlarından tutun bir çok branşta halk eğitim merkezleri bulunuyor. Muğlalılar için burası velinimet.
Muğla Müzesi
Muğla’nın şirin mi şirin müzesi Muğla Müzesine geldik. Muğla Müzesi 1994 yılında hizmete açılmış ve bölgede çıkan eserler bu müzede sergileniyor. Cumhuriyet Dönemi sonrasında bir süre cezaevi olarak da kullanılan Muğla Müzesi 4 kapalı teşhir, 1 açık teşhir alanı ile 5 bölümden oluşuyor.
Muğla Müzesi’nin Bölümleri:
- Doğa Tarihi Bölümü
- Gladyatör Salonu
- Arkeoloji Salonu
- Etnografya Salonu
- Avlu (Açık Teşhir Alanı)
Doğa Tarihi Bölümünde, Muğla çevresinde 5-9 milyon yıl önce yaşamış hayvan türlerine ait kemikler ve bitki fosilleri sergileniyor. Gladyatör Salonunda gladyatörlere ait mezar stelleri sergileniyor. Arkeoloji bölümünde antik dönemde günlük hayatta kullanılan eşyalar varken, Etnografya Salonunda Cumhuriyet Döneminden günümüze gündelik yaşamda kullanılan giyim kuşam eserleri, dokuma ve marangozculukla ilgili araç ve gereçler sergileniyor.
Muğla Müzesi’nin yol tarifi ve konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
Muğla Kütüphane Binası & Muğla Belediye Binası
Muğla Müzesi’nin hemen karşısında ve yanında bulunan kütüphane ve belediye binası Muğla kültürünü gösteren güzel yapılar burada güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Saburhane Meydanı & Mahallesi
Eski Muğla’yı görmek ve yaşamak istiyorsanız Saburhane Mahallesine gelmelisiniz. Saburhane Mahallesi buram buram tarih ve yaşanmışlık kokuyor.
Saburhane Meydanı, resmi olarak mahalle olmasa da 400’e yakın tescilli evi 170’e yakın sivil mimarlık örneği yapısı, 100’e yakın sokağı, eski hanları, şadırvanları, arastası, meydanları ve camileriyle örnek bir Kentsel Sit alanı. Saburhane Meydanı adını bir zamanlar burada yer alan hapishaneden alır. Saburhane Meydanı farklı ve güzel mimarisiyle, Türk-Rum halklarının yaşadığı ve güzelleştirdiği bir yerleşim yeri. Hafta sonu yürüyüş yapmak isterseniz Saburhane’den yukarıda görünen bayraklı tepeye yürüyüş yapıp enfes bir Muğla manzarası yakalayabilirsiniz. Son olarak aklıma gelmişken burada bulunan Apostol Hanına uğramayı unutmayın.
Karabağlar Yaylası & Karabağlar Yayla Kahveleri
Muğla merkezden biraz açılıp Karabağlar Yaylasına gidiyoruz. Bir çok dizinin ve filmin çekildiği Karabağlar Yaylasında bir çok otantik restaurant bulunuyor. Karabağlar Yaylası içinde bakkalı, mescidi, lokantası, fırını, kasabı, demircisi, berberi, tandırı gibi unsurlarıyla kahve evleri bulunuyor.
Karabağlar Yayla Kahvelerinde geçmişte ortaoyunu ve kukla gösterileri, film gösterileri yapılmış, yağlı pehlivan güreşleri düzenleniyormuş. Koruma altına alınan bu kahveler şunlar: Tozlu, Ayvalı, Berberler, Keyfoturağı, Polis, Süpüroğlu, Vakıf, Hacıahmet, Cihanbeğendi, Yenikahve, Narlı, Kozlu, Kadıkahve, Kırkahve, Gökkıble, Topallar [Bağlarbaşı], Sece. Adı geçen kahvelerden Süpüroğlu ve Keyfoturağı (Belediye bünyesinde) birer dinlenme yeri ve restoran olarak hizmet vermeye devam ediyor. Keyifoturağı Muğla Belediyesinin mülkiyetinde, Süpüroğlu da şahıs mülkiyetinde. Kafayı dinlemek ve güzel bir keyif yapmak için Karabağlar Yaylasını rahatlıkla önerebilirim. Konum için buraya tıklayabilirsiniz.
Muğla Yılanlı Dağı
Muğla’nın en yüksek tepesi olan ve karaçam ormanlarıyla çevrili muhteşem bir doğaya ev sahipliği yapan Muğla Yılanlı Dağı Muğla şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta yer alıyor. Bu dağ, bizim favori destinasyonlarımızdan biri. Bünyesindeki mesire alanları bahar ve yaz aylarında piknik yapmak ve doğa yürüyüşü yapmak için oldukça ideal.
Aynı zamanda bir de restoran bulunan Muğla Yılanlı Dağı’nda doğanın tadını çıkarırken sevdiklerinizle keyifli saatler geçirebilirsin. Dağa en yakın köy, Menteşe’ye bağlı Özlüce Köyü olup, ziyaretin sırasında köyü de seyahat planına dahil edebilirsin. Bu köyde ilginizi çekerse fosil alanı bulunuyor.
Kış aylarında karlarla kaplanan Muğla Yılanlı Dağı’nın bembeyaz görünümü görülmeye değer bir manzaraya sahip. Hatta öyle ki Muğla’nın ilk karı genelde buraya düşüyor. Bu da bölgede yaşayanların bir hayli ilgisini çekmeyi başarıyor. Ayrıca Yılanlı Dağı’nda genellikle mayıs ayında düzenlenen Muğla Yörük Türkmen Şenlikleri ile adeta baharın gelişi büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Çevre köylerden büyük bir katılımın gerçekleştiği şenlikte el yapımı ürünler, yöresel lezzetler satışa sunulurken, bununa yanı sıra çeşitli halk oyunları ve gösteriler de sergileniyor. Yılanlı Dağı’nın konumu burada.
Muğla merkez gezilecek yerler listemiz bu kadar. Burada şunu belirteyim konum olarak Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Damla Deresi ve Kerimoğlu Türkü Evi Ula Gezilecek Yerler başlıklı yazımda anlattım. Eğer vaktiniz varsa bu iki yere de gitmenizi tavsiye ederim.
Muğla Merkez Gece Hayatı
Muğla öğrenci şehri olmasından dolayı özellikle Kötekli yani üniversitenin olduğu yer gece hayatı noktasında oldukça canlı. Muğla merkez gece hayatı tabi ki Bodrumla, Marmarisle karşılaştırılamaz ama yine de çok sönük değil. Mekanlar her zaman açık olmasa da güzel işler çıkaran kulüpler var. Bazı mekanlar zaman zaman güzel sanatçılar ve dj’ler de çıkartıyor. Muğla merkez gece hayatından bazı mekanları aşağıya sıralıyorum.
Muğla Merkez Gece Klüpleri
Muğla merkezde iyi ve kaliteli hizmet veren gece kulüplerini aşağıya sıralıyorum ama dediğim gibi beklenti çok yüksek olmasın. Gitmeden önce ön araştırma yapmanızda fayda var.
- Mabolla Life & Art
- The Wind
- Kukla 90s Pub
- Meyland Pub
- Terrace Bar
Muğla merkezde gezilecek yerler listesi ve Muğla merkez gece hayatı yazımdan şimdilik bu kadar. Katkı yapmak isterseniz yorum bölümüne bekliyorum. Muğla’nın ilçelerini keşfetmek için diğer yazılarıma da göz atmayı unutmayın. Musmutlu gezmeler.😊
- Muğla’da Gezilecek Yerler | En Güzel 40 Nokta
- Fethiye Gezilecek Yerler
- Bodrum Gezilecek Yerler
- Marmaris Gezilecek Yerler
- Datça Gezi Rehberi
- Dalaman Gezilecek Yerler
- Akyaka Gezi Rehberi
- Milas Gezilecek Yerler
- Köyceğiz Gezi Rehberi
- Yatağan Gezilecek Yerler
- Seydikemer Gezilecek Yerler