Kuşadası Gezilecek Yerler | Merkezde ve Yakın Çevrede 20 Yer
Geçmişinde bir çok medeniyetin izini barındıran Kuşadası hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile görülmesi ve gezilmesi gereken bir yer. Sınırlarındaki geniş otel yelpazesi ile Ege’nin en popüler tatil noktalarından bir olan Kuşadası bizim detaylı gezmek istediğimiz yerler arasındaydı. Önceden adaya bir kaç gitmiştik fakat etraflıca gezememiştik. Hazır iş nedeniyle 6 ay süre ile Aydın’a gelmişken Kuşadası’nı ayrıntılı gezelim, sonrasında da size güzel bir rehber çıkaralım istedik. Adanın hem merkezindeki gezilecek yerleri hem de adaya yakın güzel yerleri tespit ettik ve sabah erkenden kalkarak hafta sonu düştük yollara.
Aydın’ın bu güzel ilçesi bana göre tam hafta sonu gezmelik bir yer. Çünkü Kuşadası gezilecek yerler listesi hiç zorlayıcı değil. Merkezdeki yerler birbirine oldukça yakınken adanın çevresinde de görülmesi gereken güzel ve önemli yerler var. Eğer otel tatili planlamıyorsanız 2-3 gün içinde Kuşadası’nı çok rahat gezebilirsiniz. Hatta vaktiniz sınırlıysa 1 gün içinde hızlandırılmış Kuşadası gezisi bile yapabilirsiniz. Gezi planınızın nasıl olması gerektiğini gün sayınıza göre aşağıda anlatacağım.
Sevgili bujuyollarda okuyucuları, Kuşadası gezilecek yerler listemi 2 kısma ayıracağım. İlk olarak merkezde görmeniz gereken yerleri sonrasında da Kuşadası’na yakın yerleri tek tek anlatacağım. Yani Kuşadası’na gitmeden önce aklınızda güzel bir gezi şablonunun oluşacağından eminim. Her yazımda olduğu gibi detaylara geçmeden önce gezilecek yerlerin haritadaki yerlerini ve günlere göre Kuşadası gezi planını aşağıda detaylıca bulabilirsiniz.
Not: Kuşadası isminde “ada” kelimesinin geçmesi sizi yanıltmasın. Bilmeyenler olabilir; Kuşadası bir ada değil. Yani buranın kara ile bağlantısı var.😊 Buraya neden “Kuşadası” demişler ondan da bahsedeceğim. Bir de yazımda Kuşadası’na kısaltma olarak “Ada” diyeceğim bilginiz olsun. Yanlış anlaşılmalara neden olmasın diye bu durumu en başta vurgulamak istedim. Hadi başlayalım.
Kuşadası Gezilecek Yerler Haritası
Kuşadası Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde zoom yapabilir, numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)
Kuşadası Gezilecek Yerler Listesi
- Güvercinada Kalesi
- Sevda Tepesi
- Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
- Kaleiçi Camii
- El Heykeli
- Kuşadası Marina
- Kadınlar Denizi Plajı
- Kuşadası Alışveriş ve Yaşam Merkezi
- Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
- Sevgi Plajı
- Panionion Antik Kenti
- Zeus Mağarası
- Güzelçamlı Dilek Yarımadası Milli Parkı
- Pamucak Plajı
- Meryem Ana Evi
- Efes Antik Kenti
- Selçuk Şirince Köyü
- Söke
- Didim
- Milas
Kuşadası gezilecek yerler listesi tam olarak böyle. Rota çıkarmanız için haritadaki yerlerin konumlarına dikkat etmelisiniz. Peki nereye, nasıl gitmeliyim derseniz okumaya devam.
- Kuşadası merkez gezilecek yerler (1-6 arasındaki yerler)
- Kuşadası merkeze çok yakın gezilecek yerler (7-10 arasındaki yerler)
- Güzelçamlı Dilek Yarımadası Milli Parkı (11-13 arasındaki yerler)
- Kuşadası çevresindeki önemli noktalar (14-20 arasındaki yerler)
Ben listemi çok uzatmak istemedim. Fakat Kuşadası’nda vaktiniz geniş ise aşağıdaki başlıkların detaylarında görmeniz gereken bonus yerleri de size anlatacağım. Özellikle Dilek Yarımadası Milli Parkı oldukça özel bir yer. Buraya ayrı bir parantez açmak şart. Kuşadası’nın çevresi desen oralar da bambaşka. Yani vaktiniz geniş ise şanslısınız çünkü bu bölgede tarihi ve doğal güzellikler sizinle olacak. Şimdi geçelim gezi planı kısmına.
Kuşadası Gezi Planı
1 Günlük Kuşadası Gezi Planı
- Kuşadası merkez gezilecek yerler (1-6 arasındaki yerler)
- Kuşadası merkeze çok yakın gezilecek yerler (7-10 arasındaki yerler)
2 Günlük Kuşadası Gezi Planı
- Kuşadası merkez gezilecek yerler (1-6 arasındaki yerler)
- Kuşadası’na çok yakın gezilecek yerler (7-10 arasındaki yerler)
- Dilek Yarımadası Milli Parkı (11-13 arasındaki yerler)
3 Gün ve Üstü Gezi Planı
- Kuşadası merkez gezilecek yerler (1-6 arasındaki yerler)
- Kuşadası’na çok yakın gezilecek yerler (7-10 arasındaki yerler)
- Dilek Yarımadası Milli Parkı (11-13 arasındaki yerler)
- Kuşadası çevresindeki önemli yerler (14-20 arasındaki yerler)
Hızlandırılmış 1 günlük Kuşadası gezisi yapacaksanız Kuşadası merkeze (1-6 arası) ek olarak Dilek Yarımadası’nı eklemenizi tavsiye ediyorum. 7-10 numaralı yerlerde yazın denize girebileceğiniz yerler var. Kışın Kuşadası’na gidecekseniz 7-10 numaralı yerler yerine yemyeşil doğasıyla Dilek Yarımadası’na gitmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Not: Kuşadası için 3 gün ya da üstü vaktiniz varsa görmeniz gereken en önemli yakın yerler Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti ve Şirince Köyü. Bu 3 önemli yeri detaylı gezerseniz 1 tam gününüz gider. Daha fazla zamanınız varsa Söke, Didim ya da Milas sizi bekler. Ki bu ilçelerde çok fazla gezilecek yerler var. Hadi şimdi listemin detaylarına geçelim. Başlıkları dikkatli okumanızda fayda var. Çünkü şeytan detaylarda gizli.😂
Kuşadası Gezilecek Yerler
Kuşadası gezilecek yerlere merkez ile başlıyorum. Merkezde ıskalamamanız gereken önemli yerler var. Özellikle Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı bizim çok hoşumuza gitti. Merkezdeki yerler genel olarak birbirine yakın ve sahil tarafına toplanmış durumda. Bu bölgede görmeniz gereken bir diğer önemli yer Kaleiçi (Old Town) bölgesi. Kaleiçi’nin ara sokaklarında gezerken nostaljik duygulara kapılıyorsunuz. Kaleiçi’nin çarşısı da oldukça güzel. Aşağıda Kuşadası merkezde görmeniz gereken önemli yerleri bulabilirsiniz.
Kuşadası Merkezde Gezilecek Yerler
- Güvercinada Kalesi
- Sevda Tepesi
- Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
- Kaleiçi Camii
- Tarihi Belediye Hamamı
- Türk Kahvesi Evi
- Çalıkuşu Kültür Evi
- İbramaki Sanat Galerisi
- Kuşadası Belediyesi Mikro Minyatür Müzesi
- El Heykeli
- Kuşadası Marina
Hemen belirteyim; biz merkezde her yere gitmedik. Bazı yerleri zaman durumundan dolayı elemek zorunda kaldık. Vaktiniz geniş ise buraları tek tek gezebilirsiniz. Kuşadası merkezde gezilecek yerlerin çoğu Kaleiçi bölgesinde kümelenmiş durumda bilginiz olsun. Yürüyerek buraları kolayca gezebilirsiniz.
Biraz ön bilgi kısmını uzattım ama dediğim gibi iyi bir Kuşadası gezi şablonu oluşması için bu detaylar önemli. Neyse artık Kuşadası gezilecek yerler listeme Ada’nın en ikonik yeri olan Güvercinada Kalesi ile başlıyorum. Hadi gelin beraber adayı turlayalım.😊
Güvercinada Kalesi
Kuşadası gezilecek yerler denilince akla ilk Güvercinada Kalesi gelir. Burası adada görülmesi gereken en önemli tarihi yer. Güvercinada Kalesi bir ada üzerine kurulmuş. Fakat bu adaya ulaşım için bir mendirek yapılmış. Yani bu yoldan yürüyerek adaya ulaşabiliyorsunuz.
Güvercinada Kalesi’nin tarihi Bizans dönemine kadar dayanıyor. Ada, Osmanlı döneminde bazı eklemeler yapılarak son halini almış. Kale içinde Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan bir iç kale ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar bulunuyor. Bu surlar Mora İsyanı sırasında adalardan ve denizden gelebilecek saldırıları önlemek için yapılmış.
Kalenin surları oldukça heybetli. Kale içindeki yürüyüş yolunda oval çizerek yürüyorsunuz. Biz burayı oldukça sevdik. Özellikle yemyeşil ağaçlar ve birbirinden güzel çiçekler kaleye güzel bir hava katmış. Kalenin içinde sergilenen herhangi bir şey yok. Kalenin hemen girişinde yaz sezonunda açılan bir de kafe bulunuyor.
Güvercinada Kalesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Araba park konusu biraz sıkıntılı. Özel bir otopark var ama biz arabayı otoparkın ilerisindeki yokuş tarafına bırakmıştık. Güvercinada Kalesi’nin haritadaki konumu burada.
Sevda Tepesi
Biz Sevda Tepesi’ne gitmedik ama siz Kuşadası’nı tepeden bir noktadan görmek isterseniz burayı tercih edebilirsiniz. Kuşadası manzarası elbette güzel, hele gün batımında daha da güzel olabilir. Fakat ülkemizde bu tarz yerler alemcilerin favori yeri olduğundan buranın çok tekin olmadığını duyduk. Tepede bir de Atatürk Anıtı bulunuyor. Fakat çevre ne yazık ki çok kötü durumdaymış ve her yer çöpmüş. Umarım buraya güzel bir çözüm üretirler ve çevre düzenini sağlarlar. Manzara noktaları bir turistik yerin en önemli çekim alanıyken biz de alemcileri çeken yerler oluyor. Bir çok konuda olduğu gibi burada da olayı tersten anlıyoruz. Neyse yine de siz buraya gitmek isterseniz Sevda Tepesi’nin konumu burada.
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Kuşadası merkez gezilecek yerler listesinde en sevdiğimiz yer sanırım Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı oldu. Biz burayı ön kapıdan gördük ve kapalı sandık ama yan taraftaki kapının açık olduğunu sonradan fark edince mutluluktan havaya uçtuk. Kuşadası merkezde bu güzel kervansarayı muhakkak görmelisiniz.
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Osmanlı dönemine ait tarihi bir yapı. 1618 yılında Osmanlı Sadrazamı Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Kervansaray, ticaret yolları üzerinde konaklama ve ticaret amacıyla kurulmuş. Yapı kare planlı bir avluya sahip. 2022’ye kadar restaurant ve otel olarak hizmet veren kervansaray şu anda boş durumda. Sadece WC var !
Kaleiçi esnafından öğrendiğimiz kadarıyla bir zamanlar ünlü sanatçı Coşkun Sabah burada bulunan mekanda sahne alıyormuş ve bu sahne için haftalar öncesinden yerler tükeniyormuş. Otel olarak kullanılırken de oda isimleri at, eşek, öküz gibi hayvanların adıymış.😊
Kervansarayın herhangi bir giriş ücreti yok. Muhakkak içini görmeli ve o tarihi dokuyu hissetmelisiniz. Konum burada.
Kaleiçi Cami
Kervansaray’ın hemen yakınında bulunan Kaleiçi Cami, Kuşadası’nın en güzel camilerinden biri. Bu güzel tarihi cami tıpkı kervansaray da olduğu gibi 1618 yılında Osmanlı Sadrazamı Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Yapının mimarisi Osmanlı tarzında olup, geleneksel Türk mimarisinin özelliklerini yansıtıyor. Kare planlı bir avluya sahip olan cami, kesme taşlarla örülmüş sağlam duvarlara ve kubbeli bir ana yapıya sahip. Kaleiçi sokaklarında gezerken buraya da uğradık ve duamızı yapıp yolumuza devam ettik. Caminin manevi atmosferi oldukça güzel. Konum burada.
Not: Kaleiçi Cami isminden anlaşılacağı üzere Kaleiçi (Old Town) bölgesinde bulunuyor. Burası Kuşadası Çarşısı olarak da geçiyor. Eğer Kuşadası Kaleiçi’nde vaktiniz varsa aşağıdaki yerleri de görebilirsiniz. Bir de Kuşadası’nda gece hayatı için buradaki barlar sokağındaki mekanları da tercih edebilirsiniz.
Kuşadası Kaleiçi’nde Gezilecek Yerler
- Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
- Kaleiçi Cami
- Tarihi Belediye Hamamı
- İbramaki Sanat Galerisi
- Hacı İbrahim Cami
- Ege Mutfakları Evi
- Türk Kahvesi Evi
- Çalıkuşu Kültür Evi
- Necati Korkman Mikro Minyatür Müzesi
- Kuakmer Kültür Merkezi ve Kent Müzesi
El Heykeli
Kuşadası’nın sembollerinden biri, adalıların buluşma noktası olan El Heykeli’ne geldik. Kuşadası’nın tam merkezinde yer alan El Heykeli, havaya doğru bakan avuç ve içerisinde kuşların uçtuğu bir heykel. Heykel, yaklaşık 2,5 metre yüksekliğinde bir insan elini temsil ediyor. Birkaç siyah güvercin ve içlerinde bulunan bir beyaz güvercin ise özgürlüğü anlatıyor. El Heykeli etrafında banklarda oturup koşuşturan insanları ve balık tutan amcaları izlemek oldukça keyifli. Hele havada püfür püfür esiyorsa değmeyin keyfinize. Heykelin konumu burada.
Kuşadası Marina
Merkezde gezerken marinaya uğramadan dönmek olmaz. Kuşadası Marina öyle ultra lüks bir yer değil. Ama gezmesi keyifli bir marina. Biz marinada bir kaç yere uğradıktan sonra hemen yolumuza devam ettik. Marinada yemek yiyebileceğiniz mekanlar, alışveriş yapabileceğiniz mağazalar bulunuyor. Denize karşı keyifli bir vakit geçirmek isterseniz burayı gezebilirsiniz. Marina’nın konumu burada.
Marina dahil yukarıdaki tüm yerler birbirine yakın konumda. Hava serinse yürüyerek bu yerleri kolayca gezebilirsiniz. Buralar dışında merkezde görebileceğiniz yer yok diye biliyorum. Benim atladığım bir yer varsa yorumlarda lütfen bizi aydınlatın. Şimdi Kuşadası merkez tamamsa artık yakın yerlere açılabiliriz.
Kadınlar Denizi Plajı
Kuşadası’nda 100 kişiye sormuşlar “adada denize girilecek yerler neresi” diye 100 kişiden 90’ının ilk cevabı Kadınlar Plajı olmuş. Ada yerlilerinin ve dışardan gelenlerin favori noktası olan Kadınlar Plajı yazın yüksek sezonda oldukça kalabalık bir plaj. Biz kış dönemi gittiğimiz için plaj oldukça sakindi. Aylardan mart olmasına rağmen denize giren insanlar bile gördük.
Kadınlar Plajı’nın yolu trafiğe kapalı. Park yeri ciddi sıkıntı. Hatta burada kaba bir adama denk geldik ve ya sabır çekerek yolumuza devam ettik. Plajın hemen üstünde yer alan trafiğe kapalı yolda oteller, kafe ve restoranlar bulunuyor. Plajın iki ucunda duş alabileceğiniz yerler mevcut. Kadınlar Plajı’nda deniz sabah saatlerinde sakin fakat öğleden sonra dalgalı olabiliyor. Plaj kumdan oluşuyor ve çocuklu aileler için oldukça uygun. Plajın haritadaki konumu burada.
Kuşadası Alışveriş ve Yaşam Merkezi
Kuşadası’nda vaktiniz bol ise ve alışveriş merkezi tarzı bir yer arıyorsanız Kuşadası Alışveriş ve Yaşam Merkezi‘ni tavsiye ederim. Normalde biz kapalı Avm’lerde baş ağrısı ve stres ile çıkıyoruz ama bu Avm açık hava bir yapıya sahip ve sağlıklı şekilde çıkış yapıyoruz.😂 Yani gezmesi oldukça keyifli. Bir de gezilecek yerler listeme AVM tarzı yerleri yazmıyorum fakat ola ki ihtiyacınız olursa burayı tercih edebilirsiniz. AVM’de alıveriş yapabileceğiniz bir çok marka mağazaya ek olarak yemek yiyebileceğiniz restoranlar da mevcut. Konum burada.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Kuşadası’nın yakın çevresinde bulunan, zeytin ile zeytinyağı üretimi ve kültürüne adanmış bir müze. Müze, zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi, zeytinin hasat edilmesine, zeytinyağı üretim süreçlerine kadar olan tüm aşamaları anlatan geniş bir koleksiyona sahip. Burada, antik dönemlerden günümüze kadar olan zeytin tarımı ve zeytinyağı üretimiyle ilgili araç-gereçleri, ekipmanları, maketleri ve bilgi panolarını görebilirsiniz. Müze 11 salondan oluşuyor. Müze kart geçerli değil ve müzenin giriş ücreti var. Otopark ücretsiz. Ayrıca öğrenci ve öğretmen ile grup indirimleri var. Yolunuz Kuşadası Davutlar tarafından geçecekse burayı gezip görmenizi tavsiye ederim. Konum burada.
Sevgi Plajı (Davutlar Plajı)
Kuşadası’nın en güzel plajlarından biri de Sevgi Plajı. Kuşadası’nda denize girebileceğiniz 2. bir alternatif yer arıyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Sevgi Plajı, Kuşadası’na bağlı Davutlar bölgesinde yer alıyor. Olabildiğince uzun bir plaj olan Sevgi Plajı imkanları oldukça geniş bir plaj. Plajın kumlu olmasından dolayı daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği Sevgi Plajı uzun da bir yürüyüş yoluna sahip. Burada akşamları yürüyüş yapabilir varsa bisikletle tur atabilirsiniz. Plajın deniz kısmının hemen arkası geniş ağaçlı. Burada çadır ve karavan yeri için yerler var. Adada kamp için yer arıyorsanız burayı değerlendirebilirsiniz. Sevgi Plajı’nın konumu burada, Davutlar’da gezilecek yerler ise aşağıda.
Kuşadası Davutlar Gezilecek Yerler
- Sevgi Plajı
- Davutlar Plajı
- Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
- Kurşunlu Manastırı
- Termal Oteller
Panionion Antik Kenti
Kalıntılarının çok azının gün yüzüne çıkarıldığı Panionion Antik Kenti, İyonyalılar döneminde temeli atılmış bir şehir. İyonyalılar, M.Ö. 700 yıllarında 12 şehir devletinin oluşturduğu bir federasyon kurmuş. Bu federasyonun delegeleri belli zamanlarda “Panionion” adıyla bilinen bu kentte toplanıp federasyonun geleceğinin, gücünün, etkisinin artırılması yönünde önemli kararlar almış. Bunun dışında kentin tarihi hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor.
1957-58 yıllarında Frankfurt Üniversitesi’nden profesör arkeolog Gerhard Kleiner yaptığı bazı kazı çalışmalarında 11 basamaklı antik tiyatro şeklindeki bir yapıyı ortaya çıkarılmış. Kleiner, buranın Panionion’un merkezi olduğunu ve Poseidon Helikonios‘a adanmış bir sunağın bulunduğunu kanıtlamış.
Panionion Antik Kenti’nin giriş ücreti yok. Burası neredeyse hiç elden geçmemiş. Muhtemelen gittiğinizde hiç ziyaretçi olmayacak. Biz vaktimiz sınırlı olduğundan burayı pas geçtik. Eğer geniş vaktiniz varsa ve doğayla tarihle başbaşa kalmak istiyorsanız burası güzel bir seçenek olabilir. Çok kalabalık daha popüler antik kentlerin verdiği hazzın ötesinde bu tarz bakir yerler bazen daha güzel olabiliyor. Kentin konumu burada.
Zeus Mağarası
Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın hemen girişine yakın olan Zeus Mağarası, Kuşadası’nda görmeniz gereken en önemli doğal güzellikler arasında. Zeus Mağarası, adını mitolojide Gök Tanrısı Zeus’tan almış. Güzel de bir hikayesi var. Mitolojide güzellik tanrıçası Afrodit’in Zeus Mağarası’nda yüzerek güzelleştiğine inanılıyor. Başka bir söylenceye göre İsa’nın annesi Meryem Ana, Sisam Adası’ndan Efes’e yolculuğu esnasında mağaraya uğramış ve mağara suyunda yıkanmış. Bu nedenle Zeus Mağarası suyunun kadınların teninde güzelleştirici etkisi olduğuna inanılıyormuş. Ben denedim ve etkisini gördüm.😂
Zeus Mağarası 60 metre uzunluğunda 20 metre genişliğinde ve yaklaşık 10 metre derinliğinde. Mağaranın içinde masmavi berraklıkta bir su var. Su oldukça serin ve ortalama 5-6 derece. Aydın’ın yaz sıcaklarında buz etkisiyle şifa gibi. Yani Zeus Mağarası’nda yüzülebiliyor. Sadece taşlara dikkat etmeniz ve yanınızda deniz ayakkabısı getirmeniz lazım. Bir de çevreye çok dikkat edin ve kirletmeyin.
Zeus Mağarası’nın herhangi bir giriş ücreti yok. Kayalar arasında suyun bulunduğu bölüme geçebiliyorsunuz. Kayalar sivri dolayısıyla dikkatli olun. Mağara, Dilek Yarımadasına oldukça yakın. Yarımada öncesi ya da sonrası Zeus Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz. Konum burada.
Güzelçamlı Dilek Yarımadası Milli Parkı
Sanırım sadece Kuşadası değil Aydın’ın en yeşil, en doğa harikası yeri olan Güzelçamlı Dilek Yarımadası Milli Parkı’na geldik. Bu güzel parkta resmen içiniz yeşil açıyor. Çam ormanlarını, seyir teraslarındaki manzarayı görünce aman Allahım ne güzel yere geldim diyorsunuz. Milli Park’ta ormanlara ek olarak denize girebileceğiniz koy ve plajlar da bulunuyor. Bu plaj ve koyların imkanları da gayet güzel. Restoranlardan, piknik yapabileceğiniz alanlara kadar neredeyse her şey var.
Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Millî Parkı 27.675 hektarlık bir alana sahip. Bu alanın 10.985 hektarı Dilek Yarımadasına aitken, 16.690 hektarı Büyük Menderes Deltasına ait. Milli Parkı’nın hemen karşısında Yunanistan’a ait Samos Adası bulunuyor. Park içerisinde koy ve plajlara ek olarak 15 km uzunluğunda Oluklu Kanyonu bulunuyor.
Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı dediğim gibi cennet gibi bir yer. Parkta Akdeniz’den Kafkasya’ya kadar kıyılarda yayılım gösteren neredeyse tüm bitkiler hayat bulmuş. Parkta ayrıca bir çok kuş türü de yaşıyor.
Dilek Yarımadası Milli Pakında gezip görebileceğiniz bir çok yer var. Buranın değeri tarihsel süreçte de iyi bilinmiş ve bir çok medeniyet buraya iz bırakmış. Milli Park sınırlarında bir çok tarihi kalıntı da var. Dilek Yarımadası’nda gezilecek yerleri aşağıya sıralıyorum. Bu yerlerin bazıları Milli Park’ın içindeyken bazıları da dışında. Ben ayrım yaparak listemi yapacağım.
Dilek Yarımadası Milli Parkı İçinde Gezilecek Yerler
- İçmeler Koyu
- Aydınlık Koyu
- Kanyon
- Kavaklı Burun Koyu
- Karasu Koyu
Dilek Yarımadası Milli Parkı Dışında Gezilecek Yerler
- Zeus Mağarası
- Panionion Antik Kenti
- Tarihi Doğanbey Köyü
- Karina
- Kurşunlu Manastırı
Tarihi Doğanbey Köyü ve Karina Bölgesi Aydın’ın Söke ilçesi tarafında kalıyor. Buralara ulaşım için Söke tarafına gitmeniz lazım. Yani Davutlar tarafındaki Milli Parkın girişinden buraya ulaşamazsınız. Milli park içinde gezilecek yerleri sırasıyla yazdım. Son durak Karasu Koyu. Bu koydan sonra Jandarma noktası var ve sonrasına geçemiyorsunuz. Bu koy ve plajlarda bir çok imkan var. Aralarında bizim favorimiz Karasu Koyu oldu.
Dilek Yarımadası’na vaktiniz geniş ise 1 tam gün ayırmanızı tavsiye ederim. Eğer vaktiniz yok ise Kanyon hariç iç kısımdaki yerler ve Zeus Mağarası’nı görmen yeterli olur. Koy ve plajlarda denize girmeyecekseniz bu yerler yarım gününüzü alır diye düşünüyorum. Aklıma gelmişken burada yol üstünde bulunan seyir teraslarında muhakkak durun ve yarımadanın eşsiz manzarasını muhakkak izleyin.
Dilek Yarımadası’nın girişi ücretli. Araç başı ödeme yapıyorsunuz. 2024 yılında biz 105 TL ödeyerek parka giriş yaptık. Sonrası enflasyondan dolayı ne olur bilemem. Park içindeki yollar gayet güzel. Parkın giriş yerinin konumu burada.
Kuşadası’na Yakın Gezilecek Yerler
Kuşadası merkez ve çevresi tamamsa artık biraz dışarıya açılabiliriz. Eğer Kuşadası’nda 3 günden fazla vaktiniz varsa muhakkak Kuşadası’na yakın yerleri görmeniz lazım. Bu yerler bana göre görülmeyi fazlasıyla hak ediyor. Ayrıca bu yerler Kuşadası’na uzak da değil. Yukarıda paylaştığım yerlerin haritadaki konumuna bakıp bu yakın yerler için bir planlama yapabilirsiniz.
Kuşadası’na yakın yerlerde Pamucak, Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti ve Şirince Köyü görebileceğiniz tekil yerlerken Söke, Didim ve Milas oldukça kapsamlı yerler. Söke ve Didim Aydın’a bağlıyken Milas Muğla iline bağlı. Fakat Milas Söke’ye çok yakın olduğundan listeme burayı da eklemek istedim. Yani bölgede görülmesi gereken çok güzel yerler var. Dilediğiniz gibi rotayı çıkartıp bu güzelliklerle buluşabilirsiniz.
Kuşadası’na Yakın Gezilecek Yerler
- Pamucak Plajı
- Meryem Ana Evi
- Efes Antik Kenti
- Selçuk Şirince Köyü
- Söke
- Didim
- Milas
Pamucak Plajı
Kuşadası’na yakın Pamucak Plajı, İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında yer alıyor. Yaklaşık 11 km uzunluğunda olan plaj, Türkiye’nin en güzel plajları arasında yer alıyor. Pamucak Plajı, Selçuk’a 8 km, Antik Efes Kenti’ne ise 6 km mesafede. Plaj 2 adet mavi bayrağa sahip. Deniz dalgalı ve rüzgarlı olabiliyor. Kumlu bir plaja sahip olan Pamucak Plajı çocuklu aileler için güzel bir tercih. Pamucak Plajı’nın bulunduğu bölgede kamp alanı ve Aquapark da yer alıyor. Kuşadası’nda alternatif denize girilecek bir yer arıyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Konum burada.
Meryem Ana Evi
Kuşadası’na bir diğer yakın yer olan Meryem Ana Evi’ne geldik. İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında yer alan Meryem Ana Evi Bülbül Dağı üzerinde bulunuyor. İsa’nın ölümünden 4 ya da 6 yıl sonra St.John’un Meryem Ana’yı Efes’e getirdiği bilinmekte. 1891 yılında Lazarist papazlar Alman rahibe A.Katherina Emerich’in rüyası üzerine Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği evin araştırmalar sonunda bu yer olduğunu ortaya tespit etmişler. Bu olay Hristiyanlık dünyasında yepyeni bir buluş olmuş ve din alemine ışık tutmuş. Bu ev Haç planlı ve kubbeli olan bu yapı daha sonra restore edilmiş. Papa VI.Paul’un 1967’deki ziyaretinden sonra her yıl Ağustos ayının 15. gününde burada ayinler düzenleniyor.
Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti’ne çok yakın konumda yer alıyor. Efes’e giden herkes burayı görmeli. Girişte müze kart geçmiyor. Otopark ücreti ödemek zorundasınız. Ödemeyi yaptıktan sonra jandarma ekipleri sizi otoparka yönlendiriyor.
Ev, Hristiyanlar için oldukça önemli ve hac merkezi olarak kabul ediliyor. Yemyeşil bir doğanın içinde. Vaktiniz dar ise pas geçebilirsiniz ama bir kere de olsa burayı görün derim. Konum burada.
Efes Antik Kenti
Türkiye’nin en önemli tarihi ve turistik yerleri arasında sayılan Efes Antik Kenti, Kuşadası’na oldukça yakın konumda yer alıyor. İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer alan Efes, antik çağın önemli şehirlerinden biri. Bu tarihi bölge geçmişte Lidyalılar, Persleri Helenler, Roma ve Bizans İmparatorluğu gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Önceleri küçük bir yerleşim yeriyken zaman içerisinde Efes çok gelişmiş. Özellikle Roma döneminde en iyi çağını yaşamış.
Efes’te bulunan bir çok yapı Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış. Celcus Kütüphanesi, Büyük Tiyatro, Hadrian Tapınağı, Traianus Çeşmesi bu dönemde ortaya konulan eserler arasında. Doğru ve Batı arasında kurulan liman şehri olarak da bilinen Efes çağın politik ve ticari anlamda önemli merkezleri arasında.
Efes ile anlatılacak çok şey var ama burayı görmenizi tavsiye ediyorum. Efes’i ben ne kadar anlatsam da muhakkak yaşamalısınız. Kuşadası’na tatil planlıyorsanız Efes’i vaktiniz dar olsa da bir yere sıkıştırmalısınız.
Efes Antik Kenti’nin girişi ücretli. Müze kart geçerli. Otopark ücreti ekstra alınıyor. Konum burada.
Selçuk Şirince Köyü
Şirince Köyü, İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı ve Kuşadası’na yakın bir konumda yer alıyor. Köyün özgün adı aslında Kırkınca. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiş. Köy eski bir Rum Köyü. Tarihi evler restore edilmiş ve çok güzel bir görünüme kavuşmuş.
Şirince Köyü şu an çok popüler ve turistik bir yer. Yaz aylarında neredeyse adım atılacak yer yok. Kuşadası gezi rotanızda burası muhakkak olmalı. Peki ben Şirince’ye geldim ne yapmalıyım derseniz aşağıda sıraladığım şeyleri deneyimleyebilirsiniz
Şirince Köyü’nde Ne Yapılır ?
- Şirince’nin tarihi sokaklarında gezip alışveriş yapabilirsiniz.
- Şirince evlerini ziyaret edin.
- Şarap mahzenlerini ziyaret edin.
- Nesim Matematik Köyü’nü görün.
- Kumda kahve için.
- St. John The Baptist Kilisesi’ni ziyaret edin.
- Güzel bir akşam yemeği keyfi yapın.
Söke
Söke, Kuşadası’na oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Burada gezilecek çok güzel tarihi yerler var. Özellikle Dilek Yarımadası’nın Söke tarafında kalan Eski Doğanbey Köyü ve Karina’ya Söke’den gidebiliyorsunuz. Kuşadası’na yakın gezilecek yer arıyorsanız Eski Doğanbey Köyü’nü görmenizi şiddetle tavsiye ederim. Söke ile ilgili detaylı yazdığım ve aşağıya bağlantısını bıraktığım Söke gezilecek yerler ve Eski Doğanbey Köy gezi rehberi başlıklı yazılarıma muhakkak göz atın.
Didim
Kuşadası’na yakın gezebileceğiniz bir diğer güzel ilçe de Didim’dir. Kuşadası’nın plajlarından tatmin olmadıysanız bana göre rotayı Didim’e kırmalısınız. Çünkü Didim’in koyları ve plajları oldukça güzel. İlçenin en popüler plajı Altınkum Plajı tercih edebileceğiniz yer arasında. Koy ve plaj dışında Didim’de görebileceğiniz çok güzel tarihi yerler de mevcut. Bu yerlerin başında ilçenin en bilinen turistik yeri Apollo Tapınağı’na ev sahipliği yapan Didyma Antik Kenti geliyor. Bu antik kent, Helenistik dönemin en önemli kutsal merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Didim ile ilgili detaylı bir rehber yakında hazırlayacağım. Hazırladığımda burada da paylaşırım. Aşağıda Didim’de denize girebileceğin yerler mevcut.
Didim’de Denize Girebileceğiniz Yerler
- Altınkum Plajı
- Manastır Koyu
- Saplı Ada
- Sevda Koyu
- İncekum Plajı
- Akbük Sahil
- Çamlaraltı Koyu
Milas
Milas, Muğla’nın bir ilçesi ama konum olarak Kuşadası’na yakın sayılabilecek bir noktada. Söke, Didim ve Milas’ı konum olarak bir üçgene benzetebilirsiniz. Bu üçgenin hemen yakın komşusu da Kuşadası. Muğla’da yıllarca yaşayan biri olarak Milas ile ilgili çok detaylı yazılarımız var. Milas’ta inanılmaz güzellikte antik kentler yer alıyor. Bunların hepsini görmek ciddi zaman isteyebilir ama özellikle Euromos Antik Kenti’ni görmenizi tavsiye ederim. Milas ile ilgili detaylı yazılarım aşağıda. Gitmeden önce göz atmanızda fayda var.
Kuşadası gezilecek yerler genel olarak bu şekilde. Atladığım bir yer yok diye düşünüyorum. Burada 100 yer yazmaktansa size gezi planı çıkartabilecek bir liste paylaştıysam ya da aklınızda bir yön çizebildiysem ne mutlu bana. Aşağıda Kuşadası Vlog ve Kuşadası hakkında bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz. Hadi devam edelim.
Kuşadası Vlog
Kuşadası Hakkında Genel Bilgiler
Kuşadası Nerede ?
Kuşadası Nerede ? Kuşadası, konum olarak Türkiye’nin batısında Ege Denizi’nin kıyısında yer alıyor. Aydın iline bağlı olan Kuşadası, birbirinden güzel tarihi ve doğal yerlere sahip. Kuşadası’nın isminde ada kelimesi geçiyor fakat burası bir ada değil. Yani ismi sizi yanıltıp buraya feribot bileti bakmayın.😂
Adanın kuzey ve kuzeydoğusunda İzmir ili yer alıyor. Güneydoğusunda, Aydın il merkezi bulunuyor. Adanın batısında Ege Denizi ve Yunanistan’a ait Samos Adası bulunuyor. Samos ile Kuşadası birbirine çok yakın konumda. Kuş Adası’ndan Samos’a düzenli seferler mevcut. Hatta en son IDO da buraya sefer düzenlemeye başladı. Yeşil pasaportunuz ya da Schengen vizeniz varsa Kuşadası sonrası belki bir Yunan Adası yaparsınız.😊
Kuşadası barındırdığı tarihi güzellikler, birbirinden güzel plajları ve canlı gece hayatıyla keşfedilmeye değer. Kuşadası’nın haritadaki konumu burada. Aşağıda Kuşadası’na nasıl gidilir sorusunun cevaplarını bulabilirsiniz.
Kuşadası’na Nasıl Gidilir ?
Kuşadası’na Nasıl Gidilir ? Kuşadası, konum olarak hem İzmir’e hem de bağlı olduğu Aydın’a oldukça yakın konumda. Ada, Aydın merkeze 69 km ve İzmir merkeze 101 km mesafede yer alıyor. Kuşadası’nın İstanbul’a uzaklığı 540 km, Ankara’ya uzaklığı ise yaklaşık 660 km. Her Ege ilçesi gibi Kuşadası’nın da nüfus yoğunluğu yaz aylarında ciddi şekilde artıyor. Büyük şehirlerden tatil için buraya gelenler bu yoğunluğun ana nedeni. Eğer kalabalık sevmiyorsanız bahar aylarında Kuşadası’na gitmenizi öneririm. Deniz için Kuşadası’nı tercih edeceksiniz geleceğiniz aylar belli. Şimdi gelelim Kuşadası’na ulaşım yollarına.
Kuşadası’na Uçak İle Ulaşım:
Kuşadası’na uzak bir yerden gelecekseniz en pratik yol uçak ile buraya ulaşım. Kuşadası’na en yakın havalimanlarından biri 80 kilometre uzaklıkta olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Aralarındaki mesafe sadece 69 km. Bu havalimanı dışında Milas Bodrum Havalimanı da tercih edilebilir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Kuşadası’na ya da tam tersi istikamet için Havaş otobüslerini tercih edebilirsiniz. Havaş’ın iki yer arasındaki otobüs seferleri her 2 saatte bir oluyor. Bu yolculuk yaklaşık 90 dakika sürüyor.
Kuşadası’na Otobüs İle Ulaşım:
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden otobüs firmaları ile aktarmasız Kuşadası’na kolayca ulaşabilirsiniz. Kuşadası’na Türkiye’nin bir çok yerinden direkt şehirler arası otobüs servisi var. Kuşadası Otogarı’nın haritadaki konumu burada. Otogar oldukça eski ve bu tatil beldesine ne yazık ki yakışmıyor. Otogardan merkeze geçmek için dolmuşa binebilirsiniz.
Kuşadası’na Özel Araç İle Ulaşım:
Kuşadası’na İzmir, İstanbul gibi büyük illerden araba ile gidecekseniz en güzel yol otobanı kullanmak olacaktır. Otobanda hem yakıt tasarrufu sağlarsınız hem de daha hızlı ulaşım sağlarsınız. Aydın merkezden Kuşadası’na ulaşım için ise hem otoban hem de ücretsiz olan İncirliova, Germencik, Ortaklar ve Çamlık güzergahını kullanabilirsiniz. Aydın merkezden Kuşadası otoban ile 60 km iken, diğer ücretsiz yol 70 km civarında. Mesafe saat olarak neredeyse aynı. Ücret vermek istemezseniz İncirliova yolunu tercih edebilirsiniz.
Kuşadası’na Hangi Ayda Gidilir ?
Kuşadası’na Hangi Ayda Gidilir ? Şimdi yaz tatili dışında seçeneğiniz varsa ve kalabalık durumundan hoşlanmıyorsanız Kuşadası’na gitmek için en uygun zamanlar bana göre ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Özellikle Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları adayı ziyaret etmek için en ideal aylar. Bu aylarda hava hem çok sıcak olmuyor hem de kalabalık durumu yaz aylarına göre daha az oluyor.
Yaz ayları olan Haziran, Temmuz ve Ağustos, Kuşadası’nın en yoğun olduğu dönemleri. Bu dönemlerde hava sıcaklığı oldukça yüksek, plajlar kalabalık ve otel fiyatları da genellikle yüksek. Tabi bu handikaplarının yanında bu aylarda Kuşadası çok daha canlı. Gece hayatına akmak isterseniz en güzel aylar yaz ayları. Eğer yaz aylarında kalabalığa karışmamak isterseniz Kuşadası merkez dışında yakın çevresindeki daha bakir yerleri tercih edebilirsiniz.
Kuşadası Kaç Günde Gezilir ?
Kuşadası Kaç Günde Gezilir ? Kuşadası’nı gezmek çok ama çok kolay. Çünkü genel olarak gezilecek yerler birbirine yakın. Buraları yürüyerek kolayca gezebilirsiniz. Sadece Dilek Yarımadası Kuşadası’nın dışında kalıyor. Burası için de yarım gün yeterli olur diye düşünüyorum. Sabah erken kalkmak şartıyla Kuşadası’nı hızlıca 1 günde turlayabilirsiniz. Daha rahat gezmek için ise bu süreyi 2 güne çıkartabilirsiniz. Ha ben deniz tatili yapacağım derseniz o zaman 3 gün sizin için yeterli olur.
Kuşadası merkez ve çevresindeki yakın yerleri dediğim gibi hızlıca gezebilirsiniz. Bence vaktiniz dar ise 1 gün Kuşadası’na kalan günler için ise çevresine vakit ayırın. Özellikle buraya yakın Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesi ve Şirince Köyü kesinlikle görülmeye değer.
Kuşadası’nda 5 yıldızlı her şey dahil otel konsepti çok. Bu otellerde konaklama yapacaksanız yani otel tatili için Kuşadası’na gidecekseniz bu söylediğim süreler çok da bağlamaz sizi. Peki ben Kuşadası’nda nereyi muhakkak görmeliyim derseniz cevabım Kuşadası Kalesi, Zeus Mağarası ve Dilek Yarımadası olur. Kuşadası’nda denize girilecek yer arıyorsanız da Dilek Yarımadası’ndaki koy ve plajlar ayrıca Kadınlar Plajı ideal bir seçim olabilir.
Kuşadası Sıkça Sorulan Sorular
Kuşadası deniz sezonu ne zaman açılıyor?
Kuşadası’nın deniz sezonu genellikle Mayıs ayında başlıyor ve Ekim ayına kadar devam ediyor. Ancak denize girmek için en ideal zamanlar genellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları. Çünkü bu dönemlerde deniz suyu sıcaklığı yüksek ve hava genellikle güneşli.
Kuşadası kışın soğuk mu?
Kuşadası, kış aylarında genellikle ılıman bir iklime sahip ve sıcaklık genellikle 10-15°C arasında seyrediyor. Bu dönemde yağış miktarı fazla ve rüzgarlı günler görülebilirken, kar yağışı çok nadir olarak görülür.
Kuşadası Ada mı ?
Kuşadası, bir ada değil. Ege Denizi’nin kıyısında bulunan bir tatil beldesi. Aydın iline bağlı olan Kuşadası, anakaraya bağlı bir yarımada üzerinde konumlanmış. İsminde ada ibaresi var ama burası 4 tarafı denizle çevrili bir ada değil.
Kuşadası’na neden Kuşadası demişler?
Kuşadası’nın adının neden Kuşadası olduğu konusunda farklı teoriler var. En yaygın kabul gören teori, bölgedeki kuş türlerinin fazla olmasıymış. Bununla birlikte başka bir teori ise, bölgenin deniz kıyısında bulunması ve burada denizcilikle uğraşan kişilerin kuşları kullandığı bir yöntem olan “kuş kovalama”nın (kuş avlama) yapıldığı bir yer olarak bilinmesiymiş.
Kuşadası’nda denize giriliyor mu?
Kuşadası genellikle yaz aylarında denize girilebilen bir tatil noktası. Özellikle Mayıs’tan Ekim’e kadar olan dönemde deniz suyu genellikle sıcak ve yüzme için uygun. Kuşadası’nın birbirinden güzel plajları var. Altınkum Plajı, Kadınlar Denizi Plajı ve Güvercinada Plajı gibi popüler plajlarda yaz aylarında denize girebilirsiniz.
Kuşadası’nın denizi neden dalgalı ?
Kuşadası’nın denizi diğer bölgelere göre daha dalgalı. Nedeni ise rüzgarlı bir bölgede bulunması ve özellikle yaz aylarında Meltem rüzgarının etkisiyle dalgalanmanın sıkça görülmesiymiş. Bir diğer neden ise Kuşadası’nın önündeki denizin açık olması yani dalgaları engelleyebilecek bir kıyı uzantısının olmaması buranın denizinin dalgalı olmasını sağlıyor.
Kuşadası gezilecek yerler yazımın sonuna geldim. Çok fazla bunaltmadan, karıştırıp çorba yapmadan size güzel bir liste sunduğumu düşünüyorum. Umarım gezi rotanıza faydalı olur. Sormak istediğiniz bir şey olursa yorum kısmı hemen aşağıda. Keyifli, huzurlu ve sorunsuz gezmeler diliyorum. Hoşça kalın.😊