kars gezilecek yerler

Kars Gezilecek Yerler | 15 Tarihi ve Doğal Yer | Haritalı

Kars Türkiye’nin şüphesiz en güzel, en özel şehirlerinden biri. Ne yazsam ne anlatsam az kalacak biliyorum. Hani anlatılmaz yaşanır dedikleri Kars için söylenmiş olabilir. Bu şehir Kars gezilecek yerler listesinden ibaret değil yalnızca. Burada deneyimleyeceğiniz harika şeyler var. Öyle bir coğrafya düşünün ki dünyada yalnızca Alpler’de görülen kristal karı bir de Kars’ta görebiliyorsunuz. Ani Harabeleri’nde tarihin izini sürüyor, donmuş Çıldır Gölü’nün üzerinde atlı kızak yapıyor, nefis Kars mutfağını tadıyorsunuz. Tüm bunları yaşamış olmak harikaydı. Şimdi ise dilim döndüğünce, kalemim yettiğince anlatacağım size bu eşsiz şehri.

Aklınızda Doğu Anadolu’ya dair ne varsa unutun. Kars bambaşka bir yer adeta. Allasen hangi şehirde duydunuz hadi un helvası yemeye gidelim dendiğini? Nerede gördünüz akşam etkinliği olarak tiyatro, sinema yerine Kafkas oyunları izlendiğini? Kars adamı şaşırtır, kendine hayran bırakır. 😀 Bu şehrin tarihi, mimarisi, mutfağı, doğası alıştığımızın çok ötesinde deneyimler sunuyor.

Kars’a giderken ya da dönerken bu geziyle kombinleyeceğiniz bir Doğu ekspresi yolculuğuyla hayatınızın en unutulmaz seyahatlerinden birini geçireceğinize emin olabilirsiniz. Doğu Ekspresi müthiş manzaralardan geçtiğiniz, nostaljinin dibine vurduğunuz başlı başına bir deneyim yolculuğu. Ankara’da başlayıp Kars’ta biten 1 günlük bu yolculuk son yıllarda nasıl popüler oldu biliyorsunuz. Bilet bulmakla ilgili tüyolar için mutlaka Doğu Ekspresi yazımı da okuyun. 😊 Hadi şimdi düşün peşime size Kars’ı gezdireceğim.

Kars Gezilecek Yerler Haritası

Kars Gezilecek Yerler Haritası (Numaraların üstüne tıklayabilir, harita üzerinden zoom yapabilirsiniz)

Kars Gezilecek Yerler Haritası

  1. Kars Kalesi
  2. Taş Köprü
  3. Namık Kemal Evi
  4. Hasan Harakani Türbesi
  5. Evliya Camii
  6. Kars Müzesi
  7. Kümbet Cami
  8. Kars Peynir Müzesi
  9. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi
  10. Fethiye Camii
  11. Ani Ören Yeri
  12. Çıldır Gölü
  13. Sarıkamış
  14. Katerina Av Köşkü
  15. Kuyucuk Kuş Cenneti

Kars’ta gezilecek yerler, aşağıdaki listede gördüğünüz üzere bir çok tarihi yerden oluşuyor. Tarihin derinliklerini bu şehirdeki yapıların ruhunda kolayca görebilirsiniz. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Kars buram buram tarih kokuyor. Ben Kars gezilecek yerler listemi size kolaylık olsun diye 2 bölüme ayırdım. Önce Kars’ta merkezde gezilecek yerler sonra da Kars çevresinde gezilecek yerler ile ilgili detaylı bilgileri vermeye çalışacağım.

Kars Gezilecek Yerler Listesi

Kars Kalesi

kars'da gezilecek yerler
Kars’ın tarihi ve turistik yerleri : Kars Kalesi

Kars Kalesi, tüm kaleler gibi şehre hakim bir tepe üzerinde konumlanmış. Tüm şehri panoramik olarak görebileceğiniz harika bir manzarası var. Ben ilk sıraya yazdım ama siz gün sonunda giderek güneşi burada batırabilirsiniz. 😊

kars'da gezilecek yerler

Kalenin tarihinden bahsedecek olursam, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Saltuklu Beyi Melik İzzeddin’in emriyle veziri Firuz Akay tarafından M.S 1153 tarihinde inşa ettirilmiş. 1579’da Osmanlı Padişahı 3. Murat’ın emriyle Kars’a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından büyük çapta onarılmış. Kale içinde Yeniçeri koğuşu, cephanelik, mescit ve Celal Baba türbesi bulunuyor. Kale arkeolojik sit alanı olarak tescil edilip koruma altına alınmış.

Kars Kalesi’ne nasıl gidilir derseniz de Kümbet Camii’ni geçtikten sonra yukarı doğru tırmanarak 10-15 dakikada ulaşılabilirsiniz. Kaleyi ücretsiz gezebiliyorsunuz. Konum için buraya tıklayın.

Taş Köprü

Kars'ın Tarihi Yerleri
Kars Gezilecek Tarihi Yerler – Taş Köprü

Kars şehir merkezinde gezilecek yerler içinde bulunan Taş Köprü ile devam ediyoruz. Köprü, Kars Çayı’nın Dere İçi Mahallesi’ne akan kısmında Kale içi Mahallesi ile Sukapı Mahallesi’ni ayıran dar boğaz üzerinde MS 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış.

Üç kemerli bu tarihi köprü düzgün kesme bazalt taşından yapılmış. Bir kısmı yıkılan köprüyü Karahanoğlu Hacı Ebubekir 1725 yılında yeniden yaptırmış. Kars Kalesi’ne oldukça yakın konumda bulunuyor. Taş Köprü’nün konumu burada.

Namık Kemal Evi

kars namık kemal evi

Namık Kemal Kültür Evi, Kars merkezde Kaleiçi Mahallesi, Erzurum Caddesi üzerinde yer alıyor. 1853-1854 yıllarında vatan şairi Namık Kemal’in çocukluğunu geçirdiği evmiş burası. Ev restore edilmiş ve günümüzde sergi alanı ve “Aşıklar Evi” olarak hizmet veriyor. Konum için buraya tıklayın.

Hasan Harakani Türbesi

hasan harakani türbesi

Sıradaki durağımız Hasan Harakani Türbesi. Türbe, evliyanın şehit olduğu 1033 yılından 31 yıl sonra Kars’ın Alpaslan tarafından fethedilmesi sırasında yapılmış. Yüzyıllar içerisinde türbe bazı değişikliklere uğrayarak günümüze kadar ulaşmış.

Hasan Harakani’ye ait türbenin etrafında 21 adet mezar daha bulunuyor. Bu mezarlardan biri 1767 yılında Kars Beylerbeyi Kethüda Mehmet Paşaya ait. Diğer bir mezar ise 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sonrası Kars’ın 40 yıllık Rus işgali sırasında şehirdeki Ermeni ve Rus baskılarına karşı Türk ahaliyi eğiterek Kars’tan göç etmelerini önleyerek şehrin Türk nüfusunu korumak için mücadele veren Evliya camisinin o tarihteki imamı Hafız Kurban Efendiye ait. Konum burada.

Evliya Camii

evliya camii kars

Kars’ın tarihi dokusunu keşfederken mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Evliya Camii. Kars Kalesi’nin eteklerinde, Ebu’l Hasan Harakani Türbesi’nin hemen yanında yer alan bu cami, 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilmiş. Evliya Camii’nin minaresi, yapısal olarak diğer camilerden farklı bir görünüme sahip ve oldukça dikkat çekici. 1996-2000 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla, cami hem korunmuş hem de modernize edilmiş. Tarihî bir yapının ihtişamını yaşamak, aynı zamanda çevresindeki önemli dini yapılarla olan bağlantısını görmek isteyenler için Evliya Camii, Kars’ın zengin kültür mirasını yansıtan önemli bir nokta.

Kars Müzesi

kars müzesi

Kars, bir çok uygarlığın geçişine tanıklık etmiş, binlerce yıldır iskan edilmiş tarihi bir yerleşim merkezi. İpek Yolu üzerinde yer alan antik Ani Ören Yeri ve bölgedeki arkeolojik yerleşimin kültür varlıklarının korunması için ilk olarak 1959 yılında Vilayet Konağı’nda Müze Memurluğu kurulmuş. Sonrasında bölgeden toplanan eserler çoğalınca 1964 – 1978 yılları arasında Kümbet camii olarak da bilinen Havariler Kilisesi müzeye dönüştürülerek bu eserler sergilenmiş.

1978’de yeni yapılan modern müze binası 1981 yılında hizmete açılmış. Kars Müzesi’nde arkeoloji salonu, etnografya salonu ve Kazım Karabekir Paşa’ya ait vagonu görebilirsiniz. Kars Müzesi, Kars gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı. Konum burada.

Kümbet Cami (Havariler Kilisesi)

kümbet cami
Kars Gezilecek Yerler – Kümbet Cami

Kars Kalesi’nin eteğinde yer alan Havariler Kilisesi şehirdeki Ermeni kiliselerinden ve Kars’ın meşhur yerlerinden biri. Bagratlı Krallığı döneminde Kral Abbas tarafından MS 932-937 yılları arasında yaptırılmış. 1064 yılında Müslüman egemenliğine geçen kilise camiye dönüştürülerek Kümbet Camisi adını almış.

Bölge Rus hakimiyetine girince camii Rus Ortodoks Kilisesi’ne çevrilmiş, 1918 yılında tekrar Türk hakimiyetine girince yeniden camiye çevrilmiş. Konum için buraya tıklayın.

Kars Peynir Müzesi

Kars kültürünü yakından tanımak için Kars Peynir Müzesi harika bir durak! Şehir merkezine yakın bir konumda bulunan bu müze, Kars’ın ünlü peynirlerinin tarihini ve üretim sürecini detaylı bir şekilde anlatıyor. Müzeye adım attığınız anda, peynirin nasıl yapıldığını, kullanılan malzemeleri ve hatta ineklerin yediği çiçeklerin etkilerini bile öğreniyorsunuz. Her aşama, balmumu heykeller ve LCD ekranlar sayesinde çok canlı bir şekilde sergilenmiş.

Peynirin oluşumu, çeşitleri ve yemeklerde nasıl kullanıldıkları hakkında inanılmaz bilgiler ediniyorsunuz. Ayrıca, restorasyonu yapılan tarihi bir tabyada kurulmuş olan bu modern müze, yenilikçi bir tasarıma sahip. Peynir yapımına dair kullanılan ekipmanlar da müzede sergileniyor. Müzede, Kars kaşarı ve gravyer peynirlerinin üretim aşamalarını adım adım izleyebiliyorsunuz. Çıkışta ise, yöresel peynirlerin tadılabileceği ve satın alınabileceği küçük bir mağaza sizi bekliyor.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

kars gezilecek yerler listesi

Kars’ta beni en çok etkileyen yerlerden biri oldu Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi. Gördüğüm en özenli, en anlamlı ve duygu dolu müzeydi. 19’uncu yüzyılda, Rus ordularının istilasına karşı şehrin savunulmasında önemli işlevlere sahip olan tabyalar, 1828’deki Rus saldırısının püskürtülmesi, 1855’teki Kars Zaferi’nin kazanılması ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında savunma amaçlı kullanılmış. 1828 yılında, Rusların Kars’a yaptıkları saldırılarda, bir gece baskını sırasında tabyadaki askerlerin tamamı şehit edildiği için bu tabyanın adı literatüre Kanlı Tabya olarak geçmiş.

Kanlı Tabya binası günümüzde Harp Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmüş. Müzenin 8 ana salonunda 1828 yılından Cumhuriyet’in ilanına kadar bazı önemli olaylar sergileniyor. Sarıkamış’taki 90.000 şehidin anısına yapılan odada 90 tane çarık aynalarla sonsuzluğa yansıtılmış. Top sesleri ile birlikte buradan etkilenmemek imkansız. Askerlerin yazdığı şiirleri, mektupları okurken gözümden akan yaşlara engel olamadım. Konum için buraya tıklayın.

Fethiye Camii

kars gezilecek yerler

Kars tarihi yerler içinde bulunan Fethiye Camii, kiliseden camiye çevrilmiş bir yapı. Aleksandr Nevski Kilisesi 1878 yılında Rus İmparatorluğu Kars’ı alıp Kars Oblastı’nı kurunca 19. yüzyılın sonunda Ruslar tarafından inşa edilmiş.

1921 Türk-Ermeni Savaşı’ndan sonra 1970’li yıllara kadar kapalı spor salonu olarak kullanılmış. 1984’te eklenen iki minare ile camiye çevrilmiş. Bu göz alıcı dini yapıyı muhakkak ziyaret edin. Konum için buraya tıklayın.

Ani Ören Yeri

kars gezilecek yerler
Kars Gezilecek Yerler – Ani Ören Yeri

Kars merkezin altını üstüne getirdik, gezilmedik yer bırakmadık. Şimdi sıra geldi Kars çevresinde gezilecek yerlere. Elbette hepimizin aklına ilk gelen yerle başlıyorum: Ani Antik Kenti. Ani, şehir merkezinden 42 kilometre uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içinde bulunuyor.

Ani, Arpaçay ve Alacasu vadilerine hakim yüksek bir kayalığa kurulu güvenlikli konumu nedeniyle oldukça önemli. İpek Yolu’nun Anadolu’daki ilk konaklama merkezi ve aynı zamanda ünlü bir ticaret merkeziymiş. Zengin ve kozmopolit bir Ortaçağ kenti olan Ani’nin en eski tarihi M.Ö. 5000 yıllarına uzanıyor.

kars çevresinde gezilecek yerler

2016’da Dünya Mirası Listesine giren antik kentte cami, kilise, hamam, saray, kervansaray ve köprü gibi 21 adet yapı bulunuyor. Ören yerindeki en iyi korunmuş yapı Büyük Katedral yani diğer adıyla Fethiye Cami. Yapının mimarı aynı İstanbul Ayasofya Kilisesi’nin tamiratını yapan Tiridat Usta’ymış.

1064 yılında Sultan Alparslan Ani’yi fethedip burayı camiye çevirmiş ve ilk fetih namazı kılınmış. O nedenle de “Fethiye Cami” ismiyle biliniyor. Ani, Kars merkeze uzak olduğu ve oldukça büyük bir alana kurulu olduğu için buraya 1 tam gün ayırmanızı öneririm. Kars’ta yazın gezilecek yerler için de düşünebilirsiniz burayı. Güzel havada gezmek daha keyifli olabilir. 😊 Ani Harabeleri konumu burada.

Çıldır Gölü

çıldır gölü
Kars Gezilecek Yerler – Çıldır Gölü

Kars’ın doğal güzellikleri denilince akla ilk gelen yer Çıldır Gölü. Burası bir Kars klasiğidir. Kars’a gidip Çıldır’ı görmeden dönerseniz bir şeyler eksik kalacak demektir. Özellikle kış aylarında gidiyorsanız Çıldır Gölü donduğunda eşsiz bir güzelliğe bürünüyor. Donmuş göl üzerinde yürüyebilir, atlı kızaklarla gezintiye çıkabilirsiniz.

Başka bir şahane öneri de balıkçılarla birlikte eskimo usulü buzu kırarak balık avlamak olacak. Oldukça keyif veren bir deneyim. Eee tabi tüm bu aktiviteler sizi acıktırınca da göl kenarında bulunan restoranlarda gölden çıkarılan, buraya özgü sarı sazan yemelisiniz. Benim önerim Atalay’ın Yeri Çıldır. Balıklar ve ikramlar oldukça lezzetli, hizmet kalitesi iyi. Fiyatlar da oldukça uygun. Konum burada.

Sarıkamış

kars gezilecek yerler

Sarıkamış deyince aklımıza ilk gelen elbette Sarıkamış Şehitlerimiz oluyor. Sarıkamış Harekatında, 1. Dünya Savaşı sırasında, Kafkasya Cephesi’nde, 22 Aralık 1914 – 9 Ocak 1915 tarihleri arasında, dondurucu hava koşullarında 23.000 Türk askerimiz hayatını kaybetti. Şehitlerimizi yad etmeden olmaz elbette.

Sarıkamış’a geldiğinizde bölgede gezebileceğiniz yerler arasında Sarıkamış Kültür Evi, Katerina Köşkü ve Sarıkamış Kayak Merkezi bulunuyor. Kayak merkezi ülkemizin en iyi kayak pistlerine sahip olduğundan ve gelişmiş imkanlarından dolayı kış tatili için çoğu kişinin vazgeçilmez adresi.

Katerina Av Köşkü

katerina av kosku

Rus Prensesi Katerina için av köşkü olarak inşa edilen bu zarif yapı, 19. yüzyılın sonunda bölgedeki elit av partileri için bir toplanma noktasıymış. Bugün ise, tarihi dokusuyla modern olanakları bir araya getirerek konaklamak isteyen ziyaretçilere keyifli bir deneyim sunuyor. Sarıkamış’ın eşsiz ormanlarıyla çevrili bu mekanda doğayla iç içe bir tatil yapabilirsiniz. Konakladığınızda, köşkün hem geçmişine tanıklık etmiş oluyorsunuz hem de Sarıkamış’ın güzelliklerini keşfetmek için mükemmel bir başlangıç noktası elde ediyorsunuz. Sarıkamış gezilecek yerler listenizde, Katerina Av Köşkü mutlaka olmalı.

Kuyucuk Kuş Cenneti

kars gezilecek yerler

Bonus önerim Kuyucuk Kuş Cenneti. Kars’ta fotoğraf çekilecek yerler arıyorsanız burası size harika malzemeler sunabilir. Kars’ın doğal değerlerinden biri olan Kuyucuk Gölü 182 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası 2009’da ülkemizin 13. Ramsar alanı ilan edilmiş. Kars gezilecek yerleri tamamladıysanız ve halen vaktiniz varsa burayı da ziyaret edebilirsiniz. Kuyucuk Gölü konumu burada.

Kars Hakkında Hap Bilgiler

Kars’a Nasıl Gidilir?

Kars’a gitmenin en pratik yolu elbette havayolu ile buraya ulaşmak. Kars Harakani Havalimanı ile Kars şehir merkezi arası 6 km. Bir diğer ve en keyifli ulaşım seçeneği ise elbette Doğu Ekspresi ile 24 saat süren unutulmaz bir yolculuk deneyimini yaşayarak Kars’a varmak. Ankara’dan başlayan ve şahane manzaralar eşliğinde sizi Kars’a ulaştıran Doğu Ekspresi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz bu yazımı okumanızı öneririm.

Kars’a Ne Zaman Gidilir?

Kars ilkbaharda da çok keyifli ancak çoğu kişi kış aylarında gitmeyi tercih ediyor. Türkiye’nin en güzel kayak merkezlerinden birine yani Sarıkamış’a ev sahipliği yapan şehre kışın gitmenizi tavsiye ederim. Bu öneride donmuş Çıldır Gölü’nün de payı büyük elbette.

Kars Kaç Günde Gezilir?

Kars’a gezmek için gidecekseniz yani kayak yapmak planlarınızda yoksa 2-3 gün içinde Kars gezilecek yerler listesindeki her yeri rahatça gezer görürsünüz. Bir gününüzü Kars merkeze, bir gününüzü Ani harabelerine, bir diğerini de Çıldır Gölü’ne ayırırsınız. Hatta hızlı davranırsanız Ani ve Çıldır’ı aynı güne sığdırıp 2 günde de rotayı tamamlayabilirsiniz.

Kars’ta Nerede Kalınır?

Ben Kars seyahatimde orada yaşayan bir arkadaşımın evinde kaldım. O nedenle Kars’ta bir otel deneyimim olmadı. Ama tanıdığım kişilerden edindiğim bilgiler doğrultusunda bir kaç öneri sunabilirim. Özel bir konaklama deneyimi olsun derseniz tarihi bir bina olan Cheltikov Otel’i tercih edebilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan Kar’s Otel de misafirlerini oldukça tatmin eden bir hizmet kalitesine sahip. Uygun fiyatlı konaklama seçeneği arayanlar Kars Öğretmen Evinde konaklayabilirler.

Kars’ta Ne Yenir?

Kars’ın meşhur yerleri ve yemekleri bu şehri sevmemiz için bize gerekeni fazlasıyla veriyor. Gezmekten yorulup biraz da Kars soğuğunda üşüyüp şöyle hem ellerimiz ısınsın hem içimiz diyeceksiniz. Damaklarda iz bırakacak Kars yemeklerini tatmadan dönmeyin.

Kars’ta Ne Yenir

  • Kaz eti
  • Gravyer peyniri
  • Kars kaşarı
  • Piti
  • Hıngel
  • Evelik çorbası
  • Umaç Helvası
  • Kars Balı

Kars’ta Araç Kiralamak Gerekir mi?

Kars merkezde görmeniz gereken yerlerin çoğu birbirine yakın konumda. Yürüyerek gezmeye uygun. Ayrıca şehir içi ulaşım araçlarını da kullanabilirsiniz. Ancak Ani Harabeleri, Çıldır Gölü gibi yerler epey uzak mesafe. Buralara giden bir toplu taşıma aracı da bulunmadığından araç kiralama ya da taksi ile anlaşma seçeneğine yönelmeniz gerekecek.

Son yıllarda Kars çok sayıda seyahat severi ağırladığı için burada taksi ile anlaşıp günü birlik Ani ve Çıldır’a gitmek epey popüler bir seçenek. Taksinin günlük net bir ücreti oluyor. 5 kişi binip o ücreti bölüşebilirsiniz. Doğu ekspresi ile Kars’a giderken trende seyahat edenlerle tanışıp onlarla bu konuyu konuşabilirsiniz. Çoğu kişi aynı kafada olduğu için birileriyle anlaşmanız zor olmayacak. Ben de aynen böyle yaptım çünkü. 😊

Kars’ta Gezilecek Yerler Sıkça Sorulanlar

Kars 1 günde gezilir mi?

Kars merkezde gezilecek yerler birbirine yakın. 1 günde şehir merkezini gezebilirsiniz. Eğer Kars çevresindeki yerlere de gidecekseniz ekstra bir kaç gün daha ayırın.

Kars hangi mevsimde gezilir?

Kars her mevsim çok güzel. Ama özellikle donmuş Çıldır Gölü’nde yürümek, atlı kızak yapmak oldukça popüler olduğu için kışın gitmek daha çok tercih ediliyor.

Kars merkezde neler var?

Kars merkezde gezilecek yerler arasında Kars Kalesi, Taş Köprü, Namık Kemal Evi, Hasan Harakani Türbesi, Kars Müzesi, Kümbet Cami, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Fethiye Camii bulunuyor.

Kars’ta kilise var mı?

Evet, Kars’ta çeşitli tarihi kiliseler var. Kars, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir şehir ve tarihi açıdan zengin bir kültürel mirasa sahip. Şehirde bulunan en ünlü kiliselerden biri, Ani Harabeleri’nin içinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Aziz Krikor Kilisesi. Ayrıca Kars merkezinde Katerina Valisi Kilisesi gibi farklı kiliseler de bulunmaktadır. Bu kiliseler, şehrin tarihi ve kültürel yapısının önemli bir parçası olarak ziyaret edilebilir.

Kars Müzesi’nde neler var?

Kars Müzesi, Kars şehir merkezinde bulunan ve zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapan bir müze. Müzede çeşitli dönemlere ait eserler ve tarihi objeler sergileniyor. Kars Müzesi’nde bölgedeki antik dönemlere ait eserler, seramikler, heykeller ve diğer arkeolojik kalıntılar, yöresel kıyafetler, geleneksel el sanatları, halılar, kilimler, takılar, Osmanlı İmparatorluğu’nun dönemine ait eşyalar, belgeler, silahlar, şehrin ve bölgenin geçmişine ışık tutan belgeler, eski fotoğraflar ve haritalar sergileniyor.

Kars gezilecek yerler blog yazımın sonuna geldik. Doğu Ekspresi ya da Kars ile ilgili aklınıza takılan bir detay varsa yorum yazabilirsiniz. En kısa sürede cevaplarım. Yeni rotalarda görüşmek üzere. 🙋‍♀️

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.