Tulum Gezilecek Yerler : En Güzel 20 Yer Önerim
Meksika Tulum’a gitmek için hazırlıklara başladıysanız ve Tulum gezilecek yerler listesini araştırıyorsanız doğru adrestesiniz. Biz 3 gün boyunca Tulum’un neredeyse her yerini alt üst ettik ve sizin için güzel bir liste çıkardık. 3 günlük Tulum gezimizin sonucu olarak şimdiden söyleyeyim buraya bayıldıkkkkk.😍
Tulum son yılların popüler tatil noktası olma yolunda hızlıca ilerliyor. Sosyal medya bu durumda oldukça etkili bir rol oynuyor. Çünkü Tulum’un bir çok fotografik noktası buranın ününe ün katıyor.
Tulum, kendine özgü bohem havası ve kıyı şeridindeki birbirinden özel mekanlarıyla egzotik bir yer. Ağaçların ve gizemli bitki örtüsünün arkasında o kadar farklı konsepte mekanlar var ki dünyaca tanınan ünlüler bu havayı tatmak için buraya geliyor. Bilenler bilir bizden de Şeyma Subaşı burayı oldukça seviyor.😃
Tulum bir yandan cool bir havaya sahipken diğer yandan merkezdeki sokaklarıyla gelişimini tamamlayamamış bir yer. Yollar ve devam eden inşaatlar beklentinizi biraz düşürebilir. Yine de merkezdeki sokaklar Meksika kültürünü çok daha güzel yansıtıyor. Hele bir de merkezdeki ara sokaklara dalınca burası tam Meksika diyorsunuz. Tulum merkezde (Belediye Binasının olduğu cadde) bulunan sokak lezzetlerini tatmadan Tulum’dan ayrılmayın. Mekan önerilerim zaten aşağıda olacak.
Önemli Not: Tulum’a yani Meksika’ya gitmeden önce kesinlikle okumanız gereken Meksika Gezi Rehberi : Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı yazımı (Meksika Gezi Rehberi) muhakkak okuyun. Ayrıca Tulum’da nerede kalınır sorusunun cevapları da bu yazımda (Tulum’da Nerede Kalınır ?). Bir çok sorunun cevabını eminim bu yazılarımda bulacaksanız.
Tulum Gezilecek Yerler Videosu
Tulum Gezilecek Yerler Haritası
Tulum’da gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda sayılır. Sadece Coba Arkeoloji Bölgesi ve çevresindeki Casa Maya Köyü ile Cenote Tankach-Ha diğer yerlere uzak kalıyor. Bu yerler için mümkünse araç kiralamanız zaman açısından size ciddi tasarruf sağlayacaktır. Biz de Tulum gezilecek yerleri araç ile gezdik ve park olayı hariç Tulum’da hiç bir sorun yaşamadık.
Tulum gezilecek yerleri birbirine yakın konumda olacak şekilde sıraladım. Biz bu yerleri karışık şekilde gezdik. Malum seyahatte bazı şeyler anlık gelişebiliyor. Siz yine yakınlık durumuna göre kendi gezi planınızı çıkartabilirsiniz.
Listemdeki Xpu Ha ve Akumal Plajları Tulum’a uzak kalsa da bembeyaz kum ve güzel bir deniz arıyorsanız bu ikiliyi tercih edebilirsiniz. Eğer Tulum’da vaktiniz çok kısıtlıysa Playa Paraiso’yu da da yüzebilirsiniz. Bir de Tulum’da yeterince vaktiniz varsa ya da 2. kez Tulum’a gidecekseniz Bacalar denilen cennete gidebilirsiniz. Biz kısıtlı zamandan dolayı buraya gidemedik. Bacalar’ın güzel bir yer olduğunu çok kişiden duyduk.
Her yazımda olduğu gibi bu yazımda da size kolaylık olsun ve kendi gezi planınızı çıkarabilin diye gezilecek yerlerin haritasını ekliyorum. Aşağıda da Tulum Gezilecek Yerler listesini harita üzerinde bulabilirsiniz.
Tulum Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde zoom yapabilirsiniz, numaralar üstüne tıklayabilirsiniz)
Tulum Gezilecek Yerler Listesi
- Xpu Há (Plaj)
- Playa Akumal
- Dos Ojos Cenote
- Casa Tortuga Cenote
- Tulum Cervecería *
- Tulum Antik Kenti
- Playa Paraiso
- Sfer Ik
- Selina Tulum *
- Ahau Tulum *
- Hun Tulum *
- Matcha Mama *
- Follow That Dreams *
- Laguna de Kaan Luum
- Tulum Merkez
- Cenote Calavera
- Gran Cenote
- Casa Maya Köyü
- Cobá
- Cenote Tankach-Ha
Tulum Gezilecek Yerler
Tulum gezilecek yerler listemizde yok yok. Doğal güzellikler, bembeyaz kumlu enfes plajlar, Cenoteler, tarihi yerler… Bir tatilden ne bekliyorsanız Tulum bunları size fazlasıyla veriyor. Hele bir de bizim gibi Türkiye’de kış yaşanıyorken Tulum’a gittiyseniz deniz, kum, güneş üçlüsüyle değmeyin keyfinize.
Söylediğim gibi Tulum sosyal medyada çok popüler bir yer. Bunun nedeni burada birbirinden güzel fotoğraf çekilebileceğiniz yerlerin olması. Yani tam bir Instagramer cenneti.😊 Bu yerleri gezilecek yerler listesine ekledim çünkü sizin de gittiğinizde güzel fotoğraflarınız olsun istedim.😍 Tulum’da fotoğraf çekilecek yerlerin hepsi Cervecería hariç kıyı şeridinde bulunuyor. Listemde bu başlıkların sonuna yıldız (*) işareti koydum bilginiz olsun.
Gezilecek yerler listesine geçmeden önce bir hususu daha belirteyim. Yucatan Yarımadası’nda yaklaşık 6000’den fazla cenote olduğu söyleniyor. Tulum da bu cenotelerden fazlasıyla nasibini almış. Almış ama Meksikalılar da uyanıklık yapıp bu cenoteleri ticari ranta dökmüş. Cenotelerin bir çoğunun giriş ücreti pandemiden sonra tavan yapmış durumda. Hal böyle olunca biz de aşağıdaki her cenoteye gidemedik. Gitsek Türkiye’ye ocağımız batmış şekilde dönerdik herhalde.😃 Ben Tulum’da bilinen en popüler cenoteleri yazdım, tercih size ve bütçenize bağlı. Ayrıca cenoteler ile ilgili çok daha fazla detaylı bilgi için https://bujuyollarda.com/meksikadaki-cenoteler/ bağlantısına göz atabilirsiniz. Hadi artık listemize geçelim değil mi ?
Xpu Há (Plaj)
Xpu Ha Plajı konum olarak Tulum’a uzak olsa da kıyı şeridinde bembeyaz kumlu bir plaj arıyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Bu plaj Tulum merkezdeki plajlara göre bize daha temiz geldi. Plaj oldukça uzun ve güzel. Denizde yürürken adımlarınızın bıraktığı izi izlemek gerçekten huzur veriyor. Tropik bir yer, bembeyaz kum, içinizi ısıtan bir güneş ve enfes bir deniz. İnsan daha ne isteyebilir ki.
Gelelim plajın detaylarına. Tulum’dan Playa Del Carmen’e giderken sağa doğru dönüyorsunuz ve toprak bir yoldan Xpu Ha Plajına ulaşıyorsunuz. Aracınızı uygun bir yere park ettikten sonra plaja palmiye ağaçlarının arasından yürüyerek geçiyorsunuz. Burada giriş ücreti alındığını duymuştuk fakat bizden kimse bir ücret almadı.
Xpu Ha Plajı’nda kum oldukça yumuşak, deniz sığ ve tertemiz. Diğer plajlara göre burada yosun çok daha azdı. Plajda işletmeler de var ama genelde insanlar kendi havlularını sermiş keyif yapıyorlardı. Biz de öyle yaptık ve denizin tadını çıkardık. Dilerseniz işletmelerden 300-400 pesoya şemsiye ve sandalye kiralayabilirsiniz. Herhangi bir işletme tercih etmeyecekseniz yanınıza içecek ve yiyecek almayı unutmayın. Bir de buraya gelirken şnorkeliniz yanınızda olsun. Balıklarla ve vatozlarla karşılaşma olasılığınız oldukça yüksek. Xpu Ha Plajı bizden tam puan aldı.
- Xpu Ha Plajı’nın Giriş Ücreti: Kişi başı 60 Peso (Yanlış yerden mi girdik bilmiyorum ama bizden ücret alınmadı.😃)
- Konum: Xpu Ha Plajı
Playa Akumal
Tulum – Playa Del Carmen yolu üzerinde birbirinden güzel oteller var. Bu oteller bir çok kumsalı kapatsa da denize girebileceğiniz bir diğer güzel yer Playa Akumal.
Playa Akumal denilince akla ilk olarak kaplumbağalar geliyor. Fakat kaplumbağalarla karşılaşma olasılığınız düşük çünkü koruma altına alınmışlar. Kaplumbağaları görmek için yaklaşık 300 pesoya rehber ayarlamanız gerekiyor. Burada ayrıca su altı mercan resiflerini ve diğer deniz canlılarını da görebilirsiniz. Şnorkel şart.
Plajın araç park ücreti 50 peso. Kendiniz yiyecek, içecek ve şemsiyenizi getirebilir, plajın tadını çıkarabilirsiniz. Plajda restoranlar da var ve şezlong kiralama seçeneği mevcut.
Akumal Plajı oldukça sığ bir denize sahip. Dalga mevsime göre az ya da fazla olabiliyor. Çocuklu aileler için çok uygun bir yer. Turkuaz sular, bembeyaz bir kum için Playa Akumal’ı tercih edebilirsiniz.💯
- Akumal Plajı Giriş Ücreti: 120 Peso
- Konum: Akumal Plajı
Dos Ojos Cenote
Tulum’da gidebileceğiniz bir sürü cenote bulunuyor. Bu cenotelerin hepsine gitmeye kalksanız sanırım 15 gün Tulum’da kalmanız gerekir. Dolayısıyla önceden gideceğiniz cenoteyi belirlemeniz ve ona göre rota çizmeniz gerekiyor. Bir de cenotelerin giriş ücreti son zamanlarda uçuşa geçmiş. Bütçenizi de düşünüyorsanız cenoteler konusunda seçici olmalısınız.
Cenote Dos Ojos, İki Göz Cenote anlamına geliyor. 400 metre uzunluğunda bir geçitle birbirine bağlanan 70 metre çapındaki iki düdenden dolayı böyle adlandırılmış. Dos Ojos yarı açık su altı mağarası şeklinde olan bir cenote. Özellikle dalış yapmak isteyenler bu cenoteyi tercih ediyor.
Dos Ojos’un en derin yeri yaklaşık 118 metre. Tüm mağara sistemi en az 61 km uzunluğundaymış. Su sıcaklığı yıl boyunca sabit 24-25 santigrat derece civarında. Şnorkelli yüzme için oldukça ideal bir yer. Şnorkelinizi unutmayın.
- Dos Ojos Cenote’nin Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 350 Peso. Otopark ücretsiz.
- Konum: Dos Ojos
- Ziyaret Saatleri: 09:00–17:00
Casa Tortuga Cenote
Tulum’da diğer bir tercih edebileceğiniz cenotelerden biri de Casa Tortuga. Bu cenote 2’si açık 2’si kapalı toplamda 4 cenoteden oluşuyor. Bu cenotelerin ismi Cenote Wisho, Cenote Campana, Cenote Tres Zapotes ve Cenote Jaguar.
Bu cenotede yemek yiyebileceğiniz bir restaurant bir de konaklama için otel bulunuyor. Bu cenotede seçebileceğiniz tur paketleri de var. Cenotenin normal giriş ücreti 650 Peso. Yani buna değer mi gerçekten bilmiyorum. Tulum’da gideceğiniz Gran Cenote de var ki buranın da giriş ücreti oldukça tuzlu.
Bu cenote hakkında açıkçası çok iç açıcı şeyler duymadık. Buradaki işletme, olayı ticari ranta dökmüş. Olumsuz yorumlarına baya denk geldik. Meksika’da turist olmak zor çünkü sizi yürüyen dolar olarak görüyorlar. Gözünüzün açık olması gerekiyor. Negatif yönlendirme sevmiyorum ama burayı tercih ederken iyi düşünün. Biz burayı tercih etmedik.
- Casa Tortuga Cenote’nin Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 650 Peso.
- Konum: Casa Tortuga
- Ziyaret Saatleri: 09:00–17:00
Tulum Cervecería *
Tulum’da fotoğrafik noktalardaki ilk durağımız Tulum Cerveceria. Burası aslında bir restaurant. İşletme müşteri çekmek ve reklamını yapmak için önüne odunlardan mavi desen kullanarak TULUM yazısı yapmış. Gerçekten de bu yazı güzel olmuş ve insanlar yol kenarında araçlarıyla durup burada fotoğraf çekiliyor.
Burası dediğim gibi yol kenarında bir yer. Konum aldıktan sonra buraya yaklaşınca yavaşlamalısınız. Cerveceria, Playa del Carmen’den Tulum’a giderken sağ tarafta kalıyor.
Tulum’da fotoğraf noktalarında bazı yerlerde ücret alınıyor. Fakat burada herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Sadece işletme çalışanları sizi nazikçe restauranta davet ediyor. Siz de teşekkürler diyorsunuz.
Cerveceria foto açısından güzel ama önündeki demirler olmasa daha güzel olurmuş. Konumu buraya bırakıyorum.
Tulum Antik Kenti (Tulum Ruins)
Tulum’un en önemli tarihi yeri olan Tulum Antik Kenti’ne geldik. Burayı gezerken hava o kadar sıcaktı ki birazdan buharlaşacağız herhalde diye düşündük. Aracınızı park ettikten sonra alışveriş mekanlarının arasından geçiyorsunuz. Sonrasında yaklaşık 2 km yürüyerek antik kentin kalıntılarına ulaşıyorsunuz. Yürüme mesafesi de baya olunca sıcaklık gerçekten bizi zorladı. Yanınıza su ve güneş kremi almayı unutmayın.
Tulum Antik Kenti, zamanının en önemli liman kentlerinden biriymiş. Tulum Ruins’de ilk yerleşim izleri MS 564 yılına kadar gidiyor. Tulum, daha sonra Mayaların inşa ettiği ve yaşadığı son şehirlerden biri olmuş. 13. ve 15. yüzyıllar arasında oldukça gelişen bu kent İspanyolların Meksika’yı işgal etmeye başlamasından sonra önemini yitirmiş. 16. yüzyılın sonunda ise tamamen terk edilmiş.
Tulum arkeolojik sit alanında ilgi çeken üç ana yapı bulunuyor. El Castillo, Freskler Tapınağı ve Azalan Tanrı’nın Tapınağı. Bu yapılardan en önemlisi El Castillo yapısı. Bu yapı güneş takvimine göre inşa edilmiş. Castillo’nun önünde, daha iyi korunmuş yapılardan biri olan Freskler Tapınağı bulunuyor. Tapınağın içinde üç bölümde boyanmış bir duvar resmi var. İlk seviye ölülerin Maya dünyasını temsil ediyormuş, orta seviye hayatta olanları ve son en yüksek parça yaratıcı ve yağmur tanrılarını tasvir ediyormuş.
Kentin beş girişi ve iki gözetleme kulesi var. Tulum Antik Kenti tamamen surlar ile çevrili. Surlarla çevrili olmasının nedenine dair 2 teori var. İlk teoriye göre kentin içinde istilacılardan korunan 600 kişilik bir Maya nüfusu olduğu düşünülüyor. Diğer teoriye göre, duvarların içinde yalnızca rahipler ve soyluların barındırıldığını, köylülerin ise dışarıda tutulduğu öne sürülüyor.
Kenti gezerken iguanalarla karşılaşma olasılığınız çok yüksek belirteyim. Ayrıca El Castillo’nun arkasındaki Karayipler manzarasını izleyin ve bol bol fotoğraf çekilin. Burada denizden o kadar güzel bir esinti geliyor ki içiniz biraz da olsa ferahlıyor.
- Tulum Antik Kenti’nin Giriş Ücreti: Kişi başı 80 Peso
- Ziyaret Saatleri: 09.00 – 16.15
- Konum: Tulum Ruins
Playa Paraiso
Tulum merkezde denize girilecek güzel bir yer arıyorsanız Playa Paraiso yani Cennet Plajı oldukça güzel bir seçenek olur. Burası Tulum Ruins’in eteklerinde bulunuyor ve isminin hakkını tam anlamıyla veriyor.
Buranın girişine araç ile dar bir yoldan ulaşıyorsunuz. Araç park olayı sıkıntılı. Girişin tam karşısında bir park yeri var ama biz burada fazla vakit geçirmeyeceğimizden aracımızı yol kenarına güzel bir yere park ettik. Plaja bisiklet kiralayıp giden bir çok insan vardı. Dilerseniz ulaşım için bisiklet de tercih edebilirsiniz.
Plaj efsane güzel bir plaj. Bembeyaz bir kuma ve turkuaz rengi denize sahip. Herkes havlusunu sermiş keyfine bakıyordu. Eğer burada uzun kalacaksanız yanınıza yiyecek içecek almayı unutmayın. Bir de dalış için şnorkeliniz yanınızda olsun.
Playa Paraiso Giriş Ücreti: Burası halk plajı ve giriş ücretsiz.
Konum: Playa Paraiso
Sfer Ik
Tulum gezilecek yerler listemize Sfer Ik Müzesi ile devam ediyoruz. Sfer Ik Müzesi, Nisan 2018’de açılmış ve bu tarihten itibaren bir çok sergiye ev sahipliği yapmış. Buranın girişi ve giriş kapısından çok enteresan bir yer olduğunu anlıyorsunuz. Bilet aldıktan sonra ayakkabılarınızı çıkararak müzeyi geziyorsunuz.
‘Küresel’ olarak isimlendirilen SFER IK adı, tasarlanırken hep kıvrımsal yapılar kullanılmış. Müzenin içinde dik açılar, düz duvarlar veya düz çizgiler yok. Ayrıca, ‘Ik’ kelimesi, hayalperestler, hayal gücü ve yaratıcı ile ilişkiliymiş ve şüphesiz, ‘Azulik’e bir gönderme yapılmış.
Meksika’nın en ünlü otellerinden Azulik Hotel’in çağdaş sanat müzesi olan Sfer Ik’da yalın ayak dolaşırken, kendinizi dev bir kozanın içinde gibi hissediyorsunuz. İçeride asma benzeri bejuco ağacından yapılmış kıvrımlı yürüyüş yolları ve köprüler görüyorsunuz. Çok mistik bir havası var müzenin. Özellikle en iç odada minderler üzerinde meditasyon yapmayı unutmayın.😊 Müzenin her bir köşesine minderler atılmış, buralarda dinlenip o huzurlu havayı da hissetmeye çalışın.
Sfer IK Giriş Ücreti: Giriş ücreti kişi başı 200 Peso
Ziyaret Saatleri: 10.00 – 18.00
Konum: Sfer Ik
Selina Tulum *
Tulum kıyı şeridi tam fotoğrafik noktalar cenneti. Her bir mekan hem reklam hem de müşteri çekmek için birbirinden güzel fotoğraf noktaları yapmış.
Bu noktalardan biri de Selina Otel’in odunlardan yapılmış giriş noktası. Bu giriş noktası hemen yol ağzında bulunuyor. Fotografik ve elbette turistik olduğu için kimse fotoğraf çekilmenize karışmıyor.
Tulum’un kıyı şeridindeki yerlerde fotoğraf çekilmenin en büyük sıkıntısı araç park yeri problemi. Bu noktada ya bir otoparka aracınızı park edip buraları yürüyerek fotoğraf çekileceksiniz ya da kısa kısa parklarla işinizi halledeceksiniz. Karar tamamen size ve vaktinize bağlı. Seçecek olarak bisikleti de değerlendirebilirsiniz.
Selina’da fotoğraf çekilmek ücretsiz. Konum burada.
Ahau Tulum (Ven A La Luz Heykeli) *
Tulum’un en ünlü fotografik noktası Ahau Otelin girişindeki Ven A La Luz heykeli. Tulum’a her gelen burada fotoğraf çekilmeden dönmüyor. Gerçekten çok popüler bir yer. Önünde sıra oluyor ve sırayı yarım saat bekliyorsunuz.
Güney Afrikalı sanatçı Daniel Popper, Meksika’nın Tulum kentinde düzenlenen bir sanat ve kültür festivali için bu heykeli inşa etmiş. “Ven a la Luz” heykeli bir kadın figürünü betimliyor. Yapımında ahşap ve halatlar kullanılmış. Sanatçı bu heykelde kalbini herkese açan bir kadını anlatmaya çalışmış.
Bu heykelin önünde fotoğraf çekilmek için ücret ödemek zorundasın. Kişi başı 60 Peso alınıyor. Fotoğraf için süreniz 1-2 dakika. Heykelin tam karşısı değil de sol tarafındaki açıdan fotoğraflar çok daha güzel çıkıyor. Konum burada.
Hun Tulum *
Bu fotoğraf noktası da bizim keşfimiz. Hun Tulum bir otel ve restaurant. Buranın girişini gerçekten çok sevdik. Buradaki güvenlik abi de bizle muhabbet edince ve bizim fotoğrafımızı çekince baya bir mekana ısındık.
Mekanın önü kadar içi de güzelmiş. Biz gittiğimizde mekan daha yeni yeni açılıyordu. Yani içeriye giremedik.
Tulum’u araştırdıysanız insanların fotoğraf çekildiği ormanın içinde bir el heykelini görmüşsünüzdür. Güvenlik abi bize bu heykelin mekanın içinde olduğunu söyledi. Mekan açık olmadığından burayı da değerlendirmeyelim dedik.
Biz sadece ön cephede fotoğraf çekildik ve yolumuza devam ettik. Bahsettiğim heykeli Hun Otel’in sayfasında bulabilirsiniz. Konum burada.
Matcha Mama *
Matcha Mama Tulum’un en meşhur mekanlarından biri. Oldukça küçük bir yer. 6-7 tane salıncaktan sandalye var. Burayı meşhur kılan sörf tahtası üzerine renkli boyalarla yazılmış olan “ı love Tulum so matcha” yazısı.
Matcha Mama’nın içecekleri ve kahvaltısı oldukça meşhur. Genelde kaselerde sunulan smoothiler tercih ediliyor. Fiyatlar oldukça yüksek onu da belirteyim.
Biz önünde fotoğraf çekildik ve yolumuza devam ettik. Fotoğraf için bence çok daha güzel yerler var. İşletmeci herhangi bir şey içmeseniz de salıncağa oturup fotoğraf çekilmenize sesini çıkarmıyor. Konum burada.
Follow That Dreams *
Tulum’un tabelası da meşhur.😃 Instagram tabelayı da popüler yapmış valla. Follow that dreams tabelasının önünde kuyruk olmasa da önünden geçen herkes burada fotoğraf çekiliyor.
Follow that dreams ile ilgili söylenecek çok fazla bir şey yok. Tabela Lolita Lolita isimli bir butiğin önünde. En iyi fotoğrafları arkada yol ve palmiyeler olacak şekilde yakalıyorsunuz.
Burada ücret ödemiyorsunuz, korkmayın.😃 Aracınızı yakın bir yere park edip fotoğraf çekilebilirsiniz. Bisikletle fotoğraflar çok daha güzel oluyor onu da belirteyim. Konum burada.
Follow that dreams ile Tulum kıyı şeridindeki fotoğrafik noktaların sonuna geldik. Bir de bu şeritte gelmeden önceki araştırmalarımızda Conestesia isimli yerin önünde gördüğümüz tavşan heykeli vardı. Fotoğrafa yeter dedik ve onu da artık pas geçtik. Aklınızda bulunsun diye buraya yazayım dedim.
Laguna de Kaan Luum
Tulum’un en ilginç cenotelerinden biri Laguna Kaan Tulum’dur. Burası açık hava bir cenote. Tulum merkezin içinden geçip buraya ulaşabiliyorsunuz.
Cenotede tuvalet, can yeleği ve herhangi bir işletme yok. İmkanlar oldukça kısıtlı. Suyun asıl rengi sarı-yeşil, güneş çıkınca deniz daha da güzelleşiyor. Su oldukça sığ ve sıcaklığı düşük.
Cenotenin ortasındaki yuvarlak kısım çok derin, açık yeşil ve mavi renklerden oluşuyor. Fotoğraf için gidecekseniz şansa ihtiyacınız var çünkü su rengi beklentinizi karşılamayabilir.
Burada denizin üzerinde hamaklar ve salıncaklar var, fotoğraf çekmek için oldukça güzel. Cenotenin tüm manzarasını görmek için merdivenlerden yukarı çıkabileceğiniz bir gözlemevi de var.
- Laguna de Kaan Luum Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 300 Peso
- Ziyaret Saatleri: 09.00 – 16.00
- Konum: Laguna de Kaan Luum
Tulum Merkez
Tulum’un kıyı şeridinden çıkıp merkezine geliyoruz. Merkez yukarıda da bahsettiğim gibi çok fazla gelişmiş değil. Her yerde inşaat var ve yollar oldukça kötü.
Tulum, Meksika’nın Quintana Roo eyaletini oluşturan on bir belediyeden biri. 13 Mart 2008 tarihinde kurulmuş. Merkezde bulunan Tulum Belediye Binası’nın önünde orta halli bir meydan var. Burada kuş seslerinden rahatsız olmazsanız dinlenme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Merkezde her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz yerler bulunuyor. Döviz bozdurma, banka, alışveriş yapabileceğiniz ve Meksika lezzetlerini tadabileceğiniz bir çok mekan bu cadde üzerinde. Merkezdeki yeme içme önerilerimi aşağıda görebilirsiniz.
Belediye binasının konumu burada. Araç parkı için ara sokakları kullanabilirsiniz. Aracı nereye park ettiğinizi unutmayın ama.😃
Cenote Calavera
Cenote Calevara oldukça küçük bir cenote. Diğer cenotelere göre de kalabalık değil. Sabah erken saatlerde giderseniz daha az insanla karşılaşabilirsiniz.
Bu cenotede bir merdivenle doğrudan suya iniyorsunuz. Fotoğraf çekilebileceğiniz bir de salıncak bulunuyor. Kadrajı kalabalıktan dolayı temiz yakalamak zor olabilir. Ayrıca buradaki kaya deliklerinden birinden karanlığa da atlayabilirsiniz.
Cenotede bir işletme bulunuyor. İşletmeden atıştırmalık ve içecek satın alabilirsiniz. Tulum’a oldukça yakın olduğundan bisikletle de buraya ulaşabilirsiniz. Cenote alan olarak küçük olduğundan fazla insan kaldırmıyor.
- Cenote Calavera Giriş Ücreti: Giriş ücreti kişi başı 250 peso. Can yeleğine ihtiyacınız varsa 50 pesoya kiralayabilirsiniz. Otopark ücrete dahil.
- Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
- Konum: Cenote Calavera
Gran Cenote
Tulum’un en meşhur cenotesi kesinlikle Gran Cenote’dir. Giriş ücreti son yıllarda rokete bağlasa da burayı ziyaret etmeden Tulum’dan dönmek olmazdı. Tulum’a oldukça yakın ve Coba yolu üzerinde bulunan Gran Cenote gerçekten efsane bir yer.
Her türlü imkanıyla gayet güzel bir işletme tarafından işletilen Gran Cenote doğa olarak size çok güzel manzaralar sunuyor. Aracınızı hemen girişe ücretsiz park ediyorsunuz ve giriş için sırada bekliyorsunuz.
Giriş ücretini ödedikten sonra içeri girince kıyafetlerinizi değiştirebileceğiniz kabinler bulunuyor. Cenoteye inmeden önce duş almak zorundasınız. Bu cenotenin 2 girişi bulunuyor. İlk giriş diğer girişe göre daha kalabalık. İlk girişten yüzerek diğer girişe gidebiliyorsunuz. Tabi eşyalarınıza dikkat etmeniz gerek. Dilerseniz ücret karşılığında emanet dolabı da kiralayabilirsiniz.
Yarı açık olan Gran Cenote’nin suyu tertemiz. Kaplumbağalar ile beraber yüzüyorsunuz. Şnorkelinizi kesinlikle yanınıza alın derim. Biz Türkiye’den şnorkellerimizi yanımızda götürdük valla.😃 Su altı dalışı efsane. Cenote girişlerinin orda güneşlenebileceğiniz yerler de mevcut. Dilerseniz burada dinlenebilirsiniz.
- Gran Cenote Giriş Ücreti: Kişi başı 500 Peso.
- Ziyaret Saatleri: 08.00 – 16.45
- Konum: Gran Cenote
Casa Maya Köyü
Tulum’a gelmişken Mayaların yaşamını görmeden dönmek olmaz değil mi ? Gerçekten çok gizemli bir tarihe sahip olan Mayalar hakkında çok az şey biliniyor. Tulum’un bazı köylerinde Mayaların kültürü yaşatılmaya çalışıyor. Bu köylerden biri de Casa Maya Köyü.
Casa Maya köyünde yerliler Mayaların gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalışıyor. Burayı ziyaret ettiğimizde çok farklı bilgilere ulaştık. Mayaların özel ballarını tattık, müziklerini, ayinlerini gözlemledik, ailenin çocuklarıyla güldük eğlendik ve unutulmaz anlar yaşadık.
Mayalar doğadan o kadar güzel faydalanmış ki her noktada doğanın verdiklerini en iyi şekilde değerlendirmiş. Tıptan kimyaya bir çok alanda değişik değişik bitkiler kullanmışlar. Vlog da zaten çoğunu paylaşmaya çalıştım.
Eğer Tulum’a gelirseniz ve Maya kültürünü yakından görmek isterseniz bu köylerden birini ziyaret edebilirsiniz. Bizim gittiğimiz köy Coba ile Punta Laguna arasında kalıyordu.
Konum: Yukarıdaki haritada 18 numaralı yer.
Cobá Harabeleri
Yaşadığımız bazı aksiliklerden dolayı az kalsın Coba’ya gidemeyecektik. Burası saat 16’da kapanıyor. Üstün yetişeceğiz dedi ve uçarak gittik. Böylece son dakika içeri girebildik.
Girdik ama bir yağmur başladı ki aman tanrım. Bardaktan mı kovadan mı boşaldı dersiniz 1 dakikada epey ıslandık. Coba’da giriş ücreti ödedikten sonra harabeleri görmek için baya ilerlemeniz gerekiyor. Yağmur başlayınca buradaki bisiklet taksilerden kiraladık. Gidiş – dönüş 90 Peso ödeyerek harabeleri bisiklet taksi ile gezdik. Aksi halde sırılsıklam olacaktık.
Coba, ‘rüzgarla karıştırılan sular’ anlamına geliyormuş. Bu yerleşim iki büyük lagünle çevrili. Coba, konumu nedeniyle uzun yıllar Maya tarihinin göz ardı edilen bir parçasıymış. Quintana Roo eyaletindeki Tulum ile Yucatan eyaletindeki Valladolid arasında yer alan Coba, ilk olarak 1800’lerin ortalarında keşfedilmiş. Ancak yoğun orman ve fon eksikliği nedeniyle gün yüzüne çıkartılması oldukça fazla vakit almış.
Cobá, 1973’te arkeolojik bir alan olarak halka açılmış. Arkeologlar burada 6.000 yapının var olduğunu tahmin ediyor fakat yalnızca üç yerleşim yeri halk ziyaretine açık. Coba’yı diğer yerlerden farklı kılan şey, 16’dan fazla Maya törensel yol (sacbéob) ile kentin merkezi piramidine bağlı olmasıymış. Coba yerleşiminde 16’sı halka açık olan 50’den fazla sacbe (beyaz yükseltilmiş yol) keşfedilmiş. Tüm yollar ana piramitten başlayıp dört ana yöne doğru uzanıyormuş.
Coba Harabeleri’nde üç ana piramit görülebiliyor. Bunlar Nohoch Mul yapıları (ana piramit), Conjunto Pinturas (manevi alan) ve Macanxoc piramitleri. 120 basamaktan oluşan Nohuch Mul piramidine eskiden yürüyerek çıkılabiliyormuş ama bizim gittiğimiz dönemde piramide çıkmak yasaklanmıştı.
Coba yapılarında, Teotihuacan piramitleri mimarisinin etkileri varmış, bu da Cobalıların Orta Meksika ile temas kurduğunun kanıtı. Coba zamanının en önemli ticari şehirlerinden biriymiş. İspanyolların 1550 civarında Yarımada’yı işgalinden sonra Coba yerleşiminin sona erdiğine inanılıyor.
Coba Harabeleri Giriş Ücreti: Kişi başı giriş ücreti 100 Peso, otopark ücreti 60 Peso.
Ziyaret Saatleri: 09.00 – 16.00
Konum: Coba Harabeleri (Coba Ruins)
Cenote Tankach-Ha
Coba’ya oldukça yakın konumda olan Cenote Tankach ha oldukça gizemli bir cenote. Burası tamamen kapalı bir mağara cenote. Gerçekten ürkütücü bir yapıya sahip.
Girişte kıyafetlerinizi değiştirdikten sonra ücret ödüyorsunuz ve cenoteye doğru iniyorsunuz. Cenoteye uzunca bir merdiven ile yaklaşık 30 metre boyunca iniliyor. Bu merdivenlerden cumburlop atlayanları da görebilirsiniz. En aşağıya geldiğinizde eşyalarınızı bırakabileceğiniz kayalık bi alan var. Yere bırakamazsınız çünkü zemin de su var.
Üstün ile burada dalış yaptık ve çok çok etkilendik. Bence çok popüler cenoteler yerine bu tarz cenoteler tercih etmek çok daha mantıklı. Hem burası diğer cenotelere göre çok da kalabalık değildi.
Eğer Coba’yı ziyarete gelecekseniz bu cenoteyi de değerlendirin derim. Eminim pişman olmayacaksınız.
- Cenote Tankach-Ha Giriş Ücreti: Kişi başı 100 Peso
- Ziyaret Saatleri: 08.00 – 18.00
- Konum: Cenote Tankach-Ha
Tulum gezilecek yerler listesinin sonuna geldik. Bu listeyi daha da çok uzatmak istemedim. Vaktimiz doğrultusunda hareket etmemiz şarttı. Sizin daha fazla vaktiniz varsa Tulum’da yukarıdaki yerlere ek olarak Azulik Uh May ve Mystika Museum‘u ziyaret edebilirsiniz. Hatta eğer giderseniz yorum kısmında görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim.
Tulum’da Ne Yenir & Mekan Önerilerim
Tulum’da Ne Yenir & Mekan Önerilerim ? Tulum’da 3 gün boyunca fırsat buldukça mekan deneyimlemeye çalıştık. Fırsat buldukça dedim çünkü Tulum’da kaldığımız Nerea Otel’in mutfağı efsaneydi. Kahvaltı için bir yere çıkmamıza gerek kalmadı. Otelin kahvaltısı tam anlamıyla enfesti. Aperatifler ve ana yemek bizden 100 tam puan aldı.
Otel dışında akşam yemeği için Tulum merkezde bir kaç mekana gidebildik ve bu mekanlardan oldukça memnun kaldık. Aşağıda Tulum restaurant önerisi olarak deneyimlediğimiz ve duyduğumuz mekanları yazacağım. Siz de güzel mekanlar bulursanız yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın. İlk olarak Tulum’da ne yenir diyelim sonra restaurant önerilerine geçelim.
Tulum’da Ne Yenir & Mekan Önerilerim ?
- Tako
- Tortas
- Espanados
- Empanadas
- Panuchos
- Quesadillas
- Tostadas
- Chiles en Nogada
- Salbutes
- Taze Karides
- Tascalate
Huauzontle
Huauzontle, Tulum’da geleneksel Meksika yemeklerini tadabileceğiniz, bir ailenin evine konuk olmuşsunuz gibi anne yemekleri yiyebileceğiniz çok güzel bir restoran. Tulum’da restaurant olarak en çok burayı sevdik sanırım.
İşletmecisi Alex çok samimi ve yardımsever biri. Bize az az neredeyse bütün lezzetleri tattırdı. Sunumlar ve lezzetler çok başarılıydı. Makarnalı çorba, nachos, kızarmış taco, pilav tatmanız gereken enfes lezzetler arasında. Son ki tatlıysa enfesti.
Mekanda fiyatlar gayet makul seviyelerde. Tulum kıyı şeridindeki mekanlarına göre bedavadan biraz pahalı.😃 Tulum merkeze yolunuz düşerse bu güzel mekanı kesinlikle ziyaret edin. Alex’e bizden selam söylemeyi unutmayın.
Mekanın konumu burada.
Antojitos La Chiapaneca
Antojitos La Chiapaneca Meksika lezzetlerini tadabileceğiniz en ideal mekan. Dışarıdan bizim dönercilere çok benziyor. Mekan oldukça kalabalık. Turistinden yerlisine herkes bu mekanda. Fiyatlarda Tulum şartlarına göre oldukça uygun. 18 pesodan tako porsiyonları başlıyor.
Burası tako restaurantı. Etler 3 çeşit. Dana, tavuk ve domuz. Biz dana ve tavuk yedik ve lezzetinden gayet memnun kaldık. Meksika denilince akla hemen sos gelir. Burada da soslar epey lezzetliydi. Burada biz çoğu lezzeti tattık. En çok empanadası beğendik. Empanadas içinde peynir olan kızarmış taco. Bizim pişiye benziyor. Ekstra peynir olunca porsiyon fiyatı artıyor.
Mekan salaş bir mekan. Eksileri de yok değil. Garsonlar ingilizce bilmiyor hadi o çok önemli değil ama hesabı kitlemeye çalıştı biri. Fark ettik söyledik ve hemen düzeltti. Muhtemelen garsonlar fazla parayı cebe indiriyor. Sadece burada değil Meksika’da uyanık olmalısınız. Siz dolarsınız unutmayın. 😂 Yine de bu mekana gidilir bence. Konum burada.
Burrito Amor
Tulum’da diğer bir restaurant tavsiyemiz Burrito Amor. Akşam yemeği için tercih edebileceğiniz bu mekanın oldukça lezzetli yemekleri var.
Burrito bizim bildiğimiz börek demek. Tortillanın katlanış biçimi, içerisine sürülen fasulye püresi, et, tavuk, peynir gibi malzemelerle değişik çeşitleri var.
Fiyatlar Tulum’a göre oldukça uygun seviyede. Dilerseniz kahvaltı için de burayı tercih edebilirsiniz. Bu mekanda akşamları kalabalık oluyor. Masada oturmak için 10 dk falan bekleyebilirsiniz. Konum burada.
El Camello Jr.
Deniz ürünleri ile aranız iyiyse ve Tulum’da bunları tatmak istiyorsanız El Camello’yu ziyaret edebilirsiniz. Fiyatlar genelde 200 – 300 peso arasında değişiyor.
Deniz ürünleri oldukça taze. Burada da sıra olabiliyor. Yani siparişiniz biraz gecikebilir. Balık, kalamar, ıstakoz, ahtapot, karides gibi bir çok çeşit var.
Porsiyonlar oldukça fazla. Sadece nakit kabul ediliyor. Tulum’da canınız balık çekerse burayı listenize ekleyebilirsiniz. Konum burada.
Tulum’da Nerede Kalınır ?
Tulum’da nerede kalınır sorusunun çok güzel bir cevabı var. Gerçekten kaldığımız otelden o kadar memnun kaldık ki bir daha gidersek yine aynı yeri tercih edeceğiz.
Otelin detaylarını aşağıda vermeden önce Tulum’da kalabileceğiniz 3 bölgeden bahsedeyim. İlk olarak Tulum merkez bölgesi, ikinci olarak Tulum’un meşhur kıyı şeridi ve üçüncü olarak ise Tulum – Playa Del Carmen arasında kalan otellerde konaklayabilirsiniz.
Uygun fiyatlı otel arıyorsanız Tulum merkezdeki hostelleri tercih edebilirsiniz. Ben partilere akacağım derseniz Tulum Beach Town sizi bekliyor. Cancun’dan Tulum’a gelirken yol üstünde bir sürü otel göreceksiniz. Bizim otelimiz de Tulum’a 4 km uzaklıkta bu kıyı şeridinde bulunan Nerea isimli oteldi. Otelimizden çok çok memnun kaldık. Detaylar aşağıda.
❤❤❤ Nerea Hotel Tulum ❤❤❤
Otelimize biz akşam saat 22 gibi giriş yapmıştık. Jetlag olduğumuzdan çok bir şey anlayamadık ve direkt uyuduk. Sabah kalktığımızda o kadar rahatlamıştık ki 20 saat uçak yolculuğunun acısı çıkmıştı.
Otelimizin odaları çok şıktı. Özellikle yatak o kadar geniş ve rahattı ki uyku kalitemiz yatak sayesinde maksimum oldu. Odada ihtiyacımız olan her şey vardı. Mini buzdolabı full hizmetimizdeydi. Banyo tuvalet tertemiz ve oldukça güzeldi. Otel temizlik açısından bizden tam puan aldı. Odamızın bir de çatı katı vardı ki off da off. Çatıya çıktığımızda bizi bir havuz bekliyordu.😍
Gelelim otelin yemeklerine ve kahvaltısına. Otelin kahvaltısına bayıldık. O kadar güzel sunumlar vardı ki dışarıya çıkma ihtiyacı hiç duymadık. Aperatifler ve sonrasında gelen sıcak şeyler çok lezzetliydi. Tropik meyvelerden tropik bir yere geldiğinizi çok iyi anlıyorsunuz. Otelde 1 gece de akşam yemeği yedik ve yemeklere bayıldık. Şefimiz bir kokteyl hazırlamıştı ki efsaneydi. Anlatırken bile acıktım gerçekten. Otelin restaurantı Umbal da bizden tam puan aldı.
Gelelim tesisin imkanlarına. Otelin ortasında, odalar arasında kalan çok güzel bir havuz var. Biz tam keyfini çıkaramadık ama çok güzeldi. Otel sahil şeridinde olduğundan denize girme imkanı da mevcut. Sahide ücretsiz kullanabileceğiniz kanolar mevcut. Ayrıca otel misafirlerine ücretsiz bisiklet veriyor.
Misafir ilişkilerine gelince gerçekten herkes çok ama çok ilgiliydi. Bizim çok önem verdiğimiz misafir ilişkileri çok başarılıydı. Resepsiyondaki Isa bize çok yardımcı oldu. Herkes güler yüzlü herkes gayet profesyoneldi.
Sonuç olarak Nerea Hotel bize çok güzel bir konaklama deneyi sundu. Tulum’a giderseniz gözü kapalı burayı tercih edebilirsiniz. Oteldeki deneyimlerimizin detaylarını Instagram hesabımda görebilirsiniz.
Nerea Otel Tulum İletişim Bilgileri:
Adres: Quintana Roo, Fracc. Tankah III Mza 3 Lote 21 Bahia Tankah, 77760 Tulum, Q.R., Meksika
Telefon: +52 984 147 6515
Instagram: https://www.instagram.com/nerea_tulum/
Website: https://www.nereatulum.mx/
Konum: Nerea Otel
Tulum’a Gitmeden Önce Bunları Bilin !
Tulum Kaç Günde Gezilir ?
Tulum gezilecek yerler listesi oldukça geniş. Ayrıca bu listede benim yazmadığım yerler de var tabiki. Cenoteleri de hesaba katarsak bence Tulum için ideal süre 5 gündür. Eğer biraz daha keyif yapayım derseniz bu süreyi 1 haftaya çıkartabilirsiniz.
Biz Tulum’a 3 gün ayırdık ve her anıyla Tulum’u dolu dolu gezdik diyebilirim. Tabi sabah erken kalkmak şartıyla. Zaten jet lag olduğumuzdan akşam 11 gibi yatıp sabah 6’da kalkıyorduk ki bu bize ciddi zaman kazandırdı. Sadece gece hayatına çok akamadık o da önemli değil. Çünkü gezilecek yerler bizim için daha önemliydi.
Eğer Tulum’da vaktiniz kısıtlıysa fotoğraf çekilme noktalarını pas geçebilirsiniz. Coba tarafı biraz zaman alıyor onu da plan dışına itebilirsiniz. Yani her şey sizin burada geçirmeyi düşündüğünüz zamana bağlı. Biz 3 gün ayırdık çünkü sonrasında gitmemiz gereken Cancun ve Chichen Itza vardı.
Tulum Nerede ?
Tulum, Meksika’nın Quintana Roo eyaleti sınırlarında bulunan bir şehir. Karayip kıyılarında kurulu olan bu güzel şehir en başta Tulum harabeleri ile biliniyordu.
1990’lı yıllarda burası bir köy iken turizm sayesinde gelişerek bugünkü haline ulaşmış. Şehrin nüfusu 50k civarıyken turistlerle beraber bu sayı oldukça artıyor.
Tulum’u merkez ve kıyı şeridi tarafı olmak üzere iki bölge olarak düşünebilirsiniz. Bu iki yer arasında gelişmişlik açısından oldukça fark var. Şehir merkezine iki kilometre uzaklıktaki Tulum sahilinde butik otel ve restoranların sayısı 70 civarında. Sahil kısmı Tulum merkeze göre çok daha gelişmiş durumda. Tulum’un haritadaki konumu burada.
Tulum’a Nasıl Gidilir ?
Türkiye’den Tulum’a ulaşmak oldukça zahmetli. Anadolu’da oturuyorsanız Tulum için 2 kıta daha aşmanız gerekiyor. Bu kadar zahmete değer mi bizce evet değer. Maya kültürünü yaşamak, Tulum’un bohem havasını hissetmek, kış yaşarken tropikal bir tatil yapmak, bembeyaz kumlarda yürümek ve daha bir çok şey ile Tulum’da muhteşem bir deneyim yaşıyorsunuz.
Tulum’a Nasıl Gidilir sorusunun cevabına gelelim. Cancun için İstanbul’dan THY’nın direkt uçuşu var. Fakat biletler son zamlarla beraber oldukça pahalı oldu. Gidiş dönüş THY’den yedi bin aşağısında bilet bulursanız kaçırmayın. Ucuza uçak bileti bulmak için bu yazımı (https://bujuyollarda.com/ucuz-ucak-bileti-bulma-yollari/) muhakkak okuyun.
İkinci olarak ise bizim yaptığımız gibi yapabilirsiniz. Biz giderken Bodrum-İstanbul-Paris-Cancun, dönerken ise Cancun-Amsterdam-İstanbul-Bodrum şeklinde Türkiye’ye döndük. İlk olarak şunu belirteyim Tulum’a ulaşmak için ilk Cancun’a oradan da kara yoluyla Tulum’a gitmelisiniz. Biz Cancun’a iner inmez kiraladığımız araç ile Tulum’a geçtik. Evet jetlag olmuş şekilde Tulum’a gittik. Epey zor oldu ama kendimizi otelimize atabildik.
Tulum aktarmalı yolculuklarda Fransa ve Hollanda Schengen vizesi istemiyor. Transfer yolcu olduğunuz için direkt Cancun uçağına binebiliyorsunuz. Vize, ulaşım, araç kiralama ile ilgili her şeyi Meksika Gezi Rehberimde bulabilirsiniz.
Tulum’da Ne Yapılır ?
Tulum aktivite, doğa, tarih ve gece hayatı açısından muhteşem bir yer. Tulum’da yapabileceğiniz bir çok şey var. Zamanınız genişse aşağıda saydığım her şeyi yapmaya çalışın. Zamana ek olarak bütçe de lazım belirteyim.
Tulum’da Ne Yapılır ?
- Cenotelerde bol bol yüzülür ve dalış yapılır.
- Tulum sahilde bisiklet turu yapılır.
- Tüplü dalış ve şnorkeli unutmayalım.
- Tulum’un fotografik noktalarında fotoğraf çekilinir.
- Tulum Antik Kenti’nde mayaların tarihi keşfedilir.
- Tulum merkezde Meksika’ya özgü lezzetler tadılır.
- Tulum’un turkuaz renkli denizinde yüzülür.
- Tulum gece hayatına akmayı unutmayalım. Beach partiler sizi bekliyor.
- Coba Antik Şehri keşfedilir.
- Maya köylerinde mayaların geleneksel yaşamına tanık olunur.
Tulum Pahalı mı ?
Tulum pahalı mı sorusu bütçeyi düşünen herkes için önemli. Fakat tatile çıkıyorsanız ya da bir yerleri keşfetmek istiyorsanız bütçenizi en iyi şekilde ayarlamak zorundasınız.
Tulum, Meksika’nın diğer yerlerine göre pahalı bir yer. Bizim Bodrum gibi düşünebilirsiniz. Fakat Tulum’un ucuz yerleri de yok değil. Özellikle yeme içme açısından Tulum merkez Cancun’a göre bize daha ucuz geldi. Ayrıca buradaki oteller kıyı şeridine göre fiyat açısından çok daha makul seviyede.
Tulum sahil şeridinde takılacaksanız o zaman sağlam bir bütçe şart. Buradaki mekanlar konsept mekanlar ve oldukça pahalı. Hele bir de turistseniz gözünüzü dört açmak zorundasınız.
Tulum’da otelinizi önceden ayarladıktan sonra gerisi çok da sorun olmuyor. Meksika’da bize en pahalı gelen şey cenotelerin giriş ücreti oldu. Sonuçta doğal bir yer ama kişi başı 500-600 peso istiyorlar. Gran Cenote mesela 500 peso. Bu nasıl bir giriş ücretidir demedik değil.
Eğer seyahatinizi ucuza getirmek istiyorsanız Ucuza Gezme Yöntemleri : En Etkili 11 Yol başlıklı yazıma göz atın derim. Sonuç olarak Tulum pahalı mı sorusunun cevabına evet ucuz bir yer değil gibi politik bir cevap veriyorum.😃
Tulum Gece Hayatı
Tulum denilince akla çılgın partiler ve gece hayatı geliyor. Biz gezmekten ve jetlagdan dolayı saat 23’te bayılıyorduk. Bizim amacımız gezilecek yerleri keşfetmek olunca durum da böyle oluyor. Eğer 2.kez gidersek gece hayatına da akarız tabiki.
Tulum gece hayatının en iyi mekanlarını aşağıya bırakıyorum. Yaptığım araştırmalar sonucu bu mekanları yazıyorum. Gitmeden önce mekanların yorumlarını gittikten sonra da gelen hesabı dikkatlice kontrol etmeyi unutmayın. Hatta güzel mekan bulursanız yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.
Tulum Gece Hayatının En iyi Mekanları
- Batey Mojito & Guarapo Bar – Pueblo
- Ki’bok – Pueblo
- Casa Jaguar
- Pasito Tun Tun
- Santino Bar Tulum
- Kin Toh – Beach Town
- Papaya Playa Project – Beach Town
- Gitano – Middle Beach Zone
Instagram’da Tulum Maceramız
Tulum maceralerımızı Instagram’da görmek isterseniz Instagram’a sabitlediğim Tulum hikayelerine göz atabilirsiniz. Göz atmışken de takip etmeyi unutmayın.😊
Tulum gezilecek yerler yazımın sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Rotanıza bir nebze faydam dokunduysa ne mutlu bana. Yolunuz her daim açık olsun. Yolculuklarınız sorunsuz geçsin. Tulum ile ilgili sormak istediğiniz herhangi bir şey olursa altta yorum kısmında sorabilirsiniz. Seyahatte değilsem hemen cevaplarım. Musmutlu gezmeleriniz olsun.😊