fethiye gezi rehberi

Saklıkent Kanyonu Gezi Rehberi | Bilmeniz Gereken Her Şey

Saklıkent Kanyonu Gezi Rehberi yazıma hoşgeldiniz.😊 Muğla sınırlarını aşmış, dünya çapında bilinen bir doğal güzellik Saklıkent Kanyonu. Öyle ki yaz aylarında akın akın gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerden bunu anlamak mümkün. Yazın burası o denli kalabalık oluyor ki adım atmak için sıra bekliyorsunuz.😃 Yine de kanyonda çok güzel bir gün geçireceğinize eminim çünkü doğa gerçekten muhteşem. Ayrıca bölgede kanyon dışında gezilecek farklı yerler ve yapılacak bir çok aktivite de var.

Popüler turizm destinasyonlarından Fethiye’ye geldiğinizde yolunuzu muhakkak Saklıkent’e düşürün ve bu muhteşem kanyonu keşfedin. Saklıkent Kanyonu ile Fethiye konum olarak birbirine yakın. Buraya gitmeden de Saklıkent Kanyonu gezi rehberi yazımı mutlaka okuyun. Çünkü bu yazımda Saklıkent Kanyonu nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti gibi bir çok bilgiyi detaylı şekilde bulabileceksiniz.

Not: Yazıma geçmeden önce Fethiye ile ilgili çok detaylı hazırladığım Fethiye Gezilecek Yerler yazıma muhakkak göz atın. Fethiye’de o kadar çok gezilecek yer var ki buraları planlı gezmelisiniz. Dolayısıyla yazım işinize fazlasıyla yarayacaktır.

Saklıkent Kanyonu Gezi Rehberi

Saklıkent Kanyonu Nerede ?

saklıkent kanyonu gezi rehberi

Saklıkent Kanyonu Nerede ? Saklıkent Kanyonu, Muğla ili Seydikemer ilçesinde yer alıyor. Kanyon her ne kadar Fethiye ile özdeşleşse konum olarak Seydikemer ilçesi sınırı dahilinde. Seydikemer, 2012’de çıkarılan yasayla Fethiye’den ayrılarak ilçe statüsü almış ve 2014 yılı itibariyle Saklıkent Kanyonu Seydikemer’e bağlanmış. Yani resmi olarak kanyon Seydikemer ilçesine bağlı, Fethiye ile bağlantısı yok.

Kanyon konum olarak Muğla’nın Seydikemer ve Antalya’nın Kaş ilçeleri arasında yer alıyor. Saklıkent Kanyonu’nun haritadaki konumu burada.

Saklıkent Kanyonu’nun Önemli Merkezlere Uzaklığı

  • Saklıkent Kanyonu – Fethiye arası 45 km,
  • Saklıkent Kanyonu – Kaş arası 85 km,
  • Saklıkent Kanyonu – Bodrum arası 288 km,
  • Saklıkent Kanyonu – Marmaris arası 166 km,
  • Saklıkent Kanyonu – Seydikemer arası 24 km,
  • Saklıkent Kanyonu – Ölüdeniz arası 52 km.

Saklıkent Kanyonu’na Nasıl Gidilir ?

Saklıkent Kanyonu'na Nasıl Gidilir
Saklıkent Kanyonu Gezi Rehberi : Yukarıdan Görünüm

Araba İle Saklıkent’e Ulaşım

Yukarıda dediğim gibi Saklıkent Kanyonu, Muğla ile Antalya sınırları arasında kalıyor. Muğla tarafından kanyona araba ile gelecekseniz ilk olarak Fethiye’ye gelmeniz gerekiyor. Fethiye’den 45 km sonra kanyona ulaşabilirsiniz. Kanyona giden yol asfalt ve düzgün bir yol. Sadece son 10 km tek yön şeklinde.

Dolmuş ile Fethiye’den Saklıkent Kanyonu’na ulaşabilmek için Fethiye merkezden kalkan dolmuşlara binmelisiniz. Saklıkent dolmuşları Fethiye Otogarı’ndan kalkıyor. Yaklaşık her yarım saatte bir Saklıkent’e dolmuş var. Dolmuş saatleri için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Havayolu İle Saklıkent’e Ulaşım

Saklıkent Kanyonu’na en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Dalaman Havalimanına indikten sonra Muttaş ile Fethiye’ye gelip buradan dolmuşlar ile kanyona geçebilirsiniz. Dalaman’a ucuz uçak bileti bulmak için bu yazıma göz atabilirsiniz. Dalaman Havalimanı ile Saklıkent Kanyonu arası mesafe yaklaşık 90 km.

Saklıkent Kanyonu ve etrafındaki çevre yerleri rahatça gezmeniz için tavsiyem araç ile buraları gezmek. Vakit planlaması açısından da araç çok daha rahat ve mantıklı oluyor.

Saklıkent Kanyonu Hakkında Bilgi

muğla saklıkent kanyonu

Hadi biraz da Saklıkent Kanyonu hakkında bilgilenelim.🙂 Kanyona girişi turnikelerinden geçerek yapıyorsunuz. Turnikeler sonrası 200 metrelik bir ahşap köprüden yürüyorsunuz. Altınızda gürül gürül sular akıyor. Kanyonun en fotografik noktalarından biri burası. Bu köprüde durup fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin. Sonrasında kafenin ve oturma yerlerinin bulunduğu olduğu alana çıkıyorsunuz. Çocuklu aileler için kanyonun buradan sonrasını yürümelerini tavsiye etmem. Zira su epey soğuk, taşlar kaygan ve bazı yerlerde su seviyesi baya yüksek.

Yürüyecek olanlar yanlarında mutlaka deniz ayakkabılarıyla gelsinler kanyona. Terlikle kanyonda yürümek oldukça sorunlu. Ha yanınıza almadan gittiyseniz kanyonda saatlik olarak deniz ayakkabısı kiralayabiliyorsunuz. Burada kullanmanız için ücretsiz baret de alabiliyorsunuz. Kanyonun sonuna kadar yürümeyi planlıyorsanız da bunu profesyonel bir ekiple ve ekipmanla yapmanızda fayda var.

fethiye saklıkent kanyonu

Saklıkent Kanyonu Nasıl Oluşmuş?

Saklıkent Kanyonu’nun oluşum nedeni kolayca aşınabilen kalkerli araziye bağlı. Fay çatlaklarının yardımıyla kalkerli arazi aşınmış sonrasında da sarp ve derin bu kanyon oluşmuş. Saklıkent Kanyonu uzunluğu 18 km, yüksekliği 200 m. En dar yeri 2 metreye kadar düşüyor. Kanyonun çevresi 06 Haziran 1996 tarihli Resmi Gazete ile “Saklıkent Millî Parkı” ilan edilerek korumaya alınmış.

Saklıkent Kanyonu Nasıl Keşfedildi & Hikayesi

Saklıkent Kanyonu bir çoban tarafından tesadüfen keşfedilmiş. Ekrem Uçar (Çoban Ekrem) hayvanlarını otlatırken keçilerinden biri kanyona doğru kaçmış. Onun peşinden giden çoban kanyonun içine girmiş ve gördüğü manzara karşısında şaşkına dönmüş. O ana dek kimsenin haberdar olmadığı yüksek kaya kütlelerinin arasından buz gibi akan suyu ile kanyonu keşfetmiş.

Kanyonu 49 yıllığına Orman Bakanlığı’ndan kiralayan Çoban Ekrem burada bir alabalık çiftliği kurmuş. 1989 yazında Saklıkent Kanyonu hizmete açılmış. Kanyonun gizemli bir yapıda olmasından ve içerisinde bulunan mağaralardan dolayı da “Saklıkent” ismini vermişler.

90’lı yıllarda hala pek bilinmeyen Saklıkent, TRT’de Saklıkent ile ilgili kısa bir tanıtım filminin yayınlanması ile birlikte ünlenmeye başlamış. 1995’te Dışişleri Bakanı Erdal İnönü’nün kanyonu ziyaret etmesiyle tüm medyanın göz bebeği olmuş. 1996’da Saklıkent Milli Park statüsüne kavuşmuş.

2024 Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti

saklıkent kanyonu muğla
Saklıkent Kanyonu Gezi Rehberi : Ayaklarım donarken.

2024 Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti Ne Kadar ? Saklıkent Kanyonu ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri Saklıkent’in giriş ücreti ne kadar sorusu. Saklıkent Kanyonu giriş ücreti 2024 yılında yetişkinler için 40 TL, öğrenciler için 20 TL. Yıllardır buraya geldiğim için yıllara göre giriş ücretini bile biliyorum.😂 2019 yılında giriş ücreti 3 TL, 2020 yılında ise kişi başı 5 TL’idi. Unutmayın Saklıkent Kanyonu’nda müze kart geçerli değil. Otopark ücreti 50 TL. Ücretlerde güncelleme olursa lütfen yorum yapın yazımızı güncelleyelim. Türkiye’de malum hiç bir şeyin fiyatına yetişilmiyor.

Saklıkent Kanyonu’nda Ne Yapılır ?

saklıkent kanyonunda ne yapılır

Saklıkent Kanyonu, Muğla’nın en popüler turizm noktalarından biri. O nedenle işletmeciler de bunu fırsat bilip gelen ziyaretçilerin burada güzel vakit geçirmesi için güzel aktiviteler organize etmişler. Yani gittiğinizde yalnızca kanyonu görüp dönmek yok. Burada yapacak bir çok şey var. Keyifli ve güzel vakit geçirmeniz için burada yapabileceğiniz aktivitelere bir göz atalım.

Saklıkent Kanyonu’nda Ne Yapılır?

  • Kanyonu yaz aylarında ziyaret ediyorsanız ve yürüyüş performansınız yüksekse kanyonun sonuna kadar yürüyüş yapın.
  • Kanyon boyunca gördüğünüz temiz yerlerden aldığınız killerle yüzünüze kil maskesi yapın.
  • Yükseklik korkunuz yoksa zipline yapın. 😊
  • Su üstünde macera dolu bir aktivite için rafting deneyin.
  • Çamur banyosuyla şifa bulmaya çalışın.
  • Çayın üzerine kurulmuş sekilere yayılıp keyifli bir kahvaltı yapın.
  • Bölgede bulunan gözlemecilerde el açması nefis gözlemeler yiyin. Hatta zeytin, zeytinyağı, nar ekşisi gibi doğal ürünlerden alın.
  • Ben buraya doymadım daha çok vakit geçirmek isterim derseniz burada bulunan tesislerde konaklayın.

Saklıkent Kanyonu’na Yakın Gezilecek Yerler

saklıkent kanyonu gezi rehberi

Muğla’da gezilecek yer sayısı o kadar fazla ki sanırım 1 ay boyunca gez gez listeyi bitiremezsiniz. Saklıkent Kanyonu başlı başına bir gezilecek, vakit geçirilecek yer olsa da bölgedeki diğer yerleri de asla yabana atmayın. Üstelik diğer yerlerin konum olarak kanyona yakın olması epey bir avantaj sağlıyor. Buraya kadar gelmişken yakındaki yerleri görmeden dönerseniz üzülürsünüz benden söylemesi.

  • Gizlikent Şelalesi: Kanyona 1,5 km uzaklıkta bulunan Gizlikent Şelalesi adının hakkını veren bir yer. Girişten sonra uzunca bir merdiven inilerek, sonrasında 300 metre kadar yer yer yükselen akarsuyun içerisinden yürüyerek şelaleye ulaşılıyor. Yanınıza mutlaka deniz ayakkabısı alın. Eğer yanınıza almadıysanız girişte kiralayabileceğiniz deniz ayakkabıları bulunuyor. Şelalenin tazyikli akan suyunun altında doğal duş keyfi yapmadan dönmeyin. Gizlikent Şelalesi giriş ücreti araç park ücreti olarak alınıyor. Gizlikent Şelalesi konumu burada.
  • Tlos Antik Kenti: Saklıkent Kanyonu’na bir diğer yakın yer Tlos Antik Kenti. Buradaki epey sağlam durumda olan kaya mezarları gördüğünüzde çok etkileneceksiniz. Saklıkent Kanyonu’na da epey yakınma bulunması nedeniyle mutlaka rotanıza eklemenizi tavsiye ederim. Tlos Antik Kenti’nin girişi ücretli. Müze kart geçerli. Tlos Antik Kenti konumu burada.

Not: Saklıkent Kanyonu sonrası gün batımı için Tlos’a gitmenizi şiddetle tavsiye ederim. Burada güneş batarken resmen görsel şölen sunuyor.

Saklıkent Kanyonu’nda Kahvaltı ve Yeme İçme

saklıkent kanyonu fethiye
Saklıkent Kanyonu Gezi Rehberi: Girişteki Kahvaltı Mekanları

Saklıkent Kanyonu’na uyanır uyanmaz gelip burada kahvaltıyla güne başlamak güzel bir fikir olabilir. İsterseniz yol üzerinde bulunan gözlemecilerde isterseniz de kanyonda bulunan çayın hemen üzerindeki sekilerde kahvaltı yapabilirsiniz. Bu bahsettiğim restoranların bazılarında suyun üzerinde keyif yapabileceğiniz salıncaklar ve hamaklar da bulunuyor. Elbette yeme içme seçenekleri kahvaltıyla sınırlı değil. Restoranlarda öğle ve akşam yemeği de yiyebilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu’na varmadan yol üstünde bir çok gözlemeci var. Benim favorim Fesleğen Gözleme Evi. Kıymalısı, patateslisi, kaşarlısı incecik hamuruyla hepsi birbirinden lezzetli gözlemeleri burada bulabilirsiniz. Deneyimlemek isterseniz konum burada.

Bir de kanyonun içine girdikten sonra ahşap yürüyüş yolunun bitiminde oturup bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir kafe bulunuyor. Haşlanmış mısır, dondurma, çay, kahve yiyecek ve içecekleri burada bulabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu’nda Nerede Kalınır ?

Eee Buju geldik buralara kadar, çok da sevdik beğendik dönmek istemiyoruz derseniz burada konaklama yapabileceğinizi de belirtmek isterim. Peki Saklıkent Kanyonu’nda nerede kalınır? Kanyonun girişine yakın konumda bulunan bir işletme var. Burası aynı zamanda zipline, rafting gibi aktiviteleri yapabileceğiniz işletme. Bir de hemen kanyonda konaklama imkanı sunmuşlar misafirlere.

Dilerseniz ağaç evlerde, dilerseniz bungalowlarda kalabiliyorsunuz. Çadır ve karavanla da konaklama alanları mevcut. Daha detaylı bilgi için GorgeClup isimli işletmenin hesabına göz atabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu’nda Dikkat Edilmesi Gerekenler

antalya saklıkent kanyonu
Saklıkent Kanyonu Gezi Rehberi

Saklıkent Kanyonu gezi rehberimin önemli bir kısmına geldik. Kanyona gitmeden önce bu bölümü okumanız size epey fayda sağlayacak. Söylediklerime dikkat edin ve sorunsuz bir seyahat geçirin.😊

Saklıkent Kanyonu’nda Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Yanınıza mutlaka deniz ayakkabısı alın. Parmak arası terlikle mümkünse kanyona gitmeyin.
  • Şort tarzı kıyafetlerle daha rahat edersiniz.
  • Yedek kıyafetiniz bulunsun, kanyonda yürüyüş esnasında ıslanma ihtimaliniz epey yüksek.
  • Telefonunuz için su geçirmez bir kılıf bulundurabilirsiniz.
  • Kanyonda bulunan restoranlara kahvaltı için gelecekseniz özellikle hafta sonları rezervasyonlu gitmenizde fayda var.
  • Saklıkent Kanyonu’nun giriş ücreti olduğunu ve müze kartın burada geçmediğini unutmayın.

Saklıkent Kanyonu Sıkça Sorulan Sorular

saklıkent kanyonu gezi rehberi

Saklıkent Kanyonu’nun su sıcaklığı kaç derece ?

Saklıkent Kanyonu’nun su sıcaklığı ortalama 5 derece civarında. Yaz sıcaklarından bunalanlar kanyonun buz gibi suyunda serinliyorlar.

Saklıkent Kanyonu’nun uzunluğu kaç km ?

Saklıkent Kanyonu’nun toplam uzunluğu 18 km.

Saklıkent Kanyonu nereye bağlı ?

Saklıkent Kanyonu Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı bulunuyor. Kanyon Muğla ve Antalya illeri arasında kalıyor.

Saklıkent’e giderken ne giyilir?

Saklıkent Kanyonu’na giderken rahat kıyafetler giymenizi öneririm. Özellikle kanyonun iç kısımlarına doğru yürüyecekseniz mutlaka kaymaz bir deniz ayakkabısı alın yanınıza. Islanma ihtimaliniz yüksek olduğu için de yedek kıyafetler bulundurabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu yürüyüşü kaç saatte gezilir?

Saklıkent Kanyonu 18 km’lik uzun bir kanyon olduğu için eğer kanyonun sonuna kadar yürüme niyetindeyseniz epey zamanınızı alabilir. Ama köprüden geçip kafenin olduğu alana gider burada biraz vakit geçirip dönerseniz 1 saat fazlasıyla yeterli olacaktır.

Saklıkent Kanyonu’nun sonu nereye çıkıyor?

Saklıkent Kanyonu 18 km’lik bir uzunluğa sahip. Kanyonun sonu kış aylarında sel sularının toplandığı ormanlık  alana çıkıyor.

Saklıkent Kanyonu giriş ücreti ne kadar?

Saklıkent Kanyonu’nun girişi ücreti 2024 yılı için 40 TL. Öğrenciler bu ücretin yarısı olan 20 TL’yi ödüyor. Müze kart burada geçerli değil. Yanınızda nakit bulundurun.

Saklıkent Kanyonu çocuklar için uygun mu?

Çocuklar için kanyon çok uygun değil. Çünkü kanyonda zemin kaygan ve suyun akış hızı oldukça hızlı. Suyun içinden geçerken dikkatli olun. İpleri tutarak karşıya geçebilirsiniz. Çocuklar için dikkatli olmak şartıyla kanyonu ziyaret edebilirsiniz.

Antalya Saklıkent hangi ilçeye bağlı?

Saklıkent Kanyonu, Antalya’ya değil Muğla iline bağlı. Kanyon Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırlarında yer alıyor.

Saklıkente giderken yanımıza ne almalıyız?

Kanyona giderken suya muhtemelen temas edecekseniz. Dolayısıyla şort tarz kıyafetleri yanınıza muhakkak alın. Bunun dışında deniz ayakkabısı gayet iyi olur. Ayakkabının altının kaymaması lazım. Ayrıca su geçirmez çanta da yanınıza almalısınız. Kanyonun sonuna kadar gitmeyi düşünüyorsanız profesyonel yürüyüş malzemeleri yanınıza almalısınız.

Saklıkent çocukla gidilir mi?

Saklıkent’e çocukla gidilebilir. Fakat kanyonda çocukla ilerlememelisiniz. Ayrıca kanyondaki su da çok gür aktığı için güvenlik önlemlerini sağlam almalısınız.

Saklıkent Kanyonu müze kart geçerli mi?

Saklıkent Kanyonu’nda müze kart geçerli değil. Çünkü burası Kültür Bakanlığına bağlı bir müze kompleksi değil.

Saklıkent Kanyonu Gezi Rehberi yazım umarım bilgilendirici ve açıklayıcı olmuştur. Aklınıza takılan bir detay olursa aşağıda yorum kısmında sorabilirsiniz.🙂 Tüm seyahat paylaşımlarım için beni instagram‘dan takip edebilirsiniz. Musmutlu gezmeleriniz olsun.

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.