Ürdün Gezilecek Yerler | Adım Adım 11 Yer | Haritalı
Gezgin ruhlu insanlar biliyorum oradasınız ve bu yazıyı okuyorsunuz. Eğer Ürdün gezilecek yerleri araştırıyorsanız doğru yerdesiniz. Hemen söylüyorum Ürdün’e seyahat etme fikriniz varsa ve uçak bileti almadıysanız bence hemen bilet alın ve bu güzel ülkeyi keşfedin. Ürdün’de sizi muhteşem güzellikler bekliyor. Biz buraya hayran kaldık.😍
Ürdün için 7 günlük gezi planladık ve her şeyi ile bizim için muhteşem anılar biriktirdiğimiz bir seyahat yaşadık. Bu güzel ülkede çöllerden denizlere, tarihi yerlerden doğal güzelliklere bir çok şeye tanık olacaksınız. Özellikle Ürdünlülerin güler yüzü, misafirperverliği ve yardımseverliği her şeyin ötesinde bizi ayrı memnun etti. Para birimi dışında her şeyini seveceğinizi garanti ederim.😂 Sadece ihtiyacınız olan iyi bir gezi planı. Bu noktada elimden geldiği kadar size yol göstermeye çalışacağım.
Ürdün’de 7 günde o kadar güzel tecrübeler edindik ki hepsi birbirinden kıymetli. Ürdün gezi rehberimde bu ülkeye gitmeden önce bilmeniz gereken her şeyi sıraladım. Gitmeden önce bu yazıma muhakkak göz atın. (https://bujuyollarda.com/urdun-gezi-rehberi/)
Önemli Not: Ürdün gezilecek yerler listemde az sayıda yer (11 adetcik) olması sizi yanıltmasın. Eğer her yeri yazmaya kalksam listem oldukça uzun ve sıkıcı olacaktı. Listemdeki yerlerle ilgili detaylı yazılarımın bağlantısı aşağıda. Detaylara hakim olmak için bu yazıları iyi okumalısınız. Takıldığınız her noktada aşağıya yorum bırakın seyahatte değilsem 24 saat içinde dönüş yaparım.😊
Ürdün İle İlgili Gezi Yazılarım
- Ürdün Gezi Rehberi
- Ürdün’de Nerede Kalınır & En İyi Otel Tavsiyeleri
- Amman Gezilecek Yerler
- Petra Antik Kenti ve Petra Gezi Rehberi
- Wadi Rum Gezi Rehberi ve Wadi Rum Gezilecek Yerler
- Akabe Gezilecek Yerler & Akabe Gezi Rehberi
- Akabe Scuba Diving Maceramız
Ürdün Gezi Planı
İdeal bir Ürdün gezi planı nasıl olmalı? Bu sorunun cevabı için Ürdün’e kaç gün ve ne kadar bütçe ayıracaksınız o önemli. Bu durum tamamen bütçe ve vaktiniz ile ilgili bir durum fakat Ürdün için ben en az 3 gün, en fazla 7 gün zaman ayırmanız gerektiğini düşünüyorum. 3 günden az olmamalı çünkü görmeniz gereken önemli yerler var. 7 günden fazla olur mu olabilir ama bence tam tadında bırakmanız daha güzel olur. Peki bu zaman dilimlerinde nereleri gezmelisiniz şimdi bunun planını çıkartalım.
3 Günlük Ürdün Gezi Planı
- Amman Merkez (1 Gün)
- Petra Antik Kenti (1 Gün)
- Wadi Rum (1 Gün)
5 Günlük Ürdün Gezi Planı
- Amman Merkez (1 Gün)
- Jerash, Nebo Dağı, Madaba, Ölü Deniz (1 Gün)
- Petra Antik Kenti (1 Gün)
- Wadi Rum (1 Gün)
- Akabe (1 Gün)
7 Günlük Ürdün Gezi Planı
- Amman Merkez (1 Gün)
- Jerash, Nebo Dağı, Madaba, Ölü Deniz (1 Gün)
- Wadi Mujib (1 Gün)
- Petra Antik Kenti (2 Gün)
- Wadi Rum (1 Gün)
- Akabe (1 Gün)
İşte Ürdün’de gezi planınızı tam da böyle yapmalısınız. Ürdün gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz 2 yeri var orası da Petra Antik Kenti ve Wadi Rum. Bu iki yeri görmeden Ürdün’den dönmeyin pişman olursunuz. Bu iki yer için çok detaylı hazırladığım sağlam rehberlerim var. Özellikle Petra’da geçirdiğimiz 2 günde Petra uzmanı olduk diyebilirim.😊
Peki benim vaktim geniş, Ürdün’de 7 günden fazla vaktim var derseniz hemen fikir veriyorum. Geniş vaktiniz varsa bence genelde Ürdün gezilecek yerler için çizilen kuzeyden güneye rotanın dışına çıkın ve ülkenin doğu tarafını keşfedin. Doğu tarafı için önerilerim çöl kaleleri ve tarihi kalıntılar olan Umm Ar-Rasas, Al-Azraq Castle, Kuseyr Amra, Qasr Al-Kharranah dörtlüsünü gezmeniz olacaktır. Daha da fazla vaktiniz varsa Petra ya da Wadi Rum’a +1 gün daha ekleyebilirsiniz.
Ürdün Gezilecek Yerler Haritası
Ürdün Gezilecek Yerler Haritası (Harita üzerinde numaraların üstüne tıklayabilir, zoom yapabilirsiniz.)
Ürdün Gezilecek Yerler Haritası
- Amman
- Jerash Antik Kenti
- Madaba
- Nebo Dağı
- Ölü Deniz
- Ma’in Hot Springs
- Wadi Mujib
- Al Karak Kalesi
- Petra Antik Kenti
- Wadi Rum
- Akabe
Ürdün Gezilecek Yerler
Ürdün gezilecek yerler listemde toplamda 11 yer bulunuyor. Bu yerler haritadan da anlayacağınız üzere kuzeyden güneye doğru sıralı. Yani başkent Amman’dan başlıyor, güneye Akabe’ye kadar gidiyor. Eğer gezinize Amman’dan başlayacaksanız bu rotayı takip edebilirsiniz. Akabe’den başlayacaksanız ters rotayı takip edebilirsiniz.
Biz 7 günlük tatil için güzel bir rota çıkarmıştık ama Türkiye’den Ürdün’e uçuşumuzda sağ olsun Pegasus Ankara’da 12 saat rötar verince listemizden bazı yerleri çıkarmak zorunda kaldık. Seyahate kötü başlasak da Ürdün’den çok memnun bir şekilde döndük. Listemde bağlantı verdiğim yazılara muhakkak göz atın. Güzel tüyolar sizi bekliyor. İlk durağımız başkent Amman.
Amman
Ürdün gezilecek yerler listeme başkent Amman ile başlıyorum. Amman tam anlamıyla bir başkent havası taşıyor. Özellikle yokuşlarıyla bize Ankara’yı anımsattı. 7 tepe üzerine kurulmuş Amman’ın toprak rengi evleri dikkatinizi fazlasıyla çekiyor. Bodrum’un beyaz evleri misali Amman’ın da toprak rengi evleri meşhur.
Amman’da gezeceğiniz yerlerin çoğu tarihi yerler. Umarım fazla sıkılmazsınız ama bunlar arasında güzel yerler de var. Amman’da bizi en çok etkileyen yer Jerash Antik Kenti ve Kraliyet Otomobil Müzesi oldu. Amman ile ilgili detaylı yazımı aşağıya vereceğim ama ilk önce Amman gezilecek yerler listesi ile ilgili bir kaç şey söyleyeceğim.
Amman Gezilecek Yerler
- Amman Kalesi ***
- Amman Roma Tiyatrosu ***
- Roman Nymphaeum (Çeşmesi)
- Rainbow Caddesi ***
- Ürdün Müzesi
- Kral I. Abdullah Cami
- Kraliyet Otomobil Müzesi ***
- Kral Hüseyin Cami
- Kraliyet Tank Müzesi
- Jerash Antik Kenti ***
- Ajloun Kalesi
- Baptism Site (El-Mağtas)
- Nebo Dağı (Madaba sınırlarında)
Genel olarak Amman gezilecek yerler listesi buralar. Listemdeki 1-9 arası Amman merkezde gezilecek yerlerken, 10-13 arası yerler Amman çevresindeki gezilecek yerler. Yanına yıldız koyduğum yerleri bence görmelisiniz. Yıldızlı yerler bizim en sevdiğimiz yerler oldu. Amman çevresindeki Jerash ile Ajloun Amman’ın kuzeyinde yer alıyorken Baptism Site El Mağtas ile Nebo Dağı Amman’ın güneyinde yer alıyor. Bunlardan hangisi görülmeli derseniz Jerash bence listenizde kesinlikle olmalı. Baptism Site ne kadar gerekli bilmiyorum ama giriş ücreti gereksiz pahalı.
Genel olarak Amman’dan bahsettim. Ürdün’de vaktiniz çok az ise Amman ile vakit kaybetmeyin. Normal şartlarda Amman’a 1 gün, vaktiniz geniş ise 2 gün ayırabilirsiniz. Amman ile ilgili çok daha detaylı bilgi için Amman Gezilecek Yerler : Görmeniz Gereken 13 Yer başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Jerash Antik Kenti
Amman gezilecek yerler listesinin en önemli yeri bence Jerash Antik Kenti. Hatta bu durumu Ürdün diye genelleyebilirim ama tabi ki Petra gerçeği varken Jerash, Petra’nın gölgesinde kalıyor. Bu güzel antik kent, Amman’a 52 km uzaklıkta bulunan büyüleyici bir antik Roma şehri. Roma döneminde Gerasa diye biliniyor. Ayakta kalan yapıları oldukça iyi korunmuş durumda. Yani bir Roma şehri nasıl olur derseler Jerash buna çok güzel örnek olur.
Jerash (Eski Gerasa) Helenistik dönemde kurulmuş bir antik kent. Şehir en parlak dönemini, Romalıların MÖ 64’te buranın kontrolünü ele geçirmesiyle yaşamış ve Jerash şehir olarak Roma Dekapolis’in bir parçası olmuş. Kent ticaret yollarının üzerinde olmasından dolayı oldukça gelişmiş. Kentteki yapıların çoğu 1. ve 2. yüzyıllar arasından kalma yapılar. Ceraş’ın refahı Bizans dönemine kadar devam etmiş. Şehir 8. yüzyılda yaşanan büyük bir depremin etkisiyle büyük zarar almış.
Jerash’da aşağıdaki yapıları göreceksiniz. Bu yapıların çoğu oldukça iyi durumda. Hepsinin detaylarını yazsam yazı çok uzayacak ama ben kısa tutayım.
Jerash Antik Kenti’nde Bulunan Yapılar
- Hadrian Kemeri (Benzeri Antalya’da var)
- Jerash Hipodromu (500 kişi kapasiteli)
- Zeus Tapınağı
- Oval Plaza (Orijinalinde 160 sütun var)
- Güney Tiyatrosu
- Cardo Maximus (Ana Yol)
- Katedral Kompleksi
- Three Church Ruins
- Nymphaeum (Çeşme)
- Artemis Tapınağı
- Kuzey Tetrapylon
- Kuzey Tiyatrosu
Jerash’taki bu yapılar günümüze kadar iyi korunarak gelmiş. Burayı gezmek için 2-3 saat ayırmanız lazım. Söz konusu biz olunca bu süre 4 saate çıkıyor tabi.😂 Amman’daki en iyi tarihi yer burası. Listenizde kesinlikle olsun.
- Jerash Antik Kenti’nin giriş ücreti kişi başı 10 JOD. Jordan Pass burada geçerli. Girişte bilet alıyorsunuz ve içeride hipodrom sonrası bilet kontrol yeri var.
- Konum burada. Ücretsiz park alanı var.
Madaba
Madaba, Amman’a sadece 30 km uzaklıkta bir yer. Burayı normalde Amman çevresinde gezilecek yerler kısmına yazacaktım ama Madaba ayrı bir il olduğundan ayrı yazmak istedim. Amman için vaktiniz genişse listenize burayı da ekleyebilirsiniz.
Ürdün’deki Hristiyanların çoğu bu ilde yaşıyor. Dolayısıyla bu ilde fazlasıyla kilise var. Bunun dışında bu ilin önemli bir özelliği var. Filistin’in bilinen en eski haritası olan mozaik harita bu ilde yer alıyor. Harita 1980’li yıllarda Madaba’daki en eski kiliselerden biri olan Aziz George Kilisesi’nin zemininde bulunmuş.
Mozaik harita Filistin üzerine o dönemden kalan en ayrıntılı haritalardan biri olma özelliği taşıyor. MS 560’da hazırlanmış olan harita, Mısır’dan Filistin’e kadar Orta Doğu’nun tüm önemli İncil bölgelerini tasvir eden 157 başlık içeriyormuş. Başlangıçta 15 ila 25 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindeymiş ve iki milyondan fazla parça içeriyormuş. Şu anda ne yazık ki mozaiklerin çoğu kaybolmuş durumda.
Madaba’ya gelirseniz görmeniz gereken en önemli yer bu tarihi harita olur. Bunun dışında vaktiniz varsa aşağıdaki diğer yerleri de gezebilirsiniz.
Madaba Gezilecek Yerler:
- St George Kilisesi ve Madaba Haritası
- Nebo Dağı
- Madaba Arkeoloji Parkı
- St. John The Baptist Roman Katholik Kilisesi
- Memorial Church Of Moses.
Nebo Dağı
Amman’daki 2. günümüzde Amman çevresinden Jerash Antik Kenti’ni ve Nebo Dağı’nı gezmiştik. Daha sonrada Ölü Deniz’e doğru yol aldık.
Ürdün’ün Madaba şehrinde yer alan Nebo Dağı, Hz. Musa’nın girmesinin yasak olduğu “Vaat Edilmiş Toprakları” gördüğü söylenen dağmış. Papanın ziyaret etmesi ile dağ oldukça popüler olmuş. Musa’nın burada öldüğü ve yine bu dağa gömüldüğü kutsal kitaplarda yer alıyor.
Nebo Dağı, M.S. 4. yüzyılda, dini geçmişinden dolayı bir hac merkezi haline gelirken o dönemde dağa Musa’yı onurlandırmak için bir kilise ve ibadetlerin gerçekleşebileceği bir kutsal alan inşa edilmiş. M.S. 6. yüzyıla gelindiğinde ise keşişler bölgede yaklaşık altı yüz yıl ayakta kalan bir Bizans manastırı inşa etmiş. Yapı artık orada olmasa da o döneme ait mozaikler hala görülebiliyor.
Nebo Dağı’nın manzarası çok güzel. Dağın zirvesinden bakıldığında, Kudüs’ün bazı kısımları ve Ölü Deniz görülebiliyor. Bu dağı ziyaret edenler birbirinden güzel mozaikleri ve tarihi eserleri de görebiliyor. Mozaiklerde, avcı ve hayvanların görüntülerinin yanı sıra şarap yapım süreci de anlatılıyor.
Manzara noktasında, Musa tarafından yaratıldığı düşünülen bronz yılan ile İsa’nın hacının sembolik bir birleşimi olan Yılanlı Haç heykeli yer alıyor. Alanın girişinde, Nebo Dağı ve çevresinin dini tarihi hakkında bilgiler barındıran müzeyi de ziyaret edebilirsiniz.
- Nebo Dağı’nın giriş ücreti kişi başı 3 JOD. Jordan Pass burada geçerli değil.
- Konum burada.
Ölü Deniz (Lut Gölü)
Deniz seviyesinden 423 metre aşağıda bulunan Ölü Deniz, resmi olarak dünyanın en alçak yeri konumunda. Burası deniz olarak adlandırılmasına rağmen aslında bir göl. Tuz oranının çok fazla olduğu Ölü Deniz, İsrail ve Ürdün arasında yer alıyor. 342 g/kg tuzluluk oranı ile dünyanın en tuzlu su kütlelerinden biri ve okyanusa göre 9.6 kat daha tuzlu. Gölün doğu kıyısı Ürdün’e, batı kıyısının güney yarısı İsrail’e bakıyor.
Ölü Deniz’in diğer adı Lut Gölü. Lut Kavmi burada yaşamış ve bu kavim kutsal kitaplarda bir çok kez geçiyor. Hz. Lut tarafından eşcinselliğin yasaklanması için uyarılan Lut Kavmi, bu uyarıları dikkate almayınca Allah tarafından balçık ve taşların altına gömülerek helak edilmiş.
Biz Ölü Deniz’e Nebo Dağı sonrası ulaşabildik. Nebo Dağı’ndan Ölü Deniz’in bir kısmı görünüyor. Ölü Deniz’in kuzey tarafında bir çok otel bulunuyor. Hatta burası oteller bölgesi diye adlandırılıyor. Ölü Deniz’de konaklama yapacaksanız bu otellerden birini tercih edebilirsiniz. Günü birlik geldiyseniz oteller bölgesini geçtikten sonra güzel manzaralı yerlere ulaşabilirsiniz. Manzaralı noktalar bu konumda bulunuyor. Bu konumda geldikten sonra tepelerden kıyıya inmelisiniz. İnerken dikkatli olun.
Biz Ölü Deniz’e suya girmedik. Çünkü biraz geç buraya ulaştık. Yine de deneyimleyebilirdik ama inanılmaz değişik bir nem vardı. Her yer yapış yapış. Suya dokunduk bildiğin zeytinyağı. Elden çıkmıyor. Girsen duş alacak bir yer yok derken girmedik. Bir de su mavi değildi sarımtıraktı bu durum da etkiledi bizi. Züğürt tesellisi belki ama girmedik iyi yaptık. Otelde kalmıyorsanız burada suya girmek çok da mantıklı değil.
Ölü Deniz’de vaktiniz genişse size bir önerim daha var. O da Dead Sea Museum. Güzel bir Ölü Deniz manzarası yakalamak için bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Çünkü burası Ölü Deniz’i gören tepe bir noktada. 2006 yılında açılan müze Ürdün’ün ilk tarihi doğa müzesi. Müzede kaya ve mineral oluşumlar sergileniyor. Ayrıca müzede Ölü Deniz’in oluşumu, ekosistemi, insanlara faydası gibi olgular da anlatılıyor. Giriş ücreti 2 JOD. Konum burada.
Ölü Deniz’de bunlara dikkat edin !
- Tuz oranı yüksek olduğu için gözler açık göle girmeyin.
- Gölde uzun süre kalmayın.
- Yanınıza havlu, şort almayı unutmayın.
- Yüzme bilmiyorsanız sorun yok çünkü batmıyorsunuz.
- Açık yaranız varsa dikkatli olun.
- Sivri sivri kayalar ve kaygan bir zemin var dikkat edin.
- Göl suyu yağ gibi. Su olmadan arınmanız baya zaman alır bilginiz olsun.
Ma’in Hot Springs
Ölü Deniz ve Madaba arasındaki tepelerin derinliklerinde bulunan Ma’in Hot Spring isminden de anlaşılacağı üzere doğal bir kaplıca ve şelaleye sahip bir yer. Arapça’da Hammamat Ma’in olarak da bilinen Main kaplıcaları, yaklaşık 63 doğal kaynak ve birkaç şelaleden oluşan bir bölgenin adı.
Kaplıcalar, Madaba’ya arabayla 45 dakika ve Ölü Deniz’e arabayla 20 dakika uzaklıkta yer alıyor. Her kaplıca suyunda olduğu gibi burada da şifa var. Kaplıcadaki termal suların romatizma ve diğer cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor.
Ma’in Hot Springs ziyaret etmek için iki ana yer var. Bunlar Main Resort ve halka açık kaplıcalar.
Main Resort : Burası kaplıcalardan gelen suyla dolu özel havuzlu harika bir küçük tatil köyü. Geceyi Ma’in’de geçirmek veya daha fazla konfor istiyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Otelin hemen arkasında havuzdan, restorandan ve bazı odalardan görülebilen büyük bir şelale var.
Halka açık kaplıcalar : Tesiste yakın mesafede halka açık büyük bir kaplıca var. Bir şelaleden gelen suyla dolu çok katmanlı bir havuzdan oluşur. Halka açık kaplıcalar ücretsiz olarak kullanılabilirsiniz. Burada soyunma odaları ve tuvalet yok.
Ma’in Hot Springs Giriş Ücreti: Halka açık kaplıcaların girişi ücretsiz. Tesisteki ana kaplıcalar günlük giriş ücreti 15 JOD. Konum burada.
Not: Ürdün’e kışın gelecekseniz burayı değerlendirin derim. Soğuklarda sıcak su güzel olur.😊
Wadi Mujib
Ölü Deniz yolu üzerinde girişi olan Wadi Mujib upuzun bir kanyon. Burası rakımdan dolayı dünyanın en alçak doğa koruma alanı. Kanyon, Mujib Nehri üzerinde yükselen ve 70 kilometre boyunca uzanan büyüleyici bir yer. Kanyon, UNESCO tarafından 2011 yılında Biyosfer Rezervi ilan edilmiş ve koruma altına alınmış. Baştan belirteyim buraya zaman ayıracaksanız en az yarım günü gözden çıkarmanız lazım.
Kanyon oldukça zorlu parkurlar içeren bir yer. Engebeli yollar ve Mujib Nehri sizi bekler. Buraya gelecekseniz kanyoning için gelmelisiniz. Gelirken de tabiki hazırlıklı gelmeniz önemli. Özellikle su ile haşır neşir olacağınızdan bu konuda tedbirli olmanız şart.
Wadi Mujib’te tek başınıza yürümenize izin verilmiyor. Rehberle yürümeniz şart. Kanyonda toplam 4 yürüyüş rotası var. Bunlar sırasıyla; Siq Trail (En çok tercih edilen rota), Canyon Trail, Malaqi Trail, Ibex Trail. Bunlardan birini tercih edip rehber eşliğinde zorlu parkura dalabilirsiniz. Yanınıza aşağıdakileri almayı unutmayın.
Wadi Mujib’te yanınıza getirmeniz gerekenler:
- En az 2 şişe su,
- Bol su (kişi başı en az 1 litre);
- Atıştırmalık
- Rahat su ayakkabısı
- Mayo, şapka ve güneş kremi;
- Fotoğraf çekmek için telefon veya kamera. Go-pro burada iyi gider
- Hepsini almak için kuru torba
Wadi Mujib giriş ücreti 21 JOD. Oldukça tuzlu yani. Buraya gelmeden önce su seviyesini ve Wadi’nin durumunu iyi araştırmalısınız. Bunun için WildJordan web sitesine göz atabilirsiniz. Ayrıca buradan rezervasyon da yapabilirsiniz. Wadi Mujib’in konumu burada. Wadi Al Mujib ile karıştırmayın.
AlKarak Kalesi
Madaba ile Petra arasında kalan AlKarak Kalesi 12. yüzyılda Haçlıların önemli kalelerinden biriymiş. Kale konum olarak stratejik bir noktada yer alıyor. Haçlıların bu önemli üssünü Eyyubi Devleti’nin kurucusu Selahaddin Eyyubi zorlu savaşlar vererek Hattin Savaşı’nda fethetmiş. Eyyubiler sonrası Memlüklü Devleti’nin himayesine giren kale, en sonunda da Osmanlı hakimiyetine girmiş. Kalenin ana kısmı Haçlılar döneminde inşa edilmişken daha sonra Memlüklüler ve Osmanlılar kaleye ek yapılar inşa etmiş.
Alkarak Kalesi, yedi katlı geçitlere, zindanlara, mutfaklara ve bir şapele sahip. Ayrıca kale hakkında eserler ve tarihi bilgiler içeren bir müze de bulunuyor. Açık bir havada kalenin tepesinden Ölü Deniz görülebiliyor.
Alkarak Kalesi’nin giriş ücreti 3 JOD. Jordan Pass burada geçerli. Konum burada.
Petra Antik Kenti
Ürdün’e bir çok kişinin geliş amacı Dünya’nın yeni 7 harikasından biri olan Petra Antik Kenti’dir. Burayı videolardan, fotoğraflardan gördüğünüzde bile heyecanlanırken dünya gözü ile gördüğünüzde aklınız başınızdan gidiyor.
2200 yıllık bu güzel antik kent Nebatiler tarafından kurulmuş. Nebatiler kayaları oyarak yüzlerce yapı inşa etmişler. Nebatiler’den sonra Romalılar kenti ele geçirmiş ve buraya eklemeler yapmışlar. Indıana Jones, Mumya Geri Dönüyor, Alaaddin gibi bir çok filme ev sahipliği yapan Petra ölmeden önce görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.
Petra’nın en can alıcı tarafı The Treasury yani El-Hazne. Dar bir koridordan (As Siq) bu güzel yere ulaşıyorsunuz ve dünyanız birden aydınlanıyor. Biz 2 gün boyunca Petra’nın altını üstüne getirdik ve çok güzel detaylar yakaladık. Bedevilerle çay içip, 2. gün dönüşte zifiri karanlığa kalıp müthiş bir macera yaşadık.
Petra’da her şey çok güzel fakat tek bir şey hariç o da giriş ücreti. Petra Antik Kenti’nin 1 günlük kişi başı ücreti 50 Ürdün Dinarı. Dünyanın en pahalı giriş ücretlerinden biri olsa da, cebinize ateş düşse de Petra bu ücrete değen bir yer.
Petra ile ilgili yazacaklarımı buraya yazsam yazının içinden çıkamam. Dolayısıyla ayrı kaleme aldığım Petra Gezi Rehberime muhakkak göz atın. Yazımda Petra gezilecek yerler, El-Hazne fotoğraf noktaları ve Petra’da dikkat edilmesi gereken her şeyi bulacaksınız. Bağlantı burada. (https://bujuyollarda.com/petra-antik-kenti/)
Wadi Rum
Petra’dan sonra Ürdün’de görmeniz gereken en önemli yer Wadi Rum Çölü’dür. Burayı görme, burada nefes alma fırsatını yakaladık ve gerçekten bu çölün her noktasına bayıldık. Wadi Rum rüya gibi bir yer. Kızıl renkli kumları, etrafını çevreleyen dağlar sayesinde bu dünyadan ayrı bir yer havasını veriyor. Hemen aklınıza geldiği gibi burası Mars’a çok fazla benzetiliyor. Gerçekten de öyle. Wadi Rum, Mars’ın dünyadaki kopyası gibi.
Wadi Rum namı diğer Ay Vadisi doğanın heykeltıraş edasında olduğu bir yer. Burası her şeyi ile çok özel bir yer. Geldiğinizde bunu fazlasıyla hissedeceksiniz. Bu güzel çöl Arabistanlı Lawrance, The Martian gibi bir çok filme sahne olmuş.
Ürdün’e geldiğinizde Wadi Rum’a kesinlikle gelmelisiniz ama daha da fazlası burada 1 gün de olsa konaklamalısınız. Çölün hem gündüzüne hem de gecesine şahit olmalısınız. Burada konaklama şekli olarak ya balon otelde ya da bedevi çadırında kalabilirsiniz. Biz Wadi Rum’da 1 gün bedevi çadırında kaldık ve çok güzel bir deneyim yaşadık. Gece binlerce yıldızı samanyolu ile beraber izlemek müthiş bir deneyimdi.
Petra’da olduğu gibi Wadi Rum için de ayrı bir yazım var. Çünkü buralar gerçekten özel yerler ve tekil yazıyı hak ediyorlar. Detaylara hakim olmanız önemli. Wadi Rum’a gitmeden önce bu yazımı muhakkak okuyun. Yazımda Wadi Rum gezilecek yerler, Wadi Rum’da dikkat etmeniz gerekenler gibi bir çok detayı bulabilirsiniz.
Wadi Rum ➡️ https://bujuyollarda.com/wadi-rum-colu/
Not: Hicaz demiryolu Wadi Rum’dan da geçiyor. Wadi Rum’a giriş yaptıktan sonra yaklaşık 10 dakika sonra Wadi Rum Tren İstasyonu’nu göreceksiniz. Burada durun ve şanlı bayrağımızı görün. Detaylar Wadi Rum yazımda.
Akabe
Ürdün’ün en güney ucu ve ülkeyi denizle buluşturan tek yer olan Akabe’ye geldik. Akabe, Ürdün’de çöllerden ve kurak iklimden sonra size ilaç gibi gelecektir tabi buraya direkt gelmediyseniz. Akabe bizim Ürdün’deki son durağımızdı ve buradan Amman’a döndük, Amman’dan da Türkiye’ye uçtuk. Şunu hemen belirteyim Akabe’ye gezilecek yerler için gelirseniz büyük ihtimalle pişman olursunuz. Çünkü Akabe gezilecek yerler sizi tatmin etmeyecektir.
Peki Akabe’ye neden gelmelisiniz? Bu soruya 2 şekilde cevap vereceğim. İlk olarak Akabe’ye tüplü dalış yapmak için kesinlikle gelmelisiniz. Akabe Kızıldeniz’e kıyısı olan bir yer. Burada çok güzel mercan ve resifler hatta batık uçak, gemi ve tank enkazlarını görebilirsiniz. Akabe’ye gelmek için diğer bir nedende şehrin bulunduğu konum. Akabe konum olarak Petra Antik Kenti’ne ve Wadi Rum’a oldukça yakın konumda yer alıyor. Akabe ile Petra Antik Kenti arası 125 km iken, Akabe – Wadi Rum arası 62 km. Yani bu şu demek oluyor. Akabe bu yerlere başkent Amman’dan çok daha yakın. Akabe’ye Türkiye’den direkt uçuşlar bulunduğundan Ürdün için vaktiniz kısıtlıysa mesela 3 gün ise bence Akabe’ye direkt uçuş yapıp Akabe-Petra-Wadi Rum üçlüsünü gezip dönebilirsiniz.
Ben buraya Akabe gezilecek yerler listesini bırakayım. Siz gittiğinizde buraları gezebilirsiniz. Lakin dediğim gibi gezilecek yerlerden ziyade Akabe’de kesinlikle dalış yapın. Olumsuz yorumlara gözünüzü kapatın ve uygun zamanda tüplü dalışı deneyimleyin. Akabe yazımda dalış ile ilgili ince ipuçları ve tüplü dalış için firma tavsiyem var. Bujuyollarda her şeyi düşünür.😊
Akabe yazım ➡️ https://bujuyollarda.com/akabe-gezilecek-yerler/
Akabe Gezilecek Yerler Listesi
- Akabe Kalesi
- Akabe Arkeoloji Müzesi
- Arap Bayrak Direği
- Sharif Hussein bin Ali Cami
- Ayla İslam Şehri
- Akabe Roman Kilisesi
- Akabe Marine Park
Yukarıda dediğim gibi Akabe sonrası Ürdün gezilecek yerler listemizi tamamladık ve Amman’a döndük. Seyahatimizden fazlasıyla tatmin olmuş şekilde kiraladığımız araçla Amman’a mutlu mesut dönebildik. Geceyi Amman’da geçirdikten sonra öğlen Ankara’ya geri uçtuk. Ürdün ile ilgili maceralarımız için Instagram ve Youtube hesabıma bakabilirsiniz. Bakmışken takip edip abone olmayı unutmayın.😊
Şimdi gelelim Ürdün’de diğer detaylara. Aşağıda Ürdün’de olmazsa olmazları listemizi ve detaylı gezi ipuçlarını bulacaksınız. Okumaya devam.
Ürdün’de Bilmeniz Gerekenler
Ürdün Gezilecek Yerler İçin Olmazsa Olmaz Jordan Pass
Ürdün gezi planı çıkartırken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şeylerden biri gezilecek yerlerin giriş ücreti. Bu konuda Ürdün ne yazık ki yabancılara çarpı 5 kat hatta 10 kat tarife uyguluyor. Dolayısıyla bu konuda ön hazırlık yapmanız önemli.
Ürdün’e gelirseniz ve bu ülkeyi detaylı gezerseniz bence Jordan Pass almalısınız. Peki bu Jordan Pass nedir ? Jordan Pass’i bizim müze kart gibi düşünebilirsiniz. Ören yerlerine bu kartla ücretsiz girebiliyorsunuz. Bu da size maliyet açısından ciddi bir avantaj sağlıyor.
Jordan Pass ile 40’dan fazla yere ücretsiz şekilde giriş yapabiliyorsunuz. Jordan Pass fiyatı 70 JOD. Bu fiyat en düşük paket ve 1 günlük Petra giriş ücreti (50 JOD) bu fiyata dahil. Jordan Pass tarifelerini bu linkten kontrol edebilirsiniz. https://www.jordanpass.jo/Contents/Prices.aspx Eğer 2 günlük Petra gezisi yapacaksanız ki bence yapmalısınız Jordan Explorer paketini seçmelisiniz.
Peki Jordan Pass nerelerde geçerli? Bunun için bu bağlantıya (https://www.jordanpass.jo/Contents/Jordan_Attractions.aspx) göz atabilirsiniz. Bu liste önemli. Eğer bu listedeki yerleri gezmeyi planlıyorsanız bence kesinlikle Jordan Pass almalısınız. Jordan Pass, satın alma tarihinden itibaren 12 ay içinde kullanım için geçerli.
Jordan Pass’i sitesinden online olarak satın alabilirsiniz. Ödeme sonrası mailinize Jordan Pass pdf formatında tak diye geliyor. Bir de Ürdün’e varmadan önce Jordan Pass satın alırsanız ve en az üç gece (4 gün) kalırsanız turist giriş vizesi ücretleri ödemezsiniz. Tabi bu bizim için geçerli değil.
Ürdün’e Vize Gerekiyor mu ?
Ürdün, Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler listesinde yer alıyor. Sadece pasaportunuzla Ürdün’e giriş yapıp bu ülkede vizesiz 90 gün kalabiliyorsunuz. Yani Ürdün vizesi diye bir şey yok. Sadece pasaportunuz olsa yeter. Pasaport türü de fark etmiyor. Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport sahipleri ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaf. Ülkeye girişte oldukça rahat. Klasik bazı sorulardan sonra polis kontrolünden kolayca geçebiliyorsunuz.
Ürdün İçin Araba Kiralamak Şart mı ?
Ürdün’de bence kesinlikle araç kiralamalısınız. Araba Ürdün’de ciddi kolaylık sağlıyor. Trafikten korkmayın ve araç kiralayın. İyi bir gezi planı arabasız olmaz çünkü zamanı kontrol etmeniz lazım.
Biz Ürdün gezimiz boyunca kiraladığımız aracımızla yaklaşık 1500 km yol yaptık. Ürdün gezi planında kuzeyden güneye ya da güneyden kuzeye bir yol çizmelisiniz. Bu da arabasız çok zor. Ürdün’de toplu ulaşım çok gelişmiş değil. Dolayısıyla gezilecek yerler için araba şart. Araç kiralarken de otomatik vites kiralayın oldukça rahat edersiniz. Detayları Ürdün Gezi Rehberimde bulabilirsiniz.
Araç kiralarken depozito veriyorsunuz bu normal bir uygulama. Bunun dışında aracınızı teslim alırken sağını solunu ve benzin durumunu kontrol edin. Araç kiralamayacaksanız Ürdün şehir içi ulaşım için Jett Bus otobüslerini tercih edebilirsiniz. Ürdün’de araç kiralamak için bu bağlantıdan fiyat teklifi alabilirsiniz.
Ürdün Pahalı Bir Ülke mi ?
Ürdün pahalı mı ? Ne yazık ki ülkemiz parasının değersizleşmesi bizi her yerde fakir konuma getirdi. Bir yere gitmeden önce kurlara bakmak kaçınılmaz sonumuz oldu. Mevzu bahis Ürdün olunca bu durum daha da trajik bir hal alıyor. Ürdün’ün para birimi Ürdün Dinarı yani JOD efendi. 1 Ürdün Dinarı şu an için 26 TL. Yani dolar ve eurodan daha değerli. Yani Ürdün pahalı mı sorusunun cevabı evet pahalı bir ülke.
Yine de bu durumun Ürdün’e gitmenizi engellememesi lazım. Amaç gezmek ve keşfetmekse bir yol bulunur elbet. Standartları iyi ayarlarsanız Ürdün’de maliyetinizi ciddi anlamda düşürebilirsiniz. Sadece gezilecek yerlerin giriş ücreti noktasına bir şey yapamazsınız. Hele ki Petra’nın 1 günlük giriş ücreti adamın ocağını batırır.😂 Aşağıya stratejik yazılarımı bırakıyorum. Maliyetleri düşürmek için göz atmayı unutmayın.
Ürdün Gezilecek Yerler Sıkça Sorulan Sorular
Ürdün pasaport istiyor mu?
Ürdün’e gitmek için pasaport lazım. Henüz kimlikle seyahat yok. Dolayısıyla Ürdün için en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaport almanız lazım. Ürdün’e vize gerekmiyor. Vizesiz Ürdün’ü ziyaret edebilirsiniz. Sadece 90 gün sınırınız var.
Ürdün e hangi mevsimde gidilir?
Ürdün’e bence bahar mevsimlerinde gidilir. Hem çok sıcak olmaz hem de çok soğuk. Biz Eylül ayının 2. yarısında Ürdün’e gittik ve hava gayet güzeldi. Bahar aylarında Ürdün’e gidecekseniz yanınıza her hâlükârda kalın şeyler alın.
Ürdün’ün tarihi yerleri neresi?
Ürdün’ün çok derin bir geçmişi var. Ülkede bir çok medeniyet hüküm sürmüş ve bu medeniyetlerde bir çok tarihi eser bırakmış. Ürdün’ün en önemli tarihi yeri tabiki Petra Antik Kenti. Petra sonrası Jerash Antik Kenti en önemli tarihi yerler arasında. Bu yerlerin dışında Amman Kalesi ve çevresi tarihi açıdan oldukça değerli. Ürdün’de tarihe fazlasıyla doyacaksınız emin olun.😊
Ürdün gezmek için kaç gün lazım?
Yukarıda bu soruyu detaylı açıkladım. Ürdün’e en kısa 3 gün en fazla 7 gün ayırmalısınız. Az da olsa çok da olsa iyi bir gezi planı çıkarmalısınız.
Ürdün alkol yasak mı?
Ürdün’de alkol serbest. Burası bir İran değil yani. Yani şeriatla yönetilmiyor. Gerçi İran’ı da gördük.😊
Ürdün’de evlilik
Ürdün’e gelirseniz evlilik konusunu aklınıza düşebilir. Özellikle bedevilerle konuşurken çoğu 2. 3. eşi alma kafasındalardı. Hatta espri ile Türkiye’ye bazen eş bulmak için geldiklerini söylediler. Evet Ürdün’de bir erkek en fazla 4 kadınla evlenebiliyor. Yasa çok eşliliğe olanak veriyor ama büyük çoğunluk Tek eşli.
Ürdün’de kapalı olmak zorunda mı?
Ürdün’de kapalı olma zorunluluğu yok. Ürdün’ün özellikle turistik yerleri oldukça rahat. Hele ki Akabe çok daha rahat. Yani Ürdün bir İran değil. Burada şeriat yok.
Ürdün denize girilir mi?
Ürdün’ün denize kıyısı olan tek şehri Akabe. Burası oldukça turistik. Deniz turizmine ek olarak dalış imkanı da var. Ürdün’de denize girmek isterseniz yolunuzu Akabe’ye düşürmelisiniz.
Ürdün Türk vatandaşlarına vize uyguluyor mu?
Ürdün Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Pasaportunuzla 90 gün boyunca vizesiz şekilde Ürdün’ü gezebilirsiniz.
Ürdün gezilecek yerler yazımdan bu kadar. Sormak istediğiniz bir şey olursa aşağıya yorum bırakabilirsiniz. Diğer seyahatlerim için sosyal medyadan beni takip etmeyi unutmayın. Hoşça kalın.😊
Ürdün gezilecek yerler yazımdan bu kadar. Sormak istediğiniz bir şey olursa aşağıya yorum bırakabilirsiniz. Diğer seyahatlerim için sosyal medyadan beni takip etmeyi unutmayın. Hoşça kalın.😊
yorumlar
recep
Ürdün’de iş seyahati için gitmiştim, çok memnun kaldım. insanları çok iyimser
Bujuyollarda
Evet biz de insanlarından çok memnun kalmıştık. ülkeyi güzel yapan zaten insanı.
Zuhal
Acaba evlilik cüzdanı gerekli mi? Kaybetmişiz
Bujuyollarda
giriş için diyorsanız hayır gerekmiyor.
Aslan
Merhaba, ülkeye vizesiz giriş var ancak yurt dışı çıkış bedeli yine de ödeniyor mu? 150 tl diye biliyorum. Havalimanında vakit kaybı olabilir diye öncesinde internet ödemesi mi önerirsiniz? Fiziksel bir şey veriyorlar mı acaba online ödersem sorun olur mu?
Bujuyollarda
Merhaba, Yurt dışı çıkış harcı Türkiye ile ilgili bir durum. Yurt dışına çıkarsanız ödüyorsunuz. Ülke fark etmiyor. Havaalanında ödeme çok basit ve vakit almaz. Fiziksel pul veriyorlar , pasaport polisine veriyorsunuz tamamdır.
İrem
Merhaba. Çok detaylı çok güzel yazınız baya aydınlatıcı oldu. Biz iki arkadaş gelmek istiyoruz, otelde konaklamada sorun çıkar mı? Ayrıca araba kiralamak güvenli mi, park yeri sıkıntısı var mı, ücretli mi? Şimdiden çok teşekkürler.
Bujuyollarda
Merhaba çok teşekkür ediyorum güzel yorumunuz için. Otel konaklamada sorun çıkmaz. Ürdün bu konuda esnek bir ülke. Bir çok konuda medeniler. Ürdün’de araç kiralamak bana göre güvenli. Sadece Amman’da trafik sıkıntı onun dışında trafik gayet normal. Ürdün’ü araba ile gezme çok büyük rahatlık sağlıyor. Sadece kiralayacağınız araç otomatik vites olmalı. Park sıkıntısı biz yaşamadık. Gezilecek yerlerin hepsinde park alanları vardı. Park ücreti neredeyse hiç ödemedik diye hatırlıyorum. Hız konusunda dikkat edin ama , hızlı kullanmayın radarları bol.